2011-03-27 54 瀏覽
在紅磡出沒的我,週時與老爺奶奶在這區飲茶。每次約他們,一定是比我們早到,幾乎次次都有位。這裡是用機出等位紙的,只要按人數和會否搭枱便可以,跟着再看大電視等埋位。裝修當然比普通街坊酒樓好些,因為集團經營啦。燈光也較柔和,枱與枱也不算太迫,顧客也座得舒服。至於食物,也有很多選擇,與一般的酒樓差不多。而且都夠熱。服務是可以的,亦不時冲水。也試過與老公在這裡吃火鍋,九時後更便宜,但亦會多些人等。喜歡這裡加$10便可以任飲任食提供的汽水、檸茶、•••和甜品。最特別是找數,是拿枱面上的單往門口半自助式埋單,對數極方便又省時。不過唔知有沒有人會走數,尤其是人多要排隊時。整體來說,又快又方便的食店,每次都食得飽飽的。
整體來說,又快又方便的食店,每次都食得飽飽的。
2011-03-20
2011-01-03 62 瀏覽
回想開業初時,出品係中上級美食,價錢又平,每日都日山人海 ~ 但依家雖然每日午市都爆滿,但人流已少左三份一,無初時咁瘋狂。我諗大慨既原因係質量下降,或俗語稱新屎坑三日香啦 ~叉燒腸粉,粉厚、咸少,又唔夠熱。芋蓉煎堆,香口、微甜,但我不太喜歡。什菌炆伊麵,今次真係好油架呢,食一啖已成口成咀油,但味道幾好。稻香燒賣皇,原粒蝦仁,豬肉又香又實淨,機乎無用肥豬肉,正。粟米花枝餅,今次油到離晒譜,又唔熱,放左好耐咪出晒油囉,之前食都唔會咁,好差。鯪魚球西生菜,好普通既白烚菜式,生菜新鮮爽口,但鯪魚球硬掘掘,口感不彈牙又唔滑。豉汁鳳爪,個茨太杰喇,一舊舊。水晶蝦餃,蝦爽皮薄,幾好。雞絲春卷,金黃香脆,滿意。
叉燒腸粉,粉厚、咸少,又唔夠熱。
芋蓉煎堆,香口、微甜,但我不太喜歡。
稻香燒賣皇,原粒蝦仁,豬肉又香又實淨,機乎無用肥豬肉,正。
豉汁鳳爪,個茨太杰喇,一舊舊。
水晶蝦餃,蝦爽皮薄,幾好。
雞絲春卷,金黃香脆,滿意。

叉燒腸粉,芋蓉煎堆
什菌炆伊麵,稻香燒賣皇,粟米花枝餅
鯪魚球西生菜,豉汁鳳爪,水晶蝦餃,雞絲春卷
2010-12-04
2010-12-22 23 瀏覽
點解今日咁多人? 唔知道, 等了足足45分鐘才有位, 好奇怪, 今天不再有員工推銷那些”特價雙星”, 叫了一堆點心和飯, 蝦春卷, 不夠香脆, 全因為底部濕了, 炒蘿蔔榚, 表皮略燶, 幾香口, 蒸蘿蔔榚, 材料多, 但略硬, 义燒包, 太多醬, 义燒多肥肉, 煎”簿餐”, 一半煎得香口, 一半未煎夠而呈白色, “牛剪”, 幾有咬口, 但望落太多肥的部份, 雙色炒飯, 很大碟, 做得不錯, 飯身炒得乾, 幾隻大蝦, 十分爽和彈口, 茄汁部份酸酸甜甜, 跟飯一起食, 一流!
2010-11-27
45 分鐘 (堂食)
2010-11-26 12 瀏覽
今日一訓醒唔知點解突然間好想食叉燒包,所以就同衰佬去左稻香度飲茶,好彩下午二點特價時段都唔駛等好耐位啫,點心同其他酒樓既都冇咩特別大分別,但碟xo醬炒蘿蔔糕就真係幾好食,辣辣地又夠香脆,good
今日一訓醒唔知點解突然間好想食叉燒包,

所以就同衰佬去左稻香度飲茶,

好彩下午二點特價時段都唔駛等好耐位啫,

點心同其他酒樓既都冇咩特別大分別,

但碟xo醬炒蘿蔔糕就真係幾好食,

辣辣地又夠香脆,good

5 分鐘 (堂食)
  • xo醬炒蘿蔔糕
2010-11-21 43 瀏覽
同事生日 lunch 飯局,是但又飲茶囉,依間稻香分店啲出品越黎越差,唉 ~ 好多食客,好迫,坐得唔舒服,勁多客,侍應們都應付唔黎,服務質數下降,太多人太過嘈,枱櫈密麻麻。蜆蚧鯪魚球,好普通既炸魚蛋,但炸得唔夠耐,外層軟林林,又唔香口、唔夠乾身,蜆蚧質數又差,完全無鮮味又淡口。韮菜豬紅,平平無奇,又唔夠熱,只微暖,味道平庸。炸魷魚鬚,整餐最好食既一道小食,炸得香香脆,魷魚爽口。煎腸粉,真係估佢唔到,似炒牙菜多啲囉,牙菜勁多,得幾條腸粉,腸粉得幾粒蝦米茸,咁不如叫齋腸,唔好話係蝦米腸啦,好淡無咩味道。川滬小籠包,乾蒸小籠包,乾爭爭,無湯水,食落都有啲肉汁既,似豬肉包囉。水晶蝦餃,蝦仁爽好、皮薄嚥靭,幾好。梅子排骨,激肥激油,真係無咩邊間酒樓係好食,會用半肥瘦的呢。潮洲粉果,太多蔥又太油,我接受唔到囉。煎蘿蔔糕,都係粉多蘿蔔少料少。蟹籽燒賣,好大粒,肥瘦比例可以啦,質數都幾好。.芋泥煎堆,甜甜地,無咩特別。
韮菜豬紅,平平無奇,又唔夠熱,只微暖,味道平庸。
炸魷魚鬚,整餐最好食既一道小食,炸得香香脆,魷魚爽口。
水晶蝦餃,蝦仁爽好、皮薄嚥靭,幾好。
潮洲粉果,太多蔥又太油,我接受唔到囉。
煎蘿蔔糕,都係粉多蘿蔔少料少。
蟹籽燒賣,好大粒,肥瘦比例可以啦,質數都幾好。.
芋泥煎堆,甜甜地,無咩特別。

蜆蚧鯪魚球
韮菜豬紅
煎腸粉
川滬小籠包、水晶蝦餃
梅子排骨,潮洲粉果,煎蘿蔔糕
蟹籽燒賣,芋泥煎堆
2010-10-28
2010-11-07 38 瀏覽
自從稻香開張後,已變成大家係附近首選既茶樓,因為食物質數平均、價錢平、又近,所以日日爆滿,座無虛席 ~ 亦令到其他酒樓生意大受影響 ~ 內部環境都幾擠迫,放滿晒枱,密度非想高,行人路都略為窄,好多時要側身行過 ~今日同事生日,大家便決定一齊食餐飯,一行十幾人走到稻香飲茶,好采一早訂左位 ~炸蜜瓜卷,乜係冷盤黎架咩?估佢唔到,應該係甜品麻?甜甜地、腍腍地,無咩特別。香蒜虎皮椒,其實無咩特別味道,好似只係略略炸過,再淋啲豉油係面囉,微辣。炸魷魚鬚,炸得香口,好好味。燒鴨,放係枱既時候,大家都比佢既 size 嚇呆左,咁細隻既,係 BB 鴨?係春鴨?大過我手掌啲啲乍喎,我隻手唔係好大啫。無咩肉食,真正既皮包骨得幾兩肉,只得肥膏同皮。味道還可以啦,肉質都算嫰口。山竹牛肉,牛肉鮮嫰,幾好。蒸排骨,肥騰騰,無肉食,成碟油。香茜牛肉腸粉,乾增增,得少少豉油,皮又厚又黏口,唔薄唔滑,牛肉啖口。灼生菜,應該係全餐最好食既,新鮮爽口,配淡豉油同吃,好味。XO 醬煎蘿蔔糕,街買既蘿蔔糕始終無自家制啲多料多蘿蔔,實在粉既比例太多,應該叫做 XO 醬麵粉粒就差不多。撇開蘿蔔問題,算煎得香口,但唔夠熱,只係微暖。
炸魷魚鬚,炸得香口,好好味。
山竹牛肉,牛肉鮮嫰,幾好。蒸排骨,肥騰騰,無肉食,成碟油。
灼生菜,應該係全餐最好食既,新鮮爽口,配淡豉油同吃,好味。
棉花雞,魚肚薄到好似豬皮咁,連口感都似埋豬皮,劣貨,又鞋又硬,一啲都唔棉。
珍珠雞,雖然無雞,但真係好好食,豬肉香濃入味,甜甜地,仲有咸蛋黃添。
蟹籽燒賣,真係食咁多間,只有一兩間真係有蟹籽味,依度都係無,而且偏肥、口感散又唔實淨,味道還可以。
煎蘿蔔糕,麵粉同蘿蔔都係一比九十九啦,又係只暖唔夠熱。
煎堆,還可以啦,都夠嚥靭。
鴛鴦腸卷,臘腸同潤腸,麵包既香又軟墊,臘腸對我黎講太肥喇,潤腸幾好。
叉燒包,麵包又香又軟熱,唔錯,叉燒餡香甜,食得過。奶皇包,奶皇香滑,蛋味濃,都唔錯。
什菌海蝦湯米,完全無味,唔知食緊咩。各同事們既評語為將所有隔夜送頭送尾番熱倒係即食米粉上面囉。海蝦過熟,肉質硬屈屈,什菌就有陣怪味,湯底淡到近乎無味。

炸蜜瓜卷
香蒜虎皮椒
燒鴨
山竹牛肉、香茜牛肉腸粉
灼生菜、XO 醬煎蘿蔔糕
棉花雞、珍珠雞、蟹籽燒賣、煎蘿蔔糕、煎堆
鴛鴦腸卷
叉燒包、奶皇包
什菌海蝦湯米
2010-10-08
2010-10-24 17 瀏覽
再次和家人到稻香晚膳, 並慶祝媽媽生日. 一行五人點了五款食品, 包括粟米龍利柳, 雜菌煲, 海鮮豆腐煲, 煎釀涼瓜及一客臘味糯米飯. 以往稻香的價錢一般比其他中式酒家便宜, 晚飯亦算是抵食. 但不知從何時開始, 稻香的價錢變得和其他中式酒家並無兩樣, 以往四十多元一個普通的小炒, 現在動不動便要起碼五六十元. 過往一家人到稻香晚飯, 大概每人都只不過$55元左右, 現在卻要$70元-$80元左右, 是否物價高漲得那麼厲害, 還是它見來幫襯的客人多了, 便乘勢起價呢? 質素方面, 暫時仍算可以啦, 不過明明在落單時說明要少鹽少油的, 但出來的餸菜卻好像並無減少落鹽呢! 是晚由於用了東亞信用卡的優惠, 因此煎釀涼瓜是半價的($34元), 否則可能更加貴.
粟米龍利柳
2010-10-24
海鮮豆腐煲
臘味糯米飯
2010-10-04 23 瀏覽
和家人一行五人到紅磡稻香晚膳, 點了龍蝦伊麵, 花膠雜菜煲, XO醬炒雜菜, 糖醋小排骨及京式素鵝. 酒樓環境一般, 食物質素也跟其他分店差不多, 但個人比較喜歡到稻香打邊爐, 並認為酒樓的打邊爐食品比小菜做得好. 不過以中菜酒樓而論, 稻香也算是不錯的了, 價錢與質素均屬一般.
龍蝦伊麵
小食 - 京式素鵝
花膠雜菜煲
糖醋排骨
XO醬炒雜菜
2010-10-01
2010-08-31 33 瀏覽
星期日一家人飲茶,原打算到尖沙咀新港中心稻香,但媽說已結業,於是改到紅磡廣場。我們 11:00am 到達,還有吉枱。我們一行六人,竟然被編到卡位,六人坐真是太擠迫,我們要求改坐圓枱。我家飲茶習慣是吃點心,不叫炒粉麵,所以首次入單已點了16款點心,等了差不多20分鐘,一樣都沒來,但一來便十多樣來到。其實可以逐樣來,不用客人呆等,及一次放滿枱。每樣點心上枱時都很夠熱,其中蝦餃、燒賣、煎腸粉、小籠飽、春卷、最美味。所來的每樣點心份量偏少,尤以 "山竹牛肉" 份量最明顯,每粒牛肉與燒賣差不多,我們曾光顧「尖沙咀 - 新港中心」、「灣仔 - 北海中心」及「銅鑼灣 - 信和廣場」以這裡的份量最少,起碼少了三份一,平常十多碟點心,我們已足夠,今次我們總共叫了 28 碟,才有平常的飽。最後埋單 (HK$467.-),侍應說要自己到柜枱付款,這樣也好,免卻等候或有假部長的麻煩。但由於份量偏少,我想下次要轉其他稻香了。
於是改到紅磡廣場。我們 11:00am 到達,還有吉枱。
不用客人呆等,及一次放滿枱。
總共叫了 28 碟,才有平常的飽。
但由於份量偏少,我想下次要轉其他稻香了。

一次過送來的點心
2010-08-22
2010-07-19 43 瀏覽
上星期六阿媽生日,係紅磡廣場間稻香晚飯,結果一肚氣!由於親戚唔多,人數兩圍唔夠,一圍又有多,所以每年都要事先問實,確定有幾多人先至訂位,最好係十六人,咁樣好多酒樓都有咁大張枱。今年十八人,一定年要分兩圍。個多月前見紅磡廣場開左間稻香,親友都住在東區,106隧巴又剛在廣場對面有站,走更方便,廣場門口已經有站。於是打電話問酒樓尋晚有冇廳房,答稱廳房有,但一定要分兩圍,每圍九個人。於是叫酒樓傳真菜單給我,其間仲改左幾次,到確定後,我還叫個阿姐將改好嘅菜單再傳一次給我。直至上星期六,成日間酒樓都冇人再打電話給我,心想就算訂枱食飯,很多時酒樓都會再打次電確定一吓,呢間酒樓都真係幾怪。誰知尋晚去到稻香,佢竟然話我冇訂枱,問我有冇去錯酒樓!我話菜單都確定左,跟住拎埋張菜單及講出同我寫菜位阿姐個姓。好彩個阿姐有係度,佢話佢都有印象,我話梗係有印象啦!我地電聯左好幾次。佢話我冇講實日期、亦冇落訂,所以佢冇同我寫低!我話我一早問實佢,確定尋晚有廳房先至寫菜單,佢點可以話唔知邊日!至於冇落訂,如果佢酒樓需要預先落訂,佢係咪有責任提醒我呢?可能我都有責任,但係過去果幾十年,我年年同阿媽做生日,都冇試過有酒樓/
上星期六阿媽生日,係紅磡廣場間稻香晚飯,結果一肚氣!

直至上星期六,成日間酒樓都冇人再打電話給我,心想就算訂枱食飯,很多時酒樓都會再打次電確定一吓,呢間酒樓都真係幾怪。誰知尋晚去到稻香,佢竟然話我冇訂枱,問我有冇去錯酒樓!我話菜單都確定左,跟住拎埋張菜單及講出同我寫菜位阿姐個姓。好彩個阿姐有係度,佢話佢都有印象,我話梗係有印象啦!我地電聯左好幾次。佢話我冇講實日期、亦冇落訂,所以佢冇同我寫低!我話我一早問實佢,確定尋晚有廳房先至寫菜單,佢點可以話唔知邊日!至於冇落訂,如果佢酒樓需要預先落訂,佢係咪有責任提醒我呢?可能我都有責任,但係過去果幾十年,我年年同阿媽做生日,都冇試過有酒樓/酒店要我落訂喎!

結果個阿姐自知理虧,係咁講對唔住。我話講對唔住係冇用嘅,我依家叫晒人梨點解救先?咁我寫左嘅菜有冇得食先?個阿姐話尋晚已經冇晒廳房,話係大廳俾個静D嘅角落俾我好唔好?我話我有得揀咩?跟住訂左兩條東星斑又冇,要改食老虎斑;訂左荷葉飯又冇,要改瑤柱蛋白炒飯;明明千叮萬囑要有壽包,佢居然整個美點雙輝我地,真係俾佢地攪到我呢個完全冇火氣嘅人火都梨埋!正所講老娘發火、非同少可!結果佢話再送埋壽包我地食。唉!錢銀事少,一年一次啫!呢次童年陰影,我諗直至佢執果日我都唔會再幫趁!

至於食物質數很一般,可能當晚火燒心,食而不知其味!

• 絕不推荐
2010-07-08 21 瀏覽
前日慶祝阿媽生日, 上兩個月去咗3次海港, 今次就改去稻香食飯. 因為係平日, 唔多人,即時有位. 一坐低我就即刻order咗1支啤酒, 中間催咗兩次成15分鐘都未送嚟已經覺得啲侍應生好唔掂; 跟住叫完餸, 啲餸好快嚟到, OK! 到食碟碧綠花膠珊瑚蚌, 嘩! 啲花膠苦到成條痢都覺得乸住乸住, 仲要係成枱人有3個有食都係咁, 咁就梗係要求換過第二樣啦! 咁就揀咗樣XO醬碧綠炒螺片, 諗住价錢差唔多又係菜咪得. 到碟嘢送到嚟, 真係成枱人都O哂嘴; 碟嘢跟之前嗰碟個樣一樣, 之不過係冇咗啲花膠珊瑚蚌, 再放咗幾塊用水灼嘅螺片入去, 搵粒XO醬嘅乾瑤柱/辣椒粒/蝦米都冇(有圖為証), 俾兩粒扮吓嘢都好呃! 唉! 心諗之前淨番響碟入面嗰啲花膠珊瑚蚌都可能係用手拎走咗, 唔通仲慢慢同你用筷子夾咩! 碟嘢我真係一啖都唔敢食. 到最後埋單, 我咃發現條數大咗, 個侍應話係啱, 佢話係我哋叫餸嗰時就咁俾啲餸名, 有兩樣餸係可合併叫”超值孖寶”, 落單嗰個唔知, 所以按單價入單.我就話呢個係佢哋落單嗰個嘅問題, 我唔會理, 只需要改番俾我就我喇! 等咗張單返嚟好耐, 最終都改咗. 返到嚟又話有嘢計少咗
前日慶祝阿媽生日

到最後埋單, 我咃發現條數大咗, 個侍應話係啱, 佢話係我哋叫餸嗰時就咁俾啲餸名, 有兩樣餸係可合併叫”超值孖寶”, 落單嗰個唔知, 所以按單價入單.我就話呢個係佢哋落單嗰個嘅問題, 我唔會理, 只需要改番俾我就我喇! 等咗張單返嚟好耐, 最終都改咗. 返到嚟又話有嘢計少咗, 我問佢邊樣計少咗, 佢唔答; 我自己搵到, 問番佢, 佢就話係嗰樣. 真係激Q死!
最後埋單俾錢我俾足總數唔使佢找錢, 因為唔知找錢又要等幾耐, 連1毫子貼士都冇俾. 因為唔值俾!

總結係:呢間嘢無下次!

XO醬碧綠炒螺片 - XO醬!!! 你去咗邊呀!
2010-07-06
(非會員)
7-7-2010(星期三)我們叫咗半席–十二款餸「包括︰海蜇伴乳豬、三隻小蟹、炸海皇卷、花膠伴鵝掌、半條–散件海斑、香蒜雞(蕙香雞)、翠玉瓜珊瑚蚌、足料十足翅」另有『糖心菠蘿、鮑魚味鹹香泡飯、壽包(蓮蓉口味)、蟹籽粉絲』。–花膠伴鵝掌︰花膠足料、鵝掌嫩口。–海蜇伴乳豬︰乳豬外皮脆、海蜇份量十足。–炸海皇卷︰炸海皇卷–外皮炸得剛剛好、內涵餸料十足、十分好味道。–翠玉瓜珊瑚蚌︰珊瑚蚌十分足料。–三隻小蟹︰蟹燒酒味濃郁、蟹肉新鮮。–翅內有魚翅,份量十足。–鮑魚味鹹香泡飯︰十分好味道之作,值得推介一番,欣賞廚師之首選。
7-7-2010(星期三)

–花膠伴鵝掌︰花膠足料、鵝掌嫩口。
–海蜇伴乳豬︰乳豬外皮脆、海蜇份量十足。
–翠玉瓜珊瑚蚌︰珊瑚蚌十分足料。
–三隻小蟹︰蟹燒酒味濃郁、蟹肉新鮮。
–翅內有魚翅,份量十足。
2010-07-07
  • 鮑魚味鹹香泡飯︰十分好味道之作
(非會員)
2010-4-29(星期四)此酒家,茶芥每位$8,我與家人一行四人,我們(星期四)晚上九時後入座,已有很多人光臨,因為紅磡此酒家,火煱配料,特價$28,$18,$12(此酒家火熱推介,再打個八折,十分之抵食。我們加$5(任飲–酸梅湯,羅漢雪梨茶,五花茶.)。(任水食糖水–芝麻露、紅豆沙、粟米湯)。我們叫咗$38鮮蝦腐皮卷、$38蝦爽、$18(花旗蔘湯底)、$10(珊瑚蚌)『只可叫一次』。火鍋配料︰有水餃雙併、鮮牛肉–新鮮嫩口、什菌、肥牛($18)、什錦丸。我覺得稻香質素十分新鮮,十分有品質保證。抵食又好味又新鮮,下次一定會再黎。
2010-4-29(星期四)

2010-04-29
$335.50 (晚餐)
  • 抵食又好味又新鮮,下次一定會再黎。
2010-02-09 16 瀏覽
今晚係團年飯第二回,又係食套餐,和上一次失望套餐款式差不多,其實也有擔心!翅 - 出奇地翅多,配料也多,味道也不錯蒸魚- 魚肉嫩滑,蒸得剛好,好少有出面會食到這種效果炸子雞 - 雞肉嫩,有雞味,皮脆,好味大蝦球伊面 - 蝦球大隻彈牙,伊面爽滑桃包- 熱烘烘的,有很香濃連子味,很滑,值得一讚竟然無奇望變咗有驚喜 大家都覺得不錯!

翅 - 出奇地翅多,配料也多,味道也不錯

蒸魚- 魚肉嫩滑,蒸得剛好,好少有出面會食到這種效果

炸子雞 - 雞肉嫩,有雞味,皮脆,好味

大蝦球伊面 - 蝦球大隻彈牙,伊面爽滑

桃包- 熱烘烘的,有很香濃連子味,很滑,值得一讚

竟然無奇望變咗有驚喜
大家都覺得不錯!
2010-02-09
團年飯
2010-01-29 13 瀏覽
因昨天是最後一日做推廣, 可以$688 享用半席"皇席宴", 我們選了稻香!!菜單如下:http://www.taoheung.com.hk/tch/promotions/tao_heung/e-button85312.jpg之前都不知道有這間酒樓, 鋪位地點較僻靜, 是朋友說才知道!入內裝修有稻香一貫特色, 頗不錯, 一邊是火鍋, 一邊是晚飯, 晚上7時入座不是很多人, 到了8:30pm 後人漸多, 可能是想幫襯特價火鍋, 人多了!! 但不很嘈!!!以$688價錢, 真是很抵, 之前有試過德興的半席套餐, 水準沒有稻香的好!! 而且"德興" 座位分佈很密, 不太舒服, 這間稻香就不同, 座位之間不太迫, 很舒服!!侍應服務亦不太差, 只是在席上沒有在每人的筷子托上放上公匙, 不太方便!!先品評菜式, 燒味拼盤不錯, 值得一讚是條魚, 真是很大條, 生熟剛剛好, 只是條魚都要值300元!! 翅: 有一排排明顯的排翅, 以為特價餐會比一些差品質的食物交貨, 又不是!!海蔘扣厚菇: 好靚, 海蔘好大條, 不是很"靭" 的貨式, 獻汁濃度剛好!!其他菜式普通, 但都有水準, 沒有將貨就價,

菜單如下:

只是條魚都要值300元!!

其他菜式普通, 但都有水準, 沒有將貨就價, 尚算滿意!!

我們加了$30元 (每人$5) , 就可享用自助甜品糖水!!
甜品如杏仁糊, 芝麻糊都很好味, 不太甜太淡, 不很濃很稀, 但是太飽了, 食得不多!!
馬蹄露也很好味!!

可惜推廣日期只去到1月31日 (星期五, 六, 日不適用), 否則一定再約朋友去食!!

2010-01-28
團年飯