2023-04-22 89 瀏覽
Ooo高CP值日本丼物ooO主打多款日式和風丼飯,有多款高CP值食物,蕎麥冷麵、鍋物、蛋蓋飯、咖喱飯、烏冬、丼飯等,選擇甚多,主食約$45-$65元👍🏻,怪不得大家說是中環區OL最愛的外賣店之一。我選擇在店內享用, 堂食位置不多但勝在晰叫即做,食物熱熱的送上,令人滿意😋。OooooO🔸壽喜燒牛肉鍋 (配飯/烏冬) $61壽喜燒最重要就是壽喜燒湯底,最怕太鹹嘅湯底,但呢間既湯鹹甜度剛好💯🌟,仲配有大量肥牛,配料有豆腐、海苔、嗚門卷及大量娃娃菜,CP值非常高‼️OooooO🔸照燒雞扒配胡麻醬烏冬 $57大大件雞扒碎上方便客人享用, 最有驚喜是配菜既牛油蜜糖粟米👍🏻,非常用心地用牛油蜜糖烤烘而成,甜甜香香的。OooooO🔸鐵板牛油粟米 $22非常香甜的粟米粒烤烘得外層香香甜甜, 一流!💕💕OooooO🔸中華沙律 $22爽爽的海草絲加上沙律汁幾開胃!OooooO🔸特飲(跟餐加$15)白桃四季春, 茶味清香炭燒烏龍, 茶味較濃
Ooo高CP值日本丼物ooO

🔸壽喜燒牛肉鍋 (配飯/烏冬) $61

🔸照燒雞扒配胡麻醬烏冬 $57

🔸鐵板牛油粟米 $22
非常香甜的粟米粒烤烘得外層香香甜甜, 一流!💕💕

🔸中華沙律 $22
爽爽的海草絲加上沙律汁幾開胃!

OooooO
🔸特飲(跟餐加$15)
白桃四季春, 茶味清香
炭燒烏龍, 茶味較濃
2023-04-14 69 瀏覽
無試過店內食飯,每次都外賣自取,其實都買左幾次啦,價錢覺得都ok,但買完返黎睇,份量都好少,個盒咁大,d野咁少,都唔知為咩。兩個人食要買3份囉~~~~食物味道又真係ok既。
2023-04-13 53 瀏覽
係香港平民日式丼飯買少見少,而且都幾乎係集團式既,種類選擇普通。近排係公司附近發現到有間主打丼飯既小店,飯既款式都比較多,有啲仲幾特別,價錢亦算親民😋胡麻手撕雞丼飯比平時食開既手撕雞飯健康,少油少鹽,雞肉嫩,胡麻醬幾濃,飯係珍珠米,成個配搭好夾。配上青瓜絲同蕃茄仔令到個飯唔會太寡,清新感up👍🏻 七味脆辣雞中翼單骨雞翼一啖就可以放落口吮😍炸得好脆有肉汁,估唔到七味粉都幾夾雞翼喎😛茉莉綠茶茶味比較濃,茉莉味清香,啱哂中意唔甜純正茶味既愛好者😙町町丼丼 九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓5A-5C號舖觀塘開源道62號駱駝漆大廈2座10樓A室中環威靈頓街182號LG樓鰂魚涌海灣街2號濱海大廈地下A3號舖#觀塘美食 #鰻魚丼 #日式蛋蓋飯 #日式咖喱豬扒飯#日式咖喱飯 #丼飯#donburi#日式牛肉飯

胡麻手撕雞丼飯

七味脆辣雞中翼

茉莉綠茶
茶味比較濃,茉莉味清香,啱哂中意唔甜純正茶味既愛好者😙

町町丼丼
九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓5A-5C號舖
觀塘開源道62號駱駝漆大廈2座10樓A室
中環威靈頓街182號LG樓
鰂魚涌海灣街2號濱海大廈地下A3號舖
#觀塘美食 #鰻魚丼 #日式蛋蓋飯 #日式咖喱豬扒
飯#日式咖喱飯 #丼飯#donburi
#日式牛肉飯
【商業區打工仔恩物✨ 快靚正CP值高日本丼物🤍】推薦程度:●●●●○抵食程度:●●●●◐——— 之前喺新蒲崗都見過呢間,一搵之下發現好多港九嘅商業區都有分店!今次嚟到地段貴嘅中環,再次見到呢間平民價嘅小品日本料理,於是決定一試🫡 佢哋有好多樣化嘅丼飯同日式小食,價錢親民,相信係附近打工仔同區內居民嘅好選擇🥰 店內座位唔多,但夠寛敞舒服~ 由於係做外賣為主,所以上菜都特別快手🙌🏻✨ 不過都因為以外賣為主,賣相同擺盤係爭少少😗🍲 壽喜燒牛肉鍋(配飯/烏冬)|$57配料份量都幾多,有豆腐、海苔、嗚門卷等等;主角肥牛份量多,食極都仲有🫶🏻✨ 湯底方面口味比較健康,坊間嘅壽喜燒都會偏甜,食完好渴,但呢間鹹甜度都好溫和🙌🏻 飯量都足以飽腹,CP值算高!如果飯上面係飯素而唔係芝麻會更滿足😛🍚 大盛雙層鰻魚丼|$86兩層雖然貴價少少,鰻魚足一條,粗略估計有20+cm,比一般日本料理餐廳都抵食☺️ 鰻魚軟熟淋身,最緊要係夠醬汁🫶🏻✨配埋飯食大滿足!小驚喜係有些少配菜:玉子燒夠香,唔太甜;醃蘿蔔微酸,甜味較出,可以好好清除口腔令成件事fresh返🤍🍤 磯燒魷魚天婦羅配黑椒蛋黃醬|$48炸物層算薄,但表面香脆
【商業區打工仔恩物✨ 快靚正CP值高日本丼物🤍】

推薦程度:●●●●○
抵食程度:●●●●◐

———

🍲 壽喜燒牛肉鍋(配飯/烏冬)|$57

🍚 大盛雙層鰻魚丼|$86

🍤 磯燒魷魚天婦羅配黑椒蛋黃醬|$48
炸物層算薄,但表面香脆可口,而內裏魷魚口感軟熟,形成2種口感層次👍🏻 件數都比預期中多,幾抵食!
嘩滑蛋豬扒飯真係好少呀好少飯好少餸呀真係非常之唔抵呀又唔好食好唔抵呀太貴喇,又做得非常之內等了好耐呀真係唔抵呀太貴喇又冇客人不知點解要做咁耐而且啲豬扒都唔脆嘅實在太淋喇係咪吉列豬扒嚟㗎
好耐呀真係唔抵呀太貴喇
又冇客人不知點解要做咁耐
而且啲豬扒都唔脆嘅實在太淋喇係咪吉列豬扒嚟㗎
2023-03-27 1019 瀏覽
位於中環威靈頓街182號LG樓的町町丼丼,主打外賣日式丼飯。筆者是第一次光顧這間食店,無論賣相和菜式味道也令人滿意。今次筆者和朋友坐在飲品吧旁邊的位置,感覺悠閑舒適,空調充足。職員先遞上兩杯飲品,丼飯和小吃約於十五分鐘後陸續送上。。📌日式咖哩吉列豬扒蛋蓋飯 - $59Pork Katsu Omelette rice Curry豬扒蛋蓋飯賣相精緻,而且咖喱和豬扒是分開上桌,確保炸豬扒不會浸腍,相當貼心。咖哩是甘口,不喜歡吃辣的食客也能大快朵頤。滑蛋質感嫩滑,蛋味香甜濃厚。滑蛋底下是煙韌軟糯的日本米,份量十足,男士吃也夠飽。豬扒即點即炸,新鮮香脆。旁邊的沙律菜用料頗新鮮,質感爽脆。。📌壽喜燒牛肉鍋 - $60Sukiyaki Beef Stew配飯或烏冬 - 加$4用膳當晚天氣不太好,下著微微細雨。朋友則點了一客暖洋洋的牛肉鍋,肚子頓時變得暖和了,心情也變得更加暢快。牛肉鍋的配料有牛肉片、金菇、滑豆腐、三角油揚、昆布、紹菜等。紹菜和滑豆腐切是一口一件,頗為體貼。牛肉肥瘦適中,而且牛味頗為濃厚。面頭的黑白芝麻令菜式的香氣更為豐富。。牛肉鍋份量十足,胃口小的女孩子單點牛肉鍋也夠飽,可按需要額外

筆者是第一次光顧這間食店,無論賣相和菜式味道也令人滿意。

📌日式咖哩吉列豬扒蛋蓋飯 - $59

豬扒即點即炸,新鮮香脆。旁邊的沙律菜用料頗新鮮,質感爽脆。

📌壽喜燒牛肉鍋 - $60
Sukiyaki Beef Stew
配飯或烏冬 - 加$4

牛肉鍋份量十足,胃口小的女孩子單點牛肉鍋也夠飽,可按需要額外配白飯或烏冬。

📌磯燒魷魚天婦羅配黑椒蛋黃醬 - $48
Ika Tempura with Peppered Mayo

朋友相當鐘情這款小吃,外層脆口,魷魚則煙韌有嚼勁,魷魚件炸之前有醃過,更加入味。自家調製的黑椒蛋黃醬味道濃郁豐富,黑椒味香濃,能提升魷魚天婦羅的風味。

📌芝士黑糖珍珠鮮奶 (飲品跟餐 +$15)
Brown Sugar Boba with Fresh Milk & Cheese Top
📌芝士奶蓋炭燒烏龍珍珠奶茶(飲品跟餐 +$15)
Roasted Charcoal Oolong with Boba & Cheese Top

每杯飲品的份量約有700毫升,性價比頗高。芝士奶蓋相當幼滑,芝士味濃厚。筆者點了前者,第一次點這款配搭,芝士和黑糖、鮮奶的味道合襯,喝起來幸福感滿滿。
2023-03-16
  • 日式咖哩吉列豬扒蛋蓋飯
町町丼丼為日式丼飯專門店,喺港島同九龍均設有分店。餐廳提供各式各樣嘅丼飯同日式小食任君選擇😋食物質素好,份量令人飽足。即叫即做、性價比高。之前上網睇過唔少好評,所以今次喺附近工作完畢後,就決定同另一半去町町丼丼嘅中環分店食個靚Lunch,然後就We Time😎🤘🍽大盛雙層鰻魚丼($86) 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)大盛雙層鰻魚丼內有兩大條鰻魚、甜甜嘅玉子燒同爽脆嘅醃黃蘿蔔🤤燒得甘香嘅鰻魚,魚肉嫰滑有彈性、冇腥味亦食唔到魚骨👍醬汁美味濃醇,配埋熱辣辣具咬口嘅珍珠飯,令肥厚鰻魚嘅滋味更上一層樓‼️.🍽壽喜燒牛肉飯($57) 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)料多實在嘅牛肉壽喜燒可揀配飯或烏冬*(烏冬需另加$4),醬汁鮮甜惹味,唔會太咸😚👍作為主角嘅牛肉,肥瘦適中,嗦飽湯汁後超JUICY♥️除左牛肉之外,碗內仲有金菇、豆腐、鳴門卷、海帶同蔬菜等等,配埋碗珍珠飯,份量整體嚟講夠大份,超值💯‼️.🍹特飲(跟餐加$15) 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)我地跟餐各叫左一杯特飲,只需加$15就可以有一大杯手搖飲品慢慢嘆😍✨款式繁多,大家可按自己喜好選擇,我地就揀左兩款唔同口味嘅水果茶飲🫶💕最方便係唔洗逼自己一下子飲哂,喺用餐後可以邊行邊

🍽大盛雙層鰻魚丼($86)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)
🍽壽喜燒牛肉飯($57)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)
🍹特飲(跟餐加$15)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)
我地跟餐各叫左一杯特飲,只需加$15就可以有一大杯手搖飲品慢慢嘆😍✨款式繁多,大家可按自己喜好選擇,我地就揀左兩款唔同口味嘅水果茶飲🫶💕最方便係唔洗逼自己一下子飲哂,喺用餐後可以邊行邊飲☺️👍
店舖名稱 Restaurant Name:
町町丼丼
Machi Donburi
店舖地址 Restaurant Address:
中環威靈頓街182號LG樓
LG/F, 182 Wellington Street, Central
鰂魚涌海灣街2號濱海大廈地下A3號舖
Shop A3, G/F, Riviera Mansion, 2 Hoi Wan Street, Quarry Bay
觀塘開源道62號駱駝漆大廈2座10樓A室
Room A, 10/F, Block 2, Camel Paint Building , 62 Hoi Yuen Road, Kwun Tong
九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓5A-5C號舖
Shop 5A-5C, 1/F, Enterprise Square Tower 1, 9 Sheung Yuet Road, Kowloon Bay
營業時間 Opening Hours:
⊿星期一至日 Mon to Sun 11:30 – 21:00(中環分店營業至21:30)
大盛雙層鰻魚丼
壽喜燒牛肉飯
2023-03-18
大盛雙層鰻魚丼
壽喜燒牛肉飯
餐廳:町町丼丼 (中環)地址:中環威靈頓街182號LG樓香港人慣咗步伐急促👣,成日都處於好忙嘅狀態,尤其返工嗰陣放lunch,真喺希望可以搵到啲平靚正嘅餐廳🍴,喺九龍同港島有6間分店嘅日式丼飯專門店——町町丼丼 @machidonburi ,有多款平價日式主食提供,蕎麥冷麵、鍋物、蛋蓋飯、咖喱飯、牛丼同滑蛋丼等應有盡有🍛,仲要平均四十幾到六十幾蚊就食到,都咪話唔吸引,性價比都幾高🤩今次去咗中環呢間分店,店內主要以吧枱為主,有9張凳比客人可以坐喺度堂食,但更多人選擇外賣🥡,去食嘢嗰陣訂單響個不停✝️日式咖哩吉列豬扒蛋蓋飯 $59唔好以為用外賣兜裝住就一定唔好食,一件切成八塊嘅超香脆吉列豬扒,薄脆嘅吉列外層包住鮮嫩有濃厚豚肉香嘅豬扒🐷,配埋嫩滑帶有少少蛋汁嘅炒滑蛋,連埋日式咖喱同白飯一齊食,呢個價錢呢個質素真喺唔話得👍,絕對值得你一試✝️韓式牛肉部隊鍋 $60一嚟到嘅時候有少少失望,因為喺面頭只喺見到脆皮腸、午餐肉、金菇、豆腐、泡菜、娃娃菜、紫菜呢啲部隊鍋一般有嘅食材,但喺將烏冬加落湯入面再撈勻,先發現原來部隊湯底下面有勁多肥牛肉🤣,有成十幾塊,即刻覺得好抵食😆✝️鰻魚串 $40除咗各款日式主食
餐廳:町町丼丼 (中環)
地址:中環威靈頓街182號LG樓

✝️日式咖哩吉列豬扒蛋蓋飯 $59
唔好以為用外賣兜裝住就一定唔好食,
一件切成八塊嘅超香脆吉列豬扒,
薄脆嘅吉列外層包住鮮嫩有濃厚豚肉香嘅豬扒🐷,

✝️韓式牛肉部隊鍋 $60
一嚟到嘅時候有少少失望,

✝️鰻魚串 $40
除咗各款日式主食同丼飯之外,町町丼丼仲有唔少日式小食提供,叫咗呢個一客有兩串嘅鰻魚串,
唔算好厚肉但喺都有濃郁嘅鰻魚鮮香味,加上黑白芝麻同蒲燒汁就更加香濃惹味😋

✝️芝士奶蓋黑糖珍珠伯爵奶茶 (+$15)
跟餐加$15就可以叫到呢杯原價$30嘅特飲🧋,特飲有25款選擇,有芝士奶蓋系列、冷泡茶系列、果茶系列,仲有鮮茶同日本茶等等。香醇嘅伯爵茶茶底帶有陣陣黑糖香,煙靭嘅珍珠粒同面頭奶滑嘅芝士奶蓋豐富咗成杯茶飲嘅滋味同口感,飲完雖然邪惡但喺好有滿足感🥰
2023-03-11
今天晚上吃了外賣,首先,這道菜的味道非常吸引人。這道咖喱吉列豬扒蛋包飯非常入味,香氣四溢。豬扒煎得剛剛好,口感嫩滑,帶有微微的炭燒味。加上咖喱的香辣味道,讓人忍不住一口接一口地吃。蛋包飯也非常美味,米飯煮得剛好,口感Q彈,蛋皮煎得金黃酥脆,外酥內嫩,搭配豬扒和咖喱,味道更加豐富。除了味道之外,這道咖喱吉列豬扒蛋包飯的價格也非常優惠,性價比特別高。我們訂購的是外賣,食物送到時還是非常熱的,這點也讓我們感到非常滿意。總體而言,這道咖喱吉列豬扒蛋包飯是一道非常美味且價格實惠的菜品。我覺得如果你是學生或者上班族的話,那麼這一道飯作為晚飯的話,一定會讓你吃飽肚子,而且會覺得非常的物美價廉,我下次肯定還會再來吃的。

外賣送餐
2023-03-21 49 瀏覽
最近出外午膳時發現了【町町丼丼 】是一家提供多樣款式丼飯的外賣店除了飽肚的丼飯外也有不同的日式小食中環分店提供堂食 吧枱設計空間寬敞店員即使不停忙碌地處理外賣訂單也依然親切有禮價錢也都令人驚喜地抵食最便宜的丼飯連飲品,只需要$60以同區其他外賣餐廳來說 實屬少見꙳ ⋆ 𓈒𓏸 壽喜燒牛肉鍋配飯 57肥牛意外地足料配上鳴門卷金菇豆腐和昆布等夾在甜甜的壽喜燒汁內非常下飯分量十足 一個人也差點吃不完꙳ ⋆ 𓈒𓏸 汁燒鰻魚丼 62鰻魚肥美 入口即化 而且沒有堅硬的細骨鰻魚汁配着飯來吃,也是非常不錯꙳ ⋆ 𓈒𓏸 唐揚炸雞配黑椒蛋黃醬 34炸雞炸得金黃 雖說沒有非常酥脆但是內裏依然多汁 與黑椒蛋黃醬一起吃也很滋味限定推廣優惠一份當飯跟餐加配飲品只需要15$꙳ ⋆ 𓈒𓏸 白桃四季春꙳ ⋆ 𓈒𓏸 桂花烏龍兩款茶飲雖然無糖但也有濃濃的花/水果香喝起來消滯解膩 非常清爽
最近出外午膳時發現了【町町丼丼 】

分量十足 一個人也差點吃不完

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 汁燒鰻魚丼 62
鰻魚肥美 入口即化
而且沒有堅硬的細骨
鰻魚汁配着飯來吃,也是非常不錯

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 唐揚炸雞配黑椒蛋黃醬 34

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 桂花烏龍
兩款茶飲雖然無糖
但也有濃濃的花/水果香
喝起來消滯解膩 非常清爽
町町丼丼,港九新界都有,今次食既依間位於中上環❕🔅 中環威靈頓街182號LG樓🔅專賣和風丼飯,係依區黎講價錢相當親民😙店內簡潔舒適加啲日式裝修,餐牌由滑蛋丼、蛋包飯、日式咖哩,到鍋物都有,仲有好多小食揀,啲相好吸引😍壽喜燒牛肉鍋,配飯,超大鍋,擺得都好精緻,鍋底唔會太甜幾啱口味,豆腐非常滑👍🏻肥牛勁多,成個鍋好好送飯,而珍珠米都好夾好好味😋加左隻溫泉蛋,配落個鍋同埋啲飯都好夾,推介💓再食之前飲下野,蜜桃桂花烏龍,好香濃既桃味,唔會太甜,幾refreshing😎青芥末芝麻醬手撕雞,可配飯或烏冬,正擔心食唔晒,原來可以配沙律🥗雞絲好嫩滑下,青芥末芝麻醬好好味,唔會膩,愈食愈想食👍🏻其實配日式沙律係超夾,而都係份量好夠!讚,加多左個鰻魚串,燒得好香,多肉又滑又惹味,正🤤樣樣野都好味而最驚人真係個份量,包你話多😄店員仲要好有禮貌好親切,性價比真係高到爆💥
町町丼丼,港九新界都有,今次食既依間位於中上環❕
🔅 中環威靈頓街182號LG樓🔅

蜜桃桂花烏龍
青芥末芝麻醬手撕雞沙律
青芥末芝麻醬手撕雞
2023-03-04 163 瀏覽
小戀熊中午喺OpenRice睇吓有咩新嘢食,發現呢間有唔少正評嘅餐廳,價錢又公道,喺OpenRice買有62折優惠,而且選擇有好多,即刻叫個外賣試吓。•滑蛋吉列豬扒丼雞蛋唔滑不特止,反轉仲要係燶🙀;雖然係珍珠米,但太多水,煮得太爛,漿糊飯一樣;吉列豬扒,因為係外賣嘅關係,豬扒已經唔脆,而且肉質幾鞋,汁好少而且比較淡味。😿小熊私心評分:26/100打開時盒飯覺得賣相OK,但係食落都幾差,蛋底係燶,之後唔會再食。

•滑蛋吉列豬扒丼

😿小熊私心評分:26/100
2023-03-03
2022-09-19 736 瀏覽
Not worth to go at the moment1) we called to find out the specialProMotion then the CS person asked us to order through open rice and when pick up no service atall. Did not even say a word2) order a special promotion dishes, end up really normal and not enough for me to be full
Not worth to go at the moment

all. Did not even say a word

2022-09-19
2022-08-22 729 瀏覽
中環邊度有50蚊日本大大盒靚飯,蓮香樓再過幾間就有,外賣為主嘅日式飯店,次次都食咖喱豬扒飯,吉列炸到脆卜卜正到毫天,咖哩汁亦一絕,完事之後再食埋佢果2塊紅姜真係爽YY今次就食左個雞飯,蛋厚,雞滑,飯夠正,加埋D洋蔥味林汁,真係無得輸,中上環收你50蚊仲可以講乜?朋友食烏冬都話彈牙,呢個基本要有架啦!個湯都好甜好正,最緊要係其他地方食烏冬肯定唔飽,呢度就夠喇!!掂當! 每個禮拜最少一次探訪!!再見再見

每個禮拜最少一次探訪!!再見再見
2022-08-22
2022-08-08 617 瀏覽
平時返工都會叫外賣🥡最近食到間相當唔錯,就係町町丼丼喇😍中環荔枝角、新蒲崗、鰂魚涌同觀塘都有分店🤩食物選擇好多,好似有日式咖喱、滑蛋、蛋蓋飯、鍋物、牛丼等等😛而且價錢親民,份量仲好多添🥳滑蛋吉列鰻魚丼吉列鰻魚外層脆口,鰻魚肥美啖啖肉🤤上面仲有蔥花、七味粉、花生碎同芝麻碎,令成個飯更加香口😚滑蛋軟綿綿☁️日式咖喱煎雞扒蛋蓋飯煎雞扒香噴噴😚雞肉嫩滑,仲有好多粟米喺側邊添🤩飯上面有滑蛋🥚日式咖喱唔會好辣甜甜地幾好味🍛小食選擇亦有好多,好似芝麻雞翼、唐場池魚、日式炸餃子、魷魚天婦羅等等🤩今次試咗一口芝士年糕同唐揚炸雞😚一口芝士年糕芝士熱辣辣,入口即溶,年糕煙韌🤩唐揚炸雞配埋黑椒蛋黃醬,一齊食更滋味🥳

滑蛋吉列鰻魚丼

日式咖喱煎雞扒蛋蓋飯