2017-11-29
星期六中午同朋友黎食過快飯,點知由攞飛到埋單都感覺唔到佢哋有想食客食得開心既意圖。先講食物。叫左凍奶茶,餐蛋麵,熱檸水,土魷肉餅飯,叫個菠蘿包。公平啲,食物尚算稱職。餐蛋麵有啲未煮熟嗮,可能因為比較忙。齋食物我會俾3星(有少少因為冇2.5星既選項,兩粒又有啲過意唔去)。再講價錢。連凍飲加錢,基本上餐蛋麵餐要~60蚊,午飯餐要~七十蚊。貴唔貴?貴。過唔過分?平心而論,唔過分,因為地方係跑馬地,餐廳係所謂老字號,覺得貴只係我窮。。。好啦,講咁耐,食物一般,價錢唔抵,咁緊係賣令人賓至如歸既服務啦下話?唔好意思,一開始已經劇透左,最唔滿意係呢樣。- 攞飛既時候,問左句“等幾耐倒?”,回覆“唔知喎,等陣啦!”文字打唔出態度,自己想像下啦。總知唔係想溝妳果條仔講“BB豬,唔知喎,等陣啦~”果隻啦。- 坐低,果位阿姐面容係好神奇既,可以係完全冇表情之下話俾你知“快L啲”同“I hate my job!”。(讀者你可能諗緊“呢條友好有想像力”,如果係咁,你自己黎感受一下果個發哥都冇既表情。)- 然後,叫幾樣都冇。咁都算。但係冷面阿姨既態度係我哋唔知掟咁,午餐時間走去叫中午例餐?你混吉啊?大佬。。。點估
- 然後,叫幾樣都冇。咁都算。但係冷面阿姨既態度係我哋唔知掟咁,午餐時間走去叫中午例餐?你混吉啊?大佬。。。點估啊?
-食物黎到,我最佩服既係,係果個高度,用果個速度,個土魷肉餅飯竟然冇瀉左出黎。應該係落左陰勁(係勁。。。唔好讀錯。。。)
- 可能有人等緊,所以收碗碟既速度可以用“now you see me, now you don't"黎形容。各位服務阿姐阿哥指住我哋話“呢個就走”既態度,差啲以為我係臥病在床聽到牛頭馬面等緊我。。。
- 埋單,冇乜特別(不過冇“多謝”。。。黎到呢到,我唔會咁天真以為有呢句。。。)
我可以明白一間好食既餐廳可以有啲態度驕傲,但係呢個同態度惡劣係兩回事。而且重點係“好食既餐廳”。收得貴,食物普通,態度差,究竟可以憑“老字號”做生意幾耐?