2017-01-20 886 瀏覽
今日下午我們去咗有一段時間無去喺旺角西洋菜街嘅「章記香港仔魚蛋王」食下午茶!入去之前我們見到喺隔離開咗一間都係賣魚蛋粉麵嘅店舖,而且有一個超特大嘅大減價廣告牌,但我們都係選擇嚟「章記」食!我們叫咗魚蛋河粉嘅魚蛋好爽滑彈牙,河粉嘅麵質好軟滑!牛丸粗麵嘅牛丸好爽口彈牙,粗麵嘅麵質好煙韌彈牙!墨魚卷牛根米粉嘅墨魚卷相當爽脆彈牙,牛根燜得好腍好入味,而且份量非常多,可能因為隔離舖開咗關係,所以份量比以前食嘅多咗好多!
我們叫咗魚蛋河粉嘅魚蛋好爽滑彈牙,
河粉嘅麵質好軟滑!牛丸粗麵嘅牛丸好爽口彈牙,
粗麵嘅麵質好煙韌彈牙!
墨魚卷牛根米粉嘅墨魚卷相當爽脆彈牙,牛根燜得好腍好入味,
而且份量非常多,
可能因為隔離舖開咗關係,所以份量比以前食嘅多咗好多!
魚蛋河粉
牛丸粗麵
墨魚卷牛根米粉
2017-01-10
魚蛋河粉
牛丸粗麵
墨魚卷牛根米粉
2016-11-26 623 瀏覽
突如其來嘅Delay令到原本開開心心收夜晚10點嘅我OT到成點幾...極度好彩嘅我地竟然搭到架直出旺角不停站嘅NA29, 成晚無食過野一落車唸都唔唸就入左間麵店食麵.鮮蝦雲呑米粉深夜時分都座無虛席, order後一陣就有得食, 好大隻雲呑而且起碼有5粒, 食落d蝦好大隻好彈牙, 雲呑皮好薄, 佢將啲葱, 芫茜放埋一邊, 唔食的話一次不走便可, 米粉嘅份量夠, 食哂整碗已有飽意.然後2人嗌碟通菜, 認真快,靚,正嘅宵夜!
鮮蝦雲呑米粉

然後2人嗌碟通菜, 認真快,靚,正嘅宵夜!
2016-10-03
$35 (宵夜)
2016-07-21 747 瀏覽
今晚我們去咗旺角西洋菜街嘅「章記香港仔魚蛋王」食宵夜!我們叫咗魚蛋河、黑椒牛丸粗麵、墨魚卷米粉同潮州蠔仔粥!魚蛋河嘅河粉麵質好軟滑,魚蛋相當爽滑彈牙!黑椒牛丸粗麵嘅粗麵麵質煙韌彈牙,香辣惹味嘅黑椒牛丸非常爽口彈牙!墨魚卷米粉嘅墨魚卷超爽脆彈牙,食落仲有粒粒墨魚,令到口感更加豐富!潮州蠔仔粥嘅粥底味道好鮮甜,蠔仔好肥美肉厚,材料亦好豐富!
今晚我們去咗旺角西洋菜街嘅「章記香港仔魚蛋王」食宵夜!
我們叫咗魚蛋河、黑椒牛丸粗麵、墨魚卷米粉同潮州蠔仔粥!
魚蛋河嘅河粉麵質好軟滑,魚蛋相當爽滑彈牙!
黑椒牛丸粗麵嘅粗麵麵質煙韌彈牙,
香辣惹味嘅黑椒牛丸非常爽口彈牙!
墨魚卷米粉嘅墨魚卷超爽脆彈牙,食落仲有粒粒墨魚,
令到口感更加豐富!潮州蠔仔粥嘅粥底味道好鮮甜,
蠔仔好肥美肉厚,材料亦好豐富!
黑椒牛丸粗麵
墨魚卷米粉
2016-06-18
黑椒牛丸粗麵
墨魚卷米粉
2016-04-03 610 瀏覽
今日下午我們去咗旺角西洋菜街嘅「章記香港仔魚蛋王」食下午茶!我們叫咗墨魚鬚河、黑椒牛丸麵、墨魚丸河同凍豆漿!墨魚鬚河嘅墨魚鬚非常嫩滑彈牙,唔會有好韌嘅感覺,河粉亦好軟滑同份量十足!黑椒牛丸麵嘅牛丸超爽口彈牙,黑椒嘅香辣味令到牛丸嘅味道加倍香口惹味,麵質相當爽口彈牙!係本人嘅必食推介!墨魚丸河嘅墨魚丸好軟滑彈牙,味道亦好鮮甜!凍豆漿嘅豆味都幾香濃!
我們叫咗墨魚鬚河、黑椒牛丸麵、墨魚丸河同凍豆漿!
墨魚鬚河嘅墨魚鬚非常嫩滑彈牙,
唔會有好韌嘅感覺,河粉亦好軟滑同份量十足!
黑椒牛丸麵嘅牛丸超爽口彈牙,
黑椒嘅香辣味令到牛丸嘅味道加倍香口惹味,
麵質相當爽口彈牙!係本人嘅必食推介!
墨魚丸河嘅墨魚丸好軟滑彈牙,味道亦好鮮甜!
凍豆漿嘅豆味都幾香濃!
墨魚鬚河
黑椒牛丸麵
墨魚丸河
2016-03-15
墨魚鬚河
黑椒牛丸麵
墨魚丸河
2016-03-18 429 瀏覽
今晚我們去咗旺角西洋菜街嘅「章記香港仔魚蛋王」食晚飯!我們叫咗潮州蠔仔粥、魚蛋河、黑椒牛丸河、五香牛筋麵、牛腩河同凍豆漿!潮州蠔仔粥嘅蠔仔都幾大隻肥美,材料好足料豐富,味道好鮮甜!魚蛋河嘅魚蛋河粉都幾軟滑,但唔會好腍,而且份量都幾多!黑椒牛丸河嘅牛丸非常爽口彈牙,香辣嘅黑椒味令到牛丸嘅味道更加惹味!係本人嘅必食推介!五香牛筋麵嘅牛筋炆得好腍好軟滑,麵質相當爽口彈牙!牛腩河嘅牛腩肉質好鬆軟,唔會好韌同好實!
今晚我們去咗旺角西洋菜街嘅「章記香港仔魚蛋王」食晚飯!
我們叫咗潮州蠔仔粥、魚蛋河、黑椒牛丸河、
五香牛筋麵、牛腩河同凍豆漿!潮州蠔仔粥嘅蠔仔都幾大隻肥美,
材料好足料豐富,味道好鮮甜!
魚蛋河嘅魚蛋河粉都幾軟滑,但唔會好腍,而且份量都幾多!
黑椒牛丸河嘅牛丸非常爽口彈牙,
香辣嘅黑椒味令到牛丸嘅味道更加惹味!係本人嘅必食推介!
五香牛筋麵嘅牛筋炆得好腍好軟滑,
麵質相當爽口彈牙!
牛腩河嘅牛腩肉質好鬆軟,唔會好韌同好實!
黑椒牛丸河
五香牛筋麵
牛腩河
2016-03-06
黑椒牛丸河
五香牛筋麵
牛腩河
2015-12-04 355 瀏覽
當我喺旺角好肚餓又唔知食咩時候都係嚟呢間野食 主要係夠快即係港式快餐又多野揀質素ok最鍾意食佢既魚麵足料又飽肚啖啖魚味因為太多選擇 求其揀左四寶丸真係乜都有得食雲吞魚蛋墨魚丸牛丸魚片我唔想用腦又有選擇困難症的時候四寶係我最好的選擇各類丸物都唔錯幾彈牙反而魚皮餃伊麵就麻麻地因為伊麵煮唔熟好靱其實呢啲地方應該唔好揀伊麵冇一間好食因為滾麵水唔夠熱芥蘭又粗又多渣因為選擇太多的關係我用左兩分鐘去睇曬個menu已經俾人問左兩次食咩第二次我頂唔順叫佢等等先其實大把空位唔洗催得咁勁
當我喺旺角好肚餓又唔知食咩時候

已經俾人問左兩次食咩
第二次我頂唔順叫佢等等先
其實大把空位唔洗催得咁勁
2015-09-30 256 瀏覽
數一數手指,也很耐無食過魚蛋粉,湊巧是日在旺角附近辦事,便決定前去筆者以前常去的章記香港仔魚蛋王。晚上9點幾,很驚訝點解以前逼爆餐廳的場面已不在,眼前所見,門可羅雀,昔日光輝已不復返,是否食物的質素已大不如前?還是試過先知~餐牌價錢與食物選擇也沒太大改變,依然選擇甚多,一心想前來吃其魚片頭的筆者,二話不說,便要咗碗魚片頭河。一陣陣熟悉的魚湯香味依然還在,魚片頭份量也沒改變,先呷一口湯,用豬骨熬煮過的濃味依舊,令人回味,河粉微彈的口感佳,致於魚片頭更是鮮甜有咬口,難道這就是手打與機打的分別嗎?筆者個人認為是的,手打出來的成品會更有咬口,而機打出來的雖然夠彈性,但就依然缺少了那麼一些些。
魚片頭河
2015-09-24
魚片頭河
2015-09-24 521 瀏覽
週六聽袓兒克勤演唱會,要匆匆醫肚。在旺角中心一帶有不少麵店,選了以前常光顧的香港仔魚蛋王。比一般粉麵店光鮮敞亮一點,自由行較多,這也是意料之内吧! 墨魚卷紫莱河($49)紫菜算是靚貨,鮮香之餘爽口,令湯底也帶濃濃紫菜香,湯底十分平凡,帶點點「師傅」吧!河粉是粗身的一種,算是滑身且不會太軟稔,麵量不少。但主角墨魚卷卻是有點遜色,以大卷手打墨魚切成片狀,形態有點像魚片吧,切成大大的一片也有點厚度,但入口軟稔,粉掺得不少,墨魚膠不多,而且添加了不少調味,欠缺墨魚應有的鮮味,定價較高,味道卻不怎麼様。老公點的是牛腩牛筋河($45)牛香淡薄,牛筋口感尚算稔滑,普普通通吧。炸魚皮($18)份量不少,難得是新鮮炸起,卜卜脆之餘算香口,但略嫌厚身一點。凍檸茶(+$10)茶餐廳水準,一般吧!服務認真一般,除麵食外,飲品魚皮要多次催單,態度亦不太理想。以前的香港仔魚蛋可是有一定水準,久别重逢感覺水準不再,方便就脚也就成了唯一賣點了。
週六聽袓兒克勤演唱會,要匆匆醫肚
旺角中心一帶有不少麵店,選了以前常光顧的香港仔魚蛋王
比一般粉麵店光鮮敞亮一點,自由行較多,這也是意料之内吧!
墨魚卷紫莱河($49)
紫菜算是靚貨鮮香之餘爽口,令湯底也帶濃濃紫菜香,湯底十分平凡,帶點點「師傅」吧!
墨魚卷紫莱河
河粉是粗身的一種,算是滑身且不會太軟稔,麵量不少
老公點的是牛腩牛筋河($45)牛香淡薄,牛筋口感尚算稔滑普普通通吧。
牛腩牛筋河

炸魚皮($18)

份量不少,難得是新鮮炸起卜卜脆之餘
香口,但略嫌厚身一點。
炸魚皮
凍檸茶(+$10)
茶餐廳水準,一般吧!
凍檸茶
服務認真一般,除麵食外,飲品魚皮要多次催單,態度亦不太理想

以前的香港仔魚蛋可是有一定水準
久别重逢感覺水準不再,方便就脚也就成了唯一賣點了。
2015-09-19
炸魚皮
是次用餐日期為2014年5月28日的晚上,可惜肥妹的懶惰症再次發作,一直拖延至6月15日才開始撰寫,天哪,這是得多懶。肥妹與另外兩位友人都屬於比較早吃晚飯的一類型人,習慣了大約都是徘徊於晚上6或7時左右便吃晚食,這次也不例外,在旺角一帶逛幾乎不用擔心到哪吃的問題,因為要求不高的話基本上隨便逛逛都可找到隨便一間餐廳。這晚想吃得比較便宜一點又飽肚,友人便提議不如吃魚蛋河吧!貪其近我們現正的地方,而食物也很快送上,最緊要是價格比起附近的其他餐廳也相對地便宜一點。這裡的選擇不多,基本都是粉麵再配上招牌的魚蛋,簡簡單單一碗份量便足以飽肚,不過這裡的座位相對當逼,差不多每次都要與他人搭枱,所以還是比較適合吃完便走,若是想好好坐下慢慢聊的話最好還是免了。餐牌一張簡單清晰列明所有店內的食品及價格,看過餐牌後,我們三位女生決定了每人一碗麵再加一碟菜,菜有幾款能自選,是日店員便推薦我們吃通菜,既然是日通菜靚,便一於選它。在街外吃菜當然比在家中煮的來得貴又少,如圖中的一碟便已盛惠11元,不過份量都算適中,三位女生共分也是足夠,雖說腐乳但一見外表便已心知不能作什麼期望,乳黃色的腐乳相當稀身似水,味道固然不足。

腐乳通菜 $11
平常來都是一貫點魚片頭河,是次想吃點別的,便要了個墨魚鬚粗麵,粗麵沒想象中的闊身,但可幸的麵質尚算彈牙有口感,不過清湯底卻略咸了一點。

再來說墨魚鬚,一碗有五至六個大的魚鬚,起初還猜測只會有兩三個小的呼衍了事,沒想到有這麼多還是頗驚喜魚鬚夠嚼勁,不過有部份位置太有「嚼勁」了,很難很辛苦地才可咬開,別人吃完兩口麵我也才能咬開一點點開來。

順帶一提,餐牌上的每份食物都不包括任何飲品,如要的話則需多付10元,這點方面定價還是頗貴的,10元的話肥妹更情願吃完多走幾步到附近的便利店買樽水喝喝,感覺更加便宜呢。
2014-05-28
2013-12-29 117 瀏覽
Made the mistake of eating in Mong Kok!Should have starved myself instead.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Noodles with beef tendons and cow's stomach: Hard and chewy beef tendons.Tasteless Cow's stomach.After adding a drop of chilli oil, it saved the noodles and made them slightly tastier.The chilli oil is quite strong, just two drops is enough to make the noodle extremely spicy.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★

Hard and chewy beef tendons.
Tasteless Cow's stomach.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $39 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] Crap [b]English Menu:[/b] Yes [b]Air Conditioning:[/b] Yes ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
慶祝紀念
聖誕節
2013-11-05 100 瀏覽
蠔仔粥very very very good!!!!I love this one so much!!!!飯粒口感very nice!!!蠔味十足魚蛋彈牙魚皮餃皮薄餡靚魚麵魚味十足very nice!!!'菜就abit too old!河粉very 滑service ok
蠔仔粥
very very very good!!!!
I love this one so much!!!!
飯粒口感very nice!!!
蠔味十足

魚蛋彈牙
魚皮餃皮薄餡靚
魚麵魚味十足
very nice!!!'

菜就abit too old!

河粉very 滑

service ok
2013-10-28 72 瀏覽
經過呢個HK ALL DAY BREAKFAST之後去左行街 睇戲 系時候要搵野醫肚 ~ 咁就是但去一間諗住平靚正~今次叫左個牛腩河$29,凍檸茶+$9~一黎到 E 都OK W0R 咁多牛腩既~ 仲要唔系平野個D~正正常常無乜特別~ 牛腩肥得黎易入口 一D都唔膩!! 好味~凍檸茶就飲緊糖水咁囉 無檸味無茶味~ 成間鋪都好嘈 大部份都系自由行黎~不過你食完好走啦 佢地好多人等架!
系時候要搵野醫肚 ~ 咁就是但去一間諗住平靚正~
今次叫左個牛腩河$29,凍檸茶+$9~
不過你食完好走啦 佢地好多人等架!
2013-10-26
  • 牛腩河
12時下班,最理想當然是回家快快休息,但總有時候要透一透氣!這回不是我提議的...而是好兄弟提議的!相信大家也真的太累也太忙,就由好兄弟帶隊找點吃的,吃過飽飽再回家休息吧!旺角的香港仔魚蛋粉是我們來的地方,其實都想不到吃什麼...最後就來牛腩河,油菜與魚皮吧!只想有點不難吃的填肚子...其他的都不重要!管他的深夜用餐罪惡感...通通都不理了!炸魚皮($16)最先來,看上來好像頗為硬身,但泡了湯吃味道相當不俗...咬下相當脆口,而薄的位置更是鬆脆非常呢!品質相當的不俗!1個人吃一客太熱氣,2個人吃就剛剛好了!腐乳通菜($10)份量不大,但都算幼嫩,掛點惹味腐乳醬實在是不錯,不過如果可以再下少一點油,健康些就更理想了!最後是主角牛腩河($28)粉墨登場!友人要多青我還是吃的正常點好了!份量對去我而言是有點大!牛腩有接近10塊....即是在客戶立場也有點太多了吧!雖不如友人說的很軟稔但又確實不太黏牙!這裡的青是冬菜,芹菜,蔥3味,加起來吃口感好多了,味道也較有層次!而河粉也相當滑溜,雖然飲下湯後好像有點渴,不過整體印像不俗!吃得飽飽每人都是$50有找....雖然仍然是累極但心情好多了!回家後

吃得飽飽每人都是$50有找....雖然仍然是累極但心情好多了!回家後還是要一直在忙!功夫還多著呢!

後記:

這幾個晚上,媽都在等我回家,見我一直埋首在電腦前,都說要我保重一下自己休息一些,怕我會心臟病.....其實我也不想你們為我操心的,只是趁還有精力就要努力跑!很多事情也說不定,雖然你們沒有要我養的意思,但我總也不能不為自己打算,放心吧,我會work hard play hard的....

在她眼中,我回家寫食評是'工作',但對我而言,某程度上,是把工作都拋開專心做些其他事減壓吧!雖則我是個小職員..但我也對自己有要求,想力求進步....也許某某說的對....其實我也是有點好勝的.....我輸不起...
2011-09-18 64 瀏覽
出wedding job, 清晨5點多已經抵達旺角, 這個時間營業的食店不多, 就進了這家24小時的章記香港仔魚蛋王~點了一碗牛雜+雲吞河粉~ 潮式的湯河上有點冬菜, 芹菜, 蔥~河粉厚薄適中, 而且滑, 還有點彈~雲吞沒有吃到影響口感的肥豬肉, 不會膩~牛雜算香, 味道不太濃~有機會還會再去

河粉厚薄適中, 而且滑, 還有點彈~
雲吞沒有吃到影響口感的肥豬肉, 不會膩~
牛雜算香, 味道不太濃~

有機會還會再去
2011-09-10
2010-10-04 52 瀏覽
上星期去個fd間cafe旺角坐 突然好肚餓外賣左碗魚片頭河粉 $ 19咋!! 上左個fd間cafe食 叫左多青 估唔到真係咁多青!!!!d 河粉一睇就知正野 浸左都20分鐘都唔會爛哂 係漲左dd下次一定會再食~!!!
上星期去個fd間cafe旺角坐 突然好肚餓
d 河粉一睇就知正野 浸左都20分鐘都唔會爛哂 係漲左dd

下次一定會再食~!!!
2010-09-24
7 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)