2019-01-03 53 瀏覽
旺角廣華街可以話系甜品街,好多人氣甜品店都簡系度開店,是日食完晚飯行過廣華街見到前排facebook、instagram 好hit ge 粒粒果甜品 無人排梗系衝入去詆試下睇下系MI真系咁好食喇一入去粒粒果,見到好 colourful 的佈置和擺設,即刻心情都好d hahaMENU好多選擇,甜品的相片好吸引,搞到有選擇困難症的小妹我心大心細簡左好耐 經過一輪痛苦的抉擇之後,最後終於扑搥簡左招牌甜品水果星球(配芒汁西米)同睇落好吸引的白雪海底撈 yoyoyo水果星球(配芒汁西米) <$42>水果星球原來系啫喱入面包住果肉,賣相好靚好特別!生果方面就有芒果、西瓜同蜜瓜,生果幾新鮮加埋芒果汁西米底都幾好味!不過就稍歉分量有D細,唔系好夠喉><白雪海底撈 <$41>白雪海底撈有亞答子,龍眼肉,椰果,珍珠等等材料,配搭幾特別幾有層次!小妹我都幾鍾意!!間店環境唔錯,甜品都幾特別同好食,雖然有D貴,不過都值得再光顧!!

水果星球(配芒汁西米)

水果星球(配芒汁西米) <$42>

水果星球原來系啫喱入面包住果肉,賣相好靚好特別!
不過就稍歉分量有D細,唔系好夠喉><
白雪海底撈
白雪海底撈 <$41>

小妹我都幾鍾意!!

2018-12-25
$45 (宵夜)
水果星球(配芒汁西米)
白雪海底撈
  • 水果星球
2018-12-23 37 瀏覽
Overall: 🌟🌟Environment: The environment was nice. It was relaxing and colorful. However for me, I didn’t think the seats were comfortable. I would not suggest to sit there long. Service: The service was friendly. They were giving suggestion to which dessert is the best. Taste: Jelly Ball mixed fruit & grass jelly in mango soup (according to the menu) -If you want to take a picture for posting, it is a great photo for social media. When I had my first bite of the jelly ball (the one was with kiwi

Overall: 🌟🌟

Environment:

Taste:
If you want to take a picture for posting, it is a great photo for social media. When I had my first bite of the jelly ball (the one was with kiwi inside), I can sense a strong gelatin taste. I’m not sure if it was a mistake or anything. But when I tried the second jelly ball with watermelon, I don’t taste it anymore. The clean jelly has no taste ( seems healthy ?? ), but the watermelon was really sweet (maybe that helps a little). The base was okay. Nothing special, the herbal jelly is the harder type, not the type u can drink in boba tea.

Black sugar with waffle -
The waffle was crispy and fresh. It came with red beans, “mini milk snow squares”, vanilla ice cream and black sugar syrup. It was okay as everything was combined. When it came to the end, it was a bit too sweet. It would be better if 2 people shared a plate.

Price- between $40-$50/ each person

** according to the normal Chinese dessert price, I’m not exactly sure if it is worth it. BUT it is a colorful environment and perfect place for picture.Depends on what is you weight scales.”

4 🌟- highly recommended, definitely come back again.
3 🌟- fair, can try it out.
2 🌟 - okay, needs improvement. Nothing special but can give it a shot.
1 🌟 - it can be improved, you are not missing out.
2018-12-10 75 瀏覽
食物味道尚可,價錢比旺角的甜品鋪便宜一些,但分量細份,作為飯後甜品也吃得下。芒果窩夫和牛奶小方味道值得推薦,窩夫居然是最早上菜,芒果微酸不澀,醬汁配搭窩夫非常好吃,而且有兩個小雪糕球,雪糕口感不錯但略有細冰粒。牛奶小方細細粒,不會太甜而且奶味香濃,表面略沾上些椰蓉,不喜歡吃椰絲的人也可以接受。而芋圓仙草分量很細,西米比仙草還多,吃起來比較像西米露,而其他配料如珍珠,紅豆,芋圓都只有幾粒,喜歡吃芋圓的朋友點珍寶芋圓應該比較划算。
芒果窩夫配伯爵茶
桂花芋圓仙草(熱)
牛奶小方
2018-12-10
下午茶
芒果窩夫配伯爵茶
牛奶小方
  • 芒果窩夫
3K
2018-12-06 22 瀏覽
旺角食完晚飯,朋友嚷著要食甜品,心一想就即刻諗到粒粒果,去過一次感覺良好,有心思,味道又不錯,於是乎帶著友人再去,果然不只是我喜歡,朋友也大讚。今次試了白雪椰果撈,白雪即雲呢拿冰,混合椰果,西米,珍珠,龍眼和亞答子。最初以為是椰汁底,原來是雲呢拿冰,味道比較清淡。要求店員加少許椰汁,店員二話不說加了給我們,服務真的周到。加入椰汁,味道又另一層次,比較香甜。整體水準中上,服務貼心,值得一來再來。

加入椰汁,味道又另一層次,比較香甜。

整體水準中上,服務貼心,值得一來再來。

2018-12-05
$33 (宵夜)
2018-11-28 42 瀏覽
甜品🍮代正餐🤤獨遊旺角歇一歇🍵點知點點甜執左😭Try Try 附近新店‼️有芋圓食的!———-🍵抹茶芭菲另加包心芋圓三粒✌🏻👉🏻👉🏻抹茶芭菲擺得好靚🤩一開始唔知入面有咩‼️‼️👉🏻原來是抹茶雪糕球、紅豆、粟米片、丸子、奶凍咁一層層!抹茶紅豆是絕配吧😀👉🏻抹茶🍵雪糕都帶抹茶味既,配埋紅豆,紅豆因爲量多而甜左,可以淡返小小就好了‼️😌👉🏻整體一啖過不哂d 野撈埋一齊食係👌🏻的,算平衡到,小丸子都幾有咬口👍🏻不過份量唔多,一個人都只係剛好!👉🏻包心芋圓就三粒味都有,用黑糖水配上穩陣,不過個皮既味可以明顯d ,芋圓偏實整無咁煙韌,主要係入面個餡搶左味‼️😂😂😂😂👉🏻老實說:價錢都算幾貴🙈🙈有d 唔係太抵食‼️🤦🏻‍♀️————-$42 抹茶🍵芭菲$6 包心芋圓粒粒果-旺角
———-

$42 抹茶🍵芭菲
$6 包心芋圓
粒粒果-旺角
2018-11-22 598 瀏覽
最近旺角廣華街附近新開了一間甜品店,其實廣華街一帶本身已經有數間甜品店,想不到現在又多開了一間。這次比較特別,我和朋友是先吃甜品後吃正餐,所以完全沒有客人在店內😂給別人的感覺就像是一間會「中伏」的餐廳。甜品的種類都算多,其中最出名的就是「水晶星球」,一會再介紹是什麼。有窩夫、芋圓、還有一些傳統的甜品,但即使是傳統的甜品也加了新式的元素,例如湯圓是紫薯湯圓,挺特別的。牆身有特別的設計,以及加上了不同的掛畫,增添時尚感。水果星球 (配椰汁西米) $40第一道吃的甜品就當然是這裏最出名的水晶星球,除了配椰汁西米底,也可以配芒果汁底,而我選擇了椰汁底,椰汁中有很濃的椰香味,喜歡椰子的人應該會覺得不錯。「星球」即是用蒟蒻製成的球體,裏面有不同款式的水果,感覺挺新鮮的,不過個人認為這款就比較適合夏天去吃。古早芋圓仙草 $32現今有很多的台灣菜都是有「古早」的字眼,其實我並不知道「古早」是什麼味道,但是這個甜品就是黑糖芋圓仙草的意思,黑糖水的濃郁度尚可,不過糖水不夠冰涼。芋圓十分煙韌,加些黑糖的濃郁味道,大概就是那份別人所說的「古早」味道吧。粉紅季節 $48粉紅季節是這店舖奶昔系列的其中一款,除了粉

牆身有特別的設計,以及加上了不同的掛畫,增添時尚感。

水果星球 (配椰汁西米) $40

古早芋圓仙草 $32

粉紅季節 $48
粉紅季節是這店舖奶昔系列的其中一款,除了粉紅色外,還有紫色、黃色和綠色,分別是藍莓、芒果和牛油果味,個人認為士多啤梨味配奶昔會最吸引,於是便點了「粉紅季節」。奶昔其實並不太大杯,但是味道卻勝過佢的份量,牛奶味十分濃郁,配上甜甜的士多啤梨味,就像在喝那些健康飲品似的,真好。重點是頂層的拉花,餐牌上說明每次的拉花圖案都未必一樣,這次是兩朵花花的圖案,我和朋友也很喜歡呢
拍照來說真的是一流。

芒果窩夫 $46
食物來到時候已經覺得很吸引,雖然只有平常窩夫一半的大小,但如果味道可以彌補不足那也足夠了吧。除了照片上的雪糕外,原來窩夫後面也有一球「國王的雪糕」
悄悄的躲在窩夫後面,芒果雪糕清甜,味道像平時我們喝的芒果奶。窩夫上和旁邊都有些芒果,芒果清甜易入口,配上窩夫是一大享受

大概八時多才有一些人流,大概是很多客人都已經吃完正餐才過來的,如果想靜靜地吃甜品,和朋友或伴侶享受時光,也不妨像我這次一樣,先去吃甜品再吃正餐。
2018-11-20
  • 水果星球
2018-11-17 55 瀏覽
旺角都好多糖水店,不論中式、西式都有而呢間店就中西式都有想食芋圓,佢有想食smoothie,佢又有而最大既賣點,係佢賣相好靚好特別!我點了水果星球涼粉,佢唔係加左糖水既死甜而係用水果本身既甜味,因此佢比其他甜品店係冇咁甜,但多了一份健康。上面好似水晶果一粒係啫喱黎,入面真係有果肉,好特別,而且都好好食!!!!😁😁😁芒果🥭好甜、加埋西瓜、蜜瓜,清同甜都平衡得好好!涼粉就冇乜特別,不過呢碗甜品品係加奶,而係加芒果汁!可以一試!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
旺角都好多糖水店,不論中式、西式都有
而呢間店就中西式都有
想食芋圓,佢有
想食smoothie,佢又有
而最大既賣點,係佢賣相好靚好特別!
水果星球

我點了水果星球涼粉,佢唔係加左糖水既死甜

芒果🥭好甜、加埋西瓜、蜜瓜,清同甜都平衡得好好!
涼粉就冇乜特別,不過呢碗甜品品係加奶,而係加芒果汁!

可以一試!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
水果星球
旺角有很多特色的甜品店,今次同好姊妹來食人氣新派甜品,地點位於旺角廣華街的粒粒果甜品,食甜品會令人開心,我希望把開心愉快帶給每一位的好姊妹,在此同我一起分享快樂美好的回億。 門前擺放了甜品介紹,店內的設計以木為主,品舖裝修簡約,環境整齊優美,燈光柔和,氣氛輕鬆。 進入粒粒果甜品,環境很雅緻舒適,佈置和擺設都十分美觀,餐廳服務員很細心,充滿浪漫的氣氛。 MENU好多甜品款式,全部甜品都圖文並茂,甜品的相片好吸引,分別有湯丸、芋圓仙草、窩夫、糖不甩、水果星球系列等的甜品。 杏仁茶配豆腐布甸 $27 杏仁茶上桌時帶點微溫,甜度剛好,感到很綿滑,配合豆腐布甸,內裡食出很鬆軟,濕潤的口感,整體感到很絕配,算得上高水準表現。 紫薯水晶湯丸 (古早黑糖) $33 紫薯水晶湯丸很大粒,賣相十分佳,湯丸不會過甜,十分煙韌彈牙,好有口感,配合古早黑糖,味道甜甜地,同情人一起食最好,一人一口很浪漫sweet。 珍寶芋圓仙草 (古早黑糖) $32 珍寶芋圓仙草份量很滿足,仲有涼粉及西米,層次分明,賣相很有美感,芋圓仙草芳香幼滑,又軟又滑,煙煙韌韌又不漏,涼粉及西米彈牙清涼,配上古早黑糖,唔會太甜

杏仁茶配豆腐布甸 $27

紫薯水晶湯丸 (古早黑糖) $33

珍寶芋圓仙草 (古早黑糖) $32

珍寶芋圓仙草份量很滿足,仲有涼粉及西米,層次分明,賣相很有美感,芋圓仙草芳香幼滑,又軟又滑,煙煙韌韌又不漏,涼粉及西米彈牙清涼,配上古早黑糖,唔會太甜,齒頰留香,吃起來口感滿載。

糖不甩 $25

糖不甩有6粒,分佈頂部平均的花生及糖,增添口感,質感夠細密,裡面好軟滑,入口好輕盈,香軟無比,似棉花糖咁軟綿,帶到另一個新層次,令我喜出望外。

粒粒果甜品 (旺角)
地址:旺角廣華街3號百達利廣場地下1號舖
2018-11-07
慶祝紀念
紀念日
2018-11-16 44 瀏覽
今日約左幾個舊同事喺旺角食飯,食完都意猶未盡就決定喺附近搵間糖水食,廣華街同黑布街一帶最多甜品鋪,最後我地揀左呢間!外面已經見倒店鋪非常光猛,裝修睇落令人好開心,因為用左好多鮮豔既顏色。Menu見倒甜品都以生果為主,仲有自創既水果星球,係啫喱裏面再加生果。呢個係朋友叫既芒冰蘆薈撈,係芒果汁底再加配料,有涼粉粒、龍眼乾、黑珍珠同蘆薈。試左一啖。芒果汁既味道比較假,似係用左芒果香精。但朋友就話配料唔錯,如果可以改為用新鮮芒果整芒果汁就好喇我就揀左熱既珍寶芋圓仙草,糖水底可以再揀椰汁、桂花糖、黑糖薑水或者茉莉花。我選擇左果糖薑水,薑味好重,冬天食一定好暖胃芋圓比平時食倒既大粒,入面仲有芋泥餡好有特色!下次會再黎試一試水果星球!

芋圓比平時食倒既大粒,入面仲有芋泥餡
好有特色!

下次會再黎試一試水果星球!
2018-11-16
宵夜
2018-11-12 53 瀏覽
#LuBie旺角🍨古早珍寶芋圓($32)(🤤:7/10)🔽呢個甜品既芋圓有兩種 分別係普通同珍寶 揀左珍寶既 芋圓既數量會比普通既少,珍寶芋圓唔單止size比普通既大粒 而且仲包左芋頭蓉或者蕃薯蓉,令芋圓煙韌得黎 口感更豐富 味道更加濃。黑糖糖水真係幾似係台灣食到果陣 幾有果陣古早味。呢個甜品仲有紅豆 西米露 仙草 呢幾樣就普普通通 係特別。🔽整體黎講算唔錯,珍寶芋圓幾特別 第一次食 味道比普通既更好味,幾正式既黑糖糖水赤令呢個甜品加左分。值得去試一試。📍粒粒果甜品📍旺角廣華街 3號百利達廣場地下1號#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#旺角美食#食好西#粒粒果甜品#古早珍寶芋圓

#LuBie旺角
🍨古早珍寶芋圓($32)(🤤:7/10)
🔽

🔽

📍粒粒果甜品
📍旺角廣華街 3號百利達廣場地下1號

2018-11-07 38 瀏覽
旺角人多車多,野食都特別多! 甜品鋪都開左好多間,哩排發現廣華街新開左間 *粒粒果甜品* 佢既招牌特別顯眼,裹面裝飾簡簡單單,五顏六色既鐵凳,俾人好清新既感覺。無錯,就系文青feel ! 果陣5點零鐘,較少人,幾乎包場。 一打開menu, 已經覺得好吸引,甜品種類都算多,仲有佢地既特色甜品,例如: 水晶星球系列,芋圓系列… **士多啤梨窩夫** $46 每次食甜品,一定會order窩夫。哩間窩夫的特別之處系佢既扇形設計,只要跟住紋理,就好容易切到一舊舊,勁慳力。除此之外,士多啤梨都會切到細細粒同埋好足料,方便女仔食!個雪糕都好濃味,絕對吾系假士多啤梨味既雪糕。味道方面,窩夫口感鬆軟,香味十足,配埋士多啤梨,更加入味。十分推薦! **榴槤星球** $32 我都系第一次食水果星球,今次揀左我最中意食既榴槤星球,實在想像吾到水晶球裹面包住榴槤,食起身系咩感覺,咩味道呢~ 原來,水晶球系jelly做既,但口感比普通jelly脆,可能系圓形既原因掛,一咬開,榴槤味就滲出黎,幾香濃下,好中意呢種口感,配埋椰汁西米同芒果,西瓜,蜜瓜,都稱得上系本店既特色甜品。 **珍寶芋圓仙草*

果陣5點零鐘,較少人,幾乎包場。

**士多啤梨窩夫** $46

**榴槤星球[椰汁西米]** $32

**珍寶芋圓仙草[桂花]** $32

珍寶芋圓淨系睇顏色,已經覺得好吸引了。芋圓有3種色,雖然都系芋頭內餡,但勝在煙韌好咬。桂花香味都好突出,仲有,滑溜溜既仙草,彈牙珍珠,紅豆,夠曬足料,不失此名。

5點半左右,人開始多了,特別系學生。相信除了價錢適宜,味道也是吸引之處了⋯⋯
2018-11-05 36 瀏覽
噚晚完咗盆菜宴之後就去咗旺角陪朋友買嘢!買完嘢又想食啲甜嘢, 於是朋友上網見到旺角廣華街一間新開嘅糖水鋪, 啲糖水幾特別款式又多, 於是一齊行過去下食下甜品輕鬆一下... 系登打士街行去廣華街唔使五分鐘就到達糖水鋪"粒粒果甜品"店, 行到去糖水鋪頭門口就見到好多人, 攞起個餐牌望一望發現有好多以生果或果汁為主嘅甜品, 我哋叫咗個"水果星球"配椰汁西米, 開頭仲以為係啲果汁加生果精製而成, 原來水果星球就係以生果配以類似果凍形狀嘅啫哩做成, 個人認為如果佢介意啲果汁或者糖漿效果放喺裏邊會更佳, 但勝在d生果夠新鮮!

2018-11-05
5 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
2018-11-03 60 瀏覽
在雜誌上見到呢間粒粒果甜品,被佢個水果星球吸引左,覺得水果透明球狀物體好靚好得意,所以就同男友去試下~當日叫左個水果星球配椰汁西米和白雪椰果撈 ~ \(^o^)/水果星球配椰汁西米水果球好靚好得意呀,同雜誌上睇到的都是一樣,水果球是透明球狀,球入面係生果,有西瓜球,芒果球和奇異果球,另外除左水果球,糖水入面都會有生果,包括哈蜜瓜,西瓜同芒果,再配上椰汁西米,好香椰汁味,好清甜解渴水果球好爽好彈口,這糖水果然冇令我失望白雪椰果撈材料有亞答子,龍眼肉,椰果,珍珠,西米再加配椰汁同配料撈埋一齊食,好有口感味道都可以,但本人較喜歡水果星球多一點間店環境比較細,有d迫,甜品唔錯,都幾特別同埋幾好食,服務員態度有禮,下次會再光顧

水果星球配椰汁西米

水果球好爽好彈口,這糖水果然冇令我失望

白雪椰果撈

白雪椰果撈

材料有亞答子,龍眼肉,椰果,珍珠,西米
再加配椰汁同配料撈埋一齊食,好有口感
味道都可以,但本人較喜歡水果星球多一點

2018-11-01 26 瀏覽
最近旺角開咗一間新嘅甜品鋪頭位置都近油麻地同埋甜品街嘅所以我再同朋友返去試吓食盡冇數嘅甜品叫我梗係要繼續試吓啦勁文青嘅打扮好啱我哋影相打卡入邊同出面都係藍白色嘅主題係我覺得最靚嘅顏色而且甜品都係同其他鋪頭唔同嘅所以令我更加有興趣想試吓綠茶窩夫 $$46唔止有綠茶架仲有我最鍾意嘅紅豆同埋糯米糍好彈牙好煙銀配合窩夫係好好味呢個新嘅配料我都係第一次試個窩夫住喺即製嘅所以熱辣辣超好味芒果窩夫$$46芒果窩夫味道都唔錯你都係會比較Fresh比較鮮甜芒果食落都好冧唔會好硬仲要係好鮮甜㗎榴槤星球 $$32呢個有我最愛嘅榴槤就係用大菜糕包住所以食落好彈牙唔係就咁榴槤嘅單一口味而且個配有好多生果包括有哈密瓜西瓜芒果

最近旺角開咗一間新嘅甜品鋪頭

唔係就咁榴槤嘅單一口味

而且個配有好多生果
包括有哈密瓜西瓜芒果

2018-10-28 32 瀏覽
今日5點令鐘就放左,時間尚早但又有啲餓,一於食個甜品當晚餐。附近見到呢間,環境幾好都唔錯,又有想食既芋圓,就試下呢間。珍寶芋圓仙草 (古早黑糖) 熱 $32-芋圓有分普通同珍寶,珍寶大粒啲因爲入面仲有餡食到有芋頭蓉同蕃薯蓉,好食。黑糖唔會好甜,熱熱地好養生既感覺,啱哂呢排涼涼地食。仲有紅豆同仙草係入面,好豐富好滿足。芒果窩夫$46-窩夫即叫即整,熱熱地,有蛋香,配埋芒果雪糕同鮮芒果粒食,一流!雪糕仲有2球,一球係窩夫後面遮住左芒果都好甜唔酸。榴槤星球$32-星球系列都算係呢間甜品店招牌,出面未見過。椰汁底,有芒果、西瓜、西米,最重要係榴槤星球。一粒粒啫喱球包住榴槤肉,一咬就爆開,幾特別。草莓戀人$36-成個甜品都係草莓,女仔一定好難抗拒!草莓雪糕有果肉好好食,有小丸子同椰果口感好豐富。略嫌草莓汁有啲甜,食到尾覺得有啲膩。整體嚟講都唔錯,坐位都舒適。
附近見到呢間,環境幾好都唔錯,又有想食既芋圓,就試下呢間。

珍寶芋圓仙草 (古早黑糖) 熱 $32-
芋圓有分普通同珍寶,珍寶大粒啲因爲入面仲有餡

芒果窩夫$46-
芒果都好甜唔酸。

榴槤星球$32-

草莓戀人$36-
整體嚟講都唔錯,坐位都舒適。