2019-05-28 211 瀏覽
觀塘好多食肆,玉桃軒我地間中都會嚟,因為吸引我嘅主角就係鮮蝦灌湯餃,重有朋友鍾意嘅棉花雞,蝦餃皇得兩隻就少啲但係都係咁好食, 小籠包係我至愛 ,都係唔食唔得,鹹水角梗係朋友喜歡啦,蝦餃燒賣 自細食到大,所以叫親都係有水準又唔會走寶嘅早點啦!特別要介紹嘅就係灌湯餃,因為做佢嘅手工真係唔簡單,見到有唔理佢乜嘢點,細點好老點又好,特點頂點都好,一定叫嚟試試,因為小時候第一次食嘅時候嗰種感覺,係令我好驚喜呀!食到而家一樣係有咁嘅感覺,小籠包今次就爭咗少少手工啦!棉花雞唔係棉花做,實在用魚肚蒸煮到好似棉花咁,做到好似棉花咁就真係要功夫啦!呢個不過不失喇!安蝦鹹水角 豉汁煎釀茄子南翔小籠包 玉桃蝦餃皇 北菇棉花雞 蝦子燒賣王 香茜牛肉腸 瑤柱鮮蝦灌湯餃 兩隻椰汁香芒卷

安蝦鹹水角

香茜牛肉腸

瑤柱鮮蝦灌湯餃 兩隻

椰汁香芒卷

2019-05-28 296 瀏覽
做寫字樓的我,黎到星期四,已經無力放工煮飯同埋洗碗;同做寫字樓的另一半也不例外,但都要食晚飯架~ 好彩我地住觀塘,一落街咩都有,連北京填鴨都有!在鱷魚恤大廈晚飯比飲茶好,因為唔洗等位等lift。一入到玉桃軒,啲位勁闊,坐得好舒服,唔似其他酒樓勁嘈,傾計又唔洗大聲,服務員亦招呼周到。我地兩個叫了北京填鴨、清炒通菜和菠蘿咕嚕肉。通菜係正常,唔多說。北京填鴨令立立,服務員推出黎時已經好興奮size無好大隻,所以肉唔韌,仲好juicy皮薄通透又夠酥脆,唔油膩,非常高質只是包皮一般,唔似甜饅頭果種,醬汁普通,但勝在配菜京蔥和青瓜新鮮,大小粗幼適中,更可免費再添菠蘿咕嚕肉一上檯就已經充滿驚喜,因為佢好有心思咁用鳥巢裝住果然好睇又好食!咕嚕肉非常新鮮,沾滿汁但依然香脆個酸甜汁夠酸好惹味!菠蘿夠多略嫌青紅椒太生,個人喜歡熟啲諗啲。埋單不用$500,幾抵食!多啲人應該仲抵,下次叫埋成班親戚一齊食先。

size無好大隻,所以肉唔韌,仲好juicy
皮薄通透又夠酥脆,唔油膩,非常高質

菠蘿咕嚕肉一上檯就已經充滿驚喜,因為佢好有心思咁用鳥巢裝住
果然好睇又好食!咕嚕肉非常新鮮,沾滿汁但依然香脆
個酸甜汁夠酸
好惹味!菠蘿夠多
略嫌青紅椒太生,個人喜歡熟啲諗啲。

2019-05-23
  • 片皮鴨
2019-05-26 171 瀏覽
觀塘亞太中心原來好多酒樓,揀了陣決定去這間玉桃軒飲茶,原來也幾大又多人,好彩即刻入座!餐單也是好吸引,又多圖听!叉燒飯,叉燒不夠淋身,甜甜地的OK。叉燒包好軟好味,叉燒唔會一patpat,好味的點心拼盤,有雞包仔,潮州粉果,蝦餃,菜苗餃,薑汁糕,每款一件,潮州粉果多料好香。杞子鯪魚球,夠淋唔多粉,好多葱好香。腸粉包春卷,這個好味,春夠脆足料。薑汁蕃薯糖水,幾夠薑的,唔算甜。蕃薯夠甜夠淋。紅豆沙好多紅豆,夠綿唔係好甜的,好味道!

叉燒飯,叉燒不夠淋身,甜甜地的OK。

叉燒包好軟好味,叉燒唔會一patpat,好味的

杞子鯪魚球,夠淋唔多粉,好多葱好香。

腸粉包春卷,這個好味,春夠脆足料。

薑汁蕃薯糖水,幾夠薑的,唔算甜。蕃薯夠甜夠淋。

紅豆沙好多紅豆,夠綿唔係好甜的,好味道!

2019-04-20
下午茶
襯假期扮下乖女帶父母來到APM 隔離的鱷魚恤中心「玉桃軒酒家」嘆茶。「玉桃軒酒家」絕對是飲茶好地方,因為價錢經濟抵食,最適合月中已半乾堂的日子。茗茶 $9/位先揀了兩款午市(特價)點心蜜汁叉燒包$21.8鮮蝦白菜餃$26.8即點即蒸點心,這裡的叉燒包一向是我的首選,叉燒醬咸中帶微甜,足料,蒸包鬆軟口感佳。鮮蝦白菜餃外皮煙靭,白菜和蝦比例約3:1  白菜清爽脆綠,吃得出蝦的鮮甜。除了叉燒包外我會們必點「叉燒酥」蜜味酥皮叉燒酥,十分鬆脆香口,餡料滿滿的,香而不膩,超正!家人點了幾吸睛的「燒汁釀茄子」裡面釀了鯪魚肉,紅燒後再以濃汁埋獻 利申:我不吃茄子。家人話:茄子軟棉入口不太油膩,味道不錯。「北菇棉花雞」賣相普通,但魚肚厚身,爽口吸汁。還有「薑蔥牛柏葉」、「古法馬拉糕」、「馬蹄牛肉腸粉」和「蝦鹹水角」等。今餐咁豐富,每人都只是 $84 左右,好坐好唔迫,超值!

茗茶 $9/位

先揀了兩款午市(特價)點心

蜜汁叉燒包$21.8
鮮蝦白菜餃$26.8

鮮蝦白菜餃

除了叉燒包外我會們必點「叉燒酥」

蜜味酥皮叉燒酥,十分鬆脆香口,餡料滿滿的,香而不膩,超正!

家人點了幾吸睛的「燒汁釀茄子」

裡面釀了鯪魚肉,紅燒後再以濃汁埋獻

利申:我不吃茄子。

家人話:茄子軟棉入口不太油膩,味道不錯。

「北菇棉花雞」賣相普通,但魚肚厚身,爽口吸汁。

今餐咁豐富,每人都只是 $84 左右,好坐好唔迫,超值!
2019-05-18
  • 蜜味酥皮叉燒酥
2019-05-15 178 瀏覽
有段時間冇來這間玉桃軒了,之前多數去香港區分店,今次朋友約食lunch飲茶, 想在觀塘附近就想起 apm隔離的鱷魚卹大廈就有玉桃軒 都非常方便。他們的鐵觀音茶,水滾茶香,點心都很多選擇。喜歡這裏有一些潮式小菜和懷舊點心。芥菜排骨煲,新鮮滾熱辣上枱,芥菜清甜。懷舊豬肚燒賣雖然啖啖豬肉但不會覺得肥膩,猪肚爽口。潮州粉果都好正宗,有齊沙葛花生菜脯蝦米,皮薄餡靚。鮮蝦菜苗餃,一籠有四粒幾抵食。其他叉燒包、牛肉腸、 珍珠雞水準都唔錯, 玉桃軒的點心都keep到水準,下次要試試他們的晚飯小菜。
他們的鐵觀音茶,水滾茶香,點心都很多選擇。
喜歡這裏有一些潮式小菜和懷舊點心。
芥菜排骨煲,新鮮滾熱辣上枱,芥菜清甜。

懷舊豬肚燒賣雖然啖啖豬肉但不會覺得肥膩,猪肚爽口。

潮州粉果都好正宗,有齊沙葛花生菜脯蝦米,皮薄餡靚。

鮮蝦菜苗餃,一籠有四粒幾抵食。

2019-05-14 207 瀏覽
决定在母亲节后一日,在这间玉桃轩订枱, 因每次母亲节吃饭,很多地方都只是套餐,所以选择母亲节后一日星期一也是红日订枱吃饭,看到食评多是早上和中午饮茶点心,晚饭反而很少食评,而朋友有在这吃过片皮鸭好喫,便去一试晚餐,我们7点入座,而片皮鸭子己祇賸下两只,真是要坐下立即点片皮鸭一食,还点了蚝皇花菇鹅掌煲,玉桃轩小炒王,还有翡翠花姿珊瑚蚌。先说一下片皮鸭,皮肉均匀,肥又少,皮脆, 有青瓜和 葱甜酱一起包来喫, 清爽不肥腻,必食蚝皇花菇鹅掌煲,花菇肉厚,鹅掌入味,但需时最久。玉桃轩小炒王,材料足,虾米香,腰果脆,够镬气。翡翠花姿珊瑚蚌,如果能多一点西兰花就好暸,祇是觉得西兰花比较少。整体这间酒楼的环境宽敞,空气流通,还有一部超级大电视。
蚝皇花菇鹅掌煲,花菇肉厚,鹅掌入味,但需时最久。
玉桃轩小炒王,材料足,虾米香,腰果脆,够镬气。
整体这间酒楼的环境宽敞,空气流通,还有一部超级大电视。
2019-05-13
慶祝紀念
母親節
  • 片皮鴨
2019-05-13 280 瀏覽
裝修超靚既酒樓,一出lift就見到一個小花牆可以打卡影相,最岩女子隊出發去食既高品味中菜❤睇食評見到片皮鴨必食諗都唔諗坐底就叫左一隻片皮鴨(Hkd288/1隻)配料既蔥同青瓜都比得好足絕對唔會比幾條禁少,重點係隻鴨油香味足但又唔會太油,唔會食到係禁滴油,而且佢片左2款出泥,一款連肉片,一款只有皮,完全2隻口感,只有皮既好正,我第一次食片皮鴨既皮會帶少許脆口,個皮又唔會太厚,連肉個隻口感會更豐富,算係我近期食過最好既片皮鴨。個小炒王(HKD128)係意外點錯本來想點椒鹽銀魚試下架,但就算點錯但都超出我預期地好味,其實我個人對小炒王好一般,但呢碟係正野泥既,佢蝦乾既味道好濃好出一定係用靚蝦乾,第二韮菜絕對唔老,一啲渣都有仲係好脆嫩,2個字好味。

2019-05-13
慶祝紀念
母親節
  • 京式片皮鴨
2019-05-13 150 瀏覽
天氣不佳 最岩就係三五知己搵個地方嘆杯茶 食幾籠點心 吹下水水 過番個寫意既週末早上三個人叫左十籠蟹籽燒賣皇👍👍👍👍👍魚肉豬肉比例適中 食落幾彈牙北菇棉花雞👍👍👍👍正正常常 上湯味道唔錯 魚肚唔會有腥味鮮蝦脆脆腸👍👍👍其他地方應該係叫金絲米網腸😂所以叫既時候冇諗過原來係佢 腸粉皮滑 入口脆卜卜 但係味道好似啖左d 即使點左d豉油 好似都係差咁味d古法馬拉糕👍👍👍👍頗出色 鬆糕好軟鮮蝦菜苗蝦👍👍👍👍夠曬多菜 水晶皮都幾Q叉燒包👍👍👍👍👍好食但係細隻左d鳳爪排骨飯👍👍👍👍👍蒸得堅靚 d飯一粒粒 水準非一般 而且唔會油 不過排骨得四舊大骨😂 且偏肥鮮蝦餃皇👍👍👍👍👍都好好食 蝦好多 水晶皮同菜苗餃一樣 好Q好好味叫左十籠除番每人都係80早茶黎講價錢算幾平 性價比唔錯既一間酒樓 值得推薦😆👍
三個人叫左十籠
都好好食 蝦好多 水晶皮同菜苗餃一樣 好Q好好味
叫左十籠除番每人都係80
早茶黎講價錢算幾平 性價比唔錯既一間酒樓 值得推薦😆👍
2019-05-05
$80 (早餐)
2019-05-10 151 瀏覽
觀塘鱷魚恤大廈有不少酒樓、今日經過APM 就順道到了玉桃軒飲茶。酒樓地方倘大、空間感夠、坐在窗邊可以邊嘆茶邊看裕民坑一帶街景。這裡點心選擇夠多、午市為正價市段、茶錢$9位。很久沒吃這懷舊點心 — 蠔皇香芋鴨腳扎。 鴨腳扎炆得不錯、軟滑入味、香芋好軟稔。XO醬櫻花蝦腸粉 幾滑溜、鋪上不少櫻花蝦更添鹹香。燒汁釀茄子 蝦籽燒賣皇 大大粒好足料、豬肉鮮美爽滑、亦有鋪上蟹籽點綴。蜜汁义燒飯 义燒尚算軟稔、蜜汁也剛好用來送飯

這裡點心選擇夠多、午市為正價市段、茶錢$9位。

XO醬櫻花蝦腸粉 幾滑溜、鋪上不少櫻花蝦更添鹹香。

燒汁釀茄子

蝦籽燒賣皇 大大粒好足料、豬肉鮮美爽滑、亦有鋪上蟹籽點綴。

蜜汁义燒飯 义燒尚算軟稔、蜜汁也剛好用來送飯

今次晚飯,食左個328蚊晚餐套餐,加白飯,再加茶錢,再加一,再再加前菜果盤小食16蚊。328蚊有石班仔加燒雞。菜額外叫88蚊,蒜容炒莧菜,以為系叫清炒,有點韌,大致上7分,除左太淡味之外。石班仔正常。燒雞比想像中細隻小小,胸肉都系如常有少少鞋,見到白色條紋肉果種少少鞋,不過可以接受,雞比位沒有特別嫩滑多汁,就正常一般燒雞,65分啦比一般燒雞,不過皮系脆。首選會系石班仔,之後菜,之後雞肉。頭盤唔好味,其實可以省下,沒有生果。整體合格,但沒有特別特別驚喜之處。可能點心會系另一翻風味?

石班仔正常。

可能點心會系另一翻風味?
2019-04-22
2019-04-20 201 瀏覽
===*是日重點*===腸粉嚟到係凍嘅,係好凍,問伙記佢話正常係微䁔,佢話翻熱比我,我話本身腸粉係脆口,翻熱會淋晒,叫佢換過碟比我,當時女侍應表示同意,隔咗2分鐘,佢拎一碟蒸過嘅比我!大佬,講明換過一碟,當人傻架,拎同一碟出嚟,脆脆腸係脆口,食蒸我食其他啦,最緊要係應承咗換過碟新就真係換碟比我,暪天過海只會令到食客卻步。仲要個男黑衫職員語氣好差咁話,咁取消囉就走咗去。其實呢間酒樓我每個月都一定幫襯,最愛呢到粉粿,好唔好食見仁見智,但真心好啱自己口味。暫且轉會,其實附近選擇都好多好多。
===*是日重點*===

海皇脆脆腸粉

潮州蒸粉粿

暫且轉會,其實附近選擇都好多好多。
2019-04-19
潮州蒸粉粿
2019-04-19 185 瀏覽
朋友在觀塘返工,今天放半天假,就约她放工飲茶聚一聚,她提議去鱷魚恤中心玉桃軒。酒家裝修華麗,大堂中央装置一部大螢幕電視,作為婚宴場地也是好選擇。我們點了紅燒乳鴿、灌湯餃、蝦餃王和海皇脆脆腸。乳鸽皮脆肉嫩,有肉汁😋灌湯餃有花膠絲、瑤柱、鲜蝦、竹笙、蟹柳、冬菇粒和叉燒粒,材料豐富,餃子皮厚薄適中😋蝦餃王饀料係粒粒原粒鮮蝦仁,蝦仁爽脆😋海皇脆脆腸就有蝦仁,帶子粒,蘿蔔絲,外層用粉皮包着,內脆外滑😋甜品是我倆至愛,所以就叫多一份椰絲香芒卷,吃完才結賬。

我們點了紅燒乳鴿、灌湯餃、蝦餃王和海皇脆脆腸。
乳鸽皮脆肉嫩,有肉汁😋

蝦餃王饀料係粒粒原粒鮮蝦仁,蝦仁爽脆😋

甜品是我倆至愛,所以就叫多一份椰絲香芒卷,吃完才結賬。

• 红燒乳鴿
  • 玉桃蝦餃皇
  • 瑤柱鮮蝦灌湯餃
  • 脆脆海皇腸粉
2019-04-19 192 瀏覽
很久午餐沒有去飲茶了。今天友人說希望找一間地道茶樓吃點心,我就找來了這間玉桃軒。蒜香蒸排骨 (Kim子推介指數7/10)蒸餸最受歡迎因為快靚正,當中又以蒸排骨位列榜首,而蒜香蒸排骨就是其中一樣我喜歡的蒸餸。排骨嫩滑多汁,蒜香濃郁,我最喜歡是排骨多肉有咬口。蜜汁叉燒腸粉(Kim子推介指數7/10)這個腸粉叉燒份量很多, 腸粉皮比較厚所以有咬口,但也很滑, 晶瑩通透的腸粉皮夾著不少的叉燒和少許芫茜!南乳羅漢齋煲(Kim子推介指數6/10)羅漢齋加了南乳炒香,南乳非常濃郁,配料足,每款配料都吸收晒南乳的香味,味道及口感都十分豐富。燒腩仔 (Kim子推介指數8/10)翠皮燒腩仔的分量十足,足夠4人以上食用。剛上台時皮仍然鬆翠,肉質嫩滑,烤肉味濃厚,不過烤至乾身,而且肥瘦度剛剛好,點上芥末醬更能帶出花腩的肉味。酥炸流沙包 (Kim子推介指數8/10)這道點心將酥炸饅頭跟流沙奶黃包二合為一,包皮炸得非常香脆,如果把句面的油分吸乾則更好。內裡是流沙奶黃,蛋味香濃,不過質感較杰身,未能做到流沙效果,但整體味道不錯。鮮蝦莧菜餃 (Kim子推介指數7/10)平時吃慣蝦餃,今次轉一轉而點了鮮蝦莧菜餃。餃子有

蒜香蒸排骨 (Kim子推介指數7/10)

蜜汁叉燒腸粉(Kim子推介指數7/10)

南乳羅漢齋煲(Kim子推介指數6/10)

燒腩仔 (Kim子推介指數8/10)

酥炸流沙包 (Kim子推介指數8/10)

鮮蝦莧菜餃 (Kim子推介指數7/10)
平時吃慣蝦餃,今次轉一轉而點了鮮蝦莧菜餃。餃子有三粒,餃子皮皮厚薄適中,口感得細滑,還有大大粒的蝦仁和莧菜。而且價錢較蝦餃平三分一,非常抵食。

2019-04-18 177 瀏覽
在openrice search觀塘酒樓見玉桃軒排第一位便諗住試下佢,點知真心失望佢D o野唔係話唔好食..但唔值得排第一位..難道觀塘沒有好吃的酒樓嗎?唔知係咪我無叫到佢D好招牌既招牌菜呢?最好味係佢個炭燒燒鵝脾其他點心真心好普通無咩特別我覺得美心還比佢好味...其實中午時份攞位時已經感受到...見佢open rice排名咁高,都驚佢好多人,突登12:30p.m.已經去攞位同一棟鱷魚恤中心其實有好幾間酒樓,眼見其他人都o係其他樓層出..得我去玉桃軒去到不但不用等,到一點幾時也發現坐不滿...已經想講今次中伏了...如果大家正午時份想於觀塘飲茶又不想等位,這裡會是個好選擇
唔知係咪我無叫到佢D好招牌既招牌菜呢?
最好味係佢個炭燒燒鵝脾
其他點心真心好普通無咩特別
我覺得美心還比佢好味...
如果大家正午時份想於觀塘飲茶又不想等位,這裡會是個好選擇
2019-04-17
午餐
  • 炭燒燒鵝脾
2019-04-18 209 瀏覽
朋友是片皮鴨的愛好者,今晚來到這間酒樓當然要一嚐其招牌茶——京式片皮鴨($258)晚市的茶單,片皮鴨加$98有二食,我們點了涼瓜炆鴨件。先上一碟涼茶。烤鴨製成後,師傅會即席在食客面前將烤鴨逐塊逐塊片出來。看他手起刀落,毫不猶疑般手勢非常純熟,很快一碟片皮鴨就整整齊齊端放在眼前了。在兩籠蒸籠,每一層都放置了約十塊的薄餅皮,餐廳貼心地在皮與皮之間放置了一張牛油紙,避免薄餅皮黏在一起。鴨胸皮脆肉少,油香滿溢。其餘的片皮鴨切得均勻,每塊不算太大,但有皮也有肉,皮脆肉嫩。餅皮熱辣辣,質感煙韌,配合還有青瓜、京蔥和甜面醬,味道非常豐富和惹味。涼瓜炆鴨件涼瓜炆得很惹味,樣子還很青綠,賣相吸引。位置坐得舒服,食物水準也不錯,值得再來。
晚市的茶單,片皮鴨加$98有二食,我們點了涼瓜炆鴨件。

先上一碟涼茶。

涼瓜炆鴨件
涼瓜炆得很惹味,樣子還很青綠,賣相吸引。

位置坐得舒服,食物水準也不錯,值得再來。