2018-12-31
自從11月的2星期曼谷之旅完結後,回港後久不久都會回憶下好好味既泰國菜,但想要係香港食到D有水準既泰菜都唔一定凈係要去九龍城,我的為食太太搜尋到一間位處尖沙咀上樓叫皇后泰國廚房,鄰近中港城對面既商廈,或許食店處黃金地段緣故,定價略較九龍城區的小店進取一點,但重點係參考一下店方提供既時段折扣優惠及食物水準為大前提。店內環境用餐空間頗為寬敞舒適,絕對沒有九龍城地鋪既侷促感同限時用餐問題。寥寥不過15張餐桌,每枱均放了一盆具濃厚泰國地道宗教色彩既花擺設,總體而言感覺帶點私房菜格局。今晚3人行點了幾款惹味既菜式,小食頭盤離不開女士們喜愛既香口食物泰式蝦蓉豬肉多士。店家把蝦膠及豬肉碎鋪勻在麵包上,炸至金黃色澤既外層兼漲卜卜既麵包特別惹人喜愛,端起一整片還浸透著餘熱加上油香十足既四方狀多士,趁熱咬下一刻俾到你果種深層脆彈力度既驚喜之餘,夾雜蝦跟豬肉所散發出既鮮味,乾爽香口又不會滿口油膩之嫌。喜歡味道刺激一點既我就選了泰式香葉豬肉生菜包 (右),外面先用上嫩綠生菜葉將大量豬肉碎粒緊緊地包裹一起進食,蘊含豐富蔬菜汁既生菜先為口腔迎來片刻清新感覺,繼而被大量酸酸辣辣既豬肉碎粒徹底地佔據起來,豬肉汁洋蔥香
喜歡味道刺激一點既我就選了泰式香葉豬肉生菜包 (右),外面先用上嫩綠生菜葉將大量豬肉碎粒緊緊地包裹一起進食,蘊含豐富蔬菜汁既生菜先為口腔迎來片刻清新感覺,繼而被大量酸酸辣辣既豬肉碎粒徹底地佔據起來,豬肉汁洋蔥香辣椒激三重味覺交叠一起在舌尖上持久地滾動著,十分開胃。
另一款為泰式滷水豬手配炸饅頭 (左),一個莫名其妙兼令我摸不著頭腦既配搭組合。味道方向主角既豬手皮炆得稔軟而且入味,大大隻不會看上去太骨感,吃完感覺還有點膠質留在咀邊,配角既滷水豆腐乾跟炸饅頭相對質感偏硬,特別係炸饅頭既溫度不夠熱跟滷水汁不太匹配,以飯取代炸饅頭效果應來得理想。
吃畢豬手好像肚子還有點空間可以追加一個菜,由於今晚忽略了咖哩系列及炒粉飯之類,我們決定點一份偏重口味D既泰北清邁咖哩雞金麵。泰北金面的做法是用黃咖哩為基底,將黃色的雞蛋麵和油炸過的雞蛋麵,分層放在一起,配菜方面用上口感強烈的小洋蔥、青檸、醃制酸菜等進行食用,以增強咖哩麵厚重的風味。此處嚐到的咖喱湯底入口帶多點椰香味,但隱含著微微既辣味,即使不嗜辣既朋友都可以試試。
飲品則點了杯醒神既泰式黑咖啡,時值寒冬既香港當然少了一份炎炎夏日既感覺,不過吃泰菜總係不離酸酸辣辣既題材,有杯微甜帶甘香既黑咖啡絕對係Perfect Match。玻璃杯內放了一顆大冰球狀的物體,待應先介紹一下讓我們知悉其實它是一粒帶糖水既咖啡冰,可以先嚐幾口原味咖啡然後把它鑿碎,後續既效果有點兒似沙冰既口感,味道不會明顯地稀釋。
飯後甜品環節,我們點了芒果糯米飯杯及三色小丸子各一客,Q彈既小丸子的的骰骰浸泡在濃香既椰奶裡,附帶既芋圓肉味道可口。至於芒果糯米飯選用甜度恰好既新鮮芒果,肉厚不帶酸味配合底層糯米飯一起食無得彈!