2024-08-27 419 瀏覽
前年有朋友介紹依間爐端燒比我之後 我逢大時大節都會黎依度慶祝~就如其名 由鋪面到入面落埋地牢都充滿住各種懷舊玩具🤖玩味十足~暗黃燈光配深木色裝潢 預約的話仲會有welcome牌仔師傅會用長木板遞上燒物 真係好似去左日本咁🎎🏮氣氛同服務都好好 極推薦喔! 記得先收藏啦📂✿ 前菜2款 $68 ✿6款漬物入面揀2款 款款都好吸引😍海膽魷魚-魷魚彈牙 配海膽幾特別牛蒡漬-牛蒡好爽脆 酸酸地幾開胃✿ 三點刺身拼盤 $298 ✿牡丹蝦大隻鮮甜😋赤身同拖羅肥美 入口即溶~🐟✿ 左口魚邊 $78 ✿第一次食左口魚邊就係依度食 微微燒過既左口魚邊有帶油香🥹食過真係返唔到轉頭🥰✿ 月見蟹味噌甲羅燒 $168 ✿濃郁蟹膏同大量蟹肉🦀鮮味大足再加上蛋黃增添順滑 放上香脆多士 次次食完都幸福到要流眼淚😭✿ 免治雞肉捧 $46 ✿免治雞肉嫩脆 月見汁滑溜 調味滿分!✿ 豚肉紫蘇卷 $48 ✿半肥瘦豚肉非常juicy 帶點焦香用味道清新既紫蘇葉解膩🌿 ✿ 汁燒牛腹身 $188 ✿好有驚喜! 非常入味 牛肉燒得剛剛好肉質軟嫩 帶陣陣焦香 牛味重 必點✿ 燒明太子 $68 ✿微焦好香口~好岩送酒小酌🍶✿ 燒醬油飯團 $

暗黃燈光配深木色裝潢 預約的話仲會有welcome牌仔

再加上蛋黃增添順滑 放上香脆多士
次次食完都幸福到要流眼淚😭
免治雞肉捧

✿ 免治雞肉捧 $46 ✿
免治雞肉嫩脆 月見汁滑溜 調味滿分!
豚肉紫蘇卷

燒醬油飯團
  • 免治雞肉棒
  • 燒飯團
  • 甲羅燒
懷舊玩具主題x日本居酒屋風格裝修🎎有格調又有氣氛的環境仲有高質食物 推薦💛/🏮三點刺身拼盤時令3款刺身厚度適中 味道鮮🌊.🏮北九洲蠔新鮮大隻燒蠔🦪加上獨有的醬汁帶有微甜味道 特別又好味✅.🏮紐西蘭半架厚燒羊架外焦 內有濃濃羊臊味🐏羊肉軟腍富彈性 好吃😋.🏮熊本牛肉串半肥瘦牛肉粒成串🐮不老 帶有嚼勁 富牛味.🏮牛舌厚燒牛舌切成粒熟度完美 舌心呈現粉紅色👅富有彈性 正💘.🏮汁燒牛腹身簿切牛腹片熟度完美 香濃牛味配獨家濃香蒜及微芥末味道的醬汁💦推薦 好味😋✨.🏮軟軟流心芝士年糕🧀.🏮清酒煮蜆 足量煮蜆 清酒味適中.🎏滿杯120ml的三粒米酒🍶
懷舊玩具主題x日本居酒屋風格裝修🎎

🏮軟軟流心芝士年糕🧀

🏮清酒煮蜆 足量煮蜆 清酒味適中
🎏滿杯120ml的三粒米酒🍶
2024-08-15 2272 瀏覽
一路知道玩具屋充滿玩味有好多懷舊玩具一路知道玩具屋充滿玩 味好多懷舊玩具好似去咗但小型博物館咁呀食物有質素 終於約到朋友一齊去試試啦五点刺身拼盤 $428(海胆~30g、牡丹蝦1隻、鮮魚各3)拖羅超肥美 有海膽牡丹蝦 帆立貝 大拖羅全部刺身都好正大滿足漁師刺身沙律 $128刺身同菜都好新鮮配上芝麻香酸酸甜甜好好食特出到刺身既味道炸雞皮餃子 $68外皮好脆 內餡有蔬菜增添爽口口感唔會膩 好正澳洲龍蝦尾天婦羅配檸檬塩$198炸得啱啱好 龍蝦保持到肉汁 配埋檸檬鹽帶出龍蝦既鮮味 好正呀 紐西蘭半架$68好驚喜 燒得啱啱好 肉質軟淋 好好食😋宮崎丸美豚肉紫蘇串 $48汁燒丸美豬頸肉串$48兩個豬肉都好多肉汁紫蘇串酸酸地好惹味豬頸肉好爽口勁厚身 咬落爆汁架七味燒三文魚腩串 $36三文魚腩連皮燒到脆卜卜 入口即溶 係幸福嘅口感 最後仲叫左白桃雪葩 白桃味又香又甜 雪葩都幾滑為呢餐畫上完美句號好欣賞呢度既廚師食材處理得好好樣樣都好好味 價錢唔算貴 值得支持玩具屋網上訂座享8折優惠兼賺Rice Dollars 網址: https://s.openrice.com/QrbS0soS700~u4m
一路知道玩具屋充滿玩味

有好多懷舊玩具
一路知道玩具屋充滿玩 味

好多懷舊玩具
好似去咗但小型博物館咁呀
食物有質素 終於約到朋友一齊去試試啦

五点刺身拼盤 $428
(海胆~30g、牡丹蝦1隻、鮮魚各3)

拖羅超肥美 有海膽牡丹蝦 帆立貝 大拖羅

好欣賞呢度既廚師食材處理得好好
樣樣都好好味 價錢唔算貴 值得支持

玩具屋
網上訂座享8折優惠兼賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0soS700~u4mkCAA
地址: 天后銀幕街16號地舖
電話: 23487800
  • 五点刺身拼盤
  • 羊架
2024-08-06 352 瀏覽
🤖👾🤖👾玩具屋👾🤖👾🤖上個月去日本去咗一間好有feel嘅居酒屋,估唔到喺香港都有呢種感覺,間餐廳仲要都係一樣落地牢,未落餐廳時候會面已經有昭和時代嘅感覺⏰貼滿海報,餐廳四周都好多唔同卡通公仔,每一個地方都要細味🎞️📸抽唔到時間去日本又想感受一下就一定要嚟😎😎我打卡嘅時候問店員唔可以借啲公仔嚟俾我打卡😆😆芝士年糕$39(一上枱即刻食就最好食👍🏻)燒明太子$68(送酒最好,就咁食就有啲鹹🫢)2串七味燒三文魚腩串$36+36(必點❗️必點❗️)前菜(海膽魷魚,龍蝦沙律)$68雞軟骨$35一隻北九州蠔$68雞肝串$36(燒得好香,必點❗️)熊本牛肉串$46(呢個又係必點😂)豚肉紫蘇串 $48炸雞皮餃子 $68(雞皮煎到脆卜卜)醬燒魷魚鬚$68炸甜蝦 $68(好抵食)燒秋葵 $35甜番薯配抹茶忌廉 $72完熟桃cider $48信州林檎 apple cider $48鮟 魚肝$98桃雪葩$48菠蘿雪葩$68(兩個雪葩比較,我比較喜歡菠蘿)大嶺三粒(山口)山田錦$128/120ml
🤖👾🤖👾玩具屋👾🤖👾🤖

抽唔到時間去日本又想感受一下就一定要嚟😎😎

我打卡嘅時候問店員唔可以借啲公仔嚟俾我打卡😆😆

芝士年糕$39(一上枱即刻食就最好食👍🏻)
燒明太子$68(送酒最好,就咁食就有啲鹹🫢)
2串七味燒三文魚腩串$36+36(必點❗️必點❗️)
前菜(海膽魷魚,龍蝦沙律)$68

雞軟骨$35
一隻北九州蠔$68
雞肝串$36(燒得好香,必點❗️)
熊本牛肉串$46(呢個又係必點😂)

豚肉紫蘇串 $48
炸雞皮餃子 $68(雞皮煎到脆卜卜)
醬燒魷魚鬚$68
炸甜蝦 $68(好抵食)

燒秋葵 $35
甜番薯配抹茶忌廉 $72

完熟桃cider $48
信州林檎 apple cider $48
鮟 魚肝$98

桃雪葩$48
菠蘿雪葩$68(兩個雪葩比較,我比較喜歡菠蘿)

大嶺三粒(山口)山田錦$128/120ml
  • 七味燒三文魚腩串
今次嚟到天后介紹一間充滿經典動漫元素嘅日式爐端燒餐廳,開業至今已有9年時間,店內四周都充滿住各種經典動漫嘅產物。爐端燒設計都令你彷彿置身於日本中,成個用餐都係一種沉浸性體驗。———————————————🌟日式串燒玩具屋提供多款日式串燒,而且真係每一款都好出色,唔單只係調味,仲有對熟成度嘅掌握都係非常出色。辣味墨魚咀 $45:口感超彈牙,都幾辣超惹味,咬落仲有少少Juicy手羽燒 $38:雞翼燒得香脆,皮脆肉嫩,鹹香味濃郁。雞軟骨 $35:脆口爽口,調味適中,非常適合作為小食。雞腎 $36:咬落有汁但又好爽脆,免治雞肉棒 $46:口感豐富,咬落去有雞肉同時食到啖啖脆骨,加埋特調月見汁。熊本牛肉串 $46:牛肉嫩滑多汁,牛味都夠濃郁。露荀 $30:鮮嫩爽口同時帶清甜味,仲係用高質幼荀超唔錯。醬燒魷魚鬚 $68:魷魚鬚彈牙香口鹽燒大啡菇:菇類鮮美,仲幫您你切好一份,加少少特調帶酸味嘅汁味道一流。🌟漁師刺身沙律 $128呢款刺身沙律真係非常豐富,集合咗多款新鮮海鮮,份量非常足夠。面頭仲有海葡萄食落爽口,都係一款比較特別嘅沙律。🌟前菜雙拼 $68呢個前菜雙拼包括山葵八爪魚同牛蒡漬。山葵八爪魚嘅

———————————————
🌟日式串燒

手羽燒 $38:雞翼燒得香脆,皮脆肉嫩,鹹香味濃郁。

雞軟骨 $35:脆口爽口,調味適中,非常適合作為小食。

雞腎 $36:咬落有汁但又好爽脆,

熊本牛肉串 $46:牛肉嫩滑多汁,牛味都夠濃郁。
露荀 $30:鮮嫩爽口同時帶清甜味,仲係用高質幼荀超唔錯。

醬燒魷魚鬚 $68:魷魚鬚彈牙香口

🌟漁師刺身沙律 $128

🌟前菜雙拼 $68
呢個前菜雙拼包括山葵八爪魚同牛蒡漬。山葵八爪魚嘅口感爽脆,帶有山葵嘅微辣,非常開胃。牛蒡漬味道清爽,配上脆脆嘅牛蒡,口感獨特,係非常好嘅開胃前菜。

🌟清酒煮蜆 $88
呢個清酒煮蜆真係超大份,調味出色,湯底有濃郁嘅花甲味仲帶有酒香,蜆肉肥美鮮甜,每一口都充滿咸香嘅味道。清酒嘅味道亦非常清香,令整道菜更加豐富。

🌟明太子燒飯團 $48
燒得好靚嘅明太子飯團,外層燒得香脆,好似成個飯焦咁,味道非常出色。面頭仲有超濃郁嘅明太子,每一啖都充滿驚喜。

🌟湯烏冬 $45
簡單但非常美味嘅湯烏冬,烏冬彈牙,湯底鮮美,細細份剛剛好。

🌟日式飲品
信州蘋果 $48:蘋果味香甜,清新解渴,口感自然。
富士山柚子 $48:柚子味清爽,酸甜適中,非常解渴,仲帶有淡淡嘅柚子香氣。

🌟燒枝豆 $39
簡單嘅燒枝豆,保持住枝豆嘅清甜味,鹽燒後更加突顯枝豆嘅天然鮮味,係一個非常好嘅小食選擇。

🌟南瓜雪葩 $68
呢個真係十級推薦,南瓜味真係少見,仲要係用日本小南瓜原隻南瓜上,雪葩嘅南瓜味濃郁,仲要非常滑身,甚至可以諗到呢隻南瓜本身一定係好沙果隻,真係超好味。我見佢仲有幾隻果味味,下次一定要去試埋其他款。

🔸整體食評🔸
玩具屋嘅環境充滿動漫元素,非常特別,同時食物質素非常高。無論係串燒、刺身定係甜品,每一道菜都充滿心思,味道出色,非常推薦。
餐廳充滿日本vintage 玩具和裝飾, 令居酒屋提升不少猶如置身於日本嘅氣氛食材好新鮮,因為你會見到師傅係即叫即係你面前拎食材,然後整比你呢間係我食過數一數二有水準嘅居酒屋每度菜都無失手,美味到幸福滿滿🦪北九州蠔大大隻,Creamy 口感,咬落充滿鮮蠔嘅 juicy😋🐠五點刺身拼盤 海膽30g, 牡丹蝦1隻, 鮮魚各3切總括新鮮,魚肉算鮮味,有彈性。🐟鮟魚肝有少少似鵝肝嘅甘香,無魚腥味🐮👅牛舌必食❗️燒得剛剛好,有啲海鹽味脆脆口,超好食😃🐖醬燒丸美豚梅頭肉燒得適中,無過乾嘅情況,醬料無搶到梅頭肉嘅甘香豬肉味。有少少似叉燒。🍠甜番薯配抹茶忌廉呢個好似甜品,飯後食啱哂。佢抹茶味唔算濃,忌廉絲滑,充滿奶香味。燒到熱熱嘅番薯更顯甜味🫶🏻

呢間係我食過數一數二有水準嘅居酒屋
每度菜都無失手,美味到幸福滿滿

🦪北九州蠔
大大隻,Creamy 口感,咬落充滿鮮蠔嘅 juicy😋

🐠五點刺身拼盤
海膽30g, 牡丹蝦1隻, 鮮魚各3切
總括新鮮,魚肉算鮮味,有彈性。
🐟鮟魚肝
有少少似鵝肝嘅甘香,無魚腥味

🐮👅牛舌
必食❗️燒得剛剛好,有啲海鹽味
脆脆口,超好食😃

🐖醬燒丸美豚梅頭肉

🍠甜番薯配抹茶忌廉

2024-07-08
  • 醬燒丸美豚梅頭肉
  • 燒蠔
竟然喺香港都搵到爐端燒𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞既居酒屋真係好開心!! 佢地個燒牛舌、炸甜蝦同汁燒牛腹身真係好出色,要介紹下!!唔該一定一定要叫佢地個燒牛舌!! 牛舌好爽彈,仲要燒到外層焦脆,淨係我一個人都食得唒成碟(๑❛ᴗ❛๑)配埋芥末醬一齊食可以解解膩~ 跟住另一樣必食既就係汁燒牛腹身,每塊牛都燒得啱啱好,肉味重亦唔會有筋,好味喔!!佢地個炸甜蝦都好好味!! 每隻甜蝦都炸得好酥脆,連殼一齊食蝦味特別重,配啤酒飲一定更加正!! (꒪´꒳`꒪ )仲有望落其貌不揚既鯛魚湯,奶白色既魚湯好濃好出色,真係好鐘意啲飲唔出重胡椒味但又唔會覺得腥既魚湯!! 佢地既燒蠔、帆立貝串、白鱔都燒得好靚,特別係個芝士年糕! 年糕內裏係流心芝士就一定啦,外層既麵糰都好軟糯,覺得佢地連簡單既芝士年糕都燒得咁好真係好有心思~

• 牛舌
  • 燒炸豆腐
  • 芝士年糕
2024-07-11 294 瀏覽
嚟過玩具屋幾次,一向都覺得佢食物質素及氣氛都好好,今次到訪亦都保持水準。我星期二到訪,坐吧枱,亦都滿座!餐廳播放好多90年代盛日本時期hit 歌,正!刺身拼盤嘅牡丹蝦及海膽都很新鮮。燒肉方面,很愛燒雞翼,燒豚肉有點兒肥(我比較唔like 肥肉😆)。至於燒野菜,我很喜歡燒炸豆腐。最後點咗鰻魚茶漬飯及烏冬,茶漬飯值得推介。五点刺身拼盤九州香草银飼鷄翼宫崎丸美豚肉紫蘇串焼炸豆腐,蘆筍,秋葵鰻魚茶漬飯,烏冬

五点刺身拼盤

九州香草银飼鷄翼

宫崎丸美豚肉紫蘇串

焼炸豆腐,蘆筍,秋葵

鰻魚茶漬飯,烏冬

2024-07-07 270 瀏覽
罕有地跟🐧🐧 朋友仔食日式串燒居酒屋😋 到訪依間位於天后嘅「玩具屋」🥴 名副其實,由門口到店內,都佈置了大大小小嘅模型玩具公仔,加上經典嘅日式懷舊漫畫海報😍 真係韻味十足👍 店內設計以開放式廚房設計,客人直面廚房燒爐,職員每燒好一款食品,會透過類似木筏嘅傳遞棒即時送上串燒,保證熱騰騰夠曬新鮮😋 今次㨂咗多款食品豪一豪佢😍 海鮮類試咗餐廳推薦嘅澳洲龍蝦尾天婦羅😋 擺盤好靚好有美感❤️ 粒粒龍蝦都炸得又酥又嫩,加上特配嘅檸檬鹽一齊食,滋味無與倫比👍 燒肉類㨂咗雞軟骨、免治雞肉棒、汁燒丸美豬頸肉同埋熊本牛肉😘 🐧 最喜歡當中嘅免治雞肉棒😋 每一啖都爽脆又嫩口,沾上特調嘅月見醬汁,更添惹味❣️ 小食煮物就㨂咗味醂魚乾、清酒煮蜆、醬油燒魷魚鬚😋 🐧 最驚喜清酒煮蜆😍😍 超級大盤堆得山一樣高,隻隻飽滿又彈牙,鮮美無比好好食😋 甜品㨂咗兩款雪葩,分別是菠蘿同埋南瓜口味✅ 兩款雪葩都係連食物原型送上🥰 超級搶眼🤩🌟 內裡份量都唔少😋 滿足度極高👍 香甜又清爽嘅甜品佳選❤️ 飲品㨂咗兩款造型別具風味嘅汽水梳打😘 不論係柚子還是蘋果梳打,都非常清爽解膩🤤 配搭油油嘅串燒真係好夾❣️

澳洲龍蝦尾天婦羅

味醂魚乾
清酒煮蜆
醬油燒魷魚
菠蘿雪葩、南瓜雪葩
🥗 前菜 ($68)前菜簡左海膽魷魚拼龍蝦沙律,前者爽彈既魷魚配上鹹鮮既海膽醬,口感十足幾有風味。🍣 三點刺身拼盤 ($298)三款刺身包括有劍魚腩、赤身及牡丹蝦,每款刺身都夠新鮮肥美。尤其係牡丹蝦蝦身鮮甜爽彈,蝦頭既蝦膏甘香濃郁美味阿。🐟 味醂魚乾 ($78)魚乾烘乾燒到香噴噴,燒完煎開一條條沾埋沙津醬,味道又甜又香就好似燒魷魚一樣但更鮮味,佐油就岩哂。🔥 銀杏 ($38/串)燒銀杏係串燒都比較少見,經鹽燒後銀杏口感軟棉味道帶微苦澀,「苦中帶甜」既感覺,簡直係小編既至愛。🌱 秋葵 ($35/串)秋葵沾左醬油一齊燒,爽口甘甜。🐣 免治雞肉棒 ($46)雞肉棒外層燒到微焦香脆,雞肉混入左刴碎既雞軟骨,咬落啖啖肉仲要有咬口,沾埋特製既蛋黃醬油汁一齊食夠哂風味。🎏 七味燒三文魚腩串 ($36)三文魚腩串燒到外皮甘香脂肪肥美內裏魚肉嫩滑,加上七味粉既調味特別甘香。🦀 月見蟹味噌甲羅燒 ($168)平時叫味噌甲羅燒第一個感覺就最怕會好鹹,但呢個完全唔會有呢個問題出現,濃郁鮮味既蟹膏拌埋蟹肉放上烘香既多士一齊食,的確惹味。🍚 明太子茶漬飯 ($48)茶漬飯又名茶泡飯,用昆布清湯做茶底,配埋咸鮮既明
🥗 前菜 ($68)

🍣 三點刺身拼盤 ($298)

🐟 味醂魚乾 ($78)

🔥 銀杏 ($38/串)

🌱 秋葵 ($35/串)
秋葵沾左醬油一齊燒,爽口甘甜。

🐣 免治雞肉棒 ($46)

🎏 七味燒三文魚腩串 ($36)

🦀 月見蟹味噌甲羅燒 ($168)

🍚 明太子茶漬飯 ($48)
茶漬飯又名茶泡飯,用昆布清湯做茶底,配埋咸鮮既明太子及辛香既山葵,明太子既味道滲入左飯及茶湯中,幾惹味。

🍎 蘋果雪葩 ($48) & 🎃南瓜雪葩 ($68)
兩款雪葩凍冰冰食落透心涼,前者有蘋果既酸甜,後者有濃濃既南瓜香味,雪葩食落有少少冰沙既感覺而且仲有雪糕般香滑既口感,呢個天氣叫黎食就岩哂啦。

2024-06-18
10 分鐘 (堂食)
  • 免治雞肉棒
  • 月見蟹味噌甲羅燒
人在下一站天后時路過呢間餐廳好幾次,門口飾櫃放滿玩具,仲誤以為係賣玩具嘅🤣實情係一間以懷舊玩具做主題嘅爐端燒居酒屋💛行落地牢一眼都係玩具⋯每個角落都放滿玩具同貼滿海報掛畫,懷舊超合金、黃金戰士、幪面超人、龍珠、叮噹等多不勝數‼️推薦Kidult去朝聖,食串燒,飲清酒輕鬆輕鬆🍶坐喺L型Bar枱睇住師傅工作同用長木板遞上食物幾置身日本feel~🤣個人覺得串燒嘅美味秘訣在於調味!而店家嘅調配係唔錯嘅🧂👍🏻👍🏻🦖三種刺身(有劍魚腩,赤身、牡丹蝦,肥美鮮甜👍🏻超厚切,口感很好😋)🦖日本白粟米(好甜)🦖帆立貝串(有3粒,鮮嫩甘甜,無腥味,勁大粒!)🦖辣味墨魚咀(辣味越食越過癮)🦖醬燒魷魚鬚(醬汁燒完夠晒焦香,口感爽彈無得彈)🦖熊本牛肉串(以為無乜特別點知係surprisingly好食,好食到前後叫咗兩次🤭)🦖燒鱈棒(燒到極脆口)🦖醬燒丸美豚梅頭肉(好大份有飽腹感😋)可惜今晚冇叫Sake,下次下次❗️

🦖日本白粟米(好甜)

🦖帆立貝串(有3粒,鮮嫩甘甜,無腥味,勁大粒!)

🦖辣味墨魚咀(辣味越食越過癮)
🦖醬燒魷魚鬚(醬汁燒完夠晒焦香,口感爽彈無得彈)

🦖燒鱈棒(燒到極脆口)

🦖醬燒丸美豚梅頭肉(好大份有飽腹感😋)

可惜今晚冇叫Sake,下次下次❗️
2024-06-25 156 瀏覽
位於天后的日式居酒屋,內部裝修很有懷舊日本feel!!🎎❤️❤️🌸 五點刺身拼盤+ 厚切深海池魚海膽、牡丹蝦、鮮魚刺身和厚切深海池魚都很新鮮,入口便嚐到鮮味💕✨🌸月見蟹味噌甲羅燒甲羅燒拌著蟹籽和蛋,啖啖鮮甜蟹肉🦀❤️🌸熊本A4和牛薄燒和牛很薄,店員會在你面前即燒🔥medium 剛好💁🏻‍♀️🌸鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝不妨一試,很香口✨🌸味醂魚乾+ 雞翼+ 粟米還有其他烤物可供選擇,味道都不錯✨

🌸 五點刺身拼盤+ 厚切深海池魚

🌸月見蟹味噌甲羅燒
甲羅燒拌著蟹籽和蛋,啖啖鮮甜蟹肉🦀❤️

🌸熊本A4和牛薄燒
和牛很薄,店員會在你面前即燒🔥medium 剛好💁🏻‍♀️

🌸鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝不妨一試,很香口✨

🌸味醂魚乾+ 雞翼+ 粟米
還有其他烤物可供選擇,味道都不錯✨

2024-06-17
玩具屋絕對是名符其實餐廳內外都擺滿不同figure公仔🧸擺設和海報而且帶有濃厚日本🇯🇵風格即使我不是動漫迷也被深深吸引着絕對是日本動漫迷不能錯過的好地方除了裝修擺設獨特之外提供的食物亦同樣出色吧枱前放滿淋漓盡致的食材非常吸睛爐端燒類食品全部即叫即燒再直接由師傅在爐前端上特別推介以下幾款燒物✤ 免治雞肉棒($46)雞肉🍗棒加入了雞軟骨口感更有層次配上秘製日本蛋黃🥚醬汁香味無比同時令雞肉更加嫩滑✤ 燒牛舌($88)牛舌非常厚身每粒都粉嫩多汁配上伴隨的芥末籽同吃相當惹味✤ 北九州蠔($68/隻)每隻蠔🦪都飽滿肥美加上味噌同燒咸鮮味更突出✤ 九州香草餵飼雞翼($38)外皮燒得香脆可口肉質札實除了燒物之外✤ 亦點了一份澳洲龍蝦尾🦞天婦羅($198)龍蝦尾超大隻肉質爽口又彈牙配上的檸檬鹽🍋能提升鮮味另外還品嚐了刺身✤ 深海池魚厚切($88)魚生🐟非常新鮮肉質偏爽味道鮮甜沒有腥味玩具屋環境真的很特別起有氣氛另外更設有兩間VIP房可供包房不過設有最低消費如果一大班朋友去就最適合不過👍🏻
玩具屋絕對是名符其實
吧枱前放滿淋漓盡致的食材非常吸睛

爐端燒類食品全部即叫即燒
再直接由師傅在爐前端上
特別推介以下幾款燒物
✤ 免治雞肉棒($46)
雞肉🍗棒加入了雞軟骨
口感更有層次
配上秘製日本蛋黃🥚醬汁香味無比
同時令雞肉更加嫩滑

✤ 燒牛舌($88)
牛舌非常厚身
每粒都粉嫩多汁
配上伴隨的芥末籽同吃相當惹味

✤ 北九州蠔($68/隻)
每隻蠔🦪都飽滿肥美
加上味噌同燒咸鮮味更突出

✤ 九州香草餵飼雞翼($38)
外皮燒得香脆可口
肉質札實

除了燒物之外
✤ 亦點了一份澳洲龍蝦尾🦞天婦羅($198)
龍蝦尾超大隻
肉質爽口又彈牙
配上的檸檬鹽🍋能提升鮮味

另外還品嚐了刺身
✤ 深海池魚厚切($88)
魚生🐟非常新鮮
肉質偏爽味道鮮甜沒有腥味

玩具屋環境真的很特別起有氣氛
另外更設有兩間VIP房可供包房
不過設有最低消費
如果一大班朋友去就最適合不過👍🏻

天后地鐵站行出嚟五分鐘就會見到位置唔算係旺區而且餐廳入面位置唔多去到門口已經好多細節同特色有個侍應哥哥嘅態度好好👍🏻建議訂枱嘅時候要求坐房嘅榻榻米坐出面近爐會嘈同埋好大油煙坐房除咗打卡靚啲之外又鬆動啲六至八位可以自己一間房呢間依然係好多清酒嘅選擇鍾意串燒加清酒嘅話一定要去試吓銀杏同三文魚腩串係我嘅必食燒牛舌同豚肉紫蘇串都係我鍾意嘅前菜有得揀牛蒡漬都唔錯刺身方面不過不失唔算特別出色嘢食選擇唔多但應該有嘅都齊嘅份量唔多二至四個人可以share串燒最好就兩個人一串唔好期望會好快食得飽因為居酒屋係食個氣氛飲杯酒傾吓偈食吓串燒同小食整體嚟講係值得一試嘅🤎
天后地鐵站行出嚟五分鐘就會見到

因為居酒屋係食個氣氛
飲杯酒傾吓偈食吓串燒同小食
整體嚟講係值得一試嘅🤎
2024-02-16 517 瀏覽
隱身天后的玩具屋居酒屋,一般人路過很容易會被其名字,以及琳瑯滿目的懷舊玩具誤導,走進店內才發現別有洞天。店內擺滿了日本玩具和海報,爐端燒吧檯前放滿新鮮食材,讓客人即點即燒,彷彿置身於日本。特別推薦店內的燒牛舌,嫩滑彈牙,切成一口大小的牛舌裏面還透著粉紅色,足見燒烤功夫了得。Hidden in Tin Hau, Ganguya is a gem that you could fully immerse yourself into the Japanese vibe with toys, posters and the robatayaki grill setting. A must-try dish is their grilled beef tongue, cut into bite-sized pieces with a tender pink inner.