2018-12-31 235 瀏覽
自從11月的2星期曼谷之旅完結後,回港後久不久都會回憶下好好味既泰國菜,但想要係香港食到D有水準既泰菜都唔一定凈係要去九龍城,我的為食太太搜尋到一間位處尖沙咀上樓叫皇后泰國廚房,鄰近中港城對面既商廈,或許食店處黃金地段緣故,定價略較九龍城區的小店進取一點,但重點係參考一下店方提供既時段折扣優惠及食物水準為大前提。店內環境用餐空間頗為寬敞舒適,絕對沒有九龍城地鋪既侷促感同限時用餐問題。寥寥不過15張餐桌,每枱均放了一盆具濃厚泰國地道宗教色彩既花擺設,總體而言感覺帶點私房菜格局。今晚3人行點了幾款惹味既菜式,小食頭盤離不開女士們喜愛既香口食物泰式蝦蓉豬肉多士。店家把蝦膠及豬肉碎鋪勻在麵包上,炸至金黃色澤既外層兼漲卜卜既麵包特別惹人喜愛,端起一整片還浸透著餘熱加上油香十足既四方狀多士,趁熱咬下一刻俾到你果種深層脆彈力度既驚喜之餘,夾雜蝦跟豬肉所散發出既鮮味,乾爽香口又不會滿口油膩之嫌。喜歡味道刺激一點既我就選了泰式香葉豬肉生菜包 (右),外面先用上嫩綠生菜葉將大量豬肉碎粒緊緊地包裹一起進食,蘊含豐富蔬菜汁既生菜先為口腔迎來片刻清新感覺,繼而被大量酸酸辣辣既豬肉碎粒徹底地佔據起來,豬肉汁洋蔥香

喜歡味道刺激一點既我就選了泰式香葉豬肉生菜包 (右),外面先用上嫩綠生菜葉將大量豬肉碎粒緊緊地包裹一起進食,蘊含豐富蔬菜汁既生菜先為口腔迎來片刻清新感覺,繼而被大量酸酸辣辣既豬肉碎粒徹底地佔據起來,豬肉汁洋蔥香辣椒激三重味覺交叠一起在舌尖上持久地滾動著,十分開胃。
另一款為泰式滷水豬手配炸饅頭 (左),一個莫名其妙兼令我摸不著頭腦既配搭組合。味道方向主角既豬手皮炆得稔軟而且入味,大大隻不會看上去太骨感,吃完感覺還有點膠質留在咀邊,配角既滷水豆腐乾跟炸饅頭相對質感偏硬,特別係炸饅頭既溫度不夠熱跟滷水汁不太匹配,以飯取代炸饅頭效果應來得理想。

吃畢豬手好像肚子還有點空間可以追加一個菜,由於今晚忽略了咖哩系列及炒粉飯之類,我們決定點一份偏重口味D既泰北清邁咖哩雞金麵。泰北金面的做法是用黃咖哩為基底,將黃色的雞蛋麵和油炸過的雞蛋麵,分層放在一起,配菜方面用上口感強烈的小洋蔥、青檸、醃制酸菜等進行食用,以增強咖哩麵厚重的風味。此處嚐到的咖喱湯底入口帶多點椰香味,但隱含著微微既辣味,即使不嗜辣既朋友都可以試試。

飲品則點了杯醒神既泰式黑咖啡,時值寒冬既香港當然少了一份炎炎夏日既感覺,不過吃泰菜總係不離酸酸辣辣既題材,有杯微甜帶甘香既黑咖啡絕對係Perfect Match。玻璃杯內放了一顆大冰球狀的物體,待應先介紹一下讓我們知悉其實它是一粒帶糖水既咖啡冰,可以先嚐幾口原味咖啡然後把它鑿碎,後續既效果有點兒似沙冰既口感,味道不會明顯地稀釋。

飯後甜品環節,我們點了芒果糯米飯杯三色小丸子各一客,Q彈既小丸子的的骰骰浸泡在濃香既椰奶裡,附帶既芋圓肉味道可口。至於芒果糯米飯選用甜度恰好既新鮮芒果,肉厚不帶酸味配合底層糯米飯一起食無得彈!

2018-12-24
2018-12-27 163 瀏覽
千其五好食蟹$488魚$388和生蝦$22/隻,諗住價錢貴會好食,點知份量好少和味道一般,其他菜式普通,豬頸肉和沙律幾好食,環境和地點好,但整體8折左都有點貴。
2018-12-27
慶祝紀念
聖誕節
用餐優惠
現金券
2018-12-26 691 瀏覽
行街的時候比這泰式私房菜的易拉架廣告吸引,立即和同事前往一試。曾經到訪好幾家位於這大廈的餐廳,多以街坊平民路線為主。怎料一抵達餐廳,彷彿另一天地。餐廳十分開揚雅緻,單邊玻璃透視著九龍公園的景緻,高樓綠林盡入眼廉,感覺環境舒適又寧靜。這兒供應的午餐有九款,價錢由$88-$98,沒有餐飮。SetB$88這個套餐有糯米飯春卷、泰式豉油炒河粉和泰式青木瓜沙律(蝦)本來以為會吃不完,怎料每一道菜的份量只是零嘴的snack size. 糯米飯春卷炸得有點乾和硬,而且微甜的糯米飯和春卷唔太合拍,即使沾上酸汁也無補於事。青木瓜沙拉就是不過不失,味道唔太差,但也沒有驚喜。泰式豉油炒河粉只有一小碗中國碗的份量,河粉不但炒得比較油膩,而那泰式豉油味也是奇奇怪怪的不太合意。Set H$98這Set H餐有糯米飯春卷、泰式燒雞和清炒蔬菜。嘩啦!這樣的份量真是少得可憐,一如兒童餐。細問待應,他們説這樣午餐的價錢已經是半價了!糯米春卷和剛才的一様,而所謂泰式燒雞居然是兩件小雞槌!而且雞槌沒有太多的調味,味道淡淡的,而肉也沒有肉汁,唔太嫩口,真心覺得麥當勞比他造的還要好。清炒蔬菜就是清炒,沒有泰式炒菜的鑊氣,只是吃蔬

,單邊玻璃透視著九龍公園的景緻,高樓綠林盡入眼廉
,感覺環境舒適又寧靜。

這兒供應的午餐有九款,價錢由$88-$98,沒有餐飮。

SetB$88
這個套餐有糯米飯春卷、泰式豉油炒河粉
和泰式青木瓜沙律(蝦)

糯米飯春卷炸得有點乾和硬
,而且微甜的糯米飯和春卷唔太合拍,即使沾上酸汁也無補於事。

青木瓜沙拉就是不過不失,味道唔太差,但也沒有驚喜。

Set H$98
這Set H餐有糯米飯春卷、泰式燒雞和
清炒蔬菜

清炒蔬菜就是清炒,沒有泰式炒菜的鑊氣,只是吃蔬菜的味道,稍為比白灼好一點點。

經過是次的體驗,可沒有再訪的打算,性價比極低,而且味道平平。除了比較好的景觀以外,真是沒有別的理由令人留戀。
2018-12-21
午餐
2018-12-24 170 瀏覽
呢間嘢睇黎都好快執,第一次黎(當日係星期一)食成晚得我地一枱客,菜式選擇極少,連大路既蝦餅/生蝦都無,食左如圖菜式,除左個濕炒河粉麻麻之外其他都正常!因為下次飯局本來要搵有房既餐廳但人少好難搵,咁最後覺得呢間嘢唔方多人就去返呢到!第二餐係星期五,食成晚連埋我地都係得3枱!個侍應哥仲話係呀,今日星期五,平時星期四多人啲,真係聽到我地r爆頭!返兜既唔想影相,所以第二次無影!生菜包,明明第一次幾好食,第二次食好濕,生菜得4塊,要我地開聲先加碼,又加左豬潤好似怪怪地!有人嗌個"傳統椰汁蝦肉菠蘿檬粉",睇個名都覺得怪,食落都真係騎呢架,唔知係咪開張咁耐呢咪餸首次開齋!食物選擇少可能因為無咩客唔預備咁多食材掛!侍應哥仲話做左promote架喇響OR呀呢啲飲飲食食app,但你做9折咋,你啲價錢都唔係平,我諗你成晚做半價就差不多!
返兜既唔想影相,所以第二次無影!
2018-12-19 98 瀏覽
和同事來試下lunch set $98. 真的有驚喜,望著九龍公園好怡人好relax.lunch set 第一推薦牛雜湯河,分量夠,好味好舒服,而且有前菜好正。次推薦青咖哩雞撈檬,一上枱就smell到好香,好足料又好味。
青㗎哩雞撈檬
牛雜河粉
青㗎哩雞撈檬
牛雜河粉
2018-10-14 348 瀏覽
同屋企人食生日飯,屋企人見皇后泰國廚房喺Openrice有8折coupon,就揀左呢間啦!😍位置便利~尖沙咀站行過去唔洗10分鐘就到啦!上到去,環境一流!望到少少景,而且座位都好寬敞舒服當時都算早,唔多客人,好似包左場咁由於我地前一日就透過WhatsApp同店員pre-order左,黎到好快有得食啦!青木瓜沙律好有驚喜~平時食開果d都會太辣,呢碟竟然剛剛好,唔會太重口味豬頸肉係成晚最好吃的咸食~份量都好多!蝦醬炒通菜,味道都不錯,不會太咸~芒果糯米飯杯~很好吃!一暖一凍咁入口,好有層次,芒果都好結實新鮮!另外仲叫左:-冬蔭公湯(椰醬味重,海鮮料足)-生菜包(淡口味,估唔到仲加左豬潤)-濕炒河(呢碟係成晚唯一一碟負評既⋯⋯豬肉好肉變臭左,令碟野既芡都有怪味)-蝶豆花青檸茶(好飲!味道特別)-凍咖啡同凍奶茶,竟然有粒咖啡冰波同奶茶冰波😱)呢間餐廳適合大伙兒聚會~不過價錢有點費呢~有coupon就抵啦!

當時都算早,唔多客人,好似包左場咁

豬頸肉係成晚最好吃的咸食~份量都好多!

蝦醬炒通菜,味道都不錯,不會太咸~

另外仲叫左:
-冬蔭公湯(椰醬味重,海鮮料足)
-生菜包(淡口味,估唔到仲加左豬潤)
-蝶豆花青檸茶(好飲!味道特別)
-凍咖啡同凍奶茶,竟然有粒咖啡冰波同奶茶冰波😱)

2018-10-12
慶祝紀念
生日
用餐優惠
現金券
  • 青木瓜沙律
  • 芒果糯米飯杯
2018-09-09 479 瀏覽
因公私兩忙,最近都好懶寫食評,但食完呢餐晏要即寫免得過晒氣😑雖然經常去尖沙咀,但呢間樓上餐廳都好難被發現。原來在蘋果店隔離,好方便喎。上到16樓,餐廳裝修及環境令我眼前一亮😍隨便點左兩個餸試試佢先😬泰式滷水豬手配饅頭 $148 - 賣相ok喎,但睇真啲,大約有4,5舊連骨豬手,下面仲墊咗兩件唔入味嘅豆腐。豬手可食部份超少 (但骨超大),食完好似冇食過咁。實在對不起呢個價錢😓泰式雜錦辣炒河粉 $98 - 呢個炒河可以講係我食過所有泰式炒河最差嘅一個。 完全無鑊氣,河粉兩條兩條黐埋,無味,料少,最致命係勁油膩😥價錢貴加上如此質素,豪無誠意,食完快快埋單走人當無嚟過🏃🏽‍♂️🏃🏽‍♀️🏃🏽‍♂️🏃🏽‍♀️

上到16樓,餐廳裝修及環境令我眼前一亮😍
隨便點左兩個餸試試佢先😬

2018-09-09
午餐
2018-09-09 395 瀏覽
皇后泰國廚房地方光猛,有一扇大窗,可以望到九龍公園和The One方向,裝修簡單,但亦算企理舒服,上open rice 睇返五月份嘅餐牌價錢,發覺九月份嘅價錢加咗好多,例如紅咖喱海鮮籃由$118加到$198,加幅超過67%😱,鮮蝦青木瓜沙律由$88加到$128,加幅超過45%😨,海鮮冬陰公有$148加到$168,加幅超過13%😰,其實都幾厲害,加價其實都唔緊要,最緊要物有所值,不過加價後嘅價錢比對返質素,就確實係相去甚遠,份量細之外,煮功亦唔覺得好細心,材料亦覺得有偷偷減減之嫌,整體覺得呢間餐廳唔值得試!👎
泰式雜錦辣炒河粉
泰式滷水豬手配 蒸/炸饅頭
2018-09-09
2018-07-20 1125 瀏覽
今日好姊妹約食泰國菜黎到這間在海港城對面的一間大廈樓上,環境都算大同光猛前菜都算多又豐富!顏色靚!蛋這個好怪,外面的膠質口感及上面的配料好唔夾,不喜歡豬頸肉比較硬身,唔爽口!但我推薦這個中泰fusion的鮮蝦木瓜沙律,好野味!蝦有3隻,都爽口;酸酸甜甜又帶點辣醬汁,爽口又多花生香;夾著中式咸蛋,感覺幾特別金錢魚餅味道正常;蝦豬肉多士唔脆口,豬肉硬了點豬手出色,好軟腍!都入味,還有蛋、豆腐配料,都幾好味另外是三文魚冬蔭公米線,比較普通南瓜蒸甜品:如果切埋下面的南瓜皮更好,上面的吉士口感似布丁,不會太甜芒果不是太甜;糯米飯好硬身藍蝶花似品:太甜無特別因為姊妹未放到工,所以等埋佢。侍應唔理囉,見前菜未動過都想上主菜,一點也不細心為客人想想,交功課就算。同埋有一個白衫帶黑眼鏡的侍應,明知我個袋大(買咗水果),另外那邊有路又偏偏要在我那邊過,仲係咁話我要坐前D、個袋唔可以咁放。大哥!我放個袋在我張椅背想坐舒服些,另外有路你都唔行,一點也不貼心,這種服務態度真差!講真食物就算幾好食,但這種服務下,下次請我也不會來!
今日好姊妹約食泰國菜
黎到這間在海港城對面的一間大廈樓上,環境都算大同光猛

前菜

前菜都算多又豐富!顏色靚!
前菜

蛋這個好怪,外面的膠質口感及上面的配料好唔夾,不喜歡

豬頸肉比較硬身,唔爽口!

前菜

金錢魚餅味道正常;蝦豬肉多士唔脆口,豬肉硬了點

豬手

豬手出色,好軟腍!都入味,還有蛋、豆腐配料,都幾好味
另外是三文魚冬蔭公米線,比較普通
南瓜甜品

2018-07-20
豬手
  • 鮮蝦木瓜沙律
2018-06-10 814 瀏覽
食物其實唔差,但要乜冇乜。菜式已經唔多,仲要近一半都冇。撈檬冇、蝦多士冇、蔗蝦想要6支得番2支、沙爹豬冇得番沙爹雞⋯點到已經唔想點,不如廚師發辦唔好要我哋估⋯另一問題係上菜速度,呢樣我係幾個鐘前才意識到,餐廳聯絡我問要唔要落定單,但我已經在途上冇點到。結果,喺唔full house嘅情況下,我哋仍然享用咗一餐"法式"泰國菜,生菜包耐到自己都唔記得咗原來有點,仲要漏咗個沙律最後cancel。其實唔係想踩間餐廳,因味道真係唔差,但要好好檢討work flow同預備幾多食材。又或者作為食客嘅你,要做定功課,預先落定order,咁就唔會好似我食得咁冇癮。
食物其實唔差,但要乜冇乜。

2018-06-09
2018-06-01 597 瀏覽
Waiter唔知頭唔知路,問咩都唔太清楚,邊d野飲要加錢,邊d野飲唔洗。叫single 同 叫set個份量係唔同!叫set會少好多,set只係多個冬陰公湯,泰式沙津等泰式豬手配饅頭 68蚊只有小小皮的豬骨同兩舊豆腐同一隻蛋。饅頭是凍的,又凍又硬,這樣也算是菜?然後set是要加錢才有飲品及半自助餐。作為泰式菜做主打,為何連泰式炒飯也沒有?份量這麼少又定價咁貴,難道Target只是OL?但OL也只是剛剛好,我希望一年後還看見這間餐廳吧

叫single 同 叫set個份量係唔同!
叫set會少好多,set只係多個冬陰公湯,泰式沙津等

泰式豬手配饅頭 68蚊

只有小小皮的豬骨同兩舊豆腐同一隻蛋。

饅頭是凍的,又凍又硬,這樣也算是菜?

然後set是要加錢才有飲品及半自助餐

作為泰式菜做主打,為何連泰式炒飯也沒有?

份量這麼少又定價咁貴,難道Target只是OL?

但OL也只是剛剛好,我希望一年後還看見這間餐廳吧
3K
2018-05-29 658 瀏覽
潮興短程旅遊,泰國自不然是熱點,看見友人傳來的泰國美食相片,另我心癢難耐,雖然無暇前往,只好在港找間泰國菜館,食咗當去咗啦⋯⋯哈哈!找到一間新開的泰國餐廳,坐落於尖沙咀。裝潢有氣派,還可遠觀園林美景,舒適的環境下,可享受美食。冬陰公湯是泰國菜特色之一,但食得太多次了,既然有新款湯品,當然要試一下。香辣胡椒蔬菜蝦湯,會不會跟中式的胡椒豬肚湯相似呢?胡椒味不太突出,但越飲越有辣度,我嘴邊熨了,如喜歡嚐辣的人可挑戰一下。沙嗲不傭錯過,豬和雞兩款,靈魂在於沙嗲醬,惹味帶有花生香,滋味!香辣炒河惹味香口,炒得乾爽不帶油膩感,微辣的口感增添食欲。蝦醬炒通菜夠曬鑊氣,爽脆有嚼口。最後經典甜品芒果糯米飯出場了,軟糯有嚼勁,再夾著芒果和椰奶,好正!

香辣胡椒蔬菜蝦湯,會不會跟中式的胡椒豬肚湯相似呢?

香辣炒河惹味香口,炒得乾爽不帶油膩感,微辣的口感增添食欲。

蝦醬炒通菜夠曬鑊氣,爽脆有嚼口。

2018-05-28
2018-05-22 595 瀏覽
抵食加靚VIEW@皇后泰國廚房 到尖沙咀食飯 基本上沒有便宜的食物,近年來租金向上,不少食店都搬到上樓,早幾日朋友帶路下到了皇后泰國廚房 餐廳就在海港城附近的商業大廈, 非常方便,景觀一流!夠開揚 裝修華麗寬敞 那個 小胖子侍應年輕又有禮貌 (很親切很CUTE) , 價錢和九龍城差不多,幾十蚊起跳,其實頗抵食! DRINK LIST 泰式檸檬茶$38 入面有一個冰波,看起來很有趣,味道是偏甜,平時不愛甜飲的記得要少甜 不一會就變成刨冰,這個好處是飲到底檸檬茶也能保持冰凍 皇后泰式㗎啡 $38 是這裡的Signature drink,冰波也是為了飲到底也能保持冰凍,冰波用上㗎啡做成,不會令㗎啡味道變淡 生菜包的肉可以揀雞肉或豬肉,我們點了是豬肉吃起來不會很鞋厚,加入了大量香料和洋蔥炒成,非常惹味 用生菜包起來一齊吃,加入了香葉九層塔食起來很清爽 海鮮冬陰功 $148 酸酸辣辣,非常開胃 我刻意另外要求再添加椰汁,令味道更香滑,湯底更濃郁!裏面有大蝦 ,草菇;魷魚;番茄香茅和南薑,非常足料 泰式牛什車仔麵$88 牛雜車仔麵裏面的牛腩很腍,湯底很點似越南牛河
抵食加靚VIEW@皇后泰國廚房

餐廳就在海港城附近的商業大廈, 非常方便,景觀一流!夠開揚

, 價錢和九龍城差不多,幾十蚊起跳,其實頗抵食!

DRINK LIST

泰式檸檬茶$38

不一會就變成刨冰,這個好處是飲到底檸檬茶也能保持冰凍

皇后泰式㗎啡 $38

用生菜包起來一齊吃,加入了香葉九層塔食起來很清爽

海鮮冬陰功 $148
酸酸辣辣,非常開胃

泰式牛什車仔麵$88

牛雜車仔麵裏面的牛腩很腍,湯底很點似越南牛河的感覺 ,好清甜

很喜歡那個河粉,沒有很多的油,但口感很滑溜而且吸盡湯底的美味

芒果糯米飯杯$48是一人份的,很別緻, 芒果很甜,糯米飯Q彈為這餐畫上完美句號
Queen's Kitchen is a great getaway in TST.It is located on one of the top floors with a great view of TST especially when the skies are clear. The decor is grand with elegant crystal chandeliers which makes it a great place for gatherings and events.For drinks, I had the pandan tea because I just love Pandan!!Also had the beautiful butterfly tea.Started with the Thai Peppery spicy Vegetable soup with shrimp served in a traditional clay pot. I loved it because it was really savoury infused with h

I loved it because it was really savoury infused with herbs loaded with loofah and other vegetables.
Next was the  [Thai Son in Law Eggs] which got me curious.
It turns out there is a story behind as this dish is made for the son in Law so that he knows he is treated well therefore he will treat his wife well in future.
I loved the sweet tamarind sauce and the texture of the egg white as the outer part is slightly chewy.
The prawn and pork toast was meaty and reminded of sesame prawn toasts that you get in UK.
This was the best Kailan dish I have had because the salted fish was amazing as it was gently salty with a good flavour, if only there was a bowl of rice.
Next was the Northern Thai Coconut Curry with chicken and crispy noodles.
I am so glad there is another place in HK for this dish as it is delish.
The noodles are in this sweet coconut sauce contrasted by the crispy noodles on top.
For the Thai Street beef cart noodles, the chili sauce they gave us really enhanced the noodles and I was elated as the chili sauce tasted like this chili sauce from some Asian place in the UK.
Finished with the pumpkin dessert which was delicious, creamy pumpkin pudding in a cooked pumpkin that is sliced into wedges served.

Definitely coming back again with friends.
2018-05-21 285 瀏覽
本身唔係好喜歡食泰國菜,不過友人極愛,盛情難卻唯有捨命陪君子!講返正题,呢度泰菜真係好正宗,今晚點咗北清邁獨有的咖哩金麵及女婿蛋,前者有雞肉,拌匀脆脆一半炸麵加上一半生麵,好juicy,後者似半熟溏心蛋,但泰式做法坊間少見。食泰菜又點可以冇冬陰功湯,清爽的湯頭帶有胡椒香氣,以多款新鮮海鮮,配上芋頭、南瓜、勝瓜、佛手瓜等蔬果,以及事先磨碎的泰式手指薑與黑椒等香料製成,味道獨特。另一款泰式雜錦辣炒河粉,以香茅及多種咖哩香料炮製,有點似我哋食開嘅炒贵刁。泰式香葉生菜包,加入香茅炸香肉碎,爽彈香口,配上帶醋香的醬汁或包上生菜進食,風味獨特。甜品方面,芒果糯米飯杯,熱飯凍芒、一冷一熱,雙重口感。獨有的香味與椰汁的奶味相映成趣,令人一試難忘。蝶豆花梳打冰,皇后泰式咖啡冰,前者好清爽解辣,後者有一大球咖啡冰镇在杯中,慢慢溶化,味道不會變淡,有心思。