2008-03-30 17 瀏覽
第2次唻食,其實我真係中意先再番轉頭!今日跟同學一行5人唻食,都係少客架喇,坐到半圓卡位.之前有comment話唔中意e張檯,我發而幾,因為可以傾到偈,大家都交流到丫! 嗌左5個小菜餐一齊食我的湯先到,今日係葛湯.好飲,衰在冇渣啦!上次的合掌瓜都煲得幾好.雖知我真係好咀雕.所以我覺得大家可以一試!金菇爬時蔬:: 係白菜仔,my favourtie!個汁都幾好食,唔算係清而無味.我好buy e個!什菌豆腐:: 我唔係豆腐,唔知整成點.d什菌種類好多,有木耳,冬菇,雞脾菇果d,我覺得唔錯!魚香茄子:: 亦比想像中出色,茄子稔度適中.入面仲有冬菇同埋榨菜一齊炒,帶香左成個送,令味道更突出.值得一讚!糖醋魚塊:: 一上的時候真係熱辣辣的.太好了.同普通的糖醋菜式冇乜分別,不算突出腰果雞丁:: 同我想像中的做法有出入,佢將個送埋左個獻,我仲以為係普通酒樓清炒,扣左少少分.同埋腰果較少.整體上我真係幾中意間餐廳,可能佢標榜自己係上海食店啦,我又未試過d小籠包.咁我覺得做小菜唻講呢,佢都做到水準出唻架喇!所以我希望大家都俾個機會皇之家!
第2次唻食,其實我真係中意先再番轉頭!

2007-12-13 13 瀏覽
我好鍾意食上海野,所以就試下呢間啦,結果真係好失望去到見到門口有幾班人企起到,以為入面好多人要等位啦,跟住有個服務員問我地幾多位,點知即刻就可以入去,入到去竟然見到好多吉位冇人的,但十張台有八張台的台面都係未執,因此唯有選擇一張剛好的兩人坐位,仲要有條柱係隔壁頂住的台坐下啦,其實見到咁多台都未清潔,咁d員工好應該去做野啦,但佢地竟然圍埋傾計,得一個員工執緊,仲要那位員工十五分鍾才執好三張台的台面咋,你地話佢地d效率有幾高丫?食物又唔係特別好食,唔怪得之星期六的晚飯時間,都只係得小貓三四台客仔啦..佢地真係要檢討下!!!
我好鍾意食上海野,所以就試下呢間啦,結果真係好失望
2007-11-24 3 瀏覽
經過呢度九百幾次,係今日老闆請食飯所以先一試﹗下午一點,出面連肯德基吉野家麥當當都大排長龍下呢間野入面九成座位係吉的,唔係嘛,以為好貴所以無人食,睇個餐牌又唔係喎﹗點左三個客飯再加小籠包,客飯有例湯,個例湯隊埋黎個面係已經凝結左層油﹗唔係嘛.....意即呢碗野已經倒了出來放了很久....雙皮奶咩.....飲落....都係味精啦﹗客飯都不過不失啦﹗滑蛋蝦仁、蟮糊及蔥爆牛肉都普通茶記貨色。不過小籠包食落有湯不過無咩肉香肉味....唉要讚係侍應服務態度很積極亦有禮貌,比個中立佢啦只有﹗
經過呢度九百幾次,係今日老闆請食飯所以先一試﹗

客飯都不過不失啦﹗滑蛋蝦仁、蟮糊及蔥爆牛肉都普通茶記貨色。

不過小籠包食落有湯不過無咩肉香肉味....唉
要讚係侍應服務態度很積極亦有禮貌,比個中立佢啦只有﹗
2007-11-23 12 瀏覽
4個女仔夜晚去食, 叫左2個客飯「魚香茄子」同埋「紅燒豆腐」, 菜肉雲吞(一碗8隻)同小籠包(一籠5件), 客飯幾好食, 但菜飯嫌唔夠味, 個客飯有埋湯/豆漿送, 另外菜肉雲吞幾好食, 小籠包入面好多湯, 皮薄, 讚!!Total都只係食左$152, 因為有一個朋友只係食幾隻雲吞, 所以主要係3個女仔食, 所以都幾飽下! 服務都OK!
2007-11-04 16 瀏覽
早幾晚三個人黎左呢度食夜晚d 野都ok 既三十幾蚊我覺得可以接受要左炒鱔糊、糖醋排骨同埋獅子頭黎到先知個糖醋排骨即係京都骨...lol三十幾蚊有兩個飯個送ok 大有豆漿送都算係咁啦不過d 服務又真係唔係幾得d 送黎左我地三個人佢俾一碗飯我地我地同左幾個waiters 講左五六次結果佢地都係一樣既反應...就係冇反應了繼續o係度做自己野周圍走又唔知做咩咁最後先有個類似經理既物體話俾我地知「d 飯叮緊」但係d 飯黎到個感覺好似室溫既咁臨尾埋單又等左成兩個字先找到錢...我真係唔知點解會搞咁耐呢o個時係九點幾不過成間野都係得五六檯客其實都應該知咩事的了....總之就應該冇下次
早幾晚三個人黎左呢度食夜晚
d 野都ok 既三十幾蚊我覺得可以接受
要左炒鱔糊、糖醋排骨同埋獅子頭
黎到先知個糖醋排骨即係京都骨...lol
三十幾蚊有兩個飯個送ok 大有豆漿送都算係咁啦

不過d 服務又真係唔係幾得
d 送黎左我地三個人佢俾一碗飯我地
...就係冇反應了
繼續o係度做自己野周圍走又唔知做咩咁
最後先有個類似經理既物體話俾我地知「d 飯叮緊」
但係d 飯黎到個感覺好似室溫既咁

2007-10-29 10 瀏覽
今日下午同屋企人黎呢間野到食...未入門口就有個侍應開門...服務態度都OK...佢安排左我地坐大枱...跟住有個細細粒既女待應招呼我地...佢都幾NICE架...跟住我地叫左菜...等上既時候...有個好似戇居居既男人走過黎加荼...差D淋到我隻手...好彩淋唔到姐...D菜都OK好食...但係D反好似唔夠熱囉...價錢又OK既...服務態度都好好...
2007-10-22
本人都唔係第一次到這間餐廳食飯, 覺得食物及價錢都幾合理。上星期五跟家人再次到這裡食飯, 就有一個難忘的經驗。我們點了幾道菜, 其中一道係沙鍋雲吞雞煲,等左40分鐘還未到, 其他菜都食完, 於是就搵職員問過究竟啦!問完之後職員就走左, 永遠無人答我係做緊呀, 定係漏左單, 如是者問多三個職員, 等多20分鐘, 先至有人話我知送錯左隔離檯, 要再煮過, 最終我地等左一個鍾頭先至有得食, 你話離唔離譜。到埋單時簽visa, 又係等左好耐, 跟住一位好似經理既人拎住張單走過黎同我講, 話佢先前俾錯左我張visa slip 俾另一個客簽, 所以要重印一張visa slip 俾我簽, 我當堂火都黎埋, 鬧個經理唔知點做野, 錯完一次又一次, 點知個經理仲話佢可以唔同我講, 印過一張就算, 嘩! 咩態度呀, 我話過以後都唔去依間咁既餐廳食飯, 食到一肚氣。
原本想去台灣料理- 易手, 可惜要等, 所以跟了五位同事過黎呢邊, 坐既係圓形卡位, 不過, 唔係好好坐, 十二點幾一點都坐唔夠一半, 以同區黎計, 應該有問題! 但試下無妨!三個客飯: 回鍋肉, 甜甜地, 一般! 炒鱔糊, 肉唔多, 三菇炒蛋白, 好奇怪, 蛋白係白烚蛋, 然後切粒落去炒, 一都唔好食, 仲要菇有酸味! 客飯可跟例湯, 見同事都飲清, 應該唔錯掛, 不過, 三碗菜飯就真係少得可憐, 最敗筆既地方係用一隻大碗裝...咪俾人小家既感覺...需知presentation 都好緊要!擔擔麵...要粗麵, 似烏冬多, 味道一般! 生煎包, 細細個, 肉多麵包少, 底煎得硬唔脆! 京式餃, 餡係菜餃, 味道唔錯, 不過我鍾意菜既比例多!以上既分量唔多, 於是就叫多幾個甜品:麵餐跟西米露, 一個對食無咩要求既同事食都話無味, 我諗都幾差! 豆沙鍋餅, 夠熱, 豆沙不太多, 餅底稍硬!薑汁湯丸, 四大粒, 無食, 反應唔錯!桂花酒釀丸子, 丸子可以再腍少少就perfect!高力豆沙, 蛋白稍硬, 豆沙餡太少!食物真係一般, 環境又坐得唔係太舒服, 服務就真係好奇怪, 初初serve

以上既分量唔多, 於是就叫多幾個甜品:
豆沙鍋餅, 夠熱, 豆沙不太多, 餅底稍硬!
薑汁湯丸, 四大粒, 無食, 反應唔錯!
桂花酒釀丸子, 丸子可以再腍少少就perfect!
高力豆沙, 蛋白稍硬, 豆沙餡太少!

食物真係一般, 環境又坐得唔係太舒服, 服務就真係好奇怪, 初初serve 我地既侍應, 任何時間都say sorry...有錯無錯都講先! 佢就滿場飛...到我地臨走時..侍應先浮哂出黎, 所以話有時要揀有信心既餐廳好容易...只要係繁忙時段留意下入坐率就知道!

2007-09-01 8 瀏覽
昨天星期五晚放工同老公食晚飯,本來想試新開的板長壽司,可惜要等80多張飛,但當時已經十分肚餓,見淘大其他食店都很多人等位,而這間皇之家算比較少人輪侯,故此決定選擇這間。可惜令我們非常失望......坐下來等了5-10分鐘都未擺好位,聽個帶位話無哂杯同碗,於是只給了我們一隻杯,再等多一會,給了我們一隻不乾淨的碗,哈!真可笑!終於等到個位擺齊,又未開倒茶。選好了菜,又找不到侍應落單,一間不算小型的餐廳不計上菜的人只有5位侍應,所以經常找不到人SERVE我們,終於有位女侍應來落單,還好,懂得說「不好意思」,後來我們想加一碗飯,又是找來找去也找不到人,明明有個男侍應站在後面執緊檯,叫了他兩三聲,他望了我們一眼,竟然沒有一點反應,目無表情,繼續抹他的檯!有性格!菜來了,上菜的人員把其人一碟附上的湯匙“棒”的一聲放在碟上,把我們兩都嚇了一跳,可是她也是一點反應都沒有的。進食其間,剛才的「性格男侍應」忽而走過來,一聲不嚮,拿起我們檯上的醋,倒在自己手上的外賣醬油盒內,然後走了(因為我們坐個近門口的位置,那侍應在弄外賣的食物)。整間餐廳,唯一可取的,是那兒的小籠包,皮真的很薄,薄得可清楚看到內裡的湯汁

整間餐廳,唯一可取的,是那兒的小籠包,皮真的很薄,薄得可清楚看到內裡的湯汁。
2007-08-16 12 瀏覽
見到下午茶有七折既關係, 就與朋友入去一試,試了担担麵同埋小籠包担担麵既麵好難食, 質感好怪,好似「橡筋」,而且得好少料,無花生醬味,真係令人失望不過佢既小籠包真係唔錯, 好多汁

不過佢既小籠包真係唔錯, 好多汁
2007-08-11 6 瀏覽
1.招牌小籠包$22 ~ 都OK的,起碼無穿皮2.雪菜炒冬筍餐$35 ~ 中湯麻麻,菜飯好細碗,碟菜就一般3.糖醋排骨餐$38 ~ 這個餐跟兩碗白飯,抵過叫菜飯.杯豆漿好難飲,好淡無豆味,只得糖水味.4.本邦燒羊肉$58 ~ 好有羊味,有點羶,但頭尾燒得好乾,所以可以食的部份好少5.龍井蝦仁$72 ~ 蝦唔新鮮,煮完出來都無味,唔值6.蒜蓉炒時菜$36 ~ 好有蒜蓉味,但炒得過了火7.擔擔麵$26 ~ 湯底好淡8.素菜蒸餃$20/5隻~ OK
1.招牌小籠包$22 ~ 都OK的,起碼無穿皮
5.龍井蝦仁$72 ~ 蝦唔新鮮,煮完出來都無味,唔值
6.蒜蓉炒時菜$36 ~ 好有蒜蓉味,但炒得過了火
7.擔擔麵$26 ~ 湯底好淡
8.素菜蒸餃$20/5隻~ OK
2007-07-04 12 瀏覽
頭先去左呢度食午餐,係第二次,亦係最後一次。轉左餐牌,加左價,上菜又慢左,好明顯想趕客。以往有豆漿送而家冇喇,堂堂上海食肆居然冇排骨湯麵,客飯選擇又少,都唔知食乜好。最後叫左擔擔麵同埋回鍋肉炒粗。等左半個鐘,先有個擔擔麵黎。冇花生醬架喎,似冬菇肉碎麵多d,又冇辣味,唔好食。等左九個字,湯麵都差不多食完,先上埋碟回鍋肉炒粗,好油,份量少。最要命係上菜速度,食晏得一個鐘,你九個字先俾野我食,仲邊敢下次黎,都催,都黑面啦!

2007-04-22 7 瀏覽
好好搬左出去,舊址變左lee間,十二時半間間食店都開始多人,唯獨lee間,都有d怕唔食,但唔想等位,入到去見到得四客...點菜的是外賣紙咁,都係d常見小食、午市客飯餐、午市麵餐、下午茶特價餐,無俾menu。見到下午茶有炒粉麵餐,於是問侍應中午有冇,原來中午無炒粉麵餐,要計正價,單叫接近四十元。1. 小籠包($15/4) --- 皮不錯,不厚也不易穿,有肉汁2. 煎窩貼($15/3) --- 無咩特別,不過不失3. 烤麵($18) --- 個汁甜甜地,配有少少金針和花生,烤麵筋度夠,好味! 雖然得細細碟,係貴左d,但好味都值!4. 擔擔麵(set$28) --- 個拉麵好得,好有咬口、彈牙,肉燥就麻麻la,少少辣係來自d辣油,因太多湯,令到個花生醬味淡哂,唔夠香5. 醬燒茄子(set$28) --- 明顯茄子有真係炒過,唔係求其打個肉碎茨上面,係有d鑊氣,但又唔係太油6. 咕嚕肉(set$28) --- 不錯,脆脆的,炸粉不是厚得離譜,可以接受;跟set要了菜飯,不太油,幾好7. 三個set送豆漿,或加錢飲其他,豆漿可以,不是勁淡或甜如糖水覺得比路口"上海天地"好,食完無咁口乾(唔係無味
2. 煎窩貼($15/3) --- 無咩特別,不過不失
覺得比路口"上海天地"好,食完無咁口乾(唔係無味精,係少d)。環境不錯,又夠大,只係侍應不太足夠,再晏dd開始多人,好彩早lai食,如果坐滿真係唔夠人手。

2007-03-06 3 瀏覽
陶大食市不少, 今次選擇了這間上海料理吃晚飯! 食店內顧客不多, 故此對食物沒有抱很大的期望, 我們柯打了蒸金絲卷, 生煎飽, 砂鍋雲吞雞及蝦仁炒蛋! 結果味道可以, 水準不錯, 只是雲吞雞湯有點咸, 可能有金華火腿在內啦, 可接受! 而個蒸金絲卷, 裡面真的一絲絲一絲絲的! 又很軟熟! 食物上感覺比起翡翠還好! 可繼續光顧! 平均每人消費$82
是晚和家人共6人,點了小籠包,菜磅蟹,上海粗炒,擔擔麵,芝麻豆沙卷,沙咼云吞雞,鱔炒蝦,金絲卷,份量咮道都ok,但服務真係要改善,女的都好d,男的無表情,同事叫同事叫都大大聲,令到環境一般,同埋每次食野總會有漏單,見得番一個菜就最好追追,總體來說可以再幫襯p.s.試左佢地新出的炸雪糕,$30得三件,外表似炸帶子,但入面的雪糕仲凍的,不過因為雪糕遇熱會溶,故此食到一半d雪糕已流出來,食起黎都好狼狽,所以試過一次都夠了