2008-10-23 27 瀏覽
22-9-08(一)終於外賣了豬骨粥和綠豆沙回家,豬骨粥有很多材料,味濃,粥底綿。綠豆沙清甜。不過,總覺得用膠盒裝熱食不太好,下次還是堂食吧。
22-9-08(一)

(非會員)
2008-10-17 15 瀏覽
finally the well-known desert king in North Point!i ordered for take-out:蕃薯糖水 - 偏淡, 不太甜 just right for me. but 蕃薯糖水唔夠薑,蕃薯很多根 not in season?!芝麻糊 - 好杰, 幾香,偏淡. 黑芝麻味重. but I would prefer 大良八記芝麻糊陳腎豬骨粥 - 好多料, will not turn watery, VERY GOOD! but too salty. I'll definitely try this again, but mix it with another bowl of plain congee.
i ordered for take-out:

$20 (宵夜)
  • 陳腎豬骨粥
2008-08-25 3 瀏覽
14-8-08 (四)終於找到了王記糖水,每晚(星期天休息)八時,王記就開檔了,排了一會,原來多數人都是外賣。叫了香芋椰汁喳咋和香芋椰汁黑糯米各一碗。十四元是大碗,十二元是小碗,看見價錢相差不遠,就叫了兩碗大的。原來真的大大碗,材料又豐富,真是飽得不得了。喳咋很有風味,芋頭又香又鬆化,不算很甜。黑糯米原本不大愛吃,試了幾口,原來很好吃的,不但不會硬,還有清香的味道。下次要試這裏的招牌粥。
14-8-08 (四)

下次要試這裏的招牌粥。
香芋椰汁喳咋
香芋椰汁黑糯米
$14 (宵夜)
香芋椰汁喳咋
香芋椰汁黑糯米
2008-05-26 25 瀏覽
由北角碼頭開出、廿分鐘一班的41A,是雲雲至愛的回家路線。車站行出小小,就是稱霸北角的王記。日前走左一班巴士,食碗糖水才繼續等。路口電話亭大個螢光紙牌寫住王記,剛裝修完,閑日八點幾尚有位。要了大蕃薯糖,薑味四溢,五六塊體積龐大的蕃薯,入口即化。不太夠甜,可能其他凍食的會好點。滾熱的糖水,連軟綿的薑也好吃,快快喝下去,由心暖到上黎,幸運的你試過嗎?十個客有五個要「大粥」,原來是蠔豉瘦肉的招牌粥,只此一款。下次要試。

$16 (宵夜)
  • 蕃薯糖水
2008-05-17 3 瀏覽
經常路過都見人頭湧湧, 今次終於一試, 排隊時間約8分鐘, 全店只售傳統糖水, 正合我這個老土人的心意, 芋頭黑糯米的芋頭太軟, 有一pat的感覺, 黑糯米充足, 煮得軟硬適中, 是不錯的選擇, 渣渣則有點失望, 其實是很多什豆的紅豆沙, 沙的感覺太重, 而且豆蓉太多, 味覺都糊了, 糖水及豆的份量不相稱, 吃得口感乾乾的其實味道又不算是十分好味, 價錢$14細, $16大, 又不算是超平, 人龍可能是因為現在太難找到只售傳統糖水的店子吧!
經常路過都見人頭湧湧, 今次終於一試, 排隊時間約8分鐘,

2008-05-07 4 瀏覽
夜晚八時,我們專程來北角排隊,吃王記的糖水和粥。它沒有自家鋪頭,要借人家的場,準備好已是八時十五分。本以為只做外賣,原來堂食亦可。不過坐位不多。轉入正題,我們點了綠豆沙和蠔豉豬骨粥,以解天時暑熱和祭五臟廟。蠔豉粥非常野味,蠔豉的鮮、豬骨的甜、粥底的綿,加上少許咸菜,可以一吃十碗。綠豆沙合格,但不及油麻地鵝記起沙,亦沒有果皮。下次我一定要試喳咋!
夜晚八時,我們專程來北角排隊,吃王記的糖水和粥。

它沒有自家鋪頭,要借人家的場,準備好已是八時十五分。

本以為只做外賣,原來堂食亦可。不過坐位不多。

綠豆沙合格,但不及油麻地鵝記起沙,亦沒有果皮。

下次我一定要試喳咋!
$14 (宵夜)
  • 蠔豉豬骨粥
  • 喳咋
2008-04-23 10 瀏覽
我係西營盤大,一直都覺得只有源記既糖水係無可匹敵! 但係試過王記之後,就覺得不相伯仲喎!最驚喜既係陳腎蠔豉菜乾豬骨粥,粥好綿,充滿蠔豉菜乾既香味,d陳腎入口即融,我次次都食到停唔到口,連舊豬骨都要食埋至安樂;綠/紅豆沙: 煲到起晒沙,綠豆沙充滿海帶味,紅豆沙都有好重陳皮味,唔會太甜;椰汁香芋喳咋: 椰汁味好香,香芋好唸,香氣撲鼻; 蕃薯糖水: 蕃薯好腍,唔會太甜,實在難得既好.湯圓就一般啦....排幾長龍都要食!!!

椰汁香芋喳咋: 椰汁味好香,香芋好唸,香氣撲鼻;

蕃薯糖水: 蕃薯好腍,唔會太甜,實在難得既好.

湯圓就一般啦....

排幾長龍都要食!!!
2008-03-27 3 瀏覽
呢間糖水舖絕對係北角入面一個奇蹟。只係小小一架車仔,就吸引到各路人馬,到時到後就企定定排隊等買糖水...今日小弟亦係其中一份子。對我嚟講,佢哋最出色嘅並唔係乜嘢紅豆沙或蕃薯糖水,而係嗰碗陳腎蠔豉菜乾豬骨粥...煲得老火,D味完全入晒碗粥入面。最精彩嘅就係豬骨,夠味之餘肉又夠淰糯。揸住佢係咁啃,回味無窮...什麼鮑參翅肚,行開一邊la...

什麼鮑參翅肚,行開一邊la...
2008-03-26 9 瀏覽
人人都話好, 點知昨天去吃很失望, 我和兩個朋友要了芝麻糊, 另一人要了蕃薯糖水, 朋友說芝麻抄"龍"了, 所以換了紅豆沙, 黑糥米, 只是一般, 蕃薯糖水不夠薑, 亦不夠甜, 都唔知點解要排隊!
2008-03-05 5 瀏覽
今日想吃西米露,竟然打了蛇饼,等了一会才到我们,另order了雪耳露加汤圆。付钱时才知道,加价了,一碗要14元。雪耳露甜度刚好,清潤。我觉得这里的西米露是最好吃的,芋头大块兼不会太粉,加点花奶,简直享受。汤圆不是强项,宁愿到福元食。加了价仍要来。

付钱时才知道,加价了,一碗要14元。

雪耳露甜度刚好,清潤。

汤圆不是强项,宁愿到福元食。

加了价仍要来。
2008-03-02 3 瀏覽
日期:2008年3月1日一到九十點就會好多人黎排隊買湯水食,今次我同男友就買粥黎食”陳腎豬骨蠔豉粥”,好夠料,d粥仲好綿添!之前都有食過佢地整既番薯湯水,腐竹蛋,喳喳都唔錯架,唔怪得連揸車人,買完撘的士走既人都會冒名黎買番屋企嘆下.
日期:2008年3月1日
2008-02-20 13 瀏覽
聽講呢度D喳咋唔錯,特登試下點知都幾多人排隊等等左一陣,買左一碗細芝麻糊,一碗細喳咋,兩個人分芝麻糊OK,但係結左少少喳咋就好香,竽頭好粉,唔錯見到好多人買粥,睇個樣都好似唔錯等我下次試下先
聽講呢度D喳咋唔錯,特登試下
點知都幾多人排隊等
等左一陣,買左一碗細芝麻糊,一碗細喳咋,兩個人分
芝麻糊OK,但係結左少少
喳咋就好香,竽頭好粉,唔錯
見到好多人買粥,睇個樣都好似唔錯
等我下次試下先
2007-12-05 7 瀏覽
等太座收工。嚟到佢公司附近,接近八點鐘,人龍又响呢度再次出現...上次嚟到舊舖位,見到變咗第二間舖,以為執咗笠,好生失望;之後發覺原來佢哋搬咗去隔籬個舖,再戰江湖...太座仍响公司開緊會。百無聊賴,於是又排吓隊...等緊之際腦袋不斷盤算: "究竟買豬骨粥定糖水好呢?"...最後決定買碗喳咋...花奶下得極重手,香味撲鼻;料極足,豆亦夠淰,跟廟街源記水準可謂不相伯仲。呢度更優勝嘅係芋頭夠大粒之餘又夠"粉",食得極之高興....下次一定嚟個"雙併" --- 粥加糖水,打孖嚟,先滿足...

太座仍响公司開緊會。百無聊賴,於是又排吓隊...

2007-11-09 9 瀏覽
還記得對上一次食是春天時份,轉眼已步入冬季走到書局街,行來行去也不見鋪頭,已為執了,點知原來遷到了近在咫尺的隔離泰國食店鋪子小了,雖然是茶記的格局,不過位子很少很迫,一來沒有了當年的懷舊味,二來堂食亦都坐得不舒服。可幸的是粥品味道一點也沒變,依然是那家庭feel的陳腎豬骨粥。豬骨一大舊過,肉已完全離骨,一啜豬肉就如蒸魚肉一樣滑落,好淋,粥煮得綿綿有菜乾香,15蚊可以食到咁正既粥真係超值﹗見門口排隊買甜品的人真的多得不得了,下次一定要小試先﹗
還記得對上一次食是春天時份,轉眼已步入冬季

見門口排隊買甜品的人真的多得不得了,下次一定要小試先﹗
2007-10-17 13 瀏覽
星期六,八時幾出發,先與友人到北角的王記食粥從沒有來過,你睇個餐牌就知佢成間野只係開晚上八點至凌晨三點,真係......全店就係賣呢十樣野,個豬骨粥真係好好味,真正用豬骨加入粥一齊煲,唔似其他地方叫先放入白粥入面勁入味,蠔鼓全部溶於粥內,味道一流,怪不得門外叫外賣的大排長龍,只係14蚊碗,夜晚去開一定要試番碗
星期六,八時幾出發,先與友人到北角的王記食粥