2009-11-13 63 瀏覽
昨晚帶同朋友來這間男爵試試, 我們等了很久, 才點了新的菜式, "彊蔥霸王雞"(例牌), 這個味道只是一般, 份量少而價錢貴, 不及在普通街市裡面弄的好味, 另"蒜溶粉絲蒜蝦"($88), 每隻蝦一開為二, 但每人吃兩隻也沒有, 像是不夠吃, 而太貴了, 還有那個"皇帝菜", 菜太老而不好味; 那道"雞蛋焗蠔"像是沒有蠔的味道, 不及焗魚腸, 及"一鍋蠔仔粥" 都只是一般, 不及潮州打冷舖的好味; 反而, 那道"椒鹽鮮魷", 感覺好吃過上一次來的, 再點回招牌菜"口水雞", 麻辣得很特別, 還有"姐姐介蘭煲", 朋友們覺得不錯而美味, 才有回沒有介紹錯的自豪感覺 *我覺得"男爵大排檔"的食物, 價格越來越來貴, 水準有點下降*

2009-09-24 33 瀏覽
昨晚一行六人, 很難得的family gathering, 當然要跟家人吃好一點; 約7時半到, 因裡面巳沒有位了, 唯有坐在外面, 幸好不是太熱, 陣陣秋風涼。先來, 有名的半隻口水雞, 辣得來開胃, 啫啫通菜煲, 真的很野味, 焗魚腸, 看見小天很愛吃這款小菜, 椒鹽鮮魷, 這個有點失色, 不夠脆口, 還嘗了新的小菜..豉汁蒸鱔, 魚肉新鮮爽脆, 魚汁用來撈多白飯, 什菜煲, 蔬菜新鮮, 渴一口湯, 非常清巳好味..一家人吃飽飽了, 他們還覺這裡的食物很特別及美味, 不錯的選擇當然, 這餐是我開心的結賬啦~*但帶了相機, 卻只顧談天說地, 忘了拍些照片

當然, 這餐是我開心的結賬啦~

*但帶了相機, 卻只顧談天說地, 忘了拍些照片
2009-09-23
  • 豉汁蒸鱔
  • 啫啫通菜煲
2009-06-17 44 瀏覽
第一次到男爵大排檔門外非常之熱鬧原來所有人客都選擇坐門口原因只得一個就係吸煙!我地都唔舌底叫伙記安排我們坐門口因為我地都係煙民!既然第一次黎緊係試佢地最出名既鎮鋪口水雞真係無令我地失望麻同辣恰度好處好野味之后來過水煮牛肉~又一個驚喜果鍾味似足係大陸食咁最令我放不下的係裏面既唔知咩粉實在太好味越食越起勁!終於都要叫返D啤洒黎浪浪口喇又黎就係老友鬼鬼佐酒—流仲有椒鹽九肚魚佢地D伙記話係皇牌推介都無令我地失望無骨外脆內有肉汁鮮味又黎係金銀蒜蝦蒸陳川粉D粉索哂蝦既鮮味都好得呀最後來過嗜通菜煲實在太完滿喇!因為有得食煙同埋佢地D出品都Ok我諗我下次會叫多D人黎因為我身邊大多數都係煙民~又多一個地方打等啦!
2009-03-21 79 瀏覽
/1).鎮店口水雞(例牌) - 每人一件,開胃醒神2).招盬鮮魷 - 飲啖啤酒3).籠仔荷葉蒸豆腐 -- 中和口味4).豉辣炒蜆 或 聖子 -- 重拾味覺5).姐姐通菜煲(多蒜頭) -- 中度野味6).百花釀魚吐 -- 味鮮,口感鬆軟主食:潮州炒麵線*(請一到即預留)添食:蠔仔粥一鍋全晚6人消費約$100蚊, 食好野
/1).鎮店口水雞(例牌) - 每人一件,開胃醒神
2).招盬鮮魷 - 飲啖啤酒
3).籠仔荷葉蒸豆腐 -- 中和口味
4).豉辣炒蜆 或 聖子 -- 重拾味覺
5).姐姐通菜煲(多蒜頭) -- 中度野味
6).百花釀魚吐 -- 味鮮,口感鬆軟

主食:潮州炒麵線*(請一到即預留)
添食:蠔仔粥一鍋

全晚6人消費約$100蚊, 食好野
2009-03-08 247 瀏覽
闊別多星期,再度介紹:1)豉招炒蜆----新鮮而夠味2)豉汁蒸魚云----魚「夠鮮」、汁『夠功夫』3)九菜花炒鮮魷--野味之選,佐酒一流4).蒜香牛仔粒---牛夠嫩、味適中5).潮州炒麵線---不油不漏、功夫之作6).四哥自帶紅酒---口味個人(喜歡丹寧重, 酒質口感厚)
闊別多星期,再度介紹:

1)豉招炒蜆----新鮮而夠味

2)豉汁蒸魚云----魚「夠鮮」、汁『夠功夫』

3)九菜花炒鮮魷--野味之選,佐酒一流

4).蒜香牛仔粒---牛夠嫩、味適中

5).潮州炒麵線---不油不漏、功夫之作
2008-12-15 54 瀏覽
12月13日, 想食清d,走去男爵大排檔, 先來個姜蔥霸王雞,需是冰鮮雞但都好嫩,由共d蔥更加係新鮮. 之後再來個金銀蒜粉絲蒸象拔蚌 "剛剛離殼而帶鮮味". 跟住叫個椒絲付腐唐生菜,需是普通菜,但我四哥故你,食菜不理他點樣做, 最緊要就係好似男爵選菜要,新鮮翠綠. 最後來個椒鹽鮮尤, 你要記住係出面食,炸出來味重,好似食香口膠噤,而男爵就係炸出來帳卜卜食落係 "鮮脆" ,不特止仲要有一兩件紐花添, 呢d咪就係功夫錢,唔講噤多,最彼蠔仔粥多冬菜要叫. 埋單300有找, 食野真係要先講料再講功夫......**冬天特別推 "姐姐介蘭煲" 四哥指路, 一定要多蒜頭+柱候醬 "正"
2008-10-25 10 瀏覽
尋晚四個人黎幫襯,平時好少會黎,條街附近都好靜下,不過離遠行過去見佢隔離間新明記打邊爐D檯擺滿半條街,好誇張,下次黎試下先。講返呢到,雖然訂左位但都冇位,其實訂唔訂冇乜分別,好彩等左個零字有人走。坐低就叫皇牌口水雞,之前又留左個焗魚腸,再叫個啫啫通菜,炒蟶子一個咸菜豬肚湯,兩碗臘味飯。雞味道淡左少少,但都OK,又唔算辣。焗魚腸乾得滯,蛋唔滑,但冇苦味清洗得唔錯。通菜煲用麵醬我覺得唔夠蝦醬咁正,蟶子就OK。整體質素唔差,埋單三舊幾四舊,價錢唔算好抵,食過就算啦,無必要特登黎食啦。不過想下次過隔離打邊爐就真。

• 口水雞,豬肚湯
2008-10-20 13 瀏覽
星期六那天嚟左呢度食晚飯,朋友說這裏都幾好味,食過一兩次,我們兩個人冇訂位,原來全部已有人訂左位,後尾佢地話俾住一張枱我地坐住先,我們叫了一個口水雞中辣,一個生炒排骨,一個煙肉芝士焗西蘭花,兩個飯,這裏的飯是砵仔飯,兩枝可樂.口水雞-係中辣但都好辣,有d麻的怠覺,但雞都好滑,我們叫的是例牌,都不算細碟.生炒排骨-好味,可能我自己好鍾意食呢個餸,d肉唔肥,好廋,有好多洋蔥及青椒,用料好足煙肉芝士焗西蘭花-好好味-熱到辣口,芝士汁好豐富,煙肉粒好多,真係好好味我覺得呢間餐廳的食物好有水準,所以都好多人嚟食,雖然唔係大街度,但都好好生意呀!

2008-10-20 23 瀏覽
上次食完啤酒鴨.....今次就食佢地個男爵豬骨煲!個湯鮮濃...豬骨夠味...火鍋料夠新鮮...好過上次係新明記度食果個豬骨煲啦!仲有我今次食左個水煮豬肺.........好正呀!我每次去都必食水煮架..........真係邊度都食唔度架.............正!
上次食完啤酒鴨.....今次就食佢地個男爵豬骨煲!
個湯鮮濃...豬骨夠味...火鍋料夠新鮮...
好過上次係新明記度食果個豬骨煲啦!
仲有我今次食左個水煮豬肺.........好正呀!
  • 男爵豬骨煲
  • 水煮豬肺
2008-10-10 29 瀏覽
如果唔係"四哥東尼"介紹, 都唔會去呢度食飯, 聽佢講咗好多次, 終於第一次, 尋晚同三個老友一齊去"男爵大排檔"食飯, 先黎半隻"口水雞", 麻辣得好好味, 跟住黎個出面好難食到而又會好油膩既"焗魚腸", 呢度整得唔會太油而又鮮, 再整個"椒鹽鮮魷", 點Do急汁, 一口一淡, 好鬼野味, 特別推介~姐姐通菜煲(用柱候醬+多蒜頭去煮), 新鮮好味, 食剩D汁用黎撈多碗, 仲GOOD AR, 食食吓覺唔夠餸, 再試多個"滷水拼盤", 係熱食猓, 同"艽菜花炒銀魚干", 食到飽飽, 四個女人仔都係食咗$417元咋, 行出門口, 間鋪既左右兩邊都坐滿哂人o *這間大牌檔的人服務態度很友善, 對食物也有要求的, 賣的都是好食物, 所以會貴D, 但係值得既o 食物新鮮而不油膩、勁好味, 也很快送到客人面前, 正呀~ 多謝"四哥東尼"非常好介紹, 下次再試其它野食

多謝"四哥東尼"非常好介紹, 下次再試其它野食
  • 姐姐通菜煲(用柱候醬+多蒜頭去煮)
2008-10-07 21 瀏覽
10月5日晚同老婆帶埋個老友去佐敦男爵大排檔晚餐, 一食幾個小菜, 老婆的朋友已大讚好正, "姐姐通菜煲"記得叩伙計用諸侯醬先正, 再來個 "士招炒聖子" 來多個 "招鹽先魷"加個潮州炒面線, 正呀, 跟住隔離台老闆開台打邊爐, 嘩!!醉雞鍋呀"正",越聞越香, 老闆請左我食3件雞,3件牛.好正. 是晚埋單530大元, 已包括兩客滷水拼盤行街, 正正正
  • 好多呢
2008-10-02 23 瀏覽
有個朋友介紹我去男爵食佢地果個口水雞........果然一絕.....係香港我經常到處食,依家終於比我食度一家十足上面果重味既口水雞啦!仲有佢地介紹左我食新出既啤酒鴨,我見果日涼涼地咪試下囉.....................果然都係似足上面果只款....
  • 必食口水雞/啤酒鴨/水煮桂花/百花大腸
2008-04-15 11 瀏覽
如果唔係有人介紹,都唔知呢到係乜地方。因為都有七八個人,可以叫多幾味,記得嘅有:生魚片連湯:唔係好多地方有得食嘅家常菜,生魚片用西芹炒,火候剛好魚片夠鮮甜;個湯用芥菜滾但唔夠鮮味。老友鬼鬼:係蟹子墨魚滑饟油炸鬼,墨魚滑彈牙又夠甜,加上油炸鬼再炸到脆,口感一流,正。口水雞:有麻香而帶少少辣,雞肉夠雞味,絶對要試。沙薑雞:另一值得介紹菜式,好食。咖哩蟹:叫個陣話明冇肉蟹,但一場嚟到都即管試下。蟹身當然麻麻,但個咖哩汁就好味,辣味唔太濃但有好多其他香料嘅味道。白飯用砵仔蒸,我冇食唔知水準點但其他人話幾正;另外重叫咗幾個其他餸不過已經唔記得。雖然叫大排檔但地方尚算企理,有機會會再嚟。
口水雞:有麻香而帶少少辣,雞肉夠雞味,絶對要試。
沙薑雞:另一值得介紹菜式,好食。
2007-10-06 28 瀏覽
沒有想過,今次大家相聚目的,是為了出席舊同事的喪禮.否則都幾難比到個理由,大家再坐埋一檯.三個鞠躬後,聯同幾名舊同事到佐敦吃飯,路過炮台街,見到間男爵大排檔,並不像老廟街檔般遊客味重,應該會合乎我們口味.來到當然叫些小炒最實際,先來支啤酒來"解穢",其用來盛啤酒的不銹鋼杯,用雪櫃雪過,所以飲落啤酒更加冰凍,更加快感.五個人先叫五味,不夠再加.黃金蝦色水麻麻,果真味道不夠甘香,蝦肉亦不夠新鮮.椒鹽軟殼蟹炸得不夠香口,也勉何送到酒.燒豬頸肉就燒得不夠入味,缽仔焗魚腸味道偏淡,吃不出魚腸的香味.再下來的西蘭花鮮魷,平平無奇.兩支冰凍啤酒起落,心情亦起伏不定.當其他舊同事也能開懷大嚼,小弟就沒有胃口了.可能他們一早有心理盡備,而我就是日前才收到舊同事的死訊....祝你愉快.
沒有想過,今次大家相聚目的,是為了出席舊同事的喪禮.
否則都幾難比到個理由,大家再坐埋一檯.

祝你愉快.
2007-05-20 38 瀏覽
我們叫了鎮鋪口水雞、砵仔焗蠔、墨魚滑浸蕃薯苗和砵仔白飯。鎮鋪口水雞–聞名見面,雞肉偏韌,汁料味又唔夠入味,最特別就只有隻碟,真係好笑。砵仔焗蠔–焗得太過火,一陣陣碳火味,蛋唔夠香,蠔唔新鮮,一句講曬:難食。墨魚滑浸蕃薯苗–墨魚滑幾爽口,但就完全沒有墨魚香味,菜幾鮮嫩,可惜和清浸沒有什麼分別。砵仔白飯–得過樣,完全沒有砵仔焗過的香味,和普通白飯沒有分別。唔算太難食,但唔值得特登來食。
我們叫了鎮鋪口水雞、砵仔焗蠔、墨魚滑浸蕃薯苗和砵仔白飯。
鎮鋪口水雞–聞名[不如]見面,雞肉偏韌,汁料味又唔夠入味,最特別就只有隻碟,真係好笑。
墨魚滑浸蕃薯苗–墨魚滑幾爽口,但就完全沒有墨魚香味,菜幾鮮嫩,可惜和清[水]浸沒有什麼分別。

唔算太難食,但唔值得特登來食。