甘味處鎌倉 (新城市廣場一期)

KANMIDOKORO KAMAKURA (New Town Plaza Phase I)
hideki
買檸檬飲品「送」貼紙
hideki
2025-12-05
關注
久違的去沙田,同朋友一致諗起有分店可以買最愛既蕨餅飲品。會員有買一送一,我哋各自點了一杯咖啡牛奶蕨餅,和伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲。等候期間已感到職員的唔耐煩,遲拎一陣有面色睇...朋友飲咗幾啖,發現篤篤下的檸檬浮咗個「唔應該」出現既顏色上嚟...一望之下,原來個檸檬仲痴住張貼紙???朋友第一時間諗:到底啲檸檬切之前有冇洗過.....但鑑於之前職員既態度,真係唔敢去換一杯新,真心希望店家做返好啲質素明明間店一啲都唔忙,但基本既食物檢查都無就真係嚇親人。查看更多
siuhei123456
飯前一杯茶飲🍵
siuhei123456
2025-10-07
關注
今晚約咗朋友喺新城市食飯,咁啱有時間就去附近搵間coffee shop或者茶飲店坐吓打發吓時間,俾我見到呢間甘味處鎌倉試咗佢杯天空焙茶拿鐵蕨餅 ,杯茶略嫌味道唔夠濃,但係佢嘅蕨餅好好味😋,下次我諗我會直接試吓蕨餅。查看更多
tpytm
全港數一數二好食嘅蕨餅(わらびもち)
tpytm
2025-10-06
關注
開業於1991年,在日本擁有52間分店的「甘味處鐮倉」,作為知名的過江龍甜品及茶飲店,他們在香港的第三家分店落戶於沙田新城市廣場。店舖以人氣主打的鐮倉蕨餅、生草莓刨冰和淺川園抹茶聞名,這次我在平日下班後特意前往,一試其引以為傲的蕨餅與抹茶。我點了「蕨餅加抹茶set」($78),一試難忘。這裡的蕨餅絕對稱得上是優秀之作——使用了稀有的日本國產「本蕨粉」製作(「本蕨粉」是100%以蕨菜根部提取的澱粉而成,沒有混合其他澱粉例如木薯粉或地瓜粉等),入口軟糯即化,滑溜溜的口感令人驚艷!這種滑溜感有點像台灣的古早味粉粿,但更軟身、黏性也較強。用竹籤輕輕叉起一拉,蕨餅竟能如糯米糍般拉長(粉粿沒有黏性,做不到這樣)。根據官網說明,他們為了呈現入口即化的極致口感,揉搓的難度非常高,需要工匠的高超技術才能完成,製作講究。至於為什麼叫做「鐮倉」,據說是因為蕨餅起源於鐮倉時代(1185年〜1333年),擁有悠久的歷史,是日本的傳統和菓子。搭配蕨餅的黑蜜同樣不容小覷,黑蜜選用了沖繩縣產的黑糖,完全不添加任何額外糖分或蜂蜜,是純粹的黑蜜滋味。而灑在蕨餅上的黃豆粉更是經過嚴格挑選,烤制溫度比一般更高,烘焙時間也更長,因此豆香格外濃郁。Set中的淺川園抹茶(熱)也很不錯,雖然不夠The Matcha Tokyo般高質,但也算是香氣濃郁,也能喝出抹茶所略帶的苦澀,而難得地不甜(這點我很欣賞,他們沒有像許多市售的抹茶飲品般加入糖或牛奶來盲目迎合客人口味)。抹茶香的清香與蕨餅的甜味相得益彰,構成完美的和風體驗。然而,令我擔憂的是,店內人流不多,僅達半滿狀態(可能是因為我用餐的這天是星期一晚上);在新城市廣場這樣租金高昂的商場,如此客量實在令人擔心其經營狀況。萬一結業,恐怕再難在香港品嚐到如此優秀的蕨餅了。其實,我認為他們可以考慮將蕨餅寄賣在日式超市,或者像一般茶飲店般租用較小型、沒有座位的店面,以此節省租金成本。如此出色的蕨餅,實在值得讓更多香港人有機會品嚐到。如果你也是蕨餅愛好者,這裏的蕨餅絕對值得你一試。在它可能消失之前,把握機會來品嚐這日式的獨特滋味吧!查看更多
原味蕨餅+熱抹茶set
原味蕨餅+熱抹茶set
原味鐮倉蕨餅
ytyt.foodie
必食.ᐟ.ᐟ日本過江龍茶飲店
ytyt.foodie
2025-09-17
關注
本身好一般蕨餅 呢間完全刷新咗我對蕨餅嘅睇法 原來蕨餅係可以咁好食 真係食完返唔到轉頭( ˶°⌓°˶)♡蕨餅口感超級軟糯Q彈 完全唔黏口 質地滑捋捋 晶瑩剔透好似啫喱咁 勁正勁好味囉 仲要好大粒🥺✨今次試咗兩款味 【椰子鎌倉蕨餅🥥】新口味 個人更愛【黑芝麻鎌倉蕨餅🖤】身為芝麻控嘅我 呢個絕對滿足到我 佢就好似巨大化嘅黑芝麻湯圓咁 黑芝麻味香濃 滿滿嘅芝麻粒增加口感 啖啖芝麻 好好食〜 𖤐˒˒蕨餅特飲好特別 真係第一次試 估唔到咁夾 口感豐富得嚟又有層次【黃豆鮮奶黑蜜蕨餅🥛】配搭融洽 黃豆味濃 黑蜜蕨餅甜而不膩 面層有大量cream同脆脆 嗌少甜啱啱好.ᐟ.ᐟ【伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲🍋】杯底有碎碎蕨餅同檸檬果肉 配搭檸檬雪葩 清新之選 ˖ ࣪⊹【黑芝麻刨冰🍧】相對普通 黑芝麻味唔算好濃 得面個浸有味 食到三分一就變得好淡口了 刨冰口感屬於顆粒感較明顯有咬口 我個人口味prefer綿密入口即溶刨冰𓇬⸝⸝₊查看更多
Eat_n_Share
天氣熱辣辣,食乜嘢甜品好呢?
Eat_n_Share
2025-09-07
關注
哩排天氣咁熱,要食吓好耐冇食嘅刨冰啊!同行朋友晚飯完帶我去呢間甘味處鎌倉食刨冰🍧!😋佢哋話講到日式刨冰,鎌倉絕對是經典之選!他們的刨冰口感綿密如雪❄️,入口即化,完全不像一般刨冰的粗糙感。我哋今次揀咗宇治今時抹茶刨冰🍵🍧!濃郁的抹茶🍵淋在蓬鬆的超巨高冰山上,再配上香甜的紅豆🫘和白玉🍡,簡直是人間美味!🤤 明明食完晚餐又話食飽咗,跟住都可食得曬成座雪山! 🤣 每一口都是味覺的享受,抹茶的微苦與紅豆的甜完美融合,加上白玉的Q彈口感,層次豐富,讓人回味無窮!💯而且😋 在炎炎夏日☀️,來一碗清涼的刨冰,絕對是消暑良方!🧊 另外,我哋也order 咗抹茶奶蕨餅飲品🍵🌿!抹茶的微苦🍵和奶香🥛完美融合,加上Q彈滑順的蕨餅,以及香甜的鮮奶油,簡直是天作之合!💯 每一口都是幸福的滋味🥰!蕨餅吸飽了抹茶奶,更加濕潤可口,口感層次更加豐富!炎炎夏日☀️,來一杯冰涼的抹茶奶蕨餅飲品,絕對是消暑解渴的最佳選擇!❄️ 如果你也跟我朋友一樣是抹茶控🍵和蕨餅控🌿,那就絕對不能錯過這款飲品!😋 如果你同時正在尋找一家好吃的日式刨冰店,我強烈推薦甘味處鎌倉!💖 記得去試吓!🏃‍♀️💨查看更多
宇治今時抹茶刨冰, 抹茶奶加蕨餅
抹茶飲品及蕨餅
宇治今時抹茶刨冰
kenix2
出色抹茶及黑芝麻厥餅
kenix2
2025-06-29
關注
一直收藏在想試名單中的「甘味處鐮倉」,在外賣平台點餐享半價優惠,於是訂購了一盒 10 個淺川園抹茶厥餅、一盒 10 個黑芝麻厥餅及中杯天空焙茶拿鐵,準時準點送到,包裝精美得體-淺川園抹茶厥餅折後只需$50,盒內抹茶粉滿滿,沾到每一件厥餅上,用小叉叉起厥餅,軟得快要掉下,要把握時間吃,軟糯微 Q 的口感是我最喜愛的,抹茶芳香醇厚,吃一件不會夠-黑芝麻厥餅折後只需 $55,同樣是鋪滿黑芝麻粉,黑芝麻味道濃郁微苦,隔著紙盒也嗅到黑芝麻香,應該是選用了優質黑芝麻粉-天空焙茶拿鐵中杯折後約 $28,需攪拌後才飲用,口感細滑帶奶香,飲到淡淡的焙茶香,但作為焙茶愛好者的我當然不太滿足,沉底的甜滋滋 Q軟厥餅為飲品增添分數,加上甜度低,整體還算不俗查看更多
+ 1
淺川園抹茶厥餅
黑芝麻厥餅
monchhichi_chan
貼錢買難受
monchhichi_chan
2025-04-20
關注
今日去沙田新城市,見到有新店,menu賣相吸引,order了和栗忌亷厥餅飲品,mocha忌廉厥餅飲品和一盒厥餅(帶走).一攞飲品見和栗味飲品賣相和menu圖片差十分遠,cream不但唧得醜樣,亦一圈都唔夠😵. 我即刻同店員反映,收銀員回應是因為cream浸咕底...。但杯嘢係order即做,整到咁樣,仲比客人. 我要求佢補番D cream, 收銀員又話唔得...咁我唯有做老襯一次. 栗子飲品味道很一般。另一杯Mocha厥餅飲品,賣相ok, 但Mocha味道唔似涼茶,有苦味,底的厥餅一pat嘢,䊢住飲管好,好似溶晒咁🥴總括,貼錢買難受,冇下次!查看更多
XSapphireX
沙田甜品之選
XSapphireX
2025-03-03
關注
沙田又多左間甜品既選擇啦🥳係日本超人氣既😗主打招牌人氣產物鎌倉蕨餅😙其實除左蕨餅之外,都仲有好多特色飲品同埋刨冰🍧除此之外,沙田分店裝潢設計都好有日本簡約風☺️大部分既設施都以木製為主,位置開揚有時間黎high tea 都係一個唔錯既選擇😊😋抹茶蕨餅蕨餅外層晶瑩通透😉每舊都沾滿哂抹茶粉😍非常濃郁😙口感軟滑亦都有咬口😜有少少甜味😗唔會太甜既甜品🍮岩哂儀家都事人既飲食習慣🤗舔舔脷指數👉🏻7😋/10😋滿分 一試無妨😋查看更多
往死裏去吃
連鎖日系甜品店
往死裏去吃
2025-01-11
關注
見到呢間個冰幾抵$88就去咗試,佢都有啲幾得意嘅味,例如蕃茄但係安全起見,我哋試咗個黑蜜黃豆粉味😂佢真係成個冰剩係得冰同醬😅配料要另外價錢先有有啲無言,我俾咗$88淨係食咗一攤糖水😂發生緊咩事冰嚟講,佢真係算平,但係佢嘅料真係對唔起佢嘅價錢😂,加上佢啲冰有啲粗糙,如果你話佢只係$30我都冇咁勞氣我真係寧願俾貴少少去食其他冰店😬總結,呢間都唔係難食,但如果係想特登嚟到食冰嘅話可以完全唔使試查看更多
ap458411766
點單三杯😜淺嘗一試
ap458411766
2025-01-05
關注
今天嘗試了草莓甜品,外觀十分誘人。打開蓋子,草莓的香甜撲鼻而來,粉色的果粒在白色的奶凍中若隱若現,猶如一幅精美的畫作。入口即化的口感令人陶醉,奶凍的細膩和草莓的酸甜完美融合,每一口都能感受到草莓果粒在嘴中爆開,釋放出濃郁的果香。甜度拿捏得恰到好處,既不會過分甜膩,又能滿足對甜品的渴望。包裝上的設計也十分精緻,日文文案增添了一份異域情調。透明的杯子可以清楚地看到裡面的美味,光是看著就讓人垂涎欲滴。總的來說,這款草莓甜品無論是從味道、口感還是包裝上,都表現得非常出色,值得推薦給所有的甜品愛好者。查看更多
tsimmouth
新城市又有新嘢
tsimmouth
2024-11-12
關注
喺香港生活真係好多姿多彩,香港人鍾意日本嘢係人都知, 而家連鎌倉嘅名物. 喺香港都開咗舖頭真係好屈機今次係我第二次食呢間嘢第一次食仲有優惠半價. 食過返尋味,所以今次返桌.舖頭開陽, 廚房乾淨企理睇住職員處理飲品&食物.刨冰芝麻味好重, 一啲都唔甜非常解渴,啱晒啲鍾意減肥又鍾意食凍嘢嘅人鍾意呢間嘢嘅朋友一定真係唔可以錯過仲有綠茶鮮奶, 綠茶同埋紅豆真係最佳拍檔點樣食行完街想搵個地方坐叫杯嘢飲食個糖水又可以chill一日查看更多
KittyLeung1243
日系甜品店😍😍
KittyLeung1243
2024-11-08
關注
沙田新店推介日式甜品店 甘味處鎌倉@kamakura_hongkong日本超人氣主打招牌人氣名物「鎌倉蕨餅」😍更設多款和風特飲和刨冰,喜愛茶道既我當然要試試!木系裝修,和風滿滿,必試每日新鮮炮製鎌倉餅!餐廳嚴選日本產稀有的「本蕨粉」,鎌倉餅係即叫即制,超級新鮮柔軟,每件蕨餅都完美沾滿豆味香濃的黃豆粉,微甜但不膩,滋味level up!自家製黑蜜黄豆粉刨冰黃豆粉完美地散落於每一吋刨冰,非常莊觀,刨冰乃選用日本直送天然水製成,入口口感幼細,配上自家製黑蜜,清香淡雅芝麻牛奶蕨餅初嚐創新配搭,有驚喜!特濃芝麻味道芳香宜人,令人齒頰留香,配上忌廉和牛乳,入口順滑,蕨餅口感軟糯,讚!甘味處鎌倉沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期4樓410號舖查看更多
+ 7
imbean2
✨世一個江龍蕨餅✨
imbean2
2024-11-07
關注
喺日本食過甘味處鎌倉嘅蕨餅就返唔到轉頭😆,一食愛上!! 好彩香港乜都有得食,呢間過江龍喺香港都開咗幾間分店🫶🏻。呢日癮起又好想食,路經沙田知佢開咗新分店,見有位即刻食返盒先🤤~·♡ 鎌倉蕨餅 HKD$98 (+$10自家製黑蜜糖漿)蕨餅係每日即場新鮮現製🤲🏻,可以透過玻璃櫥窗睇住製作過程。1盒10粒,粒粒都勁大粒😻,面頭係鋪滿海量不見底嘅黃豆粉,蕨餅沾滿黃豆粉食味道好match!! 甜而不膩,黃豆粉係唔會漲住個口,超like🩷。蕨餅口感十分軟燸,用竹籤拮起可以拉到好長,仲好動L添😂!! 同時加入黑蜜糖漿,味道會更加香甜。·♡ 西尾抹茶刨冰 HKD$88呢款刨冰🍧味道會比較香甜,茶澀味會冇冇咁突出,鐘意食甜味較高嘅朋友仔會較喜歡😋;刨冰側邊會附有幾件原味蕨餅,叫呢個就可以試埋蕨餅啦👍🏻~·♡ 草莓牛奶蕨餅(小杯) HKD$48♡ 淺川園抹茶蕨餅(小杯) HKD$48喺特飲裡加入蕨餅呢個配搭好新奇😚,一路飲一路有得咬咬下,好得意🤗!草莓牛奶嗰杯甜度會較高,而抹茶嗰杯會帶有荼嘅苦澀味🍵,甜度相對會冇咁高。·📍甘味處鎌倉沙田正街18-19號新城市廣場一期4樓410號舖查看更多
+ 1
潛水的松鼠
甘味處鎌倉
潛水的松鼠
2024-11-06
關注
小編上星期約左朋友去沙田IKEA,行完之後提議食甜品。我地發現鄰近地鐵的甜品店不多,不過見到有間新開無耐的甘味處鎌倉。之前係Sogo時候太多人排隊就無食,今次見到人不算多就去試試。原來飲品係可以加忌廉~草莓乳酪蕨餅飲料(另外加忌廉)草莓同乳酪十分夾,一甜一酸。草莓食到果醬之餘,亦食到草莓粒。乳酪偏酸及厚身,不過有被草莓醬中和左部分酸味。底下蕨餅甜甜煙靭;忌廉輕盈淡甜。淺川園抹茶蕨餅飲料抹茶底帶點甘甘苦苦的味道,都算幾濃下,同時中和了蕨餅的甜度,令到整體味道變得中性。鎌倉蕨餅蕨餅作爲Signature,不得不叫。蕨餅用紙盒裝住,十分有重量。頂個層係蓋子,要小心慢慢的打開。黃豆粉完全遮蓋了蕨餅,鋪得滿滿的。每件蕨餅size頗大,不是一口分量,用叉子叉的時候都feel到重量。口感軟糯煙靭,甜度都適中,所以小編就無加入黑蜜糖漿。自家製黑蜜黃豆粉刨冰一如既往,小編都會選擇翻最簡單的口味。刨冰十分巨大,完全可以2-3人share,不過小編見到好多人都是一人一個,好癲!大部分刨冰都磨得細膩,得少少保持冰粒口感。頂層的黑蜜糖漿同刨冰融合埋一起,甜度亦被中和,配上黃豆粉的口感,有種好似飲緊凍飲感覺。甘味處鎌倉沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期4樓410號舖#甘味處鎌倉 #沙田美食 #沙田 #新城市廣場 #新城市 #一期 #東京甜品 #蕨餅 #過江龍 #刨冰 #黃豆粉 #黑蜜 #蕨餅飲料 #淺川園抹茶 #淺川園 #抹茶 #foodie #foodiehk #hkfoodie查看更多
+ 8
heimen
鎌倉蕨餅口感柔滑Q彈
heimen
2024-11-04
關注
甘味處鎌倉係沙田新城市廣場都開咗分店啦🎉以後想食蕨餅又多一個地點選擇😋😋甘味處鎌倉✨以其細膩和風甜點聞名🔥招牌名物”鎌倉蕨餅”更是好評如潮、風靡全日🌟沙田分店採用日式簡約裝潢,木質桌椅搭配柔和燈光💁🏻‍♀️營造出寧靜雅緻氛圍,令人感到舒適輕鬆💕🔹淺川園抹茶蕨餅飲品完美結合濃郁抹茶與Q彈蕨餅。抹茶味道醇厚,帶一絲微苦,與蕨餅柔軟口感形成對比,每一啖都可以感受到抹茶香氣於口中蔓延,令人回味無窮!🔹生薑柚子蕨餅梳打微辣生薑與清香柚子交織出獨特風味,飲落清新爽口~底部仲有Q彈蕨餅,搭配梳打既氣泡感,增添陣陣清涼感,解暑又解渴~🔹鎌倉蕨餅(10個裝)口感柔滑Q彈,每一口都帶有淡淡甜味,淋上自家製黑蜜,蜜香濃郁,為蕨餅增添豐富層次感。而且黑蜜甜度恰到好處,與蕨餅完美融合!🔹自家製黑蜜黃豆粉刨冰冰沙細膩,黃豆粉香氣撲鼻,帶淡淡堅果味~加以自家製黑蜜,甜而不膩,完美襯托出黃豆粉既香濃。帶來冰涼享受,令人於炎熱天氣中感到無比舒適!甘味處鎌倉✨📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期4樓410號舖查看更多
+ 8