2024-08-18 199 瀏覽
之前去元朗千色果陣,成日經過呢間韓國外賣店,今次第一次幫襯先發現原來呢間餐廳係由幾位韓國媽媽主理,價錢合理,而且味道地道正宗!餐廳仲設有到會服務,下次一大班朋友聚會嘅話就可以好方便咁叫到會返屋企食啦~涼拌菠菜(S)💰HK$28菠菜翠綠爽脆,加咗白芝麻,味道更香口,係一款健康嘅韓式前菜~韓式炒魚糕(S)💰HK$40魚糕口感彈牙,每一啖都食到芝麻油嘅香氣,呈現出一種好正宗嘅韓式風味~海鮮煎餅💰HK$65海鮮煎餅即叫即煎,煎餅嘅外圍酥脆可口,而煎餅嘅中心口感軟糯,仲有粒粒海鮮肉增添口感,配埋秘制嘅煎餅醬汁更惹味~芝士無骨炸雞(S)💰HK$58炸雞外酥內嫩,炸粉唔會太厚,而且表面佈滿芝士粉,香氣四溢~烤牛肉紫菜飯捲💰HK$53烤牛肉鮮甜多汁,仲多咗一份蔬菜嘅清脆,配埋米飯同紫菜,口感豐富多樣~提子汁💰HK$7暫時生生市場有2間分店:📍元朗店║元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖📍灣仔店║灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖

涼拌菠菜(S)💰HK$28
涼拌菠菜

韓式炒魚糕(S)💰HK$40
韓式炒魚糕

海鮮煎餅💰HK$65

芝士無骨炸雞(S)💰HK$58
炸雞外酥內嫩,炸粉唔會太厚,而且表面佈滿芝士粉,香氣四溢~
芝士無骨炸雞

烤牛肉紫菜飯捲💰HK$53

提子汁💰HK$7
提子汁

暫時生生市場有2間分店:

📍元朗店║元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖
📍灣仔店║灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖

15 分鐘 (外賣自取)
涼拌菠菜
韓式炒魚糕
芝士無骨炸雞
提子汁
2024-06-09 436 瀏覽
今朝早落完大雨,而家又出猛太陽,又熱又濕,一家人決定唔出街,買外賣返嚟算了。經過一輪商議,決定去生生市場到買外賣食韓國嘢,見佢而家多咗三款套餐,全部都係for二至三人嘅,最後揀咗個套餐A,感覺上呢個餐最多嘢食😆⭐烤牛肉紫菜飯卷鍾意食佢呢度嘅飯卷,一嚟啲飯軟綿唔係雪咗好耐硬班班,而嚟佢密封嘅包裝感覺衛生,加上啲餡料相當多仲多個飯,哈哈。⭐泡菜豬肉湯湯品揀咗泡菜豬肉湯,貪佢辣辣地夠惹味,除咗泡菜仲有唔少豆腐同五花豬肉,好足料,仲附上一大碗白飯添。⭐原味無骨炸雞炸雞新鮮炸起熱辣辣又香脆,而且冇骨咬落去淡淡肉,雞肉嫩滑多汁,超好食🤤⭐新鮮辣泡菜個餐有新鮮泡菜同原味泡菜揀,店員話新鮮嘅好食啲喎,咁就食新鮮啦,酸酸辣辣真係幾正,大白菜爽口,下飯一流。⭐辣炒年糕怕個餐唔夠食仲加咗一份辣炒年糕,年糕煙煙韌韌有咬口,入面仲有水煮蛋同魚糕片,個辣醬辣勁十足好惹味呀🤤⭐濟州橙汁 &⭐梨汁個餐仲有飲品送,真係好抵食。攞外賣嗰陣店員順手放咗張宣傳單張入去,話而家有到會,提前落單仲有優惠添👍

⭐烤牛肉紫菜飯卷

⭐泡菜豬肉湯

⭐原味無骨炸雞

⭐新鮮辣泡菜

⭐辣炒年糕

⭐濟州橙汁 &⭐梨汁
個餐仲有飲品送,真係好抵食。

2024-06-08
10 分鐘 (外賣自取)
3天前 0 瀏覽
店舖細細間,便利店格局,有多款前菜、飲品、韓式醃肉、部隊鍋、醬油蟹、炸雞……等,無論係買嚟加餸或者買幾款做晚餐/午餐都非常方便,等候時間大約5分鐘左右。韓國人主理,正宗味道,每款湯底都係當日朝早熬製,但可惜人參雞湯今天已經售罄了,唯有下次早些過來。無骨炸雞有多款口味- 甜辣、芝士、蜜糖蒜蓉、蜜糖牛油……等等,買了原味無骨炸雞$78,店員建議回家後可以用氣炸鍋翻熱,效果唔錯, 同喺餐廳堂食嘅味道一樣。醬油蟹$ 198,生蟹韓國直送,香港新鮮製造,蟹幾大隻,有少少膏,最重要係夠曬新鮮,非常鮮味,醬汁味道甜美,仲送埋紫菜和白飯。吞拿魚紫菜飯捲$53,共有12件,一口一件剛剛好,吞拿魚味道非常突出👍生生市場 Raw Mart 생생마트灣仔店地址:灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖元朗店地址:元朗教育路2至6號捷榮樓地下C號舖

醬油蟹$ 198,

地址:灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖

元朗店
地址:元朗教育路2至6號捷榮樓地下C號舖

6天前
💖韓式料理外賣首選生生市場,菜色選擇同堂食餐廳一樣豐富,又方便快捷,係懶人飯堂😼!1⃣️2-3人套餐A🍽️ $198💖包括4款主食或小食,同埋2杯飲品,有多個選項可以揀,我要左👇🏻:🔸烤牛肉紫菜飯捲:配菜豐富,搭配入口軟嘅韓式甜牛肉同飽滿嘅飯粒,飽肚又唔heavy~🔸人蔘雞湯:雞件好大,咬落滑嫩,包住糯米,湯底清甜帶鮮味,飲落暖笠笠,感覺健康🔸甜辣無骨炸雞:一口size,裹滿濃稠嘅甜辣醬,再灑上芝麻,肉質爽口🔸新鮮辣泡菜:聞落都更酸辣開胃🤤,份量大好送飯🔸濟州橙汁/甜米露:4款中自選2款,全部都係韓國特色飲品,橙汁鮮甜、甜米露清甜帶米渣口感2⃣️芝士紫菜飯捲🌯 $50💖佢地嘅kimbap CP值唔錯,包裝方便外出攜帶或保存。芝士口味嘅配料包括胡蘿蔔絲、青瓜絲🥒、醃蘿蔔、雞蛋絲🥚、牛蒡絲、生菜🥬、火腿🐷同芝士🧀,食落口感更軟。💖元朗分店係千色對面,外賣10分鐘以內拎得,唔想煮飯黎呢度夠曬方便😆。

1⃣️2-3人套餐A🍽️ $198

🔸新鮮辣泡菜:聞落都更酸辣開胃🤤,份量大好送飯

2⃣️芝士紫菜飯捲🌯 $50

5天前 0 瀏覽
紫菜飯卷有幾款口味可以揀,依款係韓式火腿,包住嘅仲有醃蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜、牛蒡、蛋絲,一望就知餡料相當充足,完完全全多過外圍嘅飯,所以口感都好豐富🥢烤牛肉便當會跟4款前菜小食,有泡菜、蓮藕、菠菜,最意想不到嘅係有兩件炸雞,令人覺得個便當更豐盛,就連個大醬湯都好足料,裏面有好多薯仔、洋蔥🧅個人蔘雞湯都唔錯,依度係半份,入面的而且確有半隻雞,食落啖啖肉,糯米都煮到好綿,味道唔錯👌另外仲買咗細份嘅汁煮鵪鶉蛋,醬油味入晒落鵪鶉蛋度,好啱送飯🍚
2024-08-29 84 瀏覽
講起韓國菜一定第一時間諗起生生市場😍每次黎元朗點都會買返盒韓式飯卷今晚懶得煮飯 所以行完街就買返去做晚餐🩷🩷-吞拿魚紫菜飯卷內餡料仲多過飯 唔會似出面咁大大舊飯而好少料口感好豐富 真係同係韓國買既味道一樣-涼拌菠菜(S)菠菜好爽脆,加埋白芝麻味道更香-韓式炒魚糕(S)魚糕爽口彈牙,加上韓國既芝麻油成個味道提升左,又香又好味-韓式炒粉絲 粉絲口感唔會痴埋一舊,唔會過腍有菠菜,紅蘿蔔絲同香菇配上芝麻同麻油好香又健康,加上大大份,好好食-蘿蔔魚糕湯講起韓國食物點可以無魚糕魚糕口感彈牙,湯底味道鮮甜-甜米露韓國飲品 每次食韓國菜都要飲味道清甜 解渴原來佢地依家都有提供到會選擇非常之多 黎緊中秋節開party岩晒😍😍😍

講起韓國菜一定第一時間諗起生生市場😍
每次黎元朗點都會買返盒韓式飯卷
今晚懶得煮飯 所以行完街就買返去做晚餐🩷🩷

-吞拿魚紫菜飯卷
內餡料仲多過飯
唔會似出面咁大大舊飯而好少料
口感好豐富 真係同係韓國買既味道一樣

-涼拌菠菜(S)
菠菜好爽脆,加埋白芝麻味道更香

-韓式炒魚糕(S)
魚糕爽口彈牙,加上韓國既芝麻油
成個味道提升左,又香又好味

-韓式炒粉絲
粉絲口感唔會痴埋一舊,唔會過腍
有菠菜,紅蘿蔔絲同香菇配上芝麻同麻油
好香又健康,加上大大份,好好食

-蘿蔔魚糕湯
講起韓國食物點可以無魚糕
魚糕口感彈牙,湯底味道鮮甜

-甜米露
韓國飲品 每次食韓國菜都要飲
味道清甜 解渴

原來佢地依家都有提供到會
選擇非常之多 黎緊中秋節開party岩晒😍😍😍

外賣自取
2024-08-18 115 瀏覽
有時放工懶得煮我都會幫襯呢間由韓國人主理嘅外賣店,款式選擇都幾多,價錢又公道🤭✨烤牛肉紫菜飯卷🍙紫菜飯卷嘅款式不少,而且一盒份量都幾多!呢個烤牛肉味幾惹味😳✨韓式海鮮嫩豆腐湯🥘味道都幾辣,海鮮配料充足,豆腐有夠嫩滑!湯品仲跟埋一碗白飯,真係非常飽🤣✨甜辣無骨炸雞🍗無骨炸雞啱晒我呢啲懶人❗️外層香脆,充滿醬汁,唔錯😉✨ 韓式豬肉餃子🥟豬肉餡料滿滿,正常發揮佢哋原來仲有提供到會服務,價錢仲幾公道,下次同朋友聚會可以試吓☺️

✨烤牛肉紫菜飯卷🍙

✨韓式海鮮嫩豆腐湯🥘

✨甜辣無骨炸雞🍗
無骨炸雞啱晒我呢啲懶人❗️外層香脆,充滿醬汁,唔錯😉

✨ 韓式豬肉餃子🥟
豬肉餡料滿滿,正常發揮

2024-08-12 81 瀏覽
生生市場成日都黎食, 最正就係佢個二人餐抵食又大份, 我地兩個人食成日都分開兩餐食, 好抵食😂二人餐都好多唔同款揀, 我地就揀左呢的:2-3人餐 $1881/ 韓式炒辣豬肉拌飯配料一向多, 顏色色彩繽紛, 令人食慾大開, 嗅落香噴噴, 豬肉夠Juicy完全唔乾, 撈埋辣醬一齊食好惹味👍🏾2/ 韓式水冷麵咁熱既天氣食水冷麵就最好不過, 清爽解膩, 麵條入口Q彈, 超refreshing! 蛋埋蛋同青蔥增加口感同味道🆒3/ 新鮮泡菜 $38間唔中我都走去買佢地既新鮮泡菜, 同傳統既好唔同, 好爽口食落更清涼, 必叫呀!4/ 芝士紫菜飯卷 $50外層紫菜包得好實唔會散, 內餡料分明又多, $50黎講咁多件好抵食😋

二人餐都好多唔同款揀, 我地就揀左呢的:

2-3人餐 $188
1/ 韓式炒辣豬肉拌飯

2/ 韓式水冷麵

3/ 新鮮泡菜 $38

4/ 芝士紫菜飯卷 $50
外賣自取
2024-08-06 102 瀏覽
位於元朗教育路的生生市場是一間專做韓國外賣的小店,雖然地方不大,但食物選擇非常豐富😍😍我們點了韓式火腿紫菜飯卷、人蔘雞湯、海鮮煎餅和炒海帶絲。💜韓式火腿紫菜飯卷:這款飯卷的口感非常豐富。每一口都能感受到韓國地道的風味😻💜人蔘雞湯:湯底清甜,雞肉嫩滑,湯中還有糯米,喝起來非常滋補😘😘😘💜海鮮煎餅:煎餅外皮香脆,內裡的海鮮料非常足,有蝦、魷魚等,配上特製的辣醬汁,味道更加提升🥰💜炒海帶絲:這道菜的海帶絲炒得非常入味,口感爽脆 讓整道菜更加開胃🤤總結來說,生生市場的食物不僅味道正宗,而且價格合理,是一間值得推薦的韓國外賣店 難怪平日夜晚都有很多人等外賣👍🏻👍🏻👍🏻

我們點了韓式火腿紫菜飯卷、人蔘雞湯、海鮮煎餅和炒海帶絲。

2024-08-04 75 瀏覽
元朗生生市場.味道:8/10🌟抵食:8/10🌟環境:8/10🌟.之前喺呢間舖買外賣時,發現佢竟然有醬油蟹🦀😍唔想自己煮嘢食,又想食好啲嘅時候就係試佢嘅好時機🤤隻蟹望落幾新鮮,一隻隻密封包好晒👀一打開個蟹殼第一眼已經全部都係蟹膏👍🏻啜一啖真係大滿足🤩醬油味非常濃郁,蟹膏同蟹肉都幾鮮甜😋呢個時候當然要配埋紫菜飯同埋韓式前菜🇰🇷食唔停口arrrr🦀.#香港 #食評 #foodiehk #食好西 #discoverhongkong #香港好去處 #香港美食 #韓國菜 #韓國餐廳#打卡 #高質 #生生市場#元朗 #灣仔 #銅鑼灣

元朗
生生市場
味道:8/10🌟
抵食:8/10🌟
環境:8/10🌟
想食韓國菜個陣就會諗起呢一間🙆🏻‍♀️ 味道唔錯,價錢合理,炸雞可以揀細份淺嚐🥰 對於我呢個細胃口人士黎講非常友好。生醃魷魚 $70韓式醃製類食物,間間嘅酸辣風味都唔同,我就幾鍾意呢間既調味😼 魷魚彈牙有嚼勁,酸辣程度恰好,少少重口味!蜜糖蒜蓉無骨炸雞 $58 炸雞熱辣辣,脆卜卜,甜甜鹹鹹幾好食🤤 韓式炒粉絲 $45粉絲唔會黐埋一舊,雖然睇落去冇咩色水,但調味唔會覺得清淡😋 食落好舒服同輕盈嘅味道。烤牛肉拌飯 $63 拌飯醬汁會分開擺放,值得一讚。撈埋米飯同蔬菜一齊食,層次感幾好,食晒成碗飯都唔覺得單調!

生醃魷魚 $70

蜜糖蒜蓉無骨炸雞 $58
炸雞熱辣辣,脆卜卜,甜甜鹹鹹幾好食🤤

韓式炒粉絲 $45

烤牛肉拌飯 $63
平時間中都有食韓國菜,最近新興嘅韓國居酒屋🍶同精緻韓式fine dining🍽都有食過😚 不過,認真有時都會想輕輕鬆鬆係屋企食,睇住netflix chill 歎下🍀今庚想介紹間專做外賣嘅地道韓國菜「生生市場」😌 平時經過都見門口都好多人,原來有咁多款式揀,唔怪得吸引咁多客仔嚟幫襯🤩佢有齊韓國菜基本有嘅炸雞🐔,飯卷,部隊鍋,醬油蟹,水冷麵,韓式小食等,最重要係唔只有抵食lunch Box, 仲見到有到會餐添喎,4人餐先Hk$788, 8-10人餐就HK$1568 好抵食❣️岩晒一大班朋友house warming 時order🛒啦🤗𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ𓐎甜辣無骨炸雞🐔 S $48𓐎烤牛肉紫菜飯卷🐮 $50𓐎韓式水冷麵 $48𓐎BB辣籮蔔乾 S $40𓐎Lunch Box韓式辣豬肉🐷 $78 -配有韓式精緻小吃: 原味炸雞🐔2件,雜菜煎蛋捲、蓮藕片、菠菜、麵豉湯🐔炸雞好鬆脆多汁,🍜水冷麵好大碗🫣返到屋企冰都仲未溶 好岩夏天食🤭,仲有🍱Lunch Box 又豐富,估唔到咁好味👍🏻 見到佢仲有韓式部隊鍋 $138, 睇相勁吸引咩材料都有,下次就再嚟叫呢個

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

𓐎甜辣無骨炸雞🐔 S $48
𓐎烤牛肉紫菜飯卷🐮 $50
𓐎韓式水冷麵 $48
𓐎BB辣籮蔔乾 S $40
𓐎Lunch Box韓式辣豬肉🐷 $78

🐔炸雞好鬆脆多汁,🍜水冷麵好大碗🫣返到屋企冰都仲未溶 好岩夏天食🤭,仲有🍱Lunch Box 又豐富,估唔到咁好味👍🏻 見到佢仲有韓式部隊鍋 $138, 睇相勁吸引咩材料都有,下次就再嚟叫呢個😋😋
2024-07-25 115 瀏覽
心血來潮想食韓國菜,叫工人姐姐幫我去千色對面嘅生生市場買外賣!生生市場由韓國阿豬媽主理,走家庭式味道路線,價錢亦非常樸實,所以一直都深受街坊歡迎。這次買了幾款外賣回家,一樣好有水準,絕對會再次回頭!韓式水冷麵($48)最近天氣酷熱,來一碗清涼嘅水冷麵最好不過!水冷麵加入冰塊,湯底酸度適中,清爽又清涼!除了雖然只有雞蛋、醃蘿蔔及青瓜片,非常簡單,但好消暑!辣豬肉紫菜飯卷($48)份量好慷慨,包住惹味嘅豬肉片、蘿蔔、青瓜、黃瓜,口感豐富!甜辣無骨炸雞($48)份量好足料!炸雞好嫩滑,表層香脆,沾滿甜辣醬汁,令人食唔停口!炸醬麵($62 )麵條麵質彈牙爽口,醬汁鹹甜有緻,當中嘅洋蔥及鬆化嘅豬肉粒大大加分!韓式炒粉絲($45)粉絲炒得乾身,材料豐富,有菠菜、蘿蔔、冬菇、芝麻、洋蔥、木耳,色彩繽紛。佢哋仲有到會套餐,想在屋企開party叫到會,都可以考慮吓!
這次買了幾款外賣回家,一樣好有水準,絕對會再次回頭!

韓式水冷麵($48)

辣豬肉紫菜飯卷($48)
份量好慷慨,包住惹味嘅豬肉片、蘿蔔、青瓜、黃瓜,口感豐富!

甜辣無骨炸雞($48)

炸醬麵($62 )

韓式炒粉絲($45)

2024-07-25 92 瀏覽
天氣太熱,日日都唔想煮飯🤣🤣🤣近期愛上韓式食物,又買外賣返屋企食,的確不錯。2至3人套餐A $198烤牛肉紫菜飯卷包裝十分講究,有薄膜封實,非常衛生👍🏻👍🏻 飯卷大份,七彩繽紛,賣相十分吸引,配上甜甜烤牛肉,好食到停不了手。泡菜豬肉湯超級大碗😍有大量的泡菜,豆腐粒,最正的是豬肉,不是肉片,而是五花腩件,十分足料。原味無骨炸雞一粒粒,好似雞球。原味就最睇到店家嘅實力,炸皮薄脆,真係啖啖肉,正。原味辣泡菜店家像媽媽一樣,非常貼心,提醒我原味辣泡菜稍為偏酸一點,煎炒更好。因為非常想煮泡菜炒飯,所以剛剛好❤️雜菜煎蛋卷 $48 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超爆多蔬菜,中間仲夾着紫菜,口感豐富且非常健康。蛋捲非常厚,一口一滿足,必推🙌🏻。梨汁及甜米露非常正宗的韓國飲品,特別喜歡甜米露,甜甜的,幾時飲品又像極了甜品,我好鍾意❤️。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。#big_big_foodie #big_big_foodie食勻元朗#big_big_foodie食勻香港

2至3人套餐A $198

烤牛肉紫菜飯卷

泡菜豬肉湯

原味辣泡菜

雜菜煎蛋卷 $48 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
雜菜煎蛋卷

梨汁及甜米露
2至3人套餐A

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
雜菜煎蛋卷
2至3人套餐A
2024-07-24 93 瀏覽
有時出外食飯食得多都會偶爾想屋企舒舒服服食飯,但又唔想煮飯,外賣自取都係一個唔錯既選擇,今次介紹既生生市場主要係傳統韓國食品既外賣店,選擇都幾多下,唔想諗既話叫套餐都幾抵食。2至3人套餐A($198)烤牛肉紫菜飯捲以青瓜絲、胡蘿蔔絲、酸瓜、玉子和烤牛肉包裹既飯捲,口感豐富有層次,烤牛肉有濃郁牛味,調味適中。人參雞湯湯汁十分濃稠,有濃郁既人參和雞香味,雞肉煮得好軟淋,特別入味,送飯一流。甜辣無骨炸雞無骨炸雞完全無骨,啖啖肉十分過隱,雞肉肉質鮮嫩,甜辣醬汁香濃惹味。新鮮辣泡菜韓國傳統醃漬食品,份量相當有誠意,三至四人分享都絕對無問題,味道香辣甜酸,作為佐飯小菜或餐前小食都不錯。青葡萄汁內有青葡萄果肉,香甜多汁。甜米露韓國獨有特式飲品,幾特別。韓式水冷麵($48)有放幾大塊冰塊係膠盒內保持冷凍,正值夏天,街上熱到好似焗爐咁,水冷麵飲落真係透心涼,湯底蘿蔔水酸酸甜甜,令人十分開胃。

2至3人套餐A($198)

人參雞湯

甜辣無骨炸雞

新鮮辣泡菜

青葡萄汁
內有青葡萄果肉,香甜多汁。
甜米露
韓國獨有特式飲品,幾特別。

韓式水冷麵($48)