2016-06-26 212 瀏覽
行開寶琳,就約o係附近好耐無見o既好朋友出黎食個快lunch。本身諗住o係樓下間日本野食,但食飯時間好多學生哥排緊隊,2個人都要等5,6張枱,於是我地轉移陣地上左去食都係日本野o既甘味啦!我地對魚生飯都極度熱愛,所以就一齊叫左魚生飯,有沙律有熱飲有飯。碗飯顏色繽紛,咩都有d,都好開胃。我地仲帶左外來食物入黎食,都無比人staff話。地方寬落,坐得舒服。不過計埋加一食個lunch咁o既價都唔會經常食。

碗飯顏色繽紛,咩都有d,都好開胃。

我地仲帶左外來食物入黎食,都無比人staff話。

2016-06-23
2016-04-10 294 瀏覽
第一次光顧,點了三款餐蕃茄肥牛手打烏冬,湯有濃蕃茄味,略嫌酸豬軟骨十谷飯,好味,仔細數數有六七樣的谷物,感覺很健康,豬軟骨好淋好入味,超贊蟹籽牛肉鍋燒炒飯,order了很久才來,沒什麼特別,只是夠熱及有少少蟹籽增加咬口的吉x家的牛肉飯三個商場都是連鎖食iyr, 這間算是少數及有驚喜的日式食店,味道令我支持它及會再光顧
第一次光顧,點了三款餐

蕃茄肥牛手打烏冬,湯有濃蕃茄味,略嫌酸

2016-04-10
  • 豬軟骨十谷飯
2016-03-18 206 瀏覽
平時經過都無乜人,都知伏伏哋。有晚同男朋友經過見到堂食有9折,咁諗唔到食乜之下就入咗去。我揀咗牛扒蕃茄讚歧烏冬。啲牛扒有本事係凍住咁上台!又乾又難𡁻!烏冬只係普通茶餐廳貨色,個蕃茄湯亦無赤丸咁濃郁。好差👎🏻男朋友個海鮮烏冬都係無乜餸。咁都每人食咗幾十蚊,不如食譚仔好過!唔怪得成日拍烏蠅啦!

2015-12-30 243 瀏覽
老老實實,將軍澳商場多,連鎖食肆亦多。11點幾未到lunch繁忙時間,見餐廳開左,就呢間啦!時間尚早,餐廳入面食客唔算多,可以坐得鬆動d。睇下餐牌,最終決定食「豚似生薑燒定食」。麵豉湯:有蔥花同麵豉,咸咸地,無咩特別。粟米沙律:見佢個樣頹頹地,無咩期望之下,估佢唔到d粟米又幾ok,清甜,蛋黃醬亦無喧賓奪主。主角豚肉生薑燒:最奪目o既一定係果2片鮮黃o既蘿蔔乾,為什麼要放上去呢?稔唔明...d味都唔夾,其實佢當漬物分開上會好d。等我夾返塊豚肉食o下先,嘩!不得了真係,o趙到我牙骹都軟埋,典解...典解豬肉可以硬成甘?定係我年紀大喇,牙力唔夠好?嗚...五穀飯:原來......主角其實係佢! 米飯做到粒粒分明,穀物香味四溢,夾起米飯唔散,黏度十足,呢個飯混合不同穀物,好有咬勁,幾好。

時間尚早,餐廳入面食客唔算多,可以坐得鬆動d。

睇下餐牌,最終決定食「豚似生薑燒定食」。

麵豉湯:有蔥花同麵豉,咸咸地,無咩特別。

2015-12-27
2015-08-17 138 瀏覽
約朋友食飯揀正佢屋企樓下間日本餐廳。抱住一班班心態入去食。估吾到食物比我想象好好食。叫左個必食推薦的牛柳粒吾冬,以為番茄湯應該會好酸,點知又唔會。朋友叫左個一人餐,有刺身主食仲包埋杯野飲都係100蚊,覺得都幾底食。整體感覺唔錯。
2015-03-29 358 瀏覽
店面裝修企理,食物賣相可觀,只是食物質素比海報失色。說是讚岐手打烏東,入口完全的失望,湯底又不夠濃,青豆又煮得不透。牛肋骨尚可,有點韌,如果加點麻油才可釣起牛肋骨的牛味,它的味道像急凍那種,比肥牛還沒味。而且伴碟的小蕃茄是壞的。這樣的一道菜最多值$40。日本人不是對品質有一定的要求嗎?一間小店過多待應游手好閒。何不花多一點選好廚師和食材,提升食物質素,才有更多客人光顧。
可留座的卡位
2015-03-29
2015-03-15 237 瀏覽
週未約了友人於將軍澳用膳,首嚐新都城的甘味讚岐手打烏冬。餐廳在商場呈半開放式,白襯灰的裝潢,感覺時尚。點了數款小食,日式煎餃子比較細隻,菜肉餡料食味無乜特別。鹽燒雞翼香口度一般,稍鹹。紫菜雞肉丸全無紫菜味,口感實身。主食鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬,牛柳粒留有少許肉汁,牛香普通,口感稍實但可接受。蕃茄湯底稠身,味濃,但自然蕃茄酸香感不足。烏冬滑口,但過於腍身,一般。
日式煎餃子
鹽燒雞翼
紫菜雞肉丸
鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬
[14/3/2015; Sat]

2015-03-14
2015-03-14 232 瀏覽
搬咗去將軍澳無奈 發覺開咗好多新食店,見有間甘味咪去試下由於果時味道食晏時間,唔洗等位,落單都好快食物黎到,心諗咁少架 但食落之後先發覺有好多。原來佢張d飯壓實哂。佢先黎左個炸香芋圓,佢呢款又好好食,外面脆熱,內面芋頭香味好濃,食完令我再落多一碟。不過佢令我有些少口渴,佢個飯有送個湯,個味又幾清下,剛好可以解下渴。到個主菜黎啦,係個抄牛肉飯。一黎到陣牛味已經好香,重要佢個飯又多,陣牛汁味已經落哂d飯到,食落啖啖都牛味。根本上食完已經係飽哂。全部加埋都要六十幾,其實都算貴貴地,但品質都ok。

搬咗去將軍澳無奈 發覺開咗好多新食店,見有間甘味咪去試下

由於果時味道食晏時間,唔洗等位,落單都好快

全部加埋都要六十幾,其實都算貴貴地,但品質都ok。
2015-03-08
2015-03-13 119 瀏覽
新開張  環境舒服亦有格調  座位闊落  想渡過休閒舒適既下午都係不錯選擇~  同友人叫了兩個午市定食都係兩條魚  一條鯖魚  一條秋刀魚  鯖魚定食 份量頗大  對我倆黎講飽之餘有特呢  配上健康殼米飯  亦有粟米沙律做前菜另一個定食配以烏冬  加了8蚊轉蕃茄豬骨濃湯  蕃茄味唔出  變成又唔似豬骨湯  又唔係蕃茄湯  烏冬略嫌不夠熱  感覺好似煮定先  烏冬亦都唔彈口  偏淋  成個麵食好似食糊仔咁  真係好一般  秋刀魚反而不錯  係有點咸  皮亦脆又夠熱  魚大小算不錯午市定食會免費有杯餐飲  有5 6款選擇  係自行係紙都選擇  另外亦會有優惠價加小食  我擇咗溏心蛋  味道不過不失~邊食既時候  睇到其他meau  賣相幾好  價錢相宜  可能會再黎食過晚餐  試下其他  但食物水準真的有待改進呢
同友人叫了兩個午市定食
都係兩條魚  一條鯖魚  一條秋刀魚
另一個定食配以烏冬  加了8蚊轉蕃茄豬骨濃湯

2015-03-04 252 瀏覽
這家分店在新都城開業不久這是第一次來這家分店光顧以前在荃灣上學的時候,,都有光顧過甘味的荃灣分店那時有學生價,,雖便宜一點,,但從來也不覺得好吃很偶爾才會光顧一次因此這家分店初開業的時候,,也沒有太大光顧的意慾不過在新都城的食店幾乎都有去過於是給甘味多一次機會與老公一起在這裡lunch老公點了牛肉烏冬我則點了雜錦烏冬雜錦烏冬很有多蔬菜,,有西蘭花﹑荷蘭豆﹑小棠菜&紅蘿蔔絲整體感覺很清很清很清淡~~~~~就算有天婦羅蝦&溫泉蛋,,也未能挽回分數唯獨是另外點的紅柚菠蘿梳打是好喝的!!其實整體不是難吃的可能喜歡吃清淡食物的人會喜歡吧?但以五十多六十元的價錢來這吃午餐,,不如去吃家餐廳吃會更好~~這裡就以環境寬敞取勝~~
這家分店在新都城開業不久
這是第一次來這家分店光顧
以前在荃灣上學的時候,,都有光顧過甘味的荃灣分店
那時有學生價,,雖便宜一點,,但從來也不覺得好吃
很偶爾才會光顧一次
因此這家分店初開業的時候,,也沒有太大光顧的意慾

不過在新都城的食店幾乎都有去過
於是給甘味多一次機會
與老公一起在這裡lunch

老公點了牛肉烏冬
牛肉烏冬
我則點了雜錦烏冬
雜錦烏冬很有多蔬菜,,有西蘭花﹑荷蘭豆﹑小棠菜&紅蘿蔔絲
整體感覺很清很清很清淡~~~~~

就算有天婦羅蝦&溫泉蛋,,也未能挽回分數
雜錦烏冬
唯獨是另外點的紅柚菠蘿梳打是好喝的!!

其實整體不是難吃的
可能喜歡吃清淡食物的人會喜歡吧?
這裡就以環境寬敞取勝~~
2015-02-18
2015-02-28 118 瀏覽
午飯時間多數餐館有長人龍,行到新都城一期,發現這裡不用等待又不擁擠,當時有擔心會唔好食,但太餓,所以還是坐下來,點了豬軟骨釜飯。因為有免費茶(味道不錯),所以沒有叫任何飲料。豬軟骨飯有醃蘿蔔,另附加味噌湯和粟米沙律。豬軟骨肉質嫩軟。飯唔夠熱,同埋如果多醬汁會好D。侍應會主動加茶,服務不錯!
豬軟骨飯有醃蘿蔔,另附加味噌湯和粟米沙律。
豬軟骨肉質嫩軟。飯唔夠熱,同埋如果多醬汁會好D。
侍應會主動加茶,服務不錯!
2015-02-15
2015-02-25 309 瀏覽
At this branch quite a lot of things are automated which reduces work for the staff so they can put their efforts into bringing food to the customers and inputting the orders to the POS system.When you arrive, you key in the number of people and wait for the loudspeaker to announce your table.Ordering is simple, you just write your orders on the sheet and pass it to the waiters.Although there is not much interaction with the waiters, they were impatient in dealing with customers basic requests.★

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Grilled prime grade beef shoulder soba:
There was plain soba or this one so I chose this because the beef looked good.
However the beef was dry and chewy and the soba was tasteless and soft.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2015-01-26 275 瀏覽
之前的食評有提及過將軍澳的新都城中心最近進行大翻身,不管一期或三期也有新食店在這邊開店,這一次來的是一期,是有很多分店的甘味讚岐手打烏冬。唯一喜歡這店的就是位置,食店的位置非常開揚,而且坐起來比較寬敞,加了不少分數。筆者還是第一次來,不過綜合了將軍澳區商場的食店質素,也有一點心理的準備,是的將軍澳大部份商場食店質素都很一般,最經典還是要數Popcorn,之前幾間也是質素非常十分一般,不過那邊也開了四間新食店,稍後再說。說到這間甘味,它是以手打烏冬之名開店,又怎能不試這個烏冬呢?先來一個燒牛肉番茄手打烏冬 ($68),燒牛肉是分開上碟的,燒牛肉賣相質素頗像樣,燒得很香口帶燶,入口頗腍算是很不俗,烏冬吃起來卻很散有斷斷續續的感覺,影響口感,重點在於湯頭,雖有一兩顆番茄在內,但湯頭絲毫沒有番茄味道,只喝到平淡如水中帶酸的味道,而且番茄還有一點生,要不是燒牛肉有一點分數,這個明顯不合格。再來是滑蛋雞絲撈烏冬 ($55),這個鳥冬較番茄烏冬好一點點,烏冬還算是滑溜頗好吃,但滑蛋根本不滑而且過火得有一點老。雞絲吃起來還好,但他們這個煮法像是開水煮的,味道非常清,也就是其實沒有甚麼味道。另外筆者認為
再來是滑蛋雞絲撈烏冬 ($55),這個鳥冬較番茄烏冬好一點點,烏冬還算是滑溜頗好吃,但滑蛋根本不滑而且過火得有一點老。雞絲吃起來還好,但他們這個煮法像是開水煮的,味道非常清,也就是其實沒有甚麼味道。另外筆者認為撈烏冬應該要是很乾身,但大家從相片可見是有一點濕,大概是煮烏冬時水沒有弄乾就上碟,又或是雞本身出水所致。
燒牛肉釜飯 ($55),這個賣相比較討好,意想不到這間烏冬店的飯會比較好吃,這個飯來得合理,份量不算多,牛肉用了洋蔥一起煮過,有一點像在吉野家的煮法,不同的是這個的牛肉較厚,就像平常家庭式炒牛肉的厚度及口感,味道算入味,飯吃起來比較硬身,大概是因為盛載飯的用具所致。這個飯還有一個湯送,但這個湯毫無味道可言。
看到店舖有推廣藥膳土煮雞 ($10),這一個是藥膳湯來的,但藥味並不重,喝起來帶一點甘味,迎合餐廳名字,雞吃起來不算特別幼嫩,但也不過不失的說。

整體這間食店的質素也是非常一般,這個時候筆者總會說,為什麼將軍澳區不能多開一兩間好吃的食店供選擇呢?不過這一間食店也有可取次處,它們是提供五穀米的健康食品,可能主打要吃得健康,所以跟筆者的重口味是有一點出入,各花各眼吧,另外這裹還有壽司供應,但以這幾款食物的質素很難再說服筆者去光顧。
題外話/補充資料: 有時候在想這些餐廳是否要寫出來?看完過後大家不要揍筆者,因筆者真的不是那種只寫好吃的,寫出來大家自行判斷。