2018-11-28
是日放假,又係食好d既日子。偶然間得知天后有間得意的日本餐廳。話得意係因為又好睇又好食。呢間餐廳好多玩具,哈。。。有d屬於我的年代的玩具。另一個得意係呢度係專食爐端燒的,燒完師傅會用木屐遞俾你。呢個其實係一個古代日本文化。吧枱前仲放滿好多新鮮食材。呢度仲有好多清酒,不過我都係比較鐘意飲梅酒,所以叫左2杯。一杯係有綠茶味的,比較甜。另一杯係加左燒酌的,比較有酒味。呢度的燒物有海鮮,蔬菜,仲有日本魚。另外仲有多款刺身,我只食貝殼類,所以點左一隻粒貝,爽甜好有咬口。燒海鮮方面,我推薦一定要食燒蟹蓋!蟹蓋上有雞蛋,撈混點多士食簡直一流!可能今日係平日,所以有點靜。但都有10幾位客人。但侍應們都好殷勤招呼,收碟,換碟一點也沒有怠慢,但又唔會打擾到你同朋友傾計。下次如果想再飲酒同朋友傾計,一定會再黎啊~
燒海鮮方面,我推薦一定要食燒蟹蓋!
蟹蓋上有雞蛋,撈混點多士食簡直一流!
下次如果想再飲酒同朋友傾計,一定會再黎啊~