2011-05-25 872 瀏覽
可能未夠九時, 所以不是太多人, 友人叫了榴槤奶凍, 試了一口, 雖然我唔喜食榴槤, 但都覺得幾好味, 即係好似雪榚, 再來一碟香蕉窩夫雪榚, 雪榚和香蕉OK, 但窩夫略為硬和UN, 可能時間放置太耐, 後再加一個榴槤併雪榚, 這個就出問題了, 榴槤雪榚幾好, 連唔食榴槤的友人和我都咬了兩口, 但伴碟的榴槤就不太新鮮了, 有mui mui地的感覺.
2011-05-13
2011-03-21 533 瀏覽
三月三日 (星期四)吃完了串燒後,其實大家沒有預期中的飽呢大伙兒轉場到了這間偏僻的甜品店繼續玩charadium(六個人,每人一部iPhone!)吃甜品前,我們幾個先想去toilet,老闆帶了我們去附近的廁所...十分友善此時我們已經認出他是藝人了(在義海豪情飾演宮崎隊長的楊證樺先生)之後看攪過雜誌,知道原來他不但演戲,開甜品店,而且是beecrazy的老闆之一呢!真有生意頭腦呢回正題,我和老公仔各吃了一款甜品:榴槤奶凍老公仔喜歡吃榴槤,就點了這個榴槤果肉香是香,陣陣的榴槤"香"坐在附近都嗅到但奶凍很失望呢!很硬身,甚至比雪糕還硬,出了什麼問題嗎?木瓜燉雪耳很足料,木瓜很甜湯水喝得出經一定時間煲,盡收各材料之精華,很滋補對於剛吃完燒物的我,的確是一大恩物這處人流不多,定要做多點宣傳呢!
三月三日 (星期四)

吃完了串燒後,其實大家沒有預期中的飽呢

回正題,我和老公仔各吃了一款甜品:
榴槤奶凍
老公仔喜歡吃榴槤,就點了這個
榴槤果肉香是香,陣陣的榴槤"香"坐在附近都嗅到
但奶凍很失望呢!
很硬身,甚至比雪糕還硬,出了什麼問題嗎?
很足料,木瓜很甜
湯水喝得出經一定時間煲,盡收各材料之精華,很滋補
對於剛吃完燒物的我,的確是一大恩物

這處人流不多,定要做多點宣傳呢!
2011-03-03
$25 (宵夜)
2011-03-08 361 瀏覽
呢間甜品店位置偏闢,如果唔係朋友推荐&帶路,淨係行開個幾條大街的我一定唔知!!!間店的招牌幾得意幾醒目,不過間店唔大,2大group人已經坐左一半!! 去到要等3mins左右。不過,店員(老闆??)好nice~ 見到我地要等位,即刻開幾張凳俾我地左,不過我地成班友仔第一次幫襯,凈係顧著睇佢個餐牌&藝人相!! 朋友一直大力推荐佢的‘榴槤奶凍’ &‘榴槤金露’,可惜奶凍賣哂.... ="[[ , 於是我地點左‘榴槤金露’ & ‘楊枝金露’,果然無推荐錯~‘榴槤金露’:雖然價錢有小小貴,但比我想像的大碗,而且勁重榴槤味,出乎意料地,有一大塊榴槤肉,而且D肉的味更啃,應該係我食過的榴槤甜品,最重榴槤味,最好食ge~ 對於鐘意食榴槤的朋友仔應該係一大享受~ =]]]最後,我地走的時候,店員(老闆??)都有派卡片俾我地每一個,仲好nice甘問今日的食物點~!!!!!!! (應該係新開無耐,自己經營的小店吧~)overall, 好好的服務態度,好有心機& dum本的甜品,相比起機械式,冷漠的連鎖甜品店,我會更鐘意/支持呢一類的小商店~!!!!!! =]]]]

2011-03-07
$35 (宵夜)
  • 榴槤金露
  • 楊枝金露
2011-01-06 224 瀏覽
是日到甜品mama 一試甜品, 有coupon $25 可以叫$50 既野我地都叫左香蕉waffle. $32 each. 都幾貴. 我去過紅磡o個間食一個哩d waffle 都係$20 左右而已. 不過有coupon 就冇所謂.Waffle 要等15min 左右. 而且廚房真係得mama 一個做野, 所以佢都幾忙. 好在哩度有電視睇, 可以邊等邊食.綠茶雪糕苦苦地又重茶味, 唔太甜, 非常好食Waffle 熱辣辣又脆卜卜, 都唔係太甜, 好味, 不過脆到刮到個口損晒了…鋪頭比較偏僻. 天文台道以上既地方我真係好日都唔去. 唔係上次食過船長行錯路都唔會知有間咁既野. 所以即使有coupon都唔會買太多, 真係唔多就腳.而且o係團購網買埋戲飛仲有85折, 真係好平, 即係只係補多$4就可以!Service 唔差, 最後個收銀員仲派咭片比我地同埋話佢個團購網遲d 會有抽獎… 原來個團購網同甜品mama係同一條line! 而佢就係團購網個創辦人(佢話)! 真係失敬! Ps, 佢個樣有d 似txb 某個二三線演員

綠茶雪糕苦苦地又重茶味, 唔太甜, 非常好食

Ps, 佢個樣有d 似txb 某個二三線演員
2010-12-18
$15 (宵夜)
  • waffle
2010-12-22 180 瀏覽
上星期某日第一次光顧點了榴槤綿冰+蜜糖 dressing + 紅豆 topping + 木瓜 ($4X)榴槤冰底淡香味道天然, 紅豆大粒起沙但因為紅豆本身幾甜(應該係來貨), 再加蜜糖 = 太甜唔建議呢個 combination.. 既然 extra dressing 同 extra topping 都係同價, 建議小店可讓點了甜 topping 的客人免費轉 dressing 為另一 topping或索性合兩類為一,由客人任選兩樣..見到 menu 用 label 貼上綠茶&芝麻冰底及其他配料, 新加的吧.但下次會先試榴槤奶凍!服務方面, 店員 (應該係老闆?!) 殷勤, 果日涼涼地, 就話我知邊D糖水有熱食(想起在芝麻綠豆座五分鐘都可以冇人理!!) 不竟係香港開舖頭真係唔易 (勇氣+$$)應該支持下"非連鎖式流水作業" 的舖頭~
上星期某日第一次光顧
榴槤冰底淡香味道天然, 紅豆大粒起沙
但因為紅豆本身幾甜(應該係來貨), 再加蜜糖 = 太甜
唔建議呢個 combination..
或索性合兩類為一,由客人任選兩樣..

但下次會先試榴槤奶凍!

服務方面, 店員 (應該係老闆?!) 殷勤,
果日涼涼地, 就話我知邊D糖水有熱食
(想起在芝麻綠豆座五分鐘都可以冇人理!!)
不竟係香港開舖頭真係唔易 (勇氣+$$)
應該支持下"非連鎖式流水作業" 的舖頭~
2010-11-22 59 瀏覽
I used to go to St. Mary's Canossian School until I moved to United States, so I have lots of friends that are still going to St. Mary's Canossian College and they brought me to this store. Like everybody else said, this store was empty when I got there. I was gonna order pearl drinks, but they didn't have them ready yet (not fully cooked yet). So I ordered this Chocolate Snow Ice, which if I didn't remember wrong, cost around 40 bucks.We also ordered Siu Mai, but obviously I didn't bother takin

Chocolate Snow Ice

We also ordered Siu Mai, but obviously I didn't bother taking a picture of that. haha
I think the Snow Ice was yummy, maybe because it was my first time eating something like that. Obviously United States doesn't have that kinda food; I live in residential suburb-y area. Yeah it was rainbow sprinkled chocolate snow ice with coco pops on the side. I LOVED it and later brought my dad over and introduced him to that too. And that's when I took this picture.

I would definitely recommend this store. I would most likely visit that with my friends the next time I visit my friends in St. Mary's. And during non-school days, that area is really empty so it's comfy. I could actually watch and hear the TV that day in the store.

FYI, I'm only 17. If that even matters to any of you. Not like 17 year-olds don't know how to write critiques (well, we don't have enough experience with good food to judge greatness of certain food, but I actually eat lots of different types of food every time I visit HK due to the lack of good tasting food in my area in US)

^have fun reading all these english! xD
2010-08-04
$40 (早餐)
Chocolate Snow Ice
  • 朱古力雪花冰
2010-08-01 54 瀏覽
地段真係好影響一切, 如果唔留意, 真係唔知有呢一間甜品店存在...行過幾次上天文台道食水餃都會經呢條街, 但係一直都冇留意街尾角落...上次九點幾經開, 終於比我發現到... 環境 - 幾乎包場, 有三四張枱, 但係得我同Edm仔兩個人...食物 - 榴槤奶凍 ($28) OK 唔錯嘅選擇, 因為係鋪頭出面已經聞到好香榴槤味, 奶凍唔似平時食開個種質感, 係好實在, 比沙冰再硬少少, 但不失香滑感覺...(幾乎係你一口我一口, 瞬間殲滅)選址問題 不妨一試...

上次九點幾經開, 終於比我發現到...

選址問題 不妨一試...
食咗一口先記得影相
$14 (宵夜)
食咗一口先記得影相
  • 榴槤奶凍
5月5日, 晏晝經過嘅時候發現入面空無一人, 但見佢地招牌主打甜品係榴槤野, 暗地裡已經決定晚飯後要黎試試. 結果晚飯後去到, 兩個伙記都在開飯, 舖內仍然空無一人… 究竟係地點僻? 定係因為太新? 還是…::: 榴槤奶凍 ::: $28見佢都好用心咁整咗一陣, 嗰pat新鮮嘅榴槤肉真係好鬼吸引! 奶凍個質地亦出奇地係我鐘意嘅, 綿綿實實, 唔係震騰騰嗰d核突糕狀~ 成個甜品都夠晒凍! 奶凍入口之後慢慢融化, 榴槤味好濃, 仲混入絲絲榴槤肉~ 如果歡喜夾cream食, 個奶味又出d~ pat 鮮榴槤肉唔洗講, 無得彈! 勁啃! 超正!!!::: 西瓜西米撈 ::: $25超級凍, 直情食到有碎冰粒, 大熱天食佢真係透心涼~ 西瓜都算新鮮, 幾多汁, 不過嫌只有3粒太少. 而西米撈糖水份量多咗少少, 對於唔太好甜嘅呀比就甜漏咗d, 如果少番d糖水會好d.望下望下覺得呀老細個樣熟口熟面, 舖頭又有d簽晒名嘅劇集海報, 呀菲呢個電視精一眼就認出佢係tbb嘅行行企企路人甲, 一定係電視台份工唔夠賺要開間甜品舖黎幫補下喇… 不過真係幾好食嘅~ 同埋佢地好用心整~ 要加油啊!

::: 榴槤奶凍 ::: $28

::: 西瓜西米撈 ::: $25

西瓜西米撈
2010-05-05
$27 (宵夜)
紀念日
(非會員)
我唔食榴槤,不過朋友就試咗榴槤奶凍,一路食一路話正,除咗奶凍內有好多榴槤,跟碟仲有好大份榴槤肉,用料十足。自已就試咗綠茶雪花冰,雪花刨得好鬆化,食到最後都唔會溶到一舊咁,綠茶味好濃、入口好香、唔太甜,跟冰d紅豆好大粒。另一個朋友就試咗朱古力雪花冰,都話正。p.s. 我哋無睇過食評,見呢間野位置好僻,入面又無其他客(可能係星期日夜晚),本來無乜期望,點知仲有驚喜。
另一個朋友就試咗朱古力雪花冰,都話正。

• 雪花冰、榴槤類甜品
2010-05-19 30 瀏覽
睇左某本雜誌的推介, 心思思想來試一試。 榴槤奶凍 見雜誌同其他食家都推介呢款黎吃, 咁我就試一試。老老實實, 連我呢個平時唔食榴槤既人都覺得佢超級好味(仲叫左2碟來吃tim)初時以為佢好似布甸咁既口感, 原來錯左。有種感覺好似去返食澳門 氹仔既莫義記咁~雖然佢比佢大杯少少同貴dd, 但個質感都係一樣既。 榴槤肉打得均勻, 奶味好重。甜度適中, 又不似吃雪糕及雪芭的感覺, 似似地依家流行吃的雪花冰, 不過比雪花冰硬身少少。楊枝甘露另一款雜誌推介黎吃作品, 個人覺得有d失望。不是不好吃, 嫌佢芒果肉及柚子肉少左d, 芒果汁+淡忌廉溝的分量不平均, 食起上黎好似太重奶味, 遮左個芒果汁味。同埋甜左少少。(係少少ja) 整體上, 如果同人share黎食, 都ok既 ! 下次有機會再試其他款式先
睇左某本雜誌的推介, 心思思想來試一試。

楊枝甘露

下次有機會再試其他款式先
楊枝甘露
2010-05-18
(非會員)
2010-05-14 29 瀏覽
估唔到小小的店舖, 開在較少人流的地方, 但甜品都算幾出色~當晚問店主有什麼推介, 他說榴槤及芒果甜品, 結果叫了榴槤奶凍, 芒果布丁和特濃朱古力雪花冰....一個字: 讚! 本人尤其鍾意榴槤奶凍, 連平日不吃榴槤的朋友試過都讚好味!! 而另外兩款都好好味, 下次一定要再去試芒果雪花冰同另一款榴槤甜品~~~~~~~

一個字: 讚!
2010-05-10
2010-05-10 17 瀏覽
榴槤奶凍 - 好好味 . 奶凍好重榴槤味 , 好似食緊雪糕咁 . 隔離d果肉好香好好味!成日都好想去再食 榴槤金露 - 榴槤味咁冇重 . d椰奶味遮左d榴槤味 , 但內有果肉 , d果肉好味!! 對比榴槤奶凍呢個冇咁香..芒果雪花冰 - 一般 , 冇特別
成日都好想去再食

芒果雪花冰 - 一般 , 冇特別
榴槤奶凍 . 超勁榴槤味 . 好好味呀!!
榴槤金露
芒果雪花冰
2010-05-03
$30 (宵夜)
榴槤奶凍 . 超勁榴槤味 . 好好味呀!!
榴槤金露
  • 榴槤奶凍 . 榴槤金露
2010-05-03 12 瀏覽
芒果綿花冰 - 好味, 果汁味夠, 配料夠多, 讚呀!!雞翼 - 普通啦, 都幾香口珍珠奶茶 - 珠ok, 茶味太淡整體都幾好.
芒果綿花冰 - 好味, 果汁味夠, 配料夠多, 讚呀!!

雞翼 - 普通啦, 都幾香口
珍珠奶茶 - 珠ok, 茶味太淡

整體都幾好.
2010-05-02
  • 綿花冰
2010-03-22 14 瀏覽
至從上次誤打誤撞下吃到至美的芒果雪花冰之後,對此店一直諗諗不忘!今天就拉了三位朋友,加上男友和我,五個人再來吃個甜品!本來我不吃榴槤的。但我媽媽很是喜歡這個味道霸道異常的生果。小時候看到媽媽吃,聞著聞著也覺得蠻香的,就嚷嚷要試。但當時一試之下,我馬上被那種又軟又綿,又粘口的質地嚇壞了!從此我就只愛聞香而拒絕放入口。今天同行的朋友也是榴槤的fans。在熱情非常的店員介紹下,我們order了1)榴槤奶凍 $302)芒果雪花冰 $30榴槤奶凍分開了三部份:一小球榴槤蓉,一杯奶凍,和一朵忌廉花。老實說我一直以為奶凍都是白色的光滑像布甸的物體。但這個奶凍卻是硬身的,質地比較像杯裝雪糕。奶味並不重,混合榴槤肉後幾乎不會覺得它存在。凍凍的,又香榴槤味,我也忍不住吃了一口又一口! 喜歡榴槤的朋友也覺得此甜品處理得好好,榴槤很足夠。而且還有那小球「未經處理原味的」榴槤蓉讓她們過過癮!熱情店員沒有說錯,這裡的榴槤甜品有能力讓你愛上榴槤喔!!芒果雪花冰和上次一樣好吃。芒果味濃不在話下,雪花冰蘑得細細的,和雪花沒有分別!讚。p.s. 是dessert mama(甜品媽媽) 不是desrt mama(沙漠媽媽)

1)榴槤奶凍 $30
2)芒果雪花冰 $30

熱情店員沒有說錯,這裡的榴槤甜品有能力讓你愛上榴槤喔!!

榴槤奶凍.讓你愛上榴槤
芒果雪花冰,芒果味很真
細碎
2010-03-22
榴槤奶凍.讓你愛上榴槤
芒果雪花冰,芒果味很真
細碎
2010-02-08 43 瀏覽
二月上旬是夜與幾位朋友到豐園吃宵夜,餐後摸進巷內甜品小店,側聞入夜後不少藝人幫襯。是夜聽了不少故事,聞主理人與身邊的朋友曾在Bahamama碰過面,甜品mama也是懷念往昔而命名。招牌作是呂宋芒做的楊枝金露,即叫即製,芒果肉十分甜美,請教主理人如保持芒果隻隻甜美?主理人家族雖從事果欄,但他直言有時亦要看天打掛,摸上手覺得「偏生」的,就要用另一方法弄熟,各施各法是商業秘密,偶也不便追問下去了。其餘桂花綠豆沙、榴槤奶凍非主打項目,來這裡還是乖乖地吃與芒果有關的系列吧。

二月上旬

以楊枝金露最為甜美,沒加砂糖,以原味取勝,聽說這裡呂宋芒超市賣$30/隻。
$40 (宵夜)