2019-02-01 217 瀏覽
It was my first time trying the milk tea here, so I got the milk tea with pearls. You can choose what tea base and pearls, so I chose black tea and white pearls (I wanted to try the golden pearls but they weren't ready yet 😞 ). I got 30% sugar and I wanted no ice, but they said I couldn't do that for some reason, so I got less ice. There was only one person working, so service was a bit slow. He was making 2 other drinks before he was able to get to me. There weren't too many people trying to buy drinks anyways, so it's ok. Because I can’t read much Chinese, he was nice enough to read off what teas I can choose from for my drink. I'm glad I got 30% sugar cuz that was just enough sweetness for me. The white pearls were really good, pretty chewy and not bland. Main reason why I came here was to get Daehwi merchandise though haha. But the milk tea wasn't bad.
Full  cream  milk  tea  with  pearls
2019-02-01 158 瀏覽
桂花珍珠烏龍厚奶茶 $24值得一讚嘅係呢間有好多茶底同珍珠可以自由配搭 我揀左烏龍茶底+桂花珍珠店員叫我先試茶味之後先用支管飲 就咁飲有茶味不過唔濃 奶味偏少 甜度適中 唔算好甜 味道都ok嘅之後用飲管飲 好香桂花味 仲食到桂花 珍珠又有咬口 但就硬左d 雖然好香桂花味 但似係用白玉珍珠浸桂花糖水多過真係用桂花整珍珠 用飲管攪勻左之後 我已經飲唔返d茶味 完全俾d桂花味蓋過左整體黎講 普普通通 不過不失 24蚊一杯係幾抵飲嘅 而且仲有好多茶底揀
桂花珍珠烏龍厚奶茶 $24

2019-01-20 211 瀏覽
今日同朋友行過洗衣街附近嘅一間飲品店,店名為「田籽茶十事」,之前係網上已經睇到好多人去打卡,剛巧今日路經此地就來幫襯一下。飲品店選擇款式總多, 不只珍珠奶茶,還有很多茶類選擇。飲品名稱都十分抵死,好似我叫了一樣「香港好難混」其實是一樣檸檬蜜糖烏龍茶,成份天然,主要材料是烏龍茶加蜜蜂同檸檬,絕冇加任何糖精,飲後很順喉,感覺好健康。另外朋友就叫來一杯「 容易受傷的男人」,味道是蜜蜂青檸蘆薈茶,味道都很不錯,夠蜜蜂味又夠青檸夠,配搭得非常好。

• 容易受傷的男人
  • 香港好難混
📍旺角📍手繪花牆🌸夢幻霓虹燈打卡位❤️台式珍珠奶茶小店呢間小店唔係大街位置,所以唔係睇到openrice都未必搵到呢度🙈但佢個手繪花牆🌸真係好吸引❗️❗️啱曬打卡🤓🤓仲有霓虹燈😏😏打卡位都算幾多😆我就叫咗杯珍珠厚奶茶🍼不過甜度無得揀😫😫略嫌有啲甜🙈如果可以揀甜度會比較好☺️因為唔係個個都飲得咁甜🙈🙈而且少糖少甜感覺健康啲🤣❗️但珍珠都算幾有咬口👌🏻幾煙韌😎😎
📍旺角📍手繪花牆🌸夢幻霓虹燈打卡位❤️台式珍珠奶茶小店
  • 珍珠厚奶茶
2018-12-03 185 瀏覽
之前都飲過呢間嘅珍珠厚鮮奶😊感覺吾錯!上次經過見到而佢地都加入珍珠戰團😏行過路過吾好錯過,咁就再試下啦!田籽波霸厚鮮奶個樣都吾錯,掛杯了都幾靚仔😊黑糖珍珠摸落仲熱嘅~黑糖味亦都幾足,但味道就無話入到珍珠個芯度🤔煙軔度亦做得吾錯偏硬身個款珍珠!奶🍼黎講就比出面嘅頗滑身啲😊奶味都算出色濃味!吾會有飲水情況出現,而奶同黑糖飲落亦吾會太甜!吾會好膩以呢個質素同價位黎講,值得一試😄起碼吾會伏先啦!

以呢個質素同價位黎講,值得一試😄起碼吾會伏先啦!
2018-12-01 179 瀏覽
呢條街開左幾間台式飲品,雖然佢係最早開,但一直無買黎飲,見價錢親民終於試下,好驚喜要上黎讚讚。點左最基本既 珍珠厚奶茶(日式焙茶+黑糖珍珠)為左唔影響佢地味道無叫少糖少冰,一入口有好香既麥茶味而且會徘徊喺口入面 一段時間,但又唔會搶哂啲奶味,而黑糖珍珠又好入味又唔會煮到溶哂式者太硬,軟Q既感覺,唔似前面街口丸X手作咁食珍珠好似食膠咁,無茶味無黑糖味。遲啲會再試埋其他口咪既飲品其實呢間開左一段時間,每日返工放工都會經過,但之前夏天見冷氣滴水覺得唔係好衛生所以無試,如果佢地裝返個簷篷感覺會更加好!

點左最基本既
珍珠厚奶茶(日式焙茶+黑糖珍珠)
遲啲會再試埋其他口咪既飲品

珍珠厚奶茶
台式飲品店係香港開到成行成市,間間都有自己風格,田籽賣既,大概就係一份品味係多人既旺角行返近洗衣街,靜了一點,就係依個角落,可以手沖一杯特製飲品,再係最後貼上一粒紅色心心先將茶送上,感覺真係良好不能説的秘密,桂花蜜綠茶,本身好怕好甜既野想叫少甜,但依一杯係得一個甜度,入口發覺甜度啱啱好,有蜜味而桂花味都好出配埋口感較輕身既綠茶,感覺好清新、好舒服,配搭得好好拎左茶亦可以挨近特色牆慢慢歎另一杯試左香港好難混,係蜜檸檬烏龍,入口清甜,蜜味香,檸檬味同烏龍茶配搭非常出色唔會蓋過左茶味,烏龍茶亦屬上等,實在係幾好味好舒服有別於其他茶店,唔係只諗賺得多,但用心做好茶、做好自己既特色品味就係飲得特別舒服,而且係好多高質果茶賣緊$3x既時候,佢既性價比極高一定成日黎飲#真係要靠地下個投影先搵到#另外有啲店都有放粒紅色野係杯但就唔係心#心就係特別貼心的感覺
先將茶送上,感覺真係良好

配埋口感較輕身既綠茶,感覺好清新、好舒服,配搭得好好
拎左茶亦可以挨近特色牆慢慢歎

不能說的秘密

唔會蓋過左茶味,烏龍茶亦屬上等,實在係幾好味
好舒服

#心就係特別貼心的感覺
  • 不能説的秘密
  • 香港好難混
2018-11-23 124 瀏覽
雖然黑糖熱潮不斷,但睇新聞見到依間有比較特式少少的選擇,不如就試一試。店舖外面的牆好夢幻,少女打卡一流,加左不少分數。我地決定試飲有的「珍珠厚奶茶」$24。茶底有6款選擇;珍珠都有5款。隨客人喜歡調製,係非常貼心。爸爸愛鐵觀音,唔想咁頂肚,就揀了比較特別的芒果蒟蒻。我就愛花味,於是揀了苿莉綠茶和桂花珍珠。單張仲有coupon附上,抵飲。拎茶的時候,員工仲好好,提醒你應該點飲。首先飲左面頭嗰層奶,飲管用來之後啜珍珠。我覺得苿莉綠茶唔算出味,相比下桂花珍珠出色d。爸爸嗰杯( 右邊)冇叫「走甜」,有啲甜味就好少少。

我地決定試飲有

我覺得苿莉綠茶唔算出味,相比下桂花珍珠出色d。
爸爸嗰杯( 右邊)冇叫「走甜」,有啲甜味就好少少。

2018-11-03
2018-11-14 115 瀏覽
餓餓地又想飲野咁就要飲啲好邪惡嘅野飲喇咁依間係我嘅認知入面真係好少見依間野飲舖仲要係好少行到個邊所以更加唔會知道個到有間咁樣嘅野飲舖頭話時如此依間野飲都唔會太差我同啲同學叫左三杯野飲黑糖珍珠厚鮮奶朱古力厚鮮奶x2其中一杯朱古力厚鮮奶加左雙料珍珠桂花同蒟蒻芒果珍珠黑糖厚鮮珍我就覺得個奶有啲淡但好在佢唔會過甜岩岩好個味道朱古力厚鮮奶依杯勁濃味仲要啲朱古力味勁出成杯都幾好飲桂花味珍珠有淡淡嘅桂花但啲桂花可以再出啲可能係杯野飲太濃令到我覺得佢啲桂花珍珠好淡蒟蒻芒果珍珠同啲芒果啫喱有啲似有芒果味但佢唔會係啲好膠嘅味都唔錯
餓餓地又想飲野

有芒果味
但佢唔會係啲好膠嘅味
都唔錯

2018-10-30 130 瀏覽
據聞這間飲品店是由台灣調酒師主理,茶葉都是從台灣進口,不會用奶精沖的。各種外賣App的出現真的讓我可以隨時喝到台式飲品,今天喝的並不是店內主打的厚奶茶及厚鮮奶,而是平平無奇,但又會令我飲完想再飲的古意冬瓜茶。它的甜度剛剛好,非常符合我的口味,喝下去喉嚨很舒服,不會黏黏會起痰的那種感覺。可是,朋友喝的古意冬瓜青檸就一般般了,青檸味太出、太酸,不太好喝。 之後在網站查了一下,發現田籽茶事會在Klook做優惠,下次再去的話,要先看看有沒有優惠,真的會便宜很多。
外賣送餐
2018-10-16 181 瀏覽
同朋友一齊在klook 上用$5買了一張$40現金券就去試下旺角呢間田籽茶事,見佢店近後巷有一個打卡位置比人去打卡但杯野真係一般,如果用正價買我真係唔會買,店來只有一位店員,可以話一腳踢,但她都好耐心去介紹比我地,又話比我地知點樣配撘,好用心的店員,茶味係幾香因為我揀既炭培鳥龍,但奶唔香,加左布丁好似冇加一樣,焦糖珍珠冇味既,但我朋友飲黑糖珍珠,珍珠是好味啲,另外我另一個朋友飲仙草奶茶,感覺仙草苦味,蓋過奶茶的味,整體來說真是一般。
多杯奶茶
lunch time經過這間台式飲品店發現特色牆,就決定食完午餐就去喝。見到它的飲品價目表,不太貴,而且每款飲品名稱也很有趣。「容易受傷的男人蜜青檸蘆薈」、「香港好難混蜜檸檬烏龍」、「前男友酸溜溜益力多綠茶」等等,欣賞他們的創意,即時達到減壓效果。我叫了一杯「容易受傷的男人蜜青檸蘆薈」給我朋友,因為他是暖男,經常被女性佔便宜,很無奈。(主題說太遠,哈哈)這一杯的酸甜度適中,帶出人生所受到感情上有酸有甜的無奈感,再有蘆薈滋潤一下,人生總算完美落幕。價錢不貴,可能位置比較偏。另外有一幅特色牆,可給人拍影打卡之用。不錯!~
見到它的飲品價目表,不太貴,而且每款飲品名稱也很有趣。
欣賞他們的創意,即時達到減壓效果。

我叫了一杯「容易受傷的男人蜜青檸蘆薈」給我朋友,
價錢不貴,可能位置比較偏。
另外有一幅特色牆,可給人拍影打卡之用。不錯!~
2018-07-01
10 分鐘 (外賣自取)
2018-10-10 138 瀏覽
係KLOOK見到團購 $5 可以買$40 coupon ,然後我買左兩張,即係$10蚊就買到$80蚊,仔細度過,可以買到三杯野飲左右。抵到爛呀☺️- 厚奶茶(日式烤茶)加 雙味珍珠 $20 + $5呢杯揀左常溫,半糖,原本想微糖,但店員話微糖會澀,所以就半糖。半糖後飲落都有少少澀,但因為我鐘意茶味重d既奶茶,所以我覺得剛好,不過奶味就好淡,被茶味完全蓋過。珍珠方面揀左黑糖同埋焦糖味珍珠,後者好香焦糖味,而且珍珠林度對我黎講岩岩好,少少林得黎又幾有咬口,不錯,店員話凍飲既話,珍珠會再q彈d。呢個價錢黎講算係幾唔錯👍🏻- 黑糖厚奶茶(日式烤茶) $24 加黑糖珍珠 $4呢杯聽朋友講好甜,因為用黑糖漿,無得少甜,否則會黑糖味會好淡。不過茶味仍算香濃👍🏻由於買完無即飲,所以黑糖已經散開晒,個樣變得唔靚🙈- 益力多綠茶 $22 加蘆薈粒 $4呢杯益力多味淡,無益力多個種酸酸地既味,同樣亦飲唔出綠茶味。值得一讚係店員服務態度好好,好耐心講解點樣飲先最好飲👍🏻👍🏻但味道可以更好

- 厚奶茶(日式烤茶)加 雙味珍珠 $20 + $5

- 黑糖厚奶茶(日式烤茶) $24 加黑糖珍珠 $4

- 益力多綠茶 $22 加蘆薈粒 $4

2018-10-04 115 瀏覽
同朋友食完飯散步,有啲口渴,就試下新開既田籽。我揀左桂花珍珠厚鮮奶+蒟蒻芒果珍珠。味道偏甜,但唔會膩,可能加左芒果珍珠,飲唔到桂花味,但食到桂花乾。個人喜歡蒟蒻個口感多d,但珍珠都夠軟糯。鮮奶味唔出,但d珍珠有半杯,分量咁多都收貨啦。
同朋友食完飯散步,有啲口渴,就試下新開既田籽。

我揀左桂花珍珠厚鮮奶+蒟蒻芒果珍珠。
2018-09-25 234 瀏覽
最近香港飲品店開到成行成市,黑糖、厚奶茶、奶蓋、水果茶等等,真係總有一間係附近。尤其黑糖飲品,紋理漂亮,好多人都買一杯黎打卡。我都試過唔少出名既黑糖飲品店,但基本上只會一試,唔會再買,不過終於試到一間會飲完再飲既黑糖飲品啦田籽茶事位置唔算就腳,但都吸引左不少人幫襯。我點左田籽波霸厚鮮奶,留意番係有黑糖既。珍珠煙韌有嚼勁,最欣賞是黑糖與鮮奶既比例可以見到呢間既黑糖紋路不太明顯,比較流質,但味道卻配合得剛剛好!唔會只有黑糖的一勁甜味而蓋過了鮮奶味所以飲落一啲都唔膩*田籽波霸厚鮮奶 $26*總括黎講,呢間既黑糖飲品係我認為調配得最好飲既一間

所以飲落一啲都唔膩

*田籽波霸厚鮮奶 $26*

總括黎講,呢間既黑糖飲品係我認為調配得最好飲既一間
2018-09-09
5 分鐘 (外賣自取)