2016-08-21
2036 瀏覽
晚上吃完晚飯,最好就係食個甜品。入開屯門,就去呢間班戟店試下。因之前友人曾説不錯。店鋪都幾細,只有大約4,5張枱。應該大概只可容納12人。幸好去到時剛好有位☺️雖然店有點小,內裡的牆壁很靚Affogato 第一次食Affogato係去台北旅行嘅時候。還記得那味道同感覺。甜甜的,苦苦的,暖暖的,但又凍凍的。咖啡香味裏又帶有一點點的酒味。見到呢度有得食,所以就叫一個來試下。滿心期待味道會是如何。賣相就很不錯。只是味道並沒有預想中好。 Espresso 樣子好似ok,油脂泡沫很足夠。我飲了一小啖,發現Espresso嘅味道並不夠香濃。然後再混埋雪糕一起食。我吃不到在台北那次嘅層次感。今次吃的感覺,就只像吃梗咖啡味嘅雪糕。不過味道還算可以的。。。法式傳統可麗餅超讚!呢個對我來說很驚喜。從未試過食 crepes or pancakes 會加檸檬汁。呢個法式傳統crepes, 真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻食之前要先把檸檬嘅汁揸向crepes上。開頭諗會否怪怪地。點知一食之下,發現又有層次感,又好好味!真的要力推👍🏻crepes上洒了沙糖,沙糖帶出了口感。加上檸檬汁,同雪糕一起食,味道真的很不錯!crepe
食之前要先把檸檬嘅汁揸向crepes上。
開頭諗會否怪怪地。點知一食之下,發現又有層次感,又好好味!真的要力推👍🏻crepes上洒了沙糖,沙糖帶出了口感。加上檸檬汁,同雪糕一起食,味道真的很不錯!crepes 本身也很煙韌。配在一起真係好好食。下次一定要再黎試下其他的東西。