2023-01-10 100 瀏覽
。O小姐。偽 和風午茶。日常。閑日冇嘢做,咁梗係要周圍搵咖啡舖啦躺平下..難得嚟到上環,即刻上網睇睇有邊間新開的Cafe先~唔打唔夠,嚟到呢間Relieve…平日嚟唔係好多人,首先你要行幾層樓梯先上到去嘅,入到門口,日系裝修🤩幾好呀,舒舒服服,人又唔多😎佢哋都唔係太肚餓,所以食件蛋糕,飲杯嘢,當自己去咗個旅行🫣先嚟一個蝶荳花海鹽芝士戚風蛋糕🫶🏻 - 蝶豆花就冇味嘅,不過海鹽加芝士又咸又甜嘅感覺,賣相啱晒打卡🤩我自己就叫咗杯培茶Latte - 茶味都唔錯,幾濃嘅,咖啡師個拉花好有心機呀🙈有人叫咗杯Dirty - 污糟兒,又凍又熱的感覺🤣呢間coffee shop都幾啱晒傾偈吹水🫶🏻 可以再幫襯😉 不過如果有set嘅話會抵食啲😅
。O小姐。偽 和風午茶。日常。

佢哋都唔係太肚餓,所以食件蛋糕,飲杯嘢,當自己去咗個旅行🫣

蝶豆花海鹽芝士戚風蛋糕

有人叫咗杯Dirty - 污糟兒,又凍又熱的感覺🤣
Dirty

下午茶
2023-01-10 62 瀏覽
Had the steak set and drink. My expectation here is I know the food would be average, but I wanted to come to try their dessert or drink. The pistachio latte is great. However the main steak set is very average for the price. Beef is nothing special and no seasoning, just slow cooked.While eating, suddenly there is noisy renovation noise from upstairs. Not the cafe’s fault, but I’m not sure how long the renovation will last and I for sure wouldn’t come when it’s so noisy. The server does not smi

The server does not smile. She misheard me saying table for 1 as for 2 and cannot hear me when standing right in front of me as I said I want the bill.

For this price (cost $300 lunch) the cafe needs to serve a bigger variety of food and of better quality or they will shut down within a year.
  • Pistachio  Latte
2023-01-10 56 瀏覽
之前太懶又病咗 但呢個真係好想過左Christmas🎄都出返個post介紹返🤣位於上環嘅呢間昭和日系cafe非常受歡迎👏🏻超近地鐵站 deco非常靚 仲有tatami坐🤭. Pistachio mousse cake 🍰 . $62非常有聖誕氣氛嘅蛋糕 超吸睛🥹 開心果味嘅甜品個人覺得好難食得出 有時要靠少少幻想😂 但呢個真心非常濃郁 係一食就食得出開心果果 入面有層朱古力 仲有外面raspberry 脆脆 好夾 一個人食可能會覺得少少漏 share就啱啱好!. Pistachio latte 🍵 . $60好多朋友都話呢個開心果味仲出過個蛋糕 真心好好飲 好滑 仲有粒粒開心果碎係面 拉花好靚 如果唔係限定menu 一定會再叫. 壽喜燒汁慢煮牛柳定食 . $198内附茶碗蒸 漬物 同湯 +$12有日本醬油蛋🥹 定食好豐富 湯物係蜆肉湯 幾清 醬油蛋個汁倒落個牛度食 正 不過覺得個牛無想像中好食 只係一般 茶碗蒸好夠熱又滑 . 中拖羅蓉他他 . $138都係聖誕限定😂整得好靚 雕花咁 食落小清新 不過份量唔多. 紫薯可樂餅 . $68炸得好香又脆 入口即溶 好大塊下 4人share唔錯

. Pistachio latte 🍵 . $60

. 壽喜燒汁慢煮牛柳定食 . $198

. 中拖羅蓉他他 . $138
都係聖誕限定😂整得好靚 雕花咁 食落小清新 不過份量唔多

. 紫薯可樂餅 . $68
炸得好香又脆 入口即溶 好大塊下 4人share唔錯 紫薯好甜 點埋個醬好好食😋

. 小山園焙茶麻糬戚風蛋糕 . $68
焙茶好濃郁 麻糬好煙韌 蛋糕好鬆軟 唔會好乾身 幾濕潤

. 昭和之富士山🗻 .$68
藍色好靚 好似富士山 以為會伏 飲落係荔枝梳打 面頭仲有云哩拿雪糕🍦夏天飲感覺應該更涼透心💙

. 稍息雞尾酒 🍹 . $98
賣相無menu咁吸引 飲落酸酸甜甜易入口 唔算好特別

. Cinnamon brown sugar latte ☕️ . $58
Another xmas special ! 黑糖味唔算好濃 唔算好甜 比較奶 好creamy 玉桂味就好香

• 焙茶麻糬山峰蛋糕
  • 昭和の富士山
  • 紫薯可樂餅
2023-01-06 33 瀏覽
聖誕節個排同幾個女仔朋友嚟咗慶祝,有得預先訂位都幾好,因為好多Cafe都要Walk in排隊我飲咗Americano ,有得揀nutty朋友試咗其他咖啡都話水準唔錯。另外都有提供各款定食,我食咗魚,有朋友食咗牛,大家都覺得幾好食。食完主餐牌食物,本身諗住試吓聖誕節日蛋糕,但係當日已經差唔多賣晒 最後都有叫到蛋糕但係最想食嘅食唔到有啲可惜。另外一提,唔知係咪節日嘅關係,餐廳係有限時90分鐘既,不過最後我哋其實都坐耐左,可能餐廳見我哋都未食完都冇提我哋交枱。

我飲咗Americano ,有得揀nutty
朋友試咗其他咖啡都話水準唔錯。

最後都有叫到蛋糕但係最想食嘅食唔到有啲可惜。
呢間cafe行懷舊昭和風,好特別!☕️裝修好似屋企咁,好warm! 仲有好用心嘅聖誕裝飾同免費postcard貼紙🎅🏻 ,btw開心果拿鐵必飲‼️‼️:-1️⃣「香煎三文魚扒🍣($168)」2️⃣「壽喜燒汁慢煮牛肉 ($198)」兩款定食都好健康🤣,有茶碗蒸,仲有日本飯配飯素🇯🇵,壽喜燒牛肉配日本蛋黃jeng~Set dinner-3️⃣「抹茶麻糬蛋糕🍰」(已冇賣了)賣相好靚,中間抹茶味好濃!不過中間舊麻糬好硬😀~Matcha mochi chiffon cake-4️⃣「開心果拿鐵($60)」(🎄limited)呢杯好好飲!好濃開心果味💚,好香、好creamy、好nutty~Pistachio latte 👍🏻
1️⃣「香煎三文魚扒🍣($168)」
2️⃣「壽喜燒汁慢煮牛肉 ($198)」
3️⃣「抹茶麻糬蛋糕🍰」(已冇賣了)
4️⃣「開心果拿鐵($60)」(🎄limited)
開心果拿鐵
開心果拿鐵
2022-12-28 231 瀏覽
早兩日朋友生日,又適逢聖誕🎄特登揀咗間上環嘅日式小店同朋友慶生🎂但最後就失望而回😵🥲預早WhatsApp book枱同落訂嘅時候已經講明喺甜品碟上面寫朋友生日嘅字句,點知食飯當日餐廳完全遺忘咗😵‍💫事後就表示係因為當天餐廳太多人,廚房準備咗,但係冇出俾我哋😅不過當天堂食嘅時候其實餐廳只係坐咗一半嘅人數🤦🏻‍♀️大概4-5枱人左右😂而最失望嘅就係個前菜😑吞拿魚他他、牛舌鵝肝 竟然係二人一份😅🤧🤢但係聖誕餐單係完全冇寫明🤡🤡🤡因為二人一份,所以鵝肝下面嘅餅乾仔係要徒手剝開一半😵吞拿魚他他都因為比較鬆散好難切開一半🤡食嘅時候真係有啲論盡🤡

聖誕節正日嚟食飯~ 餐廳細細,around 坐到9-10枱左右。總括嚟講:食物好食,但服務真係麻麻,主要係因為啲staff冇從顧客角度出發。我地一行三人,有個人自己坐一邊~當食物開始上枱時,唔知點解個waitress 係都要喺單丁坐嗰位朋友同塊隔板中間上菜😅明明另一邊有勁多位😅咁我朋友就唯有側側地身就佢😅首先上茶碗蒸,係幾好食,有蛋香味~之後上左一份前菜拼盤,因為menu以$488pp方式寫,咁好自然係expect每人都有一份。咁我地等呀等,等到主菜都上埋,再問waitress, 佢先話我地知份menu係2人份量咁寫,而因我地3個人,所以個他他已經整大左比我地😅其實係咪每人一份我都唔介意,但唔該話返比我地知😅😅😅真心你地唔講客人係唔會知😅另外明知我地share食,但都冇諗住比多幾隻碟我地🙈(可能係我expectation 太高??!)前菜質素方面,拖羅蓉他他入口清新,鵝肝香口😊(但唔知有冇比大舊啲我地喇🙂) 主菜方面,我地叫左豬鞍/虎蝦risotto/sukiyaki牛丼。豬鞍配蘋果蓉的確唔錯,豬鞍煮到啱啱好唔鞋口😊但又係服務出曬事:豬鞍係原舊冇切嘅方式上菜,但店員係冇諗住比刀我地切😅

首先上茶碗蒸,係幾好食,有蛋香味~

主菜方面,我地叫左豬鞍/虎蝦risotto/sukiyaki牛丼。豬鞍配蘋果蓉的確唔錯,豬鞍煮到啱啱好唔鞋口😊但又係服務出曬事:豬鞍係原舊冇切嘅方式上菜,但店員係冇諗住比刀我地切😅心諗咩事😅難道expect我地原舊咬?

最後到甜品:我地一開始叫嘢食時order左其中一個甜品轉聖誕樹蛋糕,其餘2個照上心太軟。點知上甜品時上曬3個心太軟,原本以為上錯左,同返waitress講,佢先至以”乜你地唔知咩”嘅語氣話返我地知聖誕樹蛋糕已經冇曬😅😅其實一早冇曬可以早啲話返比客人知,而唔係到上嗰刻客人問先講😅😅然後店員放低甜品後就走,冇諗住比乾淨嘅餐具我地😅唯有又叫店員比啦

心太軟質素方面,甜度適中😊~但入面lava係凍的🙃🙃🙃

好啦終於埋單喇,估唔到呢part都出事。例牌check單,發現收左飲品錢,但明明係叫左唔洗加錢嘅茶🤔問返店員,最後waive返錢(嗰到成$150㗎🙃🙃),但加一服務費冇減到🙃唔係好知點解全部客都係食同一個set都可以出錯🙃

總結:食物味道好,賣相幾靚,打卡able👍🏻但服務質素冇很大嘅改善空間。餐廳serve 10枱食同一個set嘅客唔expect有咁多出事位🤔。成個用餐體驗麻麻,嘅個價錢可以有好多選擇,所以我應該都唔會再食呢間餐廳了🙃
位於上環之木質調日系咖啡廳 一進來很有節日的氣氛🎄角落有6人榻榻米座位 夜晚更會提供調酒類 跟朋友坐在窗邊吃東西特別的愜意 試了聖誕限定的飲品跟甜品喔 🎅🏻 點餐的時候還附上聖誕明信片和貼紙 好可愛啊🥰甜品 埋單連加一 $756] ✿ 秘製蒲燒鰻魚定食 $178定食包括茶碗蒸, 漬物, 蜆肉湯, 日本米 感覺豐富 但小心鰻魚有刺 ✿ 壽喜燒汁慢煮牛柳 $198 相對上比較喜歡這個 能令人吃光光的定食 慢煮牛柳點上蛋汁還不錯✿ 覆盆莓荔枝特調 $58原本以為簡單的牛奶飲品 結果意外地是一杯超高顏質有驚喜的味道 ✿ 開心果鮮奶 $60 超大杯的 濃郁的開心果味 喝起來還蠻順口 ✿ 肉桂黑糖鮮奶 $58最適合現在的天氣 喝起來暖暖的 肉桂味比想像中淡 幸好不太甜~✿ 紫薯可樂餅 $68 酥脆外衣 香甜綿密 口感紮實 不錯的✿ 燒雞泡魚乾 $78 軟硬適中 加上沙律醬很惹味 ✿ 抹茶脆皮達克瓦茲 $58內有抹茶夾心 烤棉花糖 覆盆莓醬 可能退冰時間不夠 所以切得有點費力 不過抹茶脆皮是重點 忍不住一口接著一口吃

[三人點了兩份定食, 三杯飲品, 兩款小食, 一款甜品 埋單連加一 $756]

✿ 秘製蒲燒鰻魚定食 $178

✿ 燒雞泡魚乾 $78
軟硬適中 加上沙律醬很惹味

✿ 抹茶脆皮達克瓦茲 $58
2022-12-18 41 瀏覽
:​𝐑𝐞𝐥𝐢𝐞𝐯𝐞 稍息⧍ 昭和復古感覺的咖啡店 木製傢具、吊燈、鵝黃及啡紅色的壁紙臨近聖誕節還放了一棵紙褶的聖誕樹,非常可愛咖啡店主要提供日式和食、甜點、咖啡及日式茶類等這次主要試了他們的輕食,每一款都讓我有驚喜特別是燒牛舌,燒的時間掌握的剛剛好質感一點也不韌,而且頗軟嫩當然不得不試這次剛好遇上的聖誕menu可愛的小鹿造型的朱古力慕絲蛋糕還有我喜歡的小熊軟糖飲品味道甜甜的而且造型也很可愛------------------------------⋆ 日式燒牛舌 ⋆ ⋆ 起司明太子魚籽玉子燒 ⋆⋆ 月見起司雞棒 ⋆⋆ 明太子雞翼 ⋆⋆ 聖誕鹿朱古力慕絲蛋糕 ⋆⋆ 熊仔糖特調 ⋆------------------------------​-
:​
𝐑𝐞𝐥𝐢𝐞𝐯𝐞 稍息
⧍ 昭和復古感覺的咖啡店
木製傢具、吊燈、鵝黃及啡紅色的壁紙
臨近聖誕節還放了一棵紙褶的聖誕樹,非常可愛
咖啡店主要提供日式和食、甜點、咖啡及日式茶類等

這次主要試了他們的輕食,每一款都讓我有驚喜
特別是燒牛舌,燒的時間掌握的剛剛好
質感一點也不韌,而且頗軟嫩

當然不得不試這次剛好遇上的聖誕menu
⋆ 明太子雞翼 ⋆
⋆ 聖誕鹿朱古力慕絲蛋糕 ⋆
⋆ 熊仔糖特調 ⋆
2022-12-16 37 瀏覽
上環的昭和風咖啡店 ʀᴇʟɪᴇᴠᴇ終於找到機會朝聖了!位於上環地鐵站 ᴀ𝟸 出口對面 超方便店內面積比想像中大 採用木系復古風裝潢窗邊有兩張蠻有空間感的榻榻米這次接近傍晚到訪 小確幸坐到榻榻米ʀᴇʟɪᴇᴠᴇ 近期更新了菜單 亦新增聖誕限定餐點當然要抓緊機會點一下𓋪 壽喜燒汁慢煮牛柳定食𓋪 紫薯可樂餅定食份量蠻豐富 定價親民合理包括了牛蒡條 蜆湯 茶碗蒸 米飯 跟主菜細薄的慢煮牛柳沒有太多調味配上甜甜壽喜燒汁很搭配而紫薯可樂餅有軟綿的紫薯餡入面再混合了票子增加口感喜歡栗子的友人表示超愛吃๑ 海鹽芝士焙茶麻糬卷蛋本來想點復古風 ᴍᴀx 的雞蛋布丁 好像已經沒就點了特別的 ʀᴏʟʟᴄᴀᴋᴇ 看名字已經覺得吸引了 海鹽芝士 ᴄʀᴇᴀᴍ 帶點微鹹 內裡麻糬軟糯 焙茶卷蛋跟忌廉餡十分濕潤綿密呢𓎾 開心果鮮奶𓎾 抹茶拿鐵開心果鮮奶是聖誕限定款 著實有點驚艷味道十分香濃 還有開心果碎粒增加口感 喝完會大滿足 抹茶拿鐵拉花很不錯 比起開心果鮮奶則略淡一點很大一杯蠻經濟的呢 欣賞每道菜都用上精緻餐具 表示全部都很想擁有更難得的是他們營業時間至晚上十點 上環喝夜咖啡的地方又多一個了
上環的昭和風咖啡店 ʀᴇʟɪᴇᴠᴇ
終於找到機會朝聖了!

位於上環地鐵站 ᴀ𝟸 出口對面 超方便

更難得的是他們營業時間至晚上十點
上環喝夜咖啡的地方又多一個了
2022-12-10
2022-12-15 33 瀏覽
上週末到訪近日大熱嘅上環昭和風咖啡店,一入餐廳就見到滿佈聖誕裝飾,配合聖誕音樂,節日氛圍非常濃厚。餐廳設日式榻榻米座位,影相一流!壽喜燒汁慢煮牛柳($198)薄切牛柳肉質軟腍,牛味濃郁,沾上甜甜嘅壽喜燒汁,每啖食落都滿滿幸福感,配上蛋汁令牛柳更滑嫰日式燒牛舌 ($98)牛舌相當厚身,頗有咬口,加左鹽稍作調味,味道不錯!小山園抹茶奶凍卷蛋 ($62)奶凍口感滑溜,搭配抹茶忌廉,令抹茶味更香濃,如果蛋糕更濕潤就好~小山園焙茶麻糬戚風蛋糕 ($68)蛋糕加入焙茶忌廉,茶味突出,麻糬比較硬身,略嫌唔夠煙韌😛Hoiicha Latte ($55)拉花好精緻!鮮奶口感順滑,奶味較重~ 不過不失Pistachio Latte ($60)第一次見到呢個配搭,開心果味非常濃郁,鮮奶上面仲有開心果粒增加口感,非常驚喜!

壽喜燒汁慢煮牛柳($198)

日式燒牛舌 ($98)
牛舌相當厚身,頗有咬口,加左鹽稍作調味,味道不錯!

小山園抹茶奶凍卷蛋 ($62)

小山園焙茶麻糬戚風蛋糕 ($68)
蛋糕加入焙茶忌廉,茶味突出,麻糬比較硬身,略嫌唔夠煙韌😛

Hoiicha Latte ($55)
拉花好精緻!鮮奶口感順滑,奶味較重~ 不過不失

Pistachio Latte ($60)
2022-12-15 31 瀏覽
Cafe內都可以大嘆清酒同日式佐酒小食呢!請店員介紹清酒,佢推介嘅真澄白妙好順喉搭唔同小食都好夾~另外仲有梅酒梳打同各款無酒精飲品呢!起司明太子魚籽玉子燒面頭鋪滿三文魚籽,有埋明太子醬同芝士加持,依個玉子燒口感好豐富。日式燒牛舌切至條狀好方便食,有厚度的~爽彈口感不錯,可以配蒜片同埋檸檬汁配搭出唔同滋味。鹽燒油甘魚鮫外皮幾香脆,魚鮫位嘅肉比較細緻同埋近腩位都會重油香啲。酥炸墨魚咀份量幾多又幾大粒,好適合送酒!月見起司雞棒啖啖肉仲有芝士係面,必蘸滑溜香濃蛋漿。除咗新佐酒小食外,仲私心點咗紫薯可樂餅食~入面除咗綿密紫薯,仲有粒粒栗子肉,炸到好酥脆,紫薯控必食!嚟到cafe當然要試勻佢地兩款新口味卷蛋,小山園抹茶奶凍卷蛋蛋糕體超鬆軟,一叉落去都嚇一嚇親,抹茶味幾出又幾creamy。海鹽芝士焙茶麻糬卷蛋內有粒粒軟糯麻糬係中間,焙茶味加埋咸咸地嘅海鹽芝士都幾夾!
Cafe內都可以大嘆清酒同日式佐酒小食呢!
請店員介紹清酒,佢推介嘅真澄白妙好順喉搭唔同小食都好夾~
另外仲有梅酒梳打同各款無酒精飲品呢!

酥炸墨魚咀份量幾多又幾大粒,好適合送酒!
月見起司雞棒啖啖肉仲有芝士係面,必蘸滑溜香濃蛋漿。

2022-12-14 79 瀏覽
我與友人在11/12(日)中午十二時半左右到達餐廳,內裡客人不少,地方淺窄,但也有聖誕🎄裝飾。我們叫了2個套餐壽喜燒汁慢煮牛柳($198):牛柳較凍,飯幾好食,有茶碗蒸👍🏻,枝豆,漬物及湯。湯也不錯😌玉子燒($88):有紫菜、蟹籽等Orange Mocktail($78)及昭和富士山($68)海鹽芝士焙菜麻糬卷蛋($62):細細件,cream是海鹽芝士,焙菜味不重。埋單要加一,亦見到餐廳有不少客人,如要打卡影相,可能要早啲到啦
我們叫了2個套餐
玉子燒($88):有紫菜、蟹籽等
壽喜燒汁慢煮牛柳
海鹽芝士焙菜麻糬卷蛋
玉子燒
2022-12-11
15 分鐘 (堂食)
大家諗好去邊到食聖誕大餐未!位於上環嘅日式昭和風cafe稍息 推岀左Christmas Set同埋聖誕限定嘅甜品飲品!開心果latte有驚喜喎!酒鬼黎到仲可以加$128任飲日本酒!塌塌米位同復古餐桌都好岩打卡!不過想坐靚位就記得先預訂啦 (塌塌米位得6個咋)🎅🏻𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙢𝙖𝙨 𝙎𝙚𝙩 $488pp𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙥以昆布配上蜆肉,清清地幾暖胃𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧🥚帶子茶碗蒸有大大粒帶子!茶碗蒸口感滑溜,但蛋味偏淡。🐮前菜拼盤香煎鵝肝、日式燒牛舌、迷你中拖羅蓉他他牛舌厚身爽滑帶焦香,更可以加埋香脆蒜片一齊食!略嫌胡椒味過重,韌左少少中拖羅蓉加上爽口青瓜、番茄等配料幾清新,不過拖羅本身魚味油香偏淡。🦪日本兵庫縣生蠔伴三文魚籽 +$128/2pcs生蠔大隻飽滿,爽滑帶點creamy,鮮味十足𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 (四選一)京葱壽喜燒牛柳蓋飯/番茄大虎蝦蜆肉燴飯 / 西班牙黑毛豬鞍 / 挪威三文魚西京燒🥩京葱壽喜燒牛柳蓋飯牛柳呈粉嫩嘅紅色,軟腍有肉汁,蘸埋蛋汁更滑溜。不過我就嫌佢切得薄左啲,牛味偏淡。米飯裏滿creamy醬汁,有啲risotto feel但又咁硬,食落無想像中咁膩喎~🦐番茄大

🎅🏻𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙢𝙖𝙨 𝙎𝙚𝙩 $488pp

𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙥
以昆布配上蜆肉,清清地幾暖胃

𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧

🥚帶子茶碗蒸

有大大粒帶子!茶碗蒸口感滑溜,但蛋味偏淡。

🐮前菜拼盤

香煎鵝肝、日式燒牛舌、迷你中拖羅蓉他他

🦪日本兵庫縣生蠔伴三文魚籽 +$128/2pcs
日本兵庫縣生蠔伴三文魚籽

生蠔大隻飽滿,爽滑帶點creamy,鮮味十足

𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 (四選一)

🥩京葱壽喜燒牛柳蓋飯
京葱壽喜燒牛柳蓋飯

🦐番茄大虎蝦蜆肉燴飯
番茄大虎蝦蜆肉燴飯

虎蝦彈牙有蝦味!燴飯同樣無平時嘅risotto咁硬,調味偏淡,只帶好淡嘅番茄同鮮味。飯嘅份量真係好多,如果細食嘅女仔黎食,建議唔好嗌晒飯

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩

🍫流心朱古力蛋糕配雪糕
流心朱古力蛋糕配雪糕

蛋糕濕潤綿密,外層更帶微脆。不過蛋糕體偏厚少黏口,中間朱古力唔算好流心

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
americano/ latte/ Hojicha latte/ chocolate
可用半價優惠升級至聖誕特飲或其他飲品 (酒精飲品除外)
1.5小時無限暢飲日本酒+$128pp

🎄Pistachio Latte +$30
Pistachio Latte
聖誕限定!開心果味好岀!同奶幾balance,入口順滑,甜度適中。唔錯
  • Pistachio  Latte
上環開咗間日式🎌 復古昭和風咖啡店🎏🍡☕️,室內裝潢内歛古樸🎎。由店外花磚梯級、彩繪玻璃木門,到店內的棕色扇形花紋瓷磚、復古玻璃吊燈🏮🎐、木製地台榻榻米座位、以至承載食物的餐具🍵,全部設計擺設都一絲不苟⛩️👍🏻,極具日本復古風情🇯🇵😍,處處打卡位!當日星期六12點前已到達咖啡店,幸好窗邊的榻榻米還有座位。微微的陽光🌈從落地玻璃透入,加上柔和昏暗的燈光,在車水馬龍的上環鬧市中靜靜地品嚐美點 🍰🍮,確可為生活帶來「稍息」~ 😌☺️✨ 秘製蒲燒鰻魚定食 🍱🍚🥢🍥 $178Grilled eel set 鰻魚上面放咗鰹魚片,燒得幾香,連埋啲蒲燒醬汁好好餸飯🍚😋,無食到鰻魚骨!👍🏻☺️ 定食仲附有牛蒡漬物、枝豆。茶碗蒸啲蛋🥚幾滑,蜆肉湯好清甜。😚👍🏻✨ 聖誕樹開心果慕絲蛋糕 $62Pistachio Mousse Cake開心果蛋糕甜度剛剛好,聖誕樹🎄造型好吸睛 😍,出面有幾粒士多啤梨🍓朱古力做聖誕樹燈飾🌟。開心果慕絲好香滑,裏面有海綿蛋糕🍰同白朱古力🤍🍫脆片,頗有質素的!👍🏻😋💖✨ 開心果鮮奶 $60Pistachio Latte🦄獨角獸拉花圖案好靚☕️🤩,未飲過開心果latte,呢個開心果味好香濃😙🤩

✨ 秘製蒲燒鰻魚定食 🍱🍚🥢🍥 $178
Grilled eel set

✨ 聖誕樹開心果慕絲蛋糕 $62
Pistachio Mousse Cake

✨ 開心果鮮奶 $60
Pistachio Latte
🦄獨角獸拉花圖案好靚☕️🤩,未飲過開心果latte,呢個開心果味好香濃😙🤩,上面配咗啲開心果粒加埋草莓🍓粉,既可做裝飾點綴,又可中和開心果甜味,從此令我愛上了開心果甜品!😍😚🥰

👆🏻上面兩款☕️🍰都係聖誕節🎅🏻🎄期間限定 💁🏼‍♀️

💵 $330