2010-10-20 7 瀏覽
好耐無黎發記啦, 以前一直覺得發記好好食, 但今日食返, 質素下降囉, 無左以前既水準。我地8點幾到, 尚算早, 所以唔洗等位。6個人叫左1) 芒果粫米糍, 芒果應該唔係當做, 好酸呀。2) 榴槤粫米糍, 第1次食, 平時唔食榴槤嫁, 但朋友介紹到, 就食下啦, 食落又唔算難食, 唔算太臭, 不過1舊起兩舊止啦。3) 腐竹意米糖水, d腐竹煲到爛晒, 好似飲緊豆漿咁, 有少許意米, 多d 就更好啦。4) 芝麻糊, 無特別5) 凍紫米露, 好傑, 攪起上黎一pat pat, 食完一定超飽。6) 南瓜露, 好香南瓜味。
我地8點幾到, 尚算早, 所以唔洗等位。
6個人叫左
1) 芒果粫米糍, 芒果應該唔係當做, 好酸呀。
4) 芝麻糊, 無特別
6) 南瓜露, 好香南瓜味。
2010-10-20
2010-10-06 14 瀏覽
行街經過D糖水舖好多時都見到棉花冰,不過一係就有嘢做一係就太飽。今次去發記甜品終於畀我食到啦。 第一次試棉花冰,覺得幾得意。擺入口馬上就溶;好似棉花糖一樣,只不過係凍嘅。今次揀咗藍莓味,甜甜地都幾好味。 D顏色又幾靚喎。紫得來有D似芋頭雪糕。 加埋生果又靚又好味。芒果又新鮮又甜;士多啤梨就無咁好啦,雖然酸酸地但係無乜味。要食棉花冰最好要食得快,因為溶咗先食感覺不是太好;一粒粒,嚡涩涩真係好難食㗎。又試埋朋友嗰碟朱古力味棉花冰……話!好苦呀!啱啱食完甜嘢即刻食朱古力,味覺很差!咁我嗰碟藍莓味棉花冰咪好甜lor?! 唔緊要喇,下次再試其他味道咧。

藍莓味
朱古力味
2010-09-25
$39 (宵夜)
藍莓味
2010-10-01 41 瀏覽
我地1行6人, 大概0100am到 貪佢收得夜, 唔會趕住走!用電話上網開open rice個app. 話就話2點收.其實就3點先收工 去到. 即刻有位. 坐低. 嗌野食見到1地嗌左個棉花冰. 賣相幾ok.不過我始終prefer 糖x府 多少少嗌左個招牌榴槤飄香$28. 真係好正!果然冇介紹錯, 食個碗睇落好似楊枝甘露!整ge原理都係1樣, 加d柚肉, 椰奶(好采食唔出有), 榴槤肉!d味道好濃, 友人講笑話同食成個榴槤冇分別!不過味道真係100分!另1個友人嗌左個紫米露+黑珍珠$22,食左佢1啖, 好濃, 好足料, 唔似其他糖水鋪, 水旺旺的!不過最衰1樣野就係都幾多人等位,你1食完, waitor就會即刻收野, 見佢到甘急急腳,我地都唔敢坐多陣, 連chair都未坐暖就走左嚕....
我地1行6人, 大概0100am到

貪佢收得夜, 唔會趕住走!
用電話上網開open rice個app. 話就話2點收.
其實就3點先收工

去到. 即刻有位. 坐低. 嗌野食
見到1地嗌左個棉花冰. 賣相幾ok.
不過我始終prefer 糖x府 多少少

嗌左個招牌榴槤飄香$28. 真係好正!
果然冇介紹錯, 食個碗睇落好似楊枝甘露!
d味道好濃, 友人講笑話同食成個榴槤冇分別!

不過味道真係100分!

另1個友人嗌左個紫米露+黑珍珠$22,

不過最衰1樣野就係都幾多人等位,
你1食完, waitor就會即刻收野, 見佢到甘急急腳,
我地都唔敢坐多陣, 連chair都未坐暖就走左嚕....
榴槤飄香
紫米露mix黑珍珠
2010-10-30
$28 (其他)
榴槤飄香
2010-09-15 15 瀏覽
是日, 轉凳留肚去發記食甜品, 好掛住啲榴蓮産品!照舊-- 榴蓮飄香好快就上咗嚟啦! 可能太難冇食啦, 一開始有個錯覺, 以為係楊枝金露, 因為啲柚肉啦. 第一餤, 吼... 榴蓮啊! 唔使15分鍾, 成碗俾我消滅哂! 舒服!不過, 今次好似多咗啲西米, 比例爭小小. 雖然唔係太影響成碗甜品嘅口味. 心郁郁想叫多個榴蓮pancake架, 不過肚仔容量有限, 唯有下次先. 滿足
是日, 轉凳留肚去發記食甜品, 好掛住啲榴蓮産品!

照舊-- 榴蓮飄香

滿足

榴蓮飄香
2010-09-10
榴蓮飄香
  • 榴蓮飄香 ( 榴蓮産品)
2010-09-01 11 瀏覽
看完電影, 吃過晚飯後,來到一直都想去的一間甜品店一入到店內已經嗅到陣陣的榴槤味,雖然這店的榴槤甜品很出名,但反而想試試其他是否一樣出色!!點了牛奶綿綿冰, 鮮果大菜榚, 芒果冰, 榴槤大菜榚, 還有一個忘了名字. 黑珍珠....牛奶綿綿冰質感特別,牛奶味再明顯些會更加好芒果冰份量多,但不夠香, 鮮果大菜榚十分普通到榴槤出埸, 果然有驚喜, 味道香濃!!其他甜品可以做得更好
看完電影, 吃過晚飯後,來到一直都想去的一間甜品

牛奶綿綿冰質感特別,牛奶味再明顯些會更加好

芒果冰份量多,但不夠香, 鮮果大菜榚十分普通

到榴槤出埸, 果然有驚喜, 味道香濃!!

其他甜品可以做得更好
2010-08-31
10 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
  • 榴槤的甜品
  • 綿綿冰
2010-07-26 9 瀏覽
晚上八時多來吃甜品,時間尚早,店內有許多坐位任坐,真好。 吃了:黑白涼粉條 ( ~$28 ):涼條切為意粉一般的條狀,煙煙韌韌有咬口。 配上生果(可選西瓜或蜜瓜,或一半一半),感覺很清新。 惟獨甜品落了許多椰奶,應該也加了許多糖漿,非常之甜... 吃到一半已經吃不下了,很"漏"... 糖不甩:忘記了價錢,但較一般貴。 糖不甩很重薑水味,但不夠煙韌,而且也很細粒,普通。 這裏座位很迫,不好坐。剛巧 隔離的顧客談天非常大聲, 很嘈... 服務也很麻麻,員工要叫許多次才有回應,未必會再來。
晚上八時多來吃甜品,時間尚早,店內有許多坐位任坐,真好。

吃了:
配上生果(可選西瓜或蜜瓜,或一半一半),感覺很清新。
惟獨甜品落了許多椰奶,應該也加了許多糖漿,非常之甜...
吃到一半已經吃不下了,很"漏"...

糖不甩:忘記了價錢,但較一般貴。
糖不甩很重薑水味,但不夠煙韌,而且也很細粒,普通。

這裏座位很迫,不好坐。剛巧 隔離的顧客談天非常大聲,
2010-07-16 14 瀏覽
不嬲係大圍都有食開ka la..不過噚晚同朋友傾到好夜,就去左mk 呢間食,去到ge時候係2:41am,問左佢地幾點收同做唔做生意,話收3點ok無問題先入去!叫左一個番薯糖水同綠荼冰,1分鐘上左,前後唔到3分鐘,之後就勁喇,我食左第一件番薯既時候,阿姐就開始大聲講:唔該,我地要收工喇!都算,食緊第2件又講一次,我地都開始唔like ,朋友(女)個冰本身同平時已經少左3分1,但都仲好大座,點都無理由要人地唔夠5分鐘內食哂佢ka?!!!最後,個冰要拎走,前後坐底到走7分鐘,離哂譜,同阿姐講:你下次咁,不如唔好俾人入黎啦!問清楚放人入黎俾完野食就趕人走!唯有問佢攞投訴電話,答我個外賣袋上面有..一肚氣!!

唯有問佢攞投訴電話,答我個外賣袋上面有..一肚氣!!
2010-07-15
2010-06-28 111 瀏覽
If you love durian, this place is a must try.I love how Lucky Dessert dealt with durians. They serve my favorite durian desserts ever!Durian Baked Puff Rolls (HK$37).Durian goodness wrapped in flaky, butter puff pastry, dusted with sugar? Oh yes! A million times YES!The Top Grade Durian in Sticky Rice Rolls (HK$38)...Sweet and creamy goodness in chewy sticky rice wrap...dusted with steamed coconut flakes....simply toe-curling!Be prepared to queue if you're going after dinner time http://mochach

Durian Baked Puff Rolls
2009-11-04
$40 (其他)
Durian Baked Puff Rolls
  • The Top Grade Durian in Sticky Rice Rolls
2010-06-28 50 瀏覽
  相約網友於這間甜品店門口相聚,不少路人站立於店外,互相交收過後,便一同入內吃甜品。點了三款甜品,糖不甩、芒果糯米卷、蜜瓜黑珍珠冰。芒果糯米卷,皮層鬆軟,餡料豐富多汁,算不錯呢。而蜜瓜黑珍珠冰入口冰涼,甜度適中,炎夏解渴之品。糖不甩的質素與坊間的無異。  轉眼過後,甜品一掃而空,大約九時三十分左右,各自趕著回家看足球。

糖不甩
芒果糯米卷
蜜瓜黑珍珠冰
2010-06-26
$35 (宵夜)
芒果糯米卷
2010-06-09 5 瀏覽
天時暑熱,一走出街,都會汗流浹背!想食啲凍嘢或者飲杯凍飲降溫!咁啱同朋友出開旺角行街,見到呢間幾出名!一於試吓!而家最 common 食綿花冰!我地唔執輸1人叫1個,大家 share 嚟食!呢度綿花冰種類琳瑯滿目!攪到大家都花多眼亂!價錢由 $39 ~ $45 不等!唔係好抵食!不過,有朋友話呢度嘅綿花冰做得好,因為佢喺元朗食過好易融嘅綿花冰!士多啤梨綿花冰未食已經聞到好香甜,味道 OK!牛奶綿花冰最易融,奶味唔重!因為俾甜味覆蓋!栗子綿花冰好似食緊栗子蓉,有啲栗子小粒,有口感!食到最尾都未融,食得慢嘅人最啱!味道唔錯!不過,食得多會幾飽滯!撈埋紅豆食無咁滯!芝麻湯丸就麻麻地!芒果及士多啤梨新鮮!驚綿花冰快融,所以,食完綿花冰先食,顯得有點酸!

咁啱同朋友出開旺角行街,見到呢間幾出名!一於試吓!

呢度綿花冰種類琳瑯滿目!攪到大家都花多眼亂!
價錢由 $39 ~ $45 不等!唔係好抵食!

士多啤梨綿花冰
未食已經聞到好香甜,味道 OK!
牛奶綿花冰
最易融,奶味唔重!因為俾甜味覆蓋!
栗子綿花冰
好似食緊栗子蓉,有啲栗子小粒,有口感!
食到最尾都未融,食得慢嘅人最啱!
味道唔錯!不過,食得多會幾飽滯!撈埋紅豆食無咁滯!
芝麻湯丸就麻麻地!
芒果及士多啤梨
新鮮!
驚綿花冰快融,所以,食完綿花冰先食,顯得有點酸!

2010-06-06
2010-05-25 11 瀏覽
天氣好熱, 又好渴, 想食D 凍冰冰既糖水 男朋友叫了發記特飲, 由芒果+西瓜+士多啤梨汁伴成.. 但只有大大陣芒果味.. 我叫了西瓜涼粉, 諗住食落去會比紫米露更透心涼~~ 但好可惜... 涼粉都雪唔凍, 雖然碗中有點碎冰, 但就是不能令涼粉變凍.. 好失望 而且好細碗..
天氣好熱, 又好渴, 想食D 凍冰冰既糖水

而且好細碗..
2010-05-22
$27 (宵夜)
2010-05-20 15 瀏覽
逛街到一定程度,雙腳都開始出現疲態,是時候找個地點來休息。加上天色昏暗,小妹有感快要下大雨,就提議友人到附近的發記吃甜品,順道休息避雨。到達門口一刻,覺得店子很細,而且沒有顧客,不過被店員帶到店內時,才發覺其內部非常寬敞,很有空間,亦有其他客人在。這就是「凡事不能以貌取人」吧,小妹我又上了一課!我們坐下後,店員大概拿了5-7個餐牌給我們,上面的選擇極多,我和朋友不斷把餐牌翻來覆去也未能作出決定。最後,我選了招牌楊枝甘露,友人則選了糖不甩。楊枝甘露的外觀很漂亮,滿滿的芒果汁浸著濃濃的芒果蓉,本以為芒果已經很多,怎料再往下舀,原來還有幾塊芒果在下,芒果給得一點也不吝嗇,這點令我佩服和驚喜!把他們混合,發現柚子和西米並不多,(其實我蠻喜歡吃多的,不知是好是壞呢?)淺嚐一口,芒果汁內有股很淡的椰漿味,令這道甜品更美味,由於柚子不多,所以他的酸並不會影響芒果的甜。剛才提及的芒果蓉中,店家連到冰塊一同打碎,所以吃時會有碎冰,帶來口感。我一吃就愛上了這裡的楊枝甘露,愛他香甜,超多的芒果!糖不甩一客有6小粒,旁邊有適量的花生芝麻碎,不過很搞笑的是在於三枝牙纖,感覺不怎的吉利,友人也以他開玩笑了一翻糯米

糯米團已用薑水浸得啡黃,並且散發著陣陣的薑汁香!而糯米團非常煙un有米香,小小粒不會咬到累,沾滿了花生碎後更是好吃。雖是一味平凡的甜品,但在平凡中也這樣認真,可見店家很用心追求真正的美味。

其他客人如外國人也說這裡的甜品very nice!我相信這店很有實力,下次再有機會來到這裡,一定要試試其他的甜食
空間大,坐得舒適
極多芒果!
搞笑在3枝牙纖xd
  • 楊枝甘露
2010-05-03 5 瀏覽
今日男朋友生日~~(生日快樂)食完正餐就諗住食個甜品興祝一下~本來諗住食許留山,但佢未試過發記,我話如果唔爆人龍就試下啦~果時既時間大約7點半,但竟然冇爆人龍不突止~仲要係得幾檯客人咋,同我之前第一次黎食相比~~差好遠~上次要等好耐位架~~店舖好多員工,但服務唔係咁好~我地話冇冷氣,佢話已經開左ga啦,但坐左一陣,其中一個員工先至話原來冇開到~點甜品熱食,佢就點左凍食比我地~~個個員工都好似冇神冇氣咁,唔通生意太靜所以就咁???今次我地點左..芒果啫喱拼豆腐雪糕芒果啫喱我覺得ok,豆腐雪糕就好味,都好有豆腐花味~~可以一試!!黑芝麻糊加湯丸本來點熱食,佢就比左凍食,都算啦~芝麻糊冇味!湯丸比較硬,唔好味~~今次食比上一次食真係差左好多好多,真係唔知點解會咁~~其實做好D品質未會多D人食囉~~~

今日男朋友生日~~(生日快樂
食完正餐就諗住食個甜品興祝一下~

本來諗住食許留山,
但佢未試過發記,我話如果唔爆人龍就試下啦~
果時既時間大約7點半,但竟然冇爆人龍不突止~

仲要係得幾檯客人咋,同我之前第一次黎食相比~~
差好遠~上次要等好耐位架~~

店舖好多員工,但服務唔係咁好~
我地話冇冷氣,佢話已經開左ga啦,

但坐左一陣,其中一個員工先至話原來冇開到~
甜品熱食,佢就點左凍食比我地~~

個個員工都好似冇神冇氣咁,唔通生意太靜所以就咁???

今次我地點左..

芒果啫喱拼豆腐雪糕
芒果啫喱我覺得ok,豆腐雪糕就好味,都好有豆腐花味~~
可以一試!!

黑芝麻糊加湯丸
本來點熱食,佢就比左凍食,都算啦~芝麻糊冇味!
湯丸比較硬,唔好味~~

今次食比上一次食真係差左好多好多,
真係唔知點解會咁~~

其實做好D品質未會多D人食囉~~~

芒果啫喱拼豆腐雪糕
2010-05-03
慶祝紀念
生日
2010-05-02 4 瀏覽
比之前一次難食一直尋找好食的芒果班戟.食過CWB的木槺,滿記不錯的說今次難食到不得之了芒果味沒有,剩淡而冇味 冷藏溫度又唔夠
比之前一次難食

一直尋找好食的芒果班戟.食過CWB的木槺,滿記不錯的說

今次難食到不得之了芒果味沒有,剩淡而冇味 冷藏溫度又唔夠

2010-04-03
2010-04-20 7 瀏覽
話說之前個餐食得麻麻地,入黎食番碗糖水!1. 凍豆腐花 ($13) - 好稀,無咩味...無咩特別...2. 蕃薯糖水 ($13) - 食到最後都係好熱,加上佢好似落左好多薑咁...所以食到好暖笠笠,橙色的蕃薯,只係好似煮得林身左一點。
話說之前個餐食得麻麻地,入黎食番碗糖水!

2010-04-19
$13 (宵夜)
  • 蕃薯糖水