唔會再試 ben_z等級22015-05-281K 瀏覽 關注 勁鍾意食辣既我,見到米線陣有玩命辣湯,一直都好想試,今日返工趁放飯就黎食。。。睇到其他食評話玩命辣湯係清湯同辣汁分開上,但落少少都已經好夠味好辣,我就只係嗌左中辣,唔敢嗌大辣。仲嗌左手拍青瓜同大汗雞翼。野食黎得好快,試左啖湯,好咸,唔敢落太多辣汁,輕輕試左滴先,唔辣,成兜倒晒落去,真係一啲味都無,啲米線又碎,夾唔到。青瓜都係一味得個咸字,雞翼皮幾脆,幾香,但都係一啲都唔辣。好失望。:(…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享唔會再試 米線陣 https://s.openrice.com/QrbT02Nib00檢舉 張貼 評分1味道4環境3服務3衛生2抵食用餐途徑堂食
經典米線陣!!! cheunghung200等級42015-05-24931 瀏覽 關注 今天跟朋友去了青衣城的米線陣吃晚餐,我了一個特價一人餐,包括了一碗腩肉雲吞米線和小食拼盤,還有一杯凍飲食物很快便上桌了,先嚐了一口湯底,我叫的是清湯,但湯底竟然比想像中淡而無味,跟白開水無異,米線尚算彈牙有口感,而蝦肉雲吞略嫌冬菇味太重,蓋過了蝦的咸香,腩肉份量不多,肉質還有點粗糙,由於湯底和配料的關係,這碗米線的著實令人失望反而小食拼盤叫我喜出望外,當中的涼拌青瓜配上醬汁酸甜可口十分爽脆,麻香雞肉質嫩滑,雲耳帶 wasabii味,味道出奇地配合,給人一種新鮮的感覺。總括而言,小食拼盤比米線的質素高得多了,值得一試…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享經典米線陣!!! 米線陣 https://s.openrice.com/QrbT0g7Cb00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務4衛生4抵食用餐日期2015-05-23用餐途徑堂食
跌入米線陣,辣得好迷魂 kate1222等級42014-11-271K 瀏覽 關注 今曰突然想食米線,搜尋到一間還沒有到過的餐廳, 約埋同事一起去試試, 這店位於上環新紀元廣告, UCC旁邊, 12時許還不用等位, 實在感恩!米線陣這間店開了不久的, 店面很大, 裝修簡潔乾淨, 而且價錢相宜, 3-40元可以埋單, 可以自選配菜加米線, 也可選擇特定的配搭, 有清湯, 麻辣, 蕃茄等湯底...看到Menu上有一款叫玩命辣湯米線, 其實是清湯米線配腩肉或肥牛, 加上一小勺的黃色辣汁, 這是由不同辣椒研製出來, 有黃辣椒, 巴哈馬辣椒, 朝天椒, 美國辣椒等, 辣度可想而知, 如不能吃好辣的,又想嘗一下的, 可以自行加入少量辣汁試試, 但辣汁略為咸了一點, 米線跟一般街上吃到的大同小異, 腩肉薄身, 爽口不覺肥膩, 作為平民午餐, 都算合格!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享跌入米線陣,辣得好迷魂 米線陣 https://s.openrice.com/QrbT0IhyI00檢舉 張貼 評分3味道4環境3服務4衛生3抵食推介美食玩命汁用餐日期2014-11-27用餐途徑堂食人均消費$50 (午餐)
蕃茄湯底超好味 穎詩等級42014-11-061K 瀏覽 關注 6 點鐘去到, 是一個比較早的晚飯時間, 所以店裏人也很少. 但侍應也有禮和一般米線店一樣,配有芽菜,韮菜,腐皮等等。亦可選清湯,辣湯,蕃茄湯底。黑醋豬軟骨,甜甜酸酸的醋好入味,又淋又易入口。 豬大腸也爽口,沒有異味 :) 蕃茄湯底真係好好飲,真材實料。我成碗飲晒,之後幾小時,都冇口渴情況出現…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享蕃茄湯底超好味 米線陣 https://s.openrice.com/QrbT0wQua00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食蕃茄湯底用餐日期2014-11-05用餐途徑堂食人均消費$44 (晚餐)
抵食米線陣 <IVY>等級62014-08-112K 瀏覽 關注 我經常幫襯位於上環新紀元廣場的華御結,之前曾幫襯過的 Cafe Milana 及已結業的 Hero Sandwich,場內其他餐廳我卻沒有幫襯! :) 最近,搭扶手電梯走上新紀元廣場 2 樓,才發現早前翻新的大家樂隔離,多了一間 <米線陣>! 這間 <米線陣> 跟大家樂是同一個飲食集團,於 7月17日開業。店內玻璃窗開揚透光,簡潔光猛! 跟大家樂不同的是有店員為食客落單及送餐! 看到餐牌,價錢大眾化! 既然叫 <米線陣>,主打供應米線! :) 我先嚐下午茶,第二次幫襯才食早餐!發覺早餐的米線比下午茶的口感好一點!恐怕廚房的水準尚未穩定吧! :( 不論早餐抑或下午茶,食物不用 5 分鐘便送齊,相當有效率! 早餐 $23 ~ $32自選粉麵早餐鯪魚球雜菌米線 $29湯底是清湯,少油之餘,清得來夠味!米線軟硬適中!鯪魚球有 2 粒,略為有點軟腍, :( 雜菌是秀珍菇,整體清新不膩! :) 熱奶茶合適的水溫可把奶茶的香氣發揮得淋漓盡致!奶茶的顏色很均勻!是理想入口的溫度!質感順喉!富奶香又茶味頗濃,味道甘濃而不澀!是一杯有水準的奶茶! 下午茶 $36雲吞米線 $36略嫌米線煮得較腍!雲吞有 2 粒,雲吞皮薄而滑,餡料是蝦及豬肉,蝦肉爽口彈牙,卻是調味重手一點! :( 香辣四季豆這款涼拌小食只得微辣!就算食不到辣的我也接受得到!熱檸檬茶有 4 塊檸檬,紅茶不苦澀,加一包糖,味道剛好! :) …查看更多+ 14以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享抵食米線陣 米線陣 https://s.openrice.com/QrbT0v5ua00檢舉 張貼 評分3味道4環境5服務5衛生5抵食用餐日期2014-08-09用餐途徑堂食人均消費$29 (早餐)
不過不失 (唔四川) huangyuan等級32014-07-28918 瀏覽 關注 中上環食lunch一直都好多人,好逼,好趕,最近上環新開的米線,暫時無人排隊,唔需要等位,所以決定一試。由於新開,環境乾淨,光猛,服務都好好。由於南記同譚仔呢類米線已經太受歡迎了,所以除非你有過人既秘方,唔系都幾難突圍。大汗雞翼 - 香口,皮脆,帶有風味,但同譚仔比仲差d。個招牌玩命肥牛菇菌米線,本身個湯底除左咸好似無其他特別,加左個黃色辣醬會好味d,我個人認為唔辣(我非常食得辣),唔屬於四川風味。麻辣手拍青瓜 - 賣相都ok, 只不夠依然唔夠(我心中的)辣,但對於唔食得辣既人都算好食。番茄肥牛芝心米線 - 番茄湯清淡,味道ok,2粒芝心丸幾好食,芝士味重。中上環呢個地頭,呢個價錢,個人覺得都幾抵,可以一試,但味道就無乜特別,都系其它幾間好d。…查看更多+ 3以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享不過不失 (唔四川) 米線陣 https://s.openrice.com/QrbT0PbGa00檢舉 張貼 評分3味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食大汗雞翼用餐日期2014-07-28用餐途徑堂食人均消費$50 (午餐)
玩命米線--中上環又一抵食之選 倒抽一口涼氣等級32014-07-22900 瀏覽 關注 原本只是想去原址的大家樂,去到發現大家樂一部分地方改為這店。由於大家樂超多人,這店又有位,加上被這“玩命米線“的餐牌所吸引,故大熱天時都走入這店玩玩命。所謂玩命,是隨米線另上的激辣醬汁,由你控制落多少辣汁,鍾意玩幾大有幾大 。辣汁主要有黃辣椒碎和紅辣椒碎所組成,味道辛辣帶點酸。我不算吃得辣,落了三分一的醬汁就夠了。可以想像,要是把辣汁全倒進麵裡去,應該幾玩命吓。米線幾爽同彈牙,湯底亦不錯。配料野菌和肥牛份量算十足,而且用料新鮮。這個麵的份量對女士來說算足夠,$39食到中上質素的米線,性價比有十分! …查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享玩命米線--中上環又一抵食之選 米線陣 https://s.openrice.com/QrbT0Lqqa00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食野菌肥牛玩命米線用餐日期2014-07-22用餐途徑堂食人均消費$39 (午餐)