福星小廚

福星小廚

(已結業)
福星小廚 (已結業)
阿咩
屯門隱世靚雞煲翅
阿咩
2017-08-19
關注
屯門人要搵食,不想食連鎖餐廳千篇一律的味道,好多時都會想起紅橋這一帶地方,亦即是近景峰站這邊,最近我們都常來這邊搵食,男朋友見到這間酒家的雞湯翅好吸引,決定選它晚餐,近來天氣真的很悶熱,在室外只是逗留已叫人汗直流很辛苦,去酒家食可以舒舒服服嘆冷氣真不錯。招牌濃湯雞煲翅 雞湯煲得好夠濃厚,鮮味突出,以大量雞長時間煲出來才有此效果,令人精神一振,而魚翅亦非散修修的平價貨色,是一件件可以夾起來食的,口感爽口,成本該很高,雞絲份量亦不少,撕得細條易食,不會覺得粗糙,1-2個人食半份,已感滿足。黑椒粉絲中蝦煲男朋友很喜歡食粉絲煲,一見到這個就知道是他的菜了,蝦有七隻大大隻,未必是游水蝦但亦屬鮮味,口感爽,粉絲充滿黑椒香,不會太乾太濕,控制得剛好。鹽焗膏蟹想食膏蟹,店員推介鹽焗,平時很少吃海鮮用鹽焗做法,怕會太鹹,但這個完全不會,由外至內焗得十分香,惹味,膏蟹真有不少膏,如蛋黃般的香氣,很迷人,肉質部分鮮甜嫩滑,都算容易食,而蟹鉗的肉味道稍遜於蟹蓋下的肉。雜誌常介紹隱世美食,紅橋較遠離巿中心位置,該屬隱世的地方,濃湯雞煲翅果真是招牌級數,來這裡必食,令人回味無窮呢,辛苦得來志在食,好應該偶爾食這級數的美食。查看更多
+ 8
Amandahmlam
贏在性價比上的茶樓
Amandahmlam
2017-08-13
關注
平日落樓下食晚飯,今日媽咪又想食中菜。上OpenRice 又搵到有間新嘅茶樓,就揀咗呢間新開張嘅酒樓。去到其實都開張左好耐架喇,不過聽講話最近換咗大廚咁就即管試吓啦。先前都試過食蒸氣火鍋,味度都唔錯架。今次就食小菜。【招牌濃湯雞煲翅】叫左半份2個人分,大約每人2兩翅。大大條,絕不是散開細細塊。而且雞湯味道幾濃,油份唔多,份量適中。價錢都幾抵。【油鹽水浸花蛤】花蛤粒粒都幾大隻。就算油浸都唔太咸。陪一碗白飯,啱啱好啦。【蒜蓉粉絲蒸超級聖子皇】海鮮當然超級正架啦。平時係屋企篜個啲聖子都冇咁大條。【避風塘炒蟹】一大鍋。蟹肉都容易食到。而且蟹肉味道非常足夠,都幾好食架。【酥炸美國特級桶蠔】講到食蠔,當然係有咁大粒得咁更大粒啦。美國特級超級肥大,一啖咬落去,感覺好似響口裏面爆開一樣。查看更多
+ 1
SnappyinHK
唔錯酒樓小菜
SnappyinHK
2017-08-13
關注
因為搬左出泥住,自己又唔想煮就近近地落樓下食啦。好似話轉左個廚師,野食好左就試下先。自己懶唔想煲湯,就叫左個招牌濃湯雞煲翅,叫左半份再2個人分啦,大約每人2兩翅都有成碗。大大條翅㗎,唔散身。而且雞湯味道幾濃。價錢都幾抵啦叫做。我就中意食海鮮,叫左油鹽水浸花蛤,花蛤粒粒都幾大隻㗎喎。蒜蓉粉絲蒸超級蟶子皇,呢個正㗎,大大隻蟶子, 蒜蓉蒸夠曬香,加左粉絲又入味。炒蟹煲,嘻嘻,其實都係就我想食咩叫。又係粉絲,好香呢。而且蟹都多膏又有肉,唔錯唔錯。酥炸美國特級桶蠔,都唔算好油查看更多
+ 1
熊遊世界
帶爸爸食好東西
熊遊世界
2017-08-12
關注
聽朋友介紹有間食翅嘅酒樓,就約阿爸黎食,人大左,就想盡量抽時間同屋企人見面,尤其唔一齊住嘅時候,約食飯就係最好嘅節目啦。招牌濃湯雞煲翅嘩,個色水好靚,好濃郁咁樣,而且撇晒啲油,個湯真係好甜好濃,有啲膠原感,雞同翅就最夾架啦,個翅都幾多,好足料,可以加醋食,加左好似有果香咁,更有層次,阿爸食到lam lam利。豉椒炒聖子用叉食嘅聖子,有啲食西餐嘅感覺,炒得好有鑊氣,而同時聖子又唔會過老,好軟嫩又鮮味,加上豉椒特別惹味,最緊要食埋啲青椒洋蔥,好爽甜。鹽焗螃蟹因為我地都鍾意食蟹,叫左一人一隻鹽焗蟹,唔會真係有一粒粒鹽喺個殻度,但有陣鹽焗香,邊拆出黎食邊想啜埋手指,肉唔算多但係好新鮮,有蟹香甜味。唔好睇少佢唔係大酒樓,又開喺舊區,嘢食真係相當有質素,海鮮夠新鮮之餘,煮得唔過老,調味又夠濃香,有不一樣嘅海鮮體驗,個翅都好正,一定要試!查看更多
+ 2
hediewong
意外收穫
hediewong
2017-07-24
關注
今日落左一天雨,心情也變得差左,夜晚吾想煮飯同老公去左福星小廚去食晚飯。由於落雨餐廳吾是好多人,叫左幾個餸兩個人撐枱腳。叉燒半肥瘦的叉燒肉質軟嫰多汁。涼拌老虎菜這是個東北菜,帶少少麻辣的口感,但又十分清新。加左的花生口感更加豐富,食完肥膩的野食這個就最好了。濃湯雞煲翅是這里的招牌菜之一,人少可以叫半份但都有4兩翅,雞湯十分濃郁,睇落好似好肥膩其實一的都不會。入口雞的鮮味同火腿的香味慢慢在口中散發,好好味。翡翠炒龍躉球炒的十分夠鑊氣,龍躉肉質雖然唔是好嫰滑,但魚油的甘香令到魚肉的味道更加香。生拆避風塘瀨尿蝦肉最開心就是這個餸,簡直就是懶人的福音。平日好鍾意食瀨尿蝦但摸蝦殼真是好頭痛,這個好的蝦殼已經摸好了。瀨尿蝦十分新鮮,外面的粉漿很薄。雖然是個濃味的餸但也不會盖住蝦肉鮮甜的味道。乾坤大蝦煎面睇落只是用左普通的材料,但的面煎的十分松脆,蝦上面的醬汁落左的黑松露十分惹味。最特別的是配菜是用通菜根用天婦羅的方法炸出來的。桂花芙蓉蛋十分特別的一款糖水,蛋中間沒有蛋黃食得好健康,蛋白的香味配上桂花獨特的味道好味。這個真是又睇得又食得。好豐富的一餐,食完心情又好返了。原來落雨都唔是壞事。查看更多
+ 5
keungchi
屯門的美食
keungchi
2017-07-24
關注
又黃雨,又紅雨,又塞車,搞到個人心情都差晒,朋友約食飯,雖然幾大雨,不過都應承左,因為食野會令人開心點。朋友book左這間福星小廚,話之前幫襯過,想再來一次,不過食店在屯門,交通真的有點遠,朋友話搭西鐵在兆康站免費轉輕鐵去景豐站,落車行3分鐘就到,這麼偏遠的地方都變的這麼方便,真的要贊一贊香港的集體運輸。7點半去到,門口是金港海鮮酒家,不過旁邊又寫左福星小廚,客人唔算多,大約6成滿。涼拌老虎菜:此名還真是第一次聽,幾傳統的涼拌菜,將辣椒、洋蔥、香菜、小黃瓜…切絲後,用醋、香油、糖、鹽來調味,有點麻辣、幾惹味,清脆爽口,相當美味的前菜,又好開胃。濃湯雞煲翅:金黃色的湯入口即令滿口都是新鮮雞的鮮香,味道濃郁,卻又一點都沒有肥膩的口感,真的是濃厚清香又鮮美,好湯底。魚翅口感味道俱佳,足4 兩     168元,不能錯過。生拆避風塘瀨尿蝦肉:瀨尿蝦頗大只,肉質嫰口,味道鮮甜,食得出的新鮮味道,避風塘味道的來唔太辣,又唔油,卻非常香口,又唔使自己用手剝,都差不多有成10只,138元真的太超值,必食。乾坤大蝦煎面:蝦身都幾大只,鮮味嫰口,加了松露令味道更豐富,特別要提一提下面的煎面,一點油膩都沒有,幹身的來非常鬆脆,香口又飽肚,蝦頭用粉漿炸過,特別要提一提下面的通菜天婦羅,幹身香口,一點油膩都沒有,香脆好好味,翡翠炒龍躉球:龍躉球兩面煎香,令味道更好,肉質彈牙爽口,味道濃郁,西芹清口爽嫰,幾傳統的味道。桂花芙蓉蛋:蛋黃已取走,所以一點腥雜味都沒有,只有桂花的清香味和蛋白的香味,甜甜的湯水,清新又好味,(菜單沒有此甜品,要book定先,否則最少要等半小時)查看更多
+ 8