《 珍煮丹除左奧利珍仲有咩好飲?》每次飲珍煮丹都淨係識叫奧利珍。奧利珍除左好飲仲好肥添,如果唔飲奧利珍仲可以叫咩?今次我地試左呢二杯推介比大家 🥳🥤 十分芋芋鮮奶 $36以芋泥、小芋圓、鮮奶為主。芋泥極濃厚,溝鮮奶後更客易入口,每吸一啖都係香濃嘅芋香牛奶。小芋圓佔了大半杯,每一啖都會食到。🥤 芒果海雁雪沙 $42價錢偏貴,味道有d似連鎖芒果店嘅飲品。椰汁配芒果咩情況下都好夾,芒果甜味配椰汁香味仲夾埋蘆薈啫喱,好飲又好食。
《 珍煮丹除左奧利珍仲有咩好飲?》
🥤 十分芋芋鮮奶 $36
🥤 芒果海雁雪沙 $42
2021-01-03 261 瀏覽
一直都有幫襯珍煮丹既黑糖鮮奶不過近黎佢冇左淨黑糖鮮奶既產品一定要有珍珠/仙草/布丁令我有少少傷心😢😢不過佢既厚鮮奶真係好好飲雖然我唔鐘意有配料但成件事夾埋口感好豐富而且飲完都好飽可以當一個下午茶食😂😂😂平時都有想試奧利珍奧利珍長期都高倨熱賣產品頭三位但價位有少少偏高令我次次都飲番黑糖鮮奶就算😂😂今日適逢假期最後一日就決定任性一次試下呢個坊間話oreo fans一定大愛既奧利珍😍先講賣相真係好靚超級有層次店員提醒話要搞拌完先飲味道方面Oreo碎同黑糖鮮奶同奶蓋既味道簡直係肥胖既天堂🤤🤤🤤😭😭好好味 超級推薦😭
一直都有幫襯珍煮丹既黑糖鮮奶

簡直係肥胖既天堂🤤🤤🤤😭😭
好好味 超級推薦😭
外賣自取
  • 奧利珍
過江龍珍煮丹又有新品啦💛今次推出潑墨系列,啱晒打卡。「茉香圓圓」以綠茶作底,配以黑芝麻、芋圓,飲用前,職員叫我哋要成杯搖至灰色先飲用,一路搖覺得好治癒😆揀咗3分糖,所以飲落一啲都唔甜,起初以為芝麻會遮掩晒茉香綠茶底,但完全唔會!黑芝麻味濃郁,飲到沙沙口感,又有淡淡綠茶香,芋圓粒粒都好煙韌,仲食到少少芋頭粒,好想再飲🤤
過江龍珍煮丹又有新品啦💛今次推出潑墨系列,啱晒打卡。
2020-10-26 255 瀏覽
🥛十份芋芋鮮奶($38) (🍚8/10)入邊有鮮奶、芋泥、小芋圓及地瓜圓,如果怕甜嘅你可以選擇3分甜或者走甜,因為芋圓及芋泥本身有佢嘅甜味,芋泥質感不錯,軟綿綿亦有小粒粒,充滿口感芋頭味亦十足,而芋圓的份量亦十足味道亦不錯!整體感覺不錯,建議熱飲全個感覺更creamy!🥛芝麻米香擂擂($36) (🍚7/10)指定甜度 偏甜雖然是有少少偏甜,但係佢自家製嘅香濃芝麻鮮奶油真係好好味,勁有芝麻味同好creamy好滑!同鮮奶好夾!面層再撒上脆口米香個人就不太喜歡了,因為飲飲下啲脆米會沉咗落去然後就淋咗。不喜歡甜的你建議試下芝麻茉香圓圓,都有芝麻鮮奶油嫁!個人更喜歡芋芋鮮奶

🥛十份芋芋鮮奶($38) (🍚8/10)

🥛芝麻米香擂擂($36) (🍚7/10)指定甜度 偏甜

個人更喜歡芋芋鮮奶
外賣自取
2020-10-05 219 瀏覽
#foodhkdiscoverer黃店_荃灣💛—十份芋芋鮮奶($36)入面有芋泥,芋圓同鮮奶🥰第一啖飲落去奶味比較淡🥴好似溝咗水咁☹️撈埋啲芋泥就啱啱好😋啲芋圓機有咬口🤭都幾真材實料🤓會食到一粒粒芋頭/蕃薯😇好有層次感😚 芋泥方面好綿好香👍🏻整體都唔錯😘—價錢: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋環境:💋💋💋💋💋. ——地點:珍煮丹 (荃灣)地址:荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下3號舖營業時間:12:00-01:00.—#荃灣 #黃店 #台灣菜 #香港 #00s荃灣 #荃灣美食#likes #like #follow #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday #food
#foodhkdiscoverer黃店_荃灣💛

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋💋
. ——
地點:珍煮丹 (荃灣)
地址:荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下3號舖
營業時間:12:00-01:00

#荃灣 #黃店 #台灣菜 #香港 #00s荃灣 #荃灣美食
2020-10-04 150 瀏覽
相信有黎開呢頭既朋友仔都知荃灣係美食地帶😋除左小食檔林立之外仲有好多間台式飲品店,今次我試飲台灣過江龍👉珍煮丹。一向好中意黑糖系列既我😬揀左黑糖布丁鮮奶🍮🥛👅一定一定一定要搖均先飲(重要野要講3次)。鮮奶香滑,黑糖味出,布丁好濃郁,食到陣陣既蛋香味❤❤❤大愛天氣咁熱行到身水身汗……飲番杯野真係好透心涼好爽。同男朋友都一致好評。價錢唔貴比其他店鋪合理。點餐時店員都好有禮貌。感覺良好,滿意。🙌誠意推介💕

誠意推介💕
2020-08-16 224 瀏覽
兩年前8月3號喺荃灣開張,所以每逢周年慶,喺呢日生日嘅人,全部飲品都會買一送一,優惠期去到8月17號,小妹正好有這個優惠,這間台灣過江龍嘅黑糖珍珠煙韌有𡁻頭,珍珠吸收了黑糖的味道,不會死甜但就有黑糖獨特的香味,加上香濃的鮮奶,正好在炎熱的天氣下帶來解暑的作用
2020-08-16
5 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
2020-07-25 187 瀏覽
·呢杯飲品有黑糖珍珠、鮮奶、芝士奶蓋同oreo餅碎💛好好飲~係好杰撻撻嘅口感( ´▽`)雖然價錢有少少貴,不過...推薦!·奧利珍 $40———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍———📍珍煮丹 (荃灣)荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下3號舖@truedanhk———#ewhk荃灣 #ewhk葵芳 #ewhk銅鑼灣 #ewhk尖沙咀 #ewhk黃店 #ewhk掃街 #ewhk手搖 #黃色經濟圈
呢杯飲品有黑糖珍珠、鮮奶、芝士奶蓋同oreo餅碎💛
好好飲~係好杰撻撻嘅口感( ´▽`)
雖然價錢有少少貴,不過...推薦!
奧利珍 $40
不專業評分💯
食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍
環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍
抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍
———
📍珍煮丹 (荃灣)
荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下3號舖
@truedanhk
2020-07-06 188 瀏覽
每次經過荃灣呢條街,都一定會停低睇吓有咩嘢食、嘢飲😋😋每次都會見倒長長嘅人龍,有人排豆腐花、有人排手卷、最多人排嘅就係依度嘅台式飲料...!我今次就試下珍煮母先,佢哋收銀處側邊有一個好貼心嘅排行榜,話比客人知佢哋最受歡迎係乜嘢飲品。❤️咁我同朋友今次就揀咗佢哋最受歡迎嘅黑糖珍珠厚鮮奶,同埋黑糖檸檬愛玉。我朋友仲特登問收銀員愛玉究竟係乜嘢,佢哋都好耐心解釋,原來愛玉係類似啫喱狀嘅食物,但係由植物提煉出嚟,比較健康,長知識了☺️☺️~黑糖檸檬愛玉,酸中帶微甜,帶有甘桔味🍊,好啱大熱天時飲👍🏻~黑糖珍珠厚鮮奶,鮮奶味好特出,但又冇蓋過茶味,好香好、好濃厚,珍珠好韌、好好咬口🥰🥰鍾意飲珍珠奶茶嘅唔好錯過呀~我會再次幫襯的❤️

我會再次幫襯的❤️
2020-07-04
5 分鐘 (堂食)
其他
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
2020-06-29 128 瀏覽
每一次經過珍煮丹都一定要飲黑糖厚鮮奶真係勁正!!平時我都係嗌半糖少冰,岩岩好唔會太甜,勁香奶味,珍珠又彈牙!而且珍煮丹既店員勁有禮貌,雖然每次都要等一陣先有得飲,但好味既野係值得等待!

每一次經過珍煮丹都一定要飲黑糖厚鮮奶
真係勁正!!
2020-05-29
15 分鐘 (堂食)
其他
2020-06-22 172 瀏覽
珍煮丹 咩意思😀係咪 珍珠奶茶嘅珍珠 ?哈哈黑糖珍珠厚鮮奶 要求少糖、微冰噢!價錢 $34 好似有啲貴 ?拎住張單,等叫號碼到我了,貼心服務,提醒客人 必須搞勻問問店員,是否鮮奶 呀回答: 仲有奶蓋喎個人覺得黑糖不夠濃但是 為何 會咁甜嘅唔多鐘意...重口味 cream , 另外,欠缺香滑鲜奶味黑色珍珠 都有好多粒😊夠彈 、黏 、慢慢咬yummy 總結: 麻麻哋😂 No
珍煮丹 咩意思😀係咪 珍珠奶茶嘅珍珠 ?哈哈

黑糖珍珠厚鮮奶 要求少糖、微冰
噢!價錢 $34 好似有啲貴 ?
拎住張單,等叫號碼
到我了,貼心服務,提醒客人 必須搞勻

問問店員,是否鮮奶 呀
回答: 仲有奶蓋喎

個人覺得黑糖不夠濃
但是 為何 會咁甜嘅

唔多鐘意...重口味 cream ,
另外,欠缺香滑鲜奶味
黑色珍珠 都有好多粒😊夠彈 、黏 、慢慢咬yummy

總結: 麻麻哋😂 No
2020-06-20
今日小編除左去食拉麵之外,仲去到荃興徑嗰邊想買杯台式嘢飲滋潤一下🤤,而小編見到有一間有別於其他店舖嘅台式飲品店,點解咁講🤔?因為店面開放式設計,店內環境都幾大,而且又可以睇到店員製作嘢飲過程👀,既然係咁就不如嗌一杯嚟試下啦。而店舗仲有個TOP10介紹📑,第一名係黑糖珍珠厚鮮奶🥤,不過小編緊係要試啲特別嘅款式架啦,就決定嗌杯TOP2啦✌。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈 奧利珍 $33因為小編文盲唔係好知道乜野係「奧利珍」🤫,所以問咗店員係用咩材料,而店員亦好有心咁詳細介紹杯嘢係點🤭。上面有一塊Oreo,Orea碎🍪,之後有一層奶蓋,最後仲有珍珠添,小編聽到都覺得好吸引又豐富🤩,所以要嗌嚟試下。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦TOP2「奧利珍」呢杯賣相吸引,小編已經忍唔到即刻攪拌嚟飲🤯。首先Oreo味道好突出,每一啖都飲到Oreo碎又好甜🥰,重點係有埋珍珠,飲到啲Oreo同時有野可以咬下,珍珠亦都好有咬口👅。最後飲哂成杯仲有一塊Oreo餅食,正👍。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦小編發現食店仲有好多未見過未飲過嘅款式,從TOP10睇就已經有好多款都好獨特✨。小編仲留意到人流好多🏃‍♂️,唔知大家係咪

🎈 奧利珍 $33

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

小編發現食店仲有好多未見過未飲過嘅款式,從TOP10睇就已經有好多款都好獨特✨。小編仲留意到人流好多🏃‍♂️,唔知大家係咪都係飲緊TOP10嘅飲品呢😳?
2020-05-23
5 分鐘 (外賣自取)
$33 (其他)
奧利珍
呢間嘅黑糖珍珠鮮奶真係好好味唔會令人感到失望好鍾意碎冰而且珍珠夠甜不過就冇得走冰如果嚟M就冇得飲整體來講我覺得呢間野雖然有少少貴不過其實都好值得因為飲完好飽肚我有時候當中午一餐!
呢間嘅黑糖珍珠鮮奶真係好好味唔會令人感到失望
好鍾意碎冰而且珍珠夠甜
不過就冇得走冰如果嚟M就冇得飲
整體來講我覺得呢間野雖然有少少貴
不過其實都好值得
因為飲完好飽肚我有時候當中午一餐!
2020-05-06 171 瀏覽
Menu 顯示在店內電視上,餐點很多,但字體很小。同之前兩次幫襯一樣,店員見到客人會主動遞上實物 menu,店員都好 nice。落單過程大家溝通好順利,未覺得有任何阻礙,至少環境唔嘈可聽清楚大家講嘢。落單 「宇治抹茶珍珠,去冰走甜」,加上指著餐牌鮮奶茶部分 「仲要一杯不知春鮮奶茶,微糖、少冰」留意到向客人的屏幕冇顯示冰和甜度的部分。途中發現女店員曾經㩒錯宇治抹茶紅豆後來望到改返珍珠,我都不以為意。直到比錢前店員都冇覆單,比飛時仲講咗句「拎住飛可以去旁邊等等」。拎到張飛馬上同朋友一齊對對,發覺有好幾處落錯單。1 不知春鮮奶茶 → 不知春茶、2 不另加糖 → 微糖、 3 抹茶珍珠 → 抹茶紅豆當時見到 1、 2 錯,一分鐘內同返落單女店員講。佢第一個反應係否認,「你應該要講不知春『鮮奶茶』,你講不知春茶會以為係純茶」朋友馬上講 「我頭先係講不知春『鮮奶茶』」然後佢問其他店員整咗張單未,其他人答未整。所以可以改,只需要補返錢。三十秒後發覺仲有另一杯抹茶都錯,同另一個店員講,但佢話整咗冇得改,加上幾句唔好意思。我只可以講,雖然珍煮丹價錢略貴,份量較少,但店員親切、餐牌多選擇、味道不錯,都值得幫
Menu 顯示在店內電視上,
餐點很多,但字體很小。
同之前兩次幫襯一樣,
店員見到客人會主動遞上實物 menu,
店員都好 nice。

落單 「宇治抹茶珍珠,去冰走甜」,
留意到向客人的屏幕冇顯示冰和甜度的部分。

拎到張飛馬上同朋友一齊對對,
發覺有好幾處落錯單。

當時見到 1、 2 錯,一分鐘內同返落單女店員講。
佢第一個反應係否認,
「你應該要講不知春『鮮奶茶』,你講不知春茶會以為係純茶」
朋友馬上講 「我頭先係講不知春『鮮奶茶』」
然後佢問其他店員整咗張單未,其他人答未整。
所以可以改,只需要補返錢。

三十秒後發覺仲有另一杯抹茶都錯,
同另一個店員講,但佢話整咗冇得改,加上幾句唔好意思。

我只可以講,雖然珍煮丹價錢略貴,份量較少,但店員親切、餐牌多選擇、味道不錯,都值得幫襯。
但問題店員落單可專心啲,覆多次單,出錯時主動提供解決辦法,而唔係要顧客硬食,會更對得住價錢。

2020-05-02 148 瀏覽
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌑好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌑環境指數:N/A.鄉下落黎既我,未聽過珍煮丹呢個名琴晚買宵夜經過,見佢咁夜未收就求其買黎試下😂我當初仲以為佢叫「珍煮母」,心諗真係乜名都有,上網search下先知叫「珍煮丹」,台灣開過黎香港,仲有幾間分店,失覺曬😳..-食物✦黑糖珍珠厚鮮奶 (微冰、半糖)$34 .-.✧ 黑糖珍珠厚鮮奶 (微冰、半糖)飲落除左奶味仲有好大陣淡忌廉味,都幾creamy,質地略厚身;珍珠較黏,一堆黏埋一舊,要用飲管篤正粒珍珠再用力chur佢上黎😂可以順便練下個肺;黑糖味略淡、唔夠重。幾鍾意佢個奶味,幾濃幾香,但整體唔算非常出眾。❖評份:🌕🌕🌕🌕🌑..-服務短短一個外賣流程,竟然都有服務態度可言!1. 買完外賣仲叫你小心後面梯級2. 拎外賣仲話唔好意思等咁耐3. 仲問洗唔洗幫我搖匀埋真係好細心。 .

性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境指數:N/A
鄉下落黎既我,未聽過珍煮丹呢個名
食物
✦黑糖珍珠厚鮮奶 (微冰、半糖)$34 .
✧ 黑糖珍珠厚鮮奶 (微冰、半糖)
❖評份:🌕🌕🌕🌕🌑.
短短一個外賣流程,竟然都有服務態度可言!
1. 買完外賣仲叫你小心後面梯級
2. 拎外賣仲話唔好意思等咁耐
3. 仲問洗唔洗幫我搖匀埋
真係好細心。 .