2022-10-20 433 瀏覽
唔知係咪碟頭飯係咪唔同師傅整呢,我同朋友分別叫咗個燒鵝飯同叉燒飯,啲飯一睇就知道落太多水,食落去軟林林咁,好似食粥,搞到要重新點多碗白飯,反而包飯就正常水準,請問係咪碟頭飯嘅白飯同平時正常order嘅白飯係咪唔一樣呢?
2022-10-20
2022-10-12 469 瀏覽
嚟到南華會當然係要順路食返個燒鵝啦,可能有一排冇嚟,食物水準依然令人滿意,不過唔知係咪換咗批樓面,感覺服務差咗好多,同以前比真係差啲有啲多囖,希望可以改進下。呢排天氣開始轉冷,整返碗暖粒粒嘅燒鵝粉真係超正
2022-10-09
2022-10-06 481 瀏覽
國慶雖然冇乜假放,諗住第二日有一日off就同屋企人出去食翻餐,好揀唔揀去咗甘棠放假人多都預咗架啦,唔洗排隊已經好開心,不過唔知係咪因為放假原因,個個夥計好似失魂咁,叫咗幾次都冇人理我哋,落個單都等成十分鐘先有人嚟
2022-10-02
2022-10-03 543 瀏覽
朋友為了食燒鵝,特地約我哋去南華會打保齡😂同一般金錢雞有少少唔同,上面係雞肝、中間夾塊馬蹄、下面係肥肉,食落爽爽哋冇咁油膩。略嫌唔夠蜜汁,甜啲更好。隻鵝本身唔肥,只有少少肥膏。肉質嫩滑,醃料唔會蓋過肉味。近脾部位啲皮仲係少少脆已經好少地方食得到我懷舊菜式。魚肉加豆腐一齊蒸,雖然上面有果皮絲,但魚肉仍有腥味;豆腐偏硬,同我兒時用嚟撈飯的質感差好遠。朋友唔想食叉燒,所以叫咗燒腩仔。普普通通,啲皮唔係特別脆。問我會唔會再嚟?如果專登就唔會,因為價錢貴,又唔係特別好食。下次有機會多幾個人或會試吓琵琶鵝,見隔離枱食幾靚
朋友為了食燒鵝,特地約我哋去南華會打保齡😂
懷舊金錢雞(2件)

燒鵝下庄

老少平安

燒腩仔

朋友唔想食叉燒,所以叫咗燒腩仔。普普通通,啲皮唔係特別脆。

燒鵝下庄
2022-09-30 326 瀏覽
個人建議燒鵝同叉燒二選一就好啦,兩樣菜一齊點真係漏,基本食兩舊就已經滯到食唔落我就建議大家揀叉燒,好送飯,不過肥叉燒好似話要提前預訂先有,燒鵝唔係話唔得,真係太肥膩,食唔慣
2022-09-16
2022-09-30 263 瀏覽
同幾個F行完街街,有朋友提議話嚟甘棠,甘棠最出名係燒鵝,嚟到唔洗講嘢,肯定叫返隻燒鵝啦話係新鮮出爐,但係食落唔多脆口,真係令人大失所望,肉身都係麻麻哋,整體感覺都算OK嘅,但係就唔係好值得呢個價位囖
2022-09-03
2022-09-30 218 瀏覽
做完嘢霖住試下一直想試嘅甘棠,叫咗份陳皮燒鵝,肉汁多,不過皮唔夠脆,唔夠入味,同埋果陣果香覺得怪怪哋。叉燒就係夠水準嘅,又厚又鬆化,一到起落,絕對值得一試。不過性價比就見仁見智啦
叉燒就係夠水準嘅,又厚又鬆化,一到起落,絕對值得一試。
不過性價比就見仁見智啦
2022-09-02
2022-09-16 326 瀏覽
燒鵝太肥膩,基本上食兩舊就已經滯,啲皮筷子一夾落去好多油,叉燒反而可以食多幾舊啲例湯太鹹了,唔知係落得鹽多定係味精多我覺得碟油菜炒得幾滿意,同埋建議燒鵝最好堂食,打包返去之後凍咗就唔好食
啲例湯太鹹了,唔知係落得鹽多定係味精多
2022-09-12
2022-09-10 373 瀏覽
連續兩年,打電話訂燒鵝,講好時間攞燒鵝。連續兩年嚟到,都係話俾你聽冇燒鵝,叫你等半個鐘頭至一個鐘頭以上!如果冇得訂燒鵝,為何會有得訂燒鵝呢?如果各位需要訂燒鵝,最好不要在這裏訂。Walk in有就有,唔好有期望!
2022-09-10
45 分鐘 (外賣自取)
2022-08-25 564 瀏覽
啲夥計眼角真係高,個場明明都唔係好爆,叫幾次都冇人理,難得嚟到就好晦氣咁問你食乜好似趕住時間轉場Happyhour咁。之前人地話甘棠服務跟唔上,今日一見果然名不虛傳,咁樣搞食龍肉都冇味,
2022-08-22
2022-08-16 620 瀏覽
燒鵝頭斬得麻麻,碎骨稍微多咗少少,汁水唔係好夠雞潤好鞋唔夠嫩滑,叉燒就幾好,完全係我鐘意嘅口味打包個燒鵝走,唔知係咪包裝果時唔小心,成個打包盒都係油,返到去先發現- -,瞬間冇晒食慾
燒鵝頭斬得麻麻,碎骨稍微多咗少少,汁水唔係好夠
雞潤好鞋唔夠嫩滑,叉燒就幾好,完全係我鐘意嘅口味
2022-07-30
2022-08-04 828 瀏覽
服務員有冇咁大支嘢,order個鹵水鵝肝話賣晒,問佢要幾時嚟先有得食佢話叫我早啲,咁早啲即係早到幾點又唔講,問下有冇其他推薦又掟張菜單過嚟叫我自己睇,大佬如果我有心水就唔洗問你啦係嗎?
2022-08-02
2022-07-24 2355 瀏覽
甘棠燒鵝係以創辦人甘先生同燒味師傅棠哥命名。甘先生是鏞記甘氏家族的一份子,棠哥則是舊時鏞記酒家的燒味部師傅,延續了鏞記的質素和要求,出品自然不在話下。我已經回訪過甘棠數次,尤記得初次拜訪時品嚐的甘一刀叉燒,簡直震撼了味蕾。😮甘棠的叉燒,採用了西班牙黑毛豬製成,肉香更為突出。而🔸甘一刀叉燒🔸則選擇了肥瘦相間的部位,厚約5釐米,燒得外焦內嫩,邪惡至極。每一口都充滿油香,不用太多咀嚼就融化於口中,是一試難忘的口感與味道。甘一刀叉燒,是暫時吃過最好的叉燒,即使一些摘星的米芝蓮中菜廳,也未必去到如此水準。但一塊就剛剛好,多了就會膩🤣除此之外,🔸琵琶鵝🔸也是令人振奮的一道菜式。琵琶鵝以特別的方法燒成,呈上碟時鵝身打開,鵝頸翹起,恰似一把琵琶,故此命名。琵琶鵝的皮比一般燒鵝皮來說更為香脆挺立,那程度簡直如薯片一樣!肉質也是嫩滑,十分出色。嚐過鵝肉,來到甘棠必須要試的還有🔸一品鵝雜煲🔸。鵝雜煲叫價不菲(與一隻燒鵝差不多價錢),但值得一試。煲內有鵝腸、鵝紅、鵝肝、鵝翼等材料,燜煮過後與醬汁融為一體,如果愛豬紅的朋友,你一定會愛上鵝紅,因為它的口感十分順滑,說不出的美妙的感覺。不過鵝肝稍微失色,長時間烹煮

甘一刀叉燒

琵琶鵝

嚐過鵝肉,來到甘棠必須要試的還有🔸一品鵝雜煲🔸。鵝雜煲叫價不菲(與一隻燒鵝差不多價錢),但值得一試。煲內有鵝腸、鵝紅、鵝肝、鵝翼等材料,燜煮過後與醬汁融為一體,如果愛豬紅的朋友,你一定會愛上鵝紅,因為它的口感十分順滑,說不出的美妙的感覺。不過鵝肝稍微失色,長時間烹煮後略嫌過老。
一品鵝雜煲

以上菜式切記提早預訂!

另外出色的菜式還有

蝦子扎蹄
鮮蟹肉桂花炒瑤柱
清炒豆苗
2022-07-03 1540 瀏覽
服務同其他負評一樣,亦即係冇服務,服務員會對你視而不見,買外賣會容許後面既師奶打尖,食物就普普通通,而且地點非常之唔方便,其實好食既地方大把,唔一定要搵哩間餐廳
外賣自取
2022-06-26 1425 瀏覽
家中兩位六月之星生日,超過兩個星期前已訂好甘棠燒鵝。知道餐廳地方有限,早一日已經特登打電話去confirm 張枱,仲問有什麼餸要預訂,仲知道切餅費是$50。點知。。。。今晚已經提早到場,佢哋話我哋唔係用所留嘅電話號碼confirm, 就話我哋冇confirm,完全唔肯承認錯誤,話唔係佢哋嘅問題,又無盡力安排方案!其實餐廳地方幾大一眼見曬,發生咗咁不幸嘅事只能夠慨嘆一句唔好運,但係餐廳經理一d歉意都冇,仲怪我哋話用訂枱電話搵唔到我哋,但係我哋明明就confirmed 枱!根本就係佢哋內部溝通有問題。呢啲咁嘅服務質素及態度,啲嘢幾好食都無用,更何況我哋未食過,都唔知啲嘢係咪真係咁好食
家中兩位六月之星生日,超過兩個星期前已訂好甘棠燒鵝

點知。。。。