【#1‧雞煲】一個蹈火海的雞煲‧觀塘-米走雞Live // 麻甩講女搵食團  = = = = = = = = = = = = = = =之前食雞煲都是任食火窩 + 雞煲,今次朋友開飯局,去了觀塘The Wave - 米走雞Live食雞煲。這裡一層有兩間餐廳,應該是同一個老細,上到餐廳樓層,Staff好主動問食雞煲或是西餐,由於朋友有訂位,不用等位,(我們當日是平日,餐廳都多客,建議訂位)。我們一行2人被安排坐到卡位,位置間都寬敞,就算坐四人都不會迫,一坐底不同款醬料架已經置於枱面。米走雞Live的雞煲有2款,1款是傳統的「火焰麻辣雞煲」,另一款是新穎的「芝士雞煲」,朋友不食芝士,唯有先試「火焰麻辣雞煲」,下次再試「芝士雞煲」。- - - - - - - - - - - - - - - - -我們點了小份「火焰麻辣雞煲」(2-3人)($168),都未點好雞煲配菜,用鐵煲上菜的雞煲就已經上枱。上菜後,Staff有叮囑不要打開蓋,讓雞煲先焗,Staff稍後會再處理。等了一會,Staff幫我們炒雞。入面已經有芹菜和芫茜,原來臨食之前會加上香油點火再炒,食前先看一場火焰表演外,雞煲香氣更加迫出。

= = = = = = = = = = = = = = =
之前食雞煲都是任食火窩 + 雞煲,今次朋友開飯局,去了觀塘The Wave - 米走雞Live雞煲

臨食前雞煲我們點了小辣,辣度偏甜辣,不算太辣,帶有少許麻感。雞件吸收麻辣湯汁,而雞肉依然保持嫩滑多肉汁,值得一贊,大大件雞件,食落啖啖肉,沒有太多骨碎。

小份雞煲份量2個人食剛好,食完雞煲之後,就加入高湯,點了5款配料準備火窩,當中值得介紹的是以下3款:
哈哈蝦中寶($63/半份) - 大大件蝦滑,內裡包著好多原粒鮮蝦,入口爽口彈牙,
而且份量都大份,十分飽肚。
日本廣島蠔($88/6隻) - 廣島蠔大大隻,
用作火窩配料煮後不會太縮水,入口新鮮甜美。
牛栢葉($43) - 雞煲的最佳配搭,切得比較大件盡吸湯汁,入口味美爽脆。
 - - - - - - - - - - - - - - - - - -
環境:★★★★☆

地址: 觀塘興業街4號The Wave 3樓
電話: 98885104
  • 哈哈蝦中寶
2021-05-30 678 瀏覽
一直都是一個好熱愛打邊爐既人🎉,但雞煲🐔反而唔多食! 而呢一日剛好經過觀糖 The Wave,見到呢間「米走雞」🐔正正係雞煲的專門店,見到都決定一試呀!🐤-好耐無食雞煲,「米走雞」在the Wave 入面,環境好舒適💯一改以往對食雞煲環境的感受!💖由於我們2人食,所以叫了2-3人份的麻辣bb辣雞煲🌶有唔同辣度選擇,而BB辣都幾惹味😍想溫和一點的朋友我推薦食BB辣呀!而且雞份量好多,雞肉好滑又多肉,好大舊🥩真係好滿足,啖啖肉,絕不欺場!而且仲會有好多配菜,洋蔥等都好好食呀!🧅鍾意食少少辣的朋友要試,好過癮!✅-除左食雞煲外,當然都要加湯打邊爐啦‼️而且食材有部份仲可以選全份或半份💯岩晒食量唔大,但又咩都想試下既我!要加一加分!-我們點了不同的食物,有幾款我覺得必試,包括係蜂巢冰豆腐、竹笙同鵝腸😋😋配上麻辣湯底,吸入滿滿的精華🫕真係好惹味同正呀!🥢一定一定要試呀!-另外我們都點了粉絲同蟹柳🥣嘗試一下唔同食材,都係新鮮好食!而且份量好好呀! 即使半份的份量都好多呢🥘岩晒同朋友、另一半去試呀!-整個晚上好滿足,唔多食雞煲既我都大感驚喜😙食物高質,環境又好,而且價錢都相宜,岩晒聚會呢!😋😋大家一定
一直都是一個好熱愛打邊爐既人🎉,
雞煲🐔反而唔多食!
而呢一日剛好經過觀糖 The Wave,
一改以往對食雞煲環境的感受!💖
由於我們2人食,所以叫了2-3人份的麻辣bb辣雞煲🌶
有唔同辣度選擇,而BB辣都幾惹味😍
想溫和一點的朋友我推薦食BB辣呀!
而且雞份量好多,雞肉好滑又多肉,好大舊🥩
真係好滿足,啖啖肉,絕不欺場!
而且仲會有好多配菜,洋蔥等都好好食呀!🧅
鍾意食少少辣的朋友要試,好過癮!✅
除左食雞煲外,當然都要加湯打邊爐啦‼️
而且食材有部份仲可以選全份或半份💯
岩晒食量唔大,但又咩都想試下既我!
要加一加分!
我們點了不同的食物,有幾款我覺得必試,
包括係蜂巢冰豆腐、竹笙同鵝腸😋😋
配上麻辣湯底,吸入滿滿的精華🫕
真係好惹味同正呀!🥢
一定一定要試呀!
另外我們都點了粉絲同蟹柳🥣
嘗試一下唔同食材,都係新鮮好食!
而且份量好好呀! 即使半份的份量都好多呢🥘
岩晒同朋友、另一半去試呀!
整個晚上好滿足,唔多食雞煲既我都大感驚喜😙
食物高質,環境又好,
而且價錢都相宜,岩晒聚會呢!😋😋
大家一定要試下!🎉
2021-05-24
  • 蜂巢冰豆腐
  • 鵝腸
  • 竹笙
2021-04-29 1652 瀏覽
米走雞在長沙灣起家,第一次吃驚為天人,心想實在太好吃了,完全顛覆傳統雞煲的味道!質感濃厚,咸香,奶味濃郁,正!環境:比較闊落,坐位的間隔很舒適,坐著不會被風直吹著服務:正常水平,算是有禮食物:芝士雞煲(小)激濃$178點了特濃,那五重芝士醬果然特別濃厚,巴馬臣,大孔,車打,莫薩里拉,卡夫五種,入口超濃厚,卷著大型雞件吃實在令人一件又一件難以停下!小份的雞煲份量也不少,而且全部都是嫩滑的部位,雞腿上部帶軟骨位就最少有四件!除此以外的還有大量洋蒽,煮到後面是超~甜!餃子拼盤 小$58蝦餃 蝦大隻而爽彈,餃皮夠薄不會掩蓋主材身的風味。鳳城水餃 帶有木耳的爽脆水餃,是另一個連鎖店的驚喜!丸子拼盤 小$48足有五大顆,手打丸不會帶過多的粉,口感彈牙又彈牙油麥菜 大$44很上油的菜,跟濃味的芝士雞煲湯底很配呢!澳洲牛舌 $88爽口彈牙!快快手灼熟就可以吃,煮久了就會韌!簡單而好吃!
環境:
比較闊落,坐位的間隔很舒適,坐著不會被風直吹著

服務:
正常水平,算是有禮
食物:
芝士雞煲(小)激濃$178

餃子拼盤 小$58
蝦餃 蝦大隻而爽彈,餃皮夠薄不會掩蓋主材身的風味。
鳳城水餃 帶有木耳的爽脆水餃,是另一個連鎖店的驚喜!
丸子拼盤 小$48
足有五大顆,手打丸不會帶過多的粉,口感彈牙又彈牙

油麥菜 大$44
很上油的菜,跟濃味的芝士雞煲湯底很配呢!

澳洲牛舌 $88
爽口彈牙!快快手灼熟就可以吃,煮久了就會韌!簡單而好吃!
兄弟拍拖了,再要約兄弟就要等,我等到林志玲都嫁出去了,還未等到兄弟來赴這一年之約。拍拖這事一旦開了頭,就等於跳下了懸崖,向下大嗌一聲都不見任何回音。兄弟於米走雞Live重逢,話別當年,分享殘酷的感情世界,女人,有又煩,無又煩,尤其兄弟極重感情,像我這樣跳出三界外,不在五行中的,基本上可作超渡,因為我極忽略愛情,有如沙漠之乾涸,六年不見雨水來,正如兄弟Whatsapp我:"中學果時,我都成日上樓上女同學屋企" 屋企兩個字唔知點解,就會自動在我腦海裡忽略左一樣,誤會左佢添。上到The Wave 3樓,原來一地兩舖,經理問我們排哪一間隊,聽其語氣,兩間當屬同一集團,一間做西餐,另一間做雞煲,來之前,心中一早所屬風情萬種的雞煲,可以這樣說:如果雞是地心吸力,我絕不抗拒。不同款醬料率先放在面前,讓你先選擇醬料後,上一個重醬炮製的火焰麻辣雞煲,經過一番點火表演,小雞雞翻滾吧,再"經過一些秋與冬",小雞雞發出咕嚕咕嚕的聲音,那種聲音,"橫街內讓我面紅",然後被我狠狠一口咬下去的小雞雞,雞味相當濃郁惹味,軟滑略帶咬勁。雞煲過後,配上高湯,混搭新鮮食材,一份接一份,精彩紛呈,都說不是我戒不了雞,而是戒不

雞煲過後,配上高湯,混搭新鮮食材,一份接一份,精彩紛呈,都說不是我戒不了雞,而是戒不了雞雞的那種肉質感,正如:也不是我戒不了色,而是我戒不了與你的那種親密感。

豆卜(半份) $48 /  翡翠苗(全份) $34 / 紅薯粉 $16 / 出前一丁 $16
鮮製韭菜餃(半份) $32:晶瑩剔透,絕不讓其熟爛,即送入口中。
Wasabi鮮墨丸(半份) $43:鮮脆爽口。
蜂巢冰豆腐(半份) $24:蜂巢狀的豆腐外形,冰著入雞煲,像海棉吸收著雞煲的濃郁湯汁,咬下去層次分明。

在辣辣雞煲面前,平時溫文爾雅的我們不禁被這種風味厚度"無端為你動容"。
2021-02-24
2021-04-16 1256 瀏覽
呢輪確診數子回落,多咗人出街食飯,連帶火鍋店生意都多番D,邊爐精友人相約我去呢間開餐招牌嘅黃金芝士或火焰麻辣鷄煲今晚唔食,專心做好一件事..............................打邊爐打邊爐又怕熱氣,阿媽教落選擇皮蛋芫茜湯 ($78),呢度嘅湯底唔止得呢2樣食材,仲有豆腐,蘿蔔同粟米,湯底呈奶白色,入口清甜,身為芫茜控嘅我,略為再多D芫茜就仲好囉...........哇哈哈!黎呢度必叫嘅係呢客手切新鮮牛頸脊 ($228/小),每片切成蝴蝶形,脂肪分佈平均,顏色吸引拖幾拖一轉色就食得,歡喜佢肉味香濃,質感鬆軟,夾少少芫茜蔥碎一齊食亦得...........得咗!今次唔食鱔片改叫脆鯇腩 ($98),厚切6件搭舊魚骨腩位主要得條大骨,偶爾有小小碎骨,對於我黎講係幾方便,肉質相當爽脆,用黎打邊爐就岩晒!多款丸類中,當然要食手打架啦,呢份手打鮮蝦丸 ($43/半份),形狀不一,仍然睇到蝦肉粒在內,真材實料浮起就食得,入口相當彈牙,食到蝦肉味,同手打墨魚丸一樣咁正!湯底有豆腐,但我地仍然叫呢客蜂巢冰豆腐 ($24/半份),可見我地對於豆腐嘅喜愛度有幾高話同樣係"一家人",但口感梗

今次唔食鱔片改叫脆鯇腩 ($98),厚切6件搭舊魚骨

話同樣係"一家人",但口感梗係有分別,呢個用黎索湯食,食時真係要小心熱湯!

根據非正式統計,丸同餃好多時會同場,今晚都唔例外,鮮製韮菜餃 ($43/半份)是也

隻隻都相當飽滿,內裏餡料菜同肉比例係八比二,多菜少肉係餃子界大趨勢,歡喜食韮菜會相當開心

唔知係疫情關係定其他原因,今晚呢度無Live Show,期待下一次黎有歌聽!
2021-07-07 8 瀏覽
觀塘The Wave 3樓. 🔸裝修呈live 酒吧設計, 多座位,梳化位, 坐得舒適, 傾計聚會一流。先黎個調味盤, 再下單。🌟火焰麻辣雞煲(2-3人) 小辣。🔥🔥🔥 以大火煮滾,切勿開蓋。等服務員點火,炒香然後加入麻辣濃湯待再次沸騰後先吃雞件,再加湯吃火鍋料。火焰麻辣雞煲,利用了三十多種香料、辣椒乾、洋蔥、中芹和芫茜作配料,加入玫瑰露點火炒斬件雞腿肉,陣陣香辣味四射,湯底麻中帶點辣, 辣中帶麻, 好鬼正。☀️特級雪花肥牛,超大片, 足足成塊面咁大塊, 20零秒就食得, 食落啖啖牛味,肉脂分佈平均。☀️食得多肉, 叫返菇菇,菜菜,豆卜食下。大概$24/份,半份都好鬼多。☀️最後叫返枝冰凍青島啤啤佢, 完滿結束。下次一定要試埋個芝士雞煲。。。
觀塘The Wave 3樓.

先黎個調味盤, 再下單。

調味盤

🌟火焰麻辣雞煲(2-3人) 小辣。🔥🔥🔥
以大火煮滾,切勿開蓋。
服務員點火,炒香然後加入麻辣濃湯
待再次沸騰後先吃雞件,再加湯吃火鍋料。

火箭麻辣雞煲

特級雪花肥牛(小)

蔬菜(半份)

紅薯粉

2021-07-07
調味盤
火箭麻辣雞煲
特級雪花肥牛(小)
蔬菜(半份)
紅薯粉
2021-07-06 13 瀏覽
上次食完雞煲之後,雞煲嘅心就停唔到,所以又搵左另一間好出名嘅雞煲店食。依間已經食過幾次,每次食完都好滿足。黃金芝士雞煲係依間餐廳最出名嘅,成個煲都係唔同種類嘅芝士,仲可以加芝士碎,令到成煲更加濃芝士味,今次點左普通份量芝士碎。食嘅時候就感受到成口都芝士味,非常正同開心,雞裡面嘅肉仲有芝士味,令人覺到非常幸福。雞嘅份量都好多,食落都好嫩滑,兩個人分享都會食到飽。爽滑豬頸肉嘅份量都算幾多,豬頸肉係半肥半瘦,食落唔會煮到太淋,食落都幾爽口,食落唔會覺得太膩。手打鮮墨丸平時係其他餐廳點嘅時候,佢嘅大細同乒乓波差唔多,但依間餐廳佢嘅丸大細係大2-3倍,但都係半份份量,真心好抵食。食落都好彈牙,裡面有墨魚粒,口感好正。蜂巢冰豆腐係餐廳推介同芝士煲一齊食,所以就點左依個食。佢裡面係蜂巢形狀,原來可以吸好多湯汁,同芝士汁一齊食落非常好味。
2021-07-04 14 瀏覽
今日黎到觀塘食好西,黎左呢間出名食雞褒既米走雞,呢到既芝士雞褒不嬲都出名,但係估唔到佢另一個雞褒火焰麻辣雞褒都非常出色。我地叫左個小 火熖麻辣雞褒 168蚊 最小辣2個人食岩岩好,而且佢既調味麻得黎好甜,好岩我口味,而且雞肉份量多又滑身,唔會好柴。我會推薦朋友黎再食。最小辣都唔會太辣。另外仲叫左d配料for之後打邊爐,我特別想推薦既係158蚊既小 特級雪花肥牛,大大片,而家有大理石雪花紋,油脂分佈平均好好味。

我地叫左個小 火熖麻辣雞褒 168蚊 最小辣

哩間米走雞觀塘分店地方非常寬躺 坐得好舒服 有時仲會有live band演唱 不過我黎過幾次只有1次撞中有人演出😆超有氣氛 入座後店員會首先遞上調味配料 大家揀好之後佢就會收走 今次我地3個人叫左大雞煲 琴晚由於大家都唔太餓既關係 食完個雞煲都飽飽地🤣只係叫多幾樣野就收左皮‪ꔛ‬一煲有好多雞🐔吸哂啲湯既精華 多肉少骨 又嫩滑 真係講起又想再去啊🤤
2021-07-01 27 瀏覽
放工與同事Happy hour,就來到觀塘The Wave的米走雞食雞煲。雞煲有兩種選擇分別是黃金芝士及火焰麻辣,因為我們都是辣味愛好者,所以就選了火焰麻辣,並叫了個2至3人份量的。雞煲到來時先加熱,加熱後店員就會淋上辣汁,而這些辣汁是帶有火焰,視覺及味覺都有很大衝擊。雞肉份量非常之多,經攪混後,每件雞肉都很入味,個人建議雞肉在煲內時間越久會更入味,想再入味的朋友可以一試。這間店的食物都可以用性價比高來形容,特別要提的就是哈哈蝦中寶,因為它是一大個蝦膠包住一隻蝦,好像蝦漢堡一樣,飽滿豐富,而且很有蝦味,再加上雞煲湯底提升滋味,所以基本上不用點醬油都夠味。整體上來說這間店的性價比高,在味道,食材質素上都有很高評價。
放工與同事Happy hour,就來到觀塘The Wave的米走雞食雞煲雞煲有兩種選擇分別是黃金芝士及火焰麻辣,因為我們都是辣味愛好者,所以就選了火焰麻辣,並叫了個2至3人份量的。
2021-06-24
  • 哈哈蝦中寶
2021-06-25 31 瀏覽
好耐無同Daddy 一齊食飯,等我帶佢一齊去打邊爐先!黎到米走雞觀塘分店,係the wave 3樓!環境舒適!我地擇左人氣大熱既芝士雞煲火鍋🍲!細份超足料,半溶芝士,芝士醬濃香,雞件嫩滑 份量十足 好美味!仲可以點激多芝士 可以做到拉絲芝士控絕對唔可以錯過!食完雞煲仲可以加湯打邊爐食物可以有半份同一份叫 讚!特級雪花肥牛色澤鮮豔 雪花紋平均 肉質鮮味口感一流 鮮炸響鈴卷新鮮即炸大大份香脆可口 手打五寶拼盤有🦐丸 豬肉丸 墨魚丸 牛丸一次過試齊五種不同口味彈牙 新鮮竹笙墨魚🦑滑新鮮配撘!竹笙爽口 墨魚滑入口軟綿綿 炸魚皮超大的比平時的更大碟 份量十足 香脆酸梅湯開胃唔會太甜環境 幾舒適 適合一班朋友 dinner 傾計既好地方下次想試麻辣雞煲

好耐無同Daddy 一齊食飯,
等我帶佢一齊去打邊爐先!

黎到米走雞觀塘分店,係the wave 3樓!
環境舒適!

我地擇左人氣大熱既芝士雞煲火鍋🍲!
仲可以點激多芝士 可以做到拉絲
芝士控絕對唔可以錯過!

食完雞煲仲可以加湯打邊爐
食物可以有半份同一份叫 讚!

特級雪花肥牛

環境 幾舒適 適合一班朋友
dinner 傾計既好地方

下次想試麻辣雞煲

2021-06-24 32 瀏覽
上次試過Mini Friday,就約左同朋友再黎同一個地方打邊爐其實Mini Friday同米走雞係同一間舖入面嫁呢度環境幾好,特別通風做得唔錯,唔會成間舖都好大煙咁我以前就食過佢哋既芝士雞煲,超惹味今次就試麻辣雞煲啦,我哋就叫左最少辣,但對我黎講都有少少咁多辣,麻既味道就好勁店員會幫手炒雞,一路炒嗰陣會有火係煲到升上黎,好打卡able雞煲我地三個人叫左個小姐,但食雞都食到飽飽地另外都有叫唔同既餸打邊爐我特別鍾意既有佢哋既炸魚皮,一兜幾廿蚊食到飽,炸到脆而不硬,當小零食食都好正!肥牛都係必叫,每一片都好大塊,肉質係偏向軟身但都有咬口,唔會爛溶溶咁
其實Mini Friday同米走雞係同一間舖入面嫁
呢度環境幾好,特別通風做得唔錯,唔會成間舖都好大煙咁

我以前就食過佢哋既芝士雞煲,超惹味

雞煲我地三個人叫左個小姐,但食雞都食到飽飽地
另外都有叫唔同既餸打邊爐

• 特級雪花肥牛
2021-06-17 38 瀏覽
《極邪惡激量芝士雞煲》✨講咗幾年話想食呢間餐廳嘅芝士雞煲,今日終於實現左。呢度除咗食物質素高之外,服務員亦都好盡責咁成日幫你睇住個火,真係值得一讚🤍黃金芝士雞煲(小)($178)呢款雞煲有得揀大份定係細份,我哋揀咗呢個細份係for 2-3人食既,不過對於我哋來講份量都係比較多,所以建議如果有諗住叫多啲其他嘢食黎試嘅朋友,就約多啲人一齊嚟share喇~雞煲上面亦都有啲芝士碎,可以自己選擇想要嘅份量,又冇去到激量都有得揀,作為芝士控嘅我哋當然唔會放過呢個激量嘅芝士碎啦~餐牌上面寫住芝士碎會有微酸,不過我哋食落就唔多覺~另外喺雞煲入面嘅雞件大件得來之餘亦都好入味,而且亦都會有啲芝士溶咗喺上面,令到咬落每啖都有香濃嘅芝士味雖然呢度係出名芝士雞煲,不過如果唔好芝士或者係驚太漏嘅都可以叫其他款式嘅雞煲㗎~~🤍特級雪花肥牛(小)($158)一開始我哋喺未加湯嘅時候就試吓將啲肥牛浸落去芝士溶入面淥熟佢,雖然時間比較長,不過肥牛入面就充斥着芝士嘅香味。加咗湯之後再食仍然會有微微嘅芝士香,但係就可以唔使咁漏~肥牛本身亦都好薄,肥瘦適中,入口即溶~🤍稻庭烏冬($21)🤍金菇($34)💰人均消費:約$250
《極邪惡激量芝士雞煲

🤍黃金芝士雞煲(小)($178)

🤍特級雪花肥牛(小)($158)

🤍稻庭烏冬($21)

🤍金菇($34)

💰人均消費:約$250