Jenny Bakery - 尖沙咀的服務普普通通 還算好吃的餅乾~ 不過我還是喜歡奇華餅家的牛油曲奇(餅乾)! 吃起來超香的~可能要總店的會比較香(不確定是不是統一廚房?!,但這家的餅乾普普。Facebook friend said is so good, that why we gonna taste it!) 一開始我們去沒有人在裡面~ 也沒人出來打招呼,就坐在裡面的椅子上,愛理不理的~我們原本可能要 walk out... ~ But 後面跟來一卡車的觀光客要買~我們才放心一點~我們才買了幾盒先試試看~整體來說一盒手工餅乾,這樣的價錢不算便宜,因為餅乾比預期的沒有那麼有香味,口感算好吃。內容物算很豐富,不會像現在很多餅乾都會放一堆塑膠格佔空間。這間分店服務態度有點愛理不理的,不過等真的有人要買的時候,就很正常。Overall, I give them 6.5 out 10 points.總店在赤柱新街11號1樓 http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=15648最多人光顧的是:銅鑼灣糖街1-5號購物站1樓10
Jenny Bakery - 尖沙咀的服務普普通通
還算好吃的餅乾~
不過我還是喜歡奇華餅家的牛油曲奇(餅乾)!
吃起來超香的~

最多人光顧的是:銅鑼灣糖街1-5號購物站1樓1057號舖 - http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=16392
盒子100%,喜歡收集餅乾鐵盒子的人,這個超漂亮!
餅乾排滿了整個盒子,還算不錯!口味就還好~
2011-07-27
5 分鐘 (外賣自取)
$350 (其他)
盒子100%,喜歡收集餅乾鐵盒子的人,這個超漂亮!
餅乾排滿了整個盒子,還算不錯!口味就還好~
  • 牛油曲奇
2011-06-16 115 瀏覽
開始自家製作曲奇後,我不曾買過坊間出品,連口碑載道的 Jenny Bakery、Cookies Quartet、May’s Cookies 等店都不能使我動念 (我不買,身邊親友買,還不一樣? )。像今天,弟弟買了兩小罐 Jenny 回來 (4 MIX 和鳳梨卷),我又有機會品嘗了。 4 MIX ($65)四款口味分別是牛油 (脆╱鬆)、咖啡和提子燕麥。唧花曲奇「一捏即碎,入口即化」,不少人喜歡這種像綠豆餅的口感,我卻不 。我喜歡鬆脆──就是咀嚼時你會聽到輕微的「喀嚓」聲音。兩款「硬」的較對我口味。味道方面,牛油味太重了,吃一塊已覺滯膩 ;咖啡味足,但不夠香。「最好」的是提子燕麥味,提子芳香帶點嚼勁,不錯 ,自家製會改用冧酒提子;燕麥說真的我感覺不到其存在,宜多下點兒。綜觀上文提及三家店,May 的口感最佳,Quartet 則勝在款式較新穎,Jenny 嘛……「不是你不好 (不敢說不好啊 ),但我無法愛你」,我還是吃自家製的好了。(聞說 8 MIX 餅身較脆,內含果仁,應該比面前四款更合我意吧? ) 鳳梨卷 ($75 /17 pcs)賣相,一見即食指大動 。店子採用來自紐西蘭的金桶牛油
熊仔鐵盒包裝,女孩子之最愛~
開始自家製作曲奇後,我不曾買過坊間出品,連口碑載道的 Jenny BakeryCookies QuartetMay’s Cookies 等店都不能使我動念 (我不買,身邊親友買,還不一樣?
)。像今天,弟弟買了兩小罐 Jenny 回來 (4 MIX鳳梨卷),我又有機會品嘗了。

4 MIX ($65)
四款曲奇由上至下:咖啡、提子燕麥、脆牛油、鬆牛油
四款口味分別是牛油 ()、咖啡提子燕麥。唧花曲奇「一捏即碎入口即化」,不少人喜歡這種像綠豆餅的口感,我卻不
。我喜歡鬆脆──就是咀嚼時你會聽到輕微的「喀嚓」聲音。兩款「」的較對我口味。味道方面,牛油味太重了,吃一塊已覺滯膩

鳳梨卷 ($75 /17 pcs)
鳳梨卷賣相誘人
鬆酥的外皮
香甜的內餡
賣相,一見即食指大動
。店子採用來自紐西蘭的金桶牛油 (我也用此品牌牛油做曲奇),濃得化不開的牛油香外,還有一股厚重的芝士粉 (吉士粉?) 味,稍稍湊近即嗅到
。之所以賣這麼貴,相信是製作耗時的鳳梨餡:新鮮的金菠蘿果肉加糖耐心煮至水分完全收乾,美麗的焦糖色澤,恰到好處的甜度,難得烘焗後清香依舊,絲絲果肉更是口感十足,效果接近「完美
!若牛油餅皮不是「入口即化」(純粹個人口味
),我定給予好評;也就是說,喜歡這種鬆酥口感的朋友,必不能錯過!

P.S. 終於買了傻瓜機 (公家的),首拍水準及格 (當然算不上漂亮),比以前用手機拍的「清晰」多了。

延伸閱讀
以下是我最喜歡的曲奇食譜之一 ──牛油唧花曲奇。務必採用金桶牛油,鬆脆、牛油味濃,嘗過的親友無一不讚的。

成本 & 份量
約十五元,五十件。

材料
金桶牛油 125 克、糖霜 60 克、蛋液 3 湯匙、雲呢拿香油 1/4 茶匙、低筋麪粉 75 克、高筋麪粉 45 克、粟粉 45 克、鹽 1/4 茶匙

做法
1. 用打蛋器拂打牛油和已過篩的糖霜至鬆軟,呈淡黃色乳霜狀。
2. 分數次加入蛋液,拌勻。
3. 加入雲呢拿香油拌勻。
4. 混合低筋麪粉、高筋麪粉、粟粉和鹽,分數次篩進蛋糊中,用橡皮刮刀壓拌均勻。
5. 將粉糰放入唧袋中,用尖齒唧嘴,在已鋪烘焙紙的焗盤或不沾蓆上唧出餅形,每件直徑約三厘米。
6. 預熱焗爐十分鐘。以一百七十五度焗十二分鐘,關爐後待五分鐘才取出,置晾架上冷卻至常溫,即可享用。

個人心得
1. 每個焗爐都有溫差。我家的是 PHILIPS 小烤箱,火力較強,請視乎情況而調節烘焙溫度和時間。
2. 曲奇冷卻後須放密封容器內,保存期約一星期。
3. 粉糰宜分數次放入唧袋,唧花時比較得心應手。唧嘴不能太小,否則焗後曲奇花紋不明顯。個人最常做的是菊花餅形,做法如下:右手持唧袋垂直,左手輕托唧嘴貼近焗盤;唧出餅形後,唧嘴輕壓一下中央位置再提起,即成。
2011-06-14
外賣自取
$35 (其他)
熊仔鐵盒包裝,女孩子之最愛~
香甜的內餡
  • 鳳梨卷
2011-06-05 34 瀏覽
无数次出入重庆大厦,无意间发现了Jenny Cookie,买了一小盒4种口味混装,HK$70,很松软,入口即化,牛油味很重,很喜欢!下次再买!对了,小熊的盒子从原来的蓝色换成了今年的流行色绿色,小熊也站起来了!
2011-06-04
2 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
  • 4种口味混装
2011-04-18 53 瀏覽
收到親友送來賀年的曲奇,竟是Jenny’s Bakery的,真的異常興奮,其實也不是第一次吃此款曲奇,但經驗告訴我,它真的是很美味呢!一打開盒子,牛油味及咖啡味就奪罐而出,二話不說就取餅吃,四款的曲奇當中,有兩款屬於牛油味,另外兩款屬於咖啡味及帶點提子味,再分成花形及圓餅形,那就成了四款選擇,不知從何入手的我,就先取了一塊花形的曲奇餅,咖啡味嗅起來很強,吃起來酥香鬆化,入口滲出濃濃的牛油香,真美味!之後選了深色的那塊圓餅形曲奇,餅吃起來依舊的有不俗的牛油香,另有一點細細粒的提子乾在曲奇之內,但其數目不太多又細粒,不知是否店家可能生怕影響了曲奇餅的口感吧,提子味比起藍罐曲奇的提子味也是遜了一點,但吃起來就確實是更鬆酥油香。之後才吃牛油味的曲奇,先來圓餅形的那一塊,這一塊曲奇牛油味勁濃,入口滿是牛油香,而口感就較為實正,入口帶脆脆的口感;相反花形的那一塊,入口就更為更鬆酥,好像曉溶於口中一樣,化成一口牛油香,個人其實是最喜歡這一款的。也是那句老話,吃着美味的曲奇,最好的當然是喝杯優質咖啡啦!
Jenny’s Bakery的四色曲奇
牛油味及咖啡味就奪罐而出
四款曲奇當中兩款屬於牛油味,兩款屬咖啡味及提子味
咖啡味嗅起來很強
提子味遜了一點
牛油味濃而帶入口帶脆脆的口感
牛油味同樣的濃而入口就更為更鬆酥

也是那句老話,吃着美味的曲奇,最好的當然是喝杯優質咖啡啦!
2011-01-08
外賣自取
$20 (其他)
牛油味及咖啡味就奪罐而出
四款曲奇當中兩款屬於牛油味,兩款屬咖啡味及提子味
咖啡味嗅起來很強
牛油味濃而帶入口帶脆脆的口感
牛油味同樣的濃而入口就更為更鬆酥
  • 以上全部
2011-03-07 13 瀏覽
好耐年前,此店未有分店時,阿妹响赤柱嗰間買咗曲奇同鳳梨酥比我試,食慣籃罐曲奇嘅我,一食之下,驚為天人,曲奇勁鬆化,好香牛油味,甜度又OK.好鬼正.鳳梨酥餡料就真材實料,每口都食出菠籮粒粒,既清香又有口感,外皮又鬆軟,勁好味,哈哈!!搞到我停唔(倒)口,成罐食哂,滯咗幾日.今回再次幫襯,當然有期望,結果亦有少許失望.鳳梨酥冇以前咁好味,菠籮粒少咗,得番啲糖漿,當堂冇哂口感,味道同吸引力大減,如果唔係試過之前嘅質素,可能今次會覺得好食,可惜大不如前,有點失望.反而試咗佢嘅新產品杏仁片就好香脆,夠爽身,好香杏仁味,幾好食,有機會可以買嚟一試.
2011-03-07
外賣自取
Jenny Bakery 曲奇OK,店員的態度要認真改吓4mix曲奇2盒(鬆牛油)入口鬆 BUT牛油唔夠香味,之前OK。( Cofee咖啡 ) 味道YUMMY。(提子燕麥 )餅身硬身,味道OK。( 脆牛油)。冇試.....食左6塊有好滯的感覺店員的態度不但掛住傾自己野,好似唔想做生意咁,朋友問野,店員的態度不耐煩,掛住傾......HI, JENNY要抽時間出黎巡視一下員工服務態度至得)THX!!!
4mix曲
Jenny Bakery 曲奇OK,店員的態度要認真改吓

4mix曲奇2盒

(鬆牛油)入口鬆 BUT牛油唔夠香味,之前OK。

( Cofee咖啡 ) 味道YUMMY。

(提子燕麥 )餅身硬身,味道OK。

( 脆牛油)。冇試.....食左6塊有好滯的感覺

2011-02-20
2011-01-05 11 瀏覽
是姊妹買來請大家吃的, 再一次謝謝.4 mix: 8分, 有一段日子沒有吃這裡的曲奇, 再吃還是相當精彩, 一打開個盒就是牛油香, 也鬆化, 是令人忍不住一件又一件的吃下去, 我還要做個魔鬼, 拿盒曲奇四圍請大家吃.食完點唱歌呀?
是姊妹買來請大家吃的, 再一次謝謝.
食完點唱歌呀?
2010-12-29 9 瀏覽
話說前日(27-12-2010 Mon)買唔到曲奇畀爸爸食,就請男友尋日(28-12-2010 Tue)返工前o黎買一罐,佢10:45am已經到o左,但都有三十幾人排隊等開門,真誇張.到11:20am佢話買到喇,重嬲嬲o地買兩盒,一大一細.大o既8款加價加到$150.00,細o既4款加到$65.00.佢將細o個盒送畀佢男同事RK,大o既就畀我.到11:40am,男友人LKH打電話畀我,話代我買o左一罐.我答男友買o左喇,請他自己食.佢又唔肯,咁好啦,轉頭叫我男友o黎拎,畀我家人食啦,但一定要收錢.男友放工至去拎,LKH話食o左啲,但冇收錢畀o左我男友,男友以為佢講笑.o黎到我屋企打開睇,原來佢講真,係食o左幾件,=.=”攪到我o地好唔好意思.而佢呢罐係細o既有8款,價錢係$95.00.咁點呢?不如細o既畀我拎返公司請同事食啦,因為公司唔多人,細細罐都o岩o架喇.而我就係咁搵返8款曲奇出o黎,都幾難搵齊,有兩種樣貌差唔多o既?影完相就每件食一半,因同男友share.除o左咖啡味最突出外,其他基本上都只食到牛油味,根本分唔到邊樣打邊樣,感覺麻麻.而口感同我上次食o既時候差唔多,都係樂宮o既
,真誇張.

到11:40am,男友人LKH打電話畀我,話代我買o左一罐

影完相就每件食一半,因同男友share.除o左咖啡味最突出外,其他基本上都只食到牛油味,根本分唔到邊樣打邊樣,感覺麻麻.而口感同我上次食o既時候差唔多,都係樂宮o既鬆啲,不過可能因為佢打直放,所以唔好做得太鬆,以免碎晒o掛.

而其實打開罐時,只嗅到好濃咖啡味,我諗咖啡味可唔可以分開袋?

而其實佢o既材料有:腰果,杏仁,合桃,欖仁,榛子,夏威夷果仁,開心果,燕麥,朱古力同咖啡,咁黑色一點點o既唔係芝麻係咩o野呢?

女同事FC今日食,佢話食唔出牛油味,只係一大陣燶味.而另外兩位女同事就大讚好味.

上次食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2088837
大細罐
細罐食o緊o既曲奇
大罐
八種曲奇
35 分鐘 (外賣自取)
$24.50 (其他)
今日出開TST, 行過ISQUARE果頭, 醒起重慶站有JENNY BAKERY 既分店, 個陣已經3點幾, 諗住博下有無得買, 點知唔洗排隊就買到 (之前試過閒日放工6點幾去到已經CLOSE左鋪), 即刻買左盒4MIX........一打開盒已經SMELL到好香既咖啡味, 咬落去好鬆化...牛油味好重.....一食好易停唔到口~~~雖然食多幾件會好肥....不過都值得~~~# D STAFF 既服務態度有待IMPROVE......好似唔想做生意咁....

2010-12-04
外賣自取
$65 (其他)
  • 牛油COOKIE
2010-11-14 22 瀏覽
早2日咁岩係TST到所以就去買JENNY喇~~但去到CKE 2樓行左好耐-___- 先搵到JENNY地點太偏??不過搵到都好開心喇 不過我覺得店員既態度有待改善~我去到問佢仲有無曲奇佢就直接回我'60蚊' 唔可以有禮貌d既-__-?4MIX 細不過jenny真係好好味 好鬆化=)4 mix正呀~~
早2日咁岩係TST到
所以就去買JENNY喇~~

但去到CKE 2樓
行左好耐-___- 先搵到JENNY
地點太偏??
不過搵到都好開心喇

不過我覺得店員既態度有待改善~
我去到問佢仲有無曲奇
佢就直接回我'60蚊'

唔可以有禮貌d既-__-?

4MIX 細

不過
jenny真係好好味 好鬆化=)
4 mix正呀~~

2010-11-12
外賣自取
$60 (其他)
  • 4 MIX COOKIES
2010-10-13 22 瀏覽
由最初只有赤柱及CWB有店的時候, 已經有幫襯了大部份的產品也嘗過, 鳳梨酥好味, 但好漏, 一次最多兩舊就不可以再吃了, 杏仁片, 一吃就不可以停口呀, 好好味, 好香, 好脆, 全部都是一片片杏仁做出來的, 這個實在太正了, 不過價錢就偏貴囉, 8 MIX未食過, 因不喜歡果仁~~而最愛的還是4 MIX, 牛油曲奇, 今日經過尖咀, 去了重慶站, 拿著地址找了很久, 原來舖頭是在最篤篤處, 平日的下午, 沒有人排隊, 就只有我一個, 買了一盒4 MIX曲奇~今期的罐子很可愛, 4 MIX, 最愛有提子的那種, 繼而咖啡, 其實全部都好好吃, 一吃又是停不了口 其實買來送禮都好得體呀, 我不是成日買架, 但總有時候會想起它, 好彩的是現在不用過海買, 比起以前方便耶!
由最初只有赤柱及CWB有店的時候, 已經有幫襯了

最愛4 MIX

香氣撲鼻的4 MIX曲奇

最愛4 MIX
香氣撲鼻的4 MIX曲奇
2010-07-27 5 瀏覽
tst呢間分店應該係我最就腳o既分店,經常都會路過,不過好多時都會避開佢,coz唔想成日買黎食~(會肥死~)今日忍唔住上去買左盒細4 mix, 依舊牛油味香濃, 對住佢實在忍唔到口,食到停唔到口,不足3日我已經ko左盒cookies, OMG.....致肥O既原兇!!!!
tst呢間分店應該係我最就腳o既分店,

2010-07-20
3 分鐘 (外賣自取)
  • 4 MIX
2010-07-18 20 瀏覽
朋友在這買了一盒曲奇,讓我試了數件。感覺牛油味香濃,雖然我本身覺得不算太髮化,但油量的確比一般曲奇較少,吃下去還不錯。而這裡的曲奇包裝精緻,可算是送禮其中一個首選。

而這裡的曲奇包裝精緻,可算是送禮其中一個首選。
2010-07-05 30 瀏覽
因老公忙於工作, 所以專程買一盒 8 mix 既 jenny bakery 慰勞佢.8種果仁曲奇, 內有咖啡杏仁、腰果、杏仁罌粟籽、榛子、合桃、開心果、果仁及朱古力豆果仁.鐵罐子外觀美麗, 一打開巳經聞到香濃的牛油香, 入口極為鬆脆, 又唔會太油.果仁切得好碎, 其份量亦適中, 老公讚不絕口哩.

果仁切得好碎, 其份量亦適中, 老公讚不絕口哩.

2010-06-30
2010-06-17 13 瀏覽
禮物俾我感覺同意思係一種紀念..送的次數太多會失去紀念的意思.無送過又顯得不是深交.送禮不在乎價錢.送禮者,在收禮者心中佔重要地位...份禮物就算是樹葉也比珠寶矜貴....我有呢個經歷...上面的說話係我心聲說回食評..上一次在油麻地店買過曲奇餅...呢次去尖沙嘴,買鳳梨酥.....好可惜我返屋企前撞碎在的鳳梨酥.....現在要搵匙食....如果送禮就失禮啦地方唔難搵...上在重慶站直行就得...服務個店員....好有禮,比油麻地店有禮2倍左右鳳梨酥食落好鬆脆...一口咬落重牛油香味...再吃先吃出菠蘿酸酸.而感覺就有種食橡膠糖.....好正.....有興趣個盒仲可以收藏.....送禮送食物係收藏唔到.呢間個食物盒咁得意有心收藏.絕對可以...所以我成日覺得呢間店的出品有送禮感覺最後我要提大家曲奇餅就一個月先到期,鳳梨酥一星期就會到期,值得留意
我有呢個經歷...上面的說話係我心聲
現在要搵匙食....如果送禮就失禮啦
地方唔難搵...上在重慶站直行就得...
服務個店員....好有禮,比油麻地店有禮2倍左右
好正.....有興趣個盒仲可以收藏.....
送禮之選