2016-10-05 1224 瀏覽
對食材有要求的你,必要試店內精選壽司拼盤。會因應季節選材,會有驚喜。唯份量比較少,另串燒種類很多。連飛驛牛也有,熟食的食物,味道上乘。建議大家留肚食多幾款,但要有心理準備,價錢也不菲。
2016-09-14 1250 瀏覽
這個價錢有點貴,但整份餐的小食前菜也非常精緻,種植亦多,所以也很合理。前菜的小食是牛脷,酸酸辣辣很惹味,亦煮得稔口,有點驚喜。主菜有麵豉湯、蒸蛋、漬物及飯,咖哩飯不算出色,米飯有點硬,咖喱汁味道寡,不夠香不夠甜,可能因為要配塔吉列蠔,所以味道較單調。吉列蠔炸的剛好,肉質亦鮮甜,但不夠肥美。蒸蛋用上雞肉,我比較喜歡上用海鮮;味道算濃亦香。蛋也算滑但蛋味不夠,上湯味較重。整體是合格以上,收費對得住送上的食物,但真的沒有太深刻讓人想再去吃。(相信魚生及串燒才是本店的重點,下次有機會再試)

沙律及牛脷小食
吉列廣島蠔咖喱
2016-09-13
5 分鐘 (堂食)
沙律及牛脷小食
2016-08-27 808 瀏覽
剛剛出糧就去吃個豐富晚餐,一個人都要吃好的。薯絲蝦。香脆的薯絲咸香脆口,每條薯絲包上滿滿薯蓉和蝦肉,入口爽口彈牙帶點薯仔的幼滑,沾上沙律醬更是香口滋味,薯絲蝦炸得香脆不油膩,非常惹味。燒菠蘿。用上泰國菠蘿新鮮燒香,入口香甜多汁,菠蘿甜度高而不膩。炸多春魚。一口一隻多春魚,魚香突出濃郁,魚骨炸得香脆,入口非常香口卻不油膩。免治雞軟骨棒。雞肉加上雞軟骨打得軟綿幼滑,肉質嫩滑香甜,燒得香口帶點焦香味道,沾上蛋黃,入口更是滑溜滋味,雞軟骨脆卜卜口感更是豐富。大拖羅壽司。魚香重魚油高的大拖羅,入口即溶魚味濃郁突出,飯粒帶點醋味,襯托出魚味鮮甜。
剛剛出糧就去吃個豐富晚餐,一個人都要吃好的。
薯絲蝦。
燒菠蘿。
用上泰國菠蘿新鮮燒香,入口香甜多汁,菠蘿甜度高而不膩。
炸多春魚。
免治雞軟骨棒。
大拖羅壽司
2016-08-27 602 瀏覽
聽朋友說這間穴價錢很貴,所以自己很早想去試試是否物有所值。昨天試過它的下午茶:芒果梳打+迷你烏冬+迷你吞拿魚飯。烏冬有咬口,湯清卻甜。等了十分鐘吞拿魚飯才奉上,吃一口吞拿魚滑如雪糕,或許正是姍姍來遲的原因。可以想像師傅的功力。結帳$97。滿載而歸,好滿足!
2016-08-06 612 瀏覽
點菜時 服務態度差 沒笑容 黑面 set lunch 食物 分開上菜 並不是一起來1)點了魚生套餐 來了前菜 湯及茶碗蒸 分隔十多分鐘上了魚生 但没有白飯 等了十分鐘並催促服務生才有白飯2)點了壽司天婦羅套餐 來了前菜 烏冬 分隔十分鐘來了壽司 再隔十分鐘才來天婦羅 吃得不愉快 沒有下次
點菜時 服務態度差 沒笑容 黑面

set lunch 食物 分開上菜 並不是一起來

吃得不愉快 沒有下次
2016-07-28 695 瀏覽
沙田新城市有間叫「穴」餐廳裝潢不錯,很高檔既感覺,今次點選了「海膽蟹肉膏石頭鍋飯 約$288」。等左一陣就有得食啦。個石頭鍋睇落都唔錯,幾特別,熱騰騰,蟹蓋面放上海膽蟹肉等材料。賣相十分好!店員教路:「要將蟹蓋內材料同飯一齊撈混再食。」但味道比較淡,已經食唔出海膽同蟹肉膏既味道,份量略為少,份量只適合一人進食。
海膽蟹肉膏石頭鍋飯
店員教路:「要將蟹蓋內材料同飯一齊撈混再食。」
2016-07-27
2016-07-25 684 瀏覽
今日難得放假,黎沙田睇下戲,去下ikea,夜晚食返個高檔晚餐!正所謂輸人唔輸陣!頭盤梗係有叫返個刺身!章紅魚配帶子加黑松露,淨係睇餐牌都口水直流! $115 ,元氣刺身都貴過呢度啦!咁多件啵!黑松露好香!少少份量已經足夠沾滿口腔!章紅魚十分鮮甜!果然係人氣十大! 食左呢個頭盤之後,我倆都十分抗𡚒!超級期待黎緊既食物!瑩光魷魚呢隻唔係送酒好咸個隻🍻,反而適合做前菜,魷魚仔既鮮味無比醃料掩蓋!🍣創作壽司,牛油果軟彀蟹永遠都係最好既朋友!味道十分十分夾!牛油果已熟透,食落更香更滑!份量好足料!勁大舊!所以好飽肚!饅魚同芝士又係好夾好好味!燒汁令鰻魚錦上添花!🌸最想推介亦有呢個雪芭,而家好少日本餐廳有得食了!清新口味,冰冰凍凍,令呢餐十分完滿!真心推薦比沙田友(我係跨區客😂)埋單唔係好貴!menu 有平有貴!
正所謂輸人唔輸陣!
頭盤梗係有叫返個刺身
章紅魚配帶子加黑松露,淨係睇餐牌都口水直流!
$115 ,元氣刺身都貴過呢度啦!咁多件啵!

黑松露好香!少少份量已經足夠沾滿口腔!
章紅魚十分鮮甜!
果然係人氣十大!

食左呢個頭盤之後,我倆都十分抗𡚒!超級期待黎緊既食物!
瑩光魷魚
呢隻唔係送酒好咸個隻🍻,
反而適合做前菜,魷魚仔既鮮味無比醃料掩蓋!
牛油果已熟透,食落更香更滑!
份量好足料!勁大舊!所以好飽肚!
饅魚同芝士又係好夾好好味!
燒汁令鰻魚錦上添花!🌸
最想推介亦有呢個雪芭,
而家好少日本餐廳有得食了!
清新口味,冰冰凍凍,令呢餐十分完滿!

真心推薦比沙田友(我係跨區客😂)

埋單唔係好貴!menu 有平有貴!

• 章紅魚黑松露帶子
2016-07-13 716 瀏覽
放左工去沙田食嘢,諗住搵間平平哋嘅連鎖餐廳,又唔想太熱氣,行吓行吓都無咩頭緒,於是決定食尼間幾多人排隊等嘅穴。我哋等左大概十五分鐘先有位,坐低拎起個餐牌一望,都幾貴,同預算有啲出入,唯有改plan食當食高級日本嘢。首先點了個特上壽司拼盤,共12款。價錢我覺得幾貴,三百尾15舊即係25蚊一舊倒,但除了鰻魚份量較多外,其他只是一般大小。味道方面,當然係好味同新鮮嘅,但並非去到高級餐廳之水準。當中我最推是葱碎吞拿魚他他卷丶三文魚腩壽司同海膽軍艦壽司。吞拿魚他他調味夠,以卷物形式製作口感豐富。三文魚腩魚脂四溢,夠厚切,並非一般連鎖餐廳可媲美。海膽是這兒的賣點,味道新鮮充滿海咸味。接着的山芋海膽溫泉蛋味道我很推介,但價錢仍是偏貴,因為份量不算多。鋪滿了三文魚籽和海膽的山芋,配以日式芥末,加以攪拌後混入溫泉蛋中,味道可謂十個讚,海膽和三文魚籽充滿了海洋的味道,配上半熟的溫泉蛋非常合襯。而山芋的味道倒不太吃得出,但其質地滑潺潺的,令整道菜的口感頓時變得特別。鹽燒油甘魚鮫燒得金黃香肥 ,其魚油味之濃厚令人一口接一口地吃着,停不下來。唯份量偏少,性價比不高。最後的酢麵鼓軟牛脷外賣與牛脷大相徑庭,似牛腩多

特上壽司拼盤(12款)
山芋海膽溫泉蛋
鹽燒油甘魚鮫
酢麵鼓軟牛脷
最後的酢麵鼓軟牛脷外賣與牛脷大相徑庭,似牛腩多些,食落亦一樣,沒有牛脷的爽口感,反倒似牛腩的啖啖肉,一絲一絲的,但味道唔錯。最推介是其醬汁,陣陣西式黃芥末醬味,配上些許酒味,與牛脷甚夾。

這餐廳的食物質素是好的,但價錢略貴,會留意是否有信用卡優惠或減價時來。
2016-07-12
15 分鐘 (堂食)
山芋海膽溫泉蛋
鹽燒油甘魚鮫
酢麵鼓軟牛脷
2016-07-12 581 瀏覽
到沙田行街,無意中經過呢間日本料理,看過餐牌覺得幾吸引,於是入去坐低。我點了迷你刺身飯/天婦羅烏冬定食。過了五分鐘,食物陸續到來,放到一枱都係。有沙律, 前菜, 炸蝦天婦羅, 烏冬和刺身飯,未吃已經感覺滿足。親熱食,先吃天婦羅烏冬, 炸蝦天婦羅新鮮炸起,熱辣辣,炸漿很薄很脆, 蝦有蝦味,而且非常爽口, 隻蝦應該很新鮮,啖啖肉,加上炸秋葵和炸南瓜襯托,感覺真的不錯。烏冬比較普通,烏冬湯只有鹹味, 不算突出。刺身飯賣相吸引,而且刺身很新鮮,不是頭頭尾尾剩下來的,而且一片一片新鮮的魚生,配合大大粒的魚子, 味道很好。吃完一樣到另一樣, 感覺像吃了一頓大餐,非常滿足。
2016-06-19
15 分鐘 (堂食)
2016-07-12 5085 瀏覽
一直都好想試呢間食店,但都知佢唔平,唔係個個都會陪我去食,幾個月後既今日終於遇到知音人一起去食個晚餐。雖然係星期一,餐廳都有8成full,算幾好,應該唔會中伏卦?首先叫左集錦魚生沙律,雜錦魚生有三文魚粒,章紅魚粒等,沙律菜十分新鮮,雖然只有少量菜,但都有脆口的效果,沙律汁很好味,不是一味老土沙律醬或Olive Oil同黑醋咁,而係柚子汁,令沙律菜同魚生味道提升。辣吞拿角腩卷物辣吞拿魚並不辣,將吞拿魚腩切碎成蓉,飯有點硬,飯店加點芝麻醬響面,成件事加埋都好清,絕對無比吞拿魚腩的辣味搶左。津別牛乳蟹肉薯餅呢個薯餅實在太滑了!牛乳與十分蓉的薯仔混合在一起,加上滑如絲的蟹肉絲,真係又鮮又香。脆卜卜的外殼見到佢如湧流一般,只是看已十分吸引,由於同朋友一人一半,所以並不膩,還有唔夠喉的感覺。明太子茶漬飯茶漬飯又稱茶泡飯,是將茶或湯跟米飯泡在一起,平時我很少叫這道菜的,但見到係明太子就忍唔住叫左。點知黎到得兩片明太子,十分失望,諗住一定勁淡啦...我咁諗就錯啦!個"茶湯"出奇的鮮味!係魚鮮的味道,加上最愛的綠茶(仲要係極濃的綠茶!!),呢個美味配搭係第一次嚐到的!飯泡了好耐都無過淋或爛的現象,唯一缺

明太子茶漬飯茶漬飯又稱茶泡飯,是將茶或湯跟米飯泡在一起,平時我很少叫這道菜的,但見到係明太子就忍唔住叫左。點知黎到得兩片明太子,十分失望,諗住一定勁淡啦...我咁諗就錯啦!個"茶湯"出奇的鮮味!係魚鮮的味道,加上最愛的綠茶(仲要係極濃的綠茶!!),呢個美味配搭係第一次嚐到的!飯泡了好耐都無過淋或爛的現象,唯一缺點係得兩片明太子,實在太少了!
梅醬紫蘇雞是全晚我最欣賞的食物,本身不是太迷梅的東西,但紫蘇葉切成碎舖在雞柳串上,再將它平均的搽上,兩者的香味發揮的化學作用,令人回味,令梅味更顯突出。
紅豆年糕一餐飯係完美的,怎能缺少甜品呢?因為咳,未能嚐到呢度這裡的特色雪巴,只能叫熱野..這個年糕太過硬身,未能做到煙韌的效果。與甜甜的紅豆蓉一起吃就無咁單調,但年糕方面就有改善的空間。
店係Open Area為主,唔中意咁開曠既朋友黎食記得request坐入啊!因為我坐嗰時都要留意住自己個袋呀!怕比人搶走!(唔好笑我啊!)
2016-05-25
2016-07-07 3670 瀏覽
今晚同朋友去歎下美食,鬆一鬆。在沙田新城市廣場穩到間裝修別緻,標榜食新鮮刺身嘅居酒屋~穴 種類繁多,真係樣樣都想食吖 呢個頭盤雜錦魚生沙律,好正 幾款新鮮肥美嘅魚生:三文魚、吞拿魚、立魚、鯖魚、劍魚、油甘魚都見到有,而且份量多,無渣,溫度夠低,加沙律菜加車里茄,魚生好嫩滑好新鮮,淡淡嘅清甜味充滿口中,淡淡嘅沙律汁帶出魚生嘅鮮嫩味,滑漏而不膩,車里茄好甜,沙律菜好新鮮,配酸酸的日本酸醋。,零舍開胃啊,好正   呢個系我最愛,章紅魚薄切黑松露帶子,章紅魚薄到透亮,加新鮮帶子,加埋黑松露一齊食,好掂 黑松露味道好濃,章紅魚好甜,切得薄薄入口即溶的感覺好清新,食材新鮮,有嚼頭,帶子超級新鮮嫩滑,一口一次滿足曬嫩滑原材料原味同黑松露嘅惹味,好正, 好感恩吖!燒雞心和燒雞腎,系我食過燒物之中最好味的,距食材新鮮,所以高溫燒後鎖住肉汁,保留水分令到肉質嫩滑,小小鹽,已經令到雞心和雞腎好好味。而且雞心和雞腎都切嘅厚度岩岩好,非常之有嚼頭,淡淡嘅海鹽味和雞嘅原味,立刻滿足 呢個去骨雞中翅,將鵝肝釀入去,一齊燒,鵝肝嘅惹味完全滲入去雞中翅中,每咬一啖都感受師傅嘅高超手藝,高難度地燒出甘有水準
種類繁多,真係樣樣都想食吖
呢個頭盤雜錦魚生沙律,好正

好感恩吖!
燒雞心
鵝肝雞翅
呢個去骨雞中翅,將鵝肝釀入去,一齊燒,鵝肝嘅惹味完全滲入去雞中翅中,每咬一啖都感受師傅嘅高超手藝,高難度地燒出甘有水準嘅雞翅,雞中翅表皮好脆,肉質嫩滑,而且咬落去要小心,有好多汁吖
雞汁加鵝肝嘅惹味加海鹽嘅味道,食一個真係唔夠侯架
天扶良蝦卷
天扶良蝦卷,炸蝦好新鮮,每啖咬落去好啖牙,好有蝦味。魚籽滿滿地包住卷物,每一口都感覺到魚籽在口中爆發,系好脆,整個感覺口感好正。
鰻魚系我到壽司店話居酒屋必點嘅食物,但係試過呢間,我先知道新鮮鰻魚真係好有嚼頭架,之前食果D鰻魚系嫩滑的,無太多嚼頭,呢間穴的芝士青瓜鰻魚卷物。份量絕不孤寒, 而鰻魚經過蒲燒之後, 醬汁留在鰻魚身上及壽司飯上, 非常之惹味, 加上鰻魚系嫩滑的而且嚼頭。卷物中間嘅芝士, 軟綿得黎又跟卷物相當合拍, 絕對值得推介。
炸物方面我地要左薯絲蝦佐蛋黃他他醬。炸得金黃香脆嘅外表非常吸引, 黃金蝦質地彈牙, 有蝦的甜香。薯絲香脆,每口都感覺到脆脆嘅口感, 加點些蛋黃醬,  蛋黃醬系煮熟嘅蛋,蛋黃多蛋白少,整到碎混在一齊,好俾愛的一道小食。
辣味炸雞,去左皮,炸物好薄,而且好脆,純雞胸炸,好有技巧,好巧功夫,因為裏面仲有雞汁,雞肉嫩滑,有海鹽味,不需要其他調味料就可以試到雞的原味。
夏威夷雪葩+椰子雪葩今天絕對是Lucky Day,因為這次我居然吃到期待已久的椰子雪葩,正,椰子味好香,以雪葩作為一餐的結尾絕對是不會錯的選擇,清清口感之餘可能因為比較清新而不會感到太肥膩。朋友也說夏威夷雪葩很香,好清新,小小酸酸地。味道一流。
2016-07-05
燒雞心
鵝肝雞翅
天扶良蝦卷
2016-06-22 556 瀏覽
我喜歡日本菜,日日吃也不覺厭倦,朋友更笑說我是日本迷,對日本的一切更是愛不釋手。今夜一人來到日本餐廳吃個日本晚餐。炸軟殻蟹沙律。香脆的軟殻蟹,蟹肉頗是豐富,炸粉薄薄炸得香脆不油膩,入口咸香豐富。蔬菜伴上酸醋汁,入口清新酸甜,味道令人開胃。大拖羅。拖羅是我最愛,每次去日本餐廳更是必點之物。拖羅入口油脂豐富油香滿滿,魚香頗是濃香。飯粒軟熟,魚香魚油在口中徘徊,味道非常出色。鰻魚青瓜芝士卷物。鰻魚燒得香口,魚味濃香入口焦香滿滿,卷物伴上芝士和青瓜,入口爽脆清新,多種口感味道令人喜愛萬分。免治雞肉棒。自家製免治雞肉,中間帶有軟骨,入口爽脆特別。雞肉味道鮮甜咸香,口感豐富爽脆,伴上甜甜的燒汁味道出免。旁邊的生雞蛋醬汁攪拌後沾上雞肉,口感更為嫩滑豐富。
炸軟殻蟹沙律。
大拖羅。
鰻魚青瓜芝士卷物。
免治雞肉棒。
2016-06-22
2016-06-18 567 瀏覽
食物,服務同價錢不成正比!d嘢超難食!炒飯不夠火候!花錢買難受!海膽炒飯$158炸雞乾又硬兩人叫了客超貴刺身,見到隔離枱刺身用特大碗上菜,要求換張大D枱,職員態度劣,居然建議拖慢上菜逐樣上,或者不用冰鎮上刺身。叫了600多元ㄧ客刺身(又會落錯單比左另ㄧ客平D的,職員故意的?),難道因為枱细,搞到好似去大排擋食野ㄧ樣迫下迫下,就住就住。總而言之,就是差!差!差!!!!
海膽炒飯$158
炸雞乾又硬

總而言之,就是差!差!差!!!!

2016-06-18
2016-06-06 4044 瀏覽
月頭又是發糧的時候,午餐當然可以豪一豪~餐廳佔地都頗大,很容易找到座位,而後面有大型色彩鯉魚圖案,現代感十足。跟同事坐在吧檯位置,可以看到師傅認真工作的時候。點了set lunch,先來提子梳打 ,提子味不作假,甜中帶點酸,頗開胃消暑。先來沙律、前菜、海鮮蒸蛋、味噌湯。新鮮的沙律菜再配開胃的芝麻醬,一流!日本餐廳中其中我喜愛的菜式,就是蒸蛋,要吃到嫩滑的蒸蛋確實是不易。今次這個海鮮蒸蛋簡直是滿分,嫩滑無比,很擔心下一秒會溜走。內涵也是十足,有冬菇、蟹柳、雞肉等材料。極級霜燒壽司御膳 $218一件件精緻的壽司就活活放在眼前,當然最重要是「手機先食」。吃壽司應該是由淡味至濃味,那就由玉子開始吧,玉子蛋有質感及甜味。左口魚邊壽司:爽口彈牙,經調味之下味道較濃牡丹蝦壽司:上面加了蟹膏再燒過香,爽口質感,多份鮮甜味。北海道帆立貝壽司:相當肥美,質感豐富鮮味三文魚腩壽司:肥美可口,有油脂味滲出來鰻魚壽司:賣相不夠深色,至於味道不過不失,最少沒有腥味。吞拿魚壽司:算是入口即溶,沒有根和牛壽司:肉質嫩滑最後以雪糕糯米糍作完結,很可惜是我不喜歡的芝麻味,未能完滿。其實我之前晚餐也光顧過,串燒、梅子冷麵也
月頭又是發糧的時候,午餐當然可以豪一豪~
跟同事坐在吧檯位置,可以看到師傅認真工作的時候。
提子梳打
先來沙律、前菜、海鮮蒸蛋、味噌湯。
新鮮的沙律菜再配開胃的芝麻醬,一流!
海鮮蒸蛋
今次這個海鮮蒸蛋簡直是滿分,嫩滑無比,很擔心下一秒會溜走。
海鮮蒸蛋
內涵也是十足,有冬菇、蟹柳、雞肉等材料。
極級霜燒壽司御膳 $218
一件件精緻的壽司就活活放在眼前,當然最重要是「手機先食」。
極級霜燒壽司御膳 $218
左口魚邊壽司:爽口彈牙,經調味之下味道較濃
左口魚邊壽司
牡丹蝦壽司:上面加了蟹膏再燒過香,爽口質感,多份鮮甜味。
牡丹蝦壽司
北海道帆立貝壽司:相當肥美,質感豐富鮮味
北海道帆立貝壽司
三文魚腩壽司:肥美可口,有油脂味滲出來
三文魚腩壽司
鰻魚壽司:賣相不夠深色,至於味道不過不失,最少沒有腥味。
吞拿魚壽司:算是入口即溶,沒有根
和牛壽司:肉質嫩滑
其實我之前晚餐也光顧過,串燒、梅子冷麵也是不錯的推介喲。
提子梳打
左口魚邊壽司
2016-06-02 2459 瀏覽
今晚同一位新朋友黎到新城市晚飯, 大家都係喜歡日本菜既朋友, 所以就揀左食呢間穴~平日夜晚都唔太多人, 唔洗等就有位, 餐廳雖然開放式, 但唔太嘈, 亦坐得幾舒服~枱上面有個小menu介紹呢期有咩推介既菜色, 不過其實menu有好多野食都幾吸引~ 我地點左章紅魚薄切黑松露帶子, 牛油果軟殼蟹卷, 幾串串燒, 牛乳蟹肉薯餅同甜品雪葩~先黎呢個頭盤章紅魚薄切黑松露帶子, 份量比想像中大, 旁邊配有海葡萄, 賣相幾令, 有章紅魚同帶子刺身之外, 仲有一小粒甜蝦, 上面有一堆黑松露, 刺身食落新鮮鮮甜, 黑松露味道好特出, 而章紅魚就浸左柚子醋, 有小小酸酸地既味道, 幾開胃, 不過呢個頭盤真係幾多下~而牛油果軟殼蟹卷就不過不失, 牛油果好林同夠多, 但軟殼蟹就小左d, 同埋飯太大件, 不過味道都係ok既, 飯粒分明, 而軟殼蟹都仲係脆~另外呢度仲有多款串款, 比較好食既有雞腎同免治雞肉串, 雞腎配有3款調味, 海鹽, 咖哩粉同抹茶粉, 當中咖哩粉味道最突出, 同雞腎好夾, 雞腎亦燒得好香好彈牙, 幾好味~而免治雞肉串就配有日本蛋+醬油, 配埋食好滑身, 雞肉係偏林身, 味道都唔錯~小食既牛乳
小食既牛乳蟹肉薯餅係即叫即做, 外皮好脆身唔太厚, 入面好creamy, 但唔係好多蟹肉, 味道唔錯但蟹肉真係太小了, 有dd失望~
最後我地每人都點左一個雪葩, 柚子雪葩好細粒, 幾啖就食完, 但係酸酸地好香柚子, 好味道但唔夠侯呢><
2016-06-01