2008-08-19 20 瀏覽
紫葡之戀同朋友打完波見新開有間野係我屋企後邊,就來左嘗試^^一入到去,無人招呼我地,咁我朋友唯有自己去拿MENU來睇>_<招呼不太好`!朋友話想食紫葡之戀,而我其實咩都想試,因為見佢D圖片實在太吸引啦~^^ANDTHEN我朋友話見個圖好似好大份咁,提議不如叫住一個先,一會如果食得曬再叫~咁我就話好啦,落左單後,電視播緊TVB奧1運,而我地坐既位置係睇唔到TV的,因為TV係正我地下邊全場得一部TV>_<只因佢地方太細我就繼續睇佢個MENU,因為好多圖影得好靚,好想食曬佢地`!同埋望到個老闆岩岩開箱,拆緊D藍莓~嘩,原來係我媽媽成日係吉之島買個D一盒盒既藍莓來架~一模一樣個一盒都唔平,一盒都要幾十蚊~相信佢D食物生果用料都不錯,起碼唔會比D CHECP生果我地食~點知~正當我發呆時~我朋友突然間"啊"左一聲,~~~~~~~~~~~~~~~嚇到我~!!!!!我一望上來~我都"下"左聲!!!!原來份紫葡之戀比我想像中更大份~!!!!好大份呀!!!叫左服務員比2隻碗我地我一路分,,,,,,,,,D食物係咁趺到一台都係證明佢係好大份~!D小X子好味,上邊個D不一粒粒
紫葡之戀

同朋友打完波見新開有間野係我屋企後邊,就來左嘗試^^
招呼不太好`!

咁我就話好啦,

全場得一部TV>_<只因佢地方太細

同埋望到個老闆岩岩開箱,拆緊D藍莓~
個一盒都唔平,一盒都要幾十蚊~
點知~
正當我發呆時~

我一望上來~我都"下"左聲!!!!
原來份紫葡之戀比我想像中更大份~!!!!
好大份呀!!!
叫左服務員比2隻碗我地
我一路分,,,,,,,,,D食物係咁趺到一台都係

證明佢係好大份~!
D小X子好味,上邊個D不一粒粒唔知咩來,脆脆地,勁好咬~!
食到下邊,有D白色汁,應該係榔子汁~!
正呀!好SWEET!!!
食完,好涷呀!
涷到我唔想再坐係度~要快D走,因為D冰太涷啦~!
佢冷氣又勁大,
本來岩岩打完波係勁熱~
結果就變左勁涷>_<

PS:如果你係女仔平時食野唔多,SUGGEST你同朋友2人SHARE一個食~
因為真係會食唔曬架一個人!!
太細間
二個人先岩岩好食得曬
太細間
  • 紫葡之戀
(非會員)
2008-08-14 8 瀏覽
第一次係o係紅磡個間食,食完已經話要再去食過而家係大埔開左分店,就唔駛去咁遠lu~今次試左「櫻之初夏」同雪「甲」膏。「櫻之初夏」又係一樣令人有幸福感覺的甜品,我好鍾意個d爽口既珠同小丸子,不過唔知係唔係個日既車厘子唔靚,如果食酸野真係可以變超人,我個日就變左三四次,打哂冷震。同埋唔知係唔係碗野太凍,d煉奶聚哂係個底到,食到最尾比較甜左d。雪「甲」膏就用左竹笙一齊煲,有d怪怪地咁。不過d膏就真係好好食,正!唔知係唔係個女仔蜜運中呢,個雪「甲」膏d椰汁又係好甜,甜到我女朋友都飲唔到d汁。最後,我女朋友仲叫左個和果子拎走。始終最愛都係和果子,可惜無得揀要乜野味。
第一次係o係紅磡個間食,食完已經話要再去食過
而家係大埔開左分店,就唔駛去咁遠lu~

今次試左「櫻之初夏」同雪「甲」膏。

最後,我女朋友仲叫左個和果子拎走。
始終最愛都係和果子,可惜無得揀要乜野味。
$40 (其他)
  • 櫻之初夏,紫葡之戀,和果子
2008-08-12 1 瀏覽
與家人飯後來到新開的甜品工房食甜品,時間尚早,只得我們一桌人。這裡賣的甜品主要以日式為主,每款甜品的名字都別有心思,充滿日本風味。牆上掛滿了不同甜品的圖片,每款甜品賣相都好令,吸引力大大增加。店子的招牌甜品是芒果拉麵,但是刨冰的賣相更是吸引。最後要了櫻之初夏,端上來賣相漂亮,用料也是別具心思,金黃色的水蜜桃刨冰上有一顆顆星形蒟蒻,還有一粒粒晶瑩剔透的脆珠,刨冰旁有五粒新鮮櫻桃,粒粒都鮮甜新鮮,還有小丸子和雪米慈在旁襯托,真是漂亮得不想吃掉!一口刨冰,盡時暑氣全消,雖然刨冰不是太有水蜜桃味,但亦有一種絲絲甜味,即使刨冰溶掉,因有淡奶在底,味道也不會淡,脆珠帶有少許甜味,星形蒟蒻滑滑的不過沒有什麼味道。小丸子煙煙韌,稍嫌軟得過火。值得一讚是櫻桃,粒粒都是鮮紅大粒,十分新鮮。這裡的甜品無論味道及賣相都是十分好,甜品賣相和用料心思更是一讚,價錢也只是二十多元,十分合理。唯一不足就是位置不太就腳,但仍然會繼續來食甜品
櫻之初夏
$26 (其他)
櫻之初夏
2008-08-11 13 瀏覽
與My best friend 欣賞完話劇後,就去左大埔新開左無耐的甜品店~甜品工房一試!門面的裝修不錯,best friend 話好有拍MV的Feel ,如果有機會下晏可以忙裡偷閒黎依到睇下書,飲下野做下甜品都唔錯!此店應該以刨冰甜品為主,其次就係一d特別少少的有日式甜品d的甜品,接近中式他們亦有!best friend 就點了冰糖糙米杏仁糊 (熱)$16,比較甜同埋唔夠杏仁味!甜品表面上有很多泡泡,best friend 話應該之前有攪拌器攪過來的,但都ok的我就點了,綠茶凍粉 $23,起初我還以為係綠茶糕,原來發現佢係好似芝麻卷咁,將一塊綠茶片卷起來,都幾特別的,上面放著日本紅豆粒,旁邊放著一小碗的椰汁小丸子伴芒果! 除了紅豆較甜外,其他都十分清淡,是一個十分清幽的甜品!有著東瀛的感覺!此店我會再一試的,因為我想品嘗他的宇治金時,曾經響旺角的喜樂甜品食過,很好食,唔知依間d宇治金時會好食嗎?栻目以待!

$20 (其他)
2008-08-09 9 瀏覽
好好味呀..連食兩次同朋友吹水食呢間...正不過佢開到1點半就無咁好...想傾耐少少都唔得
好好味呀..連食兩次
同朋友吹水食呢間...正
不過佢開到1點半就無咁好...
想傾耐少少都唔得

葡萄之戀
葡萄之戀
2008-08-04 5 瀏覽
$26食一個雜果拉面...好飽呀雖然叫外賣,但我叫佢椰奶分開上...十分好口感唔錯...特別在於d芒果味既拉面..仲有d唔知咩一粒粒既野好爽呀一定有下次
$26食一個雜果拉面...好飽呀
雖然叫外賣,
但我叫佢椰奶分開上...
十分好
口感唔錯...
特別在於d芒果味既拉面..
仲有d唔知咩一粒粒既野
好爽呀
一定有下次

$26 (宵夜)
2008-08-04 7 瀏覽
因為要OT的關係,很晚才走~想食甜品不如又來這裏~想了很久也想不出~但見櫻之初夏的名字也吸引,不如叫這樣吧~店內也沒有什麼客人~也發現還有分店~這個櫻之初夏~份量都算大~冰上鋪滿有荔枝味的脆珠,有大約數個櫻桃~旁邊還有3粒左右雲尼拿雪糕~星形的蒟蒻,底部則有奶~還有糯米丸子,包圍著那些冰食刨冰不想粗之過急~要小心翼翼地食~脆珠,上次食黃色的,今次是白色,食到少少荔枝味~櫻桃算不錯~份量不多不少,星形的蒟蒻比較細粒,但可以見到星形~但刨冰沒有太多密桃汁,所以失色一點~雲尼拿雪糕,應該說是雲呢拿雪米糕,糯米丸子本身沒有味道,拿來做伴的,正~基本上食了很久才食到底部~很甜~一碗一人食足夠,不覺得會少的感覺~櫻之初夏雖不及鮮果拉麵,紫萄之戀等,但不失為一款不錯的美麗名字初夏甜品26元,好過以前紅叮常去的那一間,新人勝舊人,下次試其他甜品
因為要OT的關係,很晚才走~想食甜品不如又來這裏~
想了很久也想不出~但見櫻之初夏的名字也吸引,不如叫這樣吧~
店內也沒有什麼客人~也發現還有分店~

食刨冰不想粗之過急~要小心翼翼地食~

脆珠,上次食黃色的,今次是白色,食到少少荔枝味~
櫻桃算不錯~份量不多不少,
星形的蒟蒻比較細粒,但可以見到星形~
糯米丸子本身沒有味道,拿來做伴的,
正~基本上食了很久才食到底部~很甜~

一碗一人食足夠,不覺得會少的感覺~
2008-07-27 3 瀏覽
這間甜品店在我買PIZZA時候發現~在稻香酒樓對面~紅叮在家中悶悶地,倒不如去這間試下~其實比較偏僻,這裏人流少,但不會聽到車來車往的聲音九時左右到達後~見只有2-3名客人~店內是全女班~電視播放日本節目~紅叮坐下~看看有什麼甜品~想吃刨冰,怕肚痛~其中看到夏天限定榴連XX,但沒有了,我不太記得名字~最後叫了鮮果拉麵~鮮果拉麵有六種水果,西瓜,菠蘿,火龍果,木瓜,密瓜,還有芒果~拉麵則用芒果做的~拉麵上佈置冰碎~還有一些應該有少許芒果味的珠~下面則有涼粉,西米露~先說六種水果~最甜是菠蘿,密瓜,其次木瓜,芒果,火龍,最後西瓜則比較淡~可能吃得太多生果的關係?拉麵像下面的食評,味道不太特別,但外形做得不錯~底部的糖水因為被水果浸過也帶點水果甜味~吃到最後,客人也多,店員也開始忙~但服務態度不錯~對一間新店,水準已經達標,但還有很大空間進步~看見別人的刨冰,賣相不錯~鮮果拉麵則有用心去做~原來門口上有部顯示器,介紹甜品名字和價錢26元,不算貴~還有很多甜品下次有機會再來。
九時左右到達後~見只有2-3名客人~
店內是全女班~電視播放日本節目~
下面則有涼粉,西米露~
拉麵像下面的食評,味道不太特別,但外形做得不錯~
底部的糖水因為被水果浸過也帶點水果甜味~
看見別人的刨冰,賣相不錯~
鮮果拉麵則有用心去做~
原來門口上有部顯示器,介紹甜品名字和價錢
26元,不算貴~還有很多甜品下次有機會再來。
鮮果拉麵
$26 (其他)
2008-07-20 23 瀏覽
朋友話稻香對面新開左間食甜品店入面地方唔算大..人多的話佢地會o係出面開枱 (琴晚都有人係咁)我地叫左紫葡之戀同鮮果拉麵賣相兩個都好靚!紫葡之戀D提子好甜~有提子味既脆珠o係面..連埋d刨冰食好得意d刨冰就算溶左都唔會淡~ 仍然有好濃既提子味另外仲有香芋雪米糍同小丸子o係面好食!! *v*鮮果拉麵入面有好多唔同既生果!菠蘿同蜜瓜好甜好好食!其他仲有西瓜,木瓜,火龍果,提子,涼粉and芒果la啫喱狀既拉麵就普通la..貪過癮既姐整體黎講:: 味道.賣相.服務and價錢都好好下次再試其他款先^^
朋友話稻香對面新開左間食甜品

我地叫左紫葡之戀同鮮果拉麵
賣相兩個都好靚!

紫葡之戀D提子好甜~
有提子味既脆珠o係面..連埋d刨冰食好得意
d刨冰就算溶左都唔會淡~ 仍然有好濃既提子味
另外仲有香芋雪米糍同小丸子o係面
好食!! *v*

鮮果拉麵入面有好多唔同既生果!
菠蘿同蜜瓜好甜好好食!
其他仲有西瓜,木瓜,火龍果,提子,涼粉and芒果la
啫喱狀既拉麵就普通la..貪過癮既姐

整體黎講:: 味道.賣相.服務and價錢都好好