祥興咖啡室📍 跑馬地跑馬地超過70年歷史嘅懷舊冰室☕️保留到懷舊既裝修,同時又非常乾淨企理👍🏻🔸金獎菠蘿油👅7/10一上枱見到金黃圓渾既菠蘿包!牛油都好有厚度!令我更興奮😆一食入口😳沒有想像中鬆軟但味道都係唔錯既😚🔸牛腩撈麵👅7.6/10牛腩淋身 牛腩汁味道恰好 公子麵彈牙 用腩汁撈埋公仔麵好惹味 值得一試👏🏻其他食物都係正常發揮😬有啲名過於實
祥興咖啡室📍 跑馬地

跑馬地超過70年歷史嘅懷舊冰室☕️
保留到懷舊既裝修,同時又非常乾淨企理👍🏻

🔸金獎菠蘿油

👅7.6/10

其他食物都係正常發揮😬
有啲名過於實
2022-07-07 345 瀏覽
今次特登揸車嚟,結果因為午市已過,都係試唔到鮮茄濃湯系列 🤷🏿‍♀️ 肥豬餐肉煎蛋菠蘿包超級好食!原來又咸又甜嘅味道混埋一齊係咁有驚喜!又熱又脆嘅菠蘿包配埋煎香咗嘅肥豬餐肉同流心蛋,真係好好食😋 必試 !!!酥皮蛋撻好震撼,蛋漿甜度適中,撻皮亦唔會過厚,難怪檯檯都嗌!奶茶,個人覺得係失望嘅,同上一次杯奶茶比較,今次呢杯係無茶味而且帶苦澀,飲咗2啖就無飲…

2022-07-06
下午茶
  • 酥皮蛋撻
  • 肥豬餐肉煎蛋菠蘿包
2022-07-01 380 瀏覽
是一家近70年歷史的茶餐廳,1951年就已經開業,至今仍然每天不乏排隊的人流!.我們選了一個滑蛋餐肉菠蘿包,菠蘿皮好酥脆,配合著滑嫩的蛋再加上煎的焦香的餐肉太美味了!小雞胃的是蔥油豬排飯,隔壁桌的客人也選了這個飯,他要求店家多加蔥花油,果然如此,太香了!.怕吃不飽,還選了一個奶醬多,其實本身想要西多士,但是傳統茶記很多西多士都是下午才有!飲料🥤我們選的zui有茶記氛圍的檸檬茶和奶茶!出品不錯
2022-07-01 299 瀏覽
跑馬地蛋撻名店祥興,由幾十年都沒有重新裝潢,以前直保留了懷舊味道,現在經過裝修後,店面都光猛不少!一入到店面就聞到新鮮出爐麵包香味,見到櫃面有菠蘿包、合桃鬆餅、蛋卷等等,味道讓人垂涎三尺。還有期待的港式奶茶,餐廳仍然用舊時厚身陶瓷杯,除了保存杯內的熱力,喝的時候又不容易被燙到。祥興奶茶茶香味夠,是自己喜歡的濃郁茶香味,有一點的奶香,入口非常香滑!個人喜歡酥皮比曲奇皮多,幸運地祥興酥皮蛋撻非常馳名,香脆之餘,蛋香味也很濃,絕對很有水準。

2022-06-20 270 瀏覽
喺附近醫院睇完醫生順便就去呢間都幾出名嘅茶記食個晏啦,真係一試難忘!叫咗是日午餐咖哩龍利球,常餐同埋菠蘿油!常餐個叉燒唔係好乾柴嗰種,而且個湯都幾夠味,麵身又爽,個炒蛋仲好滑,厚多士都係熱辣辣,食完好滿足!至於個咖哩飯,個汁係極度重口味,屬於又咸又杰嗰種,杰到完全可以當膠水咁用,講真,係幾難入口 😔 最後菠蘿油真係贏晒,果然係菠蘿油關注組嘅話題之作,熱辣辣好好味!侍應嘅服務態度都唔錯,整體來講都可以啦,不過午餐就未必會再試,反而下次想試吓個喇沙同蕃茄濃湯!

2022-06-20
午餐
  • 常餐
  • 菠蘿油
2022-06-16 343 瀏覽
第一次到訪呢間懷舊咖啡室嗌晒menu上面有形容詞 (馳名/金獎/正宗) 嘅三款食品成個餐牌冇第四款嘢食係有呢啲字行頭所以係必食無誤一上枱就見到蛋撻面頭啲酥皮有幾厚,真係千層酥酥皮牛油味極香極重,但係神奇地去到蛋漿位立即變薄,令成件事唔會好heavy食得太著迷冇影到縱切面,如果唔係,就可以欣賞到薄薄嘅酥皮點樣兜住濕潤&入口滑流&香甜而不膩嘅蛋菠蘿油係痴線㗎!!!!!!!!!!未食過咁癲嘅菠蘿包!!!!!!!!!!個皮勁酥脆,絕對可以做個菠蘿包ASMR,真係脆到有聲㗎唔是講笑口感極佳,皮脆包軟之前成日覺得有舊大牛油喺菠蘿包入面好恐怖,點知新鮮出爐嘅菠蘿包融化咗佢,成件事會好even甜咸交錯每一啖都講唔到嘢,淨係發出哇哇聲😂兩樣食物都係有温度咁食性價比好高,出面冇質素嘅蛋撻/菠蘿包/菠蘿油賣得貴過呢度又唔新鮮,真係完全比下去奶茶就茶香奶滑好順喉今次特別啲分開比分蛋撻:9/10菠蘿油:10/10!!!!!奶茶:8/10祥興咖啡室馳名酥皮蛋撻 $8金獎菠蘿油 $14正宗港式奶茶 (熱) $20📍跑馬地
第一次到訪呢間懷舊咖啡室
嗌晒menu上面有形容詞 (馳名/金獎/正宗) 嘅三款食品
成個餐牌冇第四款嘢食係有呢啲字行頭
所以係必食無誤
一上枱就見到蛋撻面頭啲酥皮有幾厚,真係千層酥酥皮
菠蘿油係痴線㗎!!!!!!!!!!
未食過咁癲嘅菠蘿包!!!!!!!!!!
口感極佳,皮脆包軟
甜咸交錯
每一啖都講唔到嘢,淨係發出哇哇聲😂
兩樣食物都係有温度咁食
奶茶就茶香奶滑好順喉

今次特別啲分開比分

蛋撻:9/10
菠蘿油:10/10!!!!!
奶茶:8/10

祥興咖啡室

馳名酥皮蛋撻 $8
金獎菠蘿油 $14
正宗港式奶茶 (熱) $20

📍跑馬地
2022-06-08 620 瀏覽
見唔多人排隊咪去食呢個咁出名嘅蛋撻,排隊外賣嘅人都好多,接近蛋撻出爐時間嘅話就唔知點解突然之間會好多人,一場嚟到順便試埋個餐蛋菠蘿包,姐姐話焗爐壞咗所以菠蘿包唔熱唔好食架,不如你哋下次先食啦,但我哋好遠嚟嘅,所以都照食啦。講返重點先,蛋撻配奶茶真係好夾,亦係我至愛,蛋撻好好食好香滑,奶茶好香濃,我略嫌蛋撻酥皮唔夠厚身,唔夠火候,未係好酥同鬆,但唔油,而且我覺得個size好似細隻咗啲啲咁,忍唔住仲叫埋西多士,真係好食,如果唔係焗爐壞,我想信個餐蛋菠蘿包會好好食,呢一餐差少少就非常完滿,我食完相信點解會咁多人食佢嘅蛋撻,當日最不幸唔係焗爐壞,而係遇到衰男人外賣蛋撻,唔知係咪買比sammi食。
餐蛋菠蘿包
西多士
2022-04-05
15 分鐘 (堂食)
下午茶
西多士
  • 熱奶茶
今日同朋友晏晝去開跑馬地,離遠已經見到條人龍,等緊新鮮出爐既蛋撻😍咁啱有啲餓,我地就入左去食下午茶☕️咖啡室內有好多充滿懷舊既設計 eg 舊式鐵飲品櫃,復古地磚同牆磚等😍😍- 肥豬餐肉煎蛋菠蘿包🥯 💰$39✨招牌菜之一!菠蘿包皮非常酥脆 香口😍內裏軟熟餐肉煎到脆邊☺️成個組合都好match☺️- 瑞士汁雞髀🍗 💰$38雞髀肉質鮮嫩,一拆就散!瑞士汁非常入味😋- 馳名酥皮蛋撻 💰$8啱啱出爐新鮮滾熱辣🤣層酥皮真係好酥 好香口😍內餡口感香滑,蛋奶味香濃!☺️- 凍奶茶 💰+3正☺️- 凍檸茶 💰+3簡簡單單enjoy 平民高質既下午茶☺️
瑞士汁雞髀
肥豬餐肉菠蘿包

咁啱有啲餓,我地就入左去食下午茶☕️

- 肥豬餐肉煎蛋菠蘿包🥯 💰$39✨
招牌菜之一!
菠蘿包皮非常酥脆 香口😍
內裏軟熟
餐肉煎到脆邊☺️
成個組合都好match☺️

- 瑞士汁雞髀🍗 💰$38
雞髀肉質鮮嫩,一拆就散!
瑞士汁非常入味😋

- 馳名酥皮蛋撻 💰$8
啱啱出爐新鮮滾熱辣🤣
層酥皮真係好酥 好香口😍
內餡口感香滑,蛋奶味香濃!☺️

- 凍奶茶 💰+3
正☺️

- 凍檸茶 💰+3

簡簡單單enjoy 平民高質既下午茶☺️
瑞士汁雞髀
肥豬餐肉菠蘿包
  • 菠蘿包
2022-05-21 399 瀏覽
我同朋友間中都會來這間餐廳食午餐或下午茶。今日大约2:15pm到門囗拿飛等入座。等了約15分鐘就有位了。侍應已向我們介紹午市套餐(以往沒有介紹的 自己睇果隻) 之後就話今日冇"常餐" 冇"叉燒" 冇"豬扒"。初時不以為意,因為今日不算太餓,吾想叫午市套餐。以往都會叫常餐或碟頭飯轉湯米。但今日冇"常餐",冇"豬扒",冇"叉燒" 真係吾知可以食咩。侍應過來落单,建議我食"豬扒"菠蘿包!奇怪 冇豬扒但有豬扒菠蘿包?我再望牆上午市套餐,原來過了2:00 pm, 套餐ABCDE 全部未售罄。所以话乜都冇,要你食午市套餐!(相片是约2:45pm影 已售罄-款)
2022-05-19 456 瀏覽
入到餐廳被安排坐左係個好逼既位,之後轉枱竟然被人用粗口鬧 😵‍💫😵‍💫 「你轉枱搞到我d單亂X哂呀!」我當下呆左,完全唔識反應。因為從未試過係間餐廳比店家鬧,仲要用粗口😦 係咪持住自己有d名氣就可以咁樣既服務態度?講真,食物質素除左個波蘿包比較出名,基本上同其他茶餐廳一樣,並唔特出。好多食客其實都係慕名而來,佢咁樣既服務態度,真係好趕客。d人成日話香港茶餐廳就係出名鬧人,聽落好似好有特色,好搞笑咁。但真係到自己比人鬧既時候,真係好難受 😣

2022-05-16 282 瀏覽
一講到comfort food,我就會諗起茶餐廳嘅菠蘿油同菠蘿包。跑馬地嘅祥興咖啡室係我不時會去嘅傳統茶餐廳,今次叫左我最愛嘅餐肉煎蛋菠蘿包同埋芝士炒蛋菠蘿包。菠蘿包外層好酥脆,有牛油香,麵包嘅話好軟熟,包雖然唔係話烘到好熱,但配上熱辣辣嘅餡料我覺得啱啱好。餐肉煎蛋菠蘿包好香口,餐肉煎到脆邊,食落唔會話好油膩。芝士炒蛋菠蘿包炒蛋幾滑,加埋半溶芝士,好滿足😍佢哋嘅酥皮蛋撻都好高質素,蛋漿好滑好香,熱辣辣出爐嘅話,真係食到停唔到口。
我並唔係跑馬地街坊,過了午飯繁忙時間去到,點了午餐選擇之一:所謂馳名瑞士汁雞中翼,蛋撻、奶茶1.食物質素冇乜好講,可能將白飯轉做湯米,整個瑞士汁冇特別味道,雞翼本身亦唔多汁,無乜嫩滑感覺,吃了半碗就無食。2.蛋撻酥皮做得還可以,鬆脆唔油膩,但蛋黃並無特別蛋香。好多外面嘅蛋撻冇乜分別!3.奶茶亦一般,一啲茶香都冇,最貼切茶餐室feel,係攞嚟嘅時候,未飲第一啖,好多奶茶已經浸咗隻杯碟,真係要小心飲。唔知道餐室嘅伙記係咪祥興啲老闆?伙記態度認真…差!好似客人在麻煩佢哋咁嘅樣,有時唔會對答,有時叫你遲啲先講!所有嘅嘢都慢吞吞,除咗擺張單在檯面俾你就至快。按疫情要求餐室內本應係將客人分開些空間,但長興就索性間封餐室內一部份的空間,大概100英尺的7-8張枱,在餘下嘅空間,方便伙記只在較細的地方工作,令客人繼續坐迫夾,根本唔係規定要求達到嘅分隔效果。唯一可以讚嘅地方😉!伙記好有隊形,大家都係好差,唔會有一個想做吓嘢,提供服務比客人。好難得有一個夥計睬下你時,另一個就唔會聽佢講!可能這枇伙計老闆,以為出爐蛋撻係寶,出爐個刻,每一個蛋撻都話係有人訂咗,你2個人,想堂食補多一個蛋撻都話唔得,好似要求佢

唔知道餐室嘅伙記係咪祥興啲老闆?

求佢,俾你咁。

隔籬枱叫了一碟食物,睇住喺廚房攞出嚟,但要退回,根本係凍㗎!

老字號,靠個名。香港繼續係咁真係唔係好掂。又或者,你係名人,簽番個名就會好啲。
2022-04-27 255 瀏覽
蛋噠只是一般水準,但服務奇差,其他食物更是普通到不能再普通,不值一提,下次一定不會再幫襯,就憑牆上的明星簽名就以為是名店,不知所謂,當日叫了個瑞士雞翼米粉,雞翼都係柴嘅,只吃了一隻就唔想再食
2022-04-11 312 瀏覽
一諗到咖啡室,就即刻有朋友介紹咗我去食呢一間餐廳!好多人喺社交平台上面都有介紹過,所以一嚟到就叫咗呢一個金獎菠蘿油!呢一度嘅菠蘿油真係好吸引,係熱辣辣嘅菠蘿包,而且上面嘅脆皮金黃鬆脆!再加埋中間嘅牛油一齊食真係非常之吸引!牛油嘅香味再加埋菠蘿包嘅香味真係絕配

🧈 菠蘿油關注組熱推 跑馬地懷舊咖啡室常常看到社交平台上「菠蘿油關注組」熱推的祥興冰室,適逢假日懷着興奮的心情由新界過海,再搭叮叮到跑馬地,一心想吃大熱「金獎菠蘿油」。下午15:45,餐廳外有等候入座的顧客。取過籌號,大概等了10分鐘已安排入座。🧈 金獎菠蘿油下午茶餐 $30店員稱焗爐剛好壞了,菠蘿包只剩下凍的,蛋撻亦已沽清。飲品方面,維他奶及汽水都缺貨。想吃菠蘿包是有的,但都不能翻熱了。 (內心在淌淚)好吧!既然一場來到,凍的也照吃吧!看到菠蘿包的外觀金黃圓渾,脆皮厚薄得宜,牛油🧈也大概有0.6-0.7厘米的厚度,吃一口麵包……沒有想像中鬆軟,大概就是沒法翻熱的緣故。再嚐一口菠蘿皮,香酥結實,不會太過鬆散。配上鹹味牛油,鹹甜交融,味道不錯。可惜沒有冰火的感覺,失色了不少。☕️ 熱奶茶 (跟餐)熱奶茶茶香奶滑,味道不會過於澀,略嫌淡奶的比例不夠多,筆者較喜歡奶茶中奶味的厚重感。🔸小總結: 咖啡室充滿懷舊氣息,餐廳牆壁、地磚和掛扇都是香港的歷史印記。牆上掛滿了明星的親筆簽名,筆者也只好慨嘆這次遇上焗爐壞,正去得不是時候。或許筆者再次找一個空閒的日子,試試新鮮出爐的菠蘿包和蛋撻,為大家再作介
🧈 菠蘿油關注組熱推 跑馬地懷舊咖啡室

🧈 金獎菠蘿油下午茶餐 $30

☕️ 熱奶茶 (跟餐)

🔸小總結:
咖啡室充滿懷舊氣息,餐廳牆壁、地磚和掛扇都是香港的歷史印記。牆上掛滿了明星的親筆簽名,筆者也只好慨嘆這次遇上焗爐壞,正去得不是時候。或許筆者再次找一個空閒的日子,試試新鮮出爐的菠蘿包和蛋撻,為大家再作介紹。

👅 味道:4.3/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:4.5/5
🔰餐廳環境:4.5/5
🍽 餐廳 :祥興咖啡室
🌐地址 : 跑馬地奕蔭街9-11號地下

🐮 #cowing吃在跑馬地

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好 #跑馬地美食 #金獎菠蘿油 #菠蘿油

2022-04-05