2023-08-21 189 瀏覽
難得有friends想約食飯,但小編懶得去揀餐廳,於是就喺Open Rice 個收藏榜揀,見好耐冇食過越南野所以揀左排行榜No.2 嘅「第一郡」食.....$65 烤豬肉湯檬粉小編已經特登叫個比較多肉同埋正路嘅餐,諗住可以試下正宗越南菜有幾正宗🥹,點知佢啲烤肉一忽凍一忽熱,完全食唔到烤肉嘅炭烤香,而且食唔到香料味🤡,然後食到底碗豬肉好多油(應該有小編全年嘅面油加埋咁多),見到都好反胃,感覺似翻熱過咁。 檬粉正常發揮、佢個湯明顯唔夠多香料味唔夠濃🥹。賣相:⭐⭐⭐味道:⭐⭐(粒半)CP值:⭐⭐後尾小編睇其他comment 話呢間質素冇未搬之前咁好、無論係食物定Service

$65 烤豬肉湯檬粉

賣相:⭐⭐⭐
味道:⭐⭐(粒半)
CP值:⭐⭐

2023-08-17 205 瀏覽
一直以黎第一郡係深水埗已經好多人排。曾幾何時未紅既時候食過一次,記憶中既大紅茄令我念念不忘。所以當知道有第二間鋪決定去食,雖然要排🙂番茄🍅蟹膏湯檬:個湯底唔係番茄醬🥫溝出黎既味道,會食到番茄自然既甜味,同埋個湯好香蟹味,而檬粉、豆卜、豬紅都好索湯,所有野夾埋好豐富,真心好好味。大個先知原來塊蟹膏,係蟹肉絲+蛋打發出黎,扮緊蟹:0)豬肉撈檬:燒豬肉唔乾柴,本身已經加咗撈檬酸汁,食落酸酸甜甜,同埋真心好多配菜好健康。牛油果沙冰:個人中意漿口既牛油果質感,打奶打出黎細滑濃厚;朋友叫既鳳梨沙冰果感味重,唔人造,幾清新~出名既綠豆糕+糯米糍一早賣曬叫咗馬豆糕+紅豆糕,兩者既椰汁味都好濃郁,同埋豆都粉食到回憶既味道,開心。

出名既綠豆糕+糯米糍一早賣曬
叫咗馬豆糕+紅豆糕,兩者既椰汁味都好濃郁,同埋豆都粉

食到回憶既味道,開心。

• 牛油果沙冰
  • 蟹膏蕃茄湯檬
其實自己很少吃越南菜,覺得與中菜、西餐以至日本菜相比,吸引力總是沒有那麼大。不過凡事總有例外,這一年裡都有三間越南餐廳吸引過我去幫襯。一間是部分菜式頗為特別創新的「南越南咖啡廳」,另一間則是人氣名店,店外總是排著人龍的「越發地道河內料理」,至於最近期我光顧的一間,則是同樣在網上得到不少好評的「第一郡」。這家在深水埗起家的越南菜館,早已列在我的希望到訪食肆名單之中,這次終於在它搬到新地址後前來一試。餐廳地方不小,環境都算企理乾淨,相比起同樣在附近開業的另一名店「越發」,地方寬敞多了,可以容納的客人也更加多。這天晚上六時左右便來到,所以不用等位便可即時入內用餐。初次到來,我點的都是店中的招牌菜,試過後感覺果然不錯。「蟹膏蕃茄湯檬」($65)是這店子招牌菜中的招牌菜,當然要試。這湯檬的湯頭是這主食的靈魂所在,味道好而不太酸,令人有一喝再喝的衝動。湯檬內的材料都幾豐富,除了另一靈魂蟹膏餅外,還有兩件不同做法的扎肉、 鴨紅、豆卜與金不換等物。蟹膏餅口感綿軟,猶如海綿一樣極索湯汁,也能吃出蟹味;至於其他材料,也能起到錦上添花的作用。「米紙蝦卷」($25/件)可以只叫一件或一次叫兩件($45)。這小
米紙蝦卷」($25/件)可以只叫一件或一次叫兩件($45)。這小食頗為大件,米紙卷內除有一隻大蝦外,還有不少生菜、紅蘿蔔等蔬菜,蘸以夾雜著花生碎的自家沙嗲醬,是清新小吃之選。
牛油果沙冰」($35)大大一杯,口感綿滑,味道不算太甜,牛油果味都幾突出,以這價錢和質素,都算相當抵飲。太太的「芒果沙冰」($35)味道較甜,也好喝。
其實這裡的越式法包與糕點都有不少人讚好和推介過,雖然這晚我都沒有吃,希望下次光顧的時候可以試試吧!
  • 蟹膏蕃茄湯檬
  • 牛油果沙冰
之前食過舊店,真心唔錯,平時放工,得閒都會去幫襯下。之後到搬咗新鋪,就特登放工去試吓,但試過後,無論人手安排,座位安排,食物質素,員工態度,都係差。如果想試可以試一次新店,但認為係可一不可再。
如果想試可以試一次新店,但認為係可一不可再。
2023-08-04
30 分鐘 (堂食)
2023-08-12 261 瀏覽
之前深水埗因為屋企附近所以成日去,搬左去油麻地一段時間今日專程過去捧場。。點知失望而歸。烤豬肉同扎肉撈檬都唔同左以前,尤其是扎肉明顯變得無味,豬肉變得硬又乾。搬左大舖但又唔keep水準係咪因為旺區以後只做生客呢?希望店主見到我呢個食評。香港好食餐廳唔多,唔想又少一間。

2023-08-09 290 瀏覽
呢間餐廳好有人氣,到埗同食完離開都見到有人龍 !越式法包本身對法包冇咩好感,因為覺得好硬。但呢到令我改觀左,呢到既法包係出面好脆,但唔會令你好難咬咁硬身。入面既配料多到瀉,腩肉同扎肉一齊,令到食落冇咁單調,再配埋酸菜同青瓜絲,食落好fresh。烤豬肉法包好食到要encore既法包,今次食烤豬肉味,配料大同小異,呢個豬肉粒仲有好濃既香茅味,感覺更惹味! 米紙蝦卷 入面好足料,蝦都大大隻,重點係個醬汁! 好香花生味,一定要一路食一點沾! 蟹膏蕃茄湯檬湯頭重蟹味,都幾濃郁,豆卜吸曬汁。第一次食蟹膏,好香濃既蟹味,又唔會腥。仲有大大粒蕃茄同豬紅! 滴滴咖啡好過瘾,鍊奶中和左咖啡既苦,岩曬唔太飲得苦既人。椰皇好透心涼,夏天飲好舒服! 紫米糕 芋頭糕 榴槤糕糕點價錢好抵,同埋食到好真材實料,紫米糕成為心目中no.1 !
呢間餐廳好有人氣,到埗同食完離開都見到有人龍 !

越式法包

烤豬肉法包

米紙蝦卷

蟹膏蕃茄湯檬

滴滴咖啡
好過瘾,鍊奶中和左咖啡既苦,岩曬唔太飲得苦既人。

椰皇
好透心涼,夏天飲好舒服!

紫米糕 芋頭糕 榴槤糕
2023-08-08 419 瀏覽
第一郡呢度係用QR code落單,坐低咗之後叫員工gen個code俾你張枱落單~首先夏日炎炎就梗係整返兩杯沙冰先^^✧牛油果沙冰($35)好少有鋪頭可以叫嘅一樣飲品!🥑比起沙冰其實佢質地更加似奶昔,好creamy好滑溜,而味道就係健康蔬果味🤣唯一擔心嘅係牛油果本身冇咩甜味,要整杯咗好飲嘅smoothie估計落咗唔少糖..✧芒果沙冰($35)呢個就冇咁特別🥭,同出面飲到嘅差唔多啦(話雖如此,今次都係encore嚟)為咗俾大家參考下有幾大杯專登放咗隻水杯喺隔離✧蟹膏蕃茄湯河($65)佢唔係sell好紅色嗰種蕃茄湯底,而係真真正正煲到有蕃茄味🍅配料方面十分充足😍有生菜🥬、蕃茄、豆卜(超吸汁)、豬紅、兩塊扎肉(有一塊應該係加咗豬耳望落好似午餐肉咁),最大舊嗰舊好似平時食開嘅蟹肉焗蛋金磚🦀✧烤豬肉湯河($65)本豬喜歡食全走所以望落可能對大家嚟講少sad😂但正正係咁先食得最真最有資格品評個湯底keke個湯底🍲係越南粉湯底,咸咸酸酸咁至於烤豬肉就好好食,酸酸甜甜唯一dislike係食曬啲豬肉之後見到個底成兜都係油..同埋估計落咗唔少味精🤧食兩啖就要隊下杯沙冰話雖如此,呢次已經係encore✧班蘭綠

首先夏日炎炎就梗係整返兩杯沙冰先^^

✧牛油果沙冰($35)
好少有鋪頭可以叫嘅一樣飲品!🥑

✧芒果沙冰($35)
為咗俾大家參考下有幾大杯專登放咗隻水杯喺隔離

牛油果沙冰

✧蟹膏蕃茄湯河($65)
蟹膏蕃茄湯河

✧烤豬肉湯河($65)
個湯底🍲係越南粉湯底,咸咸酸酸咁
至於烤豬肉就好好食,酸酸甜甜
唯一dislike係食曬啲豬肉之後見到個底成兜都係油..
同埋估計落咗唔少味精🤧食兩啖就要隊下杯沙冰
話雖如此,呢次已經係encore
烤豬肉湯河

✧班蘭綠豆糕($15)
建議大家一定要留肚食佢啲糕點,唔貴又好食!
呢個糕係超出咗我期望😳係好煙韌嘅班蘭糕夾住甜甜地嘅綠豆餡,亦都有少少椰汁味
佢煙韌到想切/咬開同人分嚟食都肯定會整爛舊糕haha
班蘭綠豆糕

仲有好多唔同款嘅選擇~

2023-08-06
牛油果沙冰
蟹膏蕃茄湯河
烤豬肉湯河
班蘭綠豆糕
朋友好鍾意食越南野🇻🇳,我就一般嘅,不過食完呢間真係好有驚喜😍呢道係半自助式嘅,QR code落單,自己拎餐具、汁,有是拉差辣椒醬同檸檬汁~ 唔嗌野飲都可以自己倒杯水~蟹膏番茄湯河真係好驚喜,以前唔鍾意食越南野因為佢冇泰菜咁重口味🤣 但呢個河都好好味!!真係食到淡淡嘅蟹味,同酸甜嘅蕃茄味~ 餸嘅份量好多,啲豆卜吸哂湯嘅精華🥹🥹烤豬肉撈檬 另加扎肉呢道簡直係我食過最難忘嘅扎肉,肉質勁勁勁彈牙,大舊又夠味,好好食!!不過烤豬肉啲肉就鞋咗啲,可能偏瘦~ 撈檬本身都幫我地落咗汁,都好夠味,夏天食非常清新!烤豬肉軟包軟包絕對不比法包遜色,軟包外脆內軟,好煙韌嘅包~芒果冰 牛油果沙冰🥑甜度啱啱好,牛油果好足料,有牛油果香得嚟又唔會覺得好甜,好天然嘅感覺芒果糕、榴連糕、紫米糕、芋頭糕朋友話嗌咁多都比佢嚇死,不過最後真係冇後悔,勁值得,每樣都好出色。榴連糕勁真材實料,食到榴連肉🥹 紫米糕都煙韌🥹 好掛住,同埋最欣賞每件都唔會過甜,食多幾件都得,可惜太夜嚟食唔到斑斕糕🥲我覺得另一加分位係落單時已經可以揀走青、走某啲配料,唔驚食到唔食嘅野🤣扣分位係座位比較窄,坐得冇咁舒服,但冇加一,又咁平就預咗咁多野食仲

蟹膏番茄湯河

烤豬肉撈檬 另加扎肉

烤豬肉軟包
軟包絕對不比法包遜色,軟包外脆內軟,好煙韌嘅包~

芒果冰 牛油果沙冰🥑

芒果糕、榴連糕、紫米糕、芋頭糕

扣分位係座位比較窄,坐得冇咁舒服,但冇加一,又咁平就預咗
咁多野食仲有野飲、甜品,成餐飯300蚊唔洗,好抵🥹🥹 又好食!
2023-08-07 214 瀏覽
/🍅“ 第一郡 “由深水埗搬到去油麻地嘅越南餐廳!深水埗嗰陣時飲過嘅牛油果沙冰驚為天人(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨烤豬肉撈檬 $65 (7.1/10)見到佢啲料係勁多,烤豬肉食極都未完,感覺上仲多過啲檬粉!烤豬肉幾香,都淋,唔會黐牙。裏面有啲酸酸地嘅汁撈,成碗好fresh同開胃!✨蟹膏蕃茄湯檬 $65 (7/10)雖然無咗我係深水埗店時食咁嚇親我,但係都係好食的。個蟹膏餅好吸湯,淋淋地咁,食落又有蕃茄湯味之類都有好重呡蟹味。有兩塊札肉,一塊原味,一塊有啲軟骨咁,有咬口啲!✨蔬菜燉牛腩 +軟包 $70 (6/10)(星期六日供應only)雖然呢個同越南好似有啲唔關於,但係見到佢剩係得週末供應,心郁郁想叫埋。牛腩都大部分淋同入味嘅,但係就比較普通同遜色,無乜記憶點,同家母煮嘅差唔多😹唔建議✨越式法包 $55 (5.5/10)味道酸酸地辣辣地,比較重草青味,有腩肉扎肉肉鬆等等,唔會乾同都幾fresh,料好多,每啖都有滿滿嘅料同包👍🏻不過個人唔太好啲草青味✨芒果沙冰 $35佢比較似係奶昔,冰好細又稠,都好重芒果味!但下次會飲番牛油果🥑✨糕類 $7/1紫米同芋頭都好食,但推芋頭多啲,有啲芋頭粒同幾香💕-♡
🍅
“ 第一郡 “

✨烤豬肉撈檬 $65 (7.1/10)

✨蟹膏蕃茄湯檬 $65 (7/10)

✨蔬菜燉牛腩 +軟包 $70 (6/10)
(星期六日供應only)

✨越式法包 $55 (5.5/10)

✨芒果沙冰 $35

✨糕類 $7/1
紫米同芋頭都好食,但推芋頭多啲,有啲芋頭粒同幾香💕

♡ June
◆◆◆◈◇
#yat2sik3_油麻地
#第一郡
  • 烤豬肉撈檬
呢間餐廳嘅前身位於深水埗荔枝角道,但最近搬遷至油麻地💛,新嘅地方更加闊落整齊,座位都增加咗唔少,於是我哋搵咗時間特地去試吓。 位置非常方便,離開油麻地地鐵站後只需直行一分鐘,搭電梯或行樓梯到一樓就能立即看到餐廳。 餐廳門外經常有人排隊,老板娘係越南人,呢度嘅菜式充滿住越南特色風味🤩🤩。⭐️ 蟹膏蕃茄湯檬佢哋最出名嘅招牌菜就係蟹膏蕃茄湯檬。 睇嚟湯底濃郁,但實際上飲起嚟好鬼鮮甜,因為湯底係長時間熬煮而成嘅💛,入面有豬肉、蕃茄同新鮮海鮮。 湯搭配上蟹膏餅、薄肉片和豬肝,每一樣配菜都吸收了濃郁的湯汁😍。 由第一口開始我哋就停唔落嚟,連講嘢都唔想講,全心全意地享受美食😋。⭐️ 越式法包越式法包內含腩肉、薄肉片、肉鬆、酸菜、青瓜、蕨、蔥和肝醬。 點餐時可以選擇一切開幾多,可以選擇法包分為两份或四份💛。 法包外酥脆內軟😍,每一樣配菜都非常鮮明。 第一口入口時,葱和酸菜嘅味道清新香濃。 接下來是腩肉同肉鬆嘅表演,繼續品嚐落去,每一種餡料都彼此呼應,搭配脆香嘅法包,就似係一場默契十足嘅音樂會。 食完後感覺清新、新鮮、輕鬆😋,係一道美食嘅蕨宴😍!⭐️  凍奶茶正常發揮 🍄 總括而言呢間餐廳非常出色,每一道菜都

⭐️ 蟹膏蕃茄湯檬

⭐️ 越式法包

⭐️  凍奶茶
正常發揮

🍄 總括而言
呢間餐廳非常出色,每一道菜都美味😋,帶有其他越南餐廳無法媲美嘅獨特風味,同時價錢都合理、實惠。 可惜今次我哋七點幾先到,斑斕糕同蝦卷已經賣完了😭😭,下次我哋會早啲嚟品嚐。

📍第一郡 Q1
油麻地彌敦道483-485A號2樓
2/F, 483-485A Nathan Road, Yau Ma Tei
10 分鐘 (堂食)
Q1 第一郡 (越南餐廳)網友介紹過,今天在附近,正好去試試。雖然這是從深水埗搬過來的,但午餐時段已全滿,生意不錯。我目標要試食的,是越南三文治,Banh mi。總的來說,也 OK 嘅,略嫌偏淡。他們香草下得重手,我頂得順。但酸菜酸蘿白不够。包裡面的肉,我也不知名,大概是越南扎肉,猪腩肉等,都没太多味,也食唔出豬肝醬的味。法包够脆,也不韌,但缺牛油香。嗯!可能我太挑剔了,總之,加多些酸蘿白應該就可以了。越南咖啡。其實我並不太鍾意。但鍾意它多了點儀式感。它在越南街頭,平到嘔。來到香港,變成貴嘢。咖啡勁濃味,加鍊奶,太甜。唔加鍊奶,太苦。甜品有驚喜。我先試了紅豆糕,與馬豆糕。不太甜,很可口,不腻。于是我又多試了比較貴的斑蘭綠豆糕。嗯。很特别的質感。底面两邊深色的是班蘭味的糯米糕(不知是不是糯米,但有很軟糯的質感),中間是綠豆蓉,也是不太甜,很好吃。餐廳環境很好,有落地大窗,望住彌敦道,很開陽。装修簡潔。客人儘量自助,茶水酱料自便。同時掃碼下單。香港人手缺,這是最好的解决方法。我自己就寧願這樣。不過,這家店的人員,都是木無表情的,很奇怪。
Q1 第一郡 (越南餐廳)

香港人手缺,這是最好的解决方法。我自己就寧願這樣。

不過,這家店的人員,都是木無表情的,很奇怪。
2023-08-03
5 分鐘 (堂食)
2023-08-03 5947 瀏覽
大熱天時好想食啲清淡又好味嘅菜式,好友在這區返工,就佢方便選了這里的越南菜,因為可以食酸酸甜甜的菜式,又可以飲越南特色咖啡,我們12點就來到餐廳,已經坐滿大半人,好彩我們還有位。餐廳的裝修簡潔明亮而有特色,牆上掛了一些竹製飾物,頗有越南風味。我們坐在窗邊的位置, 可以清楚看到街外的景色,光猛舒服,於是馬上掃碼點餐,選的菜式都是經典越南口味,有烤豬肉撈檬🐷,鮮蝦米紙卷,🦐牛油果軟包,🥑芒果糯米卷,🥭班蘭綠豆糕 ,滴滴熱咖啡兩杯,☕️☕️心裡還想不夠再叫。😜餐廳效率非常好,餐點很快送到。烤豬肉撈檬一大碗,豬肉烤得好香,還有很多新鮮配料,牙菜,香菜,醃蘿蔔,生菜,青瓜等🥒,這裡的調味料很特別,可以用檸檬汁🍋,食落清爽美味,特別開胃。牛油果🥑軟包更加出色,外脆內軟的軟包夾住好多牛油果,生菜,酸瓜,再加上特有嘅香料 ,味道一流,清新美味令人暑氣全消。鮮蝦米紙卷🦐,大大舊用米紙卷實鮮蝦米粉青瓜豬肉,點特別的醬汁,別有風味。最吸引的還是甜品,新鮮芒果糯米卷,🥭用糯米粉皮包住一舊大大的芒果肉,香甜軟糯,超好味,好想食多一個,但主食都很足份量,唯有留待下次。班蘭糕也是我吃過最好吃的,清香的班蘭糕中間有綠豆,

鮮蝦米紙卷,🦐

牛油果軟包,🥑

芒果糯米卷,🥭

班蘭綠豆糕 ,

滴滴熱咖啡兩杯,☕️☕️

點特別的醬汁,別有風味。最吸引的還是甜品,新鮮芒果糯米卷,🥭用糯米粉皮包住一舊大大的芒果肉,香甜軟糯,超好味,好想食多一個,但主食都很足份量,唯有留待下次。班蘭糕也是我吃過最好吃的,清香的班蘭糕中間有綠豆,味道不太甜,確是同類的極品。 滴滴咖啡有種特別的香味,不用加糖奶都好好飲。這一餐真是平靚正,到我們吃完離開時餐廳時,座無虛席,還有人在門口等位,可見是性價比高的餐廳 。
  • 米紙蝦卷
  • 芒果糯米卷
2023-08-02 3656 瀏覽
🍴榴槤糕 一件9 蚊榴蓮膏成舊糕都好勁榴蓮味 入面仲有新鮮榴槤肉 口感豐富。正🍴牛油果沙冰 35 蚊🥑牛油果沙冰 好香牛油果味 濃到冇乜冰味 足料 好有口感🍴越式法包55 蚊🍞越式法包 個包好香脆。入面有肉鬆 白紅蘿蔔 肥美札肉 仲有芫茜中和番豬肉味出面香脆入面好有口感 好食🍴班蘭糕15 蚊班蘭糕上同下層好香班蘭味 甜度適中 中間有綠豆蓉都好match🍴米紙蝦卷2 件 45 蚊🦐米紙蝦卷 佢個卷皮 好爽彈 入面有生菜 新鮮蝦肉 同肥美札肉 🐷而佢個自家醬有 d似沙嗲 甜度適中 仲有 d蘿蔔絲同洋葱增加口感 正🍴烤豬肉湯河 65 蚊🐷豬肉同湯河分開上 豬肉烤得好香 足料彈牙 唔會太乾身 湯河闊身爽口 帶 d香茅同豬肉湯香味 正🍴蟹膏蕃茄湯檬 65 蚊🦀湯檬個蕃茄醬好酸甜開胃 蟹膏 大大件 可以就甘咬或整碎佢撈落湯入面 仲有爽滑豬紅 入味札肉 豆卜 油麥菜等等 盡吸酸汁 檬粉好幼身爽口 同蟹膏同蕃茄好 match#越南菜 #蟹膏 #湯河 #烤豬肉 #法包 #牛油果 #沙冰 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍
🍴榴槤糕 一件9 蚊
榴蓮膏成舊糕都好勁榴蓮味 入面仲有新鮮榴槤肉 口感豐富。正
🍴牛油果沙冰 35 蚊🥑

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#第一郡
油麻地彌敦道483 至485 a號2 樓
~~~~~~~~~~~~
2023-08-02
放工過嚟食晚餐,都唔少人等,但好快就入到座烤豬肉撈檬($65) - 豬肉烤得好好食,有大量蘿蔔絲、蔥、生菜、芽菜、花生等配菜,口感同味道都好豐富越式法包($55) - 包烘得好香脆,餡料有腩肉、扎肉、肉鬆、肝醬、酸菜、青瓜等,口感同層次都好豐富,食落味道完全同喺越南食法包一樣米紙蝦卷2件($45) - 入面包咗檬粉、豬肉、蝦肉、生菜同香菜,好飽滿,我哋揀咗自家醬,係有蘿蔔絲同花生碎嘅沙嗲醬,甜甜地,我哋另外撈咗少少魚露同檸檬汁,食落味道更香,好開胃牛油果沙冰及芒果沙冰(各$35) - 兩杯都好濃好fresh,飲落好似食緊原個芒果同牛油果咁,而且甜味完全係果甜果香,好好飲芒果糯米卷($35) - 糯米皮好煙韌,椰絲好香,芒果又大又甜,而且完全冇筋,好好食紫米糕及紅豆糕(各$7) - 紫米糕好濃味,兩款糕口感都好好,亦好多豆餐廳用QR Code落單,好方便。餐牌一目了然,食物種類都唔少,小食、法包、軟包、湯河、檬粉、各式冷熱飲品、特飲、甜品等,好多款都想試餐廳裝修好新,枱櫈好大張,坐落感覺幾舒服。食物份量大,幾抵食,侍應做嘢亦快手,有機會會再嚟食嘢
放工過嚟食晚餐,都唔少人等,但好快就入到座

2023-08-01 245 瀏覽
香港的越南餐廳有好多,但真正好味的卻只是寥寥可數。Q1第一郡算是比較出色的越南餐廳。餐廳頗具人氣,建議盡量避免peak hours去進餐,否則要做好排隊的心理準備,人齊方可入座。QR Code自助落單夠方便👍今次試了以下食物:👍烤豬肉撈檬~烤豬肉香濃夠入味,加上很多配菜,味道不錯👍蟹膏蕃茄湯檬~酸酸的蕃茄湯底配上蟹膏夠香夠濃越南米紙卷~個人覺得比較淡口,過於平淡👍班蘭綠豆糕~糕點本身頗煙韌,質感充實,充滿班蘭香味*另一個抵讚位是店舖提供的開水充滿淡淡清香班蘭味,非常清新!!👍

QR Code自助落單夠方便👍

今次試了以下食物:
👍烤豬肉撈檬
~烤豬肉香濃夠入味,加上很多配菜,味道不錯
👍蟹膏蕃茄湯檬
~酸酸的蕃茄湯底配上蟹膏夠香夠濃
越南米紙卷
~個人覺得比較淡口,過於平淡
👍班蘭綠豆糕
~糕點本身頗煙韌,質感充實,充滿班蘭香味