2006-11-20 23 瀏覽
我同一家人來食過一次,抱好大希望,但好失望,無乜野好食,魚生唔新鮮,無味,炒飯麻麻,牛肉火煱好甜,炒菜得好少,環境幾好,服務可以,價錢中中啦!!如果想食好野就不用去了!!
2006-10-30 32 瀏覽
我想香港人真是太喜歡吃日本菜了,這餐廰的整體表現不值有咁長人龍,可能粉嶺區真是十分缺乏裝修好的日本餐廳了。魚生不新鮮,其他日本小食又細碟又不好吃,十分行貨,侍應經理服務態度冷淡,好像不太願意答客人問題,若大家因為見到多人光顧而抱大期望,可能你會失望而回。

(非會員)
本人都好喜歡食日本菜,所以當這餐\廳初開張,我們中午一家三個人便入內試,點知三個人吃了二百元,結果一肚氣走出來。首先,我們滿有期望的點了幾件壽司,有劍魚腩及三文魚等,但壽司只有手指公大,魚生勁薄到有洞,又乾又不新鮮。跟住,家人點了一客拉麵,味道普通,湯底似公仔麵:另外再點了一客雞肉飯,等了四十分鐘(當時只有四五台客),催了多次,終於千呼萬戶出來,但索價三十五元,但我覺得連十五元都不值,只是白飯上放一塊雞扒,再淋些極無味的汁,味道差過我中學時在家政堂煮很多。而我點了一個露笋蝦仁(or 帶子,我都唔記得)炒烏冬,當初經理走來說沒有露笋,可否改為什菌,我說沒問題,但等了非常久,約三十分鐘,那碟炒烏冬竟然一條金菇絲也沒有,我馬上找經理詢問,他竟然敷衍說可能廚房把什菌切絲了才放進鑊炒,是我看不到,我再叫他馬上找一條菇絲給我看,於是他才毫不情願地拿進廚房翻炒,那碟再出來時才有些金菇、鮮菇等,但十分多油。我想說令我生氣的不是那些差劣的食品質素,而是那個經理對人客的態度,明明是遺漏食材,應該道歉再翻煮,但經理可以求其對客人說出極膚淺的謊話,這餐\廰真是我食過最差的餐\廳。

2006-10-27 5 瀏覽
我係住o係呢間餐廳樓上ga,所以呢都會好多時同d朋友,同屋企人去呢間野度食lunch或者dinner,價錢真係唔會貴得去邊,一個setlunch基本上都唔過40,同埋做得比較平民化既係加錢有餐飲。講環境,都尚算可以,裝修簡單但有格調,最主要可能有一個壽司吧,而且唔係回轉果隻,所以感覺上比起大部份同類型和食餐廳高一等,比起食回轉壽司個感覺完全兩回事。座位寬敞,因為食野最重要係舒服..一般order檯都唔會太迫..而且可以行既路都幾闊..唔會好似出面d餐廳咁..可能整跌人d野都唔知道..haha。食物真係算係咁,可能本身冇咩期望過,所以都會出乎意料之好,可能食物都比較普通,但至少有一定水準。服務方面都算係一般啦,最少係我眼見中唔算最差既~,同埋最令我留意係d侍應,好多都好後生,好似o岩o岩出黎做野咁,同埋d人成日唔同haha,有時遇到d比較真係好既侍應,之後去又未必見得到,呢度有d遺憾。但可能有d新鮮感既~對我地d成日黎既客人黎講。
服務方面都算係一般啦,最少係我眼見中唔算最差既~,
2006-10-23 6 瀏覽
上星期已是第二次幫襯了,還記得第一次幫襯時, 可能下午12點就去到,佢地剛開門, 所以壽司上碟時還暖暖的,感覺不太好。但上星期朋友不停話想試下,終於不敵魔鬼的誘惑, 再一次光顧,心情有d 忐忑不安, 希望唔好像上一次就好lu.我們點了:1.什錦魚生飯: 魚生好新鮮, 飯唔太硬又唔太軟, 正!!2. 炸蟹酣: 熱辣辣、脆卜卜, 真材實料, 唔會好似其他餐廳麵粉多過餡。3. 壽司:三文魚、章紅、蝦、兩款手卷他們我刺身真係好新鮮, 比起元綠or 元氣更有鮮味,坦白說, 甚至比起旺角一d 日式餐廳更好味。而且價錢又唔係貴。不過, 由於要過$200 才可用visa,當晚我地又唔過$200, 最後要出去"禁"錢, 有d狼狽lor!!
上星期已是第二次幫襯了,
還記得第一次幫襯時, 可能下午12點就去到,
佢地剛開門, 所以壽司上碟時還暖暖的,
感覺不太好。

但上星期朋友不停話想試下,
終於不敵魔鬼的誘惑, 再一次光顧,
心情有d 忐忑不安, 希望唔好像上一次就好lu.

我們點了:
1.什錦魚生飯: 魚生好新鮮, 飯唔太硬又唔太軟, 正!!
3. 壽司:三文魚、章紅、蝦、兩款手卷

他們我刺身真係好新鮮,
比起元綠or 元氣更有鮮味,
坦白說, 甚至比起旺角一d 日式餐廳更好味。
而且價錢又唔係貴。

不過, 由於要過$200 才可用visa,
當晚我地又唔過$200, 最後要出去"禁"錢,
有d狼狽lor!!

>__________________<本身第一次食完都想寫番個食評,因為間野0的野食真係不錯,但係當食第二次既時候,就發覺佢地既做法有0的不當,就係當埋左單佢地找錢既時候,0個位相信係男經理,佢會刻意地將0個本簿細細咁打開45度,然後將0的散銀收埋係最入既位置,再用0的單遮住佢,銀紙就會放上面,駁你唔知,而我拎番佢找既錢既時候,亦都因為佢既做法,令我找小左錢,之後數番先知,可能我多心,大家不妨留意下佢地係咪專登咁做....^__________________^而我一直認為環境同埋佢地做野既態度係好影響食慾,但係話哂佢都叫好味,點都要讚下最GOOD係魚奶湯,廿幾蚊有一大窩,可以載到4-5碗,抵之前叫左個佢地推介既剌身冷面,個面好好食,但係剌身一般黎講都係無乜味鯖魚都幾有味,好大條,雪魚好滑係粉嶺黎講,可以話係首選但係服務有代改善
>__________________<

^__________________^

最GOOD係魚奶湯,廿幾蚊有一大窩,可以載到4-5碗,抵

鯖魚都幾有味,好大條,雪魚好滑

係粉嶺黎講,可以話係首選

但係服務有代改善
粉嶺中心最近開了不少新食店,而最注目的相信是福井日本居食屋,晚上都見很多人在等位,令人相當有期望﹗這店開業後試了三次,相當不俗,格局類似和民,而價錢就平一點點,魚生相當新鮮,其他的食物水準不在和民之下,服務方面雖然有些生手,但也相當有誠意,相信是訓練有數的效果。這店算是在粉嶺最大型的日本餐廳,希望他們能捱得下去,因為那鋪位在十年間已轉了五六次手,生意難做﹗
2006-09-17 12 瀏覽
其實O係附近都有D食到好悶,近年新開既除左係已經執左既蒙地卡羅西餐廳之外,就係呢間福井日本餐廳,唔駛再食隔離D茶餐廳野。今日同幾個朋友再黎呢間野食,已經係第三次黎食,今次餐牌已經唔同左DD,加左好多我好鍾意食既野,例如油甘魚啦,活赤貝刺身同牡丹蝦,呢D都唔係間間食到,而且價錢真係幾平,又夠大件。我覺得呢間餐廳除左D野食抵之外就係成個環境氣氛都好好,好似O係九龍區食野咁,好旺。完全同隔離D茶餐廳兩個感覺。至於一D和食我都覺得一般,唔夠特別囉,但都算過得去既,期待下一次去有新既特別野食加入啦!
今日同幾個朋友再黎呢間野食,已經係第三次黎食,
今次餐牌已經唔同左DD,
完全同隔離D茶餐廳兩個感覺。
2006-09-14 11 瀏覽
前幾日同屋企人一齊落去食野...開左都一段時間都係第一次去食...平時行過都見到好多人排隊..果晚去到已經係9點..雖然不用排隊..但店內還是全場滿座....當晚點了比較多食物..有一個特上刺身..件件都好厚..好新鮮..有油甘魚..三文魚..帶子劍魚..總之有差不多十款刺身..好像還有活赤貝及牡丹蝦...赤貝除了吃到很新鮮之外...都好爽口..牡丹蝦也很肥美..鮮甜....還點了個海膽刺身...好似60元左右...比起九龍區便宜得多....和食則點了一些串燒及炸物..小食...串燒很有炭燒的感覺..很香口.一客有4串...只賣22蚊,,真的很平....還有一些炸蠔..蟹鉗..熱度夠..很可口...點了個拉面..燒多春魚..尤魚筒..雞泡魚干..鰻魚炒飯..拉面還是一般...與別府的相比.還有一段距離...多春魚..好像腥了一點...尤魚筒吃到某兩舊時有點苦味..怪怪的...那碟是整晚我覺得最差的食物..雞泡魚干剛到達的時候很可口..但..放久了除了腥及有點兒難咬開...最令我難忘的是那個PIZZA..全店令我覺得最抵的........是COCKTAIL...平均一杯2~30蚊...酒
當晚點了比較多食物..
和食則點了一些串燒及炸物..小食...
還有一些炸蠔..蟹鉗..熱度夠..很可口...
拉面還是一般...與別府的相比.還有一段距離...
全店令我覺得最抵的........是COCKTAIL...平均一杯2~30蚊...酒BAR一般都需要6~80蚊的價錢...

最令我驚喜是食物很快便到達..而熱度也足夠..
服務員態度非常良好..經常加茶...除了經理之外..很多服務員都好後生..好似O岩O岩讀完書咁.

是次6人消費接近800蚊有找...
每人都覺得很飽肚
2006-09-11 12 瀏覽
我都係住係新界區既最近上來見到有間幾高評語既壽司店我就去食下啦,之不過就.....星期日我下午就同幾個朋友去試下啦壽司部就叫左三文魚,章紅魚,劍魚等....而廚房就叫左炒飯,炒烏冬同d小食一開始食個時個個都覺得真係好好食,之不過食炒飯個時見到一枝煙頭law 都唔知班人點整野既我同個經理講呀!!好彩佢都好好禮貌同我解釋同取消左個炒飯同比返個折我最後我都係覺得壽司部d野好新鮮同埋d人都好落力做野,如果我下次去食野我都係只會食壽司唔會再食廚房炒個d野
我都係住係新界區既
星期日我下午就同幾個朋友去試下啦
2006-08-29 21 瀏覽
福井開業只大半年,但竟日日有人龍,附近的蒙地卡羅餐廳更受影響結業。實在令人意想不到。我從福井開業一直光顧至今,發現水準平穩,服務有禮,最重要是價錢相宜! 每次必叫芝士天婦羅蝦壽司、極辛地獄翡翠螺、日式薄餅、前菜拼盆,有時個別料理會因太受歡迎而缺貨,因此需要碰碰運氣。特別一讚餐廳經理,只要看看整體服務員的質素,便可知經理的能力了。

2006-08-29 16 瀏覽
今日經家人介紹來左依到食!裝潢都幾好呀!食物方面...我覺得幾抵!GOOD!
今日經家人介紹來左依到食!裝潢都幾好呀!
食物方面...我覺得幾抵!GOOD!
2006-08-24 14 瀏覽
前菜拼盤,為季節限定食物,只需$28一盤3款食物,每一款的份量比一般的日本料理店的還要多很多,愛吃這類前菜的朋友千萬別錯過....3色剌身,$78,也有5色剌身供選擇(好像是$108),感覺蠻鮮味的,可是放久了下面的冰會令魚有好重雪水味,建議大家叫了後先吃。牛肉火煱($48),肥牛有十來塊,有少許烏冬+菜+豆腐+魚旦,由於那麼多料子湯底本身十分美味,到最後更是鮮甜。魚生飯忘了什麼價,好像70多元左右,有三文魚+劍魚+海膽+八爪魚肉等,飯還是珍珠米~~真的好有咬口。對我來說在新界區找到這樣的店子有點驚喜,我之前在沙田一間日式料理店吃那魚生飯,飯只是白米沒有口感又沒有味,本想今次也差不多,但它的料子及做法味道,都好有香港及九龍的料理名店的味道,所以對這店的評價蠻高的。
前菜拼盤,為季節限定食物,只需$28一盤3款食物,
每一款的份量比一般的日本料理店的還要多很多,
愛吃這類前菜的朋友千萬別錯過....

牛肉火煱($48),肥牛有十來塊,
有少許烏冬+菜+豆腐+魚旦,由於那麼多料子
湯底本身十分美味,到最後更是鮮甜。

魚生飯忘了什麼價,好像70多元左右,
有三文魚+劍魚+海膽+八爪魚肉等,
飯還是珍珠米~~真的好有咬口。

對我來說在新界區找到這樣的店子有點驚喜,
我之前在沙田一間日式料理店吃那魚生飯,
飯只是白米沒有口感又沒有味,
本想今次也差不多,但它的料子及做法味道,
都好有香港及九龍的料理名店的味道,
所以對這店的評價蠻高的。