2025-03-18 199 瀏覽
💕沙爹湯一款具有濃郁東南亞風味嘅火鍋湯底,色澤橙黃而且濃稠,帶住微微嘅辛辣同濃烈嘅香氣。湯底地味道醇厚,並混合咗多種香料,成個湯底香氣四溢,令人食欲大開。💕手切霜降牛頸脊肉每一塊肉片都經過專業嘅手工切割,保留咗完美嘅肉紋同大理石花紋,牛肉片帶住自然嘅紅色。煮熟後口感極為細緻,肉汁豐盈,咬落一啖,滿滿嘅鮮美牛肉香味喺口中釋放,令人陶醉其中。💕西班牙黑豚肉黑豚肉肉質豐滿且紮實而富有彈性,細膩嘅油花令到肉片更加多汁、嫩滑。煮熟後黑豚肉釋放出濃郁嘅肉香,油脂喺口中慢慢融化,毫不油膩,每一啖都充滿嘅肉香味,令人不禁回味。💕蒙古羊肉片羊肉片切得薄而均勻,煮熟後帶住一點野味,卻又唔會過於強烈,柔和嘅香氣令佢更加迷人。羊肉口感嫩滑,嚼勁十足,口感醇厚且滿足。💕白鱔片白鱔片肉質鮮嫩而富有彈性,切片後色澤潔白,外形纖細光滑。煮熟後速變得脆嫩,口感彈牙,帶住獨特嘅海鮮鮮味,而且散發住自然嘅甘甜,毫無腥味,好美味。
💕沙爹湯

💕手切霜降牛頸脊肉
💕西班牙黑豚肉
💕蒙古羊肉片

💕白鱔片

2025-03-18 150 瀏覽
我同室友都好鍾意食米走雞,因為食物大份,價錢又公道,食幾多次都唔會膩。尤其係服務員好熱情,成日帶住笑容服務我哋。今次過嚟都係一樣,服務員好熱情歡迎我哋,畀我哋感覺好似返咗屋企咁。呢鍋熱辣辣嘅藥膳湯真係好滋養,飲落好補身,湯底香濃十足,每一啖都係精華。仲有頂級嘅雪花牛肉,真係如其名,有雪花般嘅脂肪,煮完入口即化,令人每一口都食到牛肉獨有嘅風味室友每次嚟都會叫嘅海鮮盛宴真係好抵食。一齊可以食好多種海鮮,新鮮無比,完全冇腥味。而且廚師好用心,處理得好乾淨,可以好放心咁食。花枝片就好彈牙,又有嚼勁,同海鮮盛宴一樣好新鮮,口感好豐富!仲有我哋兩個都鍾意嘅小食,炸饅頭,外皮香脆可口,入面就偏鬆軟,兩種唔同嘅口感喺口中咀嚼,真係好爽口
熱情,成日帶住笑容服務我哋。
2025-03-17 154 瀏覽
前日同男朋友去咗觀塘嘅米走雞食午餐。餐廳環境唔錯,唔錯嘅選擇嚟同屋企人或者朋友聚餐。以下係我哋試過嘅,味道簡單直接,唔會太重口味。首先,頭盤嘅沙嗲湯味道幾香濃,雖然帶少少辣味,但唔會太刺激,飲咗幾口暖暖嘅。接住落嚟,試咗餐廳招牌嘅雪花肥牛,肉質好嫩,配埋些許嘅醬汁,口感幾滑,唔太油膩。至於牛柏葉,嚟得一片片薄薄嘅肉,咬落去嫩口,肉質香濃。雜菇拼盤送上嚟,有好多種類嘅菇,真係幾好食。🍄另外,餐廳嘅手拍青瓜亦都算係一個輕盈嘅小菜,青瓜清新脆口,啱啱解咸。呢餐係輕鬆愉快嘅,唔算太複雜嘅菜式,但都十分適合輕鬆咁食。呢間餐廳唔錯,值得一試!😋

2025-03-17 169 瀏覽
前幾日,下班之後,我同朋友去咗呢間火鍋店,好好放鬆下。入面好乾淨,感覺好舒服。啱啱坐低,服務員就熱情咁介紹咗幾道招牌食材,難得一齊出嚟,我哋決定豪氣啲點咗幾道好料嘅食材。因為有啲朋友唔食得辣,湯底我點咗佢哋嘅花膠湯。呢個湯感覺都好唔錯,湯底味道十分濃郁,仲好香。一開始,我哋先涮咗牛板腱,呢款牛肉嘅油花分布均勻,煮咗之後,口感好柔軟,肉汁豐盈,入口即化。非常好食,大家都讚呢個牛肉,好食到唔夠我哋分。接著,我哋試咗桶蠔,每一粒都非常大,肉質鮮嫩飽滿,咬開之後仲散發出濃郁嘅海洋風味,非常驚艷。佢哋嘅沙白蜆嘅口感都係鮮甜,每一粒蜆肉都飽滿多汁,喺湯裏面煮咗之後,真係越食越上癮。我嘅朋友仲點咗佢哋嘅精品拼盤,入面有幾款手工製作嘅海鮮丸類,其中鮮墨丸我哋覺得好特別,墨魚嘅彈牙口感加上黑松露嘅香氣,唔知點形容,就係好好食。最後,我哋點咗一份炸饅頭,佢外皮炸得酥脆,入面卻好鬆軟香甜,沾上啲煉奶後更加美味,真係食到停唔落。我哋都食到好開心,全部都好美味,鍾意食火鍋嘅朋友可以嚟試下呢間。下次有機會要帶屋企人嚟試下。
2025-03-14 194 瀏覽
喺觀塘呢間火鍋餐廳,成個用餐體驗真係好好。推介大家嚟呢度享受美好嘅火鍋餐。❤️‍🔥番茄薯仔湯味道香氣撲鼻,湯底呈現濃郁嘅橙紅色,番茄嘅酸甜同薯仔嘅柔滑完美融合,每一啖飲落去都唔單止香濃好飲,而且仲好開胃,啱晒配搭任何火鍋食材。❤️‍🔥霜降Prime牛板腱牛肉切片帶住誘人嘅油花分佈,每一塊都切得好均勻。涮喺滾燙嘅番茄湯入面,只需要短短幾秒,就可以散發出滿滿嘅牛肉香味。咬落去入口即溶,滑嫩而富有彈性,令人停唔到口。❤️‍🔥美國桶蠔唔單止肉質飽滿,食落去仲特別鮮甜。涮過湯底嘅蠔肉更添一層番茄嘅鮮香,同自身嘅鹹甜味完美融合,帶嚟滿足感。❤️‍🔥水果茶混合咗多種新鮮生果,味道酸甜交織,飲落去好清新而且解膩。

❤️‍🔥番茄薯仔湯

❤️‍🔥霜降Prime牛板腱

❤️‍🔥美國桶蠔

❤️‍🔥水果茶
混合咗多種新鮮生果,味道酸甜交織,飲落去好清新而且解膩。
2025-03-11 222 瀏覽
前幾日同屋企人去咗觀塘嗰間「米走雞」食午餐,餐廳環境唔算好大,但感覺幾舒服,氣氛好似家庭式,啱晒一家人聚埋一齊食飯。😊花膠湯一開始飲咗佢哋嘅花膠湯,味道好清甜,入口有啲膠質感,唔會覺得好濃或者油膩,飲完暖笠笠,幾舒服。手切牛肉之後就試咗佢哋手切嘅霜降牛頸肉,每片都切得好薄,燙完之後啱啱好熟,肉質好嫩滑,仲帶住啲牛香,簡單配少少醬汁已經夠惹味!😋沙白蜆沙白蜆煮得啱啱好,肉質好鮮甜,咬落仲有啲蜆嘅自然鮮味,唔會過鹹,感覺好新鮮,好滿意呢個簡單嘅做法!墨魚丸最後就係手打墨魚丸,混埋啲黑松露味,丸子好彈牙,每啖都有墨魚嘅鮮味,仲帶少少黑松露香,食落好特別但又唔會太膩!✨ 「米走雞」呢間餐廳嘅嘢食味道中規中矩,價錢合理,啱晒一家人聚餐。如果鍾意清淡啲嘅湯鍋料理,真係值得一試!👍

花膠湯

手切牛肉

沙白蜆

墨魚丸

2025-03-09 204 瀏覽
親戚外國回來, 說想吃雞煲,就訂左呢到!星期日晚餐時間無咩人好舒服,估唔到有超靚牛打邊爐材料樣樣都好新鮮叫左3個煲花膠雞煲花甲煲麻辣雞煲竹庶竹茅根水好飲全部都好好味😋
親戚外國回來, 說想吃雞煲,就訂左呢到!
星期日晚餐時間無咩人好舒服,
估唔到有超靚牛打邊爐
麻辣雞煲
竹庶竹茅根水好飲
全部都好好味😋
2025-03-06 239 瀏覽
前晚同親戚去咗觀塘人氣餐廳【米走雞】食晚飯,感覺呢間餐廳裝修簡單又舒服。成餐飯嘅菜式都係親戚推介,幾適合分享,大家邊食邊傾,氣氛好熱鬧!🥰頭盤上咗花膠湯,湯底清甜,飲落唔會覺得油膩,入面嘅花膠質地好滑,飲完整個人都暖笠笠,好開胃!🍵之後試咗蒙古羊肉片,羊肉切得夠薄,好適合配飯或者直接食。白鱔片就係簡單嘅蒜蓉炒法,味道清淡,反而突顯到鱔肉嘅嫩滑口感。黑松露就加咗喺一碟炒蛋入面,啲香氣即刻飄曬出嚟,雖然做法簡單,但味道幾有層次,大家都幾鍾意!🍳-蟹籽魚麵就比較特別,用魚肉做嘅麵條彈牙,加埋蟹籽,食落去每啖都好豐富,算係成餐飯其中一道有驚喜嘅菜式!炸饅頭就更加唔使講,炸到外脆內軟,配埋煉奶,甜甜地,幾多口都唔夠,成枱人都好鍾意!✨飲品方面,我哋揀咗竹蔗茅根水,清甜解膩,飲落去好爽口,幾適合成餐飯後飲返杯暖暖胃!🍹總括嚟講,呢度嘅菜式用料夠新鮮,味道又唔錯,價錢都好合理。👍

2025-03-05 248 瀏覽
❤️‍🔥火焰麻辣雞煲一放上枱,濃郁辛香嘅麻辣氣息撲鼻而嚟。雞煲入面嘅雞肉經過烹調,充分吸收辛香料嘅精華,仍然保持住鮮嫩多汁嘅口感,雞肉彈牙入味。食完雞煲後加入湯底,滾燙嘅紅油湯底瀰漫住花椒同辣椒嘅香氣,散發香濃嘅麻辣湯香味,開始享用火鍋。🥩特級雪花肥牛淨係睇肥牛嘅外表就已經好正,輕輕涮入滾燙嘅麻辣湯底,食落口時牛肉軟嫩順滑,脂肪喺口中慢慢化開,釋放出濃郁嘅牛肉香氣,令人忍唔住一片接一片。🇹🇭泰式鳳爪鳳爪表面帶住微微嘅膠質光澤,經過精心滷製嘅鳳爪口感Q彈,輕輕一咬,滿滿嘅係獨特嘅泰式香料風味,酸甜嘅醬汁滲入骨縫,每一啖都帶住微微嘅辣勁,口感層次豐富又唔膩口。🥟菠菜豬肉餃輕輕咬開就可以感受到飽滿嘅內餡溢出。內餡嘅豬肉味十分鮮美,加上菠菜嘅清甜令整體口感更顯清爽,搭配麻辣湯底更加令豬肉餃嘅味道更上一層樓。

❤️‍🔥火焰麻辣雞煲

🥩特級雪花肥牛

🇹🇭泰式鳳爪

🥟菠菜豬肉餃

2025-03-04 216 瀏覽
【觀塘打邊爐🍲米走雞live】-前幾晚同朋友一齊去咗觀塘嘅米走雞食晚餐,選擇咗呢間餐廳係因為網上評價幾好。餐廳環境唔錯,舒服又唔會太嘈,啱晒一班朋友聚埋一齊慢慢食。打頭陣嚟一碗藥膳湯先,湯底香濃唔會過於膻,帶有啲草藥味,但係又唔會太重,飲落去有種暖和嘅感覺,好適合開胃。之後上咗一道澳洲頂級和牛封門柳,牛肉煎得唔錯,表面輕微焦香,肉質鮮嫩。搭配嘅醬汁唔多唔少,啱啱好提升咗肉嘅鮮味,唔會搶咗肉本身嘅味。接住嚟試咗日本鮮帶子,口感彈牙,帶少少海水味,唔算過咸,味道清新。再配埋啲橄欖油同檸檬,整體味道更加突出,真係好食。最後一道係青花椒牛舌,唔同於普通嘅牛舌,呢道係有啲青花椒嘅麻香味,帶來啲刺激感,肉質有啲彈性,仲有啲微微麻嘅感覺,算係一個幾有特色嘅選擇。呢一餐都係幾滿足,無論係食材定係味道,都可以話係值得一試。如果想同朋友一齊聚餐,呢度係一個幾唔錯嘅選擇🤪🤪-📍米走雞Live (觀塘)觀塘興業街4號The Wave 3樓
【觀塘打邊爐🍲米走雞live】

📍米走雞Live (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓
2025-02-28
2025-03-03 216 瀏覽
番茄薯仔湯👉🏻呢款湯底加入咗番茄、粟米、洋蔥同薯仔等一齊熬煮,湯色呈現出溫潤嘅橙紅色,濃郁又開胃🤤番茄嘅酸甜味令成個湯底充滿層次感,入口帶有淡淡嘅粟米清甜,加入各種食材後味道更加濃郁👍🏼以下係我每次打邊爐必點嘅幾樣食材,呢間係我食過最新鮮嘅~虎蝦👉🏻蝦肉緊實彈牙,喺滾湯嘅湯底煮熟後,蝦肉仍然保持彈牙多汁,配搭點嘅番茄湯底更加可以凸顯虎蝦本身純粹嘅鮮味🤤青花椒牛舌👉🏻配搭花椒嘅牛舌味道麻辣刺激,牛舌嘅脂香豐富,碌熟之後入口順滑有嚼勁🤩食落麻麻辣辣,麻辣嘅刺激感我好鍾意!豬頸肉👉🏻佢哋嘅豬頸肉都係我每次嚟必點嘅🔥油花分佈平均,輕輕碌幾秒過後就可以開食,肉質細嫩同時又彈牙,而且一點異味都冇!炸魚皮👉🏻呢款係老豆點嘅小食,外層炸到薄脆但係入口酥脆輕盈,最緊要嘅係一點都唔油膩!呢款係令人停唔到口嘅酥脆美味小食,鍾意嘅朋友可以試吓😆

以下係我每次打邊爐必點嘅幾樣食材,呢間係我食過最新鮮嘅~

2025-02-27 238 瀏覽
最近去咗「米走雞」打邊爐,真係要同大家分享下!今次試咗佢哋嘅蒜蓉トト蜆鍋,一上枱已經聞到超香嘅蒜蓉味,湯底入面有超多蜆肉,鮮甜到不得了!蒜蓉炸過之後更加香口,飲一啖湯,鮮味直衝腦門,真係忍唔住飲咗幾碗先開始打邊爐~我點咗個手打五寶丸拼盤,呢個拼盤真係誠意十足!入面有黑松露手打鮮墨丸、手打鮮墨丸、手打鮮蝦丸、手打M5和牛丸同埋手打豬肉丸,每款都係手打製作,口感彈牙到不得了!特別係黑松露鮮墨丸,黑松露嘅香氣同墨魚嘅鮮味完美結合,食落去層次感超豐富~M5和牛丸亦都係驚喜之作,牛味濃郁,咬落去仲有肉汁爆出,真係好滿足!另外仲點咗虎蝦,蝦肉超級新鮮,size仲要夠大隻!煮完之後蝦肉依然彈牙,鮮甜味十足,蝦頭仲有滿滿嘅蝦膏,煮完之後個湯底更加鮮美~最後一定要提嘅係霜降Prime牛板腱,呢個牛肉真係無得輸!油花分布均勻,肉質嫩滑,輕輕涮幾秒就已經熟透,入口即化,牛味香濃,完全唔需要蘸醬,已經好夠味!無論係湯底定配料都做得非常出色,特別係手打丸類同埋牛肉,真係令人食到停唔到口!如果你係火鍋控,呢間絕對值得一試~下次一定要再嚟試吓其他湯底同配料!
鮮味直衝腦門,真係忍唔住飲咗幾碗先開始打邊爐~

仲有滿滿嘅蝦膏,煮完之後個湯底更加鮮美~

2025-02-27 251 瀏覽
花膠湯湯底經過長時間嘅熬煮奶白色既湯底 飲落清甜滋潤仲好暖笠笠💯澳洲頂級和牛封門柳油花睇落就好靚 色澤粉嫩肉質細膩輕輕涮入鍋底幾秒就食微嫩滑多汁 肉質唔會嚡口👍🏻海鮮拼盤呢款拼盤集合咗三款鮮味嘅海鮮鍾意海鮮嘅直接點呢盤就得 沙白好厚肉又鮮甜脆肉鯇片雖薄但係嚼勁十足涮一下就已經熟透 鮮甜好味而虎蝦肉質亦好彈牙!五香鮮牛肉呢盤牛肉真係有驚喜牛肉加入左五香調味肉質鮮嫩帶住淡淡既香料味💯哈哈蝦中寶呢個係店家獨創既火鍋配料蝦仁彈牙有嚼勁加上帶濃郁蟹香既蟹籽好好味😋
花膠湯湯底經過長時間嘅熬煮

鍾意海鮮嘅直接點呢盤就得
沙白好厚肉又鮮甜
脆肉鯇片雖薄但係嚼勁十足
涮一下就已經熟透 鮮甜好味
而虎蝦肉質亦好彈牙!

五香鮮牛肉

呢個係店家獨創既火鍋配料
蝦仁彈牙有嚼勁加上帶濃郁蟹香既蟹籽
好好味😋

2025-01-11 1217 瀏覽
員工是有禮貌的,但有限度服務質素,很少跟進送菜速度、加湯、去煲內的湯油。簡單來講,只係負責出菜,因為客人要自己用手機。另外,出菜速度非常緩慢,真係差唔多上深圳都夠時間。肉類食品需時等候很長,需然已經不停叫服務員跟進,叫過超過三次,但他們全部回覆需時,要跟單出菜。我哋叫的手切牛肉最長等候了45分鐘,最後發現是機切牛,很簿呢😓。再者,冰鮮食物出菜較快,但食物唔夠新鮮,量少,勝價非常比低😓,一定不會再回頭。盡管觀塘區火煱店已經很少。
2024-11-27 2513 瀏覽
同朋友聚會梗係要去食火鍋啦,今日我哋嚟到觀塘嘅米走雞火鍋店,食完之後對佢嘅火鍋念念不忘 😇😇😇。📋📋📋 餐牌上面有好多選擇,海鮮,蔬菜,肉類都係食火鍋必食嘅食材。湯底都好多選擇,最後我哋都係揀咗滋補養顏嘅杞子花膠膠原鍋🥘🥘🥘。湯底飲落好順滑,味道好鮮香,杞子提升咗湯嘅甘甜味,好飲👍👍👍我哋叫咗佢哋嘅牛柏葉,將牛柏葉涮到收縮之後就可以食,牛柏葉吸收咗杞子花膠膠嘅湯汁之後,口感好爽脆,完美融合咗湯汁嘅精華,十分入味。之後嚟碟娃娃菜🥬🥬🥬解膩,娃娃菜口感幼嫩潤滑,味道甘甜,食落感覺好新鮮,仲增添咗成個湯底嘅味道,蔬菜系列合格💯。我哋仲試咗佢哋嘅雲吞🥟🥟🥟,雲吞皮薄肉厚,碎餡新鮮紮實,煮熟之後唔單止肉質鮮甜,雲吞皮都好滑嫩,非常回味😋😋😋清清哋而不失美味嘅一餐 😇😇

清清哋而不失美味嘅一餐 😇😇

• 油麥菜