2022-12-14 4423 瀏覽
大大個訂位招牌吊高行人路迎面當眼處,不是虛張聲勢,試過隨便walk in,下場是不得其門入。於是幫襯前哪管是平日還是假日,志在必得還是要訂位就記在腦海。這回順利入舖,舖內就得十張以下4至8人不等的枱,而且一入舖只招呼上樓上埋位,下層基本不坐客,一切已明瞭,是類近私房菜格局。扶着有幾分似電梯扶手的樓梯扶手,及至舊樓閣樓,本就預定隔音差,食客高談闊論聲浪都困於低樓底之下,在場沒人猜拳、髒罵聲,已屬萬幸。古色古香、七八十年代的地磚裝潢等算是保持得狀態不錯,枱與枱之間擺放是極盡可攝盡攝之能事,有機會椅背貼椅背。據知此處「炸物」出色,冒住喉痛流鼻血等風險一口氣點「潮州蠔爽」$138、「避風塘竹仔魚」$108。「蠔爽」菜名改的一絕,也不知是易叫還是潮州代表作,見八成枱都「蠔爽」一番。每粒粉漿分明不互相藕斷絲連糾纏一起,磨砂面的脆皮做到「爽」,每顆蠔仔豐滿鮮味,入口帶些蠔汁滋潤又不覺熱氣。竹仔魚於潮汕的另一種意義等同香港的「藤條炆豬肉」。此味今回凶不到同桌的縮水阿伯,反化身補鈣恩物,脆漿薄,由頭至尾、骨肉炸得全脆酥化,避風塘式是含蓄辣度,相對蠔爽乾身。如不強求綠色蔬菜,「豉油皇鵝腸」$108底部墊的
潮州蠔爽
避風塘竹仔魚
如不強求綠色蔬菜,「豉油皇鵝腸」$108底部墊的大豆芽那種擔草入城門之勢也足夠一餐纖維需要。只是下面纖瘦,亦需接受上層肥腬,鵝腸全是楊貴妃之同好,無一條是袪肥膏的,雖則腸肥,但調味沒重口味。
豉油皇鵝腸
幾款魚麵,即是將長方體未切片的魚片切成粗麵條狀,味道質感與魚片無異,篤定「鮑角牛仔粒炆魚麵」$128,每條粗幼勻稱沒中斷,初時以為鮑角是罐頭鮑,吃起來隱約有鮑汁味,但咬感似海綿,明顯比平常的鮑魚腍身,估計是素鮑魚。牛仔粒是一口牛的大小,但沒一口牛時有的脂肪。
鮑角牛仔粒魚麵
菜式價位盡是中式意頭8字尾,無加一,埋單收銀姐姐將計算機篤了又篤,計了二回,很均真。
八時半,人潮緩緩散去,補張吉枱照,順便拍個牆上餐牌照補漏。
2022-12-05
潮州蠔爽
避風塘竹仔魚
鮑角牛仔粒魚麵
2022-12-04 998 瀏覽
和同事約了半年終於成功食到珠江洒家,6點先開鋪,嚴重建議先訂枱,當日見到幾次walk-in客都冇位。菜式特別,很多未試過的菜,豉油王鵝腸爽口好味,𧐢爽好大碟,味道偏重。樓面姐姐很客氣,我們早到了半小時,她也願意讓我們坐到夠鐘。所有菜式都很大碟,還有偏重口。價錢貴十幾蚊比起附近其他同類餐廳,所以如其去對面大排檔倒不如去這裡吃。這次可惜吃不到紅炆豬肉煲,聽說是這裡的招牌菜。希望下次能順利約到朋友再來。
樓面姐姐很客氣,我們早到了半小時,她也願意讓我們坐到夠鐘。
2022-11-08 3886 瀏覽
珠江酒家,真係大大話話都十多年沒有過來,有時候真係會遺忘了一些食店。他的門口,往往令人想起澳門一些小店,從地下,長長樓梯上二樓,真的很有懷舊氣色。金沙墨魚咀~脹卜卜的墨魚咀,朋友立即點了啤酒。芹菜豬肺~中芹嘅香氣,配豬肺,陣陣胡椒味,筆者當晚至愛。沙嗲鵝腸~椒鹽墨魚~每次到來都會點的,就是喜歡它夠晒厚身。涼拌花甲青瓜~點點辣,很惹味,青瓜墊底陣陣青草味。酥炸爽蠔~又一下洒小吃,配啤酒🍻爽呀!這個朋友點的,忘了是什麼腩肉。美極鴨下巴~下酒美食絕配,當晚配威士忌🥃很夾檔。蒜芯炒手肉~牛肉充滿梳打魅力,蒜芯頗老身。咕嚕肉~足份量,啖啖肉。黃金涼瓜~很油膩,失去了黃金的感覺。整體來說:味道扁濃,但仍保留麻甩氣氛,周圍的食客飲啤酒飲到面紅耳熱,唯獨是男女共用厠所,水箱又壞了,只得一條水喉及水桶🪣冲厠,當晚很多啤酒食客,所以整個地面濕滑,真的小心小心地滑。

金沙墨魚咀~
脹卜卜的墨魚咀,朋友立即點了啤酒。

芹菜豬肺~
中芹嘅香氣,配豬肺,陣陣胡椒味,筆者當晚至愛。

芹菜豬肺

沙嗲鵝腸~

椒鹽墨魚~
每次到來都會點的,就是喜歡它夠晒厚身。

椒鹽鮮魷

涼拌花甲青瓜~
點點辣,很惹味,青瓜墊底陣陣青草味。
川辣花甲

酥炸爽蠔~
又一下洒小吃,配啤酒🍻爽呀!
酥炸蠔仔

這個朋友點的,忘了是什麼腩肉。

美極鴨下巴~
下酒美食絕配,當晚配威士忌🥃很夾檔。

蒜芯炒手肉~
牛肉充滿梳打魅力,蒜芯頗老身。
蒜芯炒牛肉

咕嚕肉~
足份量,啖啖肉。
咕嚕肉

黃金涼瓜~
很油膩,失去了黃金的感覺。

黃金涼瓜

整體來說:

2022-11-01
芹菜豬肺
2022-08-18 2284 瀏覽
忽然想食小菜🤔 諗起屋企附近就有間老字號🙂就即刻行過嚟 因為冇訂枱所以要先到先有得食😅😅晚飯食小菜例牌叫支冰凍啤酒先🍻🍻🤤🤤🤤🤤🤤餐前餸酒小食叫咗隻燒乳鴿🐦食住諗😅剛剛炸起皮脆熱辣辣少少汁略嫌乾咗啲 味道都有啲重手 食細細啖就可以飲杯啤酒😅😅😅😅😋😋😋上次打冷冇食蠔粥🥲 見到有即刻叫喇😍😍 足料對味 蠔肉粒粒飽滿 肉碎炸菜芫茜薑絲魷魚絲燒肉皮魚乾加埋飯粒混埋胡椒粉正😋😋😋😋食完粥口淡淡 想刺激返下味蕾 叫咗個水煮牛 料入面嘅款式就冇真正京川菜館咁多 好多牛肉 牛肉醃過食落去滑唔會醃太過龍 仲有好多芽菜 食得嘅就係厘兩樣😅😅😅食咗半個鐘時已經開始滿座 好彩嚟得早😆😆冇訂枱坐喺樓上到走果陣時 見好多枱都叫生炒骨下次嚟都要試下先😊😊😊😊

晚飯食小菜例牌叫支冰凍啤酒先🍻🍻🤤🤤🤤🤤🤤

餐前餸酒小食叫咗隻燒乳鴿🐦食住諗😅

食咗半個鐘時已經開始滿座 好彩嚟得早😆😆

冇訂枱坐喺樓上到走果陣時 見好多枱都叫生炒骨
下次嚟都要試下先😊😊😊😊
2022-08-15 1663 瀏覽
因為朋友介紹所以來呢到一試佢話有時候一星期前來book 都已經full 曬好彩提早左小小book 先有位來到試左幾碟菜扇貝拍青瓜最值得推介個汁真係好好食仲有個墨魚咀都好正
2022-07-27 1419 瀏覽
Opened since 1964, 珠江酒家 in Sham Shui Po is one of the oldest restaurants in Hong Kong. The restaurant has two floors, no fancy decor, but you can see old signs from the 60s or 70s like "no spitting on the floor".炸乳鴿 Deep-fried Pigeon $68Pipping hot, juicy meat, crispy skin, but a bit too salty.潮州蠔仔粥 Oyster Congee $118Huge pot of Chiu Chau style congee with lots of oysters, pickled radish, minced pork, spring onions and coriander. Again too much MSG.水煮牛肉 Sichuan Style BeefThought it would be a bo

炸乳鴿 Deep-fried Pigeon $68

潮州蠔仔粥 Oyster Congee $118

水煮牛肉

水煮牛肉 Sichuan Style Beef
Thought it would be a bowl of spicy broth but it was served on a plate. Best dish of the night. Strong mala flavor, very tender big pieces of marinated beef.

Make sure to order in advance if you're in a hurry because it might take a long time to wait if they're busy. What does it say? It means they cook by order which is awesome!
水煮牛肉
2022-06-22 1773 瀏覽
# 珠江 # 麻甩聚 # 那些年今晚同呢2個麻甩佬食飯自自然然就梗係食麻甩嘢一齊食左珠江幾次,每次都係一講就去食證明佢嘅吸引力係有幾大😋😋今次食前一日打去book位打咗半日都冇人聽於是我個朋友心急到驚冇得食第二日特登走去book位😂真係辛苦晒。到埋單嘅時候我哋問佢點解琴日冇人聽電話。佢話原來琴日休息真係鬆咗一口氣。都好驚佢會執笠㗎。咁就食唔到好味嘅嘢啦。順便提一提呢度係會比較嘈。但係當嘈嘅人走咗你就會覺得好似爭緊啲嘢咁。所以嘈係另一番風味。呢啲叫做熱鬧呀識唔識呀😂😆😂😆蠔爽。係必食,最好訂位時留定佢啲嘢食好多內臟鍾意食呢啲嘢嘅人就會覺得好正其實間唔中一次冇乜所謂啦。仲有佢嘅山豬肉都好正㗎。
# 珠江 # 麻甩聚 # 那些年
今晚同呢2個麻甩佬食飯
自自然然就梗係食麻甩嘢
一齊食左珠江幾次,每次都係一講就去食
證明佢嘅吸引力係有幾大😋😋
今次食前一日打去book位打咗半日都冇人聽

蠔爽。係必食,最好訂位時留定
佢啲嘢食好多內臟鍾意食呢啲嘢嘅人就會覺得好正
其實間唔中一次冇乜所謂啦。
仲有佢嘅山豬肉都好正㗎。
2022-06-20 1686 瀏覽
話說星期日晚家庭聚會要搵餐廳飯局,好耐之前黎過珠江酒家,對個美極鴨下巴一直念念不忘,但因得2個人試唔到太多野食,今次6個人就fit晒。珠江酒家係舊式裝潢,70年代感覺,不過地方都算乾淨企理,我地主要係享受美食咁冇問題啦。餐廳有分上下2層,今日安排左係地下一張大圓枱位置。我地點左8樣野食美極鴨下巴我自己本身鍾意食開鴨舌, 而家仲可以連埋成個下巴食, 一流!生炒牛肉飯酥炸大腸金沙黃金墨魚咀, 係堅正, 入口鬆軟肉味濃, 正!山西雪梨雞蠔爽生炒骨頭抽豉油王炒麵
話說星期日晚家庭聚會要搵餐廳飯局,
好耐之前黎過珠江酒家,對個美極鴨下巴一直念念不忘,
但因得2個人試唔到太多野食,今次6個人就fit晒。
餐廳有分上下2層,今日安排左係地下一張大圓枱位置。
我地點左8樣野食
金沙黃金墨魚咀
金沙黃金墨魚咀, 係堅正, 入口鬆軟肉味濃, 正!
頭抽豉油王炒麵
頭抽豉油王炒麵
2022-06-17
父親節
金沙黃金墨魚咀
2022-06-05 991 瀏覽
約左老人家食飯,就佢地想揾啲地理位置方便,又有傳統啲嘅中菜食就比較啱佢地食啦。環境唔算新派酒樓咁大,但裝修都乾淨企理。涼拌花蛤花蛤都幾大隻,又唔會殼肉分離,味道酸酸辣辣,青瓜爽甜,特別開胃。潮洲蠔爽蠔仔幾大粒,又唔太腥,最好就係炸粉唔會太厚,好似只係食粉漿咁冰梅金沙骨金沙骨好大件,肉比較稔身,亮點就係個醬汁,酸酸甜甜,好好食Xo醬蝴蝶腩味道一般,蝴蝶腩無咩味,主要係xo醬個味,可惜太辣,欣賞唔到腩肉肉質椒鹽墨魚咀外面唔係常有嘅菜色,粉漿薄,墨魚咀爽,食落特別香脆,會令人食唔停口淮山杞子浸豬潤淮山唔會好粉,仲有咬口,豬潤大塊份量夠,但未係好滑,唔係太出色。豉椒鵝腸又油, 腸又太肥,唔得總結就係飯菜尚可,但上菜時間太慢,等到肚子都餓了

環境唔算新派酒樓咁大,但裝修都乾淨企理。
涼拌花蛤

潮洲蠔爽

冰梅金沙骨
金沙骨好大件,肉比較稔身,亮點就係個醬汁,酸酸甜甜,好好食

Xo醬蝴蝶腩

椒鹽墨魚咀

淮山杞子浸豬潤

豉椒鵝腸
又油, 腸又太肥,唔得

總結就係飯菜尚可,但上菜時間太慢,等到肚子都餓了
2022-05-05 1093 瀏覽
呢間酒家我去過好多次,但係第一次寫,目的係想比更多人知佢幾好食!呢度最出名既一定係涼伴花甲同蠔爽,涼伴花甲鮮味,開胃,對我黎講唔算太辣,超正!好多人唔知蠔爽係咩,其實就係炸蠔仔,香口又鮮味,一路食一路送酒,一流!另外我好中意呢度個咕嚕肉,可能好多人話咕嚕肉周圍都食到,但係好食既真係唔多,周圍都整得唔脆口,已經係失敗,呢度就永遠唔會令人失望,佢次次都整到卜卜脆!仲有蝴蝶腩煲又係不得了,蝴蝶腩其實係豬,大家唔好以為係牛,冬天食呢個一定暖lovelove~~呢間酒家仔我食左好多年,前排疫疫冇得食,我不時經過都會諗,佢會唔會頂唔住?我希望多d人知佢真係好好食!佢整野係好用心!如果佢執左,我應該會喊😭

love~~

2022-05-04
  • 涼伴花甲
  • 蠔爽
2022-04-25 906 瀏覽
朋友一直推介呢間嘅肥鵝腸,終於緣分到啦😬豉椒鵝腸(圖三,淨係睇到少少鵝腸所以特別指明🤣)真係好肥,喺piggy食個最肥嘅鵝腸,正😋 其他菜式出面都好少見,椒鹽粉腸, 醬爆生腸,蠔爽,涼拌花甲同牙帶魚,係名副其實嘅懷舊刁鑽菜,如果唔介意地方比較地道,真係好值得一試👍👍👍
朋友一直推介呢間嘅肥鵝腸,終於緣分到啦😬
2021-11-29 2232 瀏覽
之前同莊員食飯,揀咗呢間地踎餐館,好有當年on show後去慶功的感覺。叫了七餸一湯,但掛住食,有啲食物無影到。蠔爽係必食,即係酥炸蠔仔,size唔細,絕對大粒過蠔仔粥啲蠔仔,而且洗得乾淨,一啲都唔腥,少少鹽調味,好正。每次必叫川辣蝴蝶腩魚麵,個湯既辣且香,蝴蝶腩有啲韌但可接受,魚麵係最特別的,因為佢係魚片質地,好好食㗎~黃金墨魚咀的鹹蛋味好香,脆卜卜好惹味;干鍋豬潤粉腸第一次叫嚟食,豬潤係厚切,不過呢味鹹咗啲; 魚香茄子煲比較遲嚟,上枱時仲滾緊,起哂泡泡,撈飯一流。無影相的仲有必食涼拌花甲,係前菜嚟,啲花甲好大隻,但今次鹹咗少少~呢間嘢碟頭好大,最好多人嚟食先可以試多幾樣,否則兩三個,其實叫兩三道菜都會勁飽咁離開~

川辣蝴蝶腩配魚麵

黃金墨魚咀

黃金墨魚咀的鹹蛋味好香,脆卜卜好惹味;

干鍋豬潤粉腸第一次叫嚟食,豬潤係厚切,不過呢味鹹咗啲;

魚香茄子煲
魚香茄子煲比較遲嚟,上枱時仲滾緊,起哂泡泡,撈飯一流。

川辣蝴蝶腩配魚麵
黃金墨魚咀
魚香茄子煲
2021-11-05 2004 瀏覽
攞左消肺劵順便同屋企人食返餐。假日好好生意,記得要預約!!!四個人叫左涼拌花甲,蝴蝶腩煲,黃金鮮魷,鼓椒炒大腸,(甜品)潮陽來不及。 (四人一般食量請叫三餸,因為份量好足!!!)花甲超多,同埋少少麻辣,好醒神。黃金鮮魷,面層好鬆化,火路手勢都好好。蝴蝶腩煲超多,肉質同刀功都唔錯,不過胡椒湯味太勁。鼓椒大腸都好味,不過本人唔太好呢味野,所以只能講幾香口。潮陽來不及係炸香蕉,好正,想食就記得留肚!!整體都幾重口味,可能師傅年紀老,鍾意濃味
攞左消肺劵順便同屋企人食返餐。
花甲超多,同埋少少麻辣,好醒神。
黃金鮮魷,面層好鬆化,火路手勢都好好。
蝴蝶腩煲超多,肉質同刀功都唔錯,不過胡椒湯味太勁。
鼓椒大腸都好味,不過本人唔太好呢味野,所以只能講幾香口。
潮陽來不及係炸香蕉,好正,想食就記得留肚!!
整體都幾重口味,可能師傅年紀老,鍾意濃味

2021-10-24
2021-09-22 2189 瀏覽
本應約了幾個朋友happy hour, 但他卻訂了這家地道港式菜館, 而且還點了一桌令人回味但又堪稱極不健康的菜式。我因工作關係遲到了, 所以頭盤的涼拌花蛤青瓜就沒拍照, 但清爽我味道真的很適合在這麼悶熱的天氣和著啤酒吃。最先上的是紅酒燴豬肝, 豬肝煮得入味, 又厚又濃,還可以用生菜夾著吃,更加爽。豉油皇鵝腸,塾了芽菜,鵝腸肥美爽脆,夾著芽菜吃不會膩。這家的蝴蝶腩煲是必點項目。我們配了豬雜, 他只用了帶點胡椒香的湯底,滾著滾著,蝴蝶腩的鮮甜更加突出。粉腸、蘿蔔都煮得很入味,非常好吃。生炒咕嚕肉,鑊氣夠,鮮嫩香脆,酸酸甜甜超醒胃呢。相比下炸大腸就反而變得平凡了。最後一道刴椒魚頭,魚頭肉非常滑,非常鮮味。這兒份量很足,而且都是些地道小炒,很適合大伙人來, 不過就沒有講究的裝修了。

豉油皇鵝腸,塾了芽菜,鵝腸肥美爽脆,夾著芽菜吃不會膩。

生炒咕嚕肉,鑊氣夠,鮮嫩香脆,酸酸甜甜超醒胃呢。

2021-09-17
  • 豉油王鵝腸
  • 涼拌花甲
  • 蝴蝶腩
  • 咕嚕肉
2021-07-27 2556 瀏覽
隨着自己嘅年齡選擇餐廳嘅要求都愈來愈唔同。細個時候嘅要求就係冇乜要求/平靚正;人愈大,再好食再難食嘅野都應該慢慢試過,反而會著重嗰環境/同你一齊食飯嘅人。我所講嘅環境未必要係一個好靚,服務招呼好好嘅地方。有時太靚太好嘅野只係令自己周身唔聚財。Well,同愛情💓一樣,唔係搵條件最好,喺搵嗰岩自己嘅,適當嘅時候就留番喺自己嘅comfort zone入面。愈吹愈遠,講返今日間食店 - 珠江飯店大排檔式嘅舖頭分上下兩層,鋪頭都幾老式。賣嘅嘢一啲都唔貴,普通小菜都係一百幾十蚊碟,價錢都幾貼地。今次我地三條友仔6點半就到,坐咗上層,叫咗5碟餸2支藍妹;叫完餸之後就愈來愈多人嚟,同埋愈來愈嘈,到7點左右上層就差唔多滿人。蠔爽 $118第一碟上菜嘅餸,唔知係咪因為肚餓嘅關係,覺得好好食,難得喺我哋三條友都覺得好好食。蠔唔喺好大粒,應該喺沾咗層啲炸漿後就拎去炸。外邊嘅炸漿好薄,一咬就喺蠔肉,細細粒,新鮮好食,非常推介。9/10XO醬蝴蝶腩 $108(豬)開頭我哋以為蝴蝶腩喺牛肉,問左店員先知喺豬。上菜嗰時我又覺得好奇怪,XO醬炒嘅嘢係咁嘅樣?!咁又係嘅XO醬間間都可以唔同。依碟餸酸酸辣辣,一食落去都唔喺
隨着自己嘅年齡
選擇餐廳嘅要求都愈來愈唔同。
細個時候嘅要求就係冇乜要求/平靚正;

愈吹愈遠,講返今日間食店 - 珠江飯店
大排檔式嘅舖頭分上下兩層,鋪頭都幾老式。
賣嘅嘢一啲都唔貴,普通小菜都係一百幾十蚊碟,價錢都幾貼地。

蠔爽 $118
第一碟上菜嘅餸,唔知係咪因為肚餓嘅關係,

XO醬蝴蝶腩 $108(豬)
開頭我哋以為蝴蝶腩喺牛肉,問左店員先知喺豬。上菜嗰時我又覺得好奇怪,XO醬炒嘅嘢係咁嘅樣?!咁又係嘅XO醬間間都可以唔同。依碟餸酸酸辣辣,一食落去都唔喺幾對路,d豬騷味都幾勁,好心啦拖多幾次水,搵薑爆佢幾下都好丫。
非常不推介。1/10

避風塘炒茄子$88
碟餸一上枱嘅時候,我哋三條友都覺得點解咁大陣美極既味道😂
食落先知,佢避風塘啲炒料「炸蒜頭花椒洋蔥辣椒乾」應該加咗美極去炒。
炸漿唔算太薄都唔係太厚,熱辣辣,都幾好食。
普通推介。6/10

辣子雞$98
碟餸一上枱嘅時候,又係一陣美極既味道😂
碟雞嘅賣相一啲都唔討好,成隻雞腳對住我。雞件切到好細粒好細粒好似返咗大陸食。
味道都幾鹹下,食落都隱約食到陣雞嘅味道,應該係冰鮮雞。

其實都幾鹹下,但呢碟餸應該係要鹹嘅,用嚟配下啤酒都唔錯。普通推介。5/10

最後一味菜
?!蝦乾小炒皇 $??
由於飲左溫下溫下,碟菜叫咩名幾多錢都唔記得mark。
碟菜都好食,小炒皇其實真喺落咩炒都得,一見到有我最中意煮,好鬼有益嘅鮮淮山,我就加佢1分。
好食,有穫氣,難得係大排檔食到鮮淮山。
小小推介。6.5/10

今晚嘅月亮🌕好圓好近,但唔知點解望住嗰月亮總係覺得有啲忐忑。

Mcmug綜合評分:7/10。以大排檔嚟講,水準算幾高。當然食大排檔都喺要撞下手神;睇吓個師傅心情;當日嘅材料新唔新鮮;同埋自己點叫餸。但至少依餐好過我上星期食嘅愛文生都幾多下。