經過中上環想食快既日本野,揀左#町町丼丼, 📍中環威靈頓街182號LG樓,專賣#日式丼飯、和風料理、蛋包飯、小食等,價錢相當合理👍🏻簡潔舒適加啲和風裝飾,好多款茶揀,拎左枝蜜桃桂花烏龍飲住揀野食,唔係好甜幾重茶味🥤#壽喜燒牛肉鍋,配烏冬,相當大鍋,擺盤整整齊齊咁,鍋底唔太甜幾啱個人口味👼🏻豆腐好滑而肥牛勁多,味道唔錯,而個烏冬好吸引,口感好彈牙好正,夾壽喜燒個湯幾夾💖 加個鰻魚串,上枱好香,個汁好味,幾厚肉又惹味,正😍青芥末芝麻醬手撕雞,可選擇配飯、烏冬、沙律,日式芝麻醬本身就好啱做沙律所以揀左沙律🥗好大碗,雞絲舖滿面,青芥末芝麻醬濃好好味😋雞絲好嫩滑,愈食愈想食🐣唐揚炸雞香到爆💥配黑椒蛋黃醬,香脆惹味,炸雞唔粉,肉滑仲超多肉汁,配埋黑椒蛋黃醬又另一個風味🤗鰻魚串,燒得好香,又滑又惹味,正💯相當唔錯既食物質素,而價錢係依區係難以置信🤣性價比高,堂食外賣都正🤘🏻

蜜桃桂花烏龍

唐揚炸雞配黑椒蛋黃醬
唐揚炸雞
蒲燒鰻魚串
2024-03-30 18 瀏覽
上環好似食咩都貴,又比我搵到間抵食嘅日式外賣店,openrice app外賣自取仲要有額外discount添!好多選項,而吸引到我嘅滑蛋鰻魚飯呢份鰻魚係冇骨架!而且味道都算唔錯,飯都粒粒分明真係抵食
好多選項,而吸引到我嘅滑蛋鰻魚飯
呢份鰻魚係冇骨架!而且味道都算唔錯,飯都粒粒分明
真係抵食
滑蛋鰻魚飯
滑蛋鰻魚飯
2024-01-05 121 瀏覽
我同朋友嚟到「町町丼丼」餐廳,立刻聞到一陣香氣!侍應好友善,即刻幫我哋介紹餐牌💜 我地決定試下咖喱吉列豬扒飯,佢嘅味道好濃郁,豬扒又嫩又多汁,真係超正!🍛🥢我同埋朋友都想食啲特別嘅菜式,所以我地揀咗咖喱南瓜餅蕎麥麵同一口芝士年糕🥳 咖喱南瓜餅蕎麥麵有啲辣辣嘅味道,同南瓜餅嘅香甜好搭,麵條又彈牙,真係一流!而一口芝士🫕年糕就更加驚喜,融化嘅芝士同年糕嘅黏滑口感絕配,好好味啊!🌶️當然,飲品都好吸引!我試咗炭燒烏龍冷泡茶同蘋果茉莉冷泡茶☕️ 炭燒烏龍冷泡茶有啲煙燻味,清香又解渴,好開胃!而蘋果🍹茉莉冷泡茶就清新啲,有淡淡嘅花果香,好適合夏天飲!🍵我對「町町丼丼」嘅餐點印象深刻,真係好開心嚟到呢度用餐!🌟🍽️總括而言 (5個♥️係最高)好味指數 : ♥️♥️♥️🤍🤍服務態度 : ♥️♥️♥️🤍🤍環境打卡 : ♥️♥️♥️🤍🤍回頭指數 : ♥️♥️♥️🤍🤍📍 町町丼丼 (威靈頓街) (中環)🏢中環威靈頓街182號LG樓🕗星期一至日 11:30 - 21:30#中環美食 #中環必食 #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photoof

總括而言 (5個♥️係最高)
好味指數 : ♥️♥️♥️🤍🤍
服務態度 : ♥️♥️♥️🤍🤍
環境打卡 : ♥️♥️♥️🤍🤍
回頭指數 : ♥️♥️♥️🤍🤍

📍 町町丼丼 (威靈頓街) (中環)
🏢中環威靈頓街182號LG樓
🕗星期一至日 11:30 - 21:30

#中環美食 #中環必食 #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-12-02 131 瀏覽
今日經過中環,搵到間性價比高既餐廳🤤地理位置其實喺中環同上環交界主打食日本丼飯、小食🥢 壽喜燒牛肉鍋烏冬 💰$61賣相望落去好足料,有牛肉、金菇、菜、豆腐、日式魚蛋片,烏冬亦都好大份,好彈牙,壽喜燒湯底甜甜地,唔錯👍🏻🥢 咖喱吉列南瓜餅飯 💰$52最欣賞吉列南瓜餅同咖喱飯分開上,咖喱唔會浸淋左南瓜餅,南瓜餅望落炸得均勻,炸到黃金色,食落鬆脆,淡淡南瓜蓉。咖喱吉列飯,咖喱同嘅份量啱啱好,一啖飯可以撈滿咖喱汁嚟食,份量夠飽,咖喱汁係日本咖喱,甜甜地容易入口🥢 鰻魚串(兩串)💰$40鰻魚串望落去燒得唔錯,夠醬汁燒得唔會太燶,鰻魚嘅肥美度適中,如果過瘦會易食到好多骨,依嚿完全冇骨,食到啖啖肉,鰻魚汁都幾好味,每串份量有三嚿鰻魚,兩串先$40,性價比高👍🏻🥢 唐揚炸雞配黑椒蛋黃醬 💰$34有成五嚿炸雞,炸雞炸到金黃色,咬落香脆又多汁,唔配醬汁都已經好好食,如果想食少少辣吊味,就可以點醬,個醬都做得幾好🍹 白桃四季春💰$14一飲落去係好出嘅白桃味,然後先出到四季春嘅茶味,有兩種層次,食咗啲炸嘢再飲四季春啱晒🙌🏻今日食咗幾樣嘢,嘢食味道賣相都唔錯特別推介‼️咖喱吉列飯、鰻魚串、唐揚炸雞經過路過中環,值
今日經過中環,搵到間性價比高既餐廳🤤
地理位置其實喺中環同上環交界
主打食日本丼飯、小食

🥢 壽喜燒牛肉鍋烏冬 💰$61

🥢 咖喱吉列南瓜餅飯 💰$52

🥢 鰻魚串(兩串)💰$40

🥢 唐揚炸雞配黑椒蛋黃醬 💰$34
有成五嚿炸雞炸雞炸到金黃色,咬落香脆又多汁,唔配醬汁都已經好好食,如果想食少少辣吊味,就可以點醬,個醬都做得幾好

🍹 白桃四季春💰$14

🙌🏻今日食咗幾樣嘢,嘢食味道賣相都唔錯
特別推介‼️咖喱吉列飯、鰻魚串、唐揚炸雞
經過路過中環,值得一試😉
2023-11-26 115 瀏覽
早排有日放半左日假😚約埋朋友去左中上環一間比較親民既日式料理 - 「町町丼丼」食下tea吹下水😆是日兩個媽媽都放低左小朋友👶🏻👶🏻真正邊食邊傾🍛好輕鬆😆呢間餐廳專賣日式和風丼飯🇯🇵店內既裝修簡潔舒適,食物種類多樣化,由滑蛋丼、日式咖哩、蛋包飯、鍋物,甚至小食。店內既座位唔多,主要以外賣為主,所以擺盤既碗都係用外賣盒,但上菜速度算快🚩🌟熱門推介🌟- 大勝雙層鰻魚- 日式咖哩豬扒蛋蓋飯🎈壽喜燒牛肉鍋配飯擺盤都算精緻🤎豆腐好滑🍲鍋底唔會好甜,肥牛都算多,勁好餸飯😆珍珠米都煮得好好味~牛肉唔會煮到好老,可以Encore😚🎈滑蛋雞扒丼賣相唔錯,雞肉份量適中,滑蛋仲有少少流心既口感,仲有七味粉同芝麻,整體撈埋飯一齊食好好味🤤🎈芝麻雞翼一份有3隻雞翼,即叫即炸熱辣辣🔥啖啖肉好惹味,我地兩個一食即刻講「哇好好食喎」😂🎈飲品方面我地分別order白桃四季春同埋蜜桃紅茶,見到店員整好倒入樽再放雪櫃,飲落唔會好甜,茶味好香店員好親切有禮貌,一邊食都見到有唔少外賣單, 以lunch黎講份量都足夠,性價比高💡如果係附近返工既可以一試,絕對係區內居民同埋上班族用膳既好選擇😆

🌟熱門推介🌟

🎈芝麻雞翼

2023-10-25
下午茶
2023-11-02 249 瀏覽
同朋友去中環行街搵嘢食,佢話喺第區食過🍱町町丼丼🍱幾抵食,一於去試吓!日式丼飯小食店內環境舒適整潔,上餐都幾快,員工仲好友善,相信係附近上班族👩🏻‍💼👨🏻‍💼用膳嘅好選擇。日式咖喱豬扒蛋蓋飯🍛豬扒好大塊又香脆,炒蛋嫩滑,而且估唔到咁多咖喱汁,唔會食食吓好乾。壽喜燒牛肉鍋配烏冬🍲好足料嘅牛肉鍋,有肉有菜好balance,壽喜燒湯底甜甜哋好好味😋。磯燒魷魚天婦羅配黑椒蛋黃醬🦑係邪惡炸物🙊!炸皮唔厚而且啖啖魷魚肉~加埋蛋黃醬更加好味。日式炸餃子(5個)🥟係外脆內軟嘅日本餃子~🥹個人覺得餃子係日本嘢嘅代表🤣,食完成餐飯更加滿足。

日式咖喱豬扒蛋蓋飯🍛

壽喜燒牛肉鍋配烏冬🍲

磯燒魷魚天婦羅配黑椒蛋黃醬🦑
係邪惡炸物🙊!炸皮唔厚而且啖啖魷魚肉~加埋蛋黃醬更加好味。

日式炸餃子(5個)🥟

2023-10-31
2023-10-31 99 瀏覽
個名幾過癮dingding dongdong🫢睇個名都知佢主打日式丼飯為主 亦都有日式小食㗎香港九龍都有分店餐廳面積唔太大 睇落主要外賣為主 有幾張吧枱同高櫈但都環境舒適 有日本音樂做bgm佢哋熱門菜式係大勝雙層鰻魚同埋日式咖喱豬扒蛋蓋飯而👦表示又想食壽喜燒 又想食鰻魚 ok no problem🔹️胡麻醬手撕雞丼好!大!碗! 面頭鋪滿手撕雞 下面係一層青瓜絲再下面就係勁重份量嘅飯平時我都算大食 但今次真係食唔晒每條手撕雞都沾咗麻醬 連青瓜絲同飯撈飯食唔經唔覺都食咗3分2碗飯啲雞唔韌🤗good good🔹️壽喜燒牛肉飯牛肉同配料都好足夠 而且幾靚仔牛肉唔嚡口 壽喜燒個湯連飯食 🤤但👦都食唔晒啲飯 證明真係大碗細食嘅可以選擇配烏冬🔹️汁燒鰻魚串鰻魚汁偏甜幾好味 鰻魚肉質嫩滑又夠juicy 同埋肥嘟嘟😍🥤可樂+$6🥤蜂蜜紅茶+$14 幾潤 唔會太甜✅️性價比極高✅️staff friendly
個名幾過癮dingding dongdong🫢

+$14 幾潤 唔會太甜

✅️性價比極高
✅️staff friendly

2023-10-09 154 瀏覽
行過中環威靈頓街見到有間日式丼飯專門店🍱,原來呢間日式當飯專門店,港島及九龍都有好多分店㗎!丼飯款式非常之多選擇,亦提供各式日式小食。餐廳雖小,但環境舒適,店員亦非常親切有禮👍 食物性價比高=========================== 今次就試咗🔸壽喜燒牛肉飯好足料,賣相唔錯,牛肉一啲都唔韌🔸滑蛋吉列豬扒丼賣相好靚,吉列豬扒做得唔錯,外皮酥脆,豬扒JuicY唔會好乾🔸芝麻雞冀脆卜卜灑上芝麻好香口🔸和風柚子醋手撕雞沙律大大碗,好抵食,柚子醋酸酸甜甜好開胃🔸冷泡茶-白桃四季春店員推介好好飲,果然冇介紹錯
丼飯款式非常之多選擇,亦提供各式日式小食。
餐廳雖小,但環境舒適,店員亦非常親切有禮👍 食物性價比高
===========================
今次就試咗
🔸壽喜燒牛肉飯
好足料,賣相唔錯,牛肉一啲都唔韌
🔸滑蛋吉列豬扒丼
🔸芝麻雞冀
脆卜卜灑上芝麻好香口
🔸和風柚子醋手撕雞沙律
大大碗,好抵食,柚子醋酸酸甜甜好開胃
🔸冷泡茶-白桃四季春
店員推介好好飲,果然冇介紹錯
2023-10-02 121 瀏覽
呢一間CP值超高,有勁多唔同款式嘅丼飯揀,環境就走日系風格,被日式海報包圍🇯🇵 仲有木和橙色枱凳 。上網睇到佢嘅招牌係大勝雙層鰻魚丼和日式咖喱豬扒飯,仲有日式小食可以選擇,今次點咗: 牛肉壽喜燒湯底 配🍚 $57湯底係日式壽喜燒的做法,湯底偏甜,肥牛份量都多,配料都有好多款:豆腐、娃娃菜、金菇.......好似食日式火鍋一樣,yummy 😋 飯嘅份量都好多,一個人食唔晒,除咗飯之外都可以點烏冬。🍗唐揚炸雞配黑椒蛋黃醬 $34呢個有驚喜,雞肉好嫩又夠juicy,唔會太鹹,單食都可以,個醬汁係日式醬黃醬,甜甜地黑椒味唔會太濃,同個雞好match 。汁燒鰻魚丼🍱 $62鰻魚都夠肥美同juicy ,鰻魚汁都係日式偏甜果種,如果有少少火炙炭燒味就會更好食。另外,可以+ $11 可以加温泉蛋🥚,蛋都煮得啱啱好,mix 飯好好食。🍵冷泡茶有驚喜,幾好飲白桃四季春 - 充滿桃香 和茶味炭燒烏龍- 好濃郁日本炭燒味✨呢間店主打外賣,發覺勁多外賣單,作為lunch份量都多,如果喺附近返工可以一試,一定食得飽,下次會想試日式咖喱豬扒蛋蓋飯,望到塊豬扒好大塊!另外,都有做到會,開party可以叫飯同小食。服務

牛肉壽喜燒湯底 配🍚 $57

🍗唐揚炸雞配黑椒蛋黃醬 $34

汁燒鰻魚丼🍱 $62

🍵冷泡茶有驚喜,幾好飲
白桃四季春 - 充滿桃香 和茶味
炭燒烏龍- 好濃郁日本炭燒味

另外,都有做到會,開party可以叫飯同小食。

服務方面,當日店員都好有禮貌,會講thank you bye bye。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️ ⭐️
(外賣超推介 ! )

有幾間分店,九龍和港島各有分店,總有一間係附近 。

📍町町丼丼 @machidonburi
📍中環威靈頓街182號LG樓
今次去呢間日式丼飯專門店,位於威靈頓街嘅町町丼丼order外賣,有好多款丼飯和日式小食選擇,呢一區嚟講,性價比認真高。店內有個飲品櫃,可以自選健康嘅冷泡茶或者汽水。我揀咗冷泡白桃烏龍,茶味都幾香!而每個外賣嘅餸同主食都分開擺放,好細心👍🏻返到去,依然keep到水準。韓式牛肉部隊鍋配烏冬:我選擇再加$4轉烏冬,配料好豐富,有香腸、豆腐、金菇、泡菜、午餐肉,湯底色澤鮮紅微辣帶甜,同爽滑嘅烏冬麵好夾。吉列豬扒蕎麥麵豬扒外層金黃,入口酥脆,肉質不柴有汁,個人覺得蕎麥麵再凍冰冰啲會更好。汁燒鰻魚丼鰻魚大大條,肉質嫩滑又juicy,照燒醬汁甜甜地,有濃郁嘅烤香味,份量都算多,唔錯!

韓式牛肉部隊鍋配烏冬:

吉列豬扒蕎麥麵

汁燒鰻魚丼
外賣自取
2023-09-18 96 瀏覽
當我踏進中環這家日式餐廳時,眼前的彩色螢幕菜單實在令人驚訝。這裡提供超過十多款不同口味的丼飯,讓我陷入了選擇困難症。餐廳可以讓客人另加HK$4將丼飯轉烏冬外,還有提供沙律,可以迎合不同食客需要。-HK$57 壽喜燒牛肉鍋~這鍋內的份量非常足夠,有豆腐、肥美的肥牛、新鮮的蔬菜、海帶和日本嗚門卷,再加上滑口又有彈牙的烏冬和美味的壽喜燒汁,真是大滿足。-除了丼飯,這𥚃的HK$52日式咖喱煎雞扒飯也引起了我的興趣。金黃色的雞皮煎得香口,雞肉嫩滑,搭配著粒粒分明的日本珍珠米,再加上我最愛的咖喱汁,一滴也不放過,絕對是咖喱控至愛。-HK$32紫菜粉絲卷和HK$42七味粉脆辣雞中翼是我的最愛。脆脆的紫菜搭配Q彈的粉絲,再加上辣得過癮且酥脆的雞翼,真是美味。搭配店員推薦的冰涼白桃四季春,絕對是一組絕佳的拍檔。-在等候期間,我見外賣訂單不斷湧入,真是貨如輪轉。

HK$32紫菜粉絲卷

在等候期間,我見外賣訂單不斷湧入,真是貨如輪轉。
2023-08-25
2023-07-21 135 瀏覽
中午沒有時間看去哪裡吃飯,經過這間日式丼飯專門店裡面的食物都是我喜歡食物,又有很多日式小食,如果幾個同事一起叫可以share小食自組便當🙈🔹咖哩吉列雞蛋蓋飯 $59豬扒很貼心和蓋飯分開上,豬扒鬆軟夠厚,面層炸得很脆不油,滑蛋的厚度控制得剛剛好,至於咖喱濃郁但不會太稠,很容易均勻攪拌,份量很大,一定能吃飽😆🔹炸紫菜粉絲卷這個做得不錯,炸的很脆,裡面不油,香口的感覺讓你一直想吃,點沙律醬可以減膩,然後繼續吃🤭🔹白桃四季香我喜歡這裡是它有冷泡茶,而且口味頗多,這款白桃四季春不甜但有白桃香,搭配咖喱飯其實很解渴,推薦☺

🔹咖哩吉列雞蛋蓋飯 $59

🔹炸紫菜粉絲卷

🔹白桃四季香

2023-06-02 167 瀏覽
一直以為呢間係外賣店,原來都有堂食座位。見lunch hour都唔少人,我就決定take away喇!套餐都幾抵,加$15就可以送一杯大大杯台式飲品,而家天氣咁熱,呷一口,零舍舒爽!咖喱和風牛肉飯日式咖喱醬汁濃郁,牛肉鮮嫩,兩者係好好嘅配搭。飯粒飽滿,外賣到返屋企都唔會淋,整體唔錯!照燒雞扒配胡麻醬烏冬煎煮過嘅照燒雞扒,色澤金黃,肉質紮實入味,同凍冰冰嘅烏冬分開擺放,特別值得一讚!汁燒鰻魚鰻魚size厚身,鮮嫩多汁,入口都幾Juicy,鰻魚汁甘甜,香氣濃郁,同珍珠米飯真係最好嘅配搭!

咖喱和風牛肉飯

照燒雞扒配胡麻醬烏冬

汁燒鰻魚
2023-05-23 123 瀏覽
今日嚟到呢間日式丼飯店,真係唔錯呀!呢間店係專門賣丼飯嘅,而且分別喺九龍同港島都有分店。除咗丼飯之外,仲有好多款日式小食,烏冬可以揀。店裏面環境偏細,所以更適合外賣我今日食咗吉列豬扒蕎麥麵($59)同壽喜燒牛肉鍋配飯($57)。吉列豬扒蕎麥麵嘅豬扒唔錯,唔會太多炸粉好軟好嫩。壽喜燒牛肉鍋,牛肉好肥,湯汁夠味。另外,我仲試咗汁燒鰻魚串,鰻魚好軟好嫩,汁燒嘅味道又好香,真係好食到口齒留香。🥰🥰我仲飲咗兩款冷泡茶 - 炭燒烏龍同蜜香紅茶。炭燒烏龍茶味道清新,帶有微微嘅炭燒味,好解渴。蜜香紅茶就係一杯香甜嘅紅茶。如果想飲台式手搖飲品,只要加$15就有,當中包括黑糖珍珠奶茶,非常之抵飲🥰另外,依間嘅大勝雙層鰻魚同日式咖喱豬扒蛋蓋飯都係熱門菜式,大家有緣可以試下

2023-05-02 104 瀏覽
公眾假期,去到中環好多食店早上還未開門,行下行下畀我搵到一間食店,呢間食店坐位不多主打外賣日式丼。見一早冇咩人便入內坐低,看看電子屏幕上的餐牌,很多種不同的選擇而且價錢亦都相當之平。我點了汁燒鰻魚丼,由於手信又飲品所以沒有在店內多點飲品,咁當然我又沒有在店內飲用外帶來的飲品。好快汁燒鰻魚丼便送到上嚟,鰻魚份量比我想像中多而且醬汁亦都相當之好味,鰻魚亦都相當之軟熟,唯獨是飯好像比較少了一點,但以早餐嚟計亦都算是足夠的。加上以呢個價錢能夠食到好味嘅鰻魚亦都不是一件易事,呢間算是做得相當出色,回頭率70%