2024-03-30 79 瀏覽
📍祺森冰室放假最好出外走走🚶🏻‍♀️💨今次去左坪洲郊遊遊去發掘小島美食🏝️見到網上食評指坪洲最出名係呢間冰室既蝦多士即刻衝去試試佢💪🦐蝦多士 ($53茶餐)四件蝦多士新鮮熱辣辣炸起多士熱度十足所以好脆口🔥蝦多士係用左一塊方包再加海蝦粒溝薯蓉舖面拎去炸一啖咬落去真係有一粒粒海蝦係入面炸既程度都岩岩好成塊多士既感覺唔會好乾但係油炸既關係食完件蝦多士油膩感幾重最好同朋友share🫂🐷XO醬豬扒炒烏冬 ($65)見到店舖寫住特別介紹呢碟炒烏冬即刻嗌埋試試佢💪本身以為烏冬連埋d豬扒一齊炒原來係炒左烏冬之後再將一塊豬扒舖面烏冬用左芽菜同洋蔥炒的確鑊氣十足🔥可惜整體口感都真係偏油見到每條烏冬都閃令令重口味人士會中意🤣試完呢間冰室之後主觀感覺覺得不妨一試🫰🏻始終唔係成日去坪洲所以可以試下呢件坪洲名物蝦多士🦐不過如果再去坪洲我就會留quota試下其他食物😋繼續發揮我既冒險精神🫡
📍祺森冰室

放假最好出外走走🚶🏻‍♀️💨
今次去左坪洲郊遊遊
去發掘小島美食🏝️
見到網上食評指坪洲最出名係呢間冰室既蝦多士
即刻衝去試試佢💪

🦐蝦多士 ($53茶餐)
四件蝦多士新鮮熱辣辣炸起
成塊多士既感覺唔會好乾
但係油炸既關係
食完件蝦多士油膩感幾重
最好同朋友share🫂

🐷XO醬豬扒炒烏冬 ($65)
見到店舖寫住特別介紹呢碟炒烏冬

我就會留quota試下其他食物😋
繼續發揮我既冒險精神🫡
2024-03-30
  • 蝦多士
每逢週末,我哋都好鍾意捐窿捐罅四出 #打卡、搵啲 #地度美食☺️ 呢日我哋就去咗有 #文青小島 之稱嘅 #坪洲 #四圍look 🤭 由 #中環六號碼頭 出發,大概半個小時鬆啲就到。#坪洲 地方細細,大街小巷都充滿藝術氣息😘 我哋第一站先去到「秘密花園」,雖然花園裡面所有嘅擺設都以回收物之主,不過併合起嚟卻另有一番氣質,最啱鍾意打卡嘅你同我😁 為咗趕船連早餐都未食嘅我,個肚開始餓到打鼓😅 幸好朋友仔一早已經plan好 #美食路線圖,提議我哋先去 祺森冰室 食啲 #小食 再出發。餐廳地方唔算太大,同市區嘅 #冰室 裝飾都差不多,招呼都唔錯。嚟得幫襯,梗係要試吓佢哋馳名嘅 #蝦多士 同 #西多士,雖然等嘅時間比較耐,不過即叫即炸嘅蝦多士特別鬆化,一口咬落去仲會見到隻蝦仁🍤喺中間,口感都幾豐富㗎🤤 而佢哋嘅西多士,火喉都控制得好好,喺夾咗花生醬嘅多士上面加上糖醬,入口甜甜地一啲都唔會油膩🤤 唯一美中不足係杯 #奶茶 茶味唔夠香濃,師傅考慮加多少少茶葉🍃就perfect喇☺️📍 祺森冰室 (坪洲)永安街3號地下B號舖

📍 祺森冰室 (坪洲)永安街3號地下B號舖
2024-01-20
其他
  • 蝦多士
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【坪洲網紅蝦多士|慕名而來排長隊食茶記🍤】🐨蝦多士(4件) $51推薦度:⭐️⭐️蝦多士比想像中厚身,多士上面搽滿蝦膠,有少少蝦粒但就冇咩蝦味同口感🍤而且蝦多士整體炸得好乾而油膩,食一塊已經覺得好嚡口...沙律醬輕輕平衡番,睇埋價錢應該就唔會再食。.🐨紅豆冰 $32推薦度:⭐️紅豆冰奶味偏重仲好甜,紅豆就好大粒,做唔到起沙感,兩者混唔埋咁~ 如果夏天飲都仲可以解渴,冬天就嗰駛試了-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----祺森冰室 📍地址:坪洲坪洲永安街3號地下B號舖🐨推薦度:😋/5 💰人均價格:$50-100🪸環境:👾🗣️服務:👍🏻📸食物打卡度:💡💡🛠️分類:#HTB坪洲 #HTB茶餐廳 .#坪洲美食 #坪洲 #茶餐廳 #茶記 #蝦多士 #紅豆冰 #美食推介
.#foodie #hk #hkfoodie
🗣️服務:👍🏻
📸食物打卡度:💡💡
🛠️分類:#HTB坪洲 #HTB茶餐廳
2024-01-08 94 瀏覽
📍祺森冰室整體黎講都係間唔錯嘅茶餐廳😋係間幾高質嘅茶餐廳#坪洲 ❣️蝦多士多脆內軟crispy~ 個皮炸到好靚嘅金黃色💛加埋好香嘅忌廉同彈牙嘅蝦 不錯不錯 😋💰44.❣️滑蛋照燒雞扒飯意外地係三個主菜裏面唯一一個唔辣嘅😹唔知點解同啲friend都好自覺咁忽略咗XO醬係辣嘅😹 俾個滑蛋吸引咗 (其實個樣唔係真係咁好)但係就係因為塊蛋叫咗 照燒醬係偏日式甜啲嘅嗰種 個雞扒都好滑~😍 overall黎講真係唔錯💰64.❣️XO醬豬扒炒烏冬集體唔記得XO醬係辣嘅😹所以第一啖食落口勁suprise✨ 重口味嘅朋友應該會鍾意❤️有種鐵板烏冬嘅感覺 豬扒唔會話淋 但係好入味🧡💰64.❣️黑椒豬肉眼扒+意粉會話黑椒味好重 但係成個意粉就只有黑椒味. 個豬扒都比較硬同幹身🤔💰64#坪洲 #坪洲美食 #祺森冰室 #祺森冰室蝦多士
📍祺森冰室
整體黎講都係間唔錯嘅茶餐廳😋係間幾高質嘅茶餐廳#坪洲
❣️蝦多士
💰44

❣️滑蛋照燒雞扒飯

❣️XO醬豬扒炒烏冬

❣️黑椒豬肉眼扒+意粉

#坪洲 #坪洲美食 #祺森冰室 #祺森冰室蝦多士
蝦多士名物,網紅冰室作為一個坪洲居民,其實喱間褀森出名嘅並非蝦多士,其實叫得最多嘅喺叉燒意粉,但由佢嘅蝦多士跑出之後,週末我都唔敢去食了,因為排隊真喺太多人。佢嘅蝦多士的確喺用心整,比起出面嘅餐廳,佢喱個真喺大件又厚實,或者喺工序有啲麻煩,所以都比較少日再整。而喱到飲品方面,必點嘅喺紅豆冰、紅豆奶茶、紅豆咖啡、菠蘿冰都值得一試。裝修又的確幾有特色,可以話個內籠咁多年都無變,同埋個張綠色嘅卡位座,依家擺咗張喺門口可以比大家打卡影相。
蝦多士名物,網紅冰室

炸豬扒三文治
  • 吉列豬扒三文治
  • 奶茶紅豆冰
  • Tiramisu  紅豆冰
2023-10-18 239 瀏覽
今次假日黎到坪洲搵食📍坪洲祺森冰室今次我哋食左坪洲名物:蝦多士 $51即炸又熱又脆既蝦多士,一碟四件,入面既蝦都好大粒,不過沙律醬略多左小小。價錢略貴左小小。XO醬雞絲炒意粉 $63意粉好有鑊氣,炒到比較乾身。陳先生認為個意粉比坪洲名物蝦多士仲好食🫢Tiramisu 紅豆冰 +$13個紅豆冰同Tiramisu又幾夾,好似飲緊杯甜品咁熱情果梳打+$13呢杯係店員介紹,如果天氣熱行完一個圈坪洲飲呢杯岩晒,幾解渴。表現正正經經,冇藥水味,相比之下紅豆冰出色啲。總結:如果去坪洲可以試吓坪洲名物,行到攰叫埋杯紅豆冰最岩。2人總數$140(人均$70)10分滿分)價錢:6.5/10味道:7/10環境:7/10 #hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongdonglove #hongkongtravel #hongkonginstagram #hongkongfoodblogger
今次假日黎到坪洲搵食

📍坪洲祺森冰室

今次我哋食左
坪洲名物:蝦多士 $51

XO醬雞絲炒意粉 $63

Tiramisu 紅豆冰 +$13
個紅豆冰同Tiramisu又幾夾,好似飲緊杯甜品

熱情果梳打+$13

總結:如果去坪洲可以試吓坪洲名物,行到攰叫埋杯紅豆冰最岩。

2人總數$140(人均$70)

10分滿分)
價錢:6.5/10
味道:7/10
環境:7/10
#hongkongfoodblogger
蝦多士
第一次去坪洲 在炎熱的天氣 去坪洲玩 真的是一大挑戰 熱到痴左線搵咗一下資料 坪洲必食的美食 絕對有這家的蝦多士 看到沒有人排隊 當然要立即去試試 重點要涼下冷氣😂· 蝦多士 基本入得餐廳的客人桌上都會有這個小食 這個蝦多士比較厚實 令人有好漏的感覺外皮炸得香口 但一件好了 兩件就會膩口整體來說 可能抱有期望入去食 但事實這個蝦多士沒有令人有驚豔的感覺 普通炸物· 公司三明治 (個人認為)這個公司三文治更好食😋沒有蝦多士那麼膩口 麵包烘得非常脆口 好食👍🏻
搵咗一下資料 坪洲必食的美食 絕對有這家的蝦多士

公司三明治

(個人認為)這個公司三文治更好食😋
沒有蝦多士那麼膩口 麵包烘得非常脆口 好食👍🏻
2023-09-23 100 瀏覽
One of the most famous Cha Chaan Teng (meaning Hong Kong cafes) located in Ping Chau.It wasn’t as busy as expected, probably because we avoided the peak hours. Prawn toast is one of their signature, crispy on the outside filled with generous portion of prawns. The pork served with stir-fried udon noodles is very tender, and the overall flavour is so homey.🔸Prawn Toast🔸Stir-fried Pork Udon Noodles with XO Sauce

🔸Prawn Toast

黎到坪洲之前 蝦多士係我bucket list 聽講好好食🤣 岩岩好係下午茶時段嚟到 唔洗排隊 叫左2個下午茶餐填填個肚🤰🏻蝦多士 $51一碟四件 蝦多士炸到脹卜卜 即炸 又夠熱又夠脆🦐 食落係落係蝦粒 而唔係蝦膠 可惜入面太多沙律醬 蓋過哂蝦既味道 期望太高啦 性價比偏低🤦🏻‍♀️XO醬豬扒炒烏冬 $61茶餐廳水準 睇色澤都知夠哂味 都幾夠獲氣😎 但豬扒就偏柴… 淨係食烏冬 唔食豬扒都ok既🤨期望過高 成餐最滿意係有冷氣涼住食 特登入嚟食蝦多士就唔推薦啦️🤷🏻祺森冰室📍坪洲坪洲永安街3號地下B號舖

蝦多士 $51

XO醬豬扒炒烏冬 $61

祺森冰室
📍坪洲坪洲永安街3號地下B號舖
2023-06-29 150 瀏覽
如果入長洲係必食魚蛋,入坪洲一定係必食蝦多士呢度嘅蝦多士真材實料,蝦肉好彈牙,炸到脆波波,外脆內軟另外就嗌咗個炒烏冬,顏色比較深,色香味俱全嗌多杯凍檸茶一解熱!
如果入長洲係必食魚蛋,入坪洲一定係必食蝦多士

呢度嘅蝦多士真材實料,蝦肉好彈牙,炸到脆波波,外脆內軟

另外就嗌咗個炒烏冬,顏色比較深,色香味俱全

嗌多杯凍檸茶一解熱!
2023-05-26 218 瀏覽
因為妹子話從來冇去過坪洲所以想一家大細去玩又怕星期六日多人所以我都陪佢請一日假一齊玩😆上網search話呢間蝦多士,好好食所以一落船就去搵佢我哋好好彩只係等咗幾分鐘就有位急不及待嗌下多士個樣脹卜卜好靚但係可能期望太高,因為個個都話好好食所以食落去又唔係真係話超好食係好味嘅,不過冇聽聞咁誇張如果要我排隊嘅話,我就唔會食😂反而個個豬扒包冇期望反而覺得幾好食西多士都一樣另外係出名,紅豆奶茶每次就勁鍾意飲我就一般般因為我本身都麻麻哋紅豆我諗鍾意紅豆嘅人會好鍾意因為佢啲紅豆好綿,奶茶同紅豆唔搶大家嘅味
因為妹子話從來冇去過坪洲
所以想一家大細去玩
又怕星期六日多人
所以我都陪佢請一日假一齊玩😆

上網search話呢間蝦多士,好好食
所以一落船就去搵佢
我哋好好彩只係等咗幾分鐘就有位

急不及待嗌下多士
個樣脹卜卜好靚
但係可能期望太高,因為個個都話好好食
所以食落去又唔係真係話超好食
係好味嘅,不過冇聽聞咁誇張
如果要我排隊嘅話,我就唔會食😂
反而個個豬扒包
冇期望反而覺得幾好食

西多士都一樣

另外係出名,紅豆奶茶
每次就勁鍾意飲
我就一般般
因為我本身都麻麻哋紅豆
我諗鍾意紅豆嘅人會好鍾意
因為佢啲紅豆好綿,奶茶同紅豆唔搶大家嘅味

2023-05-18
2023-05-25 160 瀏覽
除咗著名嘅蝦多士必食之外,💁🏻‍♀️個人就至喜歡佢嘅雞翼豚骨一丁,真係好好味,炸豬扒一丁全部都要食哂,仲要拎走!🤪🤪識飲夏天梗係飲凍奶茶啦,冬天呢就一定要試佢嘅熱咖啡!好有水準!老細同一班員工都好用心製作食物,水準keep得好好!
2023-05-25
$50 (早餐)
雞翼,豬扒,豚骨一丁
雞翼豚骨一丁
  • 炸雞翼
最推薦一定係必吃祺森蝦多士~咩都唔食都要食褀森蝦多士!呢度既蝦多士係成件都脹卜卜,食落口唔會滿滿只得油膩感,店家更沒有將蝦打成蝦茸,反而切成蝦粒做餡料,食落更加有咬感,雖然價錢算係略為貴左小小,$51 四件,但真係有別於其他香港食得到既蝦多士既味道,所以都好值得一試!其次我地都試左佢既奶茶紅荳冰同埋西多士,兩者都無乜大特別,紅荳冰同平時茶餐廳飲開都差不多,係換左奶茶底就比較岩返我地大人口味。西多士炸得都幾金黃,味道唔錯👍🏻

2023-05-01 176 瀏覽
難得放假,同朋友一齊去坪洲原來去坪洲都係半個鐘左右,好快😆一到坪洲,即刻去食蝦多士距離碼頭都好近大約幾分鐘路程左右原本以為要等好耐位,點知好快就有得坐🤪一嚟就叫咗份蝦多士,唔使等好耐就有得食,熱辣辣,外脆內軟都幾好食😝叫咗個XO醬豬扒炒烏冬,啲豬扒好淋,仲食到有少少蝦米喺度,好有鑊氣朋友就叫咗個黑松露雞粒炒飯,超香😋仲叫咗個豬扒三文治,店員好好,見到我哋幾個人問我哋使唔使切開四份share食😜估唔到豬扒三文治🥪都可以咁驚喜,個三文治好足料👍🏻食咗咁多嘢,要行返好好多個圈先補返條數🤪🤪
難得放假,同朋友一齊去坪洲
原來去坪洲都係半個鐘左右,好快😆
一到坪洲,即刻去食蝦多士
距離碼頭都好近大約幾分鐘路程左右
原本以為要等好耐位,點知好快就有得坐🤪
朋友就叫咗個黑松露雞粒炒飯,超香😋
估唔到豬扒三文治🥪都可以咁驚喜,個三文治好足料👍🏻
食咗咁多嘢,要行返好好多個圈先補返條數🤪🤪
XO醬豬扒炒烏冬
XO醬豬扒炒烏冬
豬扒三文治
  • 吉列豬扒三文治
2023-04-21 196 瀏覽
入坪洲玩 見好多人推介食呢到嘅蝦多士所以入島第一站就黎試下 滿心期待食左個公仔麵 同 蝦多士 配 熱奶茶 同 紅豆冰兩個飲品都好飲嘅 麵就正常茶記質素蝦多士味道正常 想熱氣野食佢係OK嘅食到第二舊有條細細地嘅毛 有啲似狗毛都無理 拎左出黎就照食食到第三舊 勁 大 條 毛!!!!!係又彎又粗個隻 同個waitress講 just for their information 佢話換過舊比我心諗真係不了 咩餵口都無晒 我話唔洗啦佢轉身就走左 ) 搞到我全日諗住條毛 一句sorry都無難得入到坪洲 滿心期待嘅蝦多士對我黎講嘅印象就只係一條毛 同埋waitress嘅頭也不回不會再來 ^^
入坪洲玩 見好多人推介食呢到嘅蝦多士
所以入島第一站就黎試下 滿心期待
食左個公仔麵 同 蝦多士 配 熱奶茶 同 紅豆冰
兩個飲品都好飲嘅 麵就正常茶記質素
蝦多士味道正常 想熱氣野食佢係OK嘅

食到第二舊有條細細地嘅毛 有啲似狗毛都無理 拎左出黎就照食
食到第三舊 勁 大 條 毛!!!!!
係又彎又粗個隻

心諗真係不了 咩餵口都無晒 我話唔洗啦