過9點半其實在將軍澳已經很難找東西吃,幸好甘味這麼晚的時間仍然服務周到地招待着我們。點了蕃茄湯比目魚烏冬和蕃茄湯照燒雞扒烏冬,比目魚即叫即煎,一上枱要馬上趁熱吃,不然會冷卻很快。魚肉嫩滑,不黏骨,配着烏冬吃挺搭。但建議點鰹魚湯,因蕃茄湯味精有點重及有點油,所以吃完烏冬後不會太喝湯底,鰹魚湯則清甜,令烏冬每口掛着淡淡香氣。照燒雞扒的皮煎得相當脆,但肉質嫩滑,而且有種特有的煙燻的香氣,吃起來啖啖滿足。
過9點半其實在將軍澳已經很難找東西吃,
幸好甘味這麼晚的時間仍然服務周到地招待着我們。

2018-10-25 385 瀏覽
勞動過後疲累交煎,小的已再沒能力煮飯燒菜準備晚餐了。咱們遂到樓下附近尋食去。雖然四叔的商場食肆林立,在初到貴境的時候小的為此興奮莫名。這裡除了有迎合普羅大眾的餐廳,兼之又有大型超市與菜市場,日常生活實在是方便不過。 然而,就如女生們早已買得整個衣櫃都是衫,但當想找一套明艷照人的裝束出席場合時,卻是搜括枯腸,居然揀不上手。骨子裡慨嘆自己其實也早該選購這一類的外衣,那一款的裙子…… 當老伴與小的糾結咱們的晚餐該吃甚麼的時候,思來想去,沒有甚麼驚喜。「譚仔三哥」怕要排好長的隊,何況咱們家中尚存放著更出類茇萃的麻辣湯底?最後仍是徘徊於「元気壽司」或「翠華茶餐廳」。老伴上回吃元気時不是大駡她們的質素每下愈況,堅決地表示對之判處極刑,短期內不會再次光臨的嗎?何解這麼快便要重修舊好?在小的提醒下,咱們遂轉戰翠華。 天寒地凍下小的好不容易迫逼滿身酸痛的軀體離開暖呼呼的被窩,就這樣地於睡衣外頭打件大衣,便往樓下商場去。 落樓以後老伴走向另一邊,意欲尋找翠華以外的新意,然後「甘味讚歧烏冬」赫然映入眼簾。這久遺了的「甘味」乃老伴與小的以前喜愛的食店,老伴以詢問的眼光望向小的,小的第一時間報以有善的微笑。

「甘味」主打和風料理,既有烏冬、日式盅仔飯,尚有不同的壽司刺身與小吃。只因這家店之人流不算太多,小的擔心其刺身的新鮮程度。然而瞧瞧鄰桌食客,她們的壽司看來也挺不錯,於是小的睿意一試。

小的很喜歡流心蛋,以前老伴不吃這個,在一次勇敢嘗試後始知滋味一流,於是也陪小的吃上半顆。這兒的流心蛋雖稱不上絕頂非凡,卻價性比高。流心蛋尚算香滑,並有濃濃的滷水味,入口比較鹹,最適合老伴這「鹹精」。

壽司分別有三文魚、三文魚子軍艦、花之戀與及帶子海膽。這裡的壽司飯團相對地大粒,非小的所取卻勝在夠飽肚,至於壽司的新鮮程度尚算不錯,老伴更認為比每下愈況的「元気」更要出色。三文魚不過不失,三文魚子則驚喜地頗為新鮮,使得花之戀也有較佳的享受。帶子海膽上那一小束的海膽很是甘苦,該屬次一等的海刺而非海膽。

老伴點的吉豬蕃茄濃湯烏冬之蕃茄湯底非常濃淍,吉豬雖不是大大塊,在吉列皮內包裹著的卻是豬肉而非肥膏,比之外表大份實際流灘的出品要好多了。烏冬乃傳統肥粗圓潤的那款,非小的所喜「真打」類的軟滑煙韌,卻因有著香濃的湯底給添加了不少分數。瘋狂地添加七味粉,令蕃茄湯底酸中有辛,變得更刺激開胃。

至於老伴點的柚子流打以一精美的透明瓶子奉上,外表很是吸引。不過小的未有嘗試故不能品評。

事隔多年重臨舊地,往事如煙,偶一拾回在心靈上輕輕拂撫,艱苦過、歡笑過、爭扎過、糾纏過,苦樂自知,點滴心頭。驀然回首,掀翻了五味架,盡是一遍「甘味」……
2018-08-18 321 瀏覽
我地兩個人到寶琳呢間分店 大約係下晝兩點 冇咩人 唔洗等位 環境舒適 店員服務效率高 落單5分鐘內已經送上食物令我地喜出望外嘅就係一碟 牛油抄素鮑片雜菇 味道清新可口 值得一試另外叫左兩個定食 蕃茄豬軟骨手打烏冬 同埋白咖哩牛肋肉鍋燒飯 首先講講蕃茄烏冬 湯底濃郁嘅蕃茄味 唔太酸唔太甜 鍾意蕃茄嘅朋友可以試下架白咖哩牛肋肉鍋飯就比較膩,食左一半就唔想再食 不過牛肋肉煮得好 唔會韌流心蛋略嚴有點凍 本人就比較喜歡暖一點的流心蛋 整體上十分滿意
落單5分鐘內已經送上食物

• 牛油炒素鮑片雜菇
2018-08-06 216 瀏覽
平時見到將軍澳甘味好多人, 而我就只係試過以前屯門個間, 覺得幾好食😎今次就試下將軍澳呢間啦~ 今日假日, 唔多人喎, 可能D人去晒飲茶!隨便叫咗兩個餐😄吉列豬扒讚岐手打烏冬 + 凍柚子蜜吉列豬扒炸得剛剛好, 裡面仲有少少肉汁, 一啲都唔乾😁 清湯底鹹鹹地, 都OK 🤗麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬 + 凍柑桔蜜燒雞扒個皮係脆架, 好意外, 而肉身唔會因為個皮脆而乾身! 😋蕃茄湯底好濃, 真係好似飲緊蕃茄湯咁, 我都飲咗半碗, 哈哈😎😎 柑桔蜜有少少酸酸地, 份外提神😍果然甘味仲可以保持水準, 無令我失望!

隨便叫咗兩個餐😄

吉列豬扒讚岐手打烏冬 + 凍柚子蜜

麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬 + 凍柑桔蜜

果然甘味仲可以保持水準, 無令我失望!
2018-08-04
2017-07-02 478 瀏覽
份早餐塊豬扒全凍嘅(味道已經唔好) ,條腸仔硬過臘腸(唔硬過都差唔多),杯鴛鴦的味道從未試過咁奇怪嘅, 飲左一啖放返低了.... 好失望, 第一次黎食就有咁的 體驗,唔會有下次
份早餐塊豬扒全凍嘅(味道已經唔好)

2017-06-18 629 瀏覽
👨🏻父親節想食個早餐到處咁多人,搵到間唔洗排隊即刻搵位坐底。依間早餐淨係叫1個餐都幾多野食;有張紙比你畫低想食咩,其實的確有少少唔環保我緊係食雪菜肉絲米啦🍜😻個湯有d淡,但超多肉絲,多到食極都仲有😋但我想多雪菜多d🙈跟餐仲有多士🍞係烘左邊咖😳牛油自己加,健康喎有抄蛋/煎蛋選擇:我簡左抄蛋🥚仲有午餐肉🐖跟杯熱華田☕️好夠味👍🏻👨🏻食蕃茄螺絲粉 配豬扒滑蛋腸仔,飲熱咖啡腸仔係脆皮腸,好食會再番黎食👍🏻👍🏻

依間早餐淨係叫1個餐都幾多野食;

有張紙比你畫低想食咩,其實的確有少少唔環保

雪菜肉絲米

跟餐仲有多士🍞係烘左邊咖😳牛油自己加,健康喎
有抄蛋/煎蛋選擇:我簡左抄蛋🥚
仲有午餐肉🐖
跟杯熱華田☕️好夠味👍🏻
雞扒配雪菜肉絲米

👨🏻食蕃茄螺絲粉 配豬扒滑蛋腸仔,飲熱咖啡
腸仔係脆皮腸,好食
豬扒蕃茄湯螺絲粉

會再番黎食👍🏻👍🏻
2017-06-18
$31 (早餐)
雪菜肉絲米
雞扒配雪菜肉絲米
豬扒蕃茄湯螺絲粉
  • 雞扒雪菜肉絲米配抄蛋腸仔午餐肉
2017-06-18 286 瀏覽
父親節,父親老早起身孝順賴床寶貝仔,是常識吧~😎本身打算都係食老地方Maxim's Bakery Cafe😍, 可惜真係多人到一個點, 最後走左去隔黎甘味, 同樣爆場💩都係例牌既「西式早餐」, 叫左個蕃茄湯螺絲粉配豬排腸蛋。開得係隔黎就梗係要揪過啦😈 牌面甘味小勝一局, 平$4 個大洋仲送多你塊Toast~~~Amazing! ~但係質素就真係差得遠😅,蕃茄湯底比較酸同咸,個人口味黎講比較喜甜。加上連丁點蕃茄粒都無,確實有點頹😂 豬排明顯重雪味, 硬用香茅搶走食客味覺,GG👹 炒蛋唔算嫩口, 不過都有蛋香的,提議腸用番廚師腸好過, 條腸得個樣💩整體黎講,唔會再食囉😂😖chiu~~~~#偽文青 #閃爆食評
父親節,父親老早起身孝順賴床寶貝仔,是常識吧~😎
整體黎講,唔會再食囉😂😖chiu~~~~

#偽文青 #閃爆食評
蕃茄湯螺絲粉配豬排腸蛋
2017-06-18
$31 (早餐)
父親節
2017-02-19 383 瀏覽
響坑口食到悶悶地,突登搭小巴過黎新都城,度度都排晒隊,走去一期睇下見到甘味,又冇人龍,環境又唔錯想當年返工,響觀塘都幫襯開,做野咁辛苦,下晝幾十蚊有碗熱湯烏冬都算係咁,又夠飽肚門口望左個menu,嘩?依家甘味晚市一個set要成百二蚊再加一,同行者話唔好諗喇好肚餓就入左去諗去食咩,叫人落單,點知佢答我自己畫紙,好奇,人又唔多,做咩要浪費多張紙,我填完張紙,咪又係要叫人埋黎,好笑同行者揀左燒雞胸定食,跟烏冬,自己轉左飯,個穀飯,煲到勁爛,一pat野,完全係賣相唔得刺身,合理啦,本身都冇要求啲咩,三文魚就色水有啲個雞胸最正常,係正常,唔係特別好味食第一啖,完全係冇味,個湯見佢咁深色以為有味啦,原來係完全啖味,我以為係因為佢軟骨好入味佢突登配合,個軟骨係有咸味不過都唔得好入味,軟骨又煮得唔阿淋我自己叫左個豬軟骨手打烏冬跟餐個涼粉冰,中間啦埋單兩舊水,完全唔值唔覺得冇人等位
響坑口食到悶悶地,突登搭小巴過黎新都城,
度度都排晒隊,走去一期睇下
見到甘味,又冇人龍,環境又唔錯
同行者話唔好諗喇好肚餓就入左去
刺身,合理啦,本身都冇要求啲咩,三文魚就色水有啲
個雞胸最正常,係正常,唔係特別好味
燒雞胸定食,烏冬轉什麼穀飯
豬軟骨手打烏冬
我自己叫左個豬軟骨手打烏冬
跟餐個涼粉冰,中間啦
跟餐涼粉冰
埋單兩舊水,完全唔值
唔覺得冇人等位
2017-01-26 280 瀏覽
泡菜牛舌烏冬(小辛)覺得淡左d, 烏冬質感唔錯, 烏冬多,湯夠熱六十幾蚊加一,都幾多牛舌嘅, ok la由於係小辛,所以唔覺得辣有兩片日本魚蛋同荷蘭豆做配料可以再好食d
泡菜牛舌烏冬(小辛)

覺得淡左d, 烏冬質感唔錯, 烏冬多,湯夠熱
六十幾蚊加一,都幾多牛舌嘅, ok la
由於係小辛,所以唔覺得辣

有兩片日本魚蛋同荷蘭豆做配料
可以再好食d
2016-12-02 348 瀏覽
經過呢頭見到呢到開左早餐就入黎試下 一坐底就嗌左個早餐 價錢真係底到爛 30蚊有找就有一塊雞排 2隻太陽蛋 一塊方包 一碗牛肉米粉再加一杯奶茶真係底過附近間大快活 面包好鬆軟唔似平時茶記果啲硬賓賓 米粉又大碗不過雞排就有小小乾身左啲但都可以接受整體黎講30蚊樓下就可以食到咁大份既早餐店鋪真係買小見小
不過雞排就有小小乾身左啲但都可以接受
整體黎講30蚊樓下就可以食到咁大份既早餐店鋪真係買小見小
點了滑蛋豬扒撈烏冬和壽司盛合拼盤,質素均非常差,烏冬無味,豬扒原件上無切過,味淡同硬,整體難吃不會回頭。壽司唔新鮮應該質素同惠康買的差不多,細件。侍應懶散,唔明點解未執…

壽司唔新鮮應該質素同惠康買的差不多,細件。

侍應懶散,唔明點解未執…
2016-12-01
2016-11-16 200 瀏覽
係附近行街見肚餓就隨便入左黎試下可能係下午時段所以有好多吉枱唔洗等就坐底左....點知一坐底就唔多對路 啲待應個個都揸住部電話係到禁 我嗌點餐但都冇人理我😡已經開始著著地🌚🌚起碼嗌左幾聲先有人過黎問我食咩 見佢塊面拿埋一舊好似我入黎食嘢阻住佢地禁手機 大佬😡😡我比錢入黎食嘢仲要比面色我睇 唔怪得冇乜人入黎食嘢 個個黑口黑面唔知想點 打開門做生意最基本既態度都冇原全係0分 入番正題💁🏻‍♂️坐底左嗌左個蟹籽牛肉鍋燒抄飯❤️❤️比預期中好好多因為之前係Apm甘味試個呢個飯都尚算可以 今次就係新都城呢間分店再試下💪🏻可能因為冇乜人既關係師傅特別用心整👍🏻👍🏻👍🏻份量岩岩好真係抄到粒粒金黃色⭐️⭐️牛肉又唔會太un洋蔥食落口又爽口😜最係要啲蟹籽份量真係比足👍🏻👍🏻比預其中好食得多👏🏻👍🏻杯紅豆冰都尚可接受 價錢都算可以👍🏻但冇奈就算啲食品整得幾好都好,啲服務態度唔得邊有人食得順氣👎🏻最緊要既係個個待應係到令住部手機係到禁係到吹水多過招呼客人 想好生意都難👎🏻總括黎講食品唔錯值得再試😋😋環境舒適😇😇態度就真係要改下🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️
係附近行街見肚餓就隨便入左黎試下
總括黎講食品唔錯值得再試
😋😋環境舒適😇😇
態度就真係要改下🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️
個蕃茄湯烏冬個味好怪,有d乸條利既感覺,唔知用咩來煲。溫泉蛋好腥,真係好好好腥,魚肉好腥,雞扒好梅好乾。所有食材唔知擺左幾耐先拎出來煮比客食。個女經理好惡,當晚我地兩個人坐卡位,想將兩張枱泊埋dd,個女經理好惡咁,好似話我地兩個人坐四人卡位好唔岩咁(但其實當時餐廳唔full, 一半吉枱)候生既職員又乜都唔知咁樣。最後間野幾時會摺埋佢呢?
2016-10-19
2016-10-10 135 瀏覽
閒話休題。晚飯時間新都城周圍搵食。就咁鐘入去試下。過程如下:坐低>點菜>被拒絕>隔離台細路尖叫系啊,好平淡咁坐低又無咩招呼,到點菜先有個待應側住身手指指淡然吐出兩個字“寫字”。食落又唔系話難食,系全無感動。其實嘢食唔系話一定要好花巧食材好高貴等等,放落口你會感受到有無心機。點個三文魚炒飯無香味,個蟹肉餅我又食唔到蟹肉,想點姐。食食下,隔離台D靚仔靚妹系甘尖叫。講真,本身已經燥底,見到D老豆老母可以大庭廣眾由得D細路嘈,仲燥。我唔知你點開咁多間分店。不如考慮下點樣整好D嘢食,同埋記得對員工好D。睇你鋪頭員工表現我可以想象你平日對人地有幾好。
閒話休題。
晚飯時間新都城周圍搵食。就咁鐘入去試下。
過程如下:
坐低>點菜>被拒絕>隔離台細路尖叫

2016-10-10
2016-09-02 180 瀏覽
價格比較貴,點左兩個主食,一個泡菜牛脷烏冬同一個三文魚蟹子炒飯,加個小食墨魚咀同埋一杯藍蝴蝶花特飲不過不失,係墨魚咁炸粉太厚,好似食炸粉多過墨魚咀,都叫夠飽啦,只係咁既價格配咁既質素,唔值
,都叫夠飽啦,只係咁既價格配咁既質素,唔值
2016-08-26