2020-01-15 4154 瀏覽
因為同事們幫我慶祝生日,所以一早預訂枱。同事見餐廳到食個日都冇confirm,就打電話問,點知佢哋話冇,再問清楚,原來佢哋落錯姓氏,好彩對電話號碼就有,未食已嚇餐飽。但sorry 都冇句。到點菜,通常都要問先俾商務午餐牌你睇。想點肴肉,冇。獅子頭,冇。唔知係未豬肉貴所以冇。終於叫五人餐,前菜要馬蘭頭、醉雞、烤夫同海蜇皮。熱炒:賽螃蟹、蕃茄木耳、糖醋魚塊、醬爆雞丁同A菜。另加生煎包、小籠包同上海粗炒。七個人食剛好。除了餐湯同糖水一般,其他食物仍然有水準。
2020-01-13
  • 生煎包
  • 糖醋魚塊
2020-01-14 3041 瀏覽
上星期訂咗昨天中午1點一行7人同同事慶生,咋天中午12點,見仲未有人打電話嚟reconfirm ,咁我自己打去啦,好在打咗去,原來佢落錯我個姓,好在電話號碼啱。各位如訂位記得打去reconfirm,如果唔係隨時無得吃😅。去到生日之星叫肴肉無肴肉,叫獅子頭無獅子頭,我唔知係咪豬肉貴所以無,一開始已搞到生日之星掃興,上菜見碟頭真係好寒酸,每碟份量似二人餐多D,食物質素就一般,唔值咁嘅值錢。環境都尚算舒服。
2020-01-13
2019-12-24 3872 瀏覽
已經10年沒有去這店舖,只因香港太多選擇。今年過冬突然回味它的味道,於是幾日前已訂枱,早上從報紙得知它剛獲米之蓮一星,期待它的食物及服務,在店內裝修仍然固我,可能坐無虛席所以待應十分忙碌。當晚我的至愛是蟹粉粉皮,夠鮮味,另外,小籠包肉汁鮮甜,香港少有。至於雲吞雞,雲吞皮很薄,很美味。黃金蝦就有點普通。

蟹粉粉皮
黃金蝦
高力豆沙
雲吞雞
蟹粉粉皮
高力豆沙
雲吞雞
2019-12-02 4562 瀏覽
聚會天選址留園一間從未去過之上海店,老牌店在港僅全無幾、後輩再定位之前已經預訂一份(蟹膏粉皮),今個下午應該是一個最盡的挑戰三高午飯。。。平日下午一位難求, 質素有水準還是老牌店已有一定的捧場客我想兩者也皆時~先來二隻味美燻蛋,煙熏味道從將蛋放入口中已滲溢出來、流心的狀態下更為口感添上另一番層次~黑松露甜豆蝦仁將本身一顆又一顆甜豆拆衣去皮簡直又是厨房部的另一功夫、香濃的黑松露滿滿包封著蝦仁身上,加上爽口的甜豆如果這刻有碗白飯應該更加理想~白飯除了配上蝦仁,以下之幾款亦是配搭在米飯中最為適合、不過我這個聰明人還是留多一點肚用來品嚐每一口的美味。。蟹腿扒蘭度整個碟子都比蟹腿所佔據著,又是一道細心之作、芡汁剛好不糊不稀,好吃!主角終於現身就是今日全餐的焦點所在蟹膏粉皮,鮮黃的蟹膏油以澎湃地在呈上的一刻蕩漾在整個碟邊差不多滲出、一口在內蟹肉與蟹膏夾雜著糾纏間又發現口中有一、兩絲粉皮,那份微妙關係實在難忘~細時很喜歡走上佐敦一帶吃上上海平民化的小菜館現在已日久息微,今日重遇實際難忘、重點係沒有遷就香港人所以上碟期間整碟清炒鱔糊除了澎湃還有滔滔不绝的油光满碟、雖然邪惡但好正宗~整頓午餐從嘈吵聲中渡
燻蛋

黑松露甜豆蝦仁

蟹腿扒蘭度

蟹膏粉皮

清炒鱔糊

整頓午餐從嘈吵聲中渡過,但無阻那美味的一道又一道上海美食、大堂大部份餐枱都全院滿座,嘈吵總是少不免的、整餐飯都是有一位元老級的侍應招呼,服務與禮貌都周到,走出街外還是想想下次要來吃甚麼、暗地笑了好一個為食厨娘。
燻蛋
黑松露甜豆蝦仁
蟹腿扒蘭度
蟹膏粉皮
清炒鱔糊
2019-11-25 3676 瀏覽
我一向不太喜歡上海菜因為樣樣菜式都偏油較膩但這間的餸菜都沒有油膩感 已經加分這店亦出名食大閘蟹本身唔太好蟹的我都叫了個蟹粉炒粉皮果然名不虛傳❗️真材實料 滿滿的蟹粉充滿濃濃的蟹鮮味配粉皮索哂蟹粉真係一流🤩絕對係必食推介脆鱔係我至愛 微醋酸配超級脆口的鱔真係一食上癮鎮江肴肉亦做得唔錯烤夫就較為失望 味道偏甜較淡小籠包幾出色 皮薄餡靚 湯汁清而濃百頁結烤肉 百頁做得好出色烤肉夠腍 醬汁香濃不偏甜 超惹味原條松子魚 真係功夫餸 炸得香脆魚肉依然嫩滑 最重要甜酸醬汁調得剛好 非常好味香蕉高力豆沙即叫即做 超級熱辣辣抵讚可惜蛋白唔係發得好好 比較重實唔夠鬆餡料味道幾好唔會過甜大部分菜式價錢偏貴 碟頭細性價比不算特別高 但勝在食物質素好依然值得一試既抵讚的係有人等位都沒有催促我們離開服務亦算是唔錯 整體晚飯都滿意
我一向不太喜歡上海菜

香煎鍋貼
上海炒年糕
  • 蟹羔炒粉皮
2019-10-23 2689 瀏覽
同屋企人好鍾意晏晝來呢度食飯,菜式雖然簡單普通但做得很細緻,每一樣餸菜都好好味道,自問本身不是太喜歡上海菜,唔鍾意餸菜又油又甜又酸,但呢間的菜色真係做得好好,係我屋企人最愛嘅上海餐廳之一。叉子燒餅真係做得好好,叉子本身已經炒得好香,燒餅又脆又薄,一齊食時真係色香味俱全 😋鍋貼係另一必選菜式,外皮煎得很脆,內裏又滑又多汁,咬落去啲汁會流出來😍另外,脆膳又香又趣;醉豬肚好入味,好少地方可以食到,推介 👍🏻👍🏻

叉子燒餅

2019-10-12
叉子燒餅
2019-08-26 3604 瀏覽
有同事生日,於是拉大隊去食中菜。我地見未試過呢間餐廳,所以特地book黎試下。一入到去見到個環境好舒服好靚,以淡綠色及淺黃色為主,每枱之前有充足嘅空間。我地一行11人叫左兩個5人套餐,另加3籠小籠包2個銀絲卷。每個套餐包中湯、4款涼拌小菜、5道菜及甜品。由於我地每樣都想試下,所以每道菜都係叫一碟。每道涼拌小菜質素都好高,我尤其中意食蔥油海哲皮,口感滑溜彈牙; 花雕醉雞,雞件好嫩滑,酒香濃郁; 烤夫跟平時嘅烤夫味道唔同,幾特別; 雞絲粉皮嘅粉皮唔會硬身而且芝麻醬汁味道唔錯。左起:烤夫、鎮江肴肉 左起花雕醉雞、蔥油海蜇皮。每次食上海菜都一定叫小籠包,今次也不例外,小籠包熱辣辣,好多汁,好好食。蔥爆牛肉,牛肉好鮮嫩,而且同京蔥一齊食,感覺無咁肥膩。回鍋肉好夠鍋氣,好香,而且味道很濃郁,好啱配飯食。糖醋魚塊比我想像中無咁甜,而且魚塊好滑。砂鍋扁尖豆腐都係第一次食,不過覺得醬汁味道太重。雪菜老豆腐,又一道豆腐嘅菜式,不過呢道明顯清淡好多,可以將豆腐嘅香味更突出。套餐仲包埋糖水,估唔到的是唔係紅豆沙而是薏米糖水,味道清甜,可以清清味蕾又可以為此餐劃上完滿句號。

由於我地每樣都想試下,所以每道菜都係叫一碟。

左起:烤夫、鎮江肴肉

左起花雕醉雞、蔥油海蜇皮。

蔥爆牛肉,牛肉好鮮嫩,而且同京蔥一齊食,感覺無咁肥膩。

回鍋肉好夠鍋氣,好香,而且味道很濃郁,好啱配飯食。

糖醋魚塊比我想像中無咁甜,而且魚塊好滑。

砂鍋扁尖豆腐都係第一次食,不過覺得醬汁味道太重。

2019-08-20
2019-04-18 5419 瀏覽
This is a popular place for business lunch for its cozy environment but today was only a causal lunch with co-workers.There were four of us and we ordered 2 two-people set (also available was five-people set). Apart from soup, rice and sweet soup, we could choose four appetiser dishes and four main courses and share the food.The appetisers we chose were: drunken chicken, 雞絲粉皮,海蜇and馬蘭頭.The main dishes we chose were: 獅子頭,上湯津白,糖醋魚塊and賽磅蟹.All dishes are of authentic flavour in this traditional Shan

All dishes are of authentic flavour in this traditional Shanghaiese restaurant. Highly recommended!
2019-04-18
2019-03-18 4549 瀏覽
每次食上海菜都必食留園雅敍,原因好簡單:好食。平均兩三個月食一次,都已經食左十次有多了。最近呢一年仲裝修左,環境舒適左。必食-薰蛋: 流心蛋有香濃嘅煙熏味,味道同口感都一流黑松露甜豆蝦仁:另一必食推介,蝦仁細細粒好爽口,甜豆好鮮甜,仲有一陣黑松露嘅味道百頁結烤肉:做法有啲似紅燒肉,五花腩肥肉一層肥一層瘦,口感一流。紅燒肉香濃的汁已經滲入百頁結,食到唔停囗。但同行人士說太肥膩了,食一件就足夠了。蟹粉炒粉皮:要大閘蟹季節才有,今次因為係即興去食冇提前預訂蟹羔炒粉皮,所以諗住將就下。但原來蟹粉炒都唔錯仲幾好食,價格仲相宜

必食-薰蛋: 流心蛋有香濃嘅煙熏味,味道同口感都一流

黑松露甜豆蝦仁:

百頁結烤肉:

蟹粉炒粉皮:
2018-10-27
  • 蟹羔炒粉皮
  • 黑松露蝦仁
2019-01-22 4444 瀏覽
香港食上海餐有唔少連鎖店,今次試留園。首先好好食嘅係黑松露炒蝦仁,精緻之餘,細細粒嘅蝦仁帶住淡淡嘅黑松露香,出奇地好食,係我強烈推介嘅菜式!食上海菜唔少得小籠包山煎包,但佢哋整嘅味道一般同偏咸。小籠包個皮就夠薄,但無咩肉香。山煎包餡偏少,無祥興記嘅咁好食。至於鱔就好好食,可以夾埋炸或蒸銀絲卷都一流。佢鱔夠多又唔幼,調味好好唔太油或者咸。砂鍋雲吞雞雲吞餡料略少但湯好好味。蜜汁火方更係我嘅至愛。區能夠帶出火腿嘅向,配合想蜜糖甜甜地夾落麵包多真係好好味。佢哋用上方,火腿帶肥,肥瘦比例完美,不過包唔夠鬆軟。八寶飯唔會黏或太甜,煎得好香,只係賣相一般。可以喺環境唔錯嘅餐廳食好味嘅上海菜,呢間餐廳都值得一試嘅!
可以喺環境唔錯嘅餐廳食好味嘅上海菜,呢間餐廳都值得一試嘅!

2019-01-10 3753 瀏覽
新官上任請我地食呢間上海菜,望落係高檔既上海菜。食左個顯肉湯,都好大陣酒味,在場女士門都不太喜歡。至於最有印象係佢碟魚,挑晒成條魚,拎魚肉去打碎。其實好似整魚面咁樣。好似手工野,不過食落就平平啦。
2018-11-25 4488 瀏覽
食lunch時段唔會太多人 一去到等左2分鐘都唔洗就有位喇 仲有大閘蟹食 不過我冇叫😂叫左個醉雞 砌得好靚又好食 由於大家都肚餓 所以一分鐘就食晒 哈哈鎮江淆肉 👍🏻 蟹粉小籠包 依個係可以按人頭計 我地7個人 所以就比左7粒我地 好味又多湯 正正呀!蒽爆牛肉 好惹味呀 而且軟綿綿 一d都唔會老 有個白飯送就一流不過我地想食泡飯所以就冇叫白飯個泡飯我最喜歡 因為d飯粒仲係脆卜卜脆架!絕對推介!

鎮江淆肉 👍🏻

不過我地想食泡飯所以就冇叫白飯

個泡飯我最喜歡 因為d飯粒仲係脆卜卜脆架!絕對推介!
2018-11-20
2 分鐘 (堂食)
  • 蟹粉小籠包
  • 泡飯
  • 蔥爆牛肉
2018-11-18 2858 瀏覽
今天晚上去這裡慶祝爸爸的生日,這是一家我們愛在特別日子慶祝的餐廳,可是今天很失望。預訂的時候已被告知一半的地方7點以後作宴席,因此另外一半也已滿座。6點開始也可以,但7點要還臺,這個我們沒異議。可是想道有些菜式不能吃,如紅燒關東參,因要較久預備故我們不能要。這已經有少許失望。因此我們要了他們說可以的蝦子遼can參,怎料後來過來淡淡的說烏參也不能做,我覺得有點怪但也不跟他們爭辯。但後來他們走來說清炒蝦仁也沒有,因沒來貨,z這難以相信,這麼招牌菜沒有是從來沒有試過的,如果是真的沒貨就真是大問題。更大問題是他們完全沒有覺得不好意思,反而覺得這麼忙也讓我們三人吃我們應該感激才對。心淡了。 最後叫了槽溜魚片,紅燒蹄筋,齊菜蟹肉羹等菜,味道是不錯,保持水準。但低級的服務,已讓人沒胃口。很多西餐廳如果知道慶祝生日的都會有較好的服務。這餐廳收一流價錢,但服務態度是好像我們來求吃的,太令人失望。
2018-11-14 2671 瀏覽
上星期組團食上海菜,配意大利酒🍷個酥炸八寶鴨要早一日預訂,果然無令我失望,整隻鴨起骨再讓入糯米、蓮子、東菇等等材料釀入鴨腔內,做八寶鴨最容易把鴨燜得溶溶爛,但留園把這隻八寶鴨炸得外脆內嫩,確係手功菜,好回味😋最正係年糕炒蟹..... 下面嘅年糕,吸收日月精華,啲蟹膏黐住每一塊年糕,暫時把膽固醇拋開,確是人間美味!
上星期組團食上海菜,配意大利酒🍷

八寶鴨
年糕炒蟹
2018-11-09
八寶鴨
年糕炒蟹
  • 酥炸八寶鴨
2018-10-31 2961 瀏覽
到十月這種時間相信大部分香港人都會開始係電話上看到各位朋友瘋狂share. 而本人是海鮮愛好者所以每年的大閘蟹時令當然也不會放過. 聽了很多年的留園雅敘真的是久仰大名.相信真正的大閘蟹的愛好者都聽過這間老字號. 好啦唔講咁多廢話先!留園雅敘的全蟹宴真係一個完美的大閘蟹盛宴. 菜色以一道道上的形式呈現給各位. 首先開始本人先叫了一些小菜因為朋友遲到...🙄但小菜味道算不錯,看到食材有挑選過.朋友到了蟹宴便開始了. 一開始先來了一個蒸蟹鉗. 味道清甜,冇骨 (其實講真,真係黎食為左唔需要自己拆蟹呢樣嘢😂🙈)其實之後有碟蟹腳肉炒菜但本人太餓 唔記得左影相...(餵食人的壞習慣)呢碟嘢就真係不得了..蟹膏分皮. 雖然膩到傻左但鍾意大閘蟹的朋友來說,這是通往天堂的天梯. (以心臟病形式)呢份蟹粉魚翅羹味道濃厚 足料啖啖肉. 冇得批評呢個蟹粉小籠包就真係hea左D冇咩蟹味 個陷好麻麻.最後來個蟹撈麵 真係確定了我呢一年都不要再食蟹.終結:味道不錯,大滿足, 但真係膩到爆.6/10

但小菜味道算不錯,看到食材有挑選過.

呢份蟹粉魚翅羹味道濃厚 足料啖啖肉. 冇得批評

呢個蟹粉小籠包就真係hea左D冇咩蟹味 個陷好麻麻.

最後來個蟹撈麵 真係確定了我呢一年都不要再食蟹.
終結:味道不錯,大滿足, 但真係膩到爆.
6/10