2023-07-19 249 瀏覽
今日同朋友去油麻地覓食,聽聞有一間新開嘅越南餐廳‘第一郡’喺彌敦道,一於去食過午餐先。店舖裝修簡潔,沒有花巧的東西,用手機點餐,食物款式不少。🌟烤豬肉湯河,湯底濃郁可口,與湯河的幼滑口感完美結合。🌟烤豬肉撈檬以鮮嫩的豬肉為主角,搭配豐富的蔬菜配料,讓人感受到健康與平衡。搭配魚露的清新味道,豬肉的口感更加豐富。🌟青檸梳打清爽的味道有效消暑。這款飲品讓人感到清新宜人,適合在炎炎夏日享受。🌟越南特色熱滴滴咖啡,咖啡的味道偏甜,帶有深厚的咖啡香氣。是喜愛咖啡的人必試的一款特色飲品。🌟芒果糯米卷以糯米皮的煙靭口感為特色,搭配新鮮的芒果,是越南甜點中的經典之作。🌟班蘭糕散發著濃濃的班蘭香氣,同時帶有椰奶的味道,值得一試。

店舖裝修簡潔,沒有花巧的東西,用手機點餐,食物款式不少。

🌟烤豬肉湯河,湯底濃郁可口,與湯河的幼滑口感完美結合。
烤豬肉湯河

青檸梳打
滴滴咖啡
班蘭糕、芒果糯米卷
2023-07-13 342 瀏覽
去開油麻地搵朋友,佢話公司附近有間好多人食既越菜,叫我拎定位搵佢一齊試試。本黎都對等位興趣馬馬,不過為表誠意,等就等啦!間野係彌敦道483號2樓,其實好易搵,因為行到地下都有指示。果不出所料,食飯時間,都係多人等位,不過商廈地方,勝在有冷氣,等位唔使曬。等左15分鐘有得入,Ok 啦。食完見開始少人影既相,地方其實好闊落,坐得舒服。等到位朋友都到左,時間啱啱好朋友叫左個烤豬肉撈㩚加扎肉。飲品:椰青烤豬肉烤到仲有肉汁,唔算好肥,份量都好多,扎肉食到胡椒味,好味原個椰青夠冰涷,真係消暑一流。我叫左個番茄蟹粉湯粉,蟹粉用蒸蛋作底,鎖緊蟹粉的精華在其中。番茄湯味濃郁,豆卜軟身易入口。非常實惠飽肚。小食叫左蝦肉米紙卷:呢個正常發揮。甜品叫左個榴連糕,9蚊一塊,但榴連味極重,香滑抵食,鐘意食榴連既朋友一定要試。推介最好味既甜品:斑蘭糕綠色糕點,有住香香既斑蘭味,好有咬口,係坊間少見,暫時係我食過最好味既斑蘭糕,因為太好味既緣故,唔記得影相就食晒,推介大家黎到必試好後悔之前主食嗌得太多,唔係再叫多幾件食,下次要外賣返屋企食至得,大家記得留肚食呀!順便一提:呢度上菜快,侍應服務好,食完又會問返你意見抵讚

食完見開始少人影既相,地方其實好闊落,坐得舒服。
等到位朋友都到左,時間啱啱好

朋友叫左個烤豬肉撈㩚加扎肉。
飲品:椰青

原個椰青夠冰涷,真係消暑一流。

小食叫左蝦肉米紙卷:呢個正常發揮。
推介最好味既甜品:斑蘭糕

順便一提:呢度上菜快,侍應服務好,食完又會問返你意見
抵讚

由佢係深水埗已經開始食, 食左好多年! 之前知佢搬遠左我地都有的唔開心🥹 不過佢地宜家搬大左好多, 做得有聲有色好似睇住佢成長咁! 而今次就黎到買外賣拎返去食😆放工過去7點鐘已經超多人排隊!! 我就拿拿淋揀好就落單喇!好耐冇食好多野想食!直頭忍唔住買埋第二日既午餐黎食😂1/ 蟹膏蕃茄湯河加蟹膏🦀 $65+20其實每次黎我地都鐵膽叫呢個同越式法包!濃濃既湯底2/ 越式法包🇻🇳 $55佢地有法包同軟包選, 呢款我就中意夾法包食, 豐富嘅餡料完全無法抗拒🤩3/ 烤豬肉法包🐖 $62豬肉烤後好惹味, 而且仲好嫩滑, 法包熱辣辣仲好脆口!4/ 沙甸軟包🐟 $42超Juicy既餡料, 食到一啖淡超快食哂!5/ 牛油果軟包🥑 $47成半個牛油包係入邊, 呢個價錢係點做到架, 而且麵包鬆軟👍🏾6/ 特色糕點 🍮- 榴連榚 $9- 芋頭榚 $7- 芒果糕 $7- 紫米糕 $7- 紅豆糕 $7- 馬豆糕 $7佢地芒果糯米糍又賣哂🥹我忍唔住報復式叫哂佢所有糕點😂價錢一的都唔貴! 全部味道都好出, 強力建議榴連同紫米糕!! My favorite❤️7/ 牛油果沙冰🥑 $35黎襯呢到都非叫不可! 飲落超滑, 現

放工過去7點鐘已經超多人排隊!! 我就拿拿淋揀好就落單喇!

好耐冇食好多野想食!直頭忍唔住買埋第二日既午餐黎食😂

1/ 蟹膏蕃茄湯河加蟹膏🦀 $65+20
其實每次黎我地都鐵膽叫呢個同越式法包!濃濃既湯底

2/ 越式法包🇻🇳 $55

3/ 烤豬肉法包🐖 $62
豬肉烤後好惹味, 而且仲好嫩滑, 法包熱辣辣仲好脆口!

4/ 沙甸軟包🐟 $42
超Juicy既餡料, 食到一啖淡超快食哂!

5/ 牛油果軟包🥑 $47

- 紫米糕 $7
- 紅豆糕 $7
- 馬豆糕 $7

7/ 牛油果沙冰🥑 $35
黎襯呢到都非叫不可! 飲落超滑, 現場佢地係即叫即開既牛油果肉打碎而成!必叫!

8/ 椰皇🥥 $28
店員建議外賣自己開椰皇確保夠新鮮, 仲教埋我點開原來係咁易👍🏾 飲落好清甜😋
外賣自取
2023-07-12 244 瀏覽
每當我看到第一郡的米紙卷同斑蘭糕就想起小絲,因為小絲同米紙卷和斑蘭糕一樣可愛。最近第一郡搬了到油麻地。那就想帶小絲到新舖試試。而謹慎的我當然去試一試先啦。我專程過了午餐的時間去,客人都算少,已坐了7成的客人。現在己改成電話掃QR code點餐。很快就點了蟹茄湯檬,綠豆斑蘭糕,滴滴咖啡。又是很快就到。味道方面都沒有太大改變。湯檬很夠酸,但蕃茄味不算足。檬粉依然是用白色乾身有點似米粉那款。綠豆斑蘭糕非常煙韌,中間的綠豆蓉與上下層的斑蘭糕很配合。埋單的時候點了米紙卷做外賣。這裡的米紙卷有2款醬可以選,我推介這裡的自家製沙嗲醬清新的米紙卷配自家製沙嗲醬非常美味。試完沒問題就帶小絲來試試。當日晚上,我們7點來到己爆場,幸好等了一會就有位,再遲些少已經要排隊。坐下點餐時面食一沉,很多食物已售罄,最想點的米紙卷同斑蘭糕都沒有了,那就點其他啦。先點了牛油果沙冰給小絲,小絲好像很喜歡,是小甜版的牛油果忌廉,只是有點疑惑叫沙冰為何沒有冰。之後來的蔬菜燉牛腩跟越式法包,小絲超愛這個,咖哩有少少酸味辣辣地很開胃。牛腩和其他配菜都不少。我點了烤豬肉軟包,味道同正常的越式法包差不多,都是酸酸地,夏天食非常適合。沒

最近第一郡搬了到油麻地。那就想帶小絲到新舖試試。

而謹慎的我當然去試一試先啦。

我專程過了午餐的時間去,客人都算少,已坐了7成的客人。

現在己改成電話掃QR code點餐。

很快就點了蟹茄湯檬,綠豆斑蘭糕,滴滴咖啡。

綠豆斑蘭糕非常煙韌,中間的綠豆蓉與上下層的斑蘭糕很配合。

試完沒問題就帶小絲來試試。

沒斑蘭糕就點其他甜品啦。味道正正常常。

這餐小絲都好滿意,只是同預期有些分別。

另外一定要飲這個免費提供的斑蘭水,很香斑蘭味。做法很簡單,就是斑蘭葉浸到水裡。

神級無味食評師-阿偉

2023-06-06
2023-07-12 210 瀏覽
呢排天氣咁酷熱☀️🔥同事提議不如去食越南嘢,佢帶佐我哋去咗油麻地一間開咗唔係好耐嘅第一郡食Lunch😋🥢烤豬肉撈檬豬肉好夠味,亦都唔會太咸,太乾,保持juicy,仲有花生碎同埋獨特的醬汁好香好夠味唔需要加其它醬汁魚露,,,連同醃蘿蔔及生菜絲配料一齊食,可以解油膩。夏天食撈檬真啱胃口😋🤏越式法包法包咬落去好香脆一D都唔硬,扎肉,肉鬆,肝醬加埋同酸蘿蔔絲青瓜同新鮮芫荽全部都好夾,口感好豐富,同事非常鍾意食😋🥢雞絲湯河同事走蔥及配菜,因全走只得雞絲同湯檬望落去好寡,但湯底好鮮甜連同雞絲食都吾錯😄咁熱一定要飲沙冰!🍹紅毛榴槤沙冰微微清甜,,淡淡清香,,好解渴🤤🍍菠蘿沙冰好香菠蘿香味,而且沙冰打得好滑好creamy!即使放耐咗都不會出水👍🥭芒果糯米卷 芒果糯米卷嘅芒果非常甜,而且好大塊,好有口感,好滿足🤤🍴班蘭綠豆蓉皮好QQ煙煙靭靭好正😋依家啲甜品都唔錯,仲有其他甜品種類👍
🥢烤豬肉撈檬
豬肉好夠味,亦都唔會太咸,太乾,保持juicy,
仲有花生碎同埋獨特的醬汁好香好夠味

🤏越式法包

🥢雞絲湯河

咁熱一定要飲沙冰!
🍹紅毛榴槤沙冰
微微清甜,,淡淡清香,,好解渴🤤
🍍菠蘿沙冰

🥭芒果糯米卷
芒果糯米卷嘅芒果非常甜,而且好大塊,
好有口感,好滿足🤤

🍴班蘭綠豆蓉
皮好QQ煙煙靭靭好正😋
依家啲甜品都唔錯,仲有其他甜品種類👍
2023-07-12
5 分鐘 (堂食)
  • 班蘭綠豆糕
  • 越式湯河
知道第一群由深水埗間細舖半到去到油麻地樓上嘅鋪,一路默默地收藏,諗住去拜訪一下!今日終於有機會嚟到,見搬鋪之後人流仍然好多,好受歡迎😃心心最掛念住嘅就係佢嘅越式法包,裏面嘅材料好豐富非常之地道,特別喜歡佢裏面嘅肉鬆仲有扎肉,同平時出到去好唔同。成個法包嘅口感都好鬆脆,蘿蔔醃製得啱啱好,成個都好鍾意😍另外仲叫咗佢嘅招牌蕃茄蟹肉檬粉,一上台嘅賣相非常之吸引,有好大舊嘅蟹膏同埋蕃茄。識落口感都好清新~ 仲有我叫咗烤豬肉嘅撈檬,呢個幾有驚喜,我覺得豬肉烤得好唔錯,有淡淡的香甜味,識落都好開胃🤤甜品叫咗芋頭糕同埋榴槤糕,兩款味道都會香爐,榴槤糕平時比較少食,裏面仲有一絲絲嘅榴槤肉~嘢飲就叫咗牛油果沙冰,同埋紅丹榴槤沙冰。前者非常之綿滑,後者我從來未喺香港飲過,原來係咁嘅味道,都幾清甜,大家都可以試吓~

2023-07-11 125 瀏覽
由深水埗蚊型舖位,就算叫定外賣,去到都要等,長期滿座。終於等到佢搬上油麻地大埔。舖位喺二樓,Casa hotel 樓上,空間感夠,唔會坐到同後面pat pat 貼pat pat 。升級咗做自助落單 掃QR code 。落單後一分鐘極速上菜!你冇睇錯,我冇講錯,真係一分鐘,之後我嗰 《綠豆班蘭糕 $15》就到咗!同舊鋪味度冇分別。上下層煙韌班蘭糕 ,高中間夾 誘惑綠豆蓉。正餐未到已經忍唔住食咗先講。 細心位仲要已經畀定兩隻义,等你如果要share唔使下下問佢拎,真是有夠貼心。( 然而我當晚只係一條友去食)接住再上埋《紫米糕 $7》。雖然隔離枱話椰汁糕有雪櫃味,但我呢嚿完全冇。最後上埋主腳 《一大舊蟹膏原隻蕃茄湯檬 $65》舊蟹膏唔同隔離枱所講:喺第二度食係碎上,呢度成嚿畀你,唔使大海撈針咁喺啲湯底撈番啲碎碎上嚟。仲要索曬個特濃蕃茄湯底,嘩,真係要大叫一聲:噢 賣 葛 ))) 反而舊豬紅冇以前咁入味,可能太好賣未浸得切呱。。。大舖仲upgrade咗,有《班蘭水$0》任飲。不過呢,飲落去就似西米露味嘅水,就唔太啱我啦~埋單嗰時,見到佢tempo櫻花味紙巾竟然賣一蚊一包! 吸引到我忍唔住要買返

埋單嗰時,見到佢tempo櫻花味紙巾竟然賣一蚊一包! 吸引到我忍唔住要買返包。小店真係佛心來的~
2023-07-07 2769 瀏覽
太太太掛住個班藍糕!!!!🤤😍🤩今日終於有時間可以同老公嚟搵返呢間越南餐廳,今次我要自己食兩件🥹!今次就冇叫牛油果沙冰,轉下是越南嘅滴滴凍咖啡,老公就叫咗鹹檸七傳統嘅越南滴漏咖啡壺,加埋杯入面厚厚既煉奶🥰真係好心急,咖啡味道好濃厚,煉奶中和咗越南咖啡既苦澀味,餘韻仲有少許酸味老公嘅鹹檸七好大杯,一早已經督爛咗既鹹檸檬,到埋雪碧落去就飲得啦,今日32度咁熱,我都忍唔住偷飲咗幾啖😛心心念念班蘭糕率先登場!煙靭Q彈既質地係根本冇辦法用隻叉界開佢🤣唯有將佢成隻吉起就咁咬,正呀入面啲綠豆蓉粉得嚟又唔乾,班蘭味好香,真係要食兩隻先夠扎肉檬粉好大碗,而且好多片扎肉。呢度嘅扎肉口感同其他越南餐廳,係好彈牙爽口,最緊要份量真係好多,超抵食烤豬肉撈檬都係大大份,烤豬肉好香,而且肉質唔柴,我最鍾意嘅酸蘿蔔絲有好多好多😍😍😍第一次食到越南撈檬係有咁多酸蘿蔔絲呢個米紙蝦卷真係好特別,用蕉葉包住,唔似出面啲米紙咁一夾就黐住隻筷子米紙蝦卷好紮實,入邊包咗好多料,大大隻蝦包得咁靚真係賞心悅目😍呢個靈魂醬汁真係好特別😳好濃花生醬味,入面加咗啲酸蘿蔔絲同埋炸蒜,口感好rich米紙蝦卷同呢個醬真係好夾,忍唔住喪碌啲醬嚟食😛

入面啲綠豆蓉粉得嚟又唔乾,班蘭味好香,真係要食兩隻先夠

米紙蝦卷同呢個醬真係好夾,忍唔住喪碌啲醬嚟食😛

呢到食物既份量真係好大份,性價比極高😻最緊要係個班蘭糕真係好吸引人係咁想食,行過路過都要去買隻嚟食下先🤤
  • 班蘭糕
  • 米紙蝦卷配自家醬
2023-07-05 281 瀏覽
今日去咗油麻地呢一邊同朋友食飯,咁啱就見到呢一間之前都冇見過嘅越南菜餐廳,午餐時間去到都幾多人,我哋都要排隊!同埋呢一間餐廳其實距離地鐵站都係好近嘅距離,所以都非常方便我哋叫咗啲小食同埋兩個粉share, 首先就推介嘅有佢嘅烤豬肉撈檬,烤豬肉非常juicy,絕對唔會有一個好乾嘅感覺,同埋啲粉一齊食非常match同夾!佢嗰調味亦都唔會太咸,口味係比較似傳統越南地道嘅味道,正!我同朋友都非常鍾意食 越式法包亦都非常多唔同嘅配料,有豬肝醬!所有配料加埋一齊個口感非常有趣,同埋佢哋嘅份量非常多,絕對一口咬唔晒,幾鍾意食佢嘅酸蘿蔔,加埋落去非常開胃!芒果糯米卷嘅芒果非常甜,成個甜品嘅口感煙煙韌韌嘅感覺,我都幾鍾意佢呢一個口感!芒果而家亦都係當做嘅季節,好甜同埋新鮮!野飲我就叫咗一個青檸梳打,排完隊熱辣辣最啱就係叫返一個消暑嘅Soda,都幾好飲,好清新!總括嚟講用餐經驗愉快,餐廳嘅價錢亦都非常抵食CP值極高!鍾意食越南嘢嘅朋友,絕對唔可以錯過.

• 牛油果沙冰
2023-07-05 189 瀏覽
夏日炎炎☀️突然好想食越南嘢,好想食撈檬,所以約左朋友出油麻地行街食飯😋我地7點去到餐廳,已經大排長龍,好彩我醒有訂位,同埋我留左米紙蝦卷同斑蘭綠豆糕。因為冇預留就好快賣曬就冇得食🫣1️⃣札肉湯河令一塊札肉都有厚度,咬落去好爽,係真札肉,唔係麵粉肉😋碗粉好大碗,我朋友差啲食唔曬😆2️⃣烤豬肉撈檬豬肉有醃商所以好濃味,再玩上醃蘿蔔及配料一齊食,可以解油膩。夏天食撈檬就唔怕熱啦🔥3️⃣越式法包有扎肉、豬腩肉、青瓜、醃蘿蔔同芫荽新鮮熱辣,個包係軟熟唔硬,每一啖都食到以上材料。口感豐富😃4️⃣米紙蝦卷配自家製醬(需預訂)米紙就包左蝦、生菜、醃蘿蔔,而個醬係好似花生醬溝左魚露仲有d香葉洋蔥咁,點來食係好惹味又好味😋5️⃣斑蘭綠豆糕(需預訂)一打開塊葉,斑斕味就撲鼻而來,食落好煙煙韌韌,中間夾層係綠豆糕,一食入口就溶左咁,兩款糕既配搭上來又幾夾。重點係唔係太甜,做飯後甜品一流。6️⃣牛油果沙冰🥑真材實料🤤d牛油果味好濃好正👍🏻7️⃣紅毛榴槤沙冰我以為係真榴連,原來係得個名🐒職員話紅毛榴槤係有抗癌作用,而且味道係酸mei mei,好岩我口味性價比好高又好味,我會想再食😋

1️⃣札肉湯河

2️⃣烤豬肉撈檬

3️⃣越式法包
有扎肉、豬腩肉、青瓜、醃蘿蔔同芫荽
新鮮熱辣,個包係軟熟唔硬,每一啖都食到以上材料。口感豐富😃

4️⃣米紙蝦卷配自家製醬(需預訂)

5️⃣斑蘭綠豆糕(需預訂)

6️⃣牛油果沙冰🥑
真材實料🤤d牛油果味好濃好正👍🏻

7️⃣紅毛榴槤沙冰

性價比好高又好味,我會想再食😋
2023-06-29
2023-07-04 202 瀏覽
好開心第一群由深水埗小店,搬到去油麻地開店!空間大左好多!而家就算要等位,都比以前快左好多!🎉🎉今晚係平日,但都繼續坐無虛席!好勁!1.蟹膏蕃茄湯檬 $65必食!良心價錢,超班水準!蕃茄湯勁濃郁!蟹膏之好味令人一食愛上,想一食再食!😋😋😋2.烤豬肉撈檬 $65撈檬開胃,烤豬肉肉質鬆軟,亦入味😋😋3.米紙蝦卷X2 $45好多枱都有點!個醬有花生香,又有咸香,好惹味!😋😋4.越式法包 $555.越式軟包 $47一次過試哂2款唔同既包!😋😋軟包外脆內鬆軟,法包香脆。入面既料有腩肉、札肉、肉鬆、肝醬、芫茜、青瓜等,非常豐富😋😋6.芒果糯米卷 $35芒果好甜滑,糯米皮軟糯,椰絲亦香😋7.紅毛榴槤沙冰 $50酸酸甜甜,好開胃。8.牛油果沙冰 $35好smooth,又有牛油果味😋😋
今晚係平日,但都繼續坐無虛席!好勁!

1.蟹膏蕃茄湯檬 $65

2.烤豬肉撈檬 $65
撈檬開胃,烤豬肉肉質鬆軟,亦入味😋😋

3.米紙蝦卷X2 $45
好多枱都有點!個醬有花生香,又有咸香,好惹味!😋😋

4.越式法包 $55
5.越式軟包 $47
一次過試哂2款唔同既包!😋😋
軟包外脆內鬆軟,法包香脆。

6.芒果糯米卷 $35
芒果好甜滑,糯米皮軟糯,椰絲亦香😋

7.紅毛榴槤沙冰 $50
酸酸甜甜,好開胃。

8.牛油果沙冰 $35
好smooth,又有牛油果味😋😋
2023-07-04
2023-07-04 182 瀏覽
餐廳係2樓,雖然唔係街鋪,但樓上位置更闊落,面積更大,坐得舒適。自助區可以自己拎餐具和醬汁,斟水嘅話,可以試下佢嘅斑蘭水,幾清新。米紙蝦卷香菜,檬粉,生菜,層次分明,味道較淡,記得要點上魚露呀雞絲湯河嫰滑雞肉,另加厚切扎肉,味道唔錯烤豬肉撈檬大大碗,非常足料。烤豬肉稍微韌左,但調味唔錯,加埋大量香菜,花生,青瓜,撈埋檬粉一齊食,酸酸甜甜,夏天胃口大增。😜越式法包材料好豐富,有清新嘅香草,啖啖肉嘅腩肉同扎肉,爽口嘅青瓜,鬆脆嘅肉鬆,仲有外層脆卜卜法包,整體口感多層次,非常好味,一定要試。而且落order時仲可以揀開半,或開三,方便分享,好細心。紅毛榴槤沙冰即係刺果番荔枝,可能較少有,價錢相對比較貴,飲落清甜,有淡淡嘅果甜味,有啲似石榴味。牛油果沙冰牛油果味濃郁,又香又滑,必試。斑蘭糕斑蘭味頗香,斑蘭糕上下2層煙煙韌韌,加埋中間綠豆蓉,甜度適中,超推薦。食物份量十足,真係食到捧住個肚走呀

米紙蝦卷

香菜,檬粉,生菜,層次分明,味道較淡,記得要點上魚露呀

雞絲湯河

嫰滑雞肉,另加厚切扎肉,味道唔錯

越式法包

紅毛榴槤沙冰

牛油果沙冰

牛油果味濃郁,又香又滑,必試。

斑蘭糕

食物份量十足,真係食到捧住個肚走呀

2023-07-02 255 瀏覽
好耐之前已經聽過第一郡嘅名字🍲佢而家搬咗喺油麻地大舖,環境舒服咗好多,而且容易有位啲😆❣️招牌菜-蟹膏蕃茄湯檬🦀一上枱已經聞到勁香,好多料👍有一大舊蟹膏,食落超濃蟹味,仲有蟹肉絲🤤欣賞佢唔係薄薄嘅係扎肉,有好多菜🥬,豬紅🐷等等。今次揀咗檬粉,但其實都可以轉河粉❣️湯底先係我覺得最正嘅一part😋好特別,一啲都唔似坊間食到嘅越南粉嘅味道👍❣️唯一嘅小食米紙蝦卷🦐好fresh, 襯埋佢嘅自家製花生醬,超正👏🏼唔同出面坊間淨係點魚露❣️越式法包🥖超足料😍有豬肉,扎肉,蘿蔔絲,香草等等。麵包超鬆脆,一咬落去嗰刻好Juice,但係又唔會令到個包淋晒👍❣️牛油果沙冰,牛油果咪一定要試,佢唔係普通沙冰,佢已經打到好Creamy,淡淡的牛油果味又唔會好甜,飲完一杯其都好飽😂❣️越式冰滴咖啡,正常,唔算好特別😉❣️雖然已經好飽,但一定要試佢呢個班蘭綠豆糕,好煙靭中間嗰層夾住咗綠豆蓉,唔算好甜, 超好味🤤❣️呢到員工雖然都上左年紀,好有心去製作依啲美食,絕對唔係連鎖式嘅越南餐廳味道👍讚💚💚💚💚
好耐之前已經聽過第一郡嘅名字🍲
佢而家搬咗喺油麻地大舖,環境舒服咗好多,而且容易有位啲😆

❣️越式冰滴咖啡,正常,唔算好特別😉
💚💚💚💚
2023-07-02
2023-07-02 200 瀏覽
主打越南菜 由深水埗搬店到油麻地 餐廳面積大及座位變多了 環境也變得比較舒適 😋🍽️越式法包 $55法包很鬆軟且焗至非常香脆 餡料有層次 上層扎肉 醃蘿蔔味道酸甜 配搭青瓜很清新 下層肉鬆豬腩片及肝醬提供主要鹹味 享用時 味道由淺入深 很好吃😋🍽️蟹膏蕃茄湯河 $65湯底重蟹味 帶甜酸味道 很開胃又不會渴喉 配料有扎肉 豬紅 豆卜 蟹膏餅 每樣配料都有心思及預先調味 重點配料蟹膏餅口感很綿密 重蟹味 滲透湯汁享用 味道十分好🍽️紫米糕 $7紫米味很香很突出 口感軟綿綿 甜度適中🍽️斑蘭糕 $15斑蘭部份很煙韌 中間夾了馬豆蓉 甜度適中

😋🍽️越式法包 $55

斑蘭部份很煙韌 中間夾了馬豆蓉 甜度適中

2023-07-01
午餐
2023-06-30 174 瀏覽
第一郡依間越南餐廳相信唔少人都食過,舊鋪位於深水埗,雖然鋪位細細但一向都吸引到唔少人去食,可想而知唔簡單。見到第一郡搬左去油麻地之後,餐廳環境舒服不少,我都即刻去試試。蟹膏蕃茄湯檬招牌就一定係依個湯檬啦,除左大大舊嘅精華蟹糕餅,有扎肉豬紅蕃茄芽菜生菜,好多餸好滿足,湯底酸酸地,開胃得黎唔會好heavy。米紙蝦卷外層有塊葉包住米紙卷,米紙卷就包住蝦同菜,食落幾清爽,另外就揀左配自家醬,有啲花生碎係醬到,食落幾香。越式法包法包好香脆唔硬,腩肉扎肉肉鬆肝醬加埋全部都好夾,再加埋酸菜青瓜芫荽一齊就好清爽。牛油果沙冰芒果沙冰飲落好Smooth,唔會咬到啲碎冰,放耐左都唔會變水,都幾creamy。牛油果同芒果味道都足,唔會好淡。推薦芒果糯米卷芒果好甜好大舊,外皮薄薄一層,唔會太厚,仲有啲椰絲,食落幾香。

蟹膏蕃茄湯檬

米紙蝦卷