2013-10-31 98 瀏覽
沙田的一田百貨開業多年, 它的美食廣場卻一次也沒有光顧過. 前陣子逛街時, 心血來潮地到了一間叫"白樂天"的日式小店試試. 這間店以售賣日式套餐為主, 包括自選飯, 湯, 和小食各選一, 看起來很抵吃, 於是決定一試. 湯類蕃茄海鮮濃湯: 湯的色澤很紅, 湯底頗酸, 入口有很濃烈的蕃茄味, 大概是加入了茄膏同煮吧! 雖說是海鮮湯, 但湯裡的海鮮卻很少, 只有一隻大元貝和兩隻小蝦而已; 而且全是雪藏海鮮, 海鮮味當然欠缺, 有的只是濃郁的雪味. 湯裡除了海鮮以外, 還有不少蔬菜, 包括西蘭花, 蕃茄及紅蘿蔔等. 可是, 西蘭花和紅蘿蔔全部都偏硬, 不知它的烹煮方法如何, 但肯定不是與蕃茄一起煲的. 牛蒡甘筍粟米湯:  一般來說, 用甘筍粟米煲出來的湯也會清甜, 但這個湯味道卻很淡. 湯內的粟米和紅蘿蔔有三兩件, 但也是沒有味道; 至於牛蒡, 卻一點點也找不到. 飯類和風五目飯: 材料有雞肉,牛蒡,冬菇和紅蘿蔔和米飯. 這個飯的味道又是淡淡的, 除了珍珠米的黏稠口感, 零碎的冬菇和雞肉外, 其他材料根本看不到也吃不出來. 甘栗蕃薯飯: 看起來賣相不錯, 有原粒栗子! 飯身香軟, 不過只是微

湯類

飯類
甘栗蕃薯飯: 看起來賣相不錯, 有原粒栗子! 飯身香軟, 不過只是微溫而已. 番薯蓉是用黃心蕃薯壓成蓉, 味道香甜,  伴著加了芝麻的珍珠飯和栗子同吃, 是意外的好吃, 也是一眾食物中最好的一道.

韓式泡菜豬肉飯: 韓式泡菜沒有丁點辣味, 豬肉份量雖然不少, 不過肉身偏硬飯; 唯一可取的比上面的兩種飯大碗.

小食
蝦肉餃子: 點這個純粹因為沒有吃過蝦肉做餡料的餃子, 而事實也很令人失望. 餃子很油膩, 外皮偏厚, 雖然是煎過的, 但因為放涼了的關係, 所以又凍又硬; 內裡的餡料也吃不出蝦的味道, 只是一團吃不出是甚麼肉的餡料而已...
魚河岸揚配山菜蘑菇: 整個菜都很鹹, 獻汁又杰又鹹; 魚河岸揚的味道偏甜, 不過有很多粉; 山菜看起來和味道都像是韮菜, 吃不出味道.

整體來說, 食物全都只是微溫而已, 甘栗蕃薯飯已經是做得較好的一件, 其他的...不提也罷
這店的內衛生程度實在令人汗顏. 當日邊吃時, 發覺有小膠粒在內, 一不留意就會卡到喉嚨, 店方看來要多加留意.

2013-09-21
10 分鐘 (堂食)
  • 甘栗蕃薯飯
2013-07-08 97 瀏覽
在沙田區裡尋尋覓覓,尋找覓食之所處,到過連城廣場,不想吃麵;也到過新城市第一期,也不吃麵;想過到禾輋,卻又下起雨來,想到又要下著雨等車,討厭;到第二期卻又不想,最後的選擇,還是新城市的第三期一田百貨的美食廣場,來一個快食快走的快餐。不食麵唯有食飯,兩者不食就食串燒,不食串燒也有壽司,最後選了樂天,不吃的話,當真的是樂天之命,隨遇而安嗎?四十五個大洋,有湯有主飯和小食,也是便宜之選,但是卻又不敢有甚麼預期的好了。套餐四十五個大洋,單點也要三十九大洋,為何不可一次過來三樣?看起來似乎真的很抵食,又似乎很大碗的,做得怎樣要食過才知道。蕃茄海鮮濃湯確實很重很濃的蕃茄味道,而且湯底頗酸,而湯底甚至加上了茄膏,才有這樣的效果。湯裡的海鮮卻少得可憐,只有一只元貝,兩隻蝦毛大的小蝦,比預期的更差呢!而湯裡的蔬菜都頗多,有西蘭花和蕃茄及紅蘿蔔等,西蘭花不腍而偏硬,紅蘿蔔也是如此。和風五目飯有雞肉,牛蒡,冬菇和紅蘿蔔,但吃下時卻吃不到有任何牛蒡,只有其他四種材料,米飯較為黏稠,味道也很淡然,整碗飯味道是怪怪的。蝦肉餃子就更「搞嘢」,完全吃不到有甚麼蝦仁蝦肉蝦子,總之與蝦有關的都吃不出,而且皮是煎過的,但是

蝦肉餃子就更「搞嘢」,完全吃不到有甚麼蝦仁蝦肉蝦子,總之與蝦有關的都吃不出,而且皮是煎過的,但是卻又放涼了良久,又凍皮又不脆,三隻餃子的皮已經不是那麼的薄,卻又如此放涼和不脆,真的令人失望呢!
整體味道來說,卻是真的很差,是預期差的更差,實在唯有樂天之命,隨遇而安。
2013-07-08
2013-05-19 49 瀏覽
同友人去完一田就去FOOD COURT睇下,最後決定左呢家$45一湯一飯一小食面豉湯真係好好味!唁似出面個D咁濃,而且好足料!除左有TOFU呢個常見,仲有CARROT,白蘿蔔,仲有好QQ既野(唔知咩黎)同豚肉!加埋D蔥花冇得頂!而且好大碗!其實呢個都幾好味,不過略乾D餃子係凍放涼左的,唔係即煎唔鐘意食濃野可以試下呢個飯都係唔係好熱...不過唔錯既..因此係FOOD COURT,所以睇下好唔好彩霸到位個人而言,$45相對其他係FOOD COURT既餐廳叫抵,因為其他餐廳就咁一個飯都$40...所以如果好HUNGRY又唔係好追求高質素既食呢間都唔錯

加埋D蔥花冇得頂!

因此係FOOD COURT,所以睇下好唔好彩霸到位
個人而言,$45相對其他係FOOD COURT既餐廳叫抵,
因為其他餐廳就咁一個飯都$40...

所以如果好HUNGRY又唔係好追求高質素既食呢間都唔錯
2013-05-15
  • 面豉湯
2013-05-19 38 瀏覽
同友人去完一田就去FOOD COURT睇下,最後決定左呢家
$45一湯一飯一小食
面豉湯真係好好味!唁似出面個D咁濃,而且好足料!

加埋D蔥花冇得頂!

而且好大碗!
其實呢個都幾好味,不過略乾
D餃子係凍放涼左的,唔係即煎
唔鐘意食濃野可以試下呢個飯
都係唔係好熱...不過唔錯既..

因此係FOOD COURT,所以睇下好唔好彩霸到位
個人而言,$45相對其他係FOOD COURT既餐廳叫抵,
因為其他餐廳就咁一個飯都$40...

所以如果好HUNGRY又唔係好追求高質素既食呢間都唔錯
2013-05-15
  • 面豉湯
2013-01-28 20 瀏覽
看見價錢不太貴, 有飯, 湯,小吃便試試海鮮湯還可以 , 有帶子, , 但味道有點酸, 所以不喜歡酸味的不要試. 牛蒡湯只有湯,沒有料蜆肉飯只有寥寥可數的蜆肉餃子很硬, 不好吃.除了湯之外, 所有食物都不熱. 冬天吃不太習慣但最差的是服務員. 它的座位只限它的顧客坐.有2人要找位子, 當我還在喝著它的湯時, 服務員竟然對我說 ; 這裡只讓光顧它的顧客坐, 我便高舉湯碗說: 這是你店的湯. 但她還繼續用趕人走的態度說: 你要光顧才能坐真差勁!
看見價錢不太貴, 有飯, 湯,小吃便試試

蜆肉飯只有寥寥可數的蜆肉

餃子很硬, 不好吃.

除了湯之外, 所有食物都不熱. 冬天吃不太習慣

真差勁!
2013-01-17
慶祝紀念
紀念日
2012-08-30 13 瀏覽
同朋友行問一田買野,餓了,就去food court搵野食同朋友喜歡吃日本野,見呢間呢未試過,$39個set又唔算太貴,所以就試下點知...好失望...早知去附近食拉面仲抵食.....我叫的SET:飯團x2 , 湯x1, 炒蛋x1忌廉野菜雞肉湯好油,又唔夠味,好似飲梗D問左水既忌廉咁雞肉還可以...鰻魚飯糰+三文魚飯糰好乾身,有少少硬硬地...我同朋友都話唔好味日式魚片炒蛋...看不出哪裡"日式"炒蛋好細碟...魚片又好少...唯味道還可以....朋友點的SET:飯x1 , 湯x1, 小食x1日式豚肉麵豉湯這個比起我碗白湯好味得多不過都係好鬼油....朋友說豆腐唔夠滑韓式泡菜豬肉飯我不吃辣所以沒有試食...朋友說這個不錯,夠味,但唔算好辣魚河岸揚配山菜蘑菇成餐最好食呢個...好夠味,蘑菇仔好味,但又係得好少唔...呢間試完一次就夠了,下次還是吃其他店的
同朋友行問一田買野,
餓了,就去food court搵野食
點知...好失望...

早知去附近食拉面仲抵食.....

我叫的SET:
飯團x2 , 湯x1, 炒蛋x1

忌廉野菜雞肉湯
好油,又唔夠味,好似飲梗D問左水既忌廉咁

雞肉還可以...

鰻魚飯糰+三文魚飯糰
好乾身,有少少硬硬地...
我同朋友都話唔好味

日式魚片炒蛋
...看不出哪裡"日式"
炒蛋好細碟...魚片又好少...
唯味道還可以....

朋友點的SET:
飯x1 , 湯x1, 小食x1

日式豚肉麵豉湯
這個比起我碗白湯好味得多
不過都係好鬼油....
朋友說豆腐唔夠滑

韓式泡菜豬肉飯
我不吃辣所以沒有試食...朋友說這個不錯,夠味,但唔算好辣

魚河岸揚配山菜蘑菇
成餐最好食呢個...
好夠味,蘑菇仔好味,但又係得好少

唔...呢間試完一次就夠了,下次還是吃其他店的

2012-03-30 20 瀏覽
等睇戲, 仲有少少時間食飯, 於是去一田睇睇.由於好多人, 我又好肚餓, 所以就貪就手去呢間.蕃茄海鮮湯, 個湯幾濃茄味, 但D菜唔太淋, 西蘭花同紅蘿蔔基乎好似無煮過一樣.至於海鮮, 好細粒既雪藏海鮮, 無味.野菜豚肉, D菜超咸, D肉又鞋烚烚, 唔知食緊咩.甘栗蕃薯飯, 意外地呢個飯又入到口, 飯都幾軟, 不過如果係熱辣辣會更好.女朋友個餃子, 個皮真係好硬, 我地棄左皮淨食肉算.唔會再有下次, 麻麻.
等睇戲, 仲有少少時間食飯, 於是去一田睇睇.
由於好多人, 我又好肚餓, 所以就貪就手去呢間.
至於海鮮, 好細粒既雪藏海鮮, 無味.
野菜豚肉, D菜超咸, D肉又鞋烚烚, 唔知食緊咩.
女朋友個餃子, 個皮真係好硬, 我地棄左皮淨食肉算.

唔會再有下次, 麻麻.
2012-03-29
2012-03-03 12 瀏覽
lunch一個人食,一田多人得恐怖,碰巧白樂天對出的枱有位,馬上放下報紙霸位就就近幫襯白樂天。$39一個套餐,似乎抵食。我要了忌廉湯,見她即落料煲,其實全部一早灼熟,撈在一起。料很多,但可能因為所有材料一早灼熟,煲出來的湯除了忌廉味,甚麼料都沒有味道。主食要了鰻魚和三文魚飯團,冷的,並無特別,味道麻麻,鰻魚粒和三文魚粒很少,飯團size也很小,不能填飽肚... 但幸好飯粒仍算軟及粘,不致於一夾即散。小菜叫了煎餃子,同樣是一早煎好,不是熱騰騰。皮好硬,而且不夠味。裡面的肉好小,咬落沒有肉汁juice的感覺。是失望的。
馬上放下報紙霸位就就近幫襯白樂天。
$39一個套餐,似乎抵食。
我要了忌廉湯,見她即落料煲,其實全部一早灼熟,撈在一起。
主食要了鰻魚和三文魚飯團,冷的
,並無特別,味道麻麻,鰻魚粒和三文魚粒很少,
裡面的肉好小,咬落沒有肉汁juice的感覺。是失望的。

2012-03-01
2012-02-23 17 瀏覽
和太太放工去行一田,正值食飯時間,心想附近搵位唔容易,所以去food court食算啦!心想日式food court差極也有一定水準吧!見到一間新店子:白樂天,都幾有趣咪試下囉!點知真係比老婆講中,領咗野!見張傳單有晚市套餐,一湯,一飯,一餸售三十九元。OK就去馬,一心想試下新野啦! 一湯叫了海鮮湯,日式飯團及香孤肉丸。。。。行去等拿食物,鮮茄海鮮湯,D配料真係多,但樣樣都冇味嘅!蝦,帶子,鮮茄。。。。等等,只是放在紅色的湯裡,仲以為是道具! 輪到個飯團,在旁一個冇蓋的碟拿出來,是涼的,同樣是冇味嘅!說甚麼三文魚或明太子。。。。真係唔知食咗咩!最後個肉丸也不想提了!以接近四十元的售價,雖然真係唔貴,但食D咁嘅野,真係搵自已辛苦!!!!!!!我話過唔會再試!也忠告各位不要領野!
,仲以為是道具!
2012-02-20
2011-04-27 6 瀏覽
難得人少少, 到一田下午茶, $39 一個白樂天套餐, 一飯一餸一湯, 在這FOOD COURT也算價錢OK,番茄野菜海鮮湯淡淡番茄味, 但濃一點會較好, 湯料有兩蝦兩帶子, 都很大隻, 鮮味則欠奉, 但以此價錢可以接受~紅豆飯幾款日式飯我都想試(紅豆/泡菜/甘栗番薯/五目), 最後選了紅豆飯, 用上粒粒飽滿的日本米, 飯面灑上點點黑芝麻, 看起來很討好, 而且出奇的好味, 有點像吃紅豆粽, 但沒糯米的黏口, 也不似糯米般膩滯 ; 紅豆也豆豆又大又香... 嫌它淡的話可加少許豉油, 味道不錯~ (如果飯更實淨一點更好~)魚河岸揚配山菜蘑菇這道則太咸了, 一顆拳頭大的魚旦, 太軟太淋不彈牙, 魚旦沒味道但獻汁又太濃, 配起來有點怪~ 總括來說算是不賴, 但員工"唔望人"的態道實有待改善...........

番茄野菜海鮮湯

紅豆飯

總括來說算是不賴,

但員工"唔望人"的態道實有待改善...........
$39套餐
$39套餐
2011-04-22 21 瀏覽
在沙田買了戲票後,順便也解決裹腹的需要,在沒大心水之下,一個人去了新城市廣場裡的一田百貨的美食廣場,企圖尋找一些快捷的便食,其中見到一間叫「白樂天」的攤位,以售賣和風食物為主,相熟的食友也曾談論過,見到一個三十九元的三合一套餐,有飯類一個,一個湯和小吃一款,有時沒選擇也是一個選擇,那就不妨一試。分別有飯品、湯和小吃三個項目,而每個項目的選擇也不算少,這樣的組合可是配搭無窮。尤其是飯品,除了一人份的丼品之外,也可改為飯糰兩個,凡是少嚐到的東西,也能滿足我的好奇心,選了兩個不同味道的飯糰,看其份量,還勉強足夠一人飽肚之用。先上的是麵豉豚肉湯,比起常見的日式食肆,其碗頭也來得大份量,味噌之味也是不難嚐到,感覺上沒那麼濃味與鹹身,正常喝的會加上切粒的豆腐,精緻的還會加了大蜆上去,這裡反而找到不少菜蔬,令味道變得清甜,更因加上了豚肉,趁熱喝之下還算不錯,至於正宗的問題,還是算了吧 !提起飯糰,印象中是舊式日本劇集中見到的常物,因為携帶方便,保存容易,是長途便當之用的首選。想日本曾經歷一個黃金時期,物質一度富裕膨脹,據知位置大城市的居民,也是少有品嚐,今天日本不幸蒙受天災,或可因這味「國食」,令其
三合一套餐
麵豉豚肉湯,不計正宗與否,趁熱喝確是不俗
飯糰有兩個,鰻魚飯糰較一般
提起飯糰,印象中是舊式日本劇集中見到的常物,因為携帶方便,保存容易,是長途便當之用的首選。想日本曾經歷一個黃金時期,物質一度富裕膨脹,據知位置大城市的居民,也是少有品嚐,今天日本不幸蒙受天災,或可因這味「國食」,令其國民走出困境。

先上的是醬油漬鰻魚飯糰,個子也算大,飯身略帶黏口,內裡的鰻魚肉不太多,倒是醬油之漬帶出食味。
明太子飯糰反嚐出一點鹹鮮之味
其後的明太子飯糰反而嚐出一點味道,略知明太子是選用海蝦的卵子加以鹽醃,呈橙紅色澤的軟糯之物,淡身的飯粒中,包含著的是鹹鮮之味,整體印象不俗。
野菜豚肉也是普通
最後的野菜煮豚肉不過不失,也忘記湯裡加了豚肉,其實這裡選擇不少,繼有串燒和沙律,反正住得近,不愁沒機會。

味道上不過不失,不個有時一個人之下,也是悠然自得,吃出一點趣味,其實知道日本人,也不是餐餐吃刺身壽司或拉麵,這裡還算體驗一點當地人的家常便吃........但以份量來計,似乎適合OL的口味居多,同場見到一位女仕加上一位婆婆在此品嚐,於我而言,看戲完畢之後,肚子立時打豉,要立時再找個下午茶。
2011-04-18
麵豉豚肉湯,不計正宗與否,趁熱喝確是不俗
明太子飯糰反嚐出一點鹹鮮之味
2011-04-19 10 瀏覽
四月三日 (星期日)我們要趕去看PIXAR EXHIBITION!到一田foodcourt吃過快餐提議了老公仔去試試這家新開的店見到三十多元包三個菜式加一個湯,似乎很吸引呢鰻魚飯當然這個價錢的份量不能要求太多,鰻魚質素一般,量不多,質也不好三文魚鬆飯團這個飯團比較實,泠冰冰的感覺喜歡吃慣熱食的我們不太接受也許亦因我們不太喜歡吃飯團罷海鮮忌廉湯味香濃,是即叫即煲的而且海鮮用料豐富,頗滿意魚片炒蛋不特別,只是平時的炒蛋而且味道偏淡,對炒蛋要求甚高的老公仔又似乎不太滿意左配右配,效果只是一般呢
四月三日 (星期日)

我們要趕去看PIXAR EXHIBITION!
到一田foodcourt吃過快餐
提議了老公仔去試試這家新開的店
見到三十多元包三個菜式加一個湯,似乎很吸引呢
"左配右配"套餐
鰻魚飯
三文魚鬆飯團
這個飯團比較實,泠冰冰的感覺
喜歡吃慣熱食的我們不太接受
也許亦因我們不太喜歡吃飯團罷
海鮮忌廉湯
味香濃,是即叫即煲的
而且海鮮用料豐富,頗滿意
魚片炒蛋
不特別,只是平時的炒蛋
而且味道偏淡,對炒蛋要求甚高的老公仔又似乎不太滿意

左配右配,效果只是一般呢
2011-04-03
10 分鐘 (堂食)
2011-04-04 10 瀏覽
在沙田新城市廣場的美食廣場,發現這一檔,飯、餸和湯由顧客自由選擇配搭,好像幾好玩!忌廉野餐雞肉湯 + 韓式泡菜豬肉飯 + 日式魚片炒蛋 $39忌廉湯比較淡,但很多料很豐富,內有大塊雞肉、西蘭花、粟米等。韓式泡菜豬肉飯好味,辣辣地,裏面也有不少豬肉!日式魚片炒蛋比較普通,味道一般。番茄野菜海鮮湯 + 和風五目飯 + 串燒墨魚丸 $39番茄湯同樣非常多料,很多菜和海鮮,包括帶子~ 正!和風五目飯比較淡,沒什麼料,麻麻地。串燒墨魚丸配芽菜,墨魚丸的墨魚味不夠,不過醬汁味道不錯。$39有飯有餸有湯算很抵食,雖然不是每一樣都同樣好味。湯內料非常多最讓人驚喜,番茄野餐海鮮湯尤其好味,另外泡菜豬肉飯也是推介之選!

韓式泡菜豬肉飯好味,辣辣地,裏面也有不少豬肉!
日式魚片炒蛋比較普通,味道一般。

番茄野菜海鮮湯 + 和風五目飯 + 串燒墨魚丸 $39
番茄湯同樣非常多料,很多菜和海鮮,包括帶子~ 正!
和風五目飯比較淡,沒什麼料,麻麻地。
串燒墨魚丸配芽菜,墨魚丸的墨魚味不夠,不過醬汁味道不錯。

$39有飯有餸有湯算很抵食,雖然不是每一樣都同樣好味。

忌廉野餐雞肉湯 + 韓式泡菜豬肉飯 + 日式魚片炒蛋
番茄野菜海鮮湯 + 和風五目飯 + 串燒墨魚丸
2011-02-17
5 分鐘 (堂食)
  • 番茄野餐海鮮湯
  • 泡菜豬肉飯
2011-01-03 37 瀏覽
之前食飽左經過見新開張無試...今日空肚情況經過終於試左..結果一試難忘..叫既形式係4款湯揀一+4款飯揀1/兩舊飯團+迷你小菜要左鮮茄海鮮湯+魚片炒蛋+五目飯有點快餐店形式..但加插既係你比完錢先要你拎住隻吉碟,,再黎排隊等cooker煮(其實唔好叫煮啦..全部飯呀..送呀都係係個大飯煲/容器 "畢"出黎就是了"湯就頂盡加返熱...隔住塊玻璃關係..cooker只好畢完撚手比你..你要提高手去拎 再放自己碟上(:感覺似拍戲先見到既監犯排隊拎飯情況一樣=.=")本身cooker巳經係一位20歲左右女仔...黑口黑面..再突然呼叫:麻煩比返張飛我呀!(雖有麻煩字眼.卻語氣唔多鋸~.~)再突然隔離又有位男士見我點既蛋魚片吸引過佢碟"3椒炒東玻肉"佢就即刻跟風轉我個樣la..無他..事關我望左佢碟東玻肉一眼就心裡笑左下:唔係化!成碟肉得一舊好差賣相既肉係中間..其餘都係3色椒..唔換就假la..簡單即講3件野既餐la..湯...得個熱字...送有兩粒帶子/貝東西...但完全無哂味..湯又同蕃茄湯無分別..唔覺有海鮮落到似..飯...好一舊舊..食左啖巳經知中伏..好無味...似食梗一家唔識煮
叫既形式係4款湯揀一+4款飯揀1/兩舊飯團+迷你小菜
要左鮮茄海鮮湯+魚片炒蛋+五目飯
簡單即講3件野既餐la..
飯...好一舊舊..食左啖巳經知中伏..好無味...似食梗一家唔識煮飯既客家飯...送料講話有5種..但一種都推敲唔到了/.\
蛋魚片...正係食到咸咸地蛋味..其餘一概不存...
整體成餐都係好失敗...39$就咁跌左..食食下真係諗到食任何20$飯盒都一定好過佢.
負爆分呀! 無得留低!!..
2010-11-07 29 瀏覽
一田food court 的食店大都打響其號賣日本菜,最近經過,發現哈記雪糕的舊址開了間賣日式飯套餐的小店.全日都是$39包自選飯,湯,小食各一.食物款式聽上去挺吸引,也就坐下來試試看. 取餐時一大群人站在counter前等湯,位置迫窄,有點混亂.湯品方面,蕃茄什菜海鮮湯,親眼看著店員取一舀茄蓉加水和材料煮熱,茄味合格,跟羅宋湯有點相似,不會很咸很重味精.什菜和海鮮都有不少,西蘭花,紅蘿蔔和蕃茄都有好幾件.海鮮方面雖然只有雪藏蝦和帶子,但以這個價錢吃到5-6粒海鮮算是挺抵食,而且海鮮size也挺大.牛蒡甘筍粟米湯,味道淡,沒什麼肉味.粟米和紅蘿蔔的確有2大件,但牛蒡卻只在粟米和紅蘿蔔都吃光了才冒出薄薄的一片來.飯方面,日式紅豆飯,本以為是甜甜的,可是原來是糯米飯來的,吃著像吃糭,紅豆沒什麼味,整碗飯都只有少許鹼水味,比較滯.天津甘栗番薯飯, 很香很甜的番薯味,栗子碎粒與飯混著吃十分配合.黃心的蕃薯蓉甘香得很,還有一些紫紅色的蕃薯衣在內.飯粒圓圓小小的似是珍珠米.不太滿意的是飯混得不夠勻,一小團一小團的被番薯蓉黏著.小食方面,日式魚片炒蛋,有住家飯的味道,味道較清,但略嫌炒蛋太碎.魚片其

蕃茄什菜海鮮湯

牛蒡甘筍粟米湯

牛蒡

湯品方面,

天津甘栗番薯飯

日式紅豆飯

魚河岸揚

小食方面,日式魚片炒蛋,有住家飯的味道,味道較清,但略嫌炒蛋太碎.魚片其實像是一些魚腐切片,味道偏甜. 魚河岸揚配山菜蘑菇,一入口只覺醬汁太濃太稠.像是下了一大羮咸味蠔油,
味道太重把材料的味都蓋過. 蘑菇混著醬汁入口很酸.所謂的山菜像是韮菜花,而且很老身,嚼後有很多渣
.魚河岸揚是一塊大魚腐,味甜,咬下去較粉.

雖說一分錢一分貨,$39不能要求有很高質素的食物,但相信再也不會刻意去光顧.有幸經過可能會試試飯團吧!
2010-11-03
天津甘栗番薯飯