2006-04-27
(26/4/06)同男友諗住食餐大既,食通天一定有著落。呢度有潮式及粵式,餐牌都分兩本。環境好,又多選擇。潮陽梅羔美國鮮蠔,大大隻的有六隻,酥炸,淋個甜酸汁,另一口味,好出色!半煎煮石蚌魚,侍應話條魚拉油後,蘿蔔絲浸湯煮的。好大兜的魚湯,較咸,石蚌魚味道像盧魚,煮得o岩o岩好。但成碟都唔見有蘿蔔絲o羅。濃湯九肚魚潺菜煲,size細d。普普通通,湯好味。潮式拼盆:蝦棗+發財卷,(配個甜酸汁)蝦棗勁好味!發財卷,整個餡都係髲菜,用腐皮包住,其實幾齋,不過做得咁靚,都幾考功夫。銀杏香芋泥,我地以為係炸成球狀,原來係壓煮成蓉,所以比較漏。本來仲叫個薑薯甜湯丸,可惜無,之餘,都吃唔落咯。不過飯後附送,蕃薯糖水,又係滯野,無乜薑味,不過勝在蕃薯夠綿。(可能侍應知道我地夠飽,只係俾左一碗咋)
濃湯九肚魚潺菜煲,size細d。普普通通,湯好味。