2023-03-05 147 瀏覽
依間屹立多年既田記魚蛋牛腩專門店位於太子!早前睇到開飯都多好評!今日決定行去試一試,貪心既我當然叫碗牛三宝米粉(牛腩,牛筋,牛肚)一次過試三款!可惜,阿姐落錯單變左河粉,唯有照食,非常多蔥,牛筋夠霖,好膠質,非常彈牙,正😋 ,份量都算多,而牛腩好有牛肉味,肉味香濃,軟腍,果然係出名牛既粉麵檔至於牛肚有啲韌,好難咬開,遜色一點!湯底都充滿牛味,沒有味精!另外叫左碟芥蘭加腩汁,芥蘭新鮮,翠綠既菜,煮得剛剛好,加上腩汁超入味!
依間屹立多年既田記魚蛋牛腩專門店
位於太子!早前睇到開飯都多好評!

2023-02-20
2023-02-27 145 瀏覽
好耐之前食過一次,記得佢個崩沙牛腩係好好食,今日又黎重溫下。✨崩沙牛腩飯:呢個崩沙腩真係好好食,必食推介。d 肉好軟腍邊位又有d 爽,而且牛味好濃。 份量都幾多有七,八件而且有番咁上下厚度。個底仲有白蘿蔔索左汁仲正,湯汁夠多用黎撈埋飯啱晒,另外仲會送紫菜湯。✨淨雲吞: 蝦肉爽口彈牙,有胡椒香味,仲搭左d 生菜,顏色夠翠綠。✨魚三寶河粉: 有魚片頭,白魚蛋同埋魚餃,味道唔錯,份量足。✨湯蘿蔔:腍甜爽口,大大碗,其實每碗野都會有d 蘿白,不過好食又唔嫌多。

2023-02-23 136 瀏覽
今日去開太子等朋友收工,突然間好想食牛腩河,見到網上好多人推介田記魚蛋牛腩專門店,就一於去試試,果然無令我失望😍我叫咗招牌崩沙牛腩河粉,朋友叫咗雙拼(鮮蝦雲吞+ 墨丸)河加咗紫菜同蘿蔔,另外我哋再加咗蠔油芥蘭同腐乳通菜。 ▪️招牌崩沙牛腩河粉 $51份量十足好大碗,呢度出名崩沙牛腩所以係必點!「崩沙腩」位於橫膈膜附近,由於兩邊展開像蝴蝶,所以叫「崩沙腩」。呢度嘅崩沙腩肥瘦均勻,肉質鮮味腍滑不黏牙👍🏽▪️雙拼(鮮蝦雲吞+ 墨丸)河粉 $41鮮蝦雲吞好大粒,鮮甜爽口。墨丸彈牙,加咗紫菜+$7 同蘿蔔+$8,成碗粉都好足料。呢度有樣嘢幾特別,就喺佢辣椒油有麻辣版,鍾意食辣嘅朋友可以一試。我自己就覺得正常辣椒油同牛腩夾啲。呢間絕對係性價比高嘅粉麵店,而且係港式味道嘅牛腩專門店,值得一試!

▪️招牌崩沙牛腩河粉 $51

▪️雙拼(鮮蝦雲吞+ 墨丸)河粉 $41

依家食潮州麵鋪頭主打崩沙腩. 我今日就點咗個 #招牌崩沙腩雲吞粗麵 算係呢間鋪頭嘅新作其他地方好少有崩沙腩食 呢度嘅崩沙腩 半肥瘦咬落彈彈咗好滿足再加少少醋食嘅話 真係極高享受 個湯底好濃味 好掛汁 選擇 #粗麵 都係比較飽肚掛汁嘅面同崩沙腩好夾 送幾舊清甜蘿蔔 冇咁多油膩感 我仲加咗個生菜仲感覺健康啲添 麵分量好多 多食咗真係幾飽肚 建議大家可以 +$8@雙拼試多啲嘢 呢度算係港式麵檔囉坐嘅環境都算舒服幪面就夠店員嘅 姐姐上菜都好快 加上好多調味料俾我哋 我就鍾意加醋 去食麵同牛腩呀 其他嘅例如魚蛋河. 牛丸河都好值得 encore

凍檸茶

招牌崩沙腩雲吞粗麵
凍檸茶
招牌崩沙腩雲吞粗麵
  • 崩沙牛腩河粉
  • 牛三寶河粉
  • 淨魚三寶
  • 崩沙腩河粉
👍🏻崩沙牛腩河粉(拼牛丸) $51+$8呢度嘅招牌必食!崩沙腩肥瘦相間肥膏入口即溶,瘦肉軟嫩入味,牛味極濃郁,份量亦唔算少,好正🤤雙拼加$8,牛丸係混咗牛筋同脂肪粒個種,咬落爽彈爆汁,充滿油香仲有少量白蘿蔔,清甜無渣河粉係較幼身個隻,唔會過腍,大大碗份量好多味道:8/10性價比:8/10-👍🏻鮮蝦雲吞麵(拼魚片頭) $33+$8雲吞有四粒,size正常,皮薄飽滿蝦肉爽彈,豬肉味香濃,肉餡口感紮實唔霉魚片頭切得較細舊,有魚味但唔會腥,咬落空氣感好重好彈牙,唔會有奇怪油益味,好食😛幼麵煮得非常爽口有彈性,少少鹼水味但可接受份量同樣大大碗,平民街坊價味道:8/10性價比:8/10-👍🏻招牌魚蛋河粉(加紫菜) $33+$7呢度嘅魚蛋口感比較軟綿,有別於一般潮州魚蛋個種爽彈,幾特別魚片同魚蛋口感差唔多,較薄切,魚味就比起魚片頭更突出 紫菜都俾得好重手大大pat整體相對另外兩碗較輕口味,可以落啲佢地自家製嘅麻辣油同潮州辣椒油麻辣油有明顯嘅花椒麻香,而潮州辣油辣得都幾香,各有各好😜味道:7/10性價比:8/10-📍#田記魚蛋牛腩專門店 太子塘尾道201號華安樓地舖油麻地碧街45號地下C1號舖
👍🏻崩沙牛腩河粉(拼牛丸) $51+$8

呢度嘅招牌必食!崩沙腩肥瘦相間
仲有少量白蘿蔔,清甜無渣
河粉係較幼身個隻,唔會過腍,大大碗份量好多
味道:8/10

👍🏻鮮蝦雲吞麵(拼魚片頭) $33+$8
雲吞有四粒,size正常,皮薄飽滿
蝦肉爽彈,豬肉味香濃,肉餡口感紮實唔霉
幼麵煮得非常爽口有彈性,少少鹼水味但可接受
份量同樣大大碗,平民街坊價
味道:8/10

👍🏻招牌魚蛋河粉(加紫菜) $33+$7
呢度嘅魚蛋口感比較軟綿,有別於一般潮州魚蛋個種爽彈,幾特別
魚片同魚蛋口感差唔多,較薄切,魚味就比起魚片頭更突出
紫菜都俾得好重手大大pat
麻辣油有明顯嘅花椒麻香,而潮州辣油辣得都幾香,各有各好😜
味道:7/10

📍#田記魚蛋牛腩專門店
油麻地碧街45號地下C1號舖
2023-01-21 158 瀏覽
呢度主打就係食牛腩 有崩沙腩同埋其他牛嘅部位選擇 我哋平時都好鍾意食牛腩 特登嚟到呢度試吓🤣-🐮淨牛筋腩雙拼 $118牛腩份量好多 肥瘦適中 牛腩煮到好軟腍 而且充滿牛味 燉得很入味 牛筋口感煙韌充滿骨膠原嘅味道 浸左喺腩汁入面 另外有得加埋正宗嘅辣椒油 仲送一碗湯 白蘿蔔吸晒啲牛腩汁 好清甜 -🦐鮮蝦雲吞麵$33食得出雲吞入邊嘅蝦肉好新鮮 爽口彈牙 湯底用咗大地魚熬製 感覺好正宗-📍田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)太子塘尾道201號華安樓地舖

🐮淨牛筋腩雙拼 $118

🦐鮮蝦雲吞麵$33

📍田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)
太子塘尾道201號華安樓地舖
週末同朋友👧🏻一齊喺太子附近,想食餐簡單嘅,路過呢度,見到係牛腩魚蛋專門店,我鍾意食牛腩朋友鍾意食魚蛋🤪,咁就決定入去開餐😆我叫咗 $59 嘅「牛三寶伊麵」,加紫菜+$7,加蘿蔔+$8 :「牛三寶」包括牛腩、牛肚、牛筋,全部都炆煮得幾腍仲幾有牛味🤩;「伊麵」就煙煙韌韌有啲啲咬頭,係我鍾意嘅質感😆;「白蘿蔔」幾鮮甜兼無渣😁朋友叫咗 $37 嘅「魚三寶湯粗麵」,加紫菜+$7 :「魚三寶」係魚蛋、魚片頭、魚餃😋;朋友話粗麵都係有啲煙靭😋$16 嘅「腐乳通菜」:通菜都幾新鮮,簡簡單單加腐乳已經幾好食😋朋友要咗「熱鴛鴦☕️」我就叫咗「熱奶茶☕️」,都係 $8 一杯,夠熱夠滑🤩

2023-01-06 120 瀏覽
同事極力推介我去食田記既崩沙腩,講到好吸引咁,襯去開太子剪頭髮就去試下崩沙腩麵,本身已經比幾舊羅白你。崩沙腩既牛味好香,亦都幾爽滑,份量都算適中。我自己好中鐘意食羅白,依到既羅白煲到超甜同好林。好好食😋

崩沙腩麵
崩沙腩麵,本身已經比幾舊羅白你。
2023-01-04 76 瀏覽
當日同媽媽經過太子,見到這間餐廳覺得真心唔錯,寫下美好的一天。牛三寶河粉用料非常講究而且十足,有我們最愛的牛筋牛腩, 口感十足,而且非常煙韌,我覺得用料很新鮮, 在冬天裏真的是女生補身的補品。加上他們的特製香醋真係唔錯。😄😄值得留意係佢哋嘅上湯。腐乳通菜雖然好似好簡單但係可以整到咁好食絕對是非常用心。我見得廚師是非常專業。配上佢哋秘制嘅腐乳,為帶出一個菜的色香味。既簡單又健康。餐廳無論地理位置都非常適合一家大細享用。☺☺衛生: *****服務: *****環境: *****

牛三寶河粉

值得留意係佢哋嘅上湯。

腐乳通菜
配上佢哋秘制嘅腐乳,為帶出一個菜的色香味。既簡單又健康。

餐廳無論地理位置都非常適合一家大細享用。☺☺

衛生: *****
服務: *****
環境: *****

2022-12-20 112 瀏覽
係太子收工,記得之前有朋友話呢間田記幾好食,經開附近又順路走去試試😉😍崩沙牛腩河粉 $51👀其實自己之前唔算好鍾意食呢類港式粉麵,但唔知係咪而家拍嘢,接觸嘅美食多咗,好多以前唔會食/好少食嘅食物,而家好似成個口味大改變咁😂咩都會食!呢間嘅崩沙腩份量俾得多嘅,唔會話太肥,肥瘦適中,入口伴隨住牛油嘅香氣,而且牛肉煮到好軟腍,加多少少辣椒油一齊食更加正✨😍雙拼鳳城水餃雲吞 $41👀自己本身係鍾意食餃子多嘅,但一食開呢啲,唔知點解都係會覺得雲吞好味過水餃😂(可能因為入邊有蝦肉,粒粒飽滿好鬼正🥰😍生菜配腩汁 $16👀年紀大開始愛上食菜,終於都唔係食肉獸啦😂不過見到好多叔叔入到嚟都會食通菜(我諗通菜應該都幾正🤣生菜夠爽,加埋腩汁,輕鬆清晒成碟

😍崩沙牛腩河粉 $51

😍雙拼鳳城水餃雲吞 $41

(可能因為入邊有蝦肉,粒粒飽滿好鬼正🥰

😍生菜配腩汁 $16

2022-12-18 123 瀏覽
太子塘尾道一帶唔算好旺,夜晚嘅時候唔係特別好多餐廳,但係見到呢間特別燈火通明,就吸引咗我喺寒冷嘅天氣入去食個熱辣辣嘅湯麵。✨環境✨坐得比平時嘅湯麵舖頭舒服,入邊亦都好光猛同埋乾淨,最貼心嘅係每張枱側邊都有一盒盒紙巾。✨食物✨🍜牛三寶粗面加紫菜 ($51+7)叫咗個牛三粗,包含左牛腩、牛筋、牛柏葉,另外用$7加咗個紫菜。呢個牛三粗話係我食過最好食嘅牛三粗絕對唔過分,個湯好重牛味,而啲牛腩同埋牛柏葉都炆得好冧,牛筋亦都係入口即溶嘅感覺。🍜魚三寶幼麵 ($37)魚三寶幼麵就有魚片、魚蛋、魚皮餃,呢個幼麵清清地,係暖胃嘅不二之選。另外仲叫咗個芥蘭同埋加咗兩杯嘢飲,分別係熱檸賓同埋熱好立克。個菜份量好足料,而兩杯嘢飲都係好足料,檸檬佢絕對冇比少,同埋係我飲過最足料嘅好立克。特別值得一提係每張枱都提供好多唔同嘅醬料,有一個係麻辣辣椒油,加落啲湯麵度,真係非常之野味,如果食得辣嘅人,一定會推薦佢哋試吓呢個辣椒油。呢間小店貌似平平無奇,但係比到我驚喜,如果外國遊客黎叫我帶去食啲地道嘅麵食,呢間會係我首選。

✨環境✨

✨食物✨

🍜牛三寶粗面加紫菜 ($51+7)

🍜魚三寶幼麵 ($37)

牛三寶
魚三寶
芥蘭
  • 牛三寶河粉
2022-12-15 74 瀏覽
冷冷雨天是最好就是食熱辣辣的牛腩河,入去田記見到餐牌一碗碗的湯麵馬上有暖笠笠的感覺,$30-$40左右一碗非常抵食。.不少人都食金牌牛腩河$37,牛腩超入味,煮到很林申,而且咬下去滿滿都是香滷牛肉味,總是令人百吃不厭。而且我很喜歡他的湯底,有種很傳統的鹹香感覺,加上爆蒜粒及蔥發,就是那種引人入勝的牛腩河湯底味道。.牛丸魚旦河$37,牛丸脆爆脆爆的口感,一食就知道不是街市買的現成貨,我也相信這是他自家出品的。白魚蛋非常彈牙,一邊咬一邊彈一邊咬一邊彈…… .淨水餃$33也是必食之一,大大隻水餃咬口十分豐富,餡料有蝦木以及豬肉等等,更加暖入心。.每碗面都有少少菜,我們另外加了一點生菜$16三個人食剛剛好。.另外叫每碗粉麵都可以加$8配飲品,豆漿可樂或者檸檬茶都可以。

2022-12-15 1065 瀏覽
撇除喺旺角嘅熱鬧,走過太子嘅深處,呢一度相對就非常寧靜就連條街都相對闊落好多。😌係一個咁清幽嘅環境底下想食嘢亦都唔難搵到大街小巷嘅臥虎藏龍,回歸到香港正宗嘅主食咁相信雲吞麵呢一類嘅當然係少不免。☺️街坊嘅味道總係最返璞歸真,所以喺田記呢一度同樣亦都可以感受到,呢度主打就係食牛,尤其是牛腩崩沙腩同埋其他牛嘅部位。😜金錢肚粗麵— 🍜喺牛雜入面金錢肚亦都係個人比較喜愛嘅一種,奇特嘅外貌,再加上好好咬口嘅感覺就成為咗個人熱愛之一,🥩同樣呢一度亦都會切成一條條,咁就可以方便一啖食晒,但食之前亦都要加埋正宗嘅辣椒油先至係最正嘅食法,🥩至於鹼水麵絕對係港式麵食招牌,粗麵相對來講飽肚啲,🍜而且蛋味亦都相對比較多,食之前不妨飲返一啖腩汁嘅湯底,🥣然之後先再加個人喜好嘅調味料,而呢一度最特別嘅就係新增咗麻辣辣椒油,🌶️用嚟食牛更加係一絕。 面底份量都唔細,金錢肚份量,🥩亦都足以令人飽肚。而一碗30幾蚊嘅價錢絕對係綽綽有餘🍜淨牛筋— 🐮唔食麵嘅話,淨食亦都係最原汁原味嘅食法,牛筋之所以咁多人喜愛,🐮就係因為煙煙韌韌嘅感覺🐮骨膠原嘅味道,可以見到淨食嘅份量都係唔細,🐮每一條都有返咁上下粗,一咬彈性充足,🐮喺腩汁入

金錢肚粗麵

淨牛筋— 🐮唔食麵嘅話,淨食亦都係最原汁原味嘅食法,牛筋之所以咁多人喜愛,🐮就係因為煙煙韌韌嘅感覺🐮骨膠原嘅味道,可以見到淨食嘅份量都係唔細,🐮每一條都有返咁上下粗,一咬彈性充足,🐮喺腩汁入面浸得相當長嘅時間咁就越嚟越有糯性,而裏面相對就傾向硬身少少,🐮另外底部亦都有腩汁蘿蔔,用例清新一下嘴裏面牛氣沖天嘅味道,🐮蘿蔔亦都清甜嗦晒腩汁嘅味道,絕對係大愛🤤
淨牛筋

田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)
2022-12-07
8 分鐘 (堂食)
午餐
2022-11-21 246 瀏覽
位於太子的港式粉麵店,主力魚蛋、牛腩、崩沙腩,湯粉麵飯及撈麵都有,還有一些淨食類。一間地道的港式麵店,蠻多常客的。店舖蠻多位,亦有部大電視,傳統又簡約的港式速食麵店。飯類:牛三寶飯牛三寶分別是牛筋、牛肚及牛腩,三個牛部份,份量足料。牛腩浸著腩汁,很入味,而且將腩汁拌上白飯,很滋味。牛腩肉質炆得軟腍;牛肚格格分明;牛筋粗大煙韌。跟飯還有一碗紫菜湯。麵食:墨魚丸雙拼魚蛋米線手打魚蛋是招牌菜之一,白魚蛋手打出來,大大粒,很爽彈。墨魚丸跟平日吃的有點不同。口感不是彈牙那款,入面有芹菜小粒,較爽口,味道也帶微微的芹菜味。追加:油菜芥蘭芥蘭翠綠,莖部粗壯,清脆爽口。
飯類:牛三寶飯

牛三寶分別是牛筋、牛肚及牛腩,三個牛部份,份量足料。
牛肚格格分明;牛筋粗大煙韌。
跟飯還有一碗紫菜湯。
麵食:墨魚丸雙拼魚蛋米線

手打魚蛋是招牌菜之一,白魚蛋手打出來,大大粒,很爽彈。
追加:油菜芥蘭

芥蘭翠綠,莖部粗壯,清脆爽口。
2022-11-15 160 瀏覽
淨金牌牛腩98 + 20牛筋雙拼超正地道港式牛腩,🐮叫咗淨牛腩,份量也幾多,而且牛筋有幫手剪開,👍食得好方便。❤每一塊煙煙韌韌,超級有骨膠原,😋而且燉得很入味,味道不會太淡,🤩又能突出牛肉的清香。牛腩不會好肥,所以剛剛好。🤓底下更有蘿蔔,正好可以清熱。🥢食起來,清甜無渣。蘿蔔更加可以吸收上面牛腩汁,✨超正。油菜 芥蘭 16🥬新鮮,大條,非常爽口。豆漿 8🧊健康養生選擇。dinner人氣高,服務親切。
淨金牌牛腩98 + 20牛筋雙拼

油菜 芥蘭 16
🥬新鮮,大條,非常爽口。

豆漿 8
🧊健康養生選擇。

dinner人氣高,服務親切。