2019-10-28 102 瀏覽
宵夜火鍋半價🤩 星期日至四8:30pm就有宵夜;星期五六9:00pm全智能自動加水煲水系統真係大開眼界For打邊爐真係一流,小編都第一次飲龍井去打Bino又幾夾🤣(以下係原價價錢*)——————————滋味鴛鴦鍋🍲$58小編揀左個芫茜皮蛋鍋同埋馬來沙嗲鍋湯底就正正常常啦,芫茜皮蛋好足料,但就咸左少少。——————————手切牛頸脊🐂$298真心值得推介,牛既肉味同牛既油脂分配得岩岩好,入口勁juicy,而且份量都對得住個價錢。有埋半價都係抵到爆!——————————黑豚肉🐷$58黑豚肉用沙嗲湯底黎淥真係好正!!又係有好多塊,肉味好足,而且唔會有雪味!好抵食😛🤩 半價之後30蚊都唔洗——————————龍躉片🐟$168切得好大塊😍,肉質鮮甜又滑😋好想再食過!😚——————————手打墨魚滑🦑$38爽滑、彈牙😜,只係咸左小小😉——————————炸魚皮🐠$28魚皮比平時食果d大塊好多😱又大又脆卜卜😍
宵夜火鍋半價🤩
星期日至四8:30pm就有宵夜;星期五六9:00pm
(以下係原價價錢*)
滋味鴛鴦鍋🍲$58
小編揀左個芫茜皮蛋鍋同埋馬來沙嗲鍋
湯底就正正常常啦,芫茜皮蛋好足料,但就咸左少少。
手切牛頸脊🐂$298
黑豚肉🐷$58
龍躉片🐟$168
切得好大塊😍,肉質鮮甜又滑😋好想再食過!😚
手打墨魚滑🦑$38
爽滑、彈牙😜,只係咸左小小😉
炸魚皮🐠$28
魚皮比平時食果d大塊好多😱又大又脆卜卜😍
手切牛頸脊
手切牛頸脊
2019-10-27 89 瀏覽
稻香不嬲都係飲茶去嘅地方,我知道佢地推出左幾個特別嘅晚市小食💕我就即刻同朋友去試一試,去到發現有一個特別嘅餐牌,我哋經過商量之後叫左例牌燒鵝皇($98),川辣口水雞($78),山珍海草菜苗($68),仲點左佢哋好搶手嘅椰皇燉燕窩($38)!椰皇燉燕窩係佢哋員工嘅推介,一坐低店員就問我地需唔需要留起2個,如果唔係夜晚就好意冇晒。首先上菜嘅係燒鵝 個人覺得好食👍🏻d肉質好滑 個皮好脆卜卜😻口水雞辣得滋味👄配上白飯簡直無得頂仲有個椰皇燉燕窩🤤好滑好好味
首先上菜嘅係燒鵝 個人覺得好食👍🏻
d肉質好滑 個皮好脆卜卜😻
口水雞辣得滋味👄配上白飯簡直無得頂
仲有個椰皇燉燕窩🤤好滑好好味
5 分鐘 (堂食)
  • 例牌燒鵝
2019-10-26 73 瀏覽
新開幕既「稻香·茶居」裝修後完全別具一格,同傳統舊式酒樓風格截然不同,每個位都設置全自動化加水煲水電爐,以後唔洗再等呀姐姐先加到茶啦🤗 另外仲有一set功夫茶茶壺,可以俾你自己DIY玩下沖茶🍵😊😊·我同朋友心大心細,想叫小菜又想打邊爐,結果小菜勝出左,俾個金牌脆皮燒鵝吸引左👀·☆ 金牌脆皮燒鵝 HKD$98星期一至四食有特價都只係98蚊,好抵食!燒鵝份量都唔少,最開心係叫例牌都有半邊燒鵝脾食😋 燒鵝啲皮幾脆口,哩個咁優惠既價錢算交足功課👍👍·☆ 古早味炆牛腩🐮 HKD$138好喜歡個汁炆得好入味,係呀媽炆牛腩既味道🧡 牛腩炆得頗軟腍,精粹係底下既蘿蔔🤩 完全索哂啲汁勁惹味呀🤤🤤·☆ 沙薑豬手 HKD$48最鍾意就係食豬手啲筋😍 啲筋好有嚼勁,仲要每件都大大舊👍 可惜啲沙薑唔夠沙,質感稀左啲,有待進步呢~

☆ 金牌脆皮燒鵝 HKD$98

☆ 古早味炆牛腩🐮 HKD$138

☆ 沙薑豬手 HKD$48

2019-10-14
  • 金牌脆皮燒鵝
2019-10-26 174 瀏覽
一班人食飯有大人細路貪方便揀左去茶樓原來呢度轉左做茶居主題沖茶方面係自助型式,店員會俾一包茶葉你枱旁邊有個自動裝水機,開爐煲水旁邊有茶壺沖茶食物選擇方面少,份量也是龍蝦伊麵,半隻雞set龍蝦味道不錯,雖然細細隻,麵亦沾到湯汁有味。雞有點韌,味道較清淡,要沾薑茸較好吃雲耳蟲草花菜心清淡,但份量不多腰果牛柳粒有腰果,薯仔牛肉入味,送飯好吃煲仔上,夠熱但相對較油最不符的是卜卜蜆胡椒豬手煲卜卜蜆只有數隻,沒有殻的蜆肉,胡椒味不足,不推介
一班人食飯有大人細路
貪方便揀左去茶樓
原來呢度轉左做茶居主題
沖茶方面係自助型式,店員會俾一包茶葉你
枱旁邊有個自動裝水機,開爐煲水
旁邊有茶壺沖茶

食物選擇方面少,份量也是
龍蝦伊麵,半隻雞set
龍蝦味道不錯,雖然細細隻,麵亦沾到湯汁有味。
雞有點韌,味道較清淡,要沾薑茸較好吃

雲耳蟲草花菜心
清淡,但份量不多

腰果牛柳粒
有腰果,薯仔牛肉入味,送飯好吃
煲仔上,夠熱但相對較油

最不符的是卜卜蜆胡椒豬手煲
卜卜蜆只有數隻,沒有殻的蜆肉,胡椒味不足,不推介
2019-10-24 133 瀏覽
原來開左間新稻香,裝修走年輕路線。每張枱都有獨立電子化煲水系統,即係唔洗再叫姐姐斟水喇~ 部機連接一枝大蒸餾水,只要撳個掣就全自動加水到水壺,然後煲水,仲有温度計顯示水温,原來打邊爐可以咁好玩!另外提供包裝茶葉、茶壺、茶隔比你自己沖茶。我係8:30pm後入座,全線火鍋半價。今次食左安格斯肥牛、豬肉眼跟、桂花蚌、蝦滑、韭菜餃、紫菜,全部大大份,好新鮮。特別介紹豬肉眼跟,味道似豬扒,但質感比較爽口,可以一試👍🏻
原來開左間新稻香,裝修走年輕路線。

另外提供包裝茶葉、茶壺、茶隔比你自己沖茶。

我係8:30pm後入座,全線火鍋半價。

特別介紹豬肉眼跟,味道似豬扒,但質感比較爽口,可以一試👍🏻
2019-10-23 188 瀏覽
茶樓係同屋企人傾計食野既好地方🙂飲啖茶食啖野傾下計,舒舒服服😘今晚放工就約埋屋企人去位於旺角新開既稻香·茶居食晚飯la😀依度其中一個特色就係有自動沖茶機,每一枱都有一部沖茶機ga,想几時沖就几時沖,好方便又好玩😎依度d食物都好好味,上菜速度又快,服務一流ar👍為食餐單: 金牌脆皮燒鵝🦃 $108舊舊燒鵝都有香脆既皮,肉汁香又濃,再沾上配上既甜酸醬,好開胃又惹味🤩繽紛五柳龍躉仔🐟 $88新鮮炸過既龍躉仔份量好大,上菜既時候都嚇一跳,完全係4人份量😂淋上甜酸汁,正ar😋紅燒乳鴿🐔 $68香脆既外皮包住鮮嫩乳鴿肉,再加上椒鹽,yummy🤤白飯兩碗🍚 $28($14/碗)茶芥兩位🍵 $28($14/位)慳錢tips💡星期一至四(非公眾假期)金牌脆皮燒鵝、繽紛五柳龍躉仔每款可以減$10🤑稻香·茶居🍵⛳地址:九龍旺角彌敦道610號荷里活商業中心2樓A及B號舖

為食餐單:

金牌脆皮燒鵝🦃 $108

繽紛五柳龍躉仔🐟 $88

紅燒乳鴿🐔 $68
香脆既外皮包住鮮嫩乳鴿肉,再加上椒鹽,yummy🤤

白飯兩碗🍚 $28($14/碗)
茶芥兩位🍵 $28($14/位)

慳錢tips💡

稻香·茶居🍵
⛳地址:九龍旺角彌敦道610號荷里活商業中心2樓A及B號舖
2019-10-14
2019-10-22 136 瀏覽
年紀大了有時跟朋友食飯已經不是只是想試甚麼菜式而是簡單食個飯今次去稻香茶居本來是因為見到晚市的優惠才去可惜去到想點的椰皇燉燕窩已經沒了...🍵 茶錢 每位$14首先要說茶每一枱都有一個自動化的水機連水煲可以有快速的熱水服務不用再等侍應加熱水了~~而茶葉是獨立包裝所以不用怕是已經沖過又沖的茶葉🌟.🍖 金牌脆皮燒鵝 $98 (原價$108)去到才知道星期一至四有某些菜式會有減$10的優惠味道對我來說比較一般但朋友很喜歡 而且份量很夠性價比來說還是很不錯~.🦑 椒鹽鮮魷 $128這個我很喜歡雖然跟平常的椒鹽鮮魷有點不一樣但咬下去的口感有點似泡芺鮮魷也夠爽脆值得一試.🍚 白飯 $14.🍨 爆珠豆豆燉鮮奶(熱)$19.8🍨 爆珠豆豆楊枝甘露(涷)$23.8兩個雖然有點相似但涷跟熱完全令它們變成不一樣的甜品尤其爆珠在熱的甜品都已經爆完了😂但爆珠豆豆都是第一次見都幾特別~.ps.侍應安排了我們坐在卡位坐下才發現景色也不錯~
年紀大了有時跟朋友食飯已經不是只是想試甚麼菜式
而是簡單食個飯
今次去稻香茶居本來是因為見到晚市的優惠才去
可惜去到想點的椰皇燉燕窩已經沒了..
🍵 茶錢 每位$14
首先要說茶
每一枱都有一個自動化的水機連水煲可以有快速的熱水服務
不用再等侍應加熱水了~~
而茶葉是獨立包裝
所以不用怕是已經沖過又沖的茶葉🌟
🍖 金牌脆皮燒鵝 $98 (原價$108)
去到才知道星期一至四有某些菜式會有減$10的優惠
味道對我來說比較一般
但朋友很喜歡 而且份量很夠
性價比來說還是很不錯~
🦑 椒鹽鮮魷 $128

尤其爆珠在熱的甜品都已經爆完了😂
但爆珠豆豆都是第一次見
都幾特別~
ps.侍應安排了我們坐在卡位
坐下才發現景色也不錯~
2019-10-22 158 瀏覽
因為行街行晏左,差唔多夜晚九點幾先開始搵餐廳食野。行過見到茶居部分小菜宵夜時段有正價7折優惠,咁抵食我地當然唔執輸入去試下啦!茶樓原來岩岩裝修完無耐,成個格局都煥然一新,感覺無以前咁老氣,適合年青人嚟食野。嚟到茶居就緊喺要嘆返啖茶啦!呢到每枱都有一套自助煲水同輔助沖茶的設備,可以比我地落手落腳體驗沖工夫茶的樂趣。📍炭火燒鵝皇聽聞稻香出品嘅燒鵝質素唔錯,今次終於有機會試下。燒鵝外皮烤得香脆,鵝肉仍然保持多汁有咬口,不過略啦嫌調味咸左少少,另外鵝肉再滑返啲就更好。📍豉椒炒沙白蜆蜆肉份量都幾多,食落鮮甜味美,用左豉椒汁一齊炒味道比較咸同濃郁,叫多個白飯撈嚟食中和返個味道會好啲。📍椰皇燉燕窩餐廳用左原個椰青製作,入面喺口感滑溜的鮮奶燉蛋白,奶味唔算突出,味道清甜帶椰子香,面頭仲有燕窩添。如果夏天可以出埋凍食嘅版本就好啦。平時食得多西餐想轉下口味,間中嚟茶居「飲夜茶」都喺個另類的選擇。

📍炭火燒鵝皇

📍豉椒炒沙白蜆

📍椰皇燉燕窩

2019-10-22 153 瀏覽
難得平日放假,當然要同屋企人飲下茶。。。🤤🤤🤤🤤🤤有一排冇黎呢間稻香飲茶,原來宜家新裝修變左稻香茶居,卡位坐得舒服,仲可以自己沖功夫茶,啱曬我屋企呢啲平時對茶葉講究嘅皇帝脷👅發現呢度禮拜一至五休閒下午茶尊特大中小點全部一律小點收費,真係幾抵食!蝦餃、燒賣呢啲「尊」點都係$16, 請老豆媽子飲茶盡孝心之餘仲慳到荷包!老媽子食得幾滿意。另外仲有$38 椰皇雪燕,香滑奶味濃,唔算太甜同屋企人每人嘆返個,幾正,推介!!!
難得平日放假,當然要同屋企人飲下茶。。。🤤🤤🤤🤤🤤

2019-10-11
2019-10-22 107 瀏覽
位於旺角彌敦道610號荷里活商業中心二樓A及B號舖的稻香茶居,午市主打點心。餐廳的位置光猛闊落,而且每張桌子都備有小水機,供茶客使用,用來沖茶。點了一客傳承名點,點心用四個小籠子盛載著,賣相十分有特色。點心新鮮熱辣,熱騰騰,冒著蒸氣。四款點心包括蝦餃、燒賣、魚翅餃以及紅棗糕,三款鹹點配一款甜點。個人最喜愛吃燒賣,內裡的豬肉餡料味道十分鮮甜,面頭有大大粒蝦仁。另外三款點心十分新鮮,味道相當不錯。 紅棗糕味道清甜,口感煙煙韌韌。。架勢招牌鵝三弄 上桌了,包括有 涼拌鵝爽、鵝肉炒飯 及燒鵝皇。涼拌鵝爽口感冰凍又爽口;炒飯鑊氣十足。朋友則覺得炒飯略為油膩了少許,會多飲熱茶解膩。燒鵝皇啖啖肉,味道香口,師傅特別起了燒鵝胸的位置,整件都是肉,吃得十分過癮。

涼拌鵝爽口感冰凍又爽口;炒飯鑊氣十足。
朋友則覺得炒飯略為油膩了少許,會多飲熱茶解膩。

2019-10-08
10 分鐘 (堂食)
2019-10-12 510 瀏覽
「稻香・茶居」係稻香新line, 風格上係young D, 唔走傳統風格, 而係走活力 + 智能化路線, 例如熱水熱茶係用智能電池爐煲水, 撳個掣就可以自動加熱水入熱水煲, 真係開眼界~ 不過真正想介紹係8:30pm後入座打邊爐有全線半價 (星期五,六,公眾假期就9點)~ 呢件事真係抵到痴線, 仲要啲料絕對係唔失禮, 有返咁下下水準~ 最後我地2個人仲要食剩小小, 先每人比左HK$165到, 真係太超值了!-食左:美國肥牛牛舌花黑豚肉四寶丸墨魚滑珊瑚蚌魚皮餃炸魚皮娃娃菜
食左:
牛舌花
四寶丸
墨魚滑
珊瑚蚌
魚皮餃
炸魚皮
娃娃菜
$150 (宵夜)
2019-10-11 321 瀏覽
我一向都好鍾意去稻香飲茶食飯嘅, 從朋友口中得知旺角荷李活商業中心新開咗間 #稻香茶居,,梗係要去試下佢嘅火鍋啦。稻香茶居,茶居設計懷舊, 有自助式水機 ,自己可以一邊煲水一邊沖茶, 既方便又舒適。呢晚我食咗宵夜時段嘅單點火鍋。我嗌咗個我最愛嘅馬來沙爹鍋, 打邊爐梗係要食牛肉㗎喇 !安格斯牛肉粒牛肉粒色澤鮮紅,脂肪少,肉味濃郁,帶有嚼勁。珊瑚蚌係我嘅至愛, 輕涮一下即可食用, 又爽又彈牙。白鱔片同脆鯇片都好新鮮, 白鱔片被沙嗲湯輕輕灼熟 ,入口帶住沙嗲同埋鱔嘅香味,好值得一試!!脆鯇片新鮮爽口, 肉質較結實, 味香, 配上我自己調配嘅個人醬料, 十分惹味。五福蔬菜籃 裏面嘅菜都好豐富 ,有南瓜、 粟米 、生菜同油麥菜 ,仲有金針菇。 我最鍾意食佢裏面嘅粟米, 好甜。 最後我食左碗紅豆沙, 紅豆沙入口軟腍,清甜中帶果皮香。

安格斯牛肉粒
牛肉粒色澤鮮紅,脂肪少,肉味濃郁,帶有嚼勁。
珊瑚蚌係我嘅至愛, 輕涮一下即可食用, 又爽又彈牙。
白鱔片同脆鯇片

五福蔬菜籃

最後我食左碗紅豆沙, 紅豆沙入口軟腍,清甜中帶果皮香。
2019-09-30
2019-10-11 425 瀏覽
這家稻香•茶居8:30pm就開始做宵夜時段了所有火鍋單點半價!這麼優惠當然要去試一試啦!上到2樓整層都是屬於稻香·茶居,地方非常大而寬廣一進門就感受到十分中式茶樓風格,可見裝修有下一番心思我們坐下就馬上急不及待點菜,連Menu都是古代秘笈的設計,十分有趣!未上菜前店員介紹他們每枱獨立的自動智能加水煮水系統,還可以一嘗自己沖茶的滋味,喜濃或淡任君調配★★★★★花雕醉雞鍋 $44先上了一個放了枸杞﹑紅棗﹑黨參的雞湯已有微微甘香的中草味再來了一碟醉雞,倒落湯鍋不久馬上飄逸出極香濃的花雕醉雞味🤤忍不住就這樣喝了兩碗感覺很補身,不會有口渴感雞肉也非常鮮嫩完全不嚡口★★★★★海鮮全盒 $149這個海鮮全盒可謂是打卡必點菜式之一一大個全盒整齊擺好有龍躉斑件﹑龍躉斑片﹑象拔蚌柳﹑元貝片﹑海蜆﹑手打蝦滑墨魚滑全都是我最愛吃的海鮮😍😍蜆肉夠大粒飽滿﹑魚肉和手打滑等都非常鮮甜嫩滑,睇得又食得!★★★★★牛胸油 $49這個牛胸肉是限量的,放到湯裡幾秒已可吃,不然會融掉牛味濃郁,油香四溢,吃起來帶點爽脆它珍貴在每隻牛只有很少一塊的前胸脂肪不是家家火鍋店都能吃到啊!★★★★美國肥牛 $29厚薄適中,肉質鮮嫩建議多
這家稻香•茶居8:30pm就開始做宵夜時段了
所有火鍋單點半價!
這麼優惠當然要去試一試啦!

上到2樓整層都是屬於稻香·茶居,地方非常大而寬廣
一進門就感受到十分中式茶樓風格,可見裝修有下一番心思

未上菜前店員介紹他們每枱獨立的自動智能加水煮水系統,
還可以一嘗自己沖茶的滋味,喜濃或淡任君調配

★★★★★花雕醉雞鍋 $44
先上了一個放了枸杞﹑紅棗﹑黨參的雞湯
已有微微甘香的中草味
再來了一碟醉雞,倒落湯鍋不久馬上飄逸出極香濃的花雕醉雞味🤤
忍不住就這樣喝了兩碗感覺很補身,不會有口渴感
雞肉也非常鮮嫩完全不嚡口

★★★★★海鮮全盒 $149
這個海鮮全盒可謂是打卡必點菜式之一
一大個全盒整齊擺好
全都是我最愛吃的海鮮😍😍
蜆肉夠大粒飽滿﹑魚肉和手打滑等都非常鮮甜嫩滑,睇得又食得!

★★★★★牛胸油 $49
這個牛胸肉是限量的,
放到湯裡幾秒已可吃,不然會融掉
牛味濃郁,油香四溢,吃起來帶點爽脆
它珍貴在每隻牛只有很少一塊的前胸脂肪
不是家家火鍋店都能吃到啊!
牛胸油

★★★★美國肥牛 $29
厚薄適中,肉質鮮嫩
建議多人吃的可以選擇手切牛頸脊,
上枱時一座小牛山,更會噴煙呀~噱頭十足

★★★山水豆腐 $14
★★★★唐生菜 $14
★★★★娃娃菜 $14
其他蔬菜品亦陸續上齊,洗得很乾淨新鮮
塞滿菜盤非常大份抵食
順帶一提原來海鮮全盒和肥牛本身已有大量菜墊住,
感覺更健康,最後鍋內都是蔬菜🤣

稻香•茶居
整體評分★★★★★

地理環境★★★★★
位於旺角人流地段
地方闊落光亮,十分新淨整齊
濃厚中式茶樓格局,坐位寬敞舒適

服務★★★★
店員招呼快,殷勤有禮

食物★★★★★
食物豐富新鮮,賣相好,質素好
份量足夠

價格$$
埋單每人一百多,可以吃到這麼豐富大滿足,外面放題都未必做到!
2019-10-02
牛胸油
美國肥牛
平時和同事都是在公司附近食 lunch,食到悶悶地,今日飛幾個站地鐵去試下新開張的「稻香茶居」,同事介紹這兒的「招牌鵝三弄」好味!店舖裝潢走60年代懷舊風,但煲水沏茶卻現代化,會自動加水加溫,嘆茶不用再打開茶壺口,等服務員來加水了!今次去因我地只有兩個人,沒有點招版䳘三弄,選了午巿孖寶餐:貴妃雞及搖柱蛋白炒飯,炒飯送上來時,我倆都呆了一下,好大碟🤣;貴妃雞皮好薄,沒有太多肥膏,好味!最喜歡是椰皇燉燕窩,一人點了一個,入口即溶,而且甜度剛剛好,真的又香又滑❤️,推介!

2019-09-30
  • 椰皇燉燕窩
2019-10-10 276 瀏覽
我有一個習慣就係每星期一定要去茶樓飲茶食一盅兩件😂今次行經旺角見到竟然開咗間 稻香•茶居 就入去試下 一入到去俾佢個裝修設計嚇親我,竟然可以設計到古色古香 環境又十分大 無論枱枱椅椅定還是擺設,都會令人覺得好似返咗古代咁🤭最特別嘅係傳統得來又好智能化,有全自動茶車,加茶加水煲水一條龍自己搞定,可以慳返好多時間又可以有嘢玩😂😂食物方面呢有好多選擇,我今次試咗職員超級推介嘅四款限定新品。⭐️傳承美點當中包括左 蝦餃 。燒賣 。粉果 。糕點利用用一個傳統嘅籃裝住充滿中國風情,味道同造型都💯⭐️肉鬆小蜜蜂🐝蜜蜂造型嘅肉鬆包,內含超級多嘅肉鬆餡有少少甜味 ,麵包鬆軟 ⭐️湯中湯灌包傳統嘅灌湯包但利用茶杯裝住再喺外面加入溫水,另包裏裏外外都充滿湯汁😋⭐️千禧鶉蛋燒賣綠色外表燒賣非常特別,皮薄餡靚而且鵪鶉蛋上面仲放左蟹籽增添鮮味仲有好多特色嘅傳統點心,而家休閒下午茶 尊特大中小點一律小點收費 👍🏻咁抵食仲唔快啲衝過去試吓🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️
我有一個習慣就係每星期一定要去茶樓飲茶食一盅兩件😂

今次行經旺角見到竟然開咗間 稻香•茶居 就入去試下

⭐️傳承美點
當中包括左 蝦餃 。燒賣 。粉果 。糕點
利用用一個傳統嘅籃裝住充滿中國風情,味道同造型都💯

⭐️肉鬆小蜜蜂🐝
蜜蜂造型嘅肉鬆包,內含超級多嘅肉鬆餡有少少甜味 ,麵包鬆軟

⭐️湯中湯灌包

⭐️千禧鶉蛋燒賣