2009-02-12 16 瀏覽
元朗日本餐廳林立,要搵一間食西餐既地方,除左果d 乜乜連鎖餐廳之外,其實真係無乜選擇。今晚難得同老朋友飯局,老朋友一早book定呢間餐廳,仲話佢之前已經黎食過四、五次。我朋友係一個好奄尖既人,既然佢黎完再黎,呢間餐廳一定有佢既過人之處。朋友極力推介香煎吞拿魚扒。我以為會係一大塊普通魚扒,點知黎到真係驚喜。外層沾滿黑椒粒... 內裡半熟,加上意大利飯同甜甜酸酸既汁,簡直一流。上面仲有幾粒魚子,我同我個friend講呢度都唔只十蚊啦...朋友叫既西冷扒,雖然細塊左少少,但係都好好味成個dinner set都係around 每人100蚊,仲要有包有湯有主菜有野飲有甜品.... 甜品仲有好多款俾你揀。我今次就試左木糠布甸,一個字,正﹗

朋友叫既西冷扒,雖然細塊左少少,但係都好好味

香煎吞拿魚扒 (sor 無帶相機... 電話影得唔好...)
  • 香煎吞拿魚扒
2009-02-01 4 瀏覽
朋友介紹元朗有一間細小餐廳D食物好好味,今午同老公去試吓!點兩個套餐,黑椒西冷牛扒及卡邦尼天使麵配粟米火腿忌廉湯。黑椒西冷牛扒-牛扒肉汁豐富又唔韌,黑椒汁味夠香濃卡邦尼天使麵-睇見賣相噤靚,真係唔舍得食,睇咗好耐才食,麵質夠爽口,忌廉味夠濃栗米湯-稀杰適中配熱辣又脆口牛角包,閒直絕配是次午餐不枉此行
黑椒西冷牛扒-牛扒肉汁豐富又唔韌,黑椒汁味夠香濃
栗米湯-稀杰適中配熱辣又脆口牛角包,閒直絕配
是次午餐不枉此行
  • 卡邦尼天使麵
2008-12-09 7 瀏覽
星期日同老公來這裡食lunch, 地方細細, 侍應示意我們坐張小圓枱, 又幾舒服喎 原本打算食lunch, 但因為停車場Full咗, 要等車位, 所以去到已過了lunch時段, 幸好還是可以點lunch set, 我們點了鮮蝦白汁天使麵和雞肉火腿焗意粉 餐湯: 忌廉湯外貌極討好, 我還以為是蘑菇忌廉湯, 但一飲之下, 味道極普通, 而且我飲唔出有蘑菇味, 只有濃濃的黑椒味, 有些少失望呢 餐包: 大大個牛角包, 這個我喜歡, 剛剛焗熱, 好美味, 我好欣賞 鮮蝦白汁天使麵: 蝦好新鮮, 因為只有蝦身脫殼, 保留蝦頭同蝦尾, 可是這樣吃天使麵很不方便呢!!! 忌廉汁整得唔錯, 可是有幾重蒜味, 而且我吃得很慢, 因為要處理蝦頭同蝦尾, 天使麵索晒啲汁, 所以後來變得幾乾, 影響了美味的程度 雞肉火腿焗意粉:我試吃了幾啖, 覺得忌廉汁味道幾好但亦是好重蒜味, 雞肉火腿意粉份量都好平均, 而且仲有幾多青紅黃椒, 老公都話唔錯, 好快食晒 餐飲:凍奶茶同凍檸茶, 茶色好暗, 和平常時飲的茶味好唔同, 我覺得平時飲的好飲啲呢度啲意粉整得好有心機, 不過下次如果我再嚟幫襯, 唔知可唔可以特意為

餐湯:
忌廉湯外貌極討好, 我還以為是蘑菇忌廉湯,
但一飲之下, 味道極普通, 而且我飲唔出有蘑菇味,
只有濃濃的黑椒味, 有些少失望呢

餐包:

鮮蝦白汁天使麵:
蝦好新鮮, 因為只有蝦身脫殼, 保留蝦頭同蝦尾,
可是這樣吃天使麵很不方便呢!!!
忌廉汁整得唔錯, 可是有幾重蒜味,
而且我吃得很慢, 因為要處理蝦頭同蝦尾,
天使麵索晒啲汁, 所以後來變得幾乾, 影響了美味的程度
雞肉火腿焗意粉:
我試吃了幾啖, 覺得忌廉汁味道幾好但亦是好重蒜味,
雞肉火腿意粉份量都好平均, 而且仲有幾多青紅黃椒,
老公都話唔錯, 好快食晒
餐飲:
呢度啲意粉整得好有心機, 不過下次如果我再嚟幫襯, 唔知可唔可以特意為我走蒜呢?

忌廉湯, 牛角包
雞肉火腿焗意粉
凍奶茶, 凍檸茶
鮮蝦白汁天使麵
  • 牛角包
今日同事帶我去呢度食lunch, 佢地都算係常客, 我呢就係第一次去。點左5個唔同既意粉, 包括龍利柳意粉!, 三文魚意粉, 咖哩牛腩飯,火腿天使面, 牛利意粉最令人滿意既呢,x100000 就係餐湯... 我覺得我食過既西餐廳以黎, 本來只有Jimmy"s kitchen 既湯我係印象最深刻之外, 其次就係呢間喇, 有驚喜呀!!不過.. 我叫女侍應俾糖水我, 因為凍咖啡唔夠甜, 問第一次佢好似唔記得再問, 見佢應左我但之後都係冇去拎, 再三問第二位侍應先有, 0個陣時已經兩點架喇~都冇咩人架喇... ..
點左5個唔同既意粉, 包括龍利柳意粉
!, 三文魚意粉
, 咖哩牛腩飯
,火腿天使面
, 牛利意粉

最令人滿意既呢,
不過.. 我叫女侍應糖水我, 因為凍咖啡唔夠甜, 問第一次佢好似唔記得再問, 見佢應左我但之後都係冇去拎, 再三問第二位侍應先有, 0個陣時已經兩點架喇~都冇咩人架喇... ..

2008-12-02 13 瀏覽
今日終於可以再同老豆係度食Lunch,我估上一次已經係暑假果陣啦。我就食黑椒西冷牛扒,我老豆就要忌廉蜆肉天使麵。兩個餐都飲忌廉湯。忌廉湯:送埋每人一個既牛角包。忌廉湯雖然無乜特別既材料,但係個湯好滑又唔係太粉。可算係忌廉湯中既上等。牛角包就好脆,正。牛扒:雖然份量比以前細左小小,但都可以保持水準。牛扒幾有午牛味入口鬆軟,D配菜都用蒜蓉炒過,真係好認真。而炸薯仔就好香口,好正。天使麵:果汁都係咁濃,個麵都幾足料。加左青椒、紅椒令色彩更豐富,賣相更吸引。呢個真係唔錯,未食過既一定要試下啦飲品:我要左凍朱古力,都幾好飲啦。老豆就飲咖啡,OK啦。整體上真係唔錯,但個女待應無俾到水我地....

飲品:我要左凍朱古力,都幾好飲啦。老豆就飲咖啡,OK啦。

整體上真係唔錯,但個女待應無俾到水我地....
2008-04-24
見這間新店評語不錯,日前去了試菜。店不大,座位更窄,肥胖人仕會坐得有點辛苦。 晚餐由$72-$188不等,包餐包、餐湯、小甜點與熱飲,另外可以選擇加$28享用特選虎蝦沙律,我加了。 跟餐有牛角包,可質感軟軟的欠缺鬆脆感,只比普通餐包好一點。餐湯揀了忌廉湯,味道較淡,值得欣賞是加了麵包糠增加口感。所謂特選虎蝦沙律,原來是三隻炸蝦加小小一份生果沙律,味道及誠意皆令人失望。 是晚我不太舒適,主菜要了較清淡的蒜香蜆肉扁意粉餐($72),然而主菜味道比預期還要清淡許多,扁意粉亦不夠挺身,毫無吃頭可言,唯一賣點是份量夠大,細食的話兩個人分享都夠了。 餐後甜點可揀布甸或藍莓芝士蛋糕,我對布甸毫無興趣,冒肚痛的險也要揀後者,小小的一塊味道還算可以;再飲一杯熱奶茶暖暖胃,勉強算滿足了口腹。此店不收加一,埋單剛好$100,其實不算抵。 其實友人的煙鴨胸淡咖哩焗通粉,據說味道並不錯,評語不佳也許與我的狀態也有關,還是給個OK吧~

2008-04-18 18 瀏覽
元朗中有水準既西餐廳,雖然佢好細間,又貴貴地($70-120per dinner), 但佢d野食好比,以下係我既"飛佛":餐湯:即製忌薕湯唔杰味道arm arm 好, 配熱辣辣既牛角包, 好味!主菜: 吉列豬排鮮果沙律-吉列豬排可以, 鮮果沙律好新鮮, 有apple, orange, banana, 木瓜, 士多啤梨, 薯仔等等....好多生果~ 例外牛柳同薯蓉都好好味~甜品:佢既藍莓cheese cake 有delifranc水準~不過佢既缺點係因為太心機整, 好多時都要等頗耐(about 20-30mins)先有得食lor不過元朗cafe嚟講佢都算好食,價錢都算合理

例外牛柳同薯蓉都好好味~

不過元朗cafe嚟講佢都算好食,價錢都算合理
2007-11-01 3 瀏覽
今日媽咪生日,於是一家4口出街食飯,點知出到去先發覺大部份食肆都好多人等位,行o下行o下竟然有間cafe 唔使點等。初初仲以為係o個D 又貴、份量又少、又少選擇的MK cafe,而且又冇乜人等,都唔方好啦,入到去先發覺出乎意料之外!!!第一個感覺~~~ 間餐廳好細,但勝在環境清潔舒服。D staff 都幾細心,仲主動問我們需唔需要卡位。至於menu 都有十多款選擇,如果唔鍾意set 好的配搭,仲唔使加$ 都可以改添!!!食物的賣相都幾靚架,又大份,細食D 都食唔晒呀!!可惜等得比較耐o羅,而且冇電視睇,如果一個人等都幾悶呀!!!不過算啦,D 食物真係唔錯呀,我覺得等o下都值得o羅,下次一定會再去!!!

2007-09-30 15 瀏覽
It's a really nice coffee-shop-typed food place which gives you a comfortable and warm atmosphere though it might be a bit small in size. It was about 9:45pm when we stepped into the restaurant, while we were worrying there might not be food served for us. The chef was so nice that we could stay for our late dinner.We ordered a combination of steak (chicken fillet, pork chop, sausage, bacon) with vegetables and Capelli D'Angelo in White sauce (Angel hair pasta with large shrimp). The look of bot
We ordered a combination of steak (chicken fillet, pork chop, sausage, bacon) with vegetables and Capelli D'Angelo in White sauce (Angel hair pasta with large shrimp). The look of both dishes was so nice with a pretty appropriate amount of every item. We tried both seafood cream soup and minestrone soup. They were so tasty and were somehow different from those in other restaurants. The choices of dessert for that night were pudding (green tea, choco, strawberry) and strawberry cheesecake. A drink was included in the set dinner.

I suggest ppl going because I really appreciated the friendly service provided as well as the wholehearted cooking of the chef. Worth revisiting!
2007-01-07 3 瀏覽
本來lum住同家姐去打邊爐, 咁凍但寫飛仔小姐唔係咁好禮貌我地決定再出去行行點知見對面有間甜品鋪行埋去先知唔系食甜品既我食左個小龍蝦燒雞天使麵配紅梅汁家姐食羊架配薯蓉先岡講小龍蝦燒雞天使麵配紅梅汁除左唔係好夠汁之外, 其他都好ok羊架就差d, 有部份羊好, 用刀都好難切但overall 都唔差2份賣相都好靚, 用唔同既配菜如露筍, rosemary, 西式芽菜......waitress 們好好禮貌, 好好servicethough 食物不是超好味, 我一定會再去ps. 要去toilet就要行去商場toilet, 好唔方便
本來lum住同家姐去打邊爐, 咁凍
但寫飛仔小姐唔係咁好禮貌
我地決定再出去行行

點知見對面有間甜品
行埋去先知唔系食甜品

我食左個小龍蝦燒雞天使麵配紅梅汁
家姐食羊架配薯蓉

先岡講小龍蝦燒雞天使麵配紅梅汁
除左唔係好夠汁之外, 其他都好ok

羊架就差d, 有部份羊好, 用刀都好難切
但overall 都唔差

waitress 們好好禮貌, 好好service
though 食物不是超好味, 我一定會再去

2006-10-07 6 瀏覽
早前去過甜甜咖啡食晚餐,佢既牛柳唔錯,薯菜都好好食。環境就一般啦,可能係因為家庭式小生意吧,店子比較細。