2020-03-09 83 瀏覽
今日去左搵朋友,就係個頭搵左間餐廳食晚餐,見到有佢喜愛既餸就入左去了。叫左兩個套餐,包白飯、例湯同熱飲。我地嗌左醬爆茄子脆魚柳煲,非常新鮮熱辣辣,茄子有硬有軟,非常入味,魚柳外脆內軟,非常可口,醬汁濃郁,值得一試。仲有招牌椒鹽蒜香豬扒,椒鹽同蒜味十足,味道香濃,食過其他食店都唔及呢間咁足料重味,豬扒亦都整得岩岩好,唔會‘韌’。見加$8就有特飲,嗌左杯oreo特濃阿華田,oreo碎好多,阿華田味亦濃。仲有杯雪山特濃朱古力,朱古力味一樣濃郁,加埋cream加點滑溜溜既感覺。雖然地方唔算大,但食物質素真係唔錯,有機會都會再黎食。

叫左兩個套餐,包白飯、例湯同熱飲。

醬爆茄子脆魚柳煲

oreo特濃阿華田

雪山特濃朱古力

雖然地方唔算大,但食物質素真係唔錯,有機會都會再黎食。
2020-03-05
醬爆茄子脆魚柳煲
oreo特濃阿華田
2020-02-28 54 瀏覽
疫情持續,唔想喺屋企日日食公仔麵,都只能夠到屋企附近食嘢,發現有間街坊冰室,似乎唔錯。店仔細細但係都算坐得舒服。晚上一來到就先將兩碗冇味精湯水奉上大大嚿豬骨,個湯都有啲鮮味。佢有晚市套餐亦都有炒粉麵飯,價錢都算實惠。亦都有一系列小菜,今晚我決定要條蒸倉魚,其實係見到隔離枱條魚唔錯。即點即蒸要等耐少少,條魚都算大條。個楊州炒飯都有啲鑊氣想健康啲仲可以加錢要蒜蓉炒時蔬跟餐杯絲襪奶茶都算幾滑。做街坊生意,都係比較誠實。

店仔細細但係都算坐得舒服。

晚上一來到就先將兩碗冇味精湯水奉上

大大嚿豬骨,個湯都有啲鮮味。
佢有晚市套餐
亦都有炒粉麵飯,價錢都算實惠。

即點即蒸要等耐少少,條魚都算大條。

個楊州炒飯都有啲鑊氣

想健康啲仲可以加錢要蒜蓉炒時蔬

跟餐杯絲襪奶茶都算幾滑。做街坊生意,都係比較誠實。
  • 蒸倉魚
2020-02-26 45 瀏覽
今晚跟爸爸去食晚餐見到間茶記好抵食每日都有不同晚餐,多元化我們當然叫每日晚餐不同餐不同價錢最貴都只不過$68店員先俾我們是日餐湯合掌瓜南北杏肉片湯真材實料,沒有添加味精湯料多,清熱潤肺爸爸叫了鮮茄肉醬意粉豬扒包先講豬扒包,港式做法豬扒大件,厚度適中,亦已醃製即叫即煎,豬扒煎過後很juicy仲有炒過洋蔥絲,帶出香味豬扒包的香味配上少許沙拉醬,沒有搶走主角的味道,更加惹味肉醬意粉另外上,牛肉碎加鮮蕃茄碎非常香的蕃茄味意粉條條分明,拌勻進食更加滋味熱騰騰食,正我叫小炒京蔥爆炒肥牛同樣即叫即炒,製作需時,美食值得等待份量大份,京蔥及肥牛比例合理爆過的京蔥帶出肥牛的肉味而且醬汁辣辣地,配上白飯,好開胃餐有湯有熱飲爸爸飲檸水,三片檸片岩岩好檸蜜都不洗加錢,甜度適中
今晚跟爸爸去食晚餐

見到間茶記好抵食
每日都有不同晚餐,多元化

我們當然叫每日晚餐
不同餐不同價錢
最貴都只不過$68

店員先俾我們是日餐湯
合掌瓜南北杏肉片湯
真材實料,沒有添加味精
湯料多,清熱潤肺

爸爸叫了鮮茄肉醬意粉豬扒包
先講豬扒包,港式做法
豬扒大件,厚度適中,亦已醃製
即叫即煎,豬扒煎過後很juicy
仲有炒過洋蔥絲,帶出香味豬扒包的香味
配上少許沙拉醬,沒有搶走主角的味道,更加惹味
肉醬意粉另外上,牛肉碎加鮮蕃茄碎
非常香的蕃茄味
意粉條條分明,拌勻進食更加滋味
熱騰騰食,正

我叫小炒
京蔥爆炒肥牛
同樣即叫即炒,製作需時,美食值得等待
份量大份,京蔥及肥牛比例合理
爆過的京蔥帶出肥牛的肉味
而且醬汁辣辣地,配上白飯,好開胃

餐有湯有熱飲
爸爸飲檸水,三片檸片岩岩好
檸蜜都不洗加錢,甜度適中

2020-02-26 50 瀏覽
肚仔餓搵嘢食,見到有間鋪仔細細,門口望下餐牌都係幾多嘢食,價錢亦大衆化⋯⋯入去坐低,見到老闆娘同D伙記好融洽,好開心,老闆娘個人講嘢好爽直,同D伙記打成一遍融洽相處,老闆好,伙記自然好,用心煮嘢食·..........餐牌多款式齋啡☕️無偷工減料⋯⋯濃郁的齋啡香濃:味道合我心意😋即炸新鮮厚身豬扒——皮脆肉嫩,外皮脆卜卜,入口鬆化香口。牛乳炒滑蛋——-用牛乳炒蛋既蛋,零捨滑溜番茄湯底烏冬——-真係用新鮮番茄🍅煲的湯底,好濃郁全部新鮮番茄🍅煲出來的湯,又甜又有維他命又有營養,健康之選⋯⋯

餐牌多款式

齋啡☕️無偷工減料⋯⋯濃郁的齋啡香濃:味道合我心意😋

即炸新鮮厚身豬扒——皮脆肉嫩,外皮脆卜卜,入口鬆化香口。

牛乳炒滑蛋——-用牛乳炒蛋既蛋,零捨滑溜

又甜又有維他命又有營養,健康之選⋯⋯
2020-02-25 36 瀏覽
是日公司有活動,很晚才結束,那就隨意在附近找間仍然開放的餐廳吃頓晚飯吧。餐牌蠻多選擇,是日晚餐套餐、常餐或單點也有。晚飯小菜套餐點了,有例湯、小菜、白飯及熱飲,價錢划算。侍應端上熱湯,味道像住家湯水,還有湯料,滋潤一下。小菜點了豉汁蒸黃立倉。平日在家較少蒸魚,所以外出吃飯點吧。蒸魚火候控制很重要。 魚肉肉質結實,挺鮮味,而且最喜歡以豉汁蒸這類型的魚。當蒜蓉、豆豉及辣椒爆香後,蓋過魚腥味,醬蘸上魚肉後, 配白飯吃,很下飯。另一碟是香煎芙蓉蛋角,雞蛋的邊緣位置煎得脆口,蛋入面有很多配料,如洋蔥絲、芽菜、火腿絲、叉燒絲及蝦仁。蛋角切成四大片像薄餅形,色澤金黃,不易散。來到冰廳,應該點些特別的飲品,加點錢點杯特飲,這個Oreo特濃柯華田味道出色。oreo餅乾碎碎灑在飲品上面,再配上冰凍的柯華田,不過要拌勻柯華田粉,不然都沉到杯底。
餐牌蠻多選擇,是日晚餐套餐、常餐或單點也有。
晚飯小菜套餐點了,有例湯、小菜、白飯及熱飲,價錢划算。
侍應端上熱湯,味道像住家湯水,還有湯料,滋潤一下。
小菜點了豉汁蒸黃立倉。平日在家較少蒸魚,所以外出吃飯點吧。
蛋角切成四大片像薄餅形,色澤金黃,不易散。
2020-02-25 23 瀏覽
唔想嗌外賣。近近地今晚走落樓下食茶記。見店鋪出面光光鮮鮮。一於試下新餐廳。Order小菜方便開❤️share。以茶記黎講。🤩款式都算多。一坐低例湯即刻送上🤤。有我鍾意食嘅啪啪(南北杏)西蘭花炒牛肉~🥦份量大大。岩哂要keep fit 嘅🐽仔。黃金煎封黃立倉~🐠平時食開都係豉汁蒸。今日口味一反常態。🤣🤣好香口惹味。真係可以添飯🍚。一個價錢有齊小菜。飯。例湯同飲品。價錢經濟。絕對係抵食之選❤️
唔想嗌外賣。近近地今晚走落樓下食茶記。
見店鋪出面光光鮮鮮。一於試下新餐廳。
一坐低例湯即刻送上🤤。有我鍾意食嘅啪啪(南北杏)
西蘭花炒牛肉~
🥦份量大大。岩哂要keep fit 嘅🐽仔。
黃金煎封黃立倉~🐠
2020-02-24 26 瀏覽
有人話公司附近新開左間冰室,中午嚟食過 lunch,覺得食物質素唔錯,大份又抵食,所以想同我嚟食晚飯,試下佢嘅小菜。餐廳地方不大,而且佈置亦只是一般茶記格局,但環境唔錯,乾淨企理,燈火通明,加上卡位相當闊落,令人坐得挺舒服。入座後,先拿起餐牌逐一研究,食物款式甚多,除了有各款精美小菜外,還有全日餐、 皇牌焗飯、秘製咖哩、廚師推介飯麵及特飲系列等,選擇不少。我哋揀左兩個晚飯小菜,豉汁蒸黃立倉同日式燒汁茄子牛肉煲,套餐包熱飲、白飯及例湯。是日例湯為冬瓜紅蘿蔔湯,湯身非常熱辣,入口味道清淡而不油膩,用料十足,最重要是飲後未有乾涸之感,肯定無加入味精一起熬制。豉汁蒸黃立倉 ($65):估唔到條魚咁大條,而且蒸魚的時間拿捏得十分準繩,魚肉挺嫩滑,入口一點也不嚡,味道鮮美,加上豉汁亦落足料,用來佐白飯吃,相當惹味。日式燒汁茄子牛肉煲 ($68):牛肉煲用料非常豐富,除左牛肉同茄子外,還有冬菇、紫洋蔥和紅椒粒。茄子煮得軟硬適中,食落唔會太腍,幾爽口,而且水分仲好多,加上少少辣椒香蒜,用嚟撈飯吃一流!牛肉非常腍滑,肉質鬆軟唔韌,入口肉味濃郁。 套餐包熱飲,如果想轉凍飲要 +$3、轉特飲就要 +$8。揀

套餐包熱飲,如果想轉凍飲要 +$3、轉特飲就要 +$8。揀左女士養生桂圓紅棗茶 (+$8) 同台式檸檬冬瓜茶 (+$8),紅棗茶入口清甜而不膩,滋陰補脾;而冬瓜茶味道亦很不錯,喝起來不但有冬瓜的香甜,而且仲多左檸檬的酸甜滋味,口感更清爽。
屋企附近開咗間新茶餐廳,作為街坊,梗係要去幫襯下啦😎店內嘅環境唔錯,乾淨企理👍🏻店員仲同啲客人有傾有笑,感覺好親切☺️一坐低,連餐牌都未睇呀❗️就先整兩碗老火湯比你暖一暖身👍🏻感覺唔錯😎我地第一次幫襯,睇到餐牌有個「鎮店特餐」🤔原來係招牌菜❗️真。番茄濃湯烏冬+厚切吉列豬扒+牛乳炒滑蛋🤤冇理由唔試一試㗎😍另外我地再叫左個小菜😎🔹鎮店特餐$56 :果然係真番薯湯底呀👍🏻完全食唔出有味精嘅味道😍夠天然👍🏻所以成碗嘢味道食落一啲都唔假😎而塊吉列豬扒係即叫即炸,上枱果陣仲出晒煙😂塊豬扒炸到啱啱好,外層夠晒鬆脆👍🏻肉質都唔錯,一啲都唔韌😌🔹招牌椒鹽蒜香豬扒$62 :呢個真係有驚喜🤩我已經好耐冇食到有水準嘅椒鹽豬扒🤤色香味俱全❗️啲蒜蓉炸到鬼死咁香🤤最最最重要係,佢一啲都唔乾身👍🏻食落係Juicy㗎😍呢味菜餸飯真係一流呀👍🏻🔹雪山特濃朱古力$22 :朱古力味道濃厚🤤最值得一讚嘅係,已經好小茶餐廳會再係凍朱古力上面加Cream同加朱古力醬❗️呢到竟然有😎評分味道:4/5服務:4/5環境:4/5性價比:4/5回頭率:4/5

味道:4/5
服務:4/5
環境:4/5
性價比:4/5
回頭率:4/5
2020-02-19
5 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽豬扒
2020-02-20 25 瀏覽
今日放工入去長沙灣同男朋友食下午茶,傾吓偈!環境明亮,乾淨舒適,簡單設計;服務姐姐友善親切,更同食客互相溝通,佢更推介炸雞髀炸雞翼等等!有茶餐、下午茶、午餐、單點選擇,款式都唔少;1. 蜜椒汁豬扒配德國腸飯醬汁好惹味配飯好適合,飯份量好多,豬扒好大塊好鬆軟好易咬,腸仔好耐無食,好飽好滿足2. 迷仔星洲炒米香口咖哩味道,唔會辣但香口,好足料:叉燒、火腿、蝦、蛋、紫洋蔥,唔會好油膩,好值得食!3. 飲品凍檸茶(走甜)夠凍茶香又濃郁;熱杏霜:唔會好甜,好滑好健康,飲完靚靚
今日放工入去長沙灣同男朋友食下午茶,傾吓偈!

環境明亮,乾淨舒適,簡單設計;服務姐姐友善親切,更同食客互相溝通,佢更推介炸雞炸雞翼等等!

有茶餐、下午茶、午餐、單點選擇,款式都唔少;

1. 蜜椒汁豬扒配德國腸飯

2. 迷仔星洲炒米

3. 飲品
飲品

凍檸茶(走甜)夠凍茶香又濃郁;
熱杏霜:唔會好甜,好滑好健康,飲完靚靚
2020-02-20
飲品
  • 星洲炒米
  • 熱杏霜
2020-02-18 46 瀏覽
唔煮晚餐唯有外出食,今次食街坊茶記叫下焗飯+小菜先一坐落位店員送上例湯兩碗~冬瓜雪耳豬骨湯湯夠味不是水流流 我食得出不是一般例湯而是有花心機煲的靚湯叫了椒鹽蒜香豬排 & 西蘭花炒牛肉 小菜跟熱飲白飯朋友就點了蕃薯芝士雞排焗飯雞排焗飯好香,是以炒飯作飯底,夠多汁入味,我中意佢面上邊焗得半脆半溶的芝士~蒜香豬排是先炸後炒加蒜爆香,有驚喜,直接以蒜撈飯一流,豬排又夠弄味小菜多數是肉 所以多點份菜西蘭花🥦煮出前是綠的又唔會太軟唔算多油 食落不錯不錯除了堂食 老闆娘仲有不少外賣客生意雖然小店勝在食物中上 待客幾好,晚上無飯者可選
唔煮晚餐唯有外出食,今次食街坊茶記
叫下焗飯+小菜先
一坐落位店員送上例湯兩碗~冬瓜雪耳豬骨湯

湯夠味不是水流流 我食得出不是一般例湯
而是有花心機煲的靚湯

叫了椒鹽蒜香豬排 & 西蘭花炒牛肉
小菜跟熱飲白飯
朋友就點了蕃薯芝士雞排焗飯

雞排焗飯好香,
是以炒飯作飯底,夠多汁入味,
我中意佢面上邊焗得半脆半溶的芝士~

蒜香豬排是先炸後炒加蒜爆香,有驚喜,
直接以蒜撈飯一流,豬排又夠弄味

小菜多數是肉 所以多點份菜
西蘭花🥦煮出前是綠的又唔會太軟
唔算多油 食落不錯不錯

除了堂食 老闆娘仲有不少外賣客生意
雖然小店勝在食物中上 待客幾好,晚上無飯者可選
  • 椒鹽蒜香豬排
2020-02-14 16 瀏覽
冰室係我既最愛,價錢唔算貴但係又食到好多想食既野仲可以同fd share一齊食呢度既menu選擇都幾多 價錢晚餐來說不算貴所以我地7點多到餐廳已經很滿座招牌椒鹽蒜香豬扒呢個係店員推薦既,係最多人點既招牌椒鹽蒜香豬扒一份有6-7塊,而每塊都有手掌心咁大塊,蒜香味出哂黎咸咸的餸飯食一流椒鹽香口而且卜卜脆既口感食完一塊又一塊菜心炒牛肉呢個又係必點推介,個牛肉係炒得超滑,而且份量都唔少第一次見係牛肉比菜心還要多!!
冰室係我既最愛,價錢唔算貴但係又食到好多想食既野

仲可以同fd share一齊食

呢度既menu

選擇都幾多 價錢晚餐來說不算貴
所以我地7點多到餐廳已經很滿座

招牌椒鹽蒜香豬扒

呢個係店員推薦既,係最多人點既招牌椒鹽蒜香豬扒

一份有6-7塊,而每塊都有手掌心咁大塊,蒜香味出哂黎
咸咸的餸飯食一流

椒鹽香口而且卜卜脆既口感
食完一塊又一塊

菜心炒牛肉

呢個又係必點推介,個牛肉係炒得超滑,而且份量都唔少

第一次見係牛肉比菜心還要多!!
2020-01-03
2020-02-14 19 瀏覽
呢間冰廳係位於深水埗既餐廳地方唔算大但係都幾多位下Dinner menu既選擇都幾多下我揀左食呢個芝士鮮茄焗雞扒先係例湯,居家靚湯望落去超足料的感覺,仲有湯渣可以食,飲落淡淡的香味,完全一點味精味都沒有芝士鮮茄焗雞扒係即叫即焗既焗豬扒飯上面有濃濃的芝士加上鮮茄,味道同口感都係100分的超大塊的雞扒,有成隻手咁大😋而且好淋滑入味黎到冰室必飲既當然係奶茶只有係正宗既茶記先飲到呢個咁好飲既奶茶!!又香濃又滑既味道
呢間冰廳係位於深水埗既餐廳

地方唔算大但係都幾多位下

Dinner menu既選擇都幾多下
我揀左食呢個芝士鮮茄焗雞扒

先係例湯,居家靚湯

芝士鮮茄焗雞扒

係即叫即焗既焗豬扒飯
上面有濃濃的芝士加上鮮茄,味道同口感都係100分的

超大塊的雞扒,有成隻手咁大😋而且好淋滑入味

黎到冰室必飲既當然係奶茶

只有係正宗既茶記先飲到呢個咁好飲既奶茶!!
又香濃又滑既味道
2020-01-29
2020-02-10 59 瀏覽
喺長沙灣做完野,是但搵個地方食下午茶。呢間茶餐廳2 點就有下午茶食,算係早,而且選擇夠多之餘價錢都好合理。我地點左一份揚州炒飯、一個焗咖喱豬扒飯同埋一個金牌炸雞脾皇配沙律。揚州炒飯($39)揚州炒飯係下午茶size, 唔算大碟,不過用料都好足,啲飯都炒得粒粒分明。焗咖喱豬扒飯?焗咖喱雞扒飯($39)原本應該係豬扒飯,但點知黎左雞扒,不過都無乜所謂。下午餐黎講份量算幾多,似lunch 既size.焗咖喱帶有微辣,加上焗過夠哂香,唔錯。雞扒都幾好食,可惜只係錯版,下次可以試返豬扒。金牌炸雞脾皇配沙律($38)雞脾非常出色!做到皮脆肉嫩,保留到雞脾既肉汁,而且調味夠入味,唔會淨係得塊皮有味,正
喺長沙灣做完野,是但搵個地方食下午茶。

揚州炒飯($39)

焗咖喱豬扒飯?焗咖喱雞扒飯($39)

金牌炸雞脾皇配沙律($38)

• 炸雞脾
2020-02-09 45 瀏覽
在長沙灣食店林立的地方,我發現到有一間茶餐廳式經營的餐廳,有飯🍚有湯🍲有飲料☕️竟然只需$60,真係又抵又好食😋這次的點了的是芝士焗魚柳飯,汁夠濃夠味道,加上魚柳塊夠大,滿足感十足。炒飯底的焗飯配上汁真是絕配,很惹味熱騰騰的焗飯在這寒冷的冬天送上一絲溫暖。吃魚柳飯前當然有湯和飲料,提一提大家,如要有湯及飲料必須加$5,價錢十分公道,少少的價值就可以享受老火湯-粉葛赤小豆豬骨湯,加上餐牌列明此湯的滋潤,很窩心❤️如將飲品加大只需加$3,快來試試吧!

熱騰騰的焗飯在這寒冷的冬天送上一絲溫暖。

如將飲品加大只需加$3,快來試試吧!

2020-02-06
2020-02-06 44 瀏覽
新餐廳開舖,例必黎試一試功夫餐廳主打港式小菜款式尚算足夠,都有唔少選擇揀左兩個餸一個炒,一個蒸一次就試到廚房功夫如何 例湯無味精媽媽靚湯西蘭花炒豬頸肉食材新鮮,西蘭花炒到脫青但唔淋,保持爽口,豬頸肉切得大小適中,口感爽滑豉油蒸黃𩶘倉原條蒸,令魚味唔會流失,豆豉鋪係魚嘅上面,令魚都吸收到豆豉香味,蒸完出黎上枱前淋上熟油同豉油,每一啖魚肉都要沾一沾個汁,真係好送得飯白飯夠乾身唔淋,唔會未食落口已經爛熔熔,有水準,淋上蒸魚豉油,屋企嘅味道出晒黎飲品竟然會有平時cafe先見到嘅野飲雪山特濃朱古力滿滿嘅朱古力,一飲而盡環境舒適,招呼夠親民,菜式彈性,想轉配料都盡量配合,一讚
新餐廳開舖,例必黎試一試功夫

餐廳主打港式小菜
款式尚算足夠,都有唔少選擇
揀左兩個餸

豉油蒸黃𩶘倉

白飯

飲品竟然會有平時cafe先見到嘅野飲

雪山特濃朱古力
滿滿嘅朱古力,一飲而盡

環境舒適,招呼夠親民,菜式彈性,想轉配料都盡量配合,一讚
2020-02-04
  • 西蘭花炒豬頸肉