招聘中
$22,000+
月薪 (面議)
2020-11-08 582 瀏覽
琴日大食妹同朋友喺銅鑼灣食完晚飯, 發現附近新開左間甜品舖行緊先知道係甜姨姨, 真係超懷念記得大食妹係大學時期最鍾意去天后嘅甜姨姨總店食甜品, 今日經過當然要緬懷一下甜姨姨嘅銅鑼灣分店主打日式刨冰, 味道非常多元化而且某啲口味仲好具香港特色, 例如醬爆~奶醬脆多同汪阿姐~迷人紅火龍果等等, 仲有純素選擇同每月限定款式添, 啱晒大食妹呢哋鍾意surprise嘅朋友<留戀~榴槤豆腐花>因為就快入冬, 大食妹一定要襯最後機會食盡至愛嘅榴槤大食妹同朋友就share左份留戀~榴槤豆腐花留戀~榴槤豆腐花主要分成四個部份由最低數起, 分別係豆腐花、榴槤雪花冰、豆腐忌廉同榴槤肉一份甜品俾你多重享受豆腐花非常水嫩, 而雪花冰就冰凍綿密豆腐忌廉豆腐味非常濃郁, 口味清新, 配上小小嘅榴槤肉, 味道更有層次<Oreo 豆腐奶蓋仙草紅茶>因為晚餐食得太重口味, 大食妹就額外嗌多杯Oreo 豆腐奶蓋仙草紅茶紅茶味道偏甜, 但加入豆腐奶蓋, 就正好中和返飲品嘅甜膩感上高仲鋪滿咗好多Oreo碎, 打卡一流
琴日大食妹同朋友喺銅鑼灣食完晚飯, 發現附近新開左間甜品
行緊先知道係甜姨姨, 真係超懷念

甜姨姨嘅銅鑼灣分店主打日式刨冰, 味道非常多元化

<留戀~榴槤豆腐花>
因為就快入冬, 大食妹一定要襯最後機會食盡至愛嘅榴槤
大食妹同朋友就share左份留戀~榴槤豆腐花

留戀~榴槤豆腐花主要分成四個部份
由最低數起, 分別係豆腐花、榴槤雪花冰、豆腐忌廉同榴槤肉
一份甜品俾你多重享受
豆腐花非常水嫩, 而雪花冰就冰凍綿密

<Oreo 豆腐奶蓋仙草紅茶>
紅茶味道偏甜, 但加入豆腐奶蓋, 就正好中和返飲品嘅甜膩感

上高仲鋪滿咗好多Oreo碎, 打卡一流

• 留戀~榴槤豆腐花
2020-11-08 46 瀏覽
紥根超過15年, 喺天后出哂名嘅良心星級甜品舖🏅甜姨姨私房甜品@auntiesweet_tin_hau 正式登陸📍銅鑼灣啦! 適蓬新店開張, 佢哋最新加推咗幾款近排hit爆嘅日式刨冰, 混入咗港式元素🤩 好多都好搶眼啱哂打卡, 創意十足👍🏻👍🏻 味道有楊枝甘露, 火龍果, 奶醬脆多, 朱古力等等👑‘黃到金’ - $98呢個時勢, 我哋就梗係試咗啲黃到發金嘅嘢啦🤩 (雖然奶醬多好吸引) 係楊枝甘露嚟嘅 - 下面隻碗有🍮芒果布甸, 🍚西米露, 🍋芒果茸同果肉, 同西柚, 中間就係份量可以整飽一個人嘅芒果刨冰, 而上面就先有豆腐奶蓋, 加埋黃到有埋金嘅芒果肉🤟 豆腐奶蓋同楊枝甘露食落比想像中夾, 比起忌廉更輕盈之餘亦同時保持到要有嘅滑溜, 係做得幾好, 不愧為新店嘅主打! 🧊至於刨冰方面, 味道都好好, 如果可以刨得幼細啲就更加好!🍺Oreo豆腐奶蓋珍珠奶茶 $40豆腐奶蓋咁出色要encore又食唔到多一個刨冰就不如叫杯野飲啦🥤 同様係新推出嘅奶蓋珍珠奶茶 - 同去坊間連鎖台式飲品鋪一様, 一定要嗌少甜!😂 味道正常, 茶香一上枱就已經聞到, 而且呢杯野好instagrammable, 用店

👑‘黃到金’ - $98

🍺Oreo豆腐奶蓋珍珠奶茶 $40

豆腐奶蓋咁出色要encore又食唔到多一個刨冰就不如叫杯野飲啦🥤 同様係新推出嘅奶蓋珍珠奶茶 - 同去坊間連鎖台式飲品鋪一様, 一定要嗌少甜!😂 味道正常, 茶香一上枱就已經聞到, 而且呢杯野好instagrammable, 用店內嘅一幅花草牆做背景簡直係完美絕配😍😍

食物: 7/10
價錢: 6/10
環境: 7/10
服務: 7/10
性價比: 7/10

甜姨姨私房甜品(銅鑼灣)
Auntie Sweet (Causeway Bay)
G/F, 11 Yiu Wa Street, Causeway Bay
  • 黃到金~楊枝甘露
2020-11-08 33 瀏覽
甜姨姨開分店啦💓在天后經營甜品店已有多年🎉最近甜姨姨在銅鑼灣開分店 大家一定要去支持🖐🏻銅鑼灣店又新推了一條新系列「刨冰系列」。大大碗的日式刨冰實在吸睛 是打卡之選📷我跟朋友點了「刨冰系列」的「黃到金~楊枝甘露」和甜姨姨獨創的「Oreo #豆腐奶蓋」。刨冰系列有不少選擇,還有Monthly Special,每月限定。大大的刨冰足2人份量,「黃到金~楊枝甘露」 #yellowobject 頂層有 #黃到金 的 #金箔 、#鮮芒果粒、#豆腐忌廉、芒果味刨冰,中間有椰子味刨冰,底層是#芒果布甸、#楊枝甘露。份量足,澆上香濃的芒果醬就可以開動了!刨冰綿綿的,入口香甜。最底層的楊枝甘露也有好多芒果,好香甜,材料多得很!「#Oreo豆腐奶蓋珍珠奶茶」豆腐奶蓋好特別,豆香滿滿,口味清淡。茶底濃郁,兩者也夾配。而且珍珠煙韌好味道!飲完整杯都不會過膩。

甜姨姨開分店啦💓
在天后經營甜品店已有多年🎉
最近甜姨姨在銅鑼灣開分店 大家一定要去支持🖐🏻
銅鑼灣店又新推了一條新系列「刨冰系列」。
大大碗的日式刨冰實在吸睛 是打卡之選📷

「#Oreo豆腐奶蓋珍珠奶茶」

• 黃到金~楊枝甘露
唔知大家有無食過天后甜姨姨, 原來佢喺時代後一條街開左分店😍 分店仲整左好多款新式日式刨冰添🍧 黑極, 醬爆, 初心, 黃到金, 留戀... 款款都好想試🤤 最後揀左...😎1️⃣ 刨冰系列:留戀~ 榴槤豆腐花好大舊好靚嘅日式刨冰呀😍 旁邊仲提供榴槤漿淋落去個冰度😍 榴槤味超濃郁, 唔止面頭有榴槤肉, 驚喜位喺冰嘅中間都放左榴槤肉架😳👍🏻 🧊keep到幾耐, 最後就唔怕剩係食到融左嘅冰水喇~~至於豆腐奶蓋呢, 豆腐味道會慢慢滲透出黎一樣好香😍 仲好軟滑好creamy~ 食到最後仲有豆腐花添~ 豆腐控又失控喇😆 🧊, 榴連, 豆腐奶蓋, 豆腐花呢幾樣食材都好軟棉棉真係幾夾☺️ 唔榴戀都唔得😝2️⃣ 紅茶系列reo豆腐奶蓋仙草紅茶另一甜姨姨豆腐奶蓋製品🥰 豆腐控表示不得之了🙈 將支飲管一邊插入一邊吸啜, 會飲到好有層次同多種口感😳 由Orea餅碎 > 豆腐奶蓋 > 仙草 > 紅茶咁樣逐層逐層刺激味蕾😍仙草係好原始台灣嘅味道😌 紅茶會稍稍甜左ddd🤏🏻 呢度環境好舒適, 簡約工業灰牆身, 仲有一邊係打造成植物牆身, 木色櫈仲設計到fit 曬pat形😆 配埋甜姨姨日式刨冰🍧真係岩

1️⃣ 刨冰系列:

留戀~ 榴槤豆腐花
🧊keep到幾耐, 最後就唔怕剩係食到融左嘅冰水喇~~

2️⃣ 紅茶系列:

仙草係好原始台灣嘅味道😌 紅茶會稍稍甜左ddd🤏🏻
Oreo豆腐奶蓋仙草紅茶

呢度環境好舒適, 簡約工業灰牆身, 仲有一邊係打造成植物牆身, 木色櫈仲設計到fit 曬pat形😆 配埋甜姨姨日式刨冰🍧真係岩曬打卡📸😝
2020-11-05 60 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於銅鑼灣 !📜”甜姨姨私房甜品 (銅鑼灣)📌 地址: 銅鑼灣耀華街11號地舖🕐營業時間: 1100-2000 🍽分店地區: 銅鑼灣 天后📝評價💬📢 1️⃣醬爆 奶醬脆多 $88大大碗 我地兩個女孩子食都食左一半已經叫飽😂😂不過都好努力咁食晒佢😆因為味道實在太特別啦⭐️⭐️喺出面食嘅大多數都係以水果為主🙈甜姨姨就可以做到好多特別既味道👍🏻👍🏻就連水果都早啲出面好少有嘅產品 例如火龍果榴槤🤪鍾意食嘅朋友仔一定要去試👅👅2️⃣招牌仙草珍珠紅茶 $35講到明係招牌當然冇得輸啦💛💛大大杯又足料🥰正呀👍🏻 紅茶味道剛好 冇話太甜🤪下次就試埋其他💕新店裝修好靚仲有埋洗手間 食甜品食到急都吾怕🤣🤣🤣仲有好靚嘅打卡位😍😍😍岩曬大家去啦❣️仲坐好舒服 好岩同朋友傾計🥰依家仲開埋分店喺銅鑼灣啱晒大家食完飯去完街之後去🙈🙈推薦大家一定要去💛KS評分 5分最高🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於銅鑼灣 !
📜”甜姨姨私房甜品 (銅鑼灣)

📌 地址: 銅鑼灣耀華街11號地舖

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

今日難得食完晚餐後時間頗早🕰雖然已經飽飽的 但女生卻有多個甜品胃反正見到甜姨姨喺銅鑼灣開咗新店🙌🏻更增設了新品 所以諗都唔使諗就即去了位置鄰近時代廣場 非常方便🤩除了主打嘅日式刨冰系列之外當中的特色豆腐奶蓋亦是心機之作❤️🍧留戀~榴槤豆腐花 $108刨冰份量非常澎湃 可足夠2人共同享用表面先會有新鮮榴槤蓉👃🏻濃郁得香氣撲鼻完全被它的獨特味道和香氣征服🤤另外 果肉下面白色的就是那豆腐奶蓋與刨冰底部的豆腐花互相輝映🌟使得榴槤香氣不會蓋過豆味絕對是高質素之選🔝🔝Oreo豆腐奶蓋珍珠紅茶 $40店舖把飲品賣相設計成盆栽般 相當吸引🙆🏻‍♀️而豆腐奶蓋質感同一般奶蓋分別唔大同樣幼滑👅但味道會帶濃濃豆腐香氣卻不會像平時那麼甜 感覺更為輕盈健康配合清香的紅茶底後☕️反而更能突顯當中的豆香👏🏻
今日難得食完晚餐後時間頗早🕰

卻不會像平時那麼甜 感覺更為輕盈健康
配合清香的紅茶底後☕️
反而更能突顯當中的豆香👏🏻

2020-11-03 54 瀏覽
大概十年前曾經幫襯過甜姨姨位於天后嘅本店印象中食物質素唔錯早幾日經過銅鑼灣耀華街,無意中發現佢竟然開左間分店喺到我見排隊人數唔多,就入去試下唔知係咪因為新開張嘅關係,店內環境非常乾淨企理不過由於當日食客人數眾多,為免影到其他人,我無影到相另外,送餐速度都算快落單後2分鐘左右,店員就將甜品送上芒果紫米露($48)芒果香甜,有驚喜紫米味道濃郁~口感黏糯綿密價錢亦算合理總結:嗜甜的我,以往光顧過唔少甜品店一般叫有芒果嘅甜品,啲芒果都偏酸,所以今次都幾有驚喜~推介!
大概十年前曾經幫襯過甜姨姨位於天后嘅本店
印象中食物質素唔錯

早幾日經過銅鑼灣耀華街,無意中發現佢竟然開左間分店喺到
我見排隊人數唔多,就入去試下

唔知係咪因為新開張嘅關係,店內環境非常乾淨企理

不過由於當日食客人數眾多,為免影到其他人,我無影到相

另外,送餐速度都算快
落單後2分鐘左右,店員就將甜品送上

芒果紫米露($48)
芒果香甜,有驚喜
紫米味道濃郁~口感黏糯綿密
價錢亦算合理
芒果紫米露

總結:
嗜甜的我,以往光顧過唔少甜品
一般叫有芒果嘅甜品,啲芒果都偏酸,
所以今次都幾有驚喜~推介!
2020-10-31
15 分鐘 (堂食)
$48 (宵夜)
芒果紫米露
2020-11-02 67 瀏覽
銅鑼灣開咗甜姨姨嘅新店,新店有日式刨冰🍧好啱打卡之餘,仲好有創意😝..刨冰嘅款式好多,款款都好吸引,我哋問店員邊款最值得推薦,佢介紹咗我哋食醬爆~奶醬脆多,港式味道,正!呢個刨冰賣相真係超級靚,一上枱嘅時候我哋眼睛發亮😂勁高嘅刨冰,瘋狂影相!花生醬同煉奶醬真係醬爆,食落味道好香甜,勁鍾意花生醬,冇諗過可以同刨冰咁夾😘店員話如果唔夠醬汁仲可以加,夠晒貼心!食到中間仲有啲花生碎,最底仲有啲奶凍,用料豐富,夠曬層次,味道絕對唔會寡!❤️❤️..其實黑芝麻豆腐同楊枝甘露我都想食,不過食完一個大刨冰,就已經幾飽!下次一定要再嚟啊!.呢間舖頭乾淨衛生,店員服務幾好,各位胃食朋友快啲嚟打卡啦!依家要食甜姨姨甜品除咗行去天后,仲可以行去銅鑼灣☺️勁方便

2020-10-30
下午茶
2020-11-02 122 瀏覽
呢間極度推薦的甜品店係天后已經經營左15年🤩2017年仲攞過美國Travel and Leisure全球10大甜品店,係香港唯一一間獲獎既店舖😱一路食一路充滿驚喜,真心無誇張到🥰非常推薦大家去試,行完時代廣場或者donki都可以去叉一叉電🥳佢地最出名既係好綿滑既刨冰,我同朋友試左”黃到金~楊枝甘露”,超推薦😍店主話比我地知原來係用日本既水整,所以入口即溶👍🏻最上面已經有3大粒芒果,好甜且完成唔澀,仲要有好多金箔好靚❤️初頭以為只係有楊枝甘露汁既冰,點知上面仲有豆腐奶蓋,兩者好夾😍食完第一層有已經有驚喜,因為入面仲有椰汁味既冰,見到啲冰白色仲以為唔夠汁😆兩種味既冰啱啱好,椰汁味令到個甜品完全唔膩😚再食落去,入面竟然收埋左唔少芒果,一樣都係咁甜咁大粒😝繼續食落去,竟然仲有平時咁既楊枝甘露同芒果布甸😱真係超級豐富又多層次,因為甜姨姨唔想客人淨係食冰,所以特登整左咁多層🤪我同朋友都不自覺地講有驚喜同好好味🙈佢地既刨冰好大個,啱曬2-3個人一齊食,唔會太甜但又好夠味,額外提供既糖漿都未必要加☺️而且有大羹同細羹,食落好方便唔會跌曬出嚟🧡我地仲叫左豆腐奶蓋仙草奶茶,雖然無刨冰咁有驚喜,但都係好有水準既

我地仲叫左豆腐奶蓋仙草奶茶,雖然無刨冰咁有驚喜,但都係好有水準既甜品🥰店主獨創既豆腐奶蓋比起普通奶蓋或者芝士奶蓋無咁膩,而且淡淡既豆香幾清新,令到經常飲既奶茶多左重新鮮感🤩而且茶味香濃,飲完每啖都齒頰留香👍🏻不過佢都幾大杯下,建議同兩三個朋友一齊去食,叫埋刨冰開心share😝
豆腐奶蓋仙草奶茶
豆腐奶蓋仙草奶茶
2020-11-01 191 瀏覽
足料巨型刨冰新開銅鑼灣店保持高質水準 回味無窮-🍨 黃到金-楊枝甘露 Yellow Object ($98)個名改得好之餘味道絕對高質!! 超大碗巨型刨冰係打卡之選 勁大份絕對要兩個人share先食得晒喔😋 刨冰上面有豆腐奶蓋 creamy嘅口感有好香濃嘅豆腐味 芒果大大粒好鮮甜 而冰上嘅芒果醬調味啱啱好 覺得唔夠仲有一小瓶可以加醬 一啖接一啖食唔停口🤤 一路食落去仲好有驚喜 椰汁味越嚟越濃 原來下面係真。楊枝甘露👏🏻 芒果 西米 西柚肉 仲有芒果布甸🍮 超足料勁滿足!!!😍🥤 Oreo豆腐奶蓋珍珠紅茶 ($40)奶蓋產品已經興咗幾年 各店舖都開始改良唔同款嘅奶蓋 今次試到甜姨姨調配好特別嘅❗️豆腐奶蓋❗️超好味喎!! 豆腐味好濃好突出 配埋紅茶飲又真係幾夾 面頭仲有Oreo碎 打開蓋飲好有層次同口感 珍珠嘅份量都唔少㗎 粒粒好煙韌有咬口又唔會粉☺️ 整體甜度適中 唔會感覺太甜太膩 好滋味👏🏻🤰🏻#大肚腩小分享細細個係天后補完習會去食甜姨姨 睇返資料原來甜姨姨已經開左15年 開左咁多年今次再食仍然覺得好好味!! 而家係銅鑼灣開左分店實在太方便可以同朋友食完飯下場食埋碗糖水💛 豆腐奶蓋我未係其
足料巨型刨冰
新開銅鑼灣店保持高質水準 回味無窮

Oreo豆腐奶蓋珍珠紅茶

🥤 Oreo豆腐奶蓋珍珠紅茶 ($40)

🤰🏻#大肚腩小分享
細細個係天后補完習會去食甜姨姨 睇返資料原來甜姨姨已經開左15年 開左咁多年今次再食仍然覺得好好味!! 而家係銅鑼灣開左分店實在太方便可以同朋友食完飯下場食埋碗糖水💛 豆腐奶蓋我未係其他地方試過 真係幾香濃 推介俾豆腐控必試🥳

• 黃到金
2020-10-29 454 瀏覽
令人驚喜的甜品店~之前都有食過天后果間分店,今日同老公晚餐食唔飽,經過見到門口掛住日本刨冰店嘅旗幾得意,仲要係黄店,就決定去食碗冰!黃到金~楊枝甘露冰,一上枱,超大碗!!!仲要真係好黃!頂頂有幾粒芒果,仲有塊金箔,真係黃到金🤣加埋豆腐奶蓋扮雪,好靚呀~~食落d冰好夠味!好芒果!完全唔會好似食水咁,額外仲有兩小杯芒果汁同椰奶可以加落好,好貼心,好好呢~~豆腐奶蓋超重豆腐味,好滑好濃,鍾意食豆腐嘅朋友岩哂!加埋芒果一齊食都幾有趣~食落少少食到有好香椰奶味,好好食!啲冰雖然堆得好似好實淨好高,但食落一啲都唔實,好鬆好綿!入唔即溶冇多餘碎冰粒~正!最驚喜係食到中間見到有芒果!一路食,原來下面成碗真係楊枝金露!仲有大大個芒果布甸!有哂西米、西柚、芒果,仲要好夠味!真係完全冇諗過,超驚喜啊!!仲要好食!初時仲驚食唔哂,因為平時食綿綿冰食到中間已經會開始唔想食,但係呢個真係會令人好開心之後食哂成個冰🤣 兩個人都可以食得哂~ 老公食完都仲好開心,我地仲叫多左杯豆腐奶蓋珍珠紅茶~ 個豆腐奶蓋真係好正,同紅茶味意外地夾,珍珠夠腍又煙韌,口感不錯~下次絕對要試下其實刨冰,唔知會係咩驚喜~黑極-黑芝麻豆腐味、

黄到金

下次絕對要試下其實刨冰,唔知會係咩驚喜~黑極-黑芝麻豆腐味、粟米爆谷味、旺阿姐-火龍果味、奶醬脆多味等等都好吸引🤤唔知又會有點嘅驚喜~

食完仲有9折卡,下次可以用~
黄到金