2013-12-18 111 瀏覽
今年最後一次OT, 唔想食馬泰和嚐越. 星期六在葵芳搵食一係人多有排等, 一係直入冇阻. 呢間在屯門試過OK咪食吓. 點知出事了...店細客背頂對方, 店員冇乜笑容 (唔知做得不開心). 由於沒有平日午市套餐, 單點了9101 牛扒+番茄烏冬.本身一向對烏冬麻麻, 不評. 番茄湯底係濃但食得出用茄膏加料, 十足意粉醬溝稀. 至於難食的牛扒, 一定冇落鬆肉粉, 得5mm厚但韌度高, 咬到口軟. 雖有燒汁有血味都冇咸味. 影唔落相. 真係貼錢買難受. 之後咪搞
呢間在屯門試過OK咪食吓. 點知出事了...

題外話/補充資料: 由於搭枱, 見到對面小姐炸豬排+番茄烏冬, 豬排超細, 好似都係$71連加一. 炸豬排我都唔會走呢到食啦!
2013-12-14
2013-11-11 95 瀏覽
相信大家都知道讚岐出名的是烏冬,讚岐手打烏冬是日本香川縣特產的烏龍麵,香川縣昔日的名字是讚岐。返回公司前,就到葵芳的甘味讚岐手打烏冬醫肚,吃飽才返公司。然而適逢午餐時間,店裡面人頭湧湧,好不熱鬧,餐廳分為室內及戶外,室內卻有坐位,可以容納在下,可惜的是座位之間卻又非常狹窄,連侍者都要側側身才能走過。看看餐牌,當然要一客烏冬麵,縱使餐廳上有是日午餐,可是卻又未能吸引在下,就像在千篇一律吃那幾款午餐。因此在黃色的餐牌上鑽研一下,除了烏冬外,還有小食呢!而且餐廳提供在五時前結賬,還可以有九折優惠的。在下選擇了吉列豬扒湯烏冬,湯底除了清湯外,可以加十個大洋轉咖哩湯,便豉湯,蕃茄湯,還有一款湯都忘了等四個湯底,在下要了清湯好了。湯底雖說是清湯,可是卻仍有便豉湯的味道,只是清淡沒有那麼濃郁的味道,至於烏冬,由於是用上了小麥粉手打而成,因此有煙靭和滑溜的感覺,夾起來也不會容易折斷。至於吉列豬扒呢,在下覺得都幾敗筆的,吉列豬扒理應炸至金黃香脆的,可是上桌後,豬扒雖然靳件和新鮮炸起,可是卻又炸到深橙色,並非金蕒色,而且咬下的時候,卻又硬了不少;至於肉質卻未見鬆化,有點結實,不過炸粉卻又幾薄的。燒八爪魚餅

返回公司前,就到葵芳甘味讚岐手打烏冬醫肚,吃飽才返公司。然而適逢午餐時間,店裡面人頭湧湧,好不熱鬧,餐廳分為室內及戶外,室內卻有坐位,可以容納在下,可惜的是座位之間卻又非常狹窄,連侍者都要側側身才能走過。
燒八爪魚餅是今餐的小食,八爪魚餅呈半圓形,外表看來白白淨淨,沒有裡燒濃過,吃一口散發著微微的八爪魚味道,入口有點彈牙,但又似乎好像沒有燒過的味道。
整體來說,味道及口感一般,但未至於十分難食。當上菜的時候,侍者只有放下食物後,一粒聲都沒有出,不會叫菜式名稱,便走了,其實服務上可以改善一下的,出一點聲也無妨呢!
2013-11-11
用餐優惠
其他
2013-09-23 65 瀏覽
是日又來到葵芳補習,完成後已是晚飯時間。回到新都會廣場,是但吃點甚麼便算了。這家賣烏冬的好像還好。既然說是賣讚岐手打烏冬,就吃它啦-素菜豆漿湯讚岐手打烏冬 ($44)。原來這是「有營食肆」來有,所以也點了同屬「三少之選」和「蔬果之選」的昆布野菌湯豆腐 ($48)。顧名思義,這烏冬的湯底用上豆漿,所以是白色的,豆香倒是淡淡的,配料全是蔬菜,夠哂營養豐富。烏冬呢我實在理不得它手打不手打,總之就是有嚼頭。昆布野菌湯豆腐以原個鐵鍋上桌,挺有日式風味。昆布湯也是非常的清淡,而鍋裡面真的有一大片昆布的。野菌即是冬菇和金菇,不過金菇處理得實在有點頹,就是打開金菇的包裝然後就這樣搣開一半便算,所以那些金菇是一大抽一大抽這樣子的。這店座位比較狹窄,顧客倒不少,吃完即刻快閃好了。
這店座位比較狹窄,顧客倒不少,吃完即刻快閃好了。
 6:30pm左右餐廳內已滿座,除非坐露天座位就唔駛等位..我們等了約10min, 今日想食清清地o既,點左一個從未試過的豆乳湯素菜烏冬 $36需要等約20min,因為呢款食品無人點,所以廚房特地炮製,需要久等…但上菜那一刻,望落去碗烏冬一片白色,沒有什麼色彩,沒有怎麼刺激我的味蕾…加上我當日鼻塞,食落去唔覺得有咩味道,那時好像連味覺也失去….湯底真係好清,一滴油都無~有2件枝豆,卜卜脆~腐竹一件,冬菇一件,少許紫菜..真的很清淡.烏冬的味道佳,加上口感富嚼勁,口感很不錯…食完唔會覺得特別的飽,service 還可以的.     另外點了1客墨魚餅 $19共6件,不用8min便上菜,真係快!!沾上沙律醬味道令人感到醒神, 墨魚餅塊本身附少少燒汁

豆乳湯素菜烏冬 $36

豆乳湯素菜烏冬

墨魚餅

另外點了1客
墨魚餅 $19

10 分鐘 (堂食)
2013-06-21 15 瀏覽
由於有約到葵芳食lunch, 早一日已經上openrice睇有咩好食發現都唔係好多抵食野, 根據印象, 選了呢間食lunch坐低就睇午市定食, 星期5 既係一個五香牛展烏東 同一個"日式燒肉"飯價錢一啲都唔平, $58 同$52, 而仲有加一未計飲凍柚蜜, 似水多啲喎好快野食都到啦, 平平無奇, 完全唔值呢個價錢幾塊牛展同啲烏東, 索價$58, 貴另外既日式燒肉, 原來係煙肉數片, 整得非常韌 , $52, 亦係平平冇奇, 味道就係煙肉囉價錢高, 但質素趕不上!

發現都唔係好多抵食野, 根據印象, 選了呢間食lunch
價錢一啲都唔平, $58 同$52, 而仲有加一未計
飲凍柚蜜, 似水多啲喎
好快野食都到啦, 平平無奇, 完全唔值呢個價錢
幾塊牛展同啲烏東, 索價$58, 貴
價錢高, 但質素趕不上!
題外話/補充資料: 葵芳仲有咩好食又抵食既地方??請介紹!!
2013-06-21
可能是因為我在rush hour的時候用餐吧?8pm 除了在門外等位之後根本全程沒有人招呼我點餐。到最後座著等了差不多10分鐘,忍不住站起身想走才有人上前幫我。可是對一個肚餓的人來說,要等10分鐘其實是很可憐的事...到最後等到可以食的時候差不多等了30分鐘了。點了個牛肉烏冬和三文魚炒飯,三文魚的腥味勁到隔離台都聞到,最後食左1/4碗終於頂唔順,我放棄了。
可能是因為我在rush hour的時候用餐吧?
8pm 除了在門外等位之後根本全程沒有人招呼我點餐。
可是對一個肚餓的人來說,要等10分鐘其實是很可憐的事...
到最後等到可以食的時候差不多等了30分鐘了。
點了個牛肉烏冬和三文魚炒飯,
三文魚的腥味勁到隔離台都聞到,
最後食左1/4碗終於頂唔順,
我放棄了。
2013-01-14 15 瀏覽
放工同女朋友食飯,最鍾意食吉列豬扒,就去番食過好多次嘅呢間烏冬店,夠曬穩陣!兩個都係食吉豬:蕃茄烏冬併吉豬-個烏冬冇乜大驚喜,吉豬唔會太厚粉,炸得岩岩好,好味道唔記得呢個叫咩湯底併吉列芝士豬扒-超有驚喜!一切開D芝士慢慢滲出黎,食落仲有好濃郁嘅車打芝士味!可惜個湯底太淡味…另外叫左個糖心蛋,都夠流心,但可能隻蛋唔夠靚,爭左D蛋香平平淡淡想搵餐食,食呢間就最穩陣
兩個都係食吉豬:

另外叫左個糖心蛋,都夠流心,但可能隻蛋唔夠靚,爭左D蛋香

平平淡淡想搵餐食,食呢間就最穩陣
2012-12-03
是晚陪友人食晚飯,因友人要返工而且只得四十分鐘時間食飯,所以係佢公司附近搵野食。為了等朋友一黎就可以食,就預早佢放食飯時間前二十分鐘搵定位order定d野食啦~ 首先講解下,佢間鋪有室外同室內座位的。開頭同帶位姐姐講2位,佢話要齊人先可以入座。但我眼見室外得一兩張枱有人坐,其他都係"吉"的,而朋友食飯時間有限,所以請佢俾我先入座。開始見佢都想reject 我,但同佢講,我朋友一坐落個食完就要即走個隻,所以佢都俾我一人先入座order野食。望望餐牌,全散叫的,及加一服務費。最後點了:牛扒蕃茄湯底烏冬-- 蕃茄湯底味濃!正! ; 烏冬稔得黎有口感,唔會有覺得太生太粉的感覺; 牛扒份量ok! 但覺得有點韌; 但成個麵餐不太夠熱。芝心吉列豬扒蕎麥麵-- 成個麵餐熱呼呼的送上!正!個味噌湯底既有味道又不太濃!恰到好處。芝士豬扒不太流心,但不膩,也蠻不錯的!炸墨魚餅-- 不太夠熱,有點凍的,皮亦不夠脆,似煮完擺左好耐咁。沒有叫飲品。但服務員姐姐會主動地不停照顧室外食客的加水服務,這是極度值得一讚!總結:蕃茄湯底系列的烏冬很好食!服務態度良好!如果有芝士吉列豬扒加蕃茄湯底烏冬就正了^^

望望餐牌,全散叫的,及加一服務費。
最後點了:

沒有叫飲品。

3 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄湯底系列的烏冬
從來都不會對鳥冬情有獨鍾來到葵芳的這間分店,為的是追尋學生時代的回憶趁著還未到晚飯時間,就怱怱忙忙走了進去滑蛋蟹子巨型蟹柳讚岐烏冬king size 的蟹柳賣相吸引,但味道與一般的無異配以滑蛋,整碗都沒有肉類,不失為一個清淡的選擇麵豉燒雞扒蕃茄烏冬雖說名字是麵豉燒雞扒,但完全吃不到麵豉味雞皮雖燒得香脆,但不宜多吃梅味魷魚鬚魷魚的份量很大,而且梅味豐富,魷魚不會燒得很乾,仍然保有魷魚汁
從來都不會對鳥冬情有獨鍾
來到葵芳的這間分店,為的是追尋學生時代的回憶
趁著還未到晚飯時間,就怱怱忙忙走了進去
滑蛋蟹子巨型蟹柳讚岐烏冬
king size 的蟹柳賣相吸引,但味道與一般的無異
配以滑蛋,整碗都沒有肉類,不失為一個清淡的選擇
麵豉燒雞扒蕃茄烏冬
雖說名字是麵豉燒雞扒,但完全吃不到麵豉味
雞皮雖燒得香脆,但不宜多吃
梅味魷魚鬚
魷魚的份量很大,而且梅味豐富,
魷魚不會燒得很乾,仍然保有魷魚汁
2012-07-02
2012-08-09
Love the black pepper beef tenderloin handmade udon. The udon is chewy and yummy, I love the black pepper sauce that has enough beef taste in it. And the beef itself had a strong rich taste (probably soaked up the sauce). Together the combination equals a great dish. I would come back again
  • Black pepper beef tenderloin handmade udon
2012-08-09 28 瀏覽
當日放工後去葵芳食野先~5pm前埋單9折~我地果陣4:33pm入~希望可以啦!!番茄牛肋手打烏冬 $34呢份烏冬都好快上呢~有2件番茄,湯底清甜的番茄味,都幾杰身~~牛肋細細件.,8分!!仲有union呢~滿足~烏冬彈牙又QQ~配柚子蜜~ 好快上,幾潤喉~飲完喉嚨好多了~當我地食到4:55,職員走過來問使唔使last order,事關5-6pm系員工的用膳時間呢~先叫我地埋單,我地就可以繼續慢慢吃了~即係免加1 Dsicount!
menu
tea set menu
單點小食menu
近乎清場
番茄牛肋手打烏冬 $34
番茄牛肋手打烏冬
碗內的兩個可愛公仔~
柚子蜜~ 好快上,幾潤喉~飲完喉嚨好多了~
熱柚子蜜
熱柚子蜜
番茄牛肋手打烏冬
碗內的兩個可愛公仔~
2012-08-06 11 瀏覽
去葵芳行街,唔知食咩好,見到喱間烏冬好似唔錯於是就試下了~!好得意呀個餐牌~!滑蛋蟹籽巨形蟹柳讚岐手打烏冬,$46,連個碗都有公仔既,好得意,不過味道就好普通,蟹柳味道淡,湯底同烏冬都係一般~!雜錦讚歧手打烏冬鍋,yan叫既,睇落比較吸引呀~!吉列煙似波菜餅,$20,都幾脆,唔算係好油,都ok~!
好得意呀個餐牌~!
雜錦讚歧手打烏冬鍋,yan叫既,睇落比較吸引呀~!
吉列煙似波菜餅,$20,都幾脆,唔算係好油,都ok~!
2012-07-30 7 瀏覽
要往葵芳買相紙,友人心血來潮要吃烏冬,想了想就決定來這個店,在下其實不肚餓,故友人點了一客吉列豬排蕃茄湯底烏冬和一杯柚子蜜就成基本上對這個店子沒什麼好感,只覺是一個不會太難吃的地方,記憶所及在這個店吃過一次,只記得地方很擠沒有其他印像10分鐘後食物上桌,隨意拿了一點來吃,湯底不會有什麼驚喜,但烏冬夠煙韌,以這幾十塊一碗烏冬是合格的,是日的豬排新鮮熱辣,豬排本身有點油份,咬下去鬆軟,也沒有過熟,可是一個驚喜,友人說,平時吃這個不冷了都已很高興,這個水準是意想不到的!炸漿沒有過厚,雖不可與做吉列的店相比,但這一頓下午茶,是滿意的!再來一張豬排近鏡吧!

再來一張豬排近鏡吧!
2012-07-28
星期五要開OT, 做到九點幾不如落去食個飯喇...我番葵芳區, 平時食黎食去都係葵涌廣場果幾間..今晚就去下新都會食喇..之後係APM果間食過佢既烏冬係幾好食既~今次我試左佢既飯...呢個係咖哩雞排飯, 多汁, 配甚麼五谷米, 職員話多數人都會轉番做珍珠米, 但係我太夜先去到, 已經冇晒喇呀~ 最後都係要左果個五谷米上到台, 真係好多汁, 果個五谷米都算係正常, 幾好食.夜晚食一餐四五十蚊算係咁樣喇.
星期五要開OT, 做到九點幾不如落去食個飯喇...

多汁好味!!

上到台, 真係好多汁, 果個五谷米都算係正常, 幾好食.

夜晚食一餐四五十蚊算係咁樣喇.
2012-07-13
多汁好味!!
2012-07-12 16 瀏覽
好耐冇食過甘味來到都係叫番我鍾意食既蕃茄牛柳粒烏冬哈哈,點解張相冇蕃茄?因為我唔食的, 俾左對面個位:p佢都係食呢個,真係好好食, 鍾意佢d牛柳夠大粒同埋個湯底好濃,雖然都估係落左好多茄膏,但係重口味既我,無法啦xd同未食過既朋友黎食我都會推介呢個俾人!我地叫多左個餃子正正常常,冇咩特別1人叫多杯梳打,我飲白桃荔枝椰果幾好飲d椰果好食, 但係太細粒, 如果大粒d就好啦, 會更好味$22一杯加埋一每人約$95
好耐冇食過甘味

來到都係叫番我鍾意食既蕃茄牛柳粒烏冬
哈哈,點解張相冇蕃茄?
因為我唔食的, 俾左對面個位:p
佢都係食呢個,真係好好食, 鍾意佢d牛柳夠大粒
同未食過既朋友黎食我都會推介呢個俾人!

我地叫多左個餃子
正正常常,冇咩特別

1人叫多杯梳打,我飲白桃荔枝椰果
幾好飲
d椰果好食, 但係太細粒, 如果大粒d就好啦, 會更好味
$22一杯

加埋一每人約$95
2012-07-11
10 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄牛柳粒烏冬