2019-03-02 330 瀏覽
放工同同事去食公司附近嘅福泉鉄板烧•鮨,食物水准出乎意料嘅好,呢度晚市应该只做一至两轮客人,师傅慢慢整,仲会逐款介绍食材,客人慢慢品嚐,感觉好好。鳕场蟹脚天妇罗同牛小排伴青森县蒜片都好美味,最後嘅高菜炒饭同鲷鱼汤令人好饱足,系近期试过最值得推介嘅日本餐厅。
2019-02-25 333 瀏覽
依度係我食過最好食嘅鐵板燒,朋友介紹來,環境好舒服好高檔,廚師發辦親手整鐵板燒,好過癮,有鮑魚同埋和牛,鮑魚好爽好鮮味,和牛好嫩好滑,廚師手勢好正,服務態度又好,都係壹間唔錯嘅日本菜店鋪。
2019-02-21 389 瀏覽
福泉喺灣仔美國萬通大廈地下,地方都算易搵。夜晚過來有D靜,不過環境舒適,服務非常周到同專業,壽司鮮甜美味,吞拿魚腩好肥美,日式沙律亦屬水準之作,如果你想食高質素日本料理,福泉應該唔會令你失望。
2019-02-17 263 瀏覽
呢份唔記得咗叫咩名,好似係套餐入邊嘅一個點心,好細夠但係好精緻。上面果層係透明嘅果凍,好爽好Q彈,下面果層係芝士蛋糕,很濃芝士味,好實正,口感好好,仲有幾粒藍莓做伴碟,幾得意。不過就係太細啦,幾啖就無左,唔夠喉。
2019-02-15 260 瀏覽
三文魚生好好味,好新鮮,d肉好彈牙,完全唔似出面d魚生完全係鞋嘅,肉係霉嘅,呢度嘅好鮮味有嚼頭,食極都仲想食。熟食呢就試左拉麵,味道都幾好,啖湯好好飲。鍾意食日料嘅來呢度係個唔錯嘅選擇。
2019-01-30 328 瀏覽
呢到嘅環境真係值得一讚,成間餐廳以居酒式作為主題黎裝修,播住日文歌,音樂播得唔大聲,食飯既時候都覺得好有意思。另外座位好闊落,唔會好似出面其他餐廳咁窄,食飯嘅時候都舒服啲!如果大家鐘意靜靜地咁食飯嘅話,可以黎呢到試下!
2019-01-27 377 瀏覽
我個人最討厭食三文魚籽壽司的!但我被朋友迫著食了一口這餐廳的三文魚籽壽司之後,對三文魚籽壽司改觀了。我討厭三文魚籽壽司是因為它很容易很腥臭,根本放下進口,但是這餐廳的不會發出腥臭之味,我問了壽司師傅之後得知原來他們的食材是日本即日空運過來,並會急凍至零下四度之下,只有需要使用時都會在雪櫃中提取出來,所以可以保持食材的鮮美並避免食材變質發出腥臭。享用過後真的不得不讚壽司師傅,處理食材的認真就是令食客不斷回頭的原因!
2019-01-19 343 瀏覽
壽司刺身要好食就一定要新鮮,好多時啲日本餐廳都會整到啲刺身好腥臭,但呢到食既壽司就唔會啦,值得一讚,特別係海膽壽司,完全冇腥味而且好鮮甜!鐘意食海膽壽司嘅你地一定要黎試下。
  • 壽司刺身
2019-01-12 332 瀏覽
我一向都唔食海膽,怕會好腥。我個friend 食完話好好食唔腥,本來我都唔信。試咗啖又真係好好食,估唔到呢間店嘅海膽唔腥,而且個味幾濃郁幾香。搵間海膽好食嘅鋪頭真係好難,今次真係幾欣賞,價得一推。
2018-12-30 482 瀏覽
這所餐廳很讚喔!我點了一個蟹蓋食,很美味耶!沒想到會有這樣特別的配搭,我在台灣的日本餐廳都沒有吃過,很有創意喔!使用蟹肉,蟹膏來炒,然後放回蟹蓋中,並配上一些飛魚籽在上面,不論色、香、味都俱全!
  • 蟹蓋食
2018-12-23 349 瀏覽
前幾日,係呢間餐廳食完飯之後,樂而忘返。呢度嘅食物整得好好食,望住師傅即卡整壽司,刺身,可以比到信心我地呢啲食客,保證食物即時製造。望住佢地整壽司果陣,其實好似一場表演咁。
前幾日,係呢間餐廳食完飯之後,樂而忘返。呢度嘅食物整得好好食,望住師傅即卡整壽司刺身,可以比到信心我地呢啲食客,保證食物即時製造。望住佢地整壽司果陣,其實好似一場表演咁。
2018-12-08 441 瀏覽
在日本餐廳裡,前菜必定會食到沙律,了解過後,沙律所選用的菜都是有機菜,不含農藥,可以放心食用。而且沙拉醬汁調配得剛剛好,令沙律的菜味不會被醬汁蓋過,不會只食到醬汁味。
2018-11-30 451 瀏覽
今日趁無人終於可以坐鐵板燒位啦,恨咗好耐。可以點壽司或者刺身配鐵板燒套餐,廚師發板,都想試下廚師手勢如何。前菜有沙律同燉蛋,其實一個人食份量夠曬,主食有炒飯,個炒飯真係好正,唔同我地平時食開嘅蛋炒飯,哩個係高菜炒飯,而且係用鐵板炒,會特別香,本身高菜係醃製過有小小鹹味,同飯一起炒就啱曬,唔洗再落其他調味,米飯好大粒而且唔會癡牙,好有口感。廚師手勢真係幾好嘅,乾淨利落,好貼心照顧每位客人,絕對對得住咁貴嘅價錢。
  • 炒飯
這是午市套餐的壽司&鐵板燒,前菜有日本野菜沙律同黑松路燉蛋,沙律嘅菜品種豐富,份量精緻,撈咗啲酸甜醬既開胃又好食。黑松路燉蛋,細細份,一打開蓋就聞到黑松路的香味,燉蛋都好嫩滑,都可以當飯後甜品。仲有sushi plate,各種魚類都有,魚籽鮮蝦白貝都有,好新鮮。壓軸係鐵板炒飯,估唔到鐵板炒飯都幾好味,好干爽又煙un。依個set lunch都係880,食到咁新鮮咁好味嘅嘢,咩都抵曬啦。
2018-11-20 293 瀏覽
朋友介紹話呢間餐廳食日本菜正,仲幫手訂埋位,係灣仔洛克道,好易穩。訂咗鐵板燒嘅枱,好方便,個廚師仲會同我講解,新鮮燒出來係靈舍好食嘅。印象最深係啲鮑魚,因爲係新鮮摞上來再放去燒,一放落去果下識得跳!廚師一邊切,鮑魚就一邊跳,好過癮。最後會切成細細粒,加啲調味料再分俾我地食。口感好好,好彈牙好鮮味,唔會腥,點埋隔離啲醬,食到停唔到口!