2015-06-02 2246 瀏覽
媽媽節真是一個很難搵位既節日,想盡下孝道既我晨早5點就來排定位想同媽媽吃餐好,準時5點3入席,當然係選擇左最好既日本極上飛驒牛放題,平日7點半前和9點半後都有75折,勁抵食!第一個入場既我有種包場既感覺,地方寬大整潔,完全沒有油煙,連桌面地板都非常乾淨,完全看不出是一個打邊爐既餐廳,值得一讚!桌上的餐紙有介紹壽喜燒的食法和推介的加料菜式。自助吧唔有非常多的丸類、蔬菜和麵類,主要以配菜為主。 更加細心的有泡菜和其他調配冷盤,很少在放題中能找到。單單是麵類都有5、6款,識食既一定會食~另外有刺身台,即場會有師父大顯刀功,新鮮魚生送上。日本極上飛驒牛黎啦,果然與想像中的一樣,肥瘦均勻的雪花真係好靚,厚薄適中,下湯後10秒左右即可,還保持牛的粉嫩色,一口下去感受到牛肉溶化在口中,好幸福阿!另外放題還會包括嚴選豚肉,同樣是嫩口味美,不過牛實在太出色了,一直不停地encore,我特別喜歡牛肉吸收了壽喜燒的甜味,就算不加調味料都非常濃郁,更可以細嘗牛肉鮮味。讓甜品來為我這餐劃上完美句號吧!非常吸引的抹茶朱古力噴泉是必吃的,用棉花糖沾上濃濃的抹茶朱古力,好玩又好味!其他甜品同樣出色,但我發現大多也是綠

準時5點3入席,當然係選擇左最好既日本極上飛驒牛放題

平日7點半前和9點半後都有75折,勁抵食!
第一個入場既我有種包場既感覺,地方寬大整潔,完全沒有油煙,

桌上的餐紙有介紹壽喜燒的食法和推介的加料菜式。
自助吧唔有非常多的丸類、蔬菜和麵類,主要以配菜為主。
更加細心的有泡菜和其他調配冷盤,很少在放題中能找到。

單單是麵類都有5、6款,識食既一定會食~
另外有刺身台,即場會有師父大顯刀功,新鮮魚生送上。
日本極上飛驒牛黎啦,果然與想像中的一樣,

肥瘦均勻的雪花真係好靚,厚薄適中,下湯後10秒左右即可,

還保持牛的粉嫩色,一口下去感受到牛肉溶化在口中,好幸福阿!

一直不停地encore,我特別喜歡牛肉吸收了壽喜燒的甜味,

就算不加調味料都非常濃郁,更可以細嘗牛肉鮮味。
甜品來為我這餐劃上完美句號吧!

非常吸引的抹茶朱古力噴泉是必吃的,

用棉花糖沾上濃濃的抹茶朱古力,好玩又好味!
其他甜品同樣出色,但我發現大多也是綠色的!?

哈哈,抹茶控應該會愛死了吧~

媽媽特別喜歡抹茶慕士,有茶香又不會太甜,非常清新。
非常滿足享受這餐母親節飯,而且還是我吃過最好的放題牛肉,

令我再三回味,下次也要在75折時來好好品嚐一番!

2015-05-12
2015-05-27 2861 瀏覽
跟朋友食晚飯很想食火鍋..想起女人街樓上有間新火鍋放題(曾在團購看過,但最後沒有買)剛好走到1間較新的大廈,又剛好看到這間的展示板就決定了這間2個人侍應生安排了四人座位子很寬敞和舒服(看到旁邊的2個人要跟不認識的人搭,還有很多2人的座位比較窄身,覺得自己蠻幸運)因為跟朋友抱著"試試"的心態所以算選了最便宜的美國進口牛肉$178點了雙拼湯底+$18每次日式火鍋都會選壽喜燒...但最後點了就是我從未試過的日式咖喱湯,和朋友因喉嚨不適而選的昆布海鹽清湯日式咖喱湯-很香濃的咖喱味,帶點點辣昆布海鹽清湯-比較清淡..不是我style美國牛肉和豚肉都是薄身的;就算只是2個人都覺得少....雖然fill過1次...但都不好意思fill第2次但都很嫩滑,豚肉很快熟自助形式的放題來說;食物選擇比較少;當然最常見的丸類如墨魚丸芝士丸都有(都很爽口彈牙)但蔬菜卻沒有最常食的金茹菜加上蔬菜的體積比較大塊,而碟比較細,放了5件白菜都滿了相對下我會更喜歡非火鍋食物...先試了1款冷麵....加中華沙律中華沙律很爽口!冷麵的口感不錯但冷麵汁太淡三文魚取了1次(4件)..因個人不是刺身迷三文魚是厚切只食了1件..都覺
跟朋友食晚飯很想食火鍋..
想起女人街樓上有間新火鍋放題(曾在團購看過,但最後沒有買)
剛好走到1間較新的大廈,又剛好看到這間的展示板
就決定了這間
2個人侍應生安排了四人座

因為跟朋友抱著"試試"的心態
所以算選了最便宜的美國進口牛肉$178
點了雙拼湯底+$18
每次日式火鍋都會選壽喜燒...

日式咖喱湯-很香濃的咖喱味,帶點點辣
昆布海鹽清湯-比較清淡..不是我style

美國牛肉和豚肉都是薄身的;
就算只是2個人都覺得少....
雖然fill過1次...但都不好意思fill第2次
但都很嫩滑,豚肉很快熟
自助形式的放題來說;
食物選擇比較少;
當然最常見的丸類如墨魚丸芝士丸都有(都很爽口彈牙)
但蔬菜卻沒有最常食的金茹菜
加上蔬菜的體積比較大塊,而碟比較細,放了5件白菜都滿了
相對下我會更喜歡非火鍋食物...

先試了1款冷麵....加中華沙律
中華沙律很爽口!冷麵的口感不錯
但冷麵汁太淡

三文魚取了1次(4件)..因個人不是刺身
三文魚是厚切
只食了1件..都覺得很鮮美(可惜3件都被朋友吃掉)
三文魚刺身
最最最令我開心是-甜品款式很多
特別了綠茶款!!!!!!!!!!!!!
第1次見火鍋放題有這麼多的甜品款式(就算普通放題甜品款式都沒這裡多)
雖然我未能全試..但我試過的都覺得很美味

而且細細杯...不易覺得飽
綠茶款的甜品試了3款
每款的綠茶都很清香..

芒果布甸很香,跟jelly一樣不會覺得很水
另外還有日式咖哩及日本珍珠米飯..但我怕飽就沒有試

有機會一定會再來!!!要把未試過的甜品都要試一次
因為甜品往往是最吸引我的(儘管主打火鍋)
2015-05-22
15 分鐘 (堂食)
三文魚刺身
2015-05-27 2361 瀏覽
在3月初見到有新食肆的團購,放膽一試,買了澳洲和牛放題優惠券(當時只有美國牛肉及澳洲和牛兩個選擇,見到新一輪團購加入了美國特選牛及日本飛驒和牛,但同樣的澳洲和牛,價格已貴了25%),唔洗$200便可Shabu Shabu,覺得勁抵 餐廳新,地方乾淨,坐位又闊落,環境可以攞滿分!火鍋食物選擇多,又有D日式小食冷盤丶炸雞翼茄子蕃薯天婦羅及咖喱飯和刺身,飲品有盒裝綠茶、提子汁及罐裝啤酒任飲,菓汁機及汽水機各一部,教埋你點調校fruit punch!仲有好多好多不同的中、西、日式甜品:啫喱糖、蛋糕、雪糕、焦糖燉蛋(最搶手),最勁係有個綠茶朱古力噴泉,不過我唔好綠茶,所以無食到。Shabu Shabu最重要當然係牛肉啦!其實服務員有放低碟豚肉,幾好味,但無encore,因為主角係和牛嘛!選食澳洲和牛放題可以食埋美國牛肉及牛肩。各款都試過,我覺得最好味係當然係和牛,淥十秒,又滑又嫩;牛肩重牛味D,無和牛咁淋,或者講佢有趙口D;美國牛肉就多D脂肪,但肉質無和牛咁淋咁滑,的確掙D!

自助任飲
任食甜品
澳洲和牛及豚肉
題外話/補充資料: 雖然只有90分鐘用膳時間,服務很快,夠時間食飽飽的!未攞完調味丶火鍋料丶飲品返埋位,湯底及牛肉已經上枱,追加牛肉都好快。不過一夠鐘,張單都準時遞上 😆
2015-05-05
團購
自助任飲
任食甜品
澳洲和牛及豚肉
♥ 和牛 ♥ 和牛任食 ~ 喜歡吃牛的您點可以錯過 ?「盛八日式火鍋放題店」和牛之味小時候夏沫並不喜歡吃肉, 長大了才發現我不是不喜歡吃肉, 而是只喜歡吃美味的和牛~哈哈~和牛放題, 幾乎傻了眼, 和牛任食? 不是那麼抵吧~和牛我來也~^^~還沒到達之前, 還在想, 是否跟一般日式放題一樣, 畫紙仔, 之後等了又等而「盛八日式火鍋放題店」是以自取型式, 想吃什麼就取什麼, 非常方便店舖以日式為主要格調, 寬敞舒適湯底, 我們好貪心地試了四款湯底~嘻嘻蕃茄濃湯底 ~ 超濃蕃茄味, 當湯飲一流, 食物灼太久會有點酸麥茶壽喜燒 ~ 甜湯底, 用來灼和牛味道最夾昆布海鹽清湯底 ~ 清清地, 如果想試和牛原味, 此湯底最適合黑蒜豬骨湯鍋 ~ 超勁蒜味, 黑蒜對健康有益, 有點苦甘味第一款和牛「日本飛驒和牛」, 肉質嫩滑肥美, 油脂分佈平均入口即溶感覺, 令人食完想再食, 肉香令人情不自禁, 吃完一塊又一塊~「特選豚肉」肉質鬆軟, 入口油香充斥口腔, 和和牛相比, 當然和牛略勝一籌心型魚蛋好有趣, 平時好少食火鍋時吃魚蛋, 見它心型就試試看竟然超彈牙爽口, 感覺實在好奇怪, 未試過魚蛋這個質地,
日式放題當然也有剌身供應, 不過今晚主角是和牛啊~所以只是試了幾片, 質素一般
最開心是以自助形式的日式放題, 有超甜栗米、午餐肉、枝竹、大量蔬菜、南瓜、日式薯糕
勁喜歡吃菌類食物的我, 勁食菇菇
飲品方便, 竟然有啤酒、綠茶、提子汁、汽水任飲, 而且牌子更是大眾認識的道地
甜品方便不有很多選擇, 最正是有朱古力噴泉, 還有綠茶朱古力噴泉呢~
第一款和牛「日本飛驒和牛」, 肉質嫩滑肥美, 油脂分佈平均
「澳洲貴族和牛」比「日本飛驒和牛」韌身少少, 但牛味甚濃, 每啖咬下都有香濃肉汁,
這裡連醬料選擇也非常之多, 可以自行調配
和牛放題, 幾乎傻了眼, 和牛任食? 不是那麼抵吧~
和牛我來也~^^~
店舖以日式為主要格調, 寬敞舒適
湯底, 我們好貪心地試了四款湯底~嘻嘻
麥茶壽喜燒 ~ 甜湯底, 用來灼和牛味道最夾
黑蒜豬骨湯鍋 ~ 超勁蒜味, 黑蒜對健康有益, 有點苦甘味
第一款和牛「日本飛驒和牛」, 肉質嫩滑肥美, 油脂分佈平均
竟然超彈牙爽口, 感覺實在好奇怪, 未試過魚蛋這個質地, 爽到不似魚蛋呢~
咀嚼時會更有口感, 兩者相比, 夏沫比較喜歡「日本飛驒和牛」
超甜栗米大家記得食, 真的很甜啊~無論那個一湯底都好甜呢~
日式蕎麥麵、冬菇、秀珍菇、公仔麵、芋絲
勁喜歡吃菌類食物的我, 勁食菇菇
這裡連醬料選擇也非常之多, 可以自行調配, 夏沫調了自己喜歡的味道後,
其實也沒有點, 因為湯底味道已經好鮮好美味, 都不用點醬汁呢~
之前試過一些放題, 提供的飲料連在香港都沒見過, 有點不敢飲~
還有一個教學牌, 教大家如何準備一杯特色飲料, 夏沫試了提子汁加七起, 正啊~
眼見好多夏沫喜愛的朱古力, 超吸引, 可惜去到尾聲時已沒有了~嗚~下次一定要先取
桂花糕也是夏沫所愛, 不過略甜了點, 雪糕是吃火鍋後的無敵配搭, 三款味道試均,
最美味始終是朱古力, 呵呵~~有朱古力粒粒的啊~好正~
還有美國牛肉、和特上美國牛肉未試~啊~下次一定要試
還有個藥膳長壽豬骨湯, 也很想試呢~
題外話/補充資料: 「日本飛驒和牛」、「特選豚肉」、「澳洲貴族和牛」試左三款, 回家才發現 還有美國牛肉、和特上美國牛肉未試~啊~下次一定要試 還有個藥膳長壽豬骨湯, 也很想試呢~ 說時遲那時快, 夏沫已經訂了台, 明天和一家人去吃, 慶祝母親節~^^~
2015-05-15
這裡連醬料選擇也非常之多, 可以自行調配
  • 日本飛驒和牛
  • 特選豚肉
  • 澳洲貴族和牛
book了位,所以不用等.團購了90分鐘任食澳洲貴放和牛放題所以算好低食- 原價是(HK$298 成人, HK$218 小童)汽水任斟任飲.算是半自助形式的火鍋放題環境不算太窄,而且店新~試了蕃茄湯&黑蒜豚骨濃湯,湯就沒什麼值得提啦都很一般.後加的都是水,沒有湯再提供一坐下會自動先上牛,豬各一碟但澳洲貴牛的確比日本飛驒牛少脂肪,肉質也較為韌,沒有肥美的感覺,日本飛驒牛應該會比較好~醬汁都是自助的,款式多基本的都齊全.食材區種類算可以接受有蔬菜, 麵類, 丸類, 小食冷盤, 小量熟食咖哩,白飯都有.....油炸鬼推荐.外面的比較少有.個人很喜歡,放到火鍋後吸收湯的精華,而且沒有失去油炸鬼原來的味道刺身區有三文魚,吞拿魚,八爪魚,鯛魚,希靈魚每人每次只可分得4片,如剛好是人多時候,要用比較多時間排隊只試了三文魚,希靈魚很肥美新鮮甜品區 款式算多,焦糖燉蛋很搶手,一出很快給拿清.但貿素不穩定,食了3轉,第1次最好味.只可以說要碰運氣.
醬汁
都是自助的,款式多基本的都齊全.
食材區
種類算可以接受
油炸鬼
刺身
只試了三文魚,希靈魚很肥美新鮮
2015-05-11 42 瀏覽
上兩星期同老婆試食和牛放題,我地揀左最貴嘅日本極上飛驒和牛放題餐,90分鐘任叫4款牛肉同1款豚肉,另外出面亦有D 刺身、蔬菜、麵、丸類等,睇見都幾開心,不過90分鐘真係驚唔夠食!侍應好醒目已經即時送黎一碟二人份量嘅飛驒和牛,色澤均勻又唔算太肥,岩哂我地兩公婆!食落仲好好味,保守估計出面最起碼都賣成百幾蚊一碟,計落食兩碟都抵返到!咁佢嘅味道無日本食到咁入口即溶架喇,但都好好味,幾驚喜!除左和牛,侍應仲擺抵左兩碟豚肉,又估唔到肉質唔會UN,唔錯唔錯!再叫埋第二貴嘅澳洲貴族和牛(佢個餐平D但無得食和牛),不過依碟又真係有D失望,因為有D UN...相反牛肩又出奇好好味,肥得黎又唔算太誇張,最緊要係牛肩好重肉味,性價比好高!更加岩哂我依D食肉獸,如果同成班波友黎食真係無得輸啊!都有要到D菜,自己拎隻碟出去夾,想要幾多都得!食放題又點少得雪糕呢!估唔到連朱古力山都有!天婦羅都係等水滾個陣食啦!話時話,盛八D野食真係算黎得幾好,唔使催仲要耐唔耐就問你有咩需要,而加湯都係加上湯架!多勁多綠茶甜品,貫徹日式風格!雖然90分鐘短左D,但都好夠食,好飽!依排做團購食和牛都係二百幾蚊,以咁嘅食物服務真係好抵
都有要到D菜,自己拎隻碟出去夾,想要幾多都得!
放題又點少得雪糕呢!估唔到連朱古力山都有!
多勁多綠茶甜品,貫徹日式風格!雖然90分鐘短左D,但都好夠食,好飽!依排做團購食和牛都係二百幾蚊,以咁嘅食物服務真係好抵,值得再黎!

試食活動
香港人十分喜歡吃任食放題~~無論係火鍋放題, 燒肉放題, 自助餐, 日式放題等等都很受歡迎!!!原因當然係可以【ALL YOU CAN EAT】, 回本度極高, 真係可以食盡佢''*今次黎到位於旺角 Deli2 的【盛八日式火鍋放題店】顧名思義就係日式 SHABU SHABU 啦~~一入門口就見到盛八牛牛迎接我地啦~~~這裡有 4款自選肉類+刺身放題可選擇, 分別係:❤ 美國進口牛肉放題 (HK$178 / 成人, HK$128 小童)❤ 美國特選牛肩放題 (HK$198 /成人, HK$138 小童)❤ 澳洲貴放和牛放題 (HK$298 / 成人, HK$218 小童)❤ 日本極上飛驒和牛放題 (HK$378 / 成人, HK$268 小童) 而我地當然揀飛驒和牛放題啦, 要食返夠本''*入坐後單上面會有開檯時間, 還有手寫的離座時間, 放題限食 90分鐘!!!半自助形式的火鍋放題, 食材區都備有很多不同種類的''*有蔬菜, 麵類, 丸類, 小食冷盤, 小量熟食等~~另外更設有刺身 BAR, 每人每次只限取 4片''*設有 5-6 款選擇, 例如有三文魚, 八爪魚, 甜蛋等等....
香港人十分喜歡吃任食放題~~
今次黎到位於旺角 Deli2 的【盛八日式火鍋放題店】
顧名思義就係日式 SHABU SHABU 啦~~
一入門口就見到盛八牛牛迎接我地啦~~~
這裡有 4款自選肉類+刺身放題可選擇, 分別係:

而我地當然揀飛驒和牛放題啦, 要食返夠本''*
半自助形式的火鍋放題, 食材區都備有很多不同種類的''*
有蔬菜, 麵類, 丸類, 小食冷盤, 小量熟食等~~
另外更設有刺身 BAR, 每人每次只限取 4片''*
設有 5-6 款選擇, 例如有三文魚, 八爪魚, 甜蛋等等.....
台上的餐檯紙印有食用壽喜燒的最美味方法~
而且擺放好了公用的火鍋用具''*
我地點了雙拼湯底:麥茶壽喜燒及黑蒜豬骨濃湯
麥茶壽喜燒用上較健康的麥茶, 味道不會太甜;
而黑蒜豬骨濃湯真的很香豬骨湯味, 好像食公仔麵個湯底般!!!
火鍋怎可沒有肥牛的呢???
今次我地點的是最貴那款日本極上飛驒和牛放題!!!
飛驒和牛肥瘦均勻, 雪花紋理好靚, 牛味出眾:

另外點了嚴選豚肉, 比想想中出色, 因為豚肉要煮耐點, 但不會過韌''*
而澳洲貴族和牛就一般了, 都是日本的較好吃~~
除了主攻飛驒牛外, 當然要吃點蔬菜吧''*
他們的三文魚刺身很肥美, 忍不住吃了很多片呢!!!
最後梗係要甜品時間啦~~~
這裡的甜品 Corner 有好多款式的甜品, 最特別的是抹茶味的朱古力噴泉!!!!
亦有不少不同味道的果凍, 啫喱等''*
喜歡甜品的一定要預留位置去品嚐丫''*
而我就揀左最喜歡的朱古力雪糕, 可以無限自取真係好爽!!!
今餐真係好滿足呢~~

2015-05-06
喜歡火鍋的程度是......一年四季也可以吃~~除了可以吃到♥心愛♥的魚蛋外,最緊要的其實是吃牛呀!今次又同班朋友去任食靚牛的「盛八日式火鍋放題店」吃過痛快!沒錯是牛放題!而且還是和牛呀!OH MY GOD!(甚麼減肥的事全都忘了XD)「盛八日式火鍋放題店」裝潢不錯!非常舒適寬敞!一踏入門口就見到 “盛八牛牛“ 歡迎大家啦~全店都採用日式設計,而2人枱的設計非常可愛,好像是二人前溫泉風呂?我們一行5人點了4個湯底~最保險的當然是甜湯啦~蕃茄湯帶點酸~ 但極愛蕃茄的我就覺得很好味了!黑蒜湯就有點苦,蒜味好濃。昆布海鹽清湯,這個湯最頭試是有點清的。但慢慢煮下來,就滲出很香的昆布味道!別以為自助形式的放題就會很hea,大部份你火鍋時會吃到的食品都有!魚蛋、墨魚丸、冬菇、蔬菜、豆腐、秀珍菇、芋絲、栗米、枝竹、南瓜、日式薯糕、午餐肉♥還有可以隨意調配醬汁!另外還有日式咖哩及日本珍珠米飯到每次火鍋都不能不吃的麵食了!除了大家都經常吃到的公仔麵及烏冬外,這裡還有幾款冷麵呢!!有蕎麥麵、綠茶麵及拉麵! 當然你也可以用熱湯煮蕎麥麵、綠茶麵啦~還沒有介紹完的是甜品!沒看錯!是有雙噴泉呀!朱古力噴泉及綠茶朱
喜歡火鍋的程度是......一年四季也可以吃~~

除了可以吃到♥心愛♥的魚蛋外,最緊要的其實是吃牛呀!

今次又同班朋友去任食靚牛的「盛八日式火鍋放題店」吃過痛快!

「盛八日式火鍋放題店」裝潢不錯!非常舒適寬敞!

一踏入門口就見到 “盛八牛牛“ 歡迎大家啦~

我們一行5人點了4個湯底~

最保險的當然是甜湯啦~

蕃茄湯帶點酸~ 但極愛蕃茄的我就覺得很好味了!

黑蒜湯就有點苦,蒜味好濃。

還有可以隨意調配醬汁!
另外還有日式咖哩及日本珍珠米飯
到每次火鍋都不能不吃的麵食了!

除了大家都經常吃到的公仔麵及烏冬外,這裡還有幾款冷麵呢!!

有蕎麥麵、綠茶麵及拉麵!
當然你也可以用熱湯煮蕎麥麵、綠茶麵啦~
還沒有介紹完的是甜品

沒看錯!是有雙噴泉呀!朱古力噴泉及綠茶朱古力噴泉

還有各款小甜點!

連汽水也是任斟任飲!還教你調配特色飲料,太貼心了 =)
好了~ 最後...整個枱面也放滿食物!(嘻嘻...不用擔心...我們全部吃掉了!)
先來「日本飛驒和牛」,色澤紅潤,雪花分佈很平均!

很美味!!!肉質很嫩滑!有種幸福的感覺!
再來第二款「澳洲貴族和牛」,明顯比「日本飛驒和牛」少脂肪,因此肉質也較為韌身!

但牛味甚濃!也是非常不錯的牛哦~喜歡有「趙」口的朋友可以點這個!
再也「美國特選牛肉」。雖然牛味不及澳洲牛濃但肉質就較嫩!

豚肉的肉質好林,口感不錯!但味道相比起牛肉就當然沒那麼豐富了!

各款肉類相比之下,當然是「日本飛驒和牛」最美味啦~
還有心型魚蛋,太美味了!意想不到的爽口彈牙!值得一試~

後記

回家再想一下,其實真的很划算!

因為隨便找一家質素較好的火鍋店也要$300 多元一位 (還通常是散叫的~)

而現在$388 就可以嚐到美味和牛及任吃,雖然只有90分鐘時間,但以食品質素來說絕對是超值的!

下次一定會再來!

2015-04-17
  • 心型魚蛋
  • 蕃茄濃湯
  • 蕎麥麵
  • 日本飛驒和牛
  • 澳洲貴族和牛
  • 朱古力噴泉
這次試食到的盛八日式火鍋放題店 位於旺角通菜街威達商業大廈,地理位置好適合一伙人聚會gathering,鬧市中間點就算去邊度總有一程車回家嘛!XD盛八一共有六款湯底選擇,由於老公不吃辣,捨棄了韓風泡菜,聽經理推介選了特選甜蕃茄濃湯及黑蒜豬骨濃湯,湯底都是又濃又香,材料十足呢!每枱都有一大壺上湯備用,那就不怕加湯後會變淡味喇!這次試食到的是盛八日式火鍋中三款最名貴的一款 – 日本極上飛驒和牛放題 (HK$388) ,上年跟熊大大在名古屋影 prewedding 時,我倆也特意自駕遊到高山品嘗最有名的A5日本極上飛驒和牛,自從食過後就念念不忘!這次盛八的極上飛驒和牛雖然沒注明等級,但從肉質脂肪分佈、色澤、紋理來說,真的不遜於高山吃到的和牛喔!和牛比本地或美國牛較淡肉味,對於一般女生來說都會較喜愛,尤其混合芝麻醬,滿口軟林林的和牛,好像吃甜品般幸福啊!除了飛驒和牛,日本極上飛驒和牛放題一共可自選五款肉類,包括澳洲貴族和牛、美國特選牛肩、美國進口牛肉及嚴選豚肉,即叫即上確保新鮮,而且點選次數不限,極適合食肉獸朋友!XD 上圖是嚴選豚肉,薄薄一塊容易泡熟,肉質味道也是不錯啊!另一款我推介的是美國
另一款我推介的是美國特選牛肩,肉味較濃而且肉質不硬身,比起過往光顧的牛肩放題質素更勝一籌;
除了自選肉類,盛八火鍋放題的一大特色就係有豐富食物BAR放題刺身、野菜、麵食、飲品、甜品任夾!等湯底滾熟時必拎前菜冷麵,
更有刺身放題,有六款選擇,三文魚尚算新鮮呢!
蔬菜比我想像中還多種類!最鐘意白菜仔打邊煲,香菇、雞脾菇、蘿白更又甜又新鮮,真是少有放題中有如此樣樣新鮮食材!
建議拎食物的三角碟可以再做大些和有深度一點,這款放幾塊菜/菇已經滿滿的很易掉下,
雖然是日式放題,但醬料方面可算是多國種類,就連港式邊爐最出名的香蔥椒絲都有份!
飲品亦都包羅萬有,綠茶、啤酒、汽水、果汁樣樣齊備!
差不多80%甜品都係綠荼味,甜品賣相也相當精緻,都係個句啦!食放題真係好少食到靚野架嘛!
最後更與老公一人一杯綠荼雪糕,好creamy!90分鐘真係好快過啊!!~~~ 吃得最滿足又幸福的一餐!!特別一提店員服務質素極好(佢唔知我地係試食架!),而且環境寧靜(平時食開既日式放題總係好似街市超嘈…)、野食放得靚仔又新鮮,是非常有質素的日式火鍋放題啊!下一次朋友聚會定會再約在盛八開餐呢!
2015-04-25
  • 日本極上飛驒和牛
盛八連火鍋都做埋真係講得笑90 分鐘任食放題主打係牛當然仲有任飲 , 任食刺生同甜品啦火鍋店係旺角區不過我搵左好耐都搵路到我決定打去問下聽電話個人教我係銀城同百老匯中間個條“後行”行入去係就真係好快不過一個女仔就真係唔好自己一個人行囉我個朋友到左本來想拎位先點知個店長話check唔到我booking(因為我由A日子改左去B日子, 可能我太早book啦)不過好彩最後都比我地入去盛八日式火鍋放題店環境寬闊枱同枱之間都唔會覺得好迫我地立即把握時間叫左個湯底先叫2種湯底都係加$18我就簡左韓風泡菜 併 黑蒜豚骨濃湯店員好快手就比左一碟 “飛驒牛” (日本和牛)咩係“飛驒牛”?佢就係連績2屆得到「全國和牛能力共進會」最優秀食用牛獎地位比神戶牛發松阪牛更高係咪好正先個湯一滾我就立即放幾片落個湯度嘩!真係好柔軟油花分佈好平均味道甘香真係一片接住一片食呀!雖然好食不過“飛驒牛” $388依個set係可以叫4款不同牛架(日本和牛) 、澳洲和牛 、特選牛、美國牛肉當然唔可以唔試晒啦澳洲和牛 set $298唔可以滾太耐因為口感粗糙但牛味濃郁特選牛 $198這個我以為是跟價錢較次級而口感會更差啦又唔係啊喎滾

盛八連火鍋都做埋

真係講得笑
90 分鐘任食放題主打係牛

當然仲有任飲 , 任食刺生同甜品

火鍋店係旺角區

不過我搵左好耐都搵路到

我決定打去問下

聽電話個人教我係銀城同百老匯中間個條“後行”行入去

係就真係好快

不過一個女仔就真係唔好自己一個人行囉

我個朋友到左本來想拎位先

點知個店長話check唔到我booking

(因為我由A日子改左去B日子, 可能我太早book啦)

不過好彩最後都比我地入去
盛八日式火鍋放題店環境寬闊

枱同枱之間都唔會覺得好迫
我地立即把握時間

叫左個湯底先
叫2種湯底都係加$18

我就簡左韓風泡菜 併 黑蒜豚骨濃湯
店員好快手就比左一碟 “飛驒牛” (日本和牛)

咩係“飛驒牛”?

佢就係連績2屆得到「全國和牛能力共進會」最優秀食用牛獎

地位比神戶牛發松阪牛更高

係咪好正先
個湯一滾

我就立即放幾片落個湯度
嘩!真係好柔軟

油花分佈好平均

味道甘香

真係一片接住一片食呀!

雖然好食

不過“飛驒牛” $388依個set

係可以叫4款不同牛架

(日本和牛) 、澳洲和牛 、特選牛、美國牛肉

當然唔可以唔試晒啦

衝完一輪

係時候食D菜同丸了

種類多又新鮮

醬油都好多款比你併個夠
少許熟食、甜品、刺生、前菜及飯
我最後都係不停吃 “飛驒牛”

食得盡興

真係連傾計都唔想呀!

食個飽好過啦!

提外話

如果想去試下

有個叫“火焰雪山鍋”同藥膳長壽豬骨湯都幾special

火焰雪山鍋係即席燒香蛋白後

加入3.6牛奶豆乳湯

我事後先知咁特別

真係好想快D再去試多次呀!

2015-05-08
5 分鐘 (堂食)
試食活動、團購
  • 飛驒牛
2015-05-09 28 瀏覽
好姊妹來敘下舊吹下水一定是要揀d任飲任食的地方喇~牛魔王是我~一聽到要任食的shabushabu九龍人麻~旺角的就最不錯了不由分說就找上盛八日式火鍋放題店這間可是新開的喇~在通菜街威達 Deli 2 商業大廈 3 樓 (也是新開的吧…) 一架lift直人~人好多~要點時間等候啊~因為預早知道要book位~我們可是早個幾兩個星期就book了…而且到當天一早朋友也再三打去confirm booking..不過去到依然是…消失了的booking..我們有哂通話紀錄的…但企門安排位置的那位..居然以人太多為由..要我們站在門口等上20多分鐘才慢慢安排我們的位置…而且還一肚氣的…埋怨處處…我們真的覺得好可笑…要埋怨的不應該是我們嗎?!未食麻…服務態度己讓人減分不少…wow...牛好正啊~幸好…店子的食物也真的是超出我想像~才可補償一下我們受了氣的心情..佈置也骨子不看重點, 先來點周邊的吃的~也真的是有好多選擇啊~自助式的~想吃什麼就盡情夾吧~選擇也十分多啊~飲品方面也不錯啊~有紙包綠茶/巨蜂提子的也有各種汽水呀~自己來混醬的項目也是我的心頭好湯底…來一個鴛鴦的喇~朋友like爆泡菜湯底, 我就

好姊妹來敘下舊吹下水

一定是要揀d任飲任食的地方喇~

牛魔王是我~一聽到要任食的shabushabu

九龍人麻~旺角的就最不錯了
不由分說就找上盛八日式火鍋放題

這間可是新開的喇~

一架lift直人~人好多~要點時間等候啊~

不過去到依然是…消失了的booking..

我們有哂通話紀錄的…

但企門安排位置的那位..居然以人太多為由..

要我們站在門口等上20多分鐘才慢慢安排我們的位置…

而且還一肚氣的…埋怨處處…

我們真的覺得好可笑…

要埋怨的不應該是我們嗎?!

未食麻…服務態度己讓人減分不少…
wow...牛好正啊~

幸好…店子的食物也真的是超出我想像~

才可補償一下我們受了氣的心情..
佈置也骨子

不看重點, 先來點周邊的吃的~

也真的是有好多選擇啊~
自助式的~想吃什麼就盡情夾吧~

選擇也十分多啊~

飲品方面也不錯啊~有紙包綠茶/巨蜂提子的也有各種汽水呀~
自己來混醬的項目也是我的心頭好
湯底…來一個鴛鴦的喇~

朋友like爆泡菜湯底, 我就來一個豬骨的吧~

兩種湯底都是濃濃的
我們點了$388 的日本極上飛彈和牛放題

女生麻~食量不夠大, 就以質來取勝喇~

既然要食就食最好的吧~

好彩~也真的物超所值啊~
這個價位的共有四種不同的牛呀!

而且是即叫即刨的啊~未上台也真的讓人好緊張啊~
店員就這就是全店最正的的日本飛驒和牛~

Wow, 紅白分明, 雪花滿滿的啊~
而且上台時薄薄的一捲捲的~好美啊~

不要浸得太耐呀!太熟就變得浪費了…
放在不同湯底下..也同樣出色~
入口好有牛味, 也有即溶掉的感覺

軟軟綿綿的就是讓人一吃再吃~

絕對是非一般和牛呀!

我們encore了5 碟…kakaka…就只吃這個也感覺好抵了
再來是澳洲貴族和牛

看上去雪花是細一點, 肉色是紅一點的
吃下去…質感較硬而且有點爽口的

而牛味不及之前的日本飛驒和牛

單吃是可以的

有比較下就一面倒是飛驒和牛嬴開行了

再來就是特選牛肩肉
這款的紅白明顯分佈得不及飛驒和牛

脂肪較多也帶點騷味
但吃下去也有溶掉的感覺, 牛味也滿滿的

不錯的說啊~

我們也有追加這個呀!

最後就是美國牛了
就是平常在家hotpot的那種

口感滑滑的
但牛味就淡一點的

可能是最先就吃了飛驒和牛…其他的也真的比下去了啊~

其實$388的日本極上飛彈和牛放題也有包豚肉的
不過…牛怪是我…豚肉我一點也看不上眼來啊~

一整晚就是在滿口飛驒和牛中度過了

呵~吃過飛驒和牛..就忘了早前的不快…

服務再差(其實都只是門口的那位)

口中的那一塊飛驒和牛…讓我覺得什麼也不要緊了

就是連甜點的什麼的也不吃了~

就只吃飛驒和牛就夠了耶~

2015-05-08
20 分鐘 (堂食)
  • 日本極上飛彈和牛
  • 特選牛肩肉
2015-05-09 6358 瀏覽
任食的Shabushabu,這一類的放題,也試過不少!這次朋友介紹說,這間有著日本著名的飛驒和牛任食。咁筍又點可以唔去試下?在旺角的盛八日式火鍋放題店,位置都很方便。在這裡,有著多款的火鍋湯底可以選擇,全是自家改良過的,分別有:麥茶壽喜燒湯底、辛口韓風泡菜湯、日式咖喱湯、蕃茄濃湯、昆布海鹽清湯、黑蒜豬骨湯等。我們選擇了其中的麥茶壽喜燒湯底以及黑蒜豬骨湯。這裡的壽喜燒混合了麥茶,會健康一點,也會相對少甜一點。個黑蒜豬骨湯,一上枱就極濃黑蒜香氣。但食落口又不會很咸。有著蔬菜吧、肉丸等自取。款式達到數十款之多。還有數款前菜麵食類方面除了蕎麥麵還有柚子麵。份量少少,食多少都可以方便自我調節,不會浪費。在等著火鍋湯底滾之前,不如試試這裡的揚物!雞翼是推介之選,炸得香脆而且入味!還有刺身吧,可以自選喜歡的刺身,除了三文魚,還有八爪魚等刺身選擇。重頭戲,是這個飛驒牛!這個「飛驒牛」曾連續三屆獲得「全國和牛能力共進會」最優秀食用牛肉奬。油脂分佈均勻,微帶甘甜感。要食上這個飛驒牛,就要選最貴的套餐,HK$378一位,除了飛驒牛任食之餘,還有其他三款牛肉可供任食。包括澳洲和牛、牛肩肉等等。飛驒牛的雪火不會
在旺角的盛八日式火鍋放題店,位置都很方便。

我們選擇了其中的麥茶壽喜燒湯底以及黑蒜豬骨湯。

有著蔬菜吧、肉丸等自取。款式達到數十款之多。
還有數款前菜
麵食類方面除了蕎麥麵還有柚子麵。
份量少少,食多少都可以方便自我調節,不會浪費。

飛驒牛的雪火不會太大片,是比較均勻分佈的雪花。入口不會有很重的油脂油膩感。多了滑身一點、鮮甜味的口感與味道。不會有死死濃厚的牛肉味,清一點反倒食得更多。
貪得意,試試其他的牛,但也發覺有比較之後,還是炶回飛驒牛吧!這個是澳洲和牛,雪花少得多,牛味重一點,肉質相對會鞋一點。
豚肉方面,由於比較薄身,不會有豬酥味。
滾過後,是很爽口的,很不錯呢~~
這裡的甜品專區,款式也有十多款。還有綠茶白朱古力噴泉呢~~
甜品款式很多,綠茶布甸、法式焦糖燉蛋、栗子蛋糕、朱古力等等,還有雪糕無限自取。
食完這一餐,很是滿足了吧?!

店舖地址: 旺角通菜街 1A -J號威達 Deli2 Deli2 商業大廈 商業大廈 3樓 B室

營業 時間:上午 12 時至凌晨 2時

電話: 26160960 / 26160939

2015-05-06
5 分鐘 (堂食)
  • 飛驒和牛
  • 雞翼
地點極之方便,旺角地鐵銀行中心(E出口),在女人街的商業大廈內,按3樓一出電梯便是,這家「盛八日式火鍋放題店」地方很大,位子蠻多的。配以簡約的裝潢,全磨以深色楓木為主,環境舒適猶如高級日式料理店,加上雅致寬敞的座位,一行十二人也能供應長桌位子,二人行、三五知己或大伙兒歡聚都十分適合呀~在出發前最好預先致電訂座,因閒日晚上餐廳都很受歡迎喔!我總認為吃火鍋之中的極品莫過於吃肥牛的了,假如餐廳有肥美的和牛供應,更是我夢寐以求的,這晚與友人前來晚餐,侍應生安排了四人座給我倆,位子寬敞挺舒服呀~ 湯底方面可選擇一鍋兩湯,我們選了黑蒜豚骨濃湯及蕃茄濃湯底,其餘 特選湯底還有辛口韓風泡菜湯、和風咖喱湯和麥茶壽喜燒等,可一次過品嚐多種風味!每桌安放了兩隻三角碟子,可攜著碟子走到外面選取自己喜歡的配菜返回座位,還有甜品專區、刺身部及飲品部等,款式很多,供應充足,肚子餓了,要快快起筷吧!我倆點的是飛驒和牛套餐,簡直性價比高,這款來自日本中部岐阜縣的黑毛和牛「飛驒牛」,更是至高無上的和牛滋味體驗,好極了! 可豪嘆一番,此外,這裡還供應澳洲和牛、美國牛肉等,你看看,飛驒和牛色澤紅潤、脂肪肥美,是極品中的極品呀
我倆點的是飛驒和牛套餐,簡直性價比高,這款來自日本中部岐阜縣的黑毛和牛「飛驒牛」,更是至高無上的和牛滋味體驗,好極了! 可豪嘆一番,此外,這裡還供應澳洲和牛、美國牛肉等,你看看,飛驒和牛色澤紅潤、脂肪肥美,是極品中的極品呀!
在多款新鮮火鍋配料方面,基本的丸類、蔬菜及瓜類供應齊全,還有刺身部設有專人為你效勞,每人每次限取4件,如三文魚、吞拿魚、八爪魚、鯛魚等特別由日本空運而來,確保新鮮及衛生。
甜品專區方面,別忘記留下小肚皮來吃甜品喔! 這裡設有冷凍櫃,擺放了冷藏甜品如焦糖燉蛋、芒果布甸、果凍等,另一邊陳列了多款迷你蛋糕,其色彩繽紛,令人花多眼亂,還有最受歡迎的雪糕系列。
實在太滿足了,任食和牛吃個飽,下次決定要約朋友再來一趟呀~
盛八日式火鍋放題
旺角通菜街1A-J號威達Deli2商業大廈3樓B室
營業時間:上午12時至凌晨2時
電話:26160960 / 26160939
題外話/補充資料: 日式燒肉是我的致愛,所以小妹一直十分關注香港日式燒肉店的質素,而位於旺角鬧市區的盛八燒肉便是我經常光顧的地方,無論環境、食物及服務等均與日本無異,來這裡吃飯便會勾起我在日本旅遊的日子,挺開心呢~ 最近盛八燒肉在旺角開設新品牌「盛八日式火鍋放題店」,提供多款精緻抵吃的日式火鍋放題系列,火鍋?? 好主意喎!! 盛八燒肉那麼出色的令我一去再去,我相信火鍋又會令我吃個忘懷的了。
  • 和牛
  • 三文魚
  • 焦糖燉蛋
2015-05-09 4403 瀏覽
現在既打邊爐 , 唔再只有烚下烚下咁傳統 ,可以任食 , 任飲 , 仲有刺生同甜品等等 ,真係點止打邊爐咁簡單 .今次約左朋友去旺角新開既 “ 盛八日式火鍋放題店 “ .環境寬闊 , 每張枱都有私隱空間 .90 分鐘任食 , 多款放題選擇 .因為人多關係 , 揀左 2 個湯底 .人多好辨事 , 食物都可以選擇多 d ,有日本和牛 , 澳洲和牛 , 美國牛肉同豬肉添 ,見到都流晒口水 !衝線完一轉肉類後 , 梗係睇下仲有咩任食啦 ,種類多而且又新鮮 , 連醬油都多到 , 總會搵到一款岩自己既 .甜品 , 刺生 , 前菜 , 飯等等 , 真係有排揀 .短短 90 分鐘 , 真係食唔停 ,特別一讚係日本和牛 , 味道夠晒新鮮 ,入口嫩滑 , 真係點完又點 , 雖然食到好飽 ,但見到甜品細細杯 , 肥都要食返 d 先 ,鍾意食日本和牛既朋友 , 值得一試 !
現在既打邊爐 , 唔再只有烚下烚下咁傳統 ,
可以任食 , 任飲 , 仲有刺生同甜品等等 ,
真係點止打邊爐咁簡單 .
今次約左朋友去旺角新開既 “ 盛八日式火鍋放題店 “ .
環境寬闊 , 每張枱都有私隱空間 .
90 分鐘任食 , 多款放題選擇 .
因為人多關係 , 揀左 2 個湯底 .
人多好辨事 , 食物都可以選擇多 d ,
有日本和牛 , 澳洲和牛 , 美國牛肉同豬肉添 ,
見到都流晒口水 !
衝線完一轉肉類後 , 梗係睇下仲有咩任食啦 ,
甜品 , 刺生 , 前菜 , 飯等等 , 真係有排揀 .
短短 90 分鐘 , 真係食唔停 ,
特別一讚係日本和牛 , 味道夠晒新鮮 ,
入口嫩滑 , 真係點完又點 , 雖然食到好飽 ,
但見到甜品細細杯 , 肥都要食返 d 先 ,
鍾意食日本和牛既朋友 , 值得一試 !
2015-04-23
最近頻頻食韓燒是時候轉轉菜式拉星期五系旺角行完街剛好經過盛八日式火鍋,馬上食指大動一於上去食餐飽入到餐廳,燈光柔和,環境舒適,而地方也算寬敞,有足以容納十多人的長枱最適合大顆兒聚首一堂而靠邊的位置,有2人的卡位座,最適合情侶來食飯拍拖,夠私隱、夠sweet la共有六款湯底這次選擇了番茄和黑蒜湯底一個清新,一個香濃配合日本黑毛和牛,帯出不同的風味~坐了一會,店員捧來了湯底番笳湯底較突出,酸酸甜甜,開胃之選但我屬重口味人士,較愛香濃黑蒜湯底不一會兒,當當當當!!主角出場拉日本黑毛和牛脂肪分佈均匀,粉嫩嫩的一片~~好吸引!而豚肉看上去也十分不錯等湯底滾起的時候,當然馬上出去做好準備配料區有很多選擇有麵、丸類、熟食、原來仲有刺身區~岩晒我當然不少得甜品區,抹茶朱古力噴泉不是常常見~一定要試試其他甜品都好精緻~~我忍!!食完和牛先食你地!回到位置,時間岩岩好,湯底滾起,我吾客氣拉!馬上將黑毛和牛下鍋不一會兒,可以開餐拉~黑毛和牛在燈光下照出閃閃光澤,好誘人牙一入口,己經感到肉味香濃和油脂甘香,肉質嫩嫩,入口即溶~諗起都流口水好快掃了一碟~店員主動詢問需求追加~當然要拉~而其他配料都好新鮮~由其
最近頻頻食韓燒
是時候轉轉菜式拉
星期五系旺角行完街
剛好經過盛八日式火鍋,馬上食指大動
一於上去食餐飽
最適合大顆兒聚首一堂
共有六款湯底
這次選擇了番茄和黑蒜湯底
一個清新,一個香濃
配合日本黑毛和牛,帯出不同的風味~
坐了一會,店員捧來了湯底
番笳湯底較突出,酸酸甜甜,開胃之選
但我屬重口味人士,較愛香濃黑蒜湯底
不一會兒,當當當當!!主角出場拉
日本黑毛和牛脂肪分佈均匀,粉嫩嫩的一片~~好吸引!
而豚肉看上去也十分不錯
等湯底滾起的時候,當然馬上出去做好準備
配料區有很多選擇
有麵、丸類、熟食、原來仲有刺身區~岩晒我
當然不少得甜品區,抹茶朱古力噴泉不是常常見~一定要試試
其他甜品都好精緻~~我忍!!食完和牛先食你地!
回到位置,時間岩岩好,湯底滾起,我吾客氣拉!
馬上將黑毛和牛下鍋
好快掃了一碟~店員主動詢問需求追加~
當然要拉~
而其他配料都好新鮮~由其D粟米、南瓜好甜
90分鐘話甘快就過了60分鐘了
肚子大滿足~
甜品胃卻開始甦醒~打完火鍋當然要食些冰涼的甜品,真是透心涼●
估不到火鍋放題甜品都甘有水準~
原來十多款甜品是由前酒店師傅包辨,難怪如此精緻美味
我最愛抺茶朱古力噴泉
好香的抺茶味,不太甜,沾上抺茶朱古力的棉花糖變得好日式牙
加上美味的甜品~真是完美的一餐
盛火火鍋店無論服務、食物、環境都令我滿意,相信我好快又會encore拉!~