👤人數:2💰埋單:192🍽口味:剛好🍽菜份量:標準免加一越南小店Cash Only,好尷尬,唔夠錢要出去便利店取🤣心血來潮想去食越南嘢,最後揀咗呢間性價比好高嘅越南小店。但八點幾去到店,米卷同斑斕綠豆糕都賣嗮😢有啲可惜,唔緊要下次再去試推薦:🦀蟹膏番茄湯檬,食完第一碗encore咗一次,真係性價比高,蟹膏味道好重,真係食到有蟹殼入面,應該係用蟹殼去熬嘅湯底🥖烤豬肉法包,分兩件,夠兩個人食,料算多,豬肉吾會好柴OK,價錢就同市價差唔多,正正常常,都算好味
👤人數:2
💰埋單:192
🍽口味:剛好
🍽菜份量:標準

免加一越南小店
Cash Only,好尷尬,唔夠錢要出去便利店取🤣

心血來潮想去食越南嘢,最後揀咗呢間性價比好高嘅越南小店。

推薦:

2022-08-19
2022-08-20 135 瀏覽
今次兩個人試咗蟹膏蕃茄湯粉,另叫咗一碗順化牛米,搭蟹杯凍越南滴漏咖啡。一開頭見到蟹膏同蕃茄呢兩個terms痴埋一齊都好懷疑,諗緊兩個味會唔會好唔夾。點知,食落有驚喜!蕃茄湯濃厚,碗粉佢配咗一件蟹膏豆腐(我唔知佢真實嘅名),真係一個好新嘅體驗。佢食落好香蟹嘅味道,索哂d湯,咬落唔會硬,軟得來唔係散同淋爛,有d似打邊爐嘅蜂巢豆腐,係多咗一份風味嘅蜂巢豆腐。順化牛米,叫咗小辣,店家俾咗一小碟辣醬。先試咗一啖原味,非常清新,比起頭先蕃茄湯嘅濃郁,佢真係好解膩。牛展好諗,但唔係霉霉爛爛,係可以夾得起嘅。杯滴漏咖啡開頭都諗住會好似喺越南飲咁,配極多煉奶,會超甜。但佢一上嘅時候,見到杯底只係落咗好少煉奶,真係好薄一層啖杯底。個人覺得好好,飲到咖啡香,唔會苦,唔會太甜,加起上來係甘甜。今次食完,味道好有記憶點,會再encore,下次試下其他野食!

第一郡🇻🇳衛詩雅同都有推介嘅越抵食地道越南菜🇻🇳越南人主理香料調味都好正宗😍完全食過無得返轉頭🤩weekend晏晝去都要等個幾鐘🥺小店簡約但係嘢食越有水準🤤必食!!!期間見keep住有人嗌外賣😉﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/蟹膏蕃茄湯檬粉🦀️ $60/ (5/5)滿分首選🤩飲第一啖湯已經好驚艷🥳最特別係蟹膏磚🦀濃郁又足料 老闆諗到蟹肉蟹膏同蛋溝埋嘅配方方便懶人可以食到啖啖蟹嘅鮮味🥰配料好多:九層塔🌿滑溜豬紅 索湯豆卜 大舊鮮甜蕃茄🍅同彈牙扎肉🐖檬粉白色望落似米粉 原來係全米造嘅麵🍜最尾成碗清晒🤩/烤豬肉撈檬🐖 $60/ (4.8/5)滿瀉嘅豬肉山🐖烤過所以炭燒味好惹味又有微焦 加上花生🥜口感豐富😍撈檬嘅汁已經預先落咗 魚露青檸酸甜味調較得perfect🫙同一般嘅汁好唔同🤩金不換🌿都好正/越式法包🥖 $50/ (4.4/5)見個個都話必食🥰法包烘到脆身咬到鬆化嘅口感 唔會外皮過硬🥖餡料好清新 醃蘿蔔🥕絲加菜好解膩爽脆🥒扎肉 腩肉同肉鬆🐖足料 唯獨覺得多啲啲肝醬會整體juicy啲🤤/越南滴漏咖啡☕️ $32/ (4/5)一層煉奶🥛放喺杯底 上面有滴漏咖啡☕️烘焙味好濃郁 本身飲會有啲苦 但係撈
第一郡

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/蟹膏蕃茄湯檬粉🦀️ $60/ (5/5)

/烤豬肉撈檬🐖 $60/ (4.8/5)

/越式法包🥖 $50/ (4.4/5)

/越南滴漏咖啡☕️ $32/ (4/5)
一層煉奶🥛放喺杯底 上面有滴漏咖啡☕️烘焙味好濃郁 本身飲會有啲苦 但係撈匀味道好平衡🥰比起平時latte會更重奶甜味🤤越南風味

可惜嗰日米紙蝦卷🦐賣晒🥺另外斑斕綠豆糕都好想試💚一定要encore再試😍
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
  • 烤豬肉撈檬
2022-08-08 297 瀏覽
《第一郡 》深水埗真係越嚟越多好嘢食🤩一直聽人介紹話呢間好好食,系附近做完嘢就過去試下🤪地方唔算大,大概夜晚六點過去等咗半個鐘左右🫣嘢食又真唔錯喎🤩‼️但地方較細,坐得吾系好舒服下次會外賣翻去🤣---🦀蟹膏蕃茄湯檬粉($60)滿滿的一碗🤩配料有:豬紅,扎肉,頭卜,同埋佢哋最出名呢蟹膏蛋餅😍‼️呢舊蟹膏蛋餅,超香濃蟹味🤪勁鮮甜,蟹既所有精華係曬呢個蛋餅到🤪口感似蜂巢豆腐好索湯🤣好好食 個蕃茄湯好濃,偏酸的一個湯底,好開胃好好飮,檬粉岩岩好煮到,好掛湯😆豬紅系我細個食嘅豬紅味道(有無人明我講咩🤣)爽口吾會夾散果隻,份量都幾多幾大碗🤩唯一吾好食完好頸渴 🌱斑斕葉綠豆糕($15)好煙韌😍😍吾會太甜,淡淡斑斕香 吾算濃綠豆蓉好綿,好夾 好好食🤪 🌯烤豬肉麵包($58)想試埋佢個烤豬肉,所有叫埋🤣👧🏻本時好怕食越南法包,因為每次都會食到個口損曬‼️今次呢個竟然無‼️ 個法包焗到真係外皮脆內軟😍吾系平時出面果啲成個包好脆咬都咬吾郁食吾到麵包果隻‼️ 烤豬肉吾鞋吾乾濃味,加上佢啲配菜食,幾好食幾香口,份量都大,兩個人share食岩岩好🤪---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸價錢:🧸🧸
《第一郡 》
---
🦀蟹膏蕃茄湯檬粉($60)

唯一吾好食完好頸渴

🌱斑斕葉綠豆糕($15)
好煙韌😍😍吾會太甜,淡淡斑斕香 吾算濃
綠豆蓉好綿,好夾 好好食🤪

🌯烤豬肉麵包($58)
想試埋佢個烤豬肉,所有叫埋🤣

(5🧸為滿分)
蟹膏蕃茄湯檬粉
斑斕葉綠豆糕
  • 斑蘭綠豆糕
2022-08-08 180 瀏覽
最近人氣急升嘅小店,今日終於可以食到,唔想排隊記得11:30前去到,因為店鋪座位唔多,不過上菜都算快,店鋪以家庭式經營,老闆好有禮貌。蟹膏🦀番茄🍅湯檬,湯底夠濃,有淡淡的蟹糕味,不過青檸同番茄的酸味比較重,唔喜歡酸的朋友就會覺得酸味太重,飲完唔會口渴,有一塊應該係蟹糕蟹肉蛋餅,吸曬湯嘅味道,好好味,檬粉比較特別,唔係一般嘅檬粉,比較軟滑,喜歡這個口感。烤豬肉法包🥖餡料夠足,配搭少少酸菜,刺激食慾,麵包烘到少少脆,比較厚身,吃完一個好夠飽。斑斕綠豆糕都幾特別,甜度適中,好煙韌,下次可以試埋其它甜品。

斑斕綠豆糕都幾特別,甜度適中,好煙韌,下次可以試埋其它甜品
2022-07-27 249 瀏覽
唔係朋友帶路,我應該唔會搵到呢間小店。以為深水埗平日應該唔洗等位,原來好多人去食,好彩拎飛等左陣就到我地,鋪頭細細,唔好預坐得舒服,但都可以慢慢食,無人趕既。小店既食品唔多,但勝在都出色。🥑首先一定要講既係牛油果沙冰,雖然叫沙冰但我就覺得似奶昔多d,入口好滑溜,有濃厚既牛油果香,香而唔會好甜,口感較厚,鍾意食牛油果既人實like!🥪主食就叫左-烤豬肉軟包,個軟包暖暖地夠軟熟,肉質juicy,但有配菜隔返係軟包同烤豬肉中間,所以包身同保持到,唔會濕pet pet。但有芫荽呢樣配菜,我自己就飛走晒😆🍲重有-扎肉湯河粉,湯河有大量配料,包括🌱新鮮薄荷、羅勒、紅椒、青檬、洋蔥🧅,味道突出,而扎肉好食😋又足料!🦐小食就叫左-米紙蝦卷,先要拆開堅挺既葉,之後就係越南米紙包住超多餡料,但主要都係檬粉為主加少少香料,蝦既比例好少,唔細心食都唔覺有😂有改善空間。但小店就配左一個自家醬汁,有花生碎有炸蝦仔,食落變得惹味。重有其他野食都想試,例如招牌蕃茄蝦膏湯檬、牛油果軟包,唯有下次。

2022-07-24 271 瀏覽
話說尋日大暑真係熱到傻咗,但係我仍然沒有放棄覓食,今次帶大家嚟到西九龍區🤪🤪🍅🦀蟹膏蕃茄湯檬粉話說依家餐廳真係多人到傻🙊我地1點半去到都大概已經要等10張枱,尋日又35度,都真係熱到差啲中暑😂 不過為左好食嘅野我地係永不放棄架!落單到有野食都唔洗3分鐘,望落每一枱都必叫呢樣野。佢本身每碗都有豬紅,扎肉,豆卜,重點蟹膏餅‼️果舊望落好似豆腐嘅就係呢碗粉嘅主角😍佢咬落話好似食緊濃濃嘅蟹膏,完全唔會腥,簡直係齒頰留香🤤湯底配上蕃茄甜甜地,令到成碗粉味道都好平均,非常之match🥑牛油味法包 作為牛油果頭號粉絲,一切有牛油果嘅食物我都一定會叫🙊🙊今次叫咗個牛油果法包,好似都係越南幾出名嘅一種食物。包入面有生菜,青瓜 ,牛油果紅蘿蔔,芫荽。雖然聽落好素食嘅感覺,但係我起上嚟又會有淡淡的滿足感,唔會因為話無肉而覺得好單調‼️識落成件事都好配合🥭芒果糕 榴槤糕炎炎夏日,一個完美嘅午餐係要有甜品作為結尾😋我地叫埋佢哋啲糕點試吓。而家正值係芒果嘅季節,所以佢嘅芒果糕香並清甜,絕對唔係死甜。榴槤濃得來唔會好假,難怪我見佢啲榴槤糕係賣得最好🙊-🍹飲品方面,講起越南就梗係牛油果牛油果牛油果啦🙊重要嘅嘢要講三次🤣今

🍅🦀蟹膏蕃茄湯檬粉

🥑牛油味法包

🥭芒果糕 榴槤糕

🍹飲品方面,講起越南就梗係牛油果牛油果牛油果啦🙊重要嘅嘢要講三次🤣今次叫左杯牛油果沙冰,基本上每一枱都一定會叫,其實佢飲落似牛油果smoothie多啲,完全冇添加糖,飲落係純純嘅牛油果味😋作為牛油果愛好者嘅我,真係想嗌多一杯添啊🙊

P.S法包入邊嘅配料係可以同餐廳講唔要邊一樣,如果有朋友仔唔鍾意食芫荽都可以同佢講話走芫荽。由於餐廳都幾出名,大家都要預返30分鐘左右等位啊‼️
2022-07-21 251 瀏覽
今晚去買外賣,買咗兩係米紙蝦卷,係為咗食佢個花生醬,佢個花生醬點蝦卷真心係好食嘅,買嗰時冇講冇花生醬,攞走時都冇講,返到屋企打開,見唔到咪打比佢話冇囉,佢叫我去攞番,點知落到去,佢話比咗魚露我,花生醬賣晒,喂呀,你冇出句聲吖,我叫嗰時你唔講,我打比你你叫我返去攞,去到又話冇,你冇就響電話講吖,大熱天時要人走兩轉,真心嬲架😡
米紙蝦卷
蟹膏番茄湯檬粉烤豬肉麵包菠蘿沙冰檬粉個蟹膏番茄湯真喺好夠味,就連個豆腐泡都索晒味,真喺無可挑剔👍👍,用嘅粉同一般檬粉唔同,比較似米粉,所以更加有咬口。個烤豬肉包,同平時食嘅都有小小唔同,夾嘅菜會比較多d,味道就同出面差不多。早幾年無咁多人知,都唔洗點排隊,而家多咗飲食post嘅報導,就成日都要排隊🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
蟹膏番茄湯檬粉

菠蘿沙冰

2022-07-17 622 瀏覽
最近在YouTube 不同的Channel也介紹深水埗區美食當然也包括此間越南菜今日完咗崇拜專登在OpenRice order定外賣駕車去取去到見到門口好多人,除咗有人排隊堂食,亦有不少在等外賣今次先要試受到不同推介的:1/ 牛腩燉蔬菜(只在星期六日供應)牛腩炆得好淋的,內還有薯仔紅蘿蔔,味道較甜2/越式法包內有扎肉,腩肉,酸菜,青瓜和芫荽蔥,包身外脆3/越式軟包餡料和法包一樣,外表看來好似硬包,但軟身的4/蟹膏蕃茄湯檬半個大蕃茄,有扎肉和豬紅,蟹膏餅檬粉外形和口感好似米粉一樣,和平時吃的檬粉有點分別,那兩舊蟹膏餅,可能不是自己預期吃的蟹膏湯底,外型和味道也一般,湯底也相對較甜只可以說價錢比較經濟,堂食環境就真係麻麻,法包不錯,其他一試也無妨
最近在YouTube 不同的Channel
也介紹深水埗區美食
當然也包括此間越南菜
今日完咗崇拜專登在OpenRice order定外賣
駕車去取
去到見到門口好多人,除咗有人排隊堂食,亦有不少在等外賣
今次先要試受到不同推介的:
1/ 牛腩燉蔬菜(只在星期六日供應)
牛腩炆得好淋的,內還有薯仔紅蘿蔔,味道較甜
2/越式法包
內有扎肉,腩肉,酸菜,青瓜和芫荽蔥,包身外脆

3/越式軟包
餡料和法包一樣,外表看來好似硬包,但軟身的

4/蟹膏蕃茄湯檬
半個大蕃茄,有扎肉和豬紅,蟹膏餅

蔬菜燉牛腩配法包
越式法包
越式軟包
蕃茄蟹膏湯檬
2022-07-17
越式法包
越式軟包
2022-07-16 173 瀏覽
大熱天時32度,打算準時11點到買完外賣快快回家,點知11:15 分先有人回來開舖,有老有嫩排隊等你開門,大家都差啲熱死🥵唔優做都唔使這樣吧,入去叫外賣,老闆娘態度惡劣,說了兩次俾辣椒青檸,臨拎走前也問一問在場男仕有沒有比,男仕職員還說你有叫就會俾,最後當然是沒有比吧😡😡尼的服務態度,食物有幾好食都算吧!平日態度已經不好,都算了,今次令我實在太嬲了,以後也不再來,大家想受氣的就幫襯吧⋯⋯😡😡😡
外賣自取
2022-07-12 132 瀏覽
每次行過都見大排長龍,所以好少會直接坐喺入面食😅多數喺深水埗行到熱辣辣,想買啲嘢飲解渴,就會去佢度😂呢度嘅牛油果奶昔勁足料,真係將牛油果加牛奶攪拌,飲落非常滑身👍🏻
2022-07-11 389 瀏覽
想試好耐嘅越南餐廳,之前聽朋友講佢個米紙蝦卷好好食,今日終於黎左食,排左半個鐘左右先食到。入到黎店舖好細,已經聞到陣陣嘅蟹膏味,我地叫左2碗呢度必點嘅蟹膏蕃茄湯檬,一碗另外再加左炸豬肉(+$10)。再叫左2卷米紙蝦卷,最後嘅2卷都俾我地叫左好好彩😋米紙蝦卷正常發揮,同平時越南餐廳嘅米紙蝦卷差唔多,個花生醬汁幾好味。蝦卷都好大卷,入面餡料都多!蟹膏蕃茄湯檬一黎到見到首先係十分足料、大碗。佢面頭鋪滿左餸,有半隻大蕃茄、豆卜、扎肉、豬紅、好似蜂巢豆腐嘅蟹膏蛋餅! 啲配料好出色,豬紅好軟滑,好少食越南檬會有豬紅,而且佢個蟹膏蛋餅都超好食,因為佢吸晒湯嘅精華,呢舊野好似會食上癮甘,好好味。同埋要讚下佢個湯底,好香濃嘅蟹膏味,反而蕃茄味唔係好濃,個湯雖然濃味,但一啲都唔會太咸,好好飲🤤大家黎一定要試呢個蟹膏蕃茄湯檬,雖然好大碗,但好味道我成碗清晒!!!

蟹膏蕃茄湯檬
好食指數:🌕🌕🌕🌕🌑Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑•蟹膏蕃茄湯檬粉• $60第一次食呢種蟹膏🦀mix蕃茄湯🍅佢啲蟹膏係一磚磚咁嘅要整碎曬先好食!!!蕃茄湯就係有原舊蕃茄🍅湯底就酸酸甜甜咁!幾開胃!!!檬粉同出面啲大牌子唔同有小小似米粉🤣🤣🤣咁除左有蟹膏同原舊蕃茄之外都有豆卜、生菜、扎肉、豬紅…佢啲扎肉我又幾鍾意食🤭🤭🤭之後就要留肚食佢嘅法包🌯•越式法包• $50呢個大推✨😛😛如果唔食芫茜、紅蘿蔔🥕、酸甜青瓜🥒呢款一定唔啱你地食😂😂但我完全無問題!呢個又係酸酸甜甜除左有芫茜、紅蘿蔔🥕、酸甜青瓜🥒佢都有腩肉同埋扎肉!不過我就鍾意扎肉口感多啲始終腩肉都會有啲肥豬肉係到(個人口味啫,鍾意嘅 應該覺得好正🤣🤣🤣)重點!!!!!佢個法包好鬆軟!又脆卜卜!個口感好好食🤓🤓🤓🤓•🥑牛油果沙冰• $35會有啲杰撻撻 但都幾易接受!唔係加糖個啲甜!純牛油果嘅味道!飲埋呢杯已經好飽🤣P.s夜晚去食都多人排隊架 所以要預返啲時間環境絕對唔係靚架喇 但係可以試下佢地嘅風味😎
好食指數:🌕🌕🌕🌕🌑
Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑

•蟹膏蕃茄湯檬粉• $60
第一次食呢種蟹膏🦀mix蕃茄湯🍅
佢啲蟹膏係一磚磚咁嘅
要整碎曬先好食!!!
蕃茄湯就係有原舊蕃茄🍅
湯底就酸酸甜甜咁!
幾開胃!!!
檬粉同出面啲大牌子唔同
有小小似米粉🤣🤣🤣
咁除左有蟹膏同原舊蕃茄之外
都有豆卜、生菜、扎肉、豬紅…
佢啲扎肉我又幾鍾意食🤭🤭🤭
之後就要留肚食佢嘅法包🌯

•越式法包• $50
呢個大推✨😛😛
如果唔食芫茜、紅蘿蔔🥕、酸甜青瓜🥒
呢款一定唔啱你地食😂😂
但我完全無問題!
呢個又係酸酸甜甜
除左有芫茜、紅蘿蔔🥕、酸甜青瓜🥒
佢都有腩肉同埋扎肉!
不過我就鍾意扎肉口感多啲
重點!!!!!
佢個法包好鬆軟!又脆卜卜!
個口感好好食🤓🤓🤓🤓

•🥑牛油果沙冰• $35
會有啲杰撻撻
但都幾易接受!
唔係加糖個啲甜!
純牛油果嘅味道!
飲埋呢杯已經好飽🤣

P.s夜晚去食都多人排隊架 所以要預返啲時間
環境絕對唔係靚架喇 但係可以試下佢地嘅風味😎
2022-07-07 81 瀏覽
☺️ 小編依日醒起有一間越南店舖一路都未有機會試,趁早咗出門就順便去試一試第一郡。[ 亂闖試飲試食 ]🍽 蟹膏蕃茄湯檬粉 😋😋😋😋廚師專登將蟹膏整成一塊「磚」狀,可以避免蟹膏太散而溶喺湯度食唔到。另外,依碗粉有豬血 (小編唔食嘅……🙈)、扎肉、豆卜、生菜、蕃茄之類,食材豐富,而且幾大碗!佢哋選用嘅檬粉偏向似幼河粉,大概係因為南北越嘅飲食唔同,用嘅食材都唔同。🍅 雖然大大舊蕃茄放落去好有睇頭,但因為依半個蕃茄太大舊同太生嘅關係,難以咀嚼,一向都會食蕃茄嘅小編,最後都係放棄咗。😅 🍹 牛油果沙冰 😋😋😋😋😋牛油果沙冰好creamy,唔會好稀,有滿滿嘅牛油果蓉,飲完都幾有飽足感!☺️ 午餐 💵💵 約港幣$100/人💁🏻‍♀️ 小編嚟食嘅依一日係星期日,喺正佢哋開舖前十分鐘排第一個,冇幾耐後面已經排長龍,而店入面座位目測大概十幾個,稍為遲少少嚟就要排第二、三輪喇!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 蟹膏蕃茄湯檬粉 😋😋😋😋