2018-07-18 122 瀏覽
Overall too sweet. Ordered taro milk. No real taro but just taro power. 奶蓋 was a real disappoint. Just a thin layer of coconut milk. Not creamy at all. HK$26...There are many choices around MK. Don’t come here. A real shame of bubble tea. Definitely won’t be back
2018-07-16 160 瀏覽
今晚約咗朋友出旺角食飯,等緊朋友時見到間裝修得好靚嘅奶茶舖,就行咗去買杯野飲,價錢都ok唔算貴,決定買返杯試下⋯⋯個舖員講普通話嘅😅😅唔係太聽得明不過大概講乜都知嘅(我普通話水平差)佢哋d茶都幾特別可以自己揀唔同嘅茶葉沖奶茶🙈🙈同有幾款珍珠第一次唔係好知要點揀,算喇佢哋介紹乜我就飲乜茶葉喇~買咗杯珍珠厚奶茶試下,飲之前店員有講解飲法(都係用口飲🙄)佢哋建議我先飲飲先再食珍珠,最後先知原來講普通話嗰個係老闆台灣人黎,哈哈😄下次經過都會再試多次。
珍珠厚奶茶
2018-07-15
珍珠厚奶茶
最近黑糖珍珠風大熱🔥🔥🔥間間台式舖都爭住出黑糖系列🙈真係多到驚 試黎試去都試唔哂😂網上見呢間 田籽茶事 有唔少好評 就膽粗粗試下😆點知 真 係 好 失 望 啊😭‼️‼️我嗌既係 田籽波霸厚鮮奶 首先鮮奶味淡得好陰公 仲要話係厚鮮奶😢係淡奶既情況底下 顯得黑糖味較突出~珍珠唔夠煙韌 飲完仲要淨番半杯冰係咩玩法😫有圖有真相 ‼️唯一好係唔洗排隊......Encore? 不了🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
最近黑糖珍珠風大熱🔥🔥🔥
間間台式舖都爭住出黑糖系列🙈
真係多到驚 試黎試去都試唔哂😂
網上見呢間 田籽茶事 有唔少好評 就膽粗粗試下😆
點知 真 係 好 失 望 啊😭‼️‼️
我嗌既係 田籽波霸厚鮮奶
首先鮮奶味淡得好陰公 仲要話係厚鮮奶😢
係淡奶既情況底下 顯得黑糖味較突出~
珍珠唔夠煙韌 飲完仲要淨番半杯冰係咩玩法😫
有圖有真相 ‼️
唯一好係唔洗排隊....
Encore? 不了🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
2018-07-01 170 瀏覽
夏天就日日都想飲🤣🙌🏻珍珠厚奶茶(左)茶底同珍珠都有得揀,我就揀左鐵觀音同桂花珍珠桂花味非常重,完全唔會俾茶味蓋過茶味都好濃,同桂花珍珠互相輝映🌸而奶係係最後加入去,所以會見到製成品漸變色🤭唔好expect奶味重,始終奶同茶既比例是2:8到🍶🙌🏻容易受傷的男人蜜青檸蘆薈🍋(右)個名夠哂gimmick😹好fresh又好足料既一杯由於甜度來自於蜂蜜,所以冇得揀甜度👾🙌🏻田籽波霸厚鮮奶大熱天時唔想同人逼,呢個係唔錯既選擇同樣冇得揀甜度,略嫌奶味唔重,應該同選材有關~
夏天就日日都想飲🤣

🙌🏻珍珠厚奶茶(左)
茶底同珍珠都有得揀,我就揀左鐵觀音同桂花珍珠
桂花味非常重,完全唔會俾茶味蓋過
茶味都好濃,同桂花珍珠互相輝映🌸
而奶係係最後加入去,所以會見到製成品漸變色🤭
唔好expect奶味重,始終奶同茶既比例是2:8到🍶
🙌🏻容易受傷的男人蜜青檸蘆薈🍋(右)
個名夠哂gimmick😹好fresh又好足料既一杯
由於甜度來自於蜂蜜,所以冇得揀甜度👾
🙌🏻田籽波霸厚鮮奶
大熱天時唔想同人逼,呢個係唔錯既選擇
同樣冇得揀甜度,略嫌奶味唔重,應該同選材有關~
2018-06-28 1900 瀏覽
這晚剛好在旺角食飯🌛,晚餐途中突然好想要來一杯珍珠奶茶😅,馬上在網路上找找附近有甚麼好店推介吧📱~ 遠遠就能看到映照在地下的射燈招牌🤩。經店員👩🏻介紹,原來小店是由台灣調酒師主理😲,茶葉都是由台灣進口的🇹🇼 ,足以看到店主對飲品品質上的堅持💘。餐牌主要分為厚奶茶🍵、冷泡茶❄️、厚鮮奶🍼、特調🍹等,看到了餐牌上📜不正經特調的飲品名稱,人妻🐷跟老公🍋都忍不住笑了出來😂。本來想依店員👩🏻介紹來一杯前男友酸溜溜👦🏻或是忘情水💔的,但在老公🍋面前點這些,感覺怪怪的😅。桂花珍珠普洱厚奶茶🌸:桂花珍珠🌸用上了桂花蜜🍯煮成,入口除了煙靭有嚼頭外😋,更有著淡淡的柱花香味😌,配上了香滑的口感和回甘的茶香🍵,真的很不錯呀👍🏻!總結:飲品質素非常好🈵,可惜環境上是扣了一點分數🤔,畢竟位於旺角的小街內🏡,又鄰近後巷,不過也是能夠明白店家👨🏻已經盡力在昂貴的租金下💰努力生存。不得不提小店💝是有提供外賣服務的,在附近的朋友不妨可以試試看喔😊~
遠遠就能看到映照在地下的射燈招牌🤩。
2018-06-25
3 分鐘 (外賣自取)
$24 (宵夜)
2018-06-24 48 瀏覽
普遍珍珠奶茶都係偏甜珍珠偏硬而冇味,但呢間絕對有驚喜。波霸珍珠奶奶茶飲上去好有奶味,有甜味不過唔係死甜,另外黑糖珍珠令我喜出望外,有咬口。而家又熱又焗,好想日日都飲一杯阿❤️❤️
2018-06-23
外賣自取
宵夜
  • 波霸珍珠奶茶,厚鮮奶
2018-06-20 223 瀏覽
近期天氣炎熱,不少台灣茶飲店紛紛進駐香港。今天途經旺角,剛巧遇見一家新開的台灣茶飲加盟店,就跟朋友嚐鮮一下。旺角店鋪租金昂貴,田籽茶事店舖跟其他茶飲店一樣,小小一家坐落於快富街。可能因為店舖位置偏僻,在場並沒有太多顧客。與友人先後下單後,店員才派予飲品優惠券,服務不太貼心,但若飲品質素高的話,下次再使用優惠券亦無妨。經店員推介後,最終點了普洱厚奶茶。 厚奶茶只有薄薄一層牛奶,奶味不重。而普洱茶底則更為遜色,茶味非常淡薄。總體來說,飲品味道很淡,完全沒有厚奶茶的感覺,有優惠券也不會再買了。

1K
2018-06-16 1208 瀏覽
一個不留神,又有多間茶店開幕,一早瞓醒,朋友發來訊息,旺角有新店,昨日第一日試業,幾有興趣。加上男友要回公司,小店正喺不遠處,啱哂。以位置而言,唔算屬於大街大巷,勝在上手係模型店,相信都有啲人認知。黎到時店員正製作客人嘅外賣,有板有眼,幾放心。整店裝潢簡單,以黑白格仔格仔配淺木色櫃面,利用店側嘅牆身,畫左一幅幾可愛嘅壁畫,櫻花樹下飲茶?我比較膚淺,純粹覺得影相幾靚餐牌供應接近三十款飲品,有奶茶、特調茶、冷泡茶、厚鮮奶、純茶等,定價$15-24,珍珠有多款口味,分別有黑糖、白玉、芒果、桂花、黃金珍珠。奶茶、鮮奶、純茶可自選糖度,凍飲不設走冰。比較特別係呢度嘅冷泡茶、特調茶名字玩味十足,睇完會心微笑,例如「閨蜜比較美蜂蜜青檸」、「前男友酸溜溜益力多綠茶」、「田籽油切不怕胖茶」、「香港好難混蜜檸檬烏龍」等,頗有台式感覺第一次黎,當然係試下大熱嘅鮮奶類,供應黑糖、冬瓜、抹茶、芋頭、朱古力幾款,價錢唔貴。田籽波霸厚鮮奶 $24製作算透明,黑糖連珍珠半杯、冰半杯再加澳洲鮮奶。黑糖紋路明顯,比較稀身,所以向下流得頗快。未搞勻先飲一口,黑糖濃郁偏甜,鮮奶具奶香而厚滑混合後奶味覆蓋黑糖亦係預料中事,甜度

田籽波霸厚鮮奶 $24
未搞勻先飲一口,黑糖濃郁偏甜,鮮奶具奶香而厚滑
混合後奶味覆蓋黑糖亦係預料中事,甜度更適中。
珍珠腍身,有少少黏牙,個人比較喜歡煙韌啲嘅珍珠呢。

田籽波霸厚鮮奶
新開店關係,店員送我優惠卷,月底前可享買一送一優惠,下次再訪會使用
2018-06-16